4 Sepetli Dış Filtre Dizilimi Nasıl Olmalı ?


dtcekoÇevrim Dışı

Kayıt: 17/01/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 62
dtcekoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2024 16:46
[QUOTE=darkaura]Sıralamayı yapmadan önce her malzemenin amacını anlamak gerek. Amacı bildikden sonra duruma göre farklıda sıralanabilir. Filtrede 3 ayrı fonksiyon gösteren elmanlar bunur. Birincisi fiziksel, katı artık filtrasyonu, ikincisi biolojik dönüşüm, üçüncüsü ise kiyasal temizlik yapan elemanlar. Genellikle dizilim önce fiziksel temizlik, sonra biolojik elemanlar, en sonra kabon purigen gibi kimyasal temizlik elemanları. Fiziksel temizlik elemanlarıda kalından inceye doğru dizilir. Unutulmaması gereken nokta filtrenin esas işi biolojik filtrasyondur ve bunu en iyi substratlar yapar. En sağlıklı filtrasyon için önemli olan diğer malzemelere hiç bakmadan kaliteli bol substrat koymaktır. Tankınızın stabilitesini sağlığını arıracak olan budur. Sera siporax yada eheim substrat pro gibi kaliteli malzemlerden bütçeniz yettiğince alın doldurun, gerisini fazla kafaya takmayın derim. Burda çok yapılan hata substrat ile mekanik dağılım yapan seramiklerin birbirine karıştırılması. Substrat katı madde süzücü değildir. Bu sebeble kesinlikle sünger ve elyafın önüne koymayın. Hatta bakteri tutuna mikro gözeneklerinin tıkanmaması için elyafdan sonra konması önemlidir. Ömrünü uzatır.

Benim tavsiye dizilimim:

en öne biolojik sünger. Büyük katı artıkları tutup, oksijenli ortamda çürütüp, suyu bozmadan geri dönüşümünü sağlar. Bazıları su akışını dağıtmak için en öne seramik yada bioball koyarlar ama dış filtrenin sınırlı alanını bu şekilde harcamayı doğru bulmuyorum. Ancak sumpın büyük alaında hem su akışını yavaşlatıp düzenlemek, hemde ucuza ekstra biolojik ortam olarak kullanılabilirler ama iç filtrede onun yerine biraz daha substrat koymak tanka çok daha büyük fayda sağlıyacaktır.

2inci sıraya elyaf. Ama elyaf konursa debiyi korumak için düzenli bakım gerekir. Bakım sırasında substrat ve biosüngerdeki bakterilere zarar vermemeye çok dikkat etmek gerek. Yoksa tüm emek çöpe gider. Açıkcası ben elyaf koymuyorum. Filtreyi debi düşünde 6ay yada senede 1 açıyorum. Akvaryum suyu ile kaba pisliği alıp, azcık substrat yenilemesi yapıyorum. Ama az. Substrattaki bakteri bir filtrenin herşeyidir.

Son sırayada purigen karbon gibi malzemeler konur. Karbonla ilgili olarak suyu çok berraklaştırır ama etkisi geçicidir, sonrasında içinde topladığı kimyasal zehirleri kusma riski olur. Değiştirilmesi gerekir. Ayrıca ph da dalgalanmalara neden olur. Suda bir ilacın yada kimyasal zehirin temizliği dışında kullanımasını önermiyorum. Zeolit içinde yerine kaliteli substrat alın farkı çok daha büyük olacaktır. Pahalı substrata bütçe yermezse biraz kovadan bozma ucuza bir kaç litre alın kalanınıda haqos, quick gibi markaların ekonomik substratlarıyla doldurun. Ben kullanmadım, filtrem tepeleme eheim ve siporax dolu ama kullanan arkadaşlar fena değil diyorlar. Purigene vereceğiniz parayı buraya yatırmak çok daha faydalı olacaktır. Purigene gelirsek harika bir malzemedir ama biolojik malzeme değildir. Kesinlikle substrat ile muadil olarak görmeyin. Purigenin yaptığı sudaki büyük organik artıkları bozulup su kalitesini düşürmden yakalayıp içine hapsetmektir. Bu sayede su kalitesini ciddi oranda artırır ama büyük tanklarda bu etkinliği uzun süre korumanız zor. Bir süre sonra dolar, rengi sarı kahve rengine döner. Bu durumda çıkarıp saf çamaşır suyu ile temizlenerek yenide desarj edilebilir. Ama burdakı prosedürü biraz hassastır. Uygun çamaşır suyu ve uygun klor giderici ile temizlenmesi çok önemli. Açıkcası temizledikden sonra kokusu içime sinmediğinden bir daha filtreye koymadım.

Şu anki kendi dağılımım sadece biolojik sünger ve kaliteli substrattan ibaret. Çok hassas nazik güney amerikan türleri bakıyorum. Diğer tanklarda kolayca ölen balıklar. Bende gayet sağlam, gayet sağlıklı duruyorlar. Dış filtrenin asıl amacı biolojik dönüşümdür. Başka şeylere takılmadan buna göre hazırlanmalıdır. Diğer malzemeler ancak özel durumlar için eklenebilir.[/QUOTE] Merhaba yazınızı okudum yaklaşık 8 yıl önce paylaşmışsınız. Fikirleriniz hala aynımı değişiklik varmı ona göre akvaryum filtre mi düzenleme planındayım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EminsalihÇevrim Dışı

Kayıt: 13/01/2023
İl: Istanbul
Mesaj: 163
EminsalihÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2024 17:55
[QUOTE=dtceko] Merhaba yazınızı okudum yaklaşık 8 yıl önce paylaşmışsınız. Fikirleriniz hala aynımı değişiklik varmı ona göre akvaryum filtre mi düzenleme planındayım. [/QUOTE]

Ön filtre varsa en alta orta kalınlıkta sünger - üste elyaf - üste biyolojik malzeme (siporax ,matrix vs) - üste kimyasal malzeme (purigen vs) ben bu şekilde yapıyorum yurt dışındaki bir kişiden görmüştüm memnunum da bilenin aksine elyafı en son katmana değil biyolojik malzemelerin altına koyuyor ne işe yarar dersen biyolojik malzemelere temiz su geliyor ama ne kadar efektif çalışır zararı yararı nedir bilemem tabi. Ben 1 yıldır bu şekilde kullanıyorum filtrelerimde su zaten temiz ve berrak ama burada dizilimden daha önemlisi biyolojik filtrasyon. Eğer ön filtre yoksa o zaman en alta seramik halka koyabilirsin büyük parçaları küçültsün diye.

Teşekkür Edenler: [T]40959,dtceko[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir