Diatom - Nitrit Ve Bakteri Kültürü


ugurkanaryaÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2024
İl: Istanbul
Mesaj: 25
ugurkanaryaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2024 03:01
Arkadaşlar merhaba.
Forumda yeniyim ancak yıllardır tatlı su konularında sitedeki bilgilerden inanılmaz faydalanmışımdır, bu vesileyle hepinize teşekkür ederim.

Tam 45 gün önce start vermiş olduğum tuzlu su tecrübem için artık bilgi karmaşasına girmiş bulunmaktayım [^_^]

45*40*40 içten sumplı bir akvaryum yaptırmakla iie giriştim.
Öncelikle kullandığım malzemeleri belirtmek istiyorum:
PS: Reef Octopus 80
Tuz : Caledonia Reef Salt
Kum: Caledonia Live Sand
Kayalar: Aquaforest 6kg+-
Dalga Motoru Sobo wp50
Kafa motoru sump için
100 w Isıtıcı
Aydınlatma: markasını bilmediğim mavi beyaz powerled
Dıy su tamamlama sistemi
Zatek arıtma Reef destekli su arıtma sistemi
Testler: Salifert nitrat-nitrat- amonyak- kg ve Sera PH
Sumpta 300 gram kadar zeplin

Öncelikle akvaryumu kurduktan 20 gün sonra bir arkadaşımın tavsiyesi ile diatom başlaması için 2 adet percula eklemiştim.
Perculaları ekledikten sonra kahverengileşmeler başladı ancak perculalar o kadar çok kavga ettiler ki anlatamam.
Yavrulardı ve sonrasında sürekli dayak yiyen ve kaçan öldü. Tabi bu esnada bu ithal balıklar yeme de çok iştahlı gitmiyorlar ve yemi ağızlarına alıp geri çıkarıyorlardı.
3. Gün biri 5. Gün diğeri ne yazık ki öldü ancak diatom güçlenmişti.
Bu esnada 3 adet conch 2 adet snail ekledim.
Sonrasında testleri tamamlayıp ölçümlemeye başladım.
Geçtiğimiz 25 günlükte süre içerisinde kimi günler çok şiddetli kimi günler zayıf bir şekilde kahverengilikler oluştu ve temizlik ekibi tarafından tüketildi ve bu süreç tekrar etti.

Sürecin en başından itibaren akvaryumcudan Fluval bakteri kültürü aldım ve 2 günde bir 5 ml ekledim (akvaryumcunun önerisi üzerine)
Yalnız dün farkettim ki bu ürünün skt 2024 Ocak ayı itibariyle sonlanmış.
Aslında soru işaretlerim tam olarak burada başlıyor ve sizden tecrübelerinizi aktarmanızı rica ediyorum.

Skt geçmiş olsa da bu bakteri kültürü yeterli mi yoksa önereceğiniz bir markayı alıp eklemeye devam mı etmeliyim?

Bir diğer soru işareti ise balık ekleme diatom ve su değerleri ile alakalı.
İnanın o kadar çok okudum ki işin doğrusu ne karar veremedim.
Kimi kaynak ya da arkadaşlarımız kahverengileşme bitti ise balık eklenebilir diyor kimisi nitrit 0 olmadan eklenmez diyor.
Su değerlerim şöyle:
PH 8.5
Amonyak 0
Nitrit 2
Nitrat 20-40 arası bir renkte
Tuzluluk 1023
Sıcaklık 24-25 arası sabit
Aydınlatma günde 5 saat açık bulunmakta.

Son bir haftadır nitritte herhangi bir azalma yok ancak kum ve kayalardaki kahverengi oluşumlar günden güne azaldı ve bugünkü kontrolümde çok çok az, sanki bir iki güne tamamen kesilecek gibi ancak nitritin 2 çıkması birşeylerin ters gittiğini düşündürüyor.
Testi aldığım malzemeci ise bu süreçte su değişimi yapmamı, forumda ise su değişiminin döngüyü uzatacağını söylüyor.
Bu arada son 3 günden öncesinde hayalet yemleme yapıyordum onu da kesmiş bulunmaktayım.

İşte tam bu noktada tıkandım arkadaşlar.
Bakteri kültürü, nitrit değeri ve balık ekleme konusunda görüşlerinizi merak ediyorum.

Şimdiden vereceğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/243932/280320240301011.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/243932/280320240301121.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]170729,Ahmetsaribuga[/T][T]241907,Dorduncuadam[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan76Çevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2023
İl: Denizli
Mesaj: 1256
Orhan76Çevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2024 09:15
Merhaba,

Benim düşüncem şöyle: Skt si geçmiş bakteri kültürü görevini yapmamış dolayısıyla denitrifikasyon başlamamış veya yeterli değil, şu durumda hayalet yemlemeyi kesmeniz iyi olmuş, ben derim ki artık yemleme yapmadan ve balık eklemeden yeni bakteri kültürü şarj edin ve bu bakteriler hazır birikmiş nitriti nitrata çevirmeye başlasın ve belli süre sonra nitrit 0'lanıp nitrat artışa geçsin ki o da belli zaman sonra aşağıya inecektir (nitrat arttığı noktada artık su değişimine başlarsınız). Dolayısıyla şu an bence su değişimi yapmadan (bakterilerin artacağı ve tüketeceği nitrit-nitrat varken) yemlemeyi kesin ve yeni bakteri ekleyin, bu süreçte testlere devam edip uygun olduğu noktada (nitrit 0 ve nitrat 100ppm'in altına indiğinde) balıkları ekleyin [EDIT]Orhan76,2024-03-28 09:17:46[/EDIT]

+1: [T]90319,Didon[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ugurkanaryaÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2024
İl: Istanbul
Mesaj: 25
ugurkanaryaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2024 11:35
Çok teşekkür ederim bilgileriniz için.
Yine başka arkadaşlarımız farklı konularda da yorum yaparsa sevinirim.
Yapıcı eleştirilerinizi de beklerim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LennieÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/08/2023
İl: Izmir
Mesaj: 602
LennieÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2024 13:17
Nitrit, aşırı yüksek degerlere ulaşmadıkça, tatlı sudaki gibi 0'ın üstündeki herhangi bir degerde tuzlu suda aşırı toksik bir deger degil. Amonyak yine epey toksik

Halihazırda amonyagın sıfırlanmış olması ve nitrit ile nitrat okuyor olmanız, döngünün tam anlamıyla tamamlanmadıgını, ancak amonyagı nitrite, nitriti de nitrata dönüştüren nitrifikasyon bakterilerinizin tankınızda kolonileşmekte oldugunu gösteriyor. Bunun ötesinde, tuzlu suda amonyagın sıfırlanmasının dongunun tamamlandıgı şeklinde kabul eden ve nitrit degerini önemsemeyenler de var balık için. Lakin her türlü mercan, anemon vb için zaten oturmuş ve tüm sürecin her türlü oturtudugu olgun bir tanka ihtiyac var

Dolayısıyla şu anda bakteri kültürü eklemenize gerek yok. Zaten nitrifikasyon bakterileriniz bulunuyor. Zaman ve/veya ürün işini yapmış. Sadece olay şu anda nitriti nitrata dönüştüren bakterilerin yeterli düzeyde kolonileşmesine kalıyor. Bu da sadece zaman demek.

Benim tavsiyem, nitrit sıfırlandıktan sonra, Nitratı uzaklaştırmak adına büyük bir su degişimi yapmanız ve daha sonrasında canlı eklemeniz yönünde olur.

Lakin söyle bir problem var. Acaba perculalar neden öldü? Keşke arkadaşınızı dinlemeseydiniz. Hem olan tank oturmadan ölen hayvanlara olmuş, hem de tanka ister istemez birçok patojen ve belki de ölüm sebebi olan hastalık getirmiş oldunuz. Bazı patojenler tankta canlı bulunmaması halinde anca belirli bir süre hayatta kalabiliyor ancak yanılmıyorsam bu her hastalık için geçerli degil. Örnegin, yine yanılmıyorsam, Uronema bir konaga ihtiyaç duymadan devam edebilirken, örnegin fluke, konak bulunmadıgı takdirde bir süre sonra ölebiliyor. Dolayısıyla var olan canlılar ötesinde ileride eklemek istediginiz canlılar da böylece riske girmiş oldu.[EDIT]Lennie,2024-03-28 13:21:13[/EDIT]

Beğenenler: [T]205902,ArifhbsAquatics[/T][T]114398,onur_0606[/T]
Teşekkür Edenler: [T]243932,ugurkanarya[/T]
+1: [T]114398,onur_0606[/T][T]90319,Didon[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan76Çevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2023
İl: Denizli
Mesaj: 1256
Orhan76Çevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2024 13:47
Hocam bakteri kolonileşmesi kesinlikle başlamamış veya tamamlanmamış tankınızda, eğer böyle bir şey olsaydı aşağıdaki grafikte görüleceği gibi tankınızın 20-25 günün sonunda en azından nitrit değerinin 0,5mg/lt'nin altına düşmesi icap ederdi halbuki siz 2mg/lt olduğunu söylüyorsunuz, yani demem o ki siz aşağıdaki tepe noktası olan grafiğin sağ tarafında değil sol tarafındasınız hala (ki sağ tarafa hiç geçememişsiniz) eğer yeni bakteri kültürü eklemezseniz 2mg/lt (tehlikeli bölgede) olan nitrit değeriniz 5mg/lt'ye geçecek (zehirli bölge) ve bakteri kolonileşmesi olmadığından o grafikteki tepe noktasında uzun süre kalacaktır.

Bakteri eklemesinden sonra nitrit sıfırlanır nitrat artar o da su değişimiyle azaltılır balık eklenir, onda hemfikirim.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240492/280320241346391.jpg[/IMG]

Teşekkür Edenler: [T]243932,ugurkanarya[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onur_0606Çevrim Dışı

Özel Üye
[C]3,1,114398[/C] [B]8028,2[/B] [C]2,3,114398[/C]
Kayıt: 06/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 907
onur_0606Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2024 16:13
Nitratın suda var olması biyolojik döngünün başladığını gösteriyor. Ekstra bakteri kullanmanızı tavsiye etmem. Bu işin prensibi aslında çok nettir; ''Ne kadar ekmek o kadar köfte.'' Ekstra bakteri eklerseniz bu sefer ekstra inorganik azot bileşiklerini de eklemeniz gerekir ki bakteriler hayatta kalsın. Özetlemek gerekirse tanka eklediğiniz canlıların atıklarına göre zaten dengeli bir bakteri popülasyonunuz oluşacaktır. Benim tavsiyem akvaryuma müdahale etmeyin. Tanka ne kadar çok müdahale ederseniz işler o denli sarpa saracaktır. Zaten kurulalı 45 gün olmuş. Bu süre tuzlu su tankı için gerçekten hiç bir şeydir:)

Nitrit mevzuna gelirsek. On yıllık hobici olarak daha önce hiç nitrit ölçmedim. Tuzlu sudaki nitrit, tatlı suya göre daha az zararlıdır. Ben genelde nitrattan ilerlerim. Nitratı gördükten sonra düzenli nitrat takibi yaparım ve nitratın pik noktasında %50 su değişimi yaparım. Bu %50 su değişiminin sebebi yosun dönemini hızlı atlatmak. Sonrasında balık eklemeye başlarım. Hobide yeniyseniz ayda bir balık şeklinde eklemenizi tavsiye ederim.

Ölümlere gelirsek perculalar çok dayanıklı balıklardır ama benim gözlemlediğim getirilen balıkların büyük çoğunluğu hasta! iç parazit-dış parazit vs vs. Kendi balığımı da özenle seçerek almıştım ama iç parazitten kaybettim. Benim size bu türde tavsiyem hatta şiddetli tavsiyem bu türü hobiciden edinin! Bu türde Brooklynella parazitide çok yaygın olabiliyor. Hatta bu parazite ''Clownfish hastalığı'' da deniyor. Çok tehlikelidir.

Şu aşamada benim bildiğim en dayanıklı balık olarak damsel tavsiye edebilirim. Balıksız ilerlemenizi tavsiye etmem çünkü akvaryum ekosistemi bir şekilde devam etmeli. Bunun için yem lazım- dışkı lazım vs vs biliyorsunuz zaten uzun anlatmaya gerek yok. Damseller de agresif balıklardır. Başka tür eklediğinizde damseli çıkarmanız gerekebilir. Başka bir seçenek siyah moli ekleyebilirsiniz.
[EDIT]onur_0606,2024-03-28 16:17:17[/EDIT]

Beğenenler: [T]240387,Lennie[/T][T]205902,ArifhbsAquatics[/T]
Teşekkür Edenler: [T]243932,ugurkanarya[/T]
+1: [T]90319,Didon[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LennieÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/08/2023
İl: Izmir
Mesaj: 602
LennieÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2024 16:24
[QUOTE=Orhan76]Hocam bakteri kolonileşmesi kesinlikle başlamamış veya tamamlanmamış tankınızda, eğer böyle bir şey olsaydı aşağıdaki grafikte görüleceği gibi tankınızın 20-25 günün sonunda en azından nitrit değerinin 0,5mg/lt'nin altına düşmesi icap ederdi halbuki siz 2mg/lt olduğunu söylüyorsunuz, yani demem o ki siz aşağıdaki tepe noktası olan grafiğin sağ tarafında değil sol tarafındasınız hala (ki sağ tarafa hiç geçememişsiniz) eğer yeni bakteri kültürü eklemezseniz 2mg/lt (tehlikeli bölgede) olan nitrit değeriniz 5mg/lt'ye geçecek (zehirli bölge) ve bakteri kolonileşmesi olmadığından o grafikteki tepe noktasında uzun süre kalacaktır.

Bakteri eklemesinden sonra nitrit sıfırlanır nitrat artar o da su değişimiyle azaltılır balık eklenir, onda hemfikirim.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240492/280320241346391.jpg[/IMG][/QUOTE]

Orhan Bey,

RODI suda amonyak, nitrit ve nitrat bulunmaz.

Arkadaş ghostfeeding yaptıgından, yani tanka ara ara yem eklediginden bahsetmiş. Bunun ötesinde en başta balık eklemiş. Hem eklenen balık, hem de eklenen ve bozulan yem amonyak ortaya cıkarır.

Kendisinin test ölçümlerinde amonyak 0 oldugunu belirtmiş. Kendisi nitrit ve nitrat gözlemliyor. Amonyagı nitrite dönüştüren bakteriler ile nitriti nitrata dönüştürenler farklı. Kendisinin tankında amonyak kaynagı olmasına ragmen amonyak okunmuyor. Dolayısıyla amonyagı nitrite donusturen bakteriler yeterli düzeyde kolonileşmiş. Ancak nitrit ve nitrat var. Nitriti nitrata dönüştüren nitrifikasyon bakterileri olmasa, bu nitrat nasıl ortaya cıkacak? Demek ki varlar. Sadece arkadaşın dozladıgı amonyagı, nitrite dönüşmesi üzerine, direkt olarak deger okunmayacak hızda nitrata çevirecek boyutta kolonileşmemiş durumdalar.

Yeni bakteri kültürü eklese ne olacak? Zaten nitrifikasyon bakterileri var.

İlk yazınızda da denitrifikasyon başlamamış demişsiniz. Denitrifikasyon zaten başka bir süreç.

Ek olarak arkadaşın sorusu tuzlusuya yönelik. Tuzlu suda nitrit zehirliliği, tatlı sudaki gibi işlemiyor. Dilerseniz şu kaynagı inceleyin:
[URL]https://reefkeeping.com/issues/2005-06/rhf/index.htm[/URL]


[EDIT]Lennie,2024-03-28 16:24:40[/EDIT]

Beğenenler: [T]205902,ArifhbsAquatics[/T]
Teşekkür Edenler: [T]243932,ugurkanarya[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan76Çevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2023
İl: Denizli
Mesaj: 1256
Orhan76Çevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2024 16:32
Öncelikle söyleyeyim amacım sadece konuyu anlamaya çalışmak, biyolojik döngü başlamış olsa bile bakteri yeterince görev yapmıyor, 20-25-45 günlük tankta hala 2ppm nitrit görülmemiş bir şey, belki de hayalet yemleme bunun sebebi tam olarak bilemiyorum. Ama şöyle bir şey var 2ppm nitrit alçalma trendini değil yükselme trendini ifade ediyor, 2ppm nitrit doğrudur balık öldürmez ama bakterisi bu kadar zaman sonra bile oturmamış tank (ki bu zaman kaybını sadece taze bakteri eklemekle telafi edebiliriz) horozu kalkmış tabanca gibi hazır her an nitrit veya nitratı patlatabilir. Faydalı bakterinin yüksek olup canlıya zarar verdiğine ben literatürde rastlamadım aksine düşük bakteri popülasyonu daha zararlıdır diye düşünüyorum. Fazla faydalı bakteri olsa olsa suda beyaz bulut yapar bir süre sonra da azotsuz kalıp ölür.

Teşekkür Edenler: [T]243932,ugurkanarya[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ugurkanaryaÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2024
İl: Istanbul
Mesaj: 25
ugurkanaryaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2024 23:58
Arkadaşlar çok teşekkür ederim ancak benim kafam iyice karıştı, başka bir forumda ise emsal konuda kuma karides gömün amonyak açığa çıksın, ps’ı ışığı kapatın bakteri kültürü ekleyin vs diyor.
Tek emin olduğum şey bakterinin fazlasının zararı olmadığı dolayısıyla bakteri eklemem faydalı olacak sanırım.
Peki bu noktada hala suyumuzda amonyak olması şart mı bakteriler amonyak olmadan ölür mü ne dersiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan76Çevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2023
İl: Denizli
Mesaj: 1256
Orhan76Çevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2024 08:58
Merhaba,

Evet bakteri eklemesi yapın ama tanka artık organik bir şey giriş yapmayın (yem-karides vs.) çünkü bakterinizin besleneceği miktarda nitrit ve nitrat var olduğunu düşünüyorum. Dedikleri gibi amonyak çıkışı olursa bence o tehlikeli bir durum zira bu 3 azotlu bileşik içinde en zehirlisi/tehlikelisi amonyaktır. Şimdiden keyifli hobiler dilerim [:iyi:]

Teşekkür Edenler: [T]243932,ugurkanarya[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 25/04/2018
İl: Sivas
Mesaj: 4153
ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2024 11:31
Tankınızda amonyak ölçümü 0 ve nitrit-nitrat okunuyorsa döngü başlamıştır zaten. Kaç gün olduğunun, kaç gece geçtiğinin bir önemi yok, grafikler ortalama süreyi gösterir döngüdeki. Bu sebeple kafanız karışmasın, bakteri kültürü eklemek tamamen tercihinize kalmış; ben eklemezdim, döngü varken gerek yok.

Teşekkür Edenler: [T]243932,ugurkanarya[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan76Çevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2023
İl: Denizli
Mesaj: 1256
Orhan76Çevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2024 12:03
Uğur Bey Kardeşim,

Bakteri ekleme, eklememe konusunu şöyle düşün,

a- Bakteri ekledin , Olası Sonuç: Bir zararı olmadı , tankın daha çabuk/erken hazır hale geldi
b- Bakteri eklemedin, Olası Sonuç: Nitrit ve/veya nitrat yükselebilir/patlayabilir veya döngü başladığı için zaten, örneğin bir 20-25-45 gün daha bekledin

Karar senin[EDIT]Orhan76,2024-03-29 12:04:02[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]243932,ugurkanarya[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 25/04/2018
İl: Sivas
Mesaj: 4153
ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2024 14:25
[QUOTE=Orhan76]Uğur Bey Kardeşim,

Bakteri ekleme, eklememe konusunu şöyle düşün,

a- Bakteri ekledin , Olası Sonuç: Bir zararı olmadı , tankın daha çabuk/erken hazır hale geldi
b- Bakteri eklemedin, Olası Sonuç: Nitrit ve/veya nitrat yükselebilir/patlayabilir veya döngü başladığı için zaten, örneğin bir 20-25-45 gün daha bekledin

Karar senin[/QUOTE]

Orhan bey tank hazır zaten daha çabuğu mu var? Eklenecek kültürün faydası ‘devede kulak’ misali. Kültür eklenmediğinde olası sonuç dediğiniz gibi çıkmaz!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan76Çevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2023
İl: Denizli
Mesaj: 1256
Orhan76Çevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2024 14:39
[QUOTE=ArifhbsAquatics]

Orhan bey tank hazır zaten daha çabuğu mu var? Eklenecek kültürün faydası ‘devede kulak’ misali. Kültür eklenmediğinde olası sonuç dediğiniz gibi çıkmaz! [/QUOTE]

Zaten ayrıştığımız nokta da burası sanırım, bazı hobiciler için tankın hazır hale geldiği nokta amonyak ve nitritin sıfırlandığı nitratın farklı değerlerde okunduğu haftalar ki ben de bu fikirdeyim (buna tuzlu su tankları da dahil), bazı hobiciler içinse amonyak sıfırlandığı noktada (nitriti önemsemeden) özellikle tuzlu suda nitrat değişimlerini takibe almak ki ben buna taraftar değilim, ama her iki görüşe de saygım var [:iyi:]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir