ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
darkaura
Kullanıcı Grubu:
Kıdemli Akvarist
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
4910
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
02 Kasım 2010 08:47
Son Ziyaret:
3 Saat 27 Dakika önce
Toplam Mesaj:
4324 [0.84 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
67 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Mustafa KALIN
Doğum Tarihi:
08 Kasım 1978
Yaş:
46
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/020220180957011.jpg[/IMG] [url=https://www.akvaryum.com/Forum/bitkili_tankda_led_kullanimi_k772480.asp]Bitkili Tanklarda Led Kullanımı[/url]

SON 10 MESAJI

Bitkili Tankda Led Kullanımı
Par açılımından anlaşılacağı üzere fotosenteze etki eden radyasyon yani ışık miktari demek. Fotosenteze etki eden dalga boyundaki ışığın foton sayısıdır. Ledlerin tek tek par değerlerini bulmanız biraz zor, üreticiler bu konuda çok fazla bilgi vermiyorlar. Genelde lümen değeri verirler, oda insan gözünün gördüğü parlaklık değeridir. Tezat şekilde insan gözü fotosenteze etkisi zayıf olan yeşil ve sarı renkleri daha parlak görür, etkisi fazla olan kırmızı ve maviyi zayıf görür. Yani lümen değerinden bir sonuca varamazsınız. Normal geometrideki bir tankda kabaca brut hacmin litresi başına 0.3-0.4 watt ışık gerekiyor. Bu aydınlatma suya 5cm mesafedeyse yada uygun lens kullanıldıysa geçerli değerler. Aydınltma daha yukarda lens olmadan duruyorsa 0.5watt kullanılabilir. Kendi gözlemim bitkinin kızarması için daha fazla mavi ve uv renkler gerekiyor. 2 yada 3 soğuk beyaz lede 1 grow led mesela bitki gelişiminde iyi sonuç veriyor ama mavi uv oranı düşük olduğundan bitki kızartmada zayıf kalıyor. Kızartma için konumda ilk sayfada yazan renk dağılımlarını dediğim miktarlarda kullanın, birazda nitratı düşük verirseniz harika kızarıyorlar.
Akvaryuma Su Ekleme Ve Değişimde Arıtma Suyu
Ro reverse osmos, membranlı 4-5 aşamalı arıtmanız varsa büyük mebranın temiz su çıkışından alacaksınız. Artık ölçüm sonuçlarına göre 1/3 yada 1/2 oranlarında karıştırırsınız. Karışımda kh'ı 4ün altına düşürmemeye dikkat edin, Sizin teste carbonate olarak geçiyor sanırım, net göremediğim için, 70mg/lt nin altına inmesin. Maks sınır 50. Daha altında su ph tamponlama yetisini kaybediyor ph oynak hale geliyor.
Akvaryuma Su Ekleme Ve Değişimde Arıtma Suyu
[QUOTE=Göksel D]

Öncelikle iyi akşamlar.
Değerler böyle,henüz balıkları eklemedim.Dinlenmiş çeşme suyu kullandım.Sera markasının ph/kh minus ürününü kullanmayı düşünüyorum,önerir misiniz? Ve yarısı arıtma yarısı çeşme suyu olarakta kullanabilirim,deneyeceğim.Paylasmak istediğiniz birsey var mı?

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252149/201120240033561.jpg[/IMG][/QUOTE]

Ölçümün skalası verseydiniz daha iyi olurdu. Fotoda ne olduğu çok zor anlaşılıyor. Her satır nedir hangi değerdir, belirtilen sayıların birimi nedir? mg/lt mi? Eğer mg/lt ise yüksek değerler. Alman kh gh değerlerine çevirmek için mg/lt değerini 17,8'e bölmeniz gerek. Fotodan görüldüğü kadarıyla skalanın son rengine vurmuş 20kh, 20gh a yaklaşmış gibi. Burada foto yanıltıcı olabilir sizin tahmini okuduğunuz değerleri yazmanız daha sağlıklı olur.

Kribensis afrika kökenli olmasından ötürü çok dayanıklı geniş ph ve gh aralığında yaşayabilen bir tür. Güney amerikan cüce cichlidi olsa bu değerlerde yaşamazdı. Tabi burada suyun iletkenliği nedir esas önemli konu bu. Ege bölgesinde bazı yerlerde su aşırı tuzluda olabiliyor. Bence bir tds metre ile ölçmeniz daha sağlıklı olur. 400-500ppm gibi değerleri geçmiyorsanız kribensis için sıkıntı olmayacaktır. Bunu üzerinde değerler okuyorsanız musluk suyunu ro suyu ile karıştırıp iletkenliği ve sertliği düşürmeniz gerek. Ph-kh minus gibi katkıları hiç girmeyin. Bunlar su tuzlu ise çok fayda etmez, ro filteniz varsa hiç katkı ile vakit harcamayın. Ro'da son tatlandırıcı filtre ile membran arasındaki boruya t parçası ekleyip çıkış musluğu koyun, ordan aldığınız suyu akvayuma kullanın. Oranları ayarlamada tds metre çok yardımcı olur. Mevsimsel olarak sular değişebileceğinden anlık değer okumada her zaman fayda var. Saf ro suyu sakın kullanmayın. Balıkların minerale ihtiyacı olduğu gibi 0 kh 0 gh da filtrede bakteri tutmaz, biolojik sistem çöker.
İç Filtre
İç filtre mekanik filtrasyon ve tankda akıntı yaratmak içindir. Yarattığı akıntı ile dolaylı biolojik filtrasyon sağlar ama canlı biraz fazla ise bu yetmiyecektir. Biolojik filtrasyon için tasarlanmış büyük iç filtrelerde tankda çok yer kaplarlar. Her durumda dış filtre en etkili çözüm. Bütce kısıtlı ise ve tankın içinde kaybolacak hacim sorun değil derseniz hamburg filtreyi öneririm. Hatta basit matematik hesabını sizin için yapayım. Hamburga karar verirseniz ne almanız gerektiğini uzun uzun araştırmazsınız. Hafif iri gözenekli biolojik sünger gerekli. süngerin hacmi kabaca 50lt tanka 1lt şeklinde olmalı. yani sizin durumda 4lt uygun olur. Tankın yüksekliği 50cm ise 50x20 lik 5cm kalınlığında biolojik sünger yeterli biolojik filtrasyon yapar. Süngerden 10cm/dk nin üzerinde akıntı geçmemsi gerekki bakteri tutabilsin. İdeali 8cm/dk. 10cm/dk akıntı 50x20cm alanda 600lt/saat debi eder. 600lt/sa lik bir motor uygun olacaktır. 600ü geçmeyin, 500ünde altına inmeyin. 500lt nin altına inerse bu seferde tankda su yeterince döngü yapmaz.
Hangi Filtre Daha Uygun
2 ve 3 üretici tipi filtreler. Çok gürültü yaparlar. Bunların içlerinde gelen malzemelerde genelde yalan olur. Elinizde boş kaliteli substrat varsa onu değerlendirmek için alınabilir onu dışında klasik pipo filtre fazlasıyla işinizi görecektir.
Bitkili Tankda Led Kullanımı
[QUOTE=FerhatKaya]Tavsiyeler için teşekkürler, bir fikir oluşturdunuz aklımda.



Son bir şey aklıma geldi. Sizi tekrar rahatsız edeceğim o yüzden [:)] manuel dimmer zamanla ledlere zarar verir mi ? Mesela görselde bulunan dimmer uygun mudur ?

Bunun dışında çin malı gibi sıradan ledlerde yada cree gibi ledlerde ilerleyen zamanlarda par düşmesi ve floresanlardaki gibi spectrum değişimi söz konusu oluyor mu ? [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/93087/151120241858041.jpg[/IMG][/QUOTE]

Kullanılan drivera bağlı. Power ledle normal driver ile dimleme yapamazsınız. Manuel dime uygun driver lazım. Manuel dimlemede 220voltdan elektrik kısılarak yapılıyor. Buna uygun driver sayısı az. Şerit yada modül led kullanılacaksa çoğu dimlemeye uygun oluyor. Pulse dimleme yapılıyor, yani elektrik kesilip açılarak pulselar halinde gönderiliyor. Bunların dim cihazları ucuz ve çok çeşitli. Ben power ledde dijital dimleme tercih ediyorum. Gene bunun için uygun driver gerekiyor. Driverın dim kontrol girişi oluyor. Buradan gönderilen pwm pulse modulation sinyalleriyle led hızı şekilde açılıp kapatılıyor. Aslında yapılan iş hızlı açıp kapama ama yüksek frekansda yapıldığı için ışık sürekliymiş gibi gözüküyor. Power led için dijital dimde driverlar daha pahalı, kontrolcüleri daha zor bulunuyor ama çok daha detayı kontrol sağlıyor. Dijital dim için kendi kontrolcümü arduino donanımlarıyla kendim yapıyorum.

Dim ledin ömrünü kısaltırmı hayır, aksine artırıyor, led daha soğuk serin çalışıyor. Ledin ömrünü yiyen sıcaktır. İyi soğuttuğunuz sürece uzun yıllar sorunsuz çalışır. Ara ara geri bildrim alıyorum, 5-10 sene önce yaptığım bitki ledlerini hala sorunsuz kullananlar var. Üretim yaparken en dikkat ettiğim şeylerden biri soğutmadır. Led aşırı sıcak çalışır öerünü doldursada floresan gibi spektrum kayması ve buna bağlı yosunlanma olmuyor, yavaş yavaş parlaklığı azalıyor ve en sonunda patlıyor.
Bitkili Tankda Led Kullanımı
[QUOTE=FerhatKaya]Teşekkürler. Uv ledler için kırmızı ve maviyi karıştırıp mor ledi uv diye satmaya çalışan çinli satıcılardan bahsettiniz. Bunun ayrımını yapmak için birkaç yöntem var sanırım. Daha doğrusu uv ışığın kullanım amaçları bulunuyor. Bu yöntemleri denesem herhalde mor ışıkla uv’nin farkını ayırt edebilirim. Uv’yi sahte para tespiti için kullanıyorlar mesela, bunun dışında tutkal yapıştırma içinde kullandıklarını gördüm. Mesela fotoğrafta uv led ışığını dolara tutunca ,dolardaki normal ışıkla görülmeyen sayılar ortaya çıkabiliyor. Floresan etkisi gibi etkiler yani. Bunun dışında bir makalede 365 nm ledin maliyetinden dolayı 395 nm ledden daha pahalı olduğu yazıyordu. AliExpresste bir satıcı buldum. Makalede ki belirtilen özelliklere uyuyor sattığı uv leri. 365 nm 395 nmye göre daha beyazımsı ve 3 kat daha pahalı

Ecotech bildiğim kadarıyla resif akvaryumlarında oldukça başarılı, Abd temelli bir şirket. Söylediğiniz spektrumu mercanlarla simbiyoz ilişkisi kuran, Zooxanthellae isimli canlıların fotosentez ihtiyacına göre ayarlıyorlar. Crı’sı yüksek led kullanmalarına rağmen mavi kırmızı ve mor dışında ki renklerin spectrum grafiğinde ki değeri olması gerektiği gibi mi? Fazla sayıda beyaz kullanılmasına rağmen bu renkler hariç diğer renklerin spectrum değeri düşük görünüyor. 2:1 oranında beyaz kullanılmış.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/93087/131120241958031.jpg[/IMG][/QUOTE]

Mor ledi ayırırsınız o kadarda değil ama ayıramayanda olur, ne aldığını bilmiyorsa. Bunun dışında esas sorun daha önce karşılaşmadıysanız uv yi birbirinden ayırması zor. Hatta 420uv yi royalbluedan bile ayıramıyabilirsiniz. Led yapıp sattığım zamanlarda bu şekil geri dönüş çok oluyordu, bunda uv led kullanmamışsınız diyorlardı. Işığın dalga boyu düştükce foton enerjisi yükseliyor, yüksek enerjili foton üretmek için daha pahalı daha ekzotik elementler üretim prosesleri gerekiyor. Bu yüzden 365nm led pahalıdır, hile hurdaya açıktır, Bizim o kadar düşük dalga boyuyla işimiz olmadığı için sorun değil. Işığın dalga boyu düştükce rengi daha soluk açık mavi beyaza doğru gidiyor. Beyazlaşmasını nedenide ilginç, uv ışığın enerji yükeldikce gözde sadece mavi reseptörü değil kırmzı ve yeşil reseptörleride uyarmaya başlıyor, bu yüzden beyazlaşma oluyor. En uç noktada beyazımsı açık mavi haline geliyor.

Ecotechmarine in spectruma biraz daha dikkatli bakınca mavi peak i daha geniş, farklı renkleri birleştirerek oluşturmuşlar. Uvlerin sayısı az olduğu için arada dağılmışlar. Ecotechmarine in led dağılımını taklit ederek güzel bir şeyler yapabilirsiniz. Tabi ecotech marine in birden fazla modeli var. Hepsi aynı değil. G4pro nun spektrum tam ideal duruyor.
Bitkili Tankda Led Kullanımı
[QUOTE=ÇaĞRı]
Caridina 40 litre. Bucephalandra ve moss dışında bitki yok. Aydınlatmasız devam ediyor akvaryum. Buce çiçek bile açtı. Ama bi aydınlatma istiyorum artık.
O zaman sizden tavsiye almak isterim, nasıl bir led yapmam lazım ?[/QUOTE]

5 adet 10bin kelvin 2835 samsung modul led. Her bir modül 1.2watt dan 6 watt olacak. Mevcut bitkilerinize fazla fazla yeterli olur. Düşük destekde çok iyi sonuç veren bir aydınlatmadır.
Bitkili Tankda Led Kullanımı
[QUOTE=ÇaĞRı]
Öncelikle teşekkür ederim mesajınız için. Akrobat masa lambası olarakta geçiyor sipariş vermiştim zaten. Yanlışım yoksa duy yeri 15cm. Aydınlatmayı tamamladığınızda görmek isterim. [/QUOTE]

Fotodaki duy kafasıda 15cm çapında, içindeki pcb 14cm çaplı 36lı pcb ama 36lı önermem, burdada 36tane led koymamışım zaten, 24lü sanırım. tavsiyem 11cm 18li pcb olur, arkasına 10cm soğutu ile. Kafanın içine rahat sığar, soğutması sağlıklı olur. Tabi kaç lt akvaryuma kullanacaksınız oda önemli. Daha fazla güç gerekiyorsa 3w ledler kullanılıp arkasına fan yerleştirilebilir. Bu arada 3w led dediklerine bakmayın gerçek güçleri 2w, neden o şekil satılıyorlar bilmiyorum. [EDIT]darkaura,2024-11-13 11:53:40[/EDIT]
Bitkili Tankda Led Kullanımı
[QUOTE=KaanE]Bu ledleri yuvarlak bir devre kartında toplayıp e27 duya uyacak şekilde ampul formuna getirmek mümkün mü? Yani büyük tanklar için tabiki alan yetmeyecektir ama max 50Ltye kadar olan tanklar için E27'nin alanı yeterli gelebilir belki? Mandallı lamba, masa lambası vb. ye takılacak şekile getirmek mümkün mü? [/QUOTE]

Söylediğiniz şekilde aliexpressde e27 duylu powerledler var. Alıp ledlerini söküp bitki ledi ile değiştirebilirsiniz ama çok tavsiye etmem. Bitki ve resif aydınlatmasında sıkıntı dar alanda çok fazla ışık gücüne ihtiyacını oluyor. Güç artıkcada haliyle soğutma ihtiyacıda artıyor. e27 duy ile taşınabilecek soğutucu sınırlı, çin malı olanlar ya powerledi düşük akımla düşük performansda soğuk çalıştırıyordur yada aşırı ısınmasına göz yumuyordur, nasıl olsa bir kaç hafta bir kaç ay sonra patlayacak yada performansları düşecek ledler onları alakadar etmiyecek.

[QUOTE=ÇaĞRı]
Onu bende çok düşündüm, ama ben şöyle birşey yapmayı planlıyorum. Bir masa lambası alıp duy kısmını çıkarıcam. Uzunluk 10cm, genişlik 5cm boyunda bir alüminyum profili yada muadili birşey bulup ledleri ona monte etmeyi planlıyorum. Sonrada ledleri monte ettiğim plakayı ayaklı masa lambasının ucuna monte edip kullanıcam. Kafamdaki iş bu. Ampul olayı zor gibi geliyor bana. [/QUOTE]

[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/nano_tank_icin_power_led_armatur_yapimi_k779196.asp[/URL]
[:D]

Sonradan daha büyüklerinide yaptım.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/1_20150711_132649.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/1_20150714_063703.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/1_IMG-20150719-WA0001.jpg[/IMG]

Ikea'nın tertial masa lambaları bunun için çok uygun. Kafası geniş oluyor, İçine büyük bir dairesel soğutucu hatta gerekirse fan bile sığıyor. Tertial olmak zorunda değil onu klonu benzeri daha uygun fiyatları olanlarıda var.

Bir alternatif olarak son yaptığımda olabilir. Fotodaki ayaklar aliexpressde hazır satılor. Onun altına kare bir soğutucu vidalayarak yapılabilir. Bu fotodaki aydınlatma henüz tamamlanmadı. En son olarak soğutunun altına pleksi etek koyarak ledleri ve lensleri saklayacam. Pleksiciye gidecek fırsat bulamadım.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/171020241639211.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/171020241639201.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/171020241639221.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/171020241642481.jpg[/IMG]

Buda o kurulumun son halindeki fotosentez.

[URL]https://www.youtube.com/shorts/DohuSfTi2hM[/URL]

Akvaryum.com sistemi youtube short linkierine gösterim yapmıyor. Bu yüzden link olarak koymak zorunda kaldım.[EDIT]darkaura,2024-11-13 10:27:38[/EDIT]

[QUOTE=ktoG]Hocam merhaba yazınızı 0 bilgi sahibi olarak pür dikkat okudum. İlk defa tecrübe edeceğim büyük bitkili tankım için ışıklandırma yapacağım. Bir sorum var alacağım ledler birleşik ve bunları halojen şekilde dağıtmamız gerekiyor. Bazılarında gördüğüm kadarıyla her rengi tek sıra şeklinde hetorejen olarak dağıtmışlar. Hetorejen şekilde olsa sizce bir sıkıntı çıkar mı ? Yani 4-5 farklı rengi tek sıra şeklinde yapsak uygun olur mu ?[/QUOTE]

Farklı renkler tek sıra halinde birbirlerine yakın olacaklarsa sıkıntı olmaz. Olay ışık akvaryuma indiğinde bütün renkler eşit dağılmış olmalı. Yoksa akvaryum gökkuşağı gibi oluyor. Bir yeri kırmızı bir yeri mavi.

[QUOTE=FerhatKaya]


Mavi ışığın fosfor tabakası tarafından emildiğini söylediniz evet bunu biliyorum. Mavi çip kullanıp fosfor maviyi emip, içinde mavide bulunan beyaz ışık yayıyor. Ecotech firması cree ve osram gibi ledler kullanıyor. Black box tabiri ise çin malı ledler kullanan markaların aydınlatmaları için kullanıyor. Aşağıdaki görselde iki aydınlatmanın spektrum değerleri karşılaştırmaları bulunuyor. Beyaz ışıkta cree marka led kullanıp mavi ledleri ise çin malı olanlardan kullansam çok bir fark ortaya çıkmaz sanırım. Bunun dışında sormak istediğim bir başka meseleyse uv ışıkla ilgili. Çin malı ledleri çinli bir siteden temin edeceğim. Orada ki uv ışıklarının yazdığı nm aralığında uv ışık vermesi mümkün değil mi ? Ecotech radion’un kullandığı nm aralıklarında uv ışıkları alacağım.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/93087/121120241755211.jpg[/IMG][/QUOTE]

Açıkcası sepektrumuna bakında ecotechin çok detaylı bir dağılım yapmadığını söyliyebilirim. Spectrumdan gördüğüm 450nm royalblue, 400nm uv, 530nm yeşil, 660nm derin kırmızı ile beyaz ledleri karıştırmış. Kendi yaptıklarımda mutlaka 420-430nm uv de eklerim. Nedeni fotosentezi yapan 2 klorofil pigmenti var, klorofil a ve klorofil b. Klorofil a fotosentezi 430nm çevresinde maksimum ışık emilimini gerçekleştirirken klorofil b 450nm civarında maks yapıyor. Bun dışında destekleyici karoten pigmentleride farklı dalga boylarında çalışıyor. Bu sebeble belli noktalarda maks yapan geniş bir ışık spektrumu kullanmak gerekli. Mercan fotosentezi ile bitki fotosentezi özünde aynıdır, mercan fotosentezide tam performans için geniş bir spektruma ihtiyac duyuyor. Mercana özel durum derin su mercanlarına sadece mavi renkler ulaşabildiği için diğer renkleri kendi fosforlarıyla yaratırlar, diğer renk ihtiyaçlarını bu şekilde karşılarlar, bu yüzden düz mavi verdiğinizde mercanlar fosforlu fosforlu başka dünya gibi ışıldır.

Geçmişte yaptığım bazı mercan ledlerinin spektrum simulasyonlarını atıyım. Teoride kağıt üzerinde 10 numara ışık dağılımı vardı ama bunların gerçek mercanlar üzerinde sonuçlarını detaylı inceleyemediğimden bazı yerlerde kesin konuşamıyorum. Teorik bilgi ile pratik bilgi bazen uyuşmayabiliyor.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/041020161039051.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/indir.png[/IMG]

Dikkat ederseniz spektrumlarda birden fazla peak var.

Sorunuzun cevabına gelirsek kaliteli beyaz led ile düz renk çin malı ledleri harmanlıyarak gerçekden iyi bir spektrum yaratabilirsiniz. Mümkün. Cree led olmak zorunda değil. Beyaz için samsung yada osramda iyi sonuç verir. Ama çin ledleri konusunda uyarım üzerinde yazan değerde ledi her zaman göndermiyorlar. Önce güvenilir satıcı bulmak gerekli. Uv diye kırmızı mavi renkleri karıştırıp mor led gönderen çinli satıcıyla bile karşılaştım. Böyle uç renkleri tanıyım ayırabilecek fazla insan olmadığından gönder gitsin diyorlar.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

KULLANICILAR

  • 16 Online Kullanıcı, 9 Üye

Online Kullanıcılar

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.