Low Tech Bitkili Akvaryum Hk. Tavsiyeler


MCY4Çevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2022
İl: Ankara
Mesaj: 397
MCY4Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Aralık 2022 09:41
Ölçüler: 50x40x35h
Canlı Türleri: Transgenetik Tetra, Cory, Albino Cüce Vatoz
Bitki Türleri:
Tankın Yaşı: 3 Ay
Filtrasyon ve Işıklandırma: Aquaclear 30 Şelale Filtre, 2x Wolfmar Silver Plant 40
Tasarım ve Dekorasyon:[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237041/291220220917381.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237041/291220220917511.jpg[/IMG]

Merhabalar,

3 ay önce hobiye başladım, görsellerdeki gibi bir akvaryum tasarlayabildim.

İlk sorum balık sayısı hakkında olacak, 6 adet transgenetik tetra, 4 adet cory ve 2 adet cüce vatozum var. Balık sayım fazla mı? İdeal mi? Yoksa ekleme yapabilir miyim? Bu konu hakkında farklı yorumlar var, tavsiyelerinize göre maksimum her türden 1 adet olacak şekilde 3 adet daha balık eklemek istiyorum.

Diğer yandan, elodea hariç diğer bitkilerin gelişim hızı biraz yavaş gibi, güllerin yapraklarında çok olmamakla birlikte hafif hafif erimeler oluyor. Haftalık 2,4 ml Reeflowers all inclusive (3 x 0,8 ml) ve haftalık 2,4 ml potash (4 x 0,6 ml) olarak sıvı gübre kullanıyorum. Bunların yerine Jbl kugeln kullanmam doğru olur mu? Yada ikisini de birlikte kullanabilir miyim?

İlaveten, vereceğiniz tüm tavsiyeleri, yapacağınız tüm eleştiri ve yorumları bekliyorum.

Saygılarımla,


Beğenenler: [T]168305,Yas400[/T][T]214318,engin045[/T][T]241907,Dorduncuadam[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MonoÇevrim Dışı

Kayıt: 16/04/2022
İl: Ankara
Mesaj: 103
MonoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Aralık 2022 14:45
Merhaba, yaklaşık 4 yıldır lowtech bitkili akvaryum kuruyor ve tasarlıyorum. Haftalık düzenli olarak %30 civarında su değişimi yapıyor ve sudaki amonyak, gh ve ph değerlerini ölçüyorsanız, Balık sayısını maks 5 adet olacak şekilde arttırabilirsiniz. Fakat dediğim gibi bu tarz akvaryumlarda bazı değerler balık yoğunluğuna bağlı olarak çok ani değişim gösterebiliyor. Bu değişimlerden kaçınmak açısından balık sayınız yeterli diye düşünüyorum. Eğer 5 adet canlı daha attığınızı düşünürsek herhangi bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum 22L nano tankta 10 neon tetra besliyorum 2 cüce vator 10 karides ve yaklaşık 3 yıldır hiç sorun yaşamadım. Sizin akvaryumunuz genişlik açısından ideal duruyor bu sebep ile balık sayınızı arttırmanız sıkıntı yaratmayacaktır. Fakat profesyonelleşme yolunda olduğunuz için bu değerleri ölçmek ve akvaryumu stabil tutmak adına ölçüm yaparsanız aklınızda tereddüt de kalmaz. Benim şahsi fikrim maks. 5 adet olacak şekilde canlı eklemenizdir. Bitkilerde ilk kurulumdan sonraki 2 ayda adaptasyon süreci tamamlanıyor ve gelişim başlıyor. Elodea zaten genetik bakımdan çok hızlı büyüyen ve çok düşük ışıkta dahi gelişim gösterebilen bir başlangıç bitkisi. Tilkikuyruk eledoaya nazaran biraz daha yavaş büyür. Gül ise en yavaşı sanırım onların arasında ve ne kadar iyi bakarsanız bakın her türlü renk kaybı gözlemlersiniz. Benim şahsi tavsiyem 10-15 adet karides ve nerite salyangoz atmanız. Karidesler bitkiler üzerindeki yağlanmayı azaltacak ve çürümüş yerleri yiyecektir. Bahçivan gibi düşünebilirsiniz. Nerite salyangoz ise yosunları yiyecektir. Bu iki canlının hem balıklarınıza hem bitkilerinize hem akvaryumunuza çok yararı olacağını düşünüyorum. 10 Karides ile başladığım 4 aylık süreci 300 karides ile tamamlamıştım fakat sizin akvaryumunuzdaki balıklar karides yavrularını yiyecektir üreme söz konusu olmayacaktır. Fakat bu saydığım türler balıklarınız ile barışçıl ve uyum şeklinde yaşıyacaktır. Karides bakımı zor diyenler var fakat neocaridina türü bakar iseniz hiçbir zorluğu yok. Atın kendi yaşam yollarını bulacaktır. Haftada 1 bezelye salatalık vb. sebzeler ile besleyebilirsiniz kalan günlerde yosun yiyeceklerdir. Bitkili akvaryumların en büyük sorunu alg patlaması. Bu yüzden karidesler ve neriteler hem yosunları stabil tutacak hemde bitkilerinizin gelişiminde yardımcı olacaktır. İyi hobiler dilerim.

Ekstradan akvaryumunuza neon tetranın çok yakışacağını düşünüyorum. Araştırmanızı tavsiye ederim.

Beğenenler: [T]237041,MCY4[/T][T]165826,bionichumann[/T]
Teşekkür Edenler: [T]237041,MCY4[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MCY4Çevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2022
İl: Ankara
Mesaj: 397
MCY4Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Aralık 2022 15:06
[QUOTE=Mono]Merhaba, yaklaşık 4 yıldır lowtech bitkili akvaryum kuruyor ve tasarlıyorum. Haftalık düzenli olarak %30 civarında su değişimi yapıyor ve sudaki amonyak, gh ve ph değerlerini ölçüyorsanız, Balık sayısını maks 5 adet olacak şekilde arttırabilirsiniz. Fakat dediğim gibi bu tarz akvaryumlarda bazı değerler balık yoğunluğuna bağlı olarak çok ani değişim gösterebiliyor. Bu değişimlerden kaçınmak açısından balık sayınız yeterli diye düşünüyorum. Eğer 5 adet canlı daha attığınızı düşünürsek herhangi bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum 22L nano tankta 10 neon tetra besliyorum 2 cüce vator 10 karides ve yaklaşık 3 yıldır hiç sorun yaşamadım. Sizin akvaryumunuz genişlik açısından ideal duruyor bu sebep ile balık sayınızı arttırmanız sıkıntı yaratmayacaktır. Fakat profesyonelleşme yolunda olduğunuz için bu değerleri ölçmek ve akvaryumu stabil tutmak adına ölçüm yaparsanız aklınızda tereddüt de kalmaz. Benim şahsi fikrim maks. 5 adet olacak şekilde canlı eklemenizdir. Bitkilerde ilk kurulumdan sonraki 2 ayda adaptasyon süreci tamamlanıyor ve gelişim başlıyor. Elodea zaten genetik bakımdan çok hızlı büyüyen ve çok düşük ışıkta dahi gelişim gösterebilen bir başlangıç bitkisi. Tilkikuyruk eledoaya nazaran biraz daha yavaş büyür. Gül ise en yavaşı sanırım onların arasında ve ne kadar iyi bakarsanız bakın her türlü renk kaybı gözlemlersiniz. Benim şahsi tavsiyem 10-15 adet karides ve nerite salyangoz atmanız. Karidesler bitkiler üzerindeki yağlanmayı azaltacak ve çürümüş yerleri yiyecektir. Bahçivan gibi düşünebilirsiniz. Nerite salyangoz ise yosunları yiyecektir. Bu iki canlının hem balıklarınıza hem bitkilerinize hem akvaryumunuza çok yararı olacağını düşünüyorum. 10 Karides ile başladığım 4 aylık süreci 300 karides ile tamamlamıştım fakat sizin akvaryumunuzdaki balıklar karides yavrularını yiyecektir üreme söz konusu olmayacaktır. Fakat bu saydığım türler balıklarınız ile barışçıl ve uyum şeklinde yaşıyacaktır. Karides bakımı zor diyenler var fakat neocaridina türü bakar iseniz hiçbir zorluğu yok. Atın kendi yaşam yollarını bulacaktır. Haftada 1 bezelye salatalık vb. sebzeler ile besleyebilirsiniz kalan günlerde yosun yiyeceklerdir. Bitkili akvaryumların en büyük sorunu alg patlaması. Bu yüzden karidesler ve neriteler hem yosunları stabil tutacak hemde bitkilerinizin gelişiminde yardımcı olacaktır. İyi hobiler dilerim.

Ekstradan akvaryumunuza neon tetranın çok yakışacağını düşünüyorum. Araştırmanızı tavsiye ederim.[/QUOTE]

Merhaba,

Öncelikle değerli yorum ve önerileriniz için çok teşekkür ederim.

Haftalık su değişimlerini aksatmadan yapıyorum fakat şimdiye kadar herhangi bir ölçüm yapmadım, su ne durumda hiç bilmiyorum. Açıkçası test konusunda pek bir bilgim yok, araştırma yapacağım. Yosun ile mücadele için cüce vatozları eklemiştim, çok şükür şuan için yosun sorunu yok. Olurda böyle bir sorun yaşarsam nerite eklemeyi düşünüyorum mutlaka. Neon tetraları seviyorum fakat kızımın isteği üzerine transgenetik aldım :)

Gübreleme konusunda da bir tavsiyeniz varsa yazmanızı rica ederim.

Saygılarımla,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MonoÇevrim Dışı

Kayıt: 16/04/2022
İl: Ankara
Mesaj: 103
MonoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Aralık 2022 16:39
Merhaba teşekkür ederim öncelikle, TDS metre yazarak 50-70tl bandında tds metre alıp suyun sertliğini ölçebilirsiniz ort 100-160 ppm aralığında olması gerekli. İçme suyu 60-80 ppm aralığında çeşme suyu 120-170 ppm aralığında. Ph metre diye aratarak da 100 tl ye alabilirsiniz ort 6,5-7,5 aralığında olmalı. Bitkilerin gelişimi için karides tavsiye ediyorum hem kızınızın ilgisini çekecektir hem de bitkilerin gelişimini çok fazla etkileyecektir. Bu 2 ölçüm cihazı yeterli olacaktır şimdilik.

Gübrelemeniz yeterli gözüküyor çok fazla kimyasal kullanmanızı tavsiye etmem çünkü amacımız doğayı taklit etmek. Kimyasallar gerekli fakat olabildiğince az olmasında fayda var. Gübrelemeniz yeterli gözüküyor. Haftada 1 BacteriaFeeder kullanabilirsiniz ekstradan bakterilerinizi besleyecek ve akvaryumunuzda balık sayınız artar ise dışkılarını hızlı bir şekilde amonyak olan zehirli maddeden daha az zehirli nitrit ve nitrata daha hızlı çevirmelerine yardımcı olacaktır. Bu sayede sayı artsa bile döngünüz bozulmayacaktır. Gübrelemeyi arttırmamanızı tavsiye ederim.

Beğenenler: [T]237041,MCY4[/T]
Teşekkür Edenler: [T]237041,MCY4[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tetrazonnenÇevrim Dışı

Kayıt: 23/12/2020
İl: Izmir
Mesaj: 46
tetrazonnenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2022 09:23
Kolay gelsin.

Çok güzel bir başlangıç olmuş. Umarım dilediğiniz gibi gelişir. Orta plandaki eflatun bitki yanılmıyorsam bir paludaryum bitkisi. Su altında bir kaç ay yaşayıp sonra ölüyor. Ben de alıp nasıl bakilacagini araştırdım. Akvaryumculara ithal olarak geldi sanırım. Piyasada epeyce var. Satarken müşteriyi yeterince bilgilendirmiyorlar ne yazık ki. Ansiklopedi bölümünde de var bu bitki. Su altında yaşayamayacağı orada da belirtiliyor.

Keyifli hobiler diliyorum.

Teşekkür Edenler: [T]237041,MCY4[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MCY4Çevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2022
İl: Ankara
Mesaj: 397
MCY4Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2022 09:34
[QUOTE=tetrazonnen]Kolay gelsin.

Çok güzel bir başlangıç olmuş. Umarım dilediğiniz gibi gelişir. Orta plandaki eflatun bitki yanılmıyorsam bir paludaryum bitkisi. Su altında bir kaç ay yaşayıp sonra ölüyor. Ben de alıp nasıl bakilacagini araştırdım. Akvaryumculara ithal olarak geldi sanırım. Piyasada epeyce var. Satarken müşteriyi yeterince bilgilendirmiyorlar ne yazık ki. Ansiklopedi bölümünde de var bu bitki. Su altında yaşayamayacağı orada da belirtiliyor.

Keyifli hobiler diliyorum.[/QUOTE]

Merhabalar,

Güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi pet shop low tech bitki olarak sattı bana o eflatun bitkiyi :) ama şöyle de bir durum var, tanka ekleyeli 3 ay oldu bu bitkiyi maşallah yaprak kaybı olmadı. Aksine boylanarak yeni yapraklar verdi sadece yapraklar yeşil çıkıyor :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MCY4Çevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2022
İl: Ankara
Mesaj: 397
MCY4Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2022 23:37
[QUOTE=Mono]Merhaba teşekkür ederim öncelikle, TDS metre yazarak 50-70tl bandında tds metre alıp suyun sertliğini ölçebilirsiniz ort 100-160 ppm aralığında olması gerekli. İçme suyu 60-80 ppm aralığında çeşme suyu 120-170 ppm aralığında. Ph metre diye aratarak da 100 tl ye alabilirsiniz ort 6,5-7,5 aralığında olmalı. Bitkilerin gelişimi için karides tavsiye ediyorum hem kızınızın ilgisini çekecektir hem de bitkilerin gelişimini çok fazla etkileyecektir. Bu 2 ölçüm cihazı yeterli olacaktır şimdilik.

Gübrelemeniz yeterli gözüküyor çok fazla kimyasal kullanmanızı tavsiye etmem çünkü amacımız doğayı taklit etmek. Kimyasallar gerekli fakat olabildiğince az olmasında fayda var. Gübrelemeniz yeterli gözüküyor. Haftada 1 BacteriaFeeder kullanabilirsiniz ekstradan bakterilerinizi besleyecek ve akvaryumunuzda balık sayınız artar ise dışkılarını hızlı bir şekilde amonyak olan zehirli maddeden daha az zehirli nitrit ve nitrata daha hızlı çevirmelerine yardımcı olacaktır. Bu sayede sayı artsa bile döngünüz bozulmayacaktır. Gübrelemeyi arttırmamanızı tavsiye ederim.[/QUOTE]

Bakteri döngüsü oluşmuş mudur acaba? Su şartları nasıldır?
Test olmadan bu durumu anlamanın bir yolu var mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MonoÇevrim Dışı

Kayıt: 16/04/2022
İl: Ankara
Mesaj: 103
MonoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2023 16:21
Suyunuz kristal berraklığa geldiyse ve yavaş yavaş alg oluşumu görüyorsanız oturmuştur. Akvaryum kurulup motor çalıştıktan sonra 1 hafta içinde oturuyor ama tam bir bakteri döngüsü ve oturma 1 ayı buluyor. Oturmuştur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MCY4Çevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2022
İl: Ankara
Mesaj: 397
MCY4Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2023 17:08
[QUOTE=Mono]Suyunuz kristal berraklığa geldiyse ve yavaş yavaş alg oluşumu görüyorsanız oturmuştur. Akvaryum kurulup motor çalıştıktan sonra 1 hafta içinde oturuyor ama tam bir bakteri döngüsü ve oturma 1 ayı buluyor. Oturmuştur. [/QUOTE]

Çok teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tetrazonnenÇevrim Dışı

Kayıt: 23/12/2020
İl: Izmir
Mesaj: 46
tetrazonnenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2023 07:41
[QUOTE=MCY4]

Merhabalar,

Güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi pet shop low tech bitki olarak sattı bana o eflatun bitkiyi :) ama şöyle de bir durum var, tanka ekleyeli 3 ay oldu bu bitkiyi maşallah yaprak kaybı olmadı. Aksine boylanarak yeni yapraklar verdi sadece yapraklar yeşil çıkıyor :)[/QUOTE]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/228590/040120230736151.jpg[/IMG]

Bitki bana Hemigraphis colorata yada onun bir varyetesi gibi göründü. Forumda da [URL]https://www.akvaryum.com/hemigraphis_colorata_bitkir_27_887.asp[/URL]başlığı var hatta oradaki yorumlardan birinde bitkinin yeni yaprak açmasına rağmen bir süre sonra öldüğü belirtilmiş.

Daha önce de belirttiğim gibi bende de var bir tane büyükçe bir kavanoza dikmeyi düşünüyorum. İnşallah kurtulur.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MCY4Çevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2022
İl: Ankara
Mesaj: 397
MCY4Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2023 22:18
Herkese merhabalar,

Yaklaşık bir yıl önce başladığım hobiye severek devam ediyorum[:)]

Forumda öğrendiğim hususları elimden geldiğince uygulamaya çalıştım. Emeği geçen herkese tekrar çok teşekkür ederim.

Bir yılın sonunda tankın geldiği noktayı aşağıya bırakıyorum.

Olumlu olumsuz tüm yorumlarınızı beklerim.

Saygılarımla,

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237041/180920232213401.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237041/180920232213461.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]238936,Alp3[/T][T]249312,SONOSMANLI[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Alp3Çevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2023
İl: Mugla
Mesaj: 678
Alp3Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2023 02:33
[QUOTE=MCY4]Herkese merhabalar,

Yaklaşık bir yıl önce başladığım hobiye severek devam ediyorum[:)]

Forumda öğrendiğim hususları elimden geldiğince uygulamaya çalıştım. Emeği geçen herkese tekrar çok teşekkür ederim.

Bir yılın sonunda tankın geldiği noktayı aşağıya bırakıyorum.

Olumlu olumsuz tüm yorumlarınızı beklerim.

Saygılarımla,

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237041/180920232213401.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237041/180920232213461.jpg[/IMG][/QUOTE]
Elinize sağlık cidden aşırı hoş bir kurulum olmuş. Merak ettiğim şey mor bitkiyi çıkarttınız mı yoksa yeşile mi döndü tamamen eğer ki çıkardıysanız da çıkarma sebebiniz nedir? Bir de kullandığınız toprak, kum 2 tane sanırım nelerdir? [EDIT]Alp3,2023-09-19 03:00:12[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LennieÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/08/2023
İl: Izmir
Mesaj: 600
LennieÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2023 09:24
[QUOTE=Alp3]
Elinize sağlık cidden aşırı hoş bir kurulum olmuş. Merak ettiğim şey mor bitkiyi çıkarttınız mı yoksa yeşile mi döndü tamamen eğer ki çıkardıysanız da çıkarma sebebiniz nedir? Bir de kullandığınız toprak, kum 2 tane sanırım nelerdir? [/QUOTE]

Bu bitkiler su altında yaşamak için uygun değil, muhtemelen ölmüştür. Bende paludaryumda benimki o ortamı baya seviyor ancak su altında ömrü çok limitli.

Teşekkür Edenler: [T]238936,Alp3[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MCY4Çevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2022
İl: Ankara
Mesaj: 397
MCY4Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2023 09:45
[QUOTE=Alp3]
Elinize sağlık cidden aşırı hoş bir kurulum olmuş. Merak ettiğim şey mor bitkiyi çıkarttınız mı yoksa yeşile mi döndü tamamen eğer ki çıkardıysanız da çıkarma sebebiniz nedir? Bir de kullandığınız toprak, kum 2 tane sanırım nelerdir? [/QUOTE][QUOTE=Lennie]

Bu bitkiler su altında yaşamak için uygun değil, muhtemelen ölmüştür. Bende paludaryumda benimki o ortamı baya seviyor ancak su altında ömrü çok limitli.[/QUOTE]

Merhabalar,

Arkadaşların bahsettiği gibi mor bitki su altı bitkisi değil, pet shop vermişti hobiye ilk başladığımda. Ama 7-8 ay formunu kaybetmeden yeni yaprak çıkararak uyum sağlamıştı akvaryuma. Yapraklar mordan yeşile dönmüştü. Tatil nedeniyle 20 güne yakın gübreleme ve su değişimi yapamamıştım. Havaların da sıcak olmasınan dolayı su ısısının artmasıyla bitkide çürümeler oldu. Bu nedenden dolayı çıkardım akvaryumdan. Kum tek tip. Aquaclay var sadece.

Beğenenler: [T]238936,Alp3[/T]
Teşekkür Edenler: [T]238936,Alp3[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir