Akvaryum Nasıl Kurulur
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2009 01:54
Merhabalar...Bir akvaryumun başlangıctan sona kadar neyin nasıl kurulduğunu ögrenmek istiyorum.Siz büyüklerimin yardımlarıyla şimdiden teşekkürler.Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2009 02:05
Hobiye yeni başlamak isteyen ve başlamış arkadaşlara yardımcı olacağını düşündüğüm pratik ön bilgileri paylaşmak istedim. Paylaşımımız içerisinde size aktarılacak olanlar bakım seviyesi orta derece kolay türleri içermektedir. Genel olarak bakıldığında ülkemizde genel olarak yeni başlayanlara kolay türler adı altında karma akvaryumlara, canlı doğuran türlerine, Japon balıklarına yönlendirme yapılmaktadır. Oysa ortalama 100 litrelik akvaryumlarda bakımı ve temizliği kolay filtre sistemleri ile tek tür bakılabilecek veya iyi akvaryum dostları ile tutulabilecek çok daha dayanıklı türler bulunmaktadır. Bu türler Portal katagorilerinde belirtilmiş ve detaylı anlatılmıştır.
İçindekiler;
İlk karar aşaması:
Tür belirlemek ve karar:
Akvaryumun konumu:
Akvaryumun kurulumu:
Balıkların eklenmesi:
Akvaryumun bakımı:
Gerekli malzeme ve ekipman:
İlk karar aşaması:
Akvaryum almaya karar vermeden önce tam olarak ne istediğimizi belirlememiz gerek. Beslemek istediğimiz türü seçerken almamız gereken akvaryumun ve ekipmanların türün ihtiyacına cevap vermesi gerekir. Satın almadan araştırma yapmak, aldıktan sonra yapmaktan çok daha iyidir. Akvaryum satın alırken büyük akvaryum almaktan bakım zorluğu ve yürütmesi zor olur diye kaçınmak yanlıştır. Akvaryum ne kadar büyük olursa bakımı o oranda kolaydır. Takım akvaryumlar ve içinde herşey dahil akvaryumlara bir anlık heves ile kapılmak yerine, daha fazla arştırma yaparak daha verimli ekipmanlar ile akvaryum kurmanızı önermek sanırım önemli bir hatırlatma olacaktır.
Tür belirlemek ve karar:
Kurmaya karar verdiğiniz akvaryuma balık seçmeden önce ne beslemek istediğinize karar vermeniz gerek. Her türün ihtiyacı farklı olacaktır. Balıkların genel vucut hatları ve yapıları familyalarını yansıtmaktadır. Kalın ve yuvarlak hatlı balıklar daha sağlam bir vucut yapısına sahiptir. Balıkların ağız yapıları beslenme alışakanlıkları ve beslenecekleri akvaryum katmanları hakkında fikir verir. Balıkların beslenme şekilleri yine seçim sırasında önemlidir. Sadece otçul, sadece etçil ve karışık beslenen türler olarak üç sınıfa ayırmak mümkün. Bu türlerin birlikte tutulması bazı sıkıntılar çıkaracaktır. Dikkata alınması gereken bir konudur. Tür seçiminde hepsi dip kısımlarda yaşayan türler olursa, bölge paylaşımında aşırı kavgalara sebeb olurken, size ise seyir zevki vermeyecektir. Bu açıdan üst, orta ve dip olarak seçim yapmalısınız.
Gerekli malzeme ve ekipman:
Balık yakalama filesi: Hava Pompası: Efektif bir filtre: Floresan lamba: Su düzenleyici:
Termostadlı ısıtıcı: taban kumu: Dekor için kaya:
Ekipman seçimi başarıyı yakalamanız için önemli bir karar aşamasıdır. Genel olarak yeterli geleceği ifade edilerek takım halinde ve içinde basit ekipmanlar olan akvaryumlar satın alınır. Bunlardan uzak durmanızı öneririm. Akvarist akvaryumunu sürekli olarak büyültmek ve daha çok tecrübe isteyen türlere doğru meyillidir. Bir sonraki kararınızda sizi yarı yolda bırakmayacak kalitede ve güçte ekipman seçmelisiniz. 100-120 litre akvaryumlar için büyük boy şelale filtreler seçilebilir, daha büyük akvaryumlar için dış filtreler tercih edilebilir. Unutulmaması gereken balık yükü, türe bağlı olarak atık seviyesi filtrasyon için karar aşamasında sizin seçiminizin anahtar konularıdır. Pipo filtreler yavru akvaryumları için uygun olup, belli orandaki bitkili akvaryumları idare edebilir. Filtrasyon ne kadar zayıf olursa akvaryumunuza ilginiz, alakanız o kadar fazla olmalıdır. Daha sık su değişimi yapmanız gerek, eksik ve zayıf filtrasyon açığını bu sayede kapatabilirsiniz.
Akvaryumun konumu ve kurulumu:
Akvaryumu yerleştirmeyi düşündüğünüz yer pencere kenarı olmamalıdır. Yazın sıcaktan, kışın soğuktan sabit olmayan ve değişken değerler oluşur. Bunun yanında istemeyen yosun olumlarıda sizi size sıkıntı çıkarır. Akvaryum dengeli bir sehbanın üzerine yerleştirilmelidir. Sallanma olmamalıdır. Elektirk prizleri su kaçağında ıslanmayacak şekilde yukarda veya korunaklı bir bölgeye alınmalıdır. Dekor sallantılarda yıkılmayacak şekilde dizayn edilmelidir. Akvaryumun taban kumu eklenmeden önce iyice yıkanmalıdır. Akvaryumu tuzlu su ile silmenizde iyi olur. Kum yerleştirilden sonra filtremizi ekliyoruz, eğer filtremizi su yüzeyinde akıntı oluşturacak bir modelden seçmemiş isek, hava motoru ile akvaryuma oksijen sağlamalıyız. Termostatlı ısıtıcımızı 26 dereceye ayarlanmalı. Su içerisine tamamen girebilen modelleri tercih etmenizi öneririm.
Balıkların eklenmesi:
Akvaryuma balıkları eklerken bazı temel kurallara uymak gerekir. Bunun sebebi satın alınan yerdeki su değeleri sizin kurduğunuz akvaryumla hiçbir zaman aynı değildir. Ph değeri, ısı, kh, nitrat gibi suyun temel değerlerinin farklı olması balıklarda adaptasyon zorluğu yaratır. Bu açıdan önce torbamızı akvaryum suyuna bırakarak akvaryum ısısı ile eşitlenmesini sağlamalıyız, daha sonra torbaya akvaryumdan azar azar su aktarmalı ve yaklaşık olarak 20 dakika alıştırma yapılmalı. Bu süre türe göre uzatılmalı. Yine kova içerisinde hava hortumu ve musluk yardımıyla damlatma sistemi ile alıştırma yapabiliriz. Kısa alıştırma aşaması her zaman yeterli değildir, bazen balıklar suya tam anlamı ile adapte olamadığından diğer balıklar tarafından aşırı hırpalanır ve ölümle sonuçlanan istenmeyen görüntüler oluşur. Bunu önlemek için basit bir alıştırma haznesi ekleyebilirsiniz. http://www.akvaryumportali.com/forum/index.php?topic=2266.0 Yapılması için link.
Akvaryumun bakımı:
Akvaryum bakımını üç grupta ele alabiliriz. Günlük bakım yem verme esnasında balıkları takip etme anlamında yeme ilgileri, eksik balık olup olmadığı, hasta olan, yem almayan balıkların gözlenmesidir. Haftalık bakım, akvaryum tabanındaki katı pislikleri toplamak, camların temizlenmesi, aydınlatmanın kontrolü ve şelale filtre tarzındaki kolay ulaşıma imkan veren filtrenin elyafının değişmesi. Aylık bakımlar filtrenin temizlenmesi, akvaryuma %20 cıvarında su değişimi yapılması ve genel ekipmanların bakıma ihtiyacı olanlarının bakımının yapılmasıdır. Su değişimlerinde kullanılacak su klor, fosfat, ağır metal içermemelidir. Suyu üstü açık olarak 3-4 gün bekletmeniz önerilir. Damacana su kullanımı iyi bir yöntemdir. Bu imakan yoksa su düzenleyicilerden faydalanılabilir. Size önerim akvaryumun ilk kurulumunun sorun yaşanmaması adına kaliteli damacana suyu ile kurmanızdır. Akvaryum kurulup sistem çalışmaya başlayınca, biyolojik döngünün tam anlamı ile oluşması için sabırlı olun. Diyatom dönemi denen kahverengi alg ( Yosun) istilasının son bulmasını bekleyin. Bu bekleme sürecinde akvaryumda oluşmaya başlayan bakterileri beslemek adına çok küçük parçalar şeklinde akvaryuma yem atın.
Balıkların beslenmesi:
Balıkların ağız yapıları ile ilgili bilgiler tür seçiminde ele alınmıştı. Madem üç türlü beslenme alışkanlığı olan balıklar var ve biz karma bir akvaryum seçmişsek, bu durumu göz önüne alarak yem satın almalıyız. Çabuk dipe batan yemler, yavaş batan veya cama yapışan, batmayan gibi kaliteli içerikleri üzerinden okunabilen yemleri seçebiliriz. Canlı yem ihtiyacı bazı türlerde kaçınılmaz olabilir. Bu açıdan doğadan faydalanmak isteyebilirsiniz. Bu gibi canlı besinleri tuzlu suda 10 dakika bekleterek balıklara vermeniz iyi olur. Bitkisel ağırlıkta beslenen balıklar, azar azar ve sık beslenmesi gereken türlerdir. Karışık beslenen türlerin etçil yemlerini aşırı yağlanmaya sebebiyet vermeyecek oranda vermelisiniz. Bu balıkta görsel renk güzelliğini yitirmeye sebeb olurken, üreme bozukluğuda yapar. Tamamen etçil türleri besliyorsanız zaten seçenek çok fazla olacaktır. Karides, kalamar, balık eti, dondurulmuş yem vs tercih edilebilir. Balıklarınıza sarmısak suyu emdirilmiş yemlemeyi 10 günde bir yaparsanız bağışıklık sistemleri daha dirençli olur. Kabızlığı önlemek için haftada bir canlı yem vermeye çalışın. Bloat ve dropsy gibi hastalıklardan balıkları korumak için (özellikle yavruları) yemeleri ıslatarak verin.
MiSoSiKiaN 2009-03-09 00:29:17
İçindekiler;
İlk karar aşaması:
Tür belirlemek ve karar:
Akvaryumun konumu:
Akvaryumun kurulumu:
Balıkların eklenmesi:
Akvaryumun bakımı:
Gerekli malzeme ve ekipman:
İlk karar aşaması:
Akvaryum almaya karar vermeden önce tam olarak ne istediğimizi belirlememiz gerek. Beslemek istediğimiz türü seçerken almamız gereken akvaryumun ve ekipmanların türün ihtiyacına cevap vermesi gerekir. Satın almadan araştırma yapmak, aldıktan sonra yapmaktan çok daha iyidir. Akvaryum satın alırken büyük akvaryum almaktan bakım zorluğu ve yürütmesi zor olur diye kaçınmak yanlıştır. Akvaryum ne kadar büyük olursa bakımı o oranda kolaydır. Takım akvaryumlar ve içinde herşey dahil akvaryumlara bir anlık heves ile kapılmak yerine, daha fazla arştırma yaparak daha verimli ekipmanlar ile akvaryum kurmanızı önermek sanırım önemli bir hatırlatma olacaktır.
Bu resim yeniden boyutlandırıldı. Resmin gerçek boyutunu görmek için bu çubuğa tıklayın. Resimin orjinal ölçüleri 590x80 ve boyutu 11KB. |
Tür belirlemek ve karar:
Kurmaya karar verdiğiniz akvaryuma balık seçmeden önce ne beslemek istediğinize karar vermeniz gerek. Her türün ihtiyacı farklı olacaktır. Balıkların genel vucut hatları ve yapıları familyalarını yansıtmaktadır. Kalın ve yuvarlak hatlı balıklar daha sağlam bir vucut yapısına sahiptir. Balıkların ağız yapıları beslenme alışakanlıkları ve beslenecekleri akvaryum katmanları hakkında fikir verir. Balıkların beslenme şekilleri yine seçim sırasında önemlidir. Sadece otçul, sadece etçil ve karışık beslenen türler olarak üç sınıfa ayırmak mümkün. Bu türlerin birlikte tutulması bazı sıkıntılar çıkaracaktır. Dikkata alınması gereken bir konudur. Tür seçiminde hepsi dip kısımlarda yaşayan türler olursa, bölge paylaşımında aşırı kavgalara sebeb olurken, size ise seyir zevki vermeyecektir. Bu açıdan üst, orta ve dip olarak seçim yapmalısınız.
Gerekli malzeme ve ekipman:
Balık yakalama filesi: Hava Pompası: Efektif bir filtre: Floresan lamba: Su düzenleyici:
Termostadlı ısıtıcı: taban kumu: Dekor için kaya:
Bu resim yeniden boyutlandırıldı. Resmin gerçek boyutunu görmek için bu çubuğa tıklayın. Resimin orjinal ölçüleri 590x180 ve boyutu 13KB. |
Ekipman seçimi başarıyı yakalamanız için önemli bir karar aşamasıdır. Genel olarak yeterli geleceği ifade edilerek takım halinde ve içinde basit ekipmanlar olan akvaryumlar satın alınır. Bunlardan uzak durmanızı öneririm. Akvarist akvaryumunu sürekli olarak büyültmek ve daha çok tecrübe isteyen türlere doğru meyillidir. Bir sonraki kararınızda sizi yarı yolda bırakmayacak kalitede ve güçte ekipman seçmelisiniz. 100-120 litre akvaryumlar için büyük boy şelale filtreler seçilebilir, daha büyük akvaryumlar için dış filtreler tercih edilebilir. Unutulmaması gereken balık yükü, türe bağlı olarak atık seviyesi filtrasyon için karar aşamasında sizin seçiminizin anahtar konularıdır. Pipo filtreler yavru akvaryumları için uygun olup, belli orandaki bitkili akvaryumları idare edebilir. Filtrasyon ne kadar zayıf olursa akvaryumunuza ilginiz, alakanız o kadar fazla olmalıdır. Daha sık su değişimi yapmanız gerek, eksik ve zayıf filtrasyon açığını bu sayede kapatabilirsiniz.
Akvaryumun konumu ve kurulumu:
Akvaryumu yerleştirmeyi düşündüğünüz yer pencere kenarı olmamalıdır. Yazın sıcaktan, kışın soğuktan sabit olmayan ve değişken değerler oluşur. Bunun yanında istemeyen yosun olumlarıda sizi size sıkıntı çıkarır. Akvaryum dengeli bir sehbanın üzerine yerleştirilmelidir. Sallanma olmamalıdır. Elektirk prizleri su kaçağında ıslanmayacak şekilde yukarda veya korunaklı bir bölgeye alınmalıdır. Dekor sallantılarda yıkılmayacak şekilde dizayn edilmelidir. Akvaryumun taban kumu eklenmeden önce iyice yıkanmalıdır. Akvaryumu tuzlu su ile silmenizde iyi olur. Kum yerleştirilden sonra filtremizi ekliyoruz, eğer filtremizi su yüzeyinde akıntı oluşturacak bir modelden seçmemiş isek, hava motoru ile akvaryuma oksijen sağlamalıyız. Termostatlı ısıtıcımızı 26 dereceye ayarlanmalı. Su içerisine tamamen girebilen modelleri tercih etmenizi öneririm.
Balıkların eklenmesi:
Akvaryuma balıkları eklerken bazı temel kurallara uymak gerekir. Bunun sebebi satın alınan yerdeki su değeleri sizin kurduğunuz akvaryumla hiçbir zaman aynı değildir. Ph değeri, ısı, kh, nitrat gibi suyun temel değerlerinin farklı olması balıklarda adaptasyon zorluğu yaratır. Bu açıdan önce torbamızı akvaryum suyuna bırakarak akvaryum ısısı ile eşitlenmesini sağlamalıyız, daha sonra torbaya akvaryumdan azar azar su aktarmalı ve yaklaşık olarak 20 dakika alıştırma yapılmalı. Bu süre türe göre uzatılmalı. Yine kova içerisinde hava hortumu ve musluk yardımıyla damlatma sistemi ile alıştırma yapabiliriz. Kısa alıştırma aşaması her zaman yeterli değildir, bazen balıklar suya tam anlamı ile adapte olamadığından diğer balıklar tarafından aşırı hırpalanır ve ölümle sonuçlanan istenmeyen görüntüler oluşur. Bunu önlemek için basit bir alıştırma haznesi ekleyebilirsiniz. http://www.akvaryumportali.com/forum/index.php?topic=2266.0 Yapılması için link.
Akvaryumun bakımı:
Akvaryum bakımını üç grupta ele alabiliriz. Günlük bakım yem verme esnasında balıkları takip etme anlamında yeme ilgileri, eksik balık olup olmadığı, hasta olan, yem almayan balıkların gözlenmesidir. Haftalık bakım, akvaryum tabanındaki katı pislikleri toplamak, camların temizlenmesi, aydınlatmanın kontrolü ve şelale filtre tarzındaki kolay ulaşıma imkan veren filtrenin elyafının değişmesi. Aylık bakımlar filtrenin temizlenmesi, akvaryuma %20 cıvarında su değişimi yapılması ve genel ekipmanların bakıma ihtiyacı olanlarının bakımının yapılmasıdır. Su değişimlerinde kullanılacak su klor, fosfat, ağır metal içermemelidir. Suyu üstü açık olarak 3-4 gün bekletmeniz önerilir. Damacana su kullanımı iyi bir yöntemdir. Bu imakan yoksa su düzenleyicilerden faydalanılabilir. Size önerim akvaryumun ilk kurulumunun sorun yaşanmaması adına kaliteli damacana suyu ile kurmanızdır. Akvaryum kurulup sistem çalışmaya başlayınca, biyolojik döngünün tam anlamı ile oluşması için sabırlı olun. Diyatom dönemi denen kahverengi alg ( Yosun) istilasının son bulmasını bekleyin. Bu bekleme sürecinde akvaryumda oluşmaya başlayan bakterileri beslemek adına çok küçük parçalar şeklinde akvaryuma yem atın.
Balıkların beslenmesi:
Balıkların ağız yapıları ile ilgili bilgiler tür seçiminde ele alınmıştı. Madem üç türlü beslenme alışkanlığı olan balıklar var ve biz karma bir akvaryum seçmişsek, bu durumu göz önüne alarak yem satın almalıyız. Çabuk dipe batan yemler, yavaş batan veya cama yapışan, batmayan gibi kaliteli içerikleri üzerinden okunabilen yemleri seçebiliriz. Canlı yem ihtiyacı bazı türlerde kaçınılmaz olabilir. Bu açıdan doğadan faydalanmak isteyebilirsiniz. Bu gibi canlı besinleri tuzlu suda 10 dakika bekleterek balıklara vermeniz iyi olur. Bitkisel ağırlıkta beslenen balıklar, azar azar ve sık beslenmesi gereken türlerdir. Karışık beslenen türlerin etçil yemlerini aşırı yağlanmaya sebebiyet vermeyecek oranda vermelisiniz. Bu balıkta görsel renk güzelliğini yitirmeye sebeb olurken, üreme bozukluğuda yapar. Tamamen etçil türleri besliyorsanız zaten seçenek çok fazla olacaktır. Karides, kalamar, balık eti, dondurulmuş yem vs tercih edilebilir. Balıklarınıza sarmısak suyu emdirilmiş yemlemeyi 10 günde bir yaparsanız bağışıklık sistemleri daha dirençli olur. Kabızlığı önlemek için haftada bir canlı yem vermeye çalışın. Bloat ve dropsy gibi hastalıklardan balıkları korumak için (özellikle yavruları) yemeleri ıslatarak verin.
Bilgiler akvaryum portalı sitesinden alıntıdır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2009 02:17
Hobiye yeni başlayaçak arkadaşlar için:
evimizde akvaryumumuzu koymak için ayırabildiğimiz en geniş bölümü tespit edip,yine akvaryumumuz için ayırabildiğimiz en fazla bütçeyle,pürürzsüz ve problemsiz bir akvaryum seçmeliyiz.Akvaryumumuzdaki olası pürüz,çizik ve defolar ilerleyen dönemlerde bu boşluklara parazitlerin yerleşmesini ve üremesini sağlar.60cm lik bir akvaryum aldığımızı düşünerek,şimdide buna uygun malzeme seçeceğiz.İlk önçe akvaryum suyumuzun temizliğini ve oksijen dengesini oluşturacak bir filitre ve hava motoru alacağız.Filitreler standart olarak içi süngerli,bir hava üfleme borusu ve havayı dışarıdan alan kısa bir hortumu olan, mıknatıslı pervanesiyle bu motoru çalıştıran basit bir sistemden oluşur. Bu basit sistemdençalışan uygun boyutlardaki herhangi bir filitre, bizim akvaryumumuz için uygundur.Yapacağımız şey belli aralıklarla filitre süngerini ve pervanesini yıkıyarak temizlemek olaçaktır.Filitrenin,daha profesyonel kullanımında dış filitre ve dip filitresi gibi uzun aralıklarla temizlenen ve akvaryum içinde yer tutmayan çeşitleride mevcuttur. Hava motorları daha çok dekoratif olarak kullanılsa da,bu dinlendirici görünümü sağlamasının yanı sıra akvaryumumuza sağlayaçağımız daha fazla oksijen bizim için çok daha önemlidir.Oksijen almasını sağladığımız balıklarımızın gerekli sabit ısıda yaşaması için ısıtıcı almaya geldi sıra.Alacağımız ısıtıcı,mümkünse kendinden termostatlı ve profesyonel bir ısıtıcı olmalıdır.Elektirikli akvaryum malzemeleri içinde tehlike yaratabilecek en önemli malzeme olan basit ısıtıcıların camları çatlayabilir yada ısı dengeleri birden artarak balıklarımıza zarar verebilir.
Akvaryumumuzda ki doğal dengeyi tam anlamıyla kurabilmek için almamız gereken fakat bizlerin çok da önemsemediği şey,bitkilerdir. Bitkiler suyun dengesinde,oksijen oluşumunda,küçük ve korunması gereken balıkların saklanması için doğal ortamın sağlanmasında son derece büyük önem taşır.Yine bu ortamın dengesi içinhazırladığımız tatlı su akvaryumunda bataklık odunu dediğimiz kütük olarak satılan odunlarda çok faydalıdır.Balıklarımızın ve bitkilerimizin sağlıklı gelişimi için ışıklandırmada çok önemlidir.Herhangi bir ışık kaynağı yerine,bu amaç için üretilmiş grolux florasan lambalar ideal seçim olaçaktır.Bitkilerin yerleştirilmesi ve yine doğal ortamın sağlanması için zemine serileçek kumun alınmasıyla,akvaryumumuzun kurulması için tüm ekipman sağlanmış olaçaktır.
Saygılar...
bilyoloji dünyasından alıntıdır
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir