Deniz Akvaryumu Başlangıç


jildrimeÇevrim Dışı

Kayıt: 26/04/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 5
jildrimeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2010 04:38
Öncelikle hepinize merhaba,

Uzun süredir okuduğum makaleler ve forumlar sayesinde yeni bir deniz akvaryumu kurmayı planlıyorum fakat çok okumakla beraber, kafamda oturmayan bazı noktalar var ve sizlerden yardım bekliyorum.

Akvaryum 80*60*50 boyutlarında olacak, yani 240 litre. Mobilya dolap kısmında bir adet sump olacak daha boyutlarına karar vermedim, fakat sumpın içinde refigium bölümü ( başlangıçta sadece karantina bölgesi olarak kullanmayı düşünüyorum, zaman ve tecrübeyle refigium oturtmayı planlıyorum ). kafamdaki sump modeli ekli resimde mevcut, boyutlarıda aldığım dolaba göre kendim yapmayı umuyorum. ( akrilikten ). Özel olarak beslemeyi düşündüğüm bir canlı yok çünkü ne beslersem besliyeyim zamanla değişiklik yapacağımı biliyorum. Fakat çok az sayıda ve basit mercan türleri ve genelde balık beslerim. Aydınlatma işine hiç takılmıyorum, kendim zevkime göre bir şeyler yaparım. ( tabiki uygun değerlerde ).

Aşağıda sump modelini evdeki bilgisayarımda çizim programı olmadığı için paintte çizdim, refigium bölgesinde akıntı fazla olmasın diye alt tarafından fazla akıntıyı böleceğim görüşlerinizi belirtirseniz sevinirim. Birde şu sorum olacak refigium PS den öncemi olmalı yoksa benimde yaptığım gibi sonramı?



şimdi takıldığım noktalara gelirsek,

* Protein skimmer olarak Bubble Magus alacağım, yurt dışı forumlarında okuduğum kadarıyla çok iyi tepkiler almış fakat model seçiminde
NAC5A 300 - 500 lt
NAC6A 400 - 600 lt
NAC7  500- 700 lt
Bu üçü arasında kaldım, çünkü bazı yerde protein skimmer kapasitesi üç katı olsun diyen var, bazı yerde bire bir olsun, herkesin tecrübesi vardır fakat benim kurcağım akvaryum için en ideali hangisidir. ( NAC5A 11W - NAC6A ve NAC7 28W buda demek oluyorki 28 Wattlık motor ayda 2,5 lira teoride gerçekte 4 lira daha fazla elektrik harcayacak 11 WAttlı motora göre, az bir miktar gibi gözükebilir fakat bunlar üst üste binerek enerji sarfiyatı oluşturuyor.) Onun için NAC5a yeterli gelirmi yoksa diğerlerinden birini mi almalıyım?

*Sump geri dönüş motoru, bence protein skimmer kadar önemli çünkü sumpta saat başına yapması gereken döngüyü sadece bu motor belirliyor. saatte kaç litrelik döngü yapan motor önerirsiniz sumpın 120 litre olduğunu varsayarak,
Aquabee up 2000 yeterli midir? ( 15 wattlık modeli )

*Dalga motoru, seçimi besliyeceğim canlılara göre yapılmalı fakat 2 adet alarak ve basit bir kontrol devresi tasarlarsam üstesinden gelirim diye düşünüyorum.

Bir adet Seio 2400 lt/h ve bir adet Resun Wavemaker 4000 lt düşünüyorum, bunlar yeterlimidir?

Sizin yönlendirmelerinizle ilk adımları atmayı planlıyorum, her şeyi planlamadan bu işe girişmeyi düşünmüyorum. Uzun bir yazı yazdım fakat sorabildiğim kadarını paylaşmak istedim.

Şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2423
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2010 09:41
Yıldırım bey önce hoş geldiniz diyorum. Yaptığınız incelemelerle yolun yarısını katetmişsiniz zaten. Baştan avantajlı başlıyorsunuz. Geriye malzeme tedariği ve tecrübe kısmı kalıyor. Tabi kurulmuş tanklarıda incelemeniz avantajlı olacaktır. Sorularınızdan bir kaçını edinebildiğim bilgi kadarında cevaplayayım.

-Refigium ps'den sonra olsun. Fakat bildiğim kadarıyla refigium'u kurulu sisteme sonradan eklemek kurulum esnasında eklemekten daha zor. Sump ölçülerinizide refigium'a göre belirlemeniz gerekli. En azından yüksekliğini. Çizim içinde google da sketch up diye aratırsanız ücretsiz Google Sketch up programını indirip çizimler yapabilirsiniz.

-Kuzenim yanlış hatırlamıyorsam Nac5a (5e'de olabilir' modelini 200-250 litre arası bir akvaryumda kullanıyor ve gayet memnun. Hatta sump'da ps harici başka şey kullanmıyor.

-Dalga motoro önemli bir konu. Bence para kıyın ve Hydor Koralia serisinden size uygun olanı alın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan.istÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 668
serkan.istÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2010 12:12
Yıldırm Bey Merhaba. Öncelikle yeterli seviyede araştırma yaptığınızı görüyorum. Bu sevindirici bir haber.
 
Refugiumu sump ta kesinlikle önermiyorum. Refugium zor ve gerekliliği zaten tartışma konusu olan bir sistemdir. Onun yerine turf sistemi konusunda çalışma yapmanız çok daha fayda sağlayacaktır.
 
Refugium illaki sumpta kurulacak ise ps den önce olmalıdır. Gerçi tekrarla sumpta olmamalıdır diyorum. Aksi görüşte olan yani ps den sonra olmalıdır diyen aquaristler var ama pratik olarak refugiumu neden kurarız? Sudaki nitrifikasyonu doğal döngüyle sağlamak - kolaylaştırmak için değilmi? Ps önce olursa nitrat kaynağı atıkları ps öncesinde toplayacağı için refugiumun vereceği fayda azalacaktır. Tabii konu daha kapsamlı ve artıları eksileri olan bir konudur.
 
Protein skimmerin verilen ölçülerin 3 katı oranında düşünmek gerekir. Bu doğru maalesef. Bunun nedeni;  ps üreticilerinin mühendislerinden daha fazla şey bildiğimiz için değil,  onların litre hesabıyla bizim litre hesabımız arasında farklılık olmasıdır. Pratik olarak diyelim ki; 100 lt lik bir takta 15 balık var, bunun yanındaki 500 lt lik bir tankta da sadece 5 balık var. Şimdi siz olsanız 100 litre küçük hacim diye küçük bir ps ve 500 litre büyük bir litre diye büyük bir ps mi takarsınız? Bu örnekte olduğu gibi 500 litreye 5 balık koyacaksanız 500 litreye nac 6A yı hiç korkmadan takılır. Ama sizin tankınıza dönersek 240 litrelik tankınıza ortalama 10 balık koyacağınızı düşünürsek NAC 6 ama en iyisi 7 yi takın diyorum. Çünkü örneklerini herzaman görüyoruz ki, düşük hacimli ps alan arkadaşlar herzaman keşke büyüğünü alsaymışım der. Yok ben canlı yükümü hep minimumda tutacağım 3-5 balıktan bir kaç mercandan başka birşey eklemem derseniz nac 5 de işinizi görecektir. Umarım kafanızı daha da karıştırmadım:)
 
Sump motoru için bir tankın saatte -toplamda- 20 kez sirküle olması gerektiğini tavsiye ediyorum. Ben olsam sizin tankınıza 4000l/h bir kafa motoru takardım. Faydasını zaman içinde tecrübeyle gözlemlersiniz. Ama 4000 istemezseniz en azından yüksekliğe bağlı debi düşüşünü de hesaba katarak up 3000 takın diyorum. Up 2000 i 100 lt lik tanklarda kullanıyoruz.
 
Dalga motorları yeterli gelecektir. Fazla bile gelebilir.
 
Mobilyanızın çok sağlam olmasnı ümit ediyorum. 240 litre su, 10 kg  tuz, canlı kaya ağırlığı, taban kumu, cam ağırlığı 500 kilonun üstüne çıkacaktır. Profil öneririm.
 
Yükseklik umarım 60 değildir.
 
En kısa zamanda fotoğraflarınızı ve çalışmalarınızı görmek ümidiyle.
 
 
 
 
 
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

jildrimeÇevrim Dışı

Kayıt: 26/04/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 5
jildrimeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2010 18:13

Dalga motoru olarak hydro koralia düşünmüyorum, hem fiyat olarak hem üstünde kontrol sistemi yapacağım için bazı müdahelelerim olacak, bu yüzden çöpe gitme olasılığına karşı daha uygun fiyatlı modellere yöneldim.

Sump motoru olarak 2 adet aqua bee up 2000 lt kullanmayı düşünüyorum Serkan Bey'in yönlendirmesi yardımıyla, muhtemelen kontrol sistemime bunlarıda dahil ederim, ( tek adet yerine çift adet kullanma sebebim dediğim gibi kontrol sistemi ile daha iyi bir akvaryum hakimiyeti kurmak. )

Protein skimmerıda araştırıp karar vereceğim.

Mobilya ve Akvaryumu yaptırdıktan sonra malzemelerimi alıp sumpı tasarlarım artık. bu arada refigium yeri dediğim gibi balıklar için suya alışma ve karantina bölgesi, zamanlada cesaret edip becerebileceğime inanırsam refigium olarak kullanacağım, ayrıca Turf sistemi nedir? biraz araştırdım fakat çok sonuç alamadım, inceleyebilceğim bir link varsa sevinirim.

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim


Yükseklite 60 değil 50 cm daha geniş kenarlı bir akvayum istiyorum, onun için 80 boy 60 en 50 yükseklik değerlerini planladım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan.istÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 668
serkan.istÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2010 19:02
Turf sistemi forumdaki linki
 
 
 
Google de Mega-powerful Nitrate And Phosphate   Şeklinde aratırsan daha ayrıntılı bilgi edinebilirsin.
 
İki adet 2000 litrelik su motoru yükseklik artınca bir adet 4000 lik kadar su üretemeyecektir. Bilginiz olsun. Hayal kırıklığı yaşayabilirsin. Almadan önce tankının yüksekliğini hesap ederek denemeni öneririm. Bence at106 alman daha mantıklıdır. Biraz fazla elektrik yakacak ama istediğin verimi almanı sağlayacaktır. 
serkan.ist2010-05-05 19:40:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

jildrimeÇevrim Dışı

Kayıt: 26/04/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 5
jildrimeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2010 19:17
Galiba biraz daha incelemem gerekecek, Atman106  85 watt lık bir değere sahip, aylık teoride 12,5 lira gibi bir gidere sahip gerçekte 17-18 lira gibi bir değer olabileceğini düşünüyorum tabiki bu değerlere harcamayı gerektircek akvaryumlar olabilir fakat 240 lt lik bir akvaryumda daha az harcıyanı varken böyle birşey kullanmayı istemiyorum, gerçekten ekonomi yapmaktan ziyade enerji sarfiyatı yapmamayı amaçlıyorum,
Kısa araştırmamda Rio  17-Hf diye bir model buldum 45 watt ve 4500 lt/h kapasiteye sahip uygun olabilir belki,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir