Japon Balığı- Tercüme 2


MertSoyumertÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2893
MertSoyumertÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2013 16:51

Japon Balığı Bakımı Nasıl Yapılır

Kendi yaşam alanları konusunda herhangi bir kontrol sahibi olamadıkları için, japon balıkları hak ettikleri uygun bakım için bize muhtaçtır. Balığın yaşam kalitesini arttırmak için, işleri baştan planlamak önemlidir, bu işe ortadan dalmamalıyız.

Erken tarihi kayıp olmasına rağmen, M.S. 1000 yılından önce Çinlilerin japon balığı yetiştirdiği bilinmektedir. Parlak renkleri ve pek çok formlarıyla bugün bildiğimiz haliyle japon balıkları, ataları olan sazan balıklarına hiç benzememektedirler.  

Tarih boyunca japon balıklarının popülaritesi git gide artmıştır, en değiştirilmiş hayvan türlerinden biri olmuştur. Bunun nedeni bakımının kolay olması ve bir çok türüyle göze hoş gelmesidir. Küçük çocuklara sorumluluğu öğretmek için birebirlerdir, ve ayrıca tuzlu su sistemleri gibi karışık sistemlere zamanı olmayan insanlar için harika bir dekorasyondur.

İnsanlar gibi, japon balıklarının da değişik kişilikleri vardır. Bazıları çekingenken, bazıları çok sosyaldir. Kesin olan bir şey var ki, japon balıkları genellikle agresif olmayan canlılardır. Ancak, stres davranışlarını uç noktalara taşıyabilir. Japon balıklarının diğer japon balıklarına bağlandığı ve bütün gün oyun oynadıkları çok sık görülür.

Japon balıkları periyodik olarak dinlenmelidir. Göz kapakları yoktur ve geceleri iyi bir uyku çekebilmeleri için ışıkları kapatılmalıdır.

Sağlıklı bir japon balığı yüzeyde ya çok az zaman geçirir ya da hiç yüzeye çıkmaz. Eğer balığınızın yüzeyde gezdiğini veya nefes almaya çalıştığını farkederseniz, bu tankınızda yetersiz oksijen olduğunun işaretidir.

 

Fanus, Akvaryum veya Havuz

Birçok japon balığı sahibi balıklarına fanusta bakmaktadır. Ancak, baktığınızda, kötü su şartlarına bağlı sık görülen hastalıklar ortaya çıkar. Japon balıkları fanusda bakılmamalıdır. NEDEN Mİ? Çünkü fanuslar çok küçüktür!

Örneğin, japonlar ihtiyacı olan oksijeni nereden alacaklar? Benim tecrübelerime göre japon balıkları en az 10 gallon (38 litre) suya ihtiyaç duyar, ve bu sadece çok küçük japonlar için geçerlidir.

Japon balıkları akvaryumlarda veya havuzlarda bakılmalıdır!

Akvaryumunuzu koymak için birkaç yer önerisi:

-        -  Ofis (müşteriler için rahatlatıcı olur)

-         --Mutfat (mutfağın yerleri suya daha dayanıklı olduğu için su değiştirirken dökülen sular problem olmaz)

-        -  Oturma odası

Japon Balığı Besinleri

Eğer japon balıklarının sadece onlar için özel üretilmiş pul veya tablet yemlere ihtiyaç duyduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. İşte nedeni:

Japon balıkları doğal çöpçü ve hepçildir (herşeyi yerler). Doğada, japon balıkları kabuklulardan, böceklerden, alglerde, hatta yapraklardan oluşan geniş bir diyete sahiptir.

Akvaryumda yaşayanların tablet yemlerle beslenmesi sahiplerine göre normal bir durumdur. Ancak japonlar, yeteri kadar dengeli bir besin olmadıkları için yemlerden yeterli lifi alamazlar.

Japon balıkları, yemeklerinde çeşit olmasını severler. Taze meyve ve sebzeye bir hayli gereksinim duyarlar. Onları düzenli olarak meyve-sebze ile besleyin, böylece daha sağlıklı olmalarını ve serpilmelerini bekleyebilirsiniz.

Su Isısı

Japon balıkları soğuk su balığı olarak sınıflandırılmıştır ve insanlar için rahat olan bir ısıda ısıtıcısız bir akvaryumda yaşayabilirler. Ancak, su ısısındaki hızlı değişimler onları öldürebilir.

Isıyı sabi tutun. Balıkların bağışıklık sistemi 50oF (10oC) altında çökmeye başlar. Isı hızlıca artarken parazitler ve diğer hastalıklar daha aktif olur. Eğer evinizdeki ısı günden güne çok farklılık gösteriyorsa, tankınıza ısıtıcı takmanız gerekmektedir. “Süslü” japon balığı varyeteleri 60oF (15oC) - 75oF (24oC) arası sıcaklıklara ihtiyaç duyar.

Japon balığı üretirken de su ısısı oldukça önemlidir. Japon balığı üreticileri gün içinde ısıyı yükselterek balıkları uyarır.

Su Nasıl Değiştirilir

Haftalık değişimler japon balığı bakımının temelidir. Haftalık su değişimleri nitrat seviyesini aşağıda tutar, tankın oksijen seviyesini arttırır ve tanktaki pislikleri temizler.

Size gerekenler:

-          Dip çekimi aleti

-          5 litrelik kova

-          Su düzenleyici

-          Eski giysilerden yapılmış havlular

 

1.      1. Adım: Hazırlık

-          Havluları, damlayan sular yeri batırmaması için yere serin.

-          Taze çeşme suyunu bir kovaya doldurun. Doğru miktarda su düzenleyici kullandığınızdan emin olun.

-          Soğuk çeşme suyunu, ısıtılmış su kullanarak tanktaki suyun ısısına yaklaştırın. Su ısıtmak sudaki bakterileri ortadan kaldırır.

-          Akvaryumdan çekeceğiniz su için bir kovayı havluların üzerine koyun.

-          Pis suyu çekeceğiniz kovanın akvaryumdan aşağıda olması gerekiyor. (Yer çekimi gerisini halledecektir)

2.      2. Adım: Su çekme

-          Dip çekme aparatını tanka yerleştirin, diğer uçtan su akana kadar pompayı sıkın.

-          Dip çekme aparatını atıkları çekmek için kumda gezdirin.  Pis, bulanık suyun kovaya aktığını göreceksiniz.

-          Olabildiğince fazla pislik çekmeye çalışın. Temiz su çekmemek için parmağınızı hortumun çıkışına koyun.

-          %20-30 kadar su çekene kadar bu işleme devam edin.

3.       3. Adım: Taze su ekleme

-          Küçük balıkları çekmediğinizden emin olun

-          Akvaryum dolana kadar taze suyu yavaşça ekleyin.

-          Tankın kapağını kapatın.

Farklı Japon Balığı Türlerini Beslemek

İyi bir bakım için japon balığı varyetelerini dikkatli seçmeniz gerektiğini biliyor muydunuz? Bu olmazsa balıklarda gereksiz stres doğabilir.

Yanlış japon balığı varyetelerini aynı tankta bakarak şu problemlerle karşılaşabilirsiniz: zorbalık, stres, yavaş japon balıklarının düzgün beslenememesi.. Genel görüş japon balıkları aynı tipte, boyda ve hızda olursa aynı akvaryumda beslenmelidir.

Japon balıklarınız hareket etmek, yüzmek ve oynamak için geniş alana ihtiyaç duyar. Eğer yeterli alan sağlanmazsa mutlu olmalarını bekleyemezsiniz. Bu onlara normal davranışlar sergileme olanağı sağlar.

http://goldfish2care4.com/goldfish-care.html

Çeviri notlar: Çeşme suyunu klordan arındırmak için su düzenleyici kullanmak zorunlu değildir, suyu dinlendirerek klordan kurtulabilirsiniz. Bunun yanında çeşme suyumuzdaki ağır metallerden kurtulmak için dinlendirdiğiniz suyu üst kısımdan çekerek tankınıza ekleyin, dibe çöken ağır metalleri dinlendirdiğiniz suyun dibinde su bırakarak tankınızdan uzak tutabilirsiniz. 

İstediğiniz gibi kullanabilir, paylaşabilirsiniz. Yeter ki bilinç artsın. 

Saussure2013-08-01 17:17:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir