ÖZELLİKLER
Kullanıcı Adı:
Mert Aykuta
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Kullanıcı Başlığı:
[B]9583,1[/B] [B]8635,3[/B]
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
19
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
17 Aralık 2011 22:04
Son Ziyaret:
31 Ekim 2018 10:24
Toplam Mesaj:
483 [0.10 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:
BİLGİLER
İMZA
SON 10 MESAJI
Tanganyika Biyotopu ( Final ) Syf 26.
[QUOTE=BiotopeDogan]
Mert merhaba ,
Yaklaşık 3 yıldır beraber bir çok şeyi aştığımızı düşünüyorum. Seninlede zaman zaman 2. Tür tartışmasını yaşadık Ve balık ölümlerini hesaba kattığımızda planlama hep suya düştü . Kigoma bölgesinde Tropheus ile yaşayan Ve diyetine uygun bir çok tür var . Fakat göl içerisinde bu balıklar aynı ortamda ve besin kaynakları beraber yaşadığı alanda bulunuyor. Biz F1 Balık sahibi oluyoruz ve alacağımız Brichardinin satış boyuna gelmesini beklediğimizde satıcı Artemia ile balığı büyüterek zaten ona hayvansal proteini aşılıyor.Planladığımız gibi Ancak balık Doğumdan sonra bize ulaşacak ve aynı şartlar altında 2 yada 3 tür besleyeceğimizi konuşmuştuk. İnşallah ileriki zamanda bu projeyi aktif hale getirir kayıpsız balık büyütürüz .
[/QUOTE]
Uğur iyi akşamlar,
Bahsettiğin gibi etçil türler ile, tropheus türleri gibi uzun ve ince bir bağırsak sistemine sahip olan balıkları beslerken diyetleri ile ilgili problemlerle karşılaşabiliyoruz ama bu demek olmuyor ki, bu türler birlikte beslenemez veya beslendiği takdirde kesinlikle canlı kayıpları yaşanır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar, balıklara nasıl diyet uygulayacağımız, farklı türleri tanka hangi aralıklarla koyduğumuz ve tank arkadaşlığı yapacak farklı türlerin boyutları.
-Eğer Tropheuslar ile Neolamprologus sp. gibi türler besleyeceksek, kesinlikle diyet bitkisel ağırlıklı olmalıdır. Burda insanların aklına şöyle bir soru işareti takılabilir.
Bitkisel ağırlıklı diyet uygularsak, Neolamprologus sp.'lerin üremelerinde veya gelişimlerinde bir sıkıntı çıkmaz mı? Çıkmaz, bu birçok defa denendi, bunu deneyenlerden birisi de benim.Bildiğimiz gibi bugün bitkisel ağırlığı en fazla olan, spriluna yemlerin içeriğine baktığımızda, yapısında %40 protein bulundurduğunu görürüz. Ayrıca Tropheusların doğada yosun(aufwuchs) ile beslendiğini ve bu yosunların içerisinde de birçok protein içeren kurt ve benzeri canlıların bulunduğu da bilinen bir konudur. Yani Tropheuslar sadece yosunla beslenir ve kesinlikle sadece herbivordur diyemeyiz. Beslenme alışkanlığı, ağırlık olarak bitkiseldir fakat kısmen omnivor canlılardır demek daha uygun bir tanımlama olacaktır. Kısacası böyle karma bir tankta hem Neolamprologus türlerinin hemde Tropheusların arada bir(haftada 1, 10 günde 1 gibi bir zaman dilimi) ziyafet çekmeleri için, sağlıklı olduğuna güvendiğimiz artemia veya su piresi gibi canlı yemleri de kullanabiliriz. Topheuslarında artemia kullanıp, balıklarını bloattan kaybedenler olduğu gibi, yıllardır düzenli olarak Tropheus'larının diyetlerini artemia ve su piresi gibi protein ağırlıklı yemlerle çeşitlendirip sağlık sorunu yaşamayan birçok hobiciler de mevcut. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri balıkların bağışıklık sistemidir. Her canlıda olduğu gibi balıklarında bağışıklık sistemleri vardır. Tropeuslar, anaç ve sadece bitkisel diyet ile beslenmişler ise, yanlarına etçil yeni bir tür koyduğumuzda diyet değişikliğine gidersek(artemia, su piresi gibi canlı yemler) balıklarımızın bloat olma riski çok fazladır fakat bu sanıldığı gibi proteinden ağırlıklı beslendiği için gerçekleşmez. Bilindiği gibi her canlının protein sentezlemeye ihtiyacı vardır, azot tüm yaşayan canlıların temel yapı taşıdır, bitki gen, enzim ve klorofilinin temel bileşenidir ve proteinin yapısının %16’sı azottur. Fakat proteinin de birçok çeşidi mevcuttur. Kısaca anaçlığına kadar,protein ihtiyacını farklı proteinlerden ve belli bir limitin altında olacak şekilde karşılamış Tropheus'larımıza bir müddet sonra böyle bir diyet uyguladığımızda, balığımızın sindirim sistemi bu protein türünü ve yoğunluğunu absorbe edemeyim protein zehirlenmesi yaşayabilir. Bizim yapmamız gereken ise, balıklarımızı iyi tanımamız ve diyetlerini bu kondisyonlara göre ayarlamamızdır.
-Bunlara ek olarak, farklı türleri tanka koycağımız aralıklar ve bu türlerin aralarındaki boyut farkları da çok önemlidir.
1) Balıkları aynı boylarda yavrular olarak aynı zamanda eklemek ve bahsettiğim gibi bitkisel ağırlıklı fakat belli periyotlarda protein diyeti uygulamaya alıştırmak.
Bu durumda handikap; zaten hali hazırla, Tropheus türlerine göre daha geç büyüyen Neolamprologus türlerinin gelişimi daha uzun bir süre alacaktır.
2)Tropheuslar 4-5 cm gibi genç olarak tabir edeceğimiz boylarda iken, Neolamprologus türlerini 7-8cm gibi damızlık altları olarak seçip sonradan veya aynı anda ekleyebiliriz. Fakat Tropheuslar'a göre daha bölgeci olan Neolamprologuslar'ın uzun süredir bulunduğu bir tanka 4-5cm Tropheus türlerini eklemek kötü sonuçlar doğurabilir. Özellikle Brichardi gibi bölgeci türler yumurtladığı zamanlarda aşırı agresif olurlar ve yeni tanka yeni giren genç Tropheuslar'a ciddi zararlar verebilirler.
Bu durumda yine Tropheusların bu boya gelene kadar ki diyetleri göz önünde bulundurularak ortak bir diyet uygulanır. Eğer Tropheuslar, bitkisel bir diyetle boylandırlmışlar ise içeriğinde Novo Malawi gibi bitkisel ağırlıklı ve besin değeri yüksek yemler ile içerisinde karides barındıran tablet yemler birlikte kullanılabilinir.
3)Anaç Tropheuslar ile anaç Neolamprologus türlerinin tanka birlikte konulması uyum süreci açısından biraz daha riskli bir durumdur. Türler birbirlerine genelde baskınlık kurma gibi eğilimler gösterebiliyorlar. Uyum sağlamaları mümkün değildir diyemeyiz fakat risklidir.
[QUOTE=imbellis]Forumda uzun zamandır böylesine zengin bir tartışma görmemiştim, akademik camia gibi, süper.
Tartışmanın büyük bir kısmı tek tür olmasının ne kadar doğru ne kadar yanlış ya da eksik olduğu üzerinden dönmüş. Madem öyle, bilgi sahibi arkadaşlardan aşağıda görünen biyotop akvaryumu ile Uğur Bey'in akvaryumunu kıyaslamasını rica ederim. Hangisi daha eksik ?
[IMG]http://farm6.staticflickr.com/5516/11498573683_b581746595_b.jpg[/IMG]
[IMG]http://farm4.staticflickr.com/3752/11498569563_039670070c_z.jpg[/IMG]
[IMG]http://farm6.staticflickr.com/5498/11877712615_dd265baf58_z.jpg[/IMG]
[IMG]http://farm9.staticflickr.com/8031/7983450208_0a162729af_z.jpg[/IMG]
[IMG]http://farm9.staticflickr.com/8307/7983444699_a91048cf11_z.jpg[/IMG]
[IMG]http://farm8.staticflickr.com/7145/6818459331_994f94a93a_z.jpg[/IMG]
[IMG]http://farm8.staticflickr.com/7249/6999925274_3416056473_z.jpg[/IMG]
Konun tamamı burada :
http://www.cichlidae.com/forum/viewtopic.php?t=15018[/QUOTE]
Armağan iyi akşamlar,
İki tank için kıyas istemişsin hemen biraz değerlendirelim,
Uğur'un tankı için;
+ Tanganyika Gölünde bulunan Kigoma Bölgesinin tortu bakımından zengin kayalık habitatı canlandırılmış. Eğer bir biyotop yapılacaksa bu tam olarak spesifik bir lokasyon olmalıdır. Nihayetinde tankta çeşitlendirilecek canlı türleride tamamen aynı habitattdan seçilmelidir.(Duboisi, gölün farklı birkaç bölgesinde bulunabilir lakin bir akvaryum biyotop olacaksa, Duboisinin farklı bölgelerde beraber bulunduğu türleri zevkimize göre bir o bölgeden bir bu bölgeden seçerek bir karma yapamayız. Bölgeyi seçip tüm canlıları o bölge üzeriden seçerek biyotopumuzu yapmak zorundayız.)
+Bölgenin su altı kayalık yapısı çok başarılı bir şekilde canlandırılmış, kullanılan fon ve ışık bu canlandırmanın gerçekçiliğini bir tık daha arttırmış.
+Biyotop için seçilen canlı türünün gölde bulunduğu bölge ile biyotop akvaryumun tasarımı fazlasıyla uygun.
+Kayalıklar, göldeki gibi direkt ışığı alan üst bölgeleri yeşil, daha gölgede kalan kısımları ise kaverengi yosunlandırılarak gerçeğe oldukça yaklaşılmış.
+Biyotop akvaryumlarda en sınırlandırıcı ve taklit edilmesi en zor nokta olan "balıkların doğal beslenme davranışları" dahi bu akvaryumda sağlanmış durumda.
-Kigoma bölgesi Tanganyika Gölünün diğer birçok bölgesi kadar hatta diğer bölgelere oranla oldukça zengin bir bölgedir. Biyotopta tek tür kullanılması bu biyotopun tek handikapı diyebiliriz.
Diğer tank için bir değerlendirme yapacak olursak;
-Siteye girip inceleme fırsatı buldum. Biyotop'un hangi spesifik bölgeye ait olduğuyla ilgili hiçbir bilgi verilmemiş. Sadece biyotop ünvanından kıyı bir kesimin biyotopu olduğunu anlayabiliyoruz.Zaten spesifik bir bölge belirtilmediğinden bu tank için, şu aşamada biyotop diyebilmemiz bir hayli zor.
-Kıyı bir bölgeden bahsedilmesine rağmen tankta bulunan birçok tür gölün 4m derinliklerinden itibaren görülebilen türler.
-Genel habitatı canlandırma açısından değerlendirecek olursak; rockscape ne kadar doğal gözüksede, 3d fon kullanımı bölgenin tasvirinde gerçekçiliği bir hayli düşürmüş.
+Kullanılan canlı çeşitliliği bir biyotopun daha gerçekçi olması için önemli bir kondisyon fakat bahsettiğim gibi canlılar seçilirken, endemiğinde bulundukları bölgelere çok dikkat edilmeli.
Mastacembelus tanganicae hemen hemen gölün bölgesinde görülebilen, biyotopta tür çeşitliliğini arttırmak için risksiz bir tür gibi görülse de, altolamprologuslar gibi daha sığ kesimde görülebilen türlerin biyotoplarına daha uygun bir seçim olacaktır.
Lamprologus caudopunctatus gölün değişik bölgelerinde tortu bakımından zengin kayalık habitatlarda görülebilir, bu akvaryum için Burundi bölgesinin biyotopu diyecek olursak bu tür de uyumu bozmayacak türlerden biridir.Duboisi türüne uygun bir biyotop tank arkadaşı olarak seçilebilinir. Tropheus Duboisi Halembe varyetesine Burundi bölgesinde nadiren rastlansada asıl endemiği olduğu bölge Kigomadır. Bu akvaryumda gölün kuzey bölümü faunasında bulunan Bemba gibi bir türün seçilmesi daha uygun olabilirdi.
Tanganicodus irsacae gölün Kuzey bölümü endemik türlerindendir yani bu akvaryumu Burundi bölgesi biyotopu nezdinde değerlendirirsek, lokasyon olarak bu türde uygun türler arasındadır. Fakat bu türler de gölün 1 metreyi geçmeyen en kıyılardaki, kayalık kesimlerinde görülürler.
Altolamprologus fasciatus gölün her bölgesinde hemen hemen 2 ile 10 metre derinliklerinde bulunan kayalık bölgelerinde görülürler. Lamprologus caudopunctatus türleri ve Duboisi türüne uygun bir biyotop tank arkadaşıdır diyebiliriz.
Telmatochromis vittatus gölün farklı bölgelerinde bulunabilen bir türdür 5 ile 20 metre derinliklerdeki kayalık alanlarda yaşarlar. Bu biyotop için lamprologus caudopunctatus ve duboisi maswa türüne uygun bir tank arkadaşıdır.
Burdan çıkarmamız gereken sonuç; aynı bölgede görülse dahi gölün farklı derinliklerinde bulunan türlerin yetersiz hacimdeki tanklarda kombine edilmesi, akvaryumun spesifik bir lokasyonun biyotopu olma şartını zedeleyebilir. Her ne kadar bu tank için yanlışlardan da bahsetsek bu akvaryum kesinlikle bir biyotop değildir diyemeyiz. Ne kadar 3d fon biyotopun inandırıcılığını kırsa da, bahsettiğim türler tanktan çıkarıldığı takdirde bu akvaryum yalnış bir kompozisyon olmaktan kurtulup tam bir biyotop kategorisine geçebilir.Tabi bunlar gerçekleşmeden önce tank sahibinin öncelikle akvaryumu için bir spesifik bir bölge seçmesi ve akvaryumunun ünvanını değiştirmesi gerekecek.[EDIT]Mert Aykuta,2016-11-06 03:20:30[/EDIT]
[QUOTE=BiotopeDogan]
Mert merhaba ,
Yaklaşık 3 yıldır beraber bir çok şeyi aştığımızı düşünüyorum. Seninlede zaman zaman 2. Tür tartışmasını yaşadık Ve balık ölümlerini hesaba kattığımızda planlama hep suya düştü . Kigoma bölgesinde Tropheus ile yaşayan Ve diyetine uygun bir çok tür var . Fakat göl içerisinde bu balıklar aynı ortamda ve besin kaynakları beraber yaşadığı alanda bulunuyor. Biz F1 Balık sahibi oluyoruz ve alacağımız Brichardinin satış boyuna gelmesini beklediğimizde satıcı Artemia ile balığı büyüterek zaten ona hayvansal proteini aşılıyor.Planladığımız gibi Ancak balık Doğumdan sonra bize ulaşacak ve aynı şartlar altında 2 yada 3 tür besleyeceğimizi konuşmuştuk. İnşallah ileriki zamanda bu projeyi aktif hale getirir kayıpsız balık büyütürüz .
[/QUOTE]
Uğur iyi akşamlar,
Bahsettiğin gibi etçil türler ile, tropheus türleri gibi uzun ve ince bir bağırsak sistemine sahip olan balıkları beslerken diyetleri ile ilgili problemlerle karşılaşabiliyoruz ama bu demek olmuyor ki, bu türler birlikte beslenemez veya beslendiği takdirde kesinlikle canlı kayıpları yaşanır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar, balıklara nasıl diyet uygulayacağımız, farklı türleri tanka hangi aralıklarla koyduğumuz ve tank arkadaşlığı yapacak farklı türlerin boyutları.
-Eğer Tropheuslar ile Neolamprologus sp. gibi türler besleyeceksek, kesinlikle diyet bitkisel ağırlıklı olmalıdır. Burda insanların aklına şöyle bir soru işareti takılabilir.
Bitkisel ağırlıklı diyet uygularsak, Neolamprologus sp.'lerin üremelerinde veya gelişimlerinde bir sıkıntı çıkmaz mı? Çıkmaz, bu birçok defa denendi, bunu deneyenlerden birisi de benim.Bildiğimiz gibi bugün bitkisel ağırlığı en fazla olan, spriluna yemlerin içeriğine baktığımızda, yapısında %40 protein bulundurduğunu görürüz. Ayrıca Tropheusların doğada yosun(aufwuchs) ile beslendiğini ve bu yosunların içerisinde de birçok protein içeren kurt ve benzeri canlıların bulunduğu da bilinen bir konudur. Yani Tropheuslar sadece yosunla beslenir ve kesinlikle sadece herbivordur diyemeyiz. Beslenme alışkanlığı, ağırlık olarak bitkiseldir fakat kısmen omnivor canlılardır demek daha uygun bir tanımlama olacaktır. Kısacası böyle karma bir tankta hem Neolamprologus türlerinin hemde Tropheusların arada bir(haftada 1, 10 günde 1 gibi bir zaman dilimi) ziyafet çekmeleri için, sağlıklı olduğuna güvendiğimiz artemia veya su piresi gibi canlı yemleri de kullanabiliriz. Topheuslarında artemia kullanıp, balıklarını bloattan kaybedenler olduğu gibi, yıllardır düzenli olarak Tropheus'larının diyetlerini artemia ve su piresi gibi protein ağırlıklı yemlerle çeşitlendirip sağlık sorunu yaşamayan birçok hobiciler de mevcut. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri balıkların bağışıklık sistemidir. Her canlıda olduğu gibi balıklarında bağışıklık sistemleri vardır. Tropeuslar, anaç ve sadece bitkisel diyet ile beslenmişler ise, yanlarına etçil yeni bir tür koyduğumuzda diyet değişikliğine gidersek(artemia, su piresi gibi canlı yemler) balıklarımızın bloat olma riski çok fazladır fakat bu sanıldığı gibi proteinden ağırlıklı beslendiği için gerçekleşmez. Bilindiği gibi her canlının protein sentezlemeye ihtiyacı vardır, azot tüm yaşayan canlıların temel yapı taşıdır, bitki gen, enzim ve klorofilinin temel bileşenidir ve proteinin yapısının %16’sı azottur. Fakat proteinin de birçok çeşidi mevcuttur. Kısaca anaçlığına kadar,protein ihtiyacını farklı proteinlerden ve belli bir limitin altında olacak şekilde karşılamış Tropheus'larımıza bir müddet sonra böyle bir diyet uyguladığımızda, balığımızın sindirim sistemi bu protein türünü ve yoğunluğunu absorbe edemeyim protein zehirlenmesi yaşayabilir. Bizim yapmamız gereken ise, balıklarımızı iyi tanımamız ve diyetlerini bu kondisyonlara göre ayarlamamızdır.
-Bunlara ek olarak, farklı türleri tanka koycağımız aralıklar ve bu türlerin aralarındaki boyut farkları da çok önemlidir.
1) Balıkları aynı boylarda yavrular olarak aynı zamanda eklemek ve bahsettiğim gibi bitkisel ağırlıklı fakat belli periyotlarda protein diyeti uygulamaya alıştırmak.
Bu durumda handikap; zaten hali hazırla, Tropheus türlerine göre daha geç büyüyen Neolamprologus türlerinin gelişimi daha uzun bir süre alacaktır.
2)Tropheuslar 4-5 cm gibi genç olarak tabir edeceğimiz boylarda iken, Neolamprologus türlerini 7-8cm gibi damızlık altları olarak seçip sonradan veya aynı anda ekleyebiliriz. Fakat Tropheuslar'a göre daha bölgeci olan Neolamprologuslar'ın uzun süredir bulunduğu bir tanka 4-5cm Tropheus türlerini eklemek kötü sonuçlar doğurabilir. Özellikle Brichardi gibi bölgeci türler yumurtladığı zamanlarda aşırı agresif olurlar ve yeni tanka yeni giren genç Tropheuslar'a ciddi zararlar verebilirler.
Bu durumda yine Tropheusların bu boya gelene kadar ki diyetleri göz önünde bulundurularak ortak bir diyet uygulanır. Eğer Tropheuslar, bitkisel bir diyetle boylandırlmışlar ise içeriğinde Novo Malawi gibi bitkisel ağırlıklı ve besin değeri yüksek yemler ile içerisinde karides barındıran tablet yemler birlikte kullanılabilinir.
3)Anaç Tropheuslar ile anaç Neolamprologus türlerinin tanka birlikte konulması uyum süreci açısından biraz daha riskli bir durumdur. Türler birbirlerine genelde baskınlık kurma gibi eğilimler gösterebiliyorlar. Uyum sağlamaları mümkün değildir diyemeyiz fakat risklidir.
[QUOTE=imbellis]Forumda uzun zamandır böylesine zengin bir tartışma görmemiştim, akademik camia gibi, süper.
Tartışmanın büyük bir kısmı tek tür olmasının ne kadar doğru ne kadar yanlış ya da eksik olduğu üzerinden dönmüş. Madem öyle, bilgi sahibi arkadaşlardan aşağıda görünen biyotop akvaryumu ile Uğur Bey'in akvaryumunu kıyaslamasını rica ederim. Hangisi daha eksik ?
[IMG]http://farm6.staticflickr.com/5516/11498573683_b581746595_b.jpg[/IMG]
[IMG]http://farm4.staticflickr.com/3752/11498569563_039670070c_z.jpg[/IMG]
[IMG]http://farm6.staticflickr.com/5498/11877712615_dd265baf58_z.jpg[/IMG]
[IMG]http://farm9.staticflickr.com/8031/7983450208_0a162729af_z.jpg[/IMG]
[IMG]http://farm9.staticflickr.com/8307/7983444699_a91048cf11_z.jpg[/IMG]
[IMG]http://farm8.staticflickr.com/7145/6818459331_994f94a93a_z.jpg[/IMG]
[IMG]http://farm8.staticflickr.com/7249/6999925274_3416056473_z.jpg[/IMG]
Konun tamamı burada :
http://www.cichlidae.com/forum/viewtopic.php?t=15018[/QUOTE]
Armağan iyi akşamlar,
İki tank için kıyas istemişsin hemen biraz değerlendirelim,
Uğur'un tankı için;
+ Tanganyika Gölünde bulunan Kigoma Bölgesinin tortu bakımından zengin kayalık habitatı canlandırılmış. Eğer bir biyotop yapılacaksa bu tam olarak spesifik bir lokasyon olmalıdır. Nihayetinde tankta çeşitlendirilecek canlı türleride tamamen aynı habitattdan seçilmelidir.(Duboisi, gölün farklı birkaç bölgesinde bulunabilir lakin bir akvaryum biyotop olacaksa, Duboisinin farklı bölgelerde beraber bulunduğu türleri zevkimize göre bir o bölgeden bir bu bölgeden seçerek bir karma yapamayız. Bölgeyi seçip tüm canlıları o bölge üzeriden seçerek biyotopumuzu yapmak zorundayız.)
+Bölgenin su altı kayalık yapısı çok başarılı bir şekilde canlandırılmış, kullanılan fon ve ışık bu canlandırmanın gerçekçiliğini bir tık daha arttırmış.
+Biyotop için seçilen canlı türünün gölde bulunduğu bölge ile biyotop akvaryumun tasarımı fazlasıyla uygun.
+Kayalıklar, göldeki gibi direkt ışığı alan üst bölgeleri yeşil, daha gölgede kalan kısımları ise kaverengi yosunlandırılarak gerçeğe oldukça yaklaşılmış.
+Biyotop akvaryumlarda en sınırlandırıcı ve taklit edilmesi en zor nokta olan "balıkların doğal beslenme davranışları" dahi bu akvaryumda sağlanmış durumda.
-Kigoma bölgesi Tanganyika Gölünün diğer birçok bölgesi kadar hatta diğer bölgelere oranla oldukça zengin bir bölgedir. Biyotopta tek tür kullanılması bu biyotopun tek handikapı diyebiliriz.
Diğer tank için bir değerlendirme yapacak olursak;
-Siteye girip inceleme fırsatı buldum. Biyotop'un hangi spesifik bölgeye ait olduğuyla ilgili hiçbir bilgi verilmemiş. Sadece biyotop ünvanından kıyı bir kesimin biyotopu olduğunu anlayabiliyoruz.Zaten spesifik bir bölge belirtilmediğinden bu tank için, şu aşamada biyotop diyebilmemiz bir hayli zor.
-Kıyı bir bölgeden bahsedilmesine rağmen tankta bulunan birçok tür gölün 4m derinliklerinden itibaren görülebilen türler.
-Genel habitatı canlandırma açısından değerlendirecek olursak; rockscape ne kadar doğal gözüksede, 3d fon kullanımı bölgenin tasvirinde gerçekçiliği bir hayli düşürmüş.
+Kullanılan canlı çeşitliliği bir biyotopun daha gerçekçi olması için önemli bir kondisyon fakat bahsettiğim gibi canlılar seçilirken, endemiğinde bulundukları bölgelere çok dikkat edilmeli.
Mastacembelus tanganicae hemen hemen gölün bölgesinde görülebilen, biyotopta tür çeşitliliğini arttırmak için risksiz bir tür gibi görülse de, altolamprologuslar gibi daha sığ kesimde görülebilen türlerin biyotoplarına daha uygun bir seçim olacaktır.
Lamprologus caudopunctatus gölün değişik bölgelerinde tortu bakımından zengin kayalık habitatlarda görülebilir, bu akvaryum için Burundi bölgesinin biyotopu diyecek olursak bu tür de uyumu bozmayacak türlerden biridir.Duboisi türüne uygun bir biyotop tank arkadaşı olarak seçilebilinir. Tropheus Duboisi Halembe varyetesine Burundi bölgesinde nadiren rastlansada asıl endemiği olduğu bölge Kigomadır. Bu akvaryumda gölün kuzey bölümü faunasında bulunan Bemba gibi bir türün seçilmesi daha uygun olabilirdi.
Tanganicodus irsacae gölün Kuzey bölümü endemik türlerindendir yani bu akvaryumu Burundi bölgesi biyotopu nezdinde değerlendirirsek, lokasyon olarak bu türde uygun türler arasındadır. Fakat bu türler de gölün 1 metreyi geçmeyen en kıyılardaki, kayalık kesimlerinde görülürler.
Altolamprologus fasciatus gölün her bölgesinde hemen hemen 2 ile 10 metre derinliklerinde bulunan kayalık bölgelerinde görülürler. Lamprologus caudopunctatus türleri ve Duboisi türüne uygun bir biyotop tank arkadaşıdır diyebiliriz.
Telmatochromis vittatus gölün farklı bölgelerinde bulunabilen bir türdür 5 ile 20 metre derinliklerdeki kayalık alanlarda yaşarlar. Bu biyotop için lamprologus caudopunctatus ve duboisi maswa türüne uygun bir tank arkadaşıdır.
Burdan çıkarmamız gereken sonuç; aynı bölgede görülse dahi gölün farklı derinliklerinde bulunan türlerin yetersiz hacimdeki tanklarda kombine edilmesi, akvaryumun spesifik bir lokasyonun biyotopu olma şartını zedeleyebilir. Her ne kadar bu tank için yanlışlardan da bahsetsek bu akvaryum kesinlikle bir biyotop değildir diyemeyiz. Ne kadar 3d fon biyotopun inandırıcılığını kırsa da, bahsettiğim türler tanktan çıkarıldığı takdirde bu akvaryum yalnış bir kompozisyon olmaktan kurtulup tam bir biyotop kategorisine geçebilir.Tabi bunlar gerçekleşmeden önce tank sahibinin öncelikle akvaryumu için bir spesifik bir bölge seçmesi ve akvaryumunun ünvanını değiştirmesi gerekecek.[EDIT]Mert Aykuta,2016-11-06 03:20:30[/EDIT]
Tanganyika Biyotopu ( Final ) Syf 26.
[QUOTE=Foai]Böyle güzel örnekler yapıp adını yanlış şekilde biotope,biyotop vs koyunca maalesef yeni arkadaşlar da yanlış öğreniyorlar.
Biyotop tankı, doğada su altındaki belli bir bölgenin kopyasını yapmaktır. Burada "kigoma" yöresi örnek alınmış ama tür olarak sadece tropheus koyduğunuz an bu tasarım artık biyotop değil, tropheus akvaryumudur. Doğada tropheus'un izole olarak yaşadığı bir bölge bulunmuyor bildiğim kadarıyla.
Biyotop olarak adlandırılabilmesi için "kigoma sığ bölge biyotopu" olarak adlandırılıp, içinde tropheus,brichardi,ventralis gibi kıyıda görülen türler eklenmeli ve farklı davranışları uyum içinde (kaya kazıma gibi) izlenebilmelidir.
Malzeme seçimi,fotoğraflar ekipmanlar gayet iyi,örnek alınacak bir tank,sadece isimlendirmesi yanlış olmuş.
[/QUOTE][QUOTE=Eldurmaz]
Taklit edilen komple bir bölgedeki kayalık alanın ya da sığ kıyının vs tamamı olamaz. Bu bölgeden de bir kesit çekip almak lazım. Hatta Heiko Bleheri geçen sene Milano'daki yarışmada şöyle bir şey söylemiş: "Eğer gerçekten bir biyotop kuracaksanız bir kıtayı değil, bir nehri değil, bir nehrin ufak kolunu değil, inebildiğiniz kadar derin detaya inip ulaşılan o ufacık dereden akvaryum ölçüleriniz kadar bir alanın kesidini almalısınız."
Bence bu tanım biyotop akvaryumlarının tanımı olmalı. Şuan yerli ya da yabancı tam bir biyotop kuramıyor. İllaki ufak tefek eksiklikleri çıkıyor. Çünkü biyotop gerçekten aşırı sınırrlandırıcı bir kavram. Uluslararası yarışmaları incelediniz mi bilmem ama katılım forumlarında "bölgeyi (siz kullanmadıysanız bile diğer bitki ve canlıları ile birlikte) anlatınız" kısmı bulunur. Çünkü bu aldığımız kesit o kadar sınırlı ki oraya saydığımız ikinci bir tür girmeyebilir. Tropheus komple bir bölgeyi domine eden bir predatory değil. İllaki yaşam alanında başka canlılar da vardır. Ancak şu da bir ihtimal ki Uğur Abi'nin aldığı kesitteki kısım doğada bir brichardi için güvenli gelmeyebilir. Kendini daha rahat edeceği ama 50 metre uzaktaki diğer bir taş bloğunda olabilir. Bunun da bir garantisi yok. Uğur Abi'nin aldığı kesitin hemen arkasında apayrı bir dünya da olabilir. Hemen o kısımda bir ventralis bölgeyi domine edip bu maswa grubunu buraya sıkıştırmış da olabilir. Saydığınız canlılar ile tropheus arasında simbiyotik bir bağ olsa haklısınız derdim ama bildiğim kadarıyla böyle bir bağları da yok. Yani burada bizim aldığımız kesim ve biyotobu anlatışımız önemli. Kaldı ki doğada saydığınız canlılar avlanabilirken akvaryumda sadece bizim vereceğimiz yemlere mahkum kalacaklar. Yani iki zıt beslenen balığın bir akvaryumda bakılması da apayrı bir soru işareti.
Bence gayet güzel bir örnek olmuş bu tank. Benim gibi bu göllerin balıklarına uzak hobicilerin iştahını kabartıp bu türlere merakını arttıran bir akvaryum olmuş Uğur Abi.
[/QUOTE]
Tolga yazına istinaden sana cevap vermek istiyorum. Öncelikle geçen sene Heiko Bleher ile bu konuyu birebir konuşma fırsatı bulan kişi olarak alıntıda yapılan ufak bir hatayı düzeltmek isterim.
Bir yaşam alanını taklit edeceksek inebildiğimiz en küçük bölgeye kadar inmeliyiz, lakin akvaryum ölçülerimiz kadar ufak bir alanın biyotopunu yapmamız mümkün değil(Bazen 20-30lt akvaryumlar ile bir habitatı canlandırmaya çalışıyoruz, bu imkansız olurdu heralde). Heiko Bleher'in bana söylediği şey tam olarak spesifikleştirebildiğimiz o ufacık dereyi(ne kadar ufak olursa olsun, genel olarak herhangi bir akvaryumdan katbekat büyük olacaktır) kendine has özellikleri ile taklit edebilmektir. Bu cümleyi biraz daha açacak olursak; zaten bir hayli daralttığımız habitatı daha da daraltmadan, o bölgenin kendine has tüm özelliklerini, faunası ve florası ile beraber doğru bir şekilde yansıtabilmektir. Dikkat edilmesi gereken asıl husus; zaten bu derece spesifikleştirilen bir sucul habitatın, biyotopunu yaparken, bölge ile ilgili fotoğraf ve videoları, habitatın substrat ve genel su altı materyal zenginliği için referans olarak kullanabiliriz lakin bu video yarım saat boyunca Chiluzumu lsland'daki tek bir kaya bloğunda veya Rio Nanay kıyılarında mangrow köklerinin oluşturduğu bir karanlık alanda statik bir şekilde çekilmiş olsa bile, bu bölgelerin fauna ve flora açısından tek kıstas olarak kullanılamaz ve biyotop akvaryumunu kuran kişi tarafından, ben sadece videodaki şu kadar bir alanı taklit ettim ve orada yaşayan tür onlardı gibi bir bahane kabul edilemez.Birden fazla uyumlu türe ev sahipliği yapan bir bölgenin biyotopu ile ilgili diğer bütün kondisyonlar sağlanmış ve başarılı bir şekilde taklit edilmiş öte yandan yapılan biyotopta o bölgeden tek bir balık kullanılmışsa bu akvaryum kesinlikle biyotop değildir denilemez, bu bir biyotoptur fakat bölgenin taklidinde, fauna kriteri açısından eksik kalmış bir biyotoptur. Fauna'sında gerçekten tek bir tür bulunduran hızlı akan nehir endemiklerini ve birden fazla tür bulunsa bile aralarında av-avcı ilişkisi olan türleri konunun dışında tutuyorum. Eğer habitatta tek bir balık türü varsa, orda yaşayan omurgasız türleri içierisinden, beslediğimiz balığın besin zincirinde yer almayanı seçilerek(böyle bir durum söz konusu ise) biyotop fauna açısından çeşitlendirilebilinir. Bölgedeki tüm balık ve omurgasız türleri, birbiri için besin kaynağı olduğu durumlarda "Tek bir tür ile o habitatın biyotop akvaryumu yapılır". Buna da çıkıp kimse tek tür var bu akvaryumda, böyle biyotop olmaz diyemez. Ben senin bunların hepsini bildiğini biliyorum. Caner Bey'in yorumundan, tutumu ve yaklaşımının gereğinden fazla keskin olduğunu görebiliyorum.Ayrıca kendisi haklılık payı olan bir konuda ki savunmasını, bilgi yetersizliğinden dolayı düzgün ifade edemediği için senin de bu yaklaşım üzerine bir karşı tez geliştirdiğini düşünüyorum.
Senin bunları bildiğini nereden mi biliyorum?
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2016 10:59 Alıntı Yap
Güzel düşünceleriniz için herkese tek tek teşekkür ederim.
Yazar: darkaura
"Gene orjinal ve başarılı bir çalışmada bulunmuşsun. Tebrik ediyorum. Daha çok foto hatta video isteriz söyliyim.
Birde hayalet karidesi bence ekleme. Özellikle büyüdüğünde küçük balıkları çok fena avlıyor."
"Fotoğraf ve video kolay iş. Gerçek bir biyotop olabilmesi için tank arkadaşı şart. Akvaryum ortamına sokabileceğim tek canlı gambusya. Ona da ben karşıyım. Her ne kadar yerel bir tür haline gelmiş olsada. Hayaletler evet agresif ama mento da kolay kolay karidese papuç bırakacak bir arkadaş değil."
TOLGA ELDURMAZ
[QUOTE=Foai]
Detaylı yorum için teşekkürler ama bu bakış açısı bence biraz zorlama oluyor. İzlediğim hiçbir tanganyika gölü videosunda bahsettiğinize benzer,izole kalmış bir balık grubu görmedim,duymadım. Ayrıca aynı habitatta,birbirine yakın yaşayan türlerin beslenmeleri de birbirinden kalın çizgilerle ayrılmamıştır. İyi bir düzenleme ve tabii ki yeterli hacimde ventralis veya başka tülyüzgeç grubu ile tropheus beslenebilir, hatta kayalık bölgenin içine girip çıkacak 1-2 tür bile eklenebilir (amaç biyotop ise)
Tankın tasarımını üst düzey bulduğumu belirttim zaten, hazır bu seviyede hobiciler bulmuşken kavram tartışması yapıyorum, kimse yanlış anlamasın.
[/QUOTE]
Caner Bey söylediklerinizde katılmadığım noktalar yok değil fakat emin olduğum birşey var ki vardığınız kanılar kesinlikle yanlış. Evet bu biyotop Tanganyika Gölün'ün Kigoma Bölgesinde, sediment olarak zengin, kayalık alanların güzel bir örneği ve kesinlikle bir biyotop! Fakat sizin de söylediğiniz gibi eksiksiz değil. Yukarıda Tolga kardeşime verdiğim cevapta neden böyle söylediğim gayet net bir şekilde içeriklendirilmiştir. Kısaca detaylandırmam gerekirse; bu akvaryumda Kigoma bölgesi habitatının substratı, kaya yapısı, barındırdığı alg çeşitliliği,su akış hızı ve su değerleri birebire yakın uygulanmıştır ve habitat, biyotop kavramı açısından istenilen parametreler nezdinde çok doğru bir şekilde taklit edilmiştir. Tüm bunlara rağmen sizin de bahsettiğiniz gibi, spesifik bir bölgö dahi olsa böylesine büyük bölgelerin biyotoplarının canlandırılmasında,bölgenin faunasında olan tek bir türün kullanılması biyotopun gerçekçiliğini düşürüyor. Buna rağmen bu akvaryum güzel bir canlandırmadır ve hala biyotoptur fakat fauna açısından eksik bir tasvirdir, eksik bir biyotoptur diyebilriz. Siz dahil hiç kimse böyle kesin ve net bir tavır ile bu akvaryum biyotop değildir, malesef diyemez. Verdiğiniz tavsiyelere katılıyorum ,Kigoma bölgesinde tortu bakımından zengin kayalık habitatta, Tropheus Duboisi'lerle yaşayan birçok tür bulunuyor. Şahsen, ilerleyen zamanlarda bu akvaryumda bunlardan birkaç tanesini görmek isterim. Bu arada biyotop hakkında bu kadar kesin yargılara varabilecek bilgi birikimini kendisinde gören ve tanganyika türleri ile bu kadar ilgili olan birisinden, Kigoma'nın kayaklık bölgelerinde yaşayan ve bu tankı ileriki zamanlarda eksik bir biyotoptan tam bir biyotopa dönüştürebilecek olan türleri latince isimleriyle paylaşmanızı dilerdim. Amaç karalamak değil de, gerçekten beraber daha doğruya ulaşmak ise bu şekildeki yaklaşımların daha sağlıklı sonuçlar doğuracağı kanısındayım.
Bu arada Kigoma tortu bakımından zengin habitatta bulunan canlı türleri;
Neolamprologus species (mustax, leleupi,brichardi, savoryi, splendens, and pulcher) 4 ile 20 metre arası derinlikte yaşarlar. Duboisiler ise genelde 3 ile 10 metre arası derinlikte bulunurlar. Yani bu akvaryumda kullanılabilecek en uygun tank arkadaşları bunlardır.
Altolamprologus calvus, A. compressiceps, and A. fasciatus 30 ile 100 cm derinlikte görülürler. Duboisiler bu sığlıklarda pek görünmezler o yüzden bu ebatlarda bir tank için doğru bir canlandırma yapılamayacağından, uygun tank arkadaşı olarak görülmezler.
Lepidiolamprologus türlerini yine Kigoma'da görmek mümkündür fakat bu türlerde Altolamprologuslar gibi daha sığ kesimlerde yaşarlar daha büyük bir tankta Duboisilere tank arkadaşlığı yapabilirler.
Chalinochromis türlerinden bazıları ve Julidochromis (J. marlieri, transcriptus, and dickfeldi) bu bölgede birlikte görülebilir. Farklı fakat birbirine yakın türlerdir. Yüksekliğin kademeli olarak sağlanabildiği biyotoplarda yine Duboisilere tank arkadaşlığı yapabilecek türler arasında düşünülebilir.
Ophthalmotilapia (O. boops) Duboisilerle benzer dietlere sahip oldukları için her ne kadar benzer bölgelerde görülselerde, üreme dönemlerinde kumlara büyük kraterler açarlar. Bu tank için duboisilere uygun bir tank arkadaşı olmayacaklardır.
Tüm bunların dışında, yine Uğur arkadaşımızın başka bir tankına karşı yöneltmiş olduğunuz daha önceki iddialı bir söyleminizden yola çıkarak birkaç cümle daha eklemek istiyorum.
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2015 10:43 Alıntı Yap
Tank,balıklar ve resimler çok güzel, düzenleme,ışıklandırma da gayet iyi.
"Beni yanlış anlamayın ama öncelikle taban malzemesi,sonra kayalardan ve balık türlerinden dolayı uluslararası bir yarışmada,kullanıcı oyları ile değil de juri değerlendirmesi ile "biyotop" kategorisinde katılsa ya elenir ya da düşük puan alır diye düşünüyorum.
Forumda malesef bu "biyotop" kavramı çok yanlış kullanılıyor. Buradaki örneği de karma Tanganyika tankı olarak adlandırmak daha doğru olur.
Ayrıca "Tanganyika Biyotopu" adlandırması da fazla genel bir kavram, zira gölde birbirinden alakasız birçok farklı ortam bulunuyor. Sığ su,kumluk alan,salyangoz kabukları yatağı vs gibi."
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/120569/031120161634381.jpg[/IMG]
Caner Bey öncelikle kum olarak kullanılan kum tam olarak doğru değil lakin renk itibariyle Kigoma bölgesindeki kumdan tamamen farklıda değil. Bir yada iki ton koyusu kullanılması halinde daha iyi olacaktır.
Kaya yapısı itibariyle bölgeye gayet uygun, yosunlandırma taklidi yine gayet başarılı bir şekilde yansıtılmış.
+++++
En önemli nokta şudur ki bu nokta kendinizle çeliştiğiniz noktadır. Bu tank için balık türlerinin uyumsuzluğundan bahsedip, şuanki konuda brichardi gibi tül kuyrukların kullanılarak biyotopun çeşitlendirilebilceğini aksi takdirde bu yeni akvaryumunda bir biyotop olamayacağınızı savunmuşsunuz!
Şunu da eklemeliyim biyotopu yapılacak bölge kumluk,kayalık,ağaçlık,ormanlık,salyangoz kabukları yatağı gibi kavramlar üzerinden seçilemez. Tanganyika Gölü için konuşursak, gölde birçok farklı türün yaşadığı farklı kumluk ve kayalık alanlar mevcuttur(Kigoma bölgesi, Kipilli bölgesi vb.) Biyotopu yapılacak alan coğrafik açıdan spesifikleştirilir.
Siz kimsiniz de ben sizi kale alıyorum diyecekseniz eğer. Yukarı da kendi yazınızda belirttiğiniz, Dünya'da birçok ornamental balık türünü keşfeden ve literatüre sokan ve yine biyotop kavramını literatüre kazandıran üstatlardan bir tanesi olan Heiko Bleher'in düzenlediği ve jurilik yaptığı 2016 "Uluslararası Bioyotop Yarışmalarından" bir tanesinde ülkemi Milano'da Dünya 2.'si olarak temsil etmiş ve düşük oy vereceğini tahmin ettiğiniz jurilerle biyotop kavramı hakkında uzun uzun sohbet etmiş, bu işin bizim yorumlamalarımıza bırakılmadan, nasıl yapılması gerektiğini birinci ağızlardan öğrenmiş birisiyim.
Bende yıllardır şahidim ki forumda, biyotop kavramı gerçekten yanlış kullanılıyor. Bizde bu yüzden birşeylerin ucundan tutarak ülkemizin bu anlamda bilinçlenmesini ve yurt dışında tanınmasını sağmaya çalışıyoruz. Uğur arkadaşımızda "Uluslararası Yarışmalarda" bizimle beraber başarılı işlere imza atıyor. Siz takip etmiyor olabilirsiniz ama bugün diğer ülkelerin gözünden baktığımızda hobinin bu kolunda, diğer bir çok ülkeden daha ilerideyiz.
Benim naçizane tavsiyem herkesin bildiği işi yapması yönünde,kendi adımıza biz öyle yapmaya çalışıyoruz zaten. Öğrenmek isteyen herkese de doğrusunu öğretmeye her zaman kapımız açık.
Umarım yanlış anlamazsınız. İyi akşamlar diliyorum.
[EDIT]Mert Aykuta,2016-11-04 02:59:48[/EDIT]
[QUOTE=Foai]Böyle güzel örnekler yapıp adını yanlış şekilde biotope,biyotop vs koyunca maalesef yeni arkadaşlar da yanlış öğreniyorlar.
Biyotop tankı, doğada su altındaki belli bir bölgenin kopyasını yapmaktır. Burada "kigoma" yöresi örnek alınmış ama tür olarak sadece tropheus koyduğunuz an bu tasarım artık biyotop değil, tropheus akvaryumudur. Doğada tropheus'un izole olarak yaşadığı bir bölge bulunmuyor bildiğim kadarıyla.
Biyotop olarak adlandırılabilmesi için "kigoma sığ bölge biyotopu" olarak adlandırılıp, içinde tropheus,brichardi,ventralis gibi kıyıda görülen türler eklenmeli ve farklı davranışları uyum içinde (kaya kazıma gibi) izlenebilmelidir.
Malzeme seçimi,fotoğraflar ekipmanlar gayet iyi,örnek alınacak bir tank,sadece isimlendirmesi yanlış olmuş.
[/QUOTE][QUOTE=Eldurmaz]
Taklit edilen komple bir bölgedeki kayalık alanın ya da sığ kıyının vs tamamı olamaz. Bu bölgeden de bir kesit çekip almak lazım. Hatta Heiko Bleheri geçen sene Milano'daki yarışmada şöyle bir şey söylemiş: "Eğer gerçekten bir biyotop kuracaksanız bir kıtayı değil, bir nehri değil, bir nehrin ufak kolunu değil, inebildiğiniz kadar derin detaya inip ulaşılan o ufacık dereden akvaryum ölçüleriniz kadar bir alanın kesidini almalısınız."
Bence bu tanım biyotop akvaryumlarının tanımı olmalı. Şuan yerli ya da yabancı tam bir biyotop kuramıyor. İllaki ufak tefek eksiklikleri çıkıyor. Çünkü biyotop gerçekten aşırı sınırrlandırıcı bir kavram. Uluslararası yarışmaları incelediniz mi bilmem ama katılım forumlarında "bölgeyi (siz kullanmadıysanız bile diğer bitki ve canlıları ile birlikte) anlatınız" kısmı bulunur. Çünkü bu aldığımız kesit o kadar sınırlı ki oraya saydığımız ikinci bir tür girmeyebilir. Tropheus komple bir bölgeyi domine eden bir predatory değil. İllaki yaşam alanında başka canlılar da vardır. Ancak şu da bir ihtimal ki Uğur Abi'nin aldığı kesitteki kısım doğada bir brichardi için güvenli gelmeyebilir. Kendini daha rahat edeceği ama 50 metre uzaktaki diğer bir taş bloğunda olabilir. Bunun da bir garantisi yok. Uğur Abi'nin aldığı kesitin hemen arkasında apayrı bir dünya da olabilir. Hemen o kısımda bir ventralis bölgeyi domine edip bu maswa grubunu buraya sıkıştırmış da olabilir. Saydığınız canlılar ile tropheus arasında simbiyotik bir bağ olsa haklısınız derdim ama bildiğim kadarıyla böyle bir bağları da yok. Yani burada bizim aldığımız kesim ve biyotobu anlatışımız önemli. Kaldı ki doğada saydığınız canlılar avlanabilirken akvaryumda sadece bizim vereceğimiz yemlere mahkum kalacaklar. Yani iki zıt beslenen balığın bir akvaryumda bakılması da apayrı bir soru işareti.
Bence gayet güzel bir örnek olmuş bu tank. Benim gibi bu göllerin balıklarına uzak hobicilerin iştahını kabartıp bu türlere merakını arttıran bir akvaryum olmuş Uğur Abi.
[/QUOTE]
Tolga yazına istinaden sana cevap vermek istiyorum. Öncelikle geçen sene Heiko Bleher ile bu konuyu birebir konuşma fırsatı bulan kişi olarak alıntıda yapılan ufak bir hatayı düzeltmek isterim.
Bir yaşam alanını taklit edeceksek inebildiğimiz en küçük bölgeye kadar inmeliyiz, lakin akvaryum ölçülerimiz kadar ufak bir alanın biyotopunu yapmamız mümkün değil(Bazen 20-30lt akvaryumlar ile bir habitatı canlandırmaya çalışıyoruz, bu imkansız olurdu heralde). Heiko Bleher'in bana söylediği şey tam olarak spesifikleştirebildiğimiz o ufacık dereyi(ne kadar ufak olursa olsun, genel olarak herhangi bir akvaryumdan katbekat büyük olacaktır) kendine has özellikleri ile taklit edebilmektir. Bu cümleyi biraz daha açacak olursak; zaten bir hayli daralttığımız habitatı daha da daraltmadan, o bölgenin kendine has tüm özelliklerini, faunası ve florası ile beraber doğru bir şekilde yansıtabilmektir. Dikkat edilmesi gereken asıl husus; zaten bu derece spesifikleştirilen bir sucul habitatın, biyotopunu yaparken, bölge ile ilgili fotoğraf ve videoları, habitatın substrat ve genel su altı materyal zenginliği için referans olarak kullanabiliriz lakin bu video yarım saat boyunca Chiluzumu lsland'daki tek bir kaya bloğunda veya Rio Nanay kıyılarında mangrow köklerinin oluşturduğu bir karanlık alanda statik bir şekilde çekilmiş olsa bile, bu bölgelerin fauna ve flora açısından tek kıstas olarak kullanılamaz ve biyotop akvaryumunu kuran kişi tarafından, ben sadece videodaki şu kadar bir alanı taklit ettim ve orada yaşayan tür onlardı gibi bir bahane kabul edilemez.Birden fazla uyumlu türe ev sahipliği yapan bir bölgenin biyotopu ile ilgili diğer bütün kondisyonlar sağlanmış ve başarılı bir şekilde taklit edilmiş öte yandan yapılan biyotopta o bölgeden tek bir balık kullanılmışsa bu akvaryum kesinlikle biyotop değildir denilemez, bu bir biyotoptur fakat bölgenin taklidinde, fauna kriteri açısından eksik kalmış bir biyotoptur. Fauna'sında gerçekten tek bir tür bulunduran hızlı akan nehir endemiklerini ve birden fazla tür bulunsa bile aralarında av-avcı ilişkisi olan türleri konunun dışında tutuyorum. Eğer habitatta tek bir balık türü varsa, orda yaşayan omurgasız türleri içierisinden, beslediğimiz balığın besin zincirinde yer almayanı seçilerek(böyle bir durum söz konusu ise) biyotop fauna açısından çeşitlendirilebilinir. Bölgedeki tüm balık ve omurgasız türleri, birbiri için besin kaynağı olduğu durumlarda "Tek bir tür ile o habitatın biyotop akvaryumu yapılır". Buna da çıkıp kimse tek tür var bu akvaryumda, böyle biyotop olmaz diyemez. Ben senin bunların hepsini bildiğini biliyorum. Caner Bey'in yorumundan, tutumu ve yaklaşımının gereğinden fazla keskin olduğunu görebiliyorum.Ayrıca kendisi haklılık payı olan bir konuda ki savunmasını, bilgi yetersizliğinden dolayı düzgün ifade edemediği için senin de bu yaklaşım üzerine bir karşı tez geliştirdiğini düşünüyorum.
Senin bunları bildiğini nereden mi biliyorum?
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2016 10:59 Alıntı Yap
Güzel düşünceleriniz için herkese tek tek teşekkür ederim.
Yazar: darkaura
"Gene orjinal ve başarılı bir çalışmada bulunmuşsun. Tebrik ediyorum. Daha çok foto hatta video isteriz söyliyim.
Birde hayalet karidesi bence ekleme. Özellikle büyüdüğünde küçük balıkları çok fena avlıyor."
"Fotoğraf ve video kolay iş. Gerçek bir biyotop olabilmesi için tank arkadaşı şart. Akvaryum ortamına sokabileceğim tek canlı gambusya. Ona da ben karşıyım. Her ne kadar yerel bir tür haline gelmiş olsada. Hayaletler evet agresif ama mento da kolay kolay karidese papuç bırakacak bir arkadaş değil."
TOLGA ELDURMAZ
[QUOTE=Foai]
Detaylı yorum için teşekkürler ama bu bakış açısı bence biraz zorlama oluyor. İzlediğim hiçbir tanganyika gölü videosunda bahsettiğinize benzer,izole kalmış bir balık grubu görmedim,duymadım. Ayrıca aynı habitatta,birbirine yakın yaşayan türlerin beslenmeleri de birbirinden kalın çizgilerle ayrılmamıştır. İyi bir düzenleme ve tabii ki yeterli hacimde ventralis veya başka tülyüzgeç grubu ile tropheus beslenebilir, hatta kayalık bölgenin içine girip çıkacak 1-2 tür bile eklenebilir (amaç biyotop ise)
Tankın tasarımını üst düzey bulduğumu belirttim zaten, hazır bu seviyede hobiciler bulmuşken kavram tartışması yapıyorum, kimse yanlış anlamasın.
[/QUOTE]
Caner Bey söylediklerinizde katılmadığım noktalar yok değil fakat emin olduğum birşey var ki vardığınız kanılar kesinlikle yanlış. Evet bu biyotop Tanganyika Gölün'ün Kigoma Bölgesinde, sediment olarak zengin, kayalık alanların güzel bir örneği ve kesinlikle bir biyotop! Fakat sizin de söylediğiniz gibi eksiksiz değil. Yukarıda Tolga kardeşime verdiğim cevapta neden böyle söylediğim gayet net bir şekilde içeriklendirilmiştir. Kısaca detaylandırmam gerekirse; bu akvaryumda Kigoma bölgesi habitatının substratı, kaya yapısı, barındırdığı alg çeşitliliği,su akış hızı ve su değerleri birebire yakın uygulanmıştır ve habitat, biyotop kavramı açısından istenilen parametreler nezdinde çok doğru bir şekilde taklit edilmiştir. Tüm bunlara rağmen sizin de bahsettiğiniz gibi, spesifik bir bölgö dahi olsa böylesine büyük bölgelerin biyotoplarının canlandırılmasında,bölgenin faunasında olan tek bir türün kullanılması biyotopun gerçekçiliğini düşürüyor. Buna rağmen bu akvaryum güzel bir canlandırmadır ve hala biyotoptur fakat fauna açısından eksik bir tasvirdir, eksik bir biyotoptur diyebilriz. Siz dahil hiç kimse böyle kesin ve net bir tavır ile bu akvaryum biyotop değildir, malesef diyemez. Verdiğiniz tavsiyelere katılıyorum ,Kigoma bölgesinde tortu bakımından zengin kayalık habitatta, Tropheus Duboisi'lerle yaşayan birçok tür bulunuyor. Şahsen, ilerleyen zamanlarda bu akvaryumda bunlardan birkaç tanesini görmek isterim. Bu arada biyotop hakkında bu kadar kesin yargılara varabilecek bilgi birikimini kendisinde gören ve tanganyika türleri ile bu kadar ilgili olan birisinden, Kigoma'nın kayaklık bölgelerinde yaşayan ve bu tankı ileriki zamanlarda eksik bir biyotoptan tam bir biyotopa dönüştürebilecek olan türleri latince isimleriyle paylaşmanızı dilerdim. Amaç karalamak değil de, gerçekten beraber daha doğruya ulaşmak ise bu şekildeki yaklaşımların daha sağlıklı sonuçlar doğuracağı kanısındayım.
Bu arada Kigoma tortu bakımından zengin habitatta bulunan canlı türleri;
Neolamprologus species (mustax, leleupi,brichardi, savoryi, splendens, and pulcher) 4 ile 20 metre arası derinlikte yaşarlar. Duboisiler ise genelde 3 ile 10 metre arası derinlikte bulunurlar. Yani bu akvaryumda kullanılabilecek en uygun tank arkadaşları bunlardır.
Altolamprologus calvus, A. compressiceps, and A. fasciatus 30 ile 100 cm derinlikte görülürler. Duboisiler bu sığlıklarda pek görünmezler o yüzden bu ebatlarda bir tank için doğru bir canlandırma yapılamayacağından, uygun tank arkadaşı olarak görülmezler.
Lepidiolamprologus türlerini yine Kigoma'da görmek mümkündür fakat bu türlerde Altolamprologuslar gibi daha sığ kesimlerde yaşarlar daha büyük bir tankta Duboisilere tank arkadaşlığı yapabilirler.
Chalinochromis türlerinden bazıları ve Julidochromis (J. marlieri, transcriptus, and dickfeldi) bu bölgede birlikte görülebilir. Farklı fakat birbirine yakın türlerdir. Yüksekliğin kademeli olarak sağlanabildiği biyotoplarda yine Duboisilere tank arkadaşlığı yapabilecek türler arasında düşünülebilir.
Ophthalmotilapia (O. boops) Duboisilerle benzer dietlere sahip oldukları için her ne kadar benzer bölgelerde görülselerde, üreme dönemlerinde kumlara büyük kraterler açarlar. Bu tank için duboisilere uygun bir tank arkadaşı olmayacaklardır.
Tüm bunların dışında, yine Uğur arkadaşımızın başka bir tankına karşı yöneltmiş olduğunuz daha önceki iddialı bir söyleminizden yola çıkarak birkaç cümle daha eklemek istiyorum.
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2015 10:43 Alıntı Yap
Tank,balıklar ve resimler çok güzel, düzenleme,ışıklandırma da gayet iyi.
"Beni yanlış anlamayın ama öncelikle taban malzemesi,sonra kayalardan ve balık türlerinden dolayı uluslararası bir yarışmada,kullanıcı oyları ile değil de juri değerlendirmesi ile "biyotop" kategorisinde katılsa ya elenir ya da düşük puan alır diye düşünüyorum.
Forumda malesef bu "biyotop" kavramı çok yanlış kullanılıyor. Buradaki örneği de karma Tanganyika tankı olarak adlandırmak daha doğru olur.
Ayrıca "Tanganyika Biyotopu" adlandırması da fazla genel bir kavram, zira gölde birbirinden alakasız birçok farklı ortam bulunuyor. Sığ su,kumluk alan,salyangoz kabukları yatağı vs gibi."
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/120569/031120161634381.jpg[/IMG]
Caner Bey öncelikle kum olarak kullanılan kum tam olarak doğru değil lakin renk itibariyle Kigoma bölgesindeki kumdan tamamen farklıda değil. Bir yada iki ton koyusu kullanılması halinde daha iyi olacaktır.
Kaya yapısı itibariyle bölgeye gayet uygun, yosunlandırma taklidi yine gayet başarılı bir şekilde yansıtılmış.
+++++
En önemli nokta şudur ki bu nokta kendinizle çeliştiğiniz noktadır. Bu tank için balık türlerinin uyumsuzluğundan bahsedip, şuanki konuda brichardi gibi tül kuyrukların kullanılarak biyotopun çeşitlendirilebilceğini aksi takdirde bu yeni akvaryumunda bir biyotop olamayacağınızı savunmuşsunuz!
Şunu da eklemeliyim biyotopu yapılacak bölge kumluk,kayalık,ağaçlık,ormanlık,salyangoz kabukları yatağı gibi kavramlar üzerinden seçilemez. Tanganyika Gölü için konuşursak, gölde birçok farklı türün yaşadığı farklı kumluk ve kayalık alanlar mevcuttur(Kigoma bölgesi, Kipilli bölgesi vb.) Biyotopu yapılacak alan coğrafik açıdan spesifikleştirilir.
Siz kimsiniz de ben sizi kale alıyorum diyecekseniz eğer. Yukarı da kendi yazınızda belirttiğiniz, Dünya'da birçok ornamental balık türünü keşfeden ve literatüre sokan ve yine biyotop kavramını literatüre kazandıran üstatlardan bir tanesi olan Heiko Bleher'in düzenlediği ve jurilik yaptığı 2016 "Uluslararası Bioyotop Yarışmalarından" bir tanesinde ülkemi Milano'da Dünya 2.'si olarak temsil etmiş ve düşük oy vereceğini tahmin ettiğiniz jurilerle biyotop kavramı hakkında uzun uzun sohbet etmiş, bu işin bizim yorumlamalarımıza bırakılmadan, nasıl yapılması gerektiğini birinci ağızlardan öğrenmiş birisiyim.
Bende yıllardır şahidim ki forumda, biyotop kavramı gerçekten yanlış kullanılıyor. Bizde bu yüzden birşeylerin ucundan tutarak ülkemizin bu anlamda bilinçlenmesini ve yurt dışında tanınmasını sağmaya çalışıyoruz. Uğur arkadaşımızda "Uluslararası Yarışmalarda" bizimle beraber başarılı işlere imza atıyor. Siz takip etmiyor olabilirsiniz ama bugün diğer ülkelerin gözünden baktığımızda hobinin bu kolunda, diğer bir çok ülkeden daha ilerideyiz.
Benim naçizane tavsiyem herkesin bildiği işi yapması yönünde,kendi adımıza biz öyle yapmaya çalışıyoruz zaten. Öğrenmek isteyen herkese de doğrusunu öğretmeye her zaman kapımız açık.
Umarım yanlış anlamazsınız. İyi akşamlar diliyorum.
[EDIT]Mert Aykuta,2016-11-04 02:59:48[/EDIT]
Malawi Biotop 120 60 50h Namı Değer Green Malawi
Çok hoş bir biyotop olmuş. Tebrik ediyorum Feyyaz kardeşim.
Çok hoş bir biyotop olmuş. Tebrik ediyorum Feyyaz kardeşim.
300lt Malawi Tank---saulosi Final
Çok güzel balıklara sahipsiniz tebrik ediyorum. Benim size nacizane önerim siyah bir arka fon düşünmeniz diğer bir önerim ise tankta en baskın gördüğünüz 3 erkeği bırakmanız yönünde olabilir. Erkek sayısını azaltırsanız hem seyir zevki artar hemde dişilerden daha iyi randıman alırsınız.
Keyifli hobiler.
Çok güzel balıklara sahipsiniz tebrik ediyorum. Benim size nacizane önerim siyah bir arka fon düşünmeniz diğer bir önerim ise tankta en baskın gördüğünüz 3 erkeği bırakmanız yönünde olabilir. Erkek sayısını azaltırsanız hem seyir zevki artar hemde dişilerden daha iyi randıman alırsınız.
Keyifli hobiler.
Saulasi Mi? Sarı Prenses Mi?
Balığınız saulosi baskın geni taşıyan bir kırma. Safkan değil.
Keyifli hobiler.
Balığınız saulosi baskın geni taşıyan bir kırma. Safkan değil.
Keyifli hobiler.
Tropheus Tanklarınızın Görselleri
Öncelikle hayırlı olsun Ufuk. Sana kuracağın tank kapsamında ışık tutmasını bağlamında kendi eski tankımın linkini atıyorum bir inceleyip fikir edinebilirsin. Zamanının bol olduğu bir ara konuyu incelersen görsel olarak sana bir fikir oluşturmanın ötesinde birçok merak ettiğin sorununda cevabını bulabileceğine inanıyorum.
http://www.akvaryum.com/Forum/tanganyika_resif_vid_s34-37_taze_fotolar_s39!_k674722.asp
Öncelikle hayırlı olsun Ufuk. Sana kuracağın tank kapsamında ışık tutmasını bağlamında kendi eski tankımın linkini atıyorum bir inceleyip fikir edinebilirsin. Zamanının bol olduğu bir ara konuyu incelersen görsel olarak sana bir fikir oluşturmanın ötesinde birçok merak ettiğin sorununda cevabını bulabileceğine inanıyorum.
http://www.akvaryum.com/Forum/tanganyika_resif_vid_s34-37_taze_fotolar_s39!_k674722.asp
Tanganyika Biotope Hardscape Setup!
Yeni tankın konusunu açamadım henüz. Uzun süredir kurulumu yapılı bir şekilde bekliyor. Şuanda birkaç eksiği olması sebebiyle fotoğraflarını eklemiyorum en yakın zamanda, ilk boşluk bulduğum anda düzenlemeleri yapıp yeni tankın tanıtımını yapmayı planlıyorum. İlginiz ve sabrınız için teşekkür ederim [:)))]
Yeni tankın konusunu açamadım henüz. Uzun süredir kurulumu yapılı bir şekilde bekliyor. Şuanda birkaç eksiği olması sebebiyle fotoğraflarını eklemiyorum en yakın zamanda, ilk boşluk bulduğum anda düzenlemeleri yapıp yeni tankın tanıtımını yapmayı planlıyorum. İlginiz ve sabrınız için teşekkür ederim [:)))]
Tanganyika Derinlikleri ( Vid,Resim eklendi Syf7 )
Canlanmaya başlamış tankın Uğur. Hayırlı olsun kurulumun.
Canlanmaya başlamış tankın Uğur. Hayırlı olsun kurulumun.
black kriza (2. yıl videosu 4. sayfa)
Büyüdükçe güzelleşiyorlar, maşallah renkler iyice oturmuş.
Büyüdükçe güzelleşiyorlar, maşallah renkler iyice oturmuş.
Malawi Biotope - Yeni Resimler Sayfa 3'de
Güzel kurulum tebrikler
Güzel kurulum tebrikler
SON MESAJLAR
- Alternanthera Reineckii Yaprak Sorunu AETHM, 01:19
Yeni Üye Forumu - Siyanobakteri AETHM, 01:15
Yosun - Kuhli Almak İstiyorum kadir_7, 01:02
Yeni Üye Forumu - Yeni Hobi Lapistes xellence07, 00:54
Yeni Üye Forumu - Japon İle Mücevher Ciklet Takası Doğru Mu Sizce xellence07, 00:48
Yeni Üye Forumu - Bitkili Akvaryum Yapımı musteynn, 00:20
Yeni Üye Forumu - Danio Zebra, Neon Tetra, Furcatus, Galaxy Rasbora berkeyazer, 00:11
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Japon MuratCan81, 23:54
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Kurulum Yaparken Su Düzenleyici Ve Bakteri Kültürü Mderhan, 23:43
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Ramirezi Ardasa, 23:20
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Led Seçimi Ardasa, 22:43
Aydınlatma - Termometre Sorunu Ahmetaydin16, 22:32
Isıtma ve Soğutma Sistemleri - Betta Kuyruğunda Sorun Mu Var? Taha Yanık, 22:27
Labirentliler - Yazım Kurallarına Neden Uymuyorsunuz GhostKoi, 22:16
Forum ve Site Hakkında - Walstad Karides Ölümleri musteynn, 22:16
Omurgasızlar - Walstad Akvaryumunda Hangi Canlılar Bakılır Utku_kerem, 22:04
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Moli Balığım Doğuracakmı? End lapistes, 22:03
Canlı Doğuranlar - Baliklar Asagi Bakıyor Ardasa, 22:01
Yeni Üye Forumu - Sarı Prenses Cinsiyet Ayrımı draff10, 21:43
Malawi ve Diğer Afrika Cichlidleri - Yeni Bir Başlangıç Aguamentist, 21:35
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Hemianthus Cuba Hagen De Yetişirmi Hüdai, 19:35
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Armatür Yapıyorum Azizdurdenn, 19:20
Kendin Yap Sistemler (DIY) - Ne Yavrusu Moli, Kılıçkuyruk, Tetra, Zebra, Çöpçü ytugcek, 19:19
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Melek Yavruları Artemia Verme Zamanı Hamite07, 19:04
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Japon Balığı Gözündeki Buğu Buziak, 18:32
Hastalıklar ve İlaçlar - Poso Rabbit Snail Hakkında Aguamentist, 18:03
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 30 Litre Akvaryum Balık Önerisi xellence07, 17:59
Yeni Üye Forumu - Astronot Balığıma Hangi Yemi Vermeliyim xellence07, 17:55
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Koku Ve Yem Yememe mutlubaba, 17:46
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Filtre Cama Zarar Verir Mi? neomeo, 17:07
Filtreleme Seçenekleri - Isıtıcı Sorunu. Odayı Isıtsam Olur Mu? Orhan76, 16:32
Akvaryumcu Önerileri ve Duyuruları - Üretim Betta scorpion26, 15:19
Yeni Üye Forumu - Şelale Filtrenin Altında Takılıyorlar bendeniztayfun, 14:37
Akvaryum Bilimi - Dış Filitre Hüdai, 14:36
Yeni Üye Forumu - Dış Filtre Destekleyici Tepe Filtre Yapımı zzet, 14:34
Filtre ve Sump Yapımı - Salyangoz Türü Ne Olabilir ? Dexter85321, 14:32
Omurgasızlar - Shallow Desktop Darkwater 41lt Lepistes KaanE, 14:01
Akvaryum Tanıtımı - Demir Oksit Midir? Zararlı Mıdır? Orhan76, 13:57
Akvaryum Bilimi - Mayalı Co2 Vanadan Gaz Kaçırıyor Hidro Dinamik, 12:47
Akvaryum Tanıtımı - Japon Akvaryumu ShowaSanshoku, 12:45
Sazansıgiller - Fotosentez Mi Gözlemliyorum? KaanE, 12:38
Bitki Akvaryumları Genel - Bu Ağaçların Türü Nedir? KaanE, 12:17
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Hangi Yemi Kullanmalıyım? SaRCoPhiLiuS, 11:37
Malzemeler ve Yemler Forumu - Dere Kumu Mu Hagen Kum Mu? (lowtech) SaRCoPhiLiuS, 11:32
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Neon Tetralarım Dolaşmıyor Orhan76, 11:01
Yeni Üye Forumu - Difüzörden Sorunu Aguamentist, 10:56
Işık CO2 ve Ekipmanlar - 60x30x30 Tür Önerisi mmemati, 10:27
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Karides Yemi Ve Balık Aguamentist, 09:45
Yeni Üye Forumu - Anubias Ölüyor, Nasıl Canlandırabilirim mutlubaba, 09:39
Bitki Akvaryumları Genel - Plastik Akvaryum Kapağı Yapan Varmı? Aguamentist, 09:38
Akvaryum ve Kapak Yapımı
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Co2 Tüp 2,67 Lt - Difüzör - Ph Checker - Regülatör TugayÇınar 01:20
- Resun Aco 001 18 Wat Hava Motoru Sıfır ALP85 01:10
- Sarı Ateş Neon Ve Bloody Mary Karidesler betta.ist 00:09
- Bitki Çeşitleri emreemin 00:00
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 00:00
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 00:00
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 00:00
- Akvaryum Yem Çesitleri emreemin 00:00
- Akvaryum Bitkileri + Red Tail Filkulak Lepistes umutuyar 23:54
- Hakiki Doğal Katkısız Yeşil Su -micro Kurt umutuyar 23:54
- Co2 Tüp 5 Litre Baracuda80 22:55
- Sera Flora Nature- Tetra Enerjy Pro Pul Yemler FULL RED MEHMET 22:44
- Albino Full Red Big Dorsal Lepistesler FULL RED MEHMET 22:44
- Salt Lake Artemia Konserve FULL RED MEHMET 22:44
- Red Severyum makav 22:40
- Kök Çeşitleri (güncel) hll_aquascaping 22:12
- Low Tech Ve High Tech Bazı Bitkiler hll_aquascaping 22:12
- Co2 Tüp ,akvaryum Malzemeleri Vs Güncel hll_aquascaping 22:12
- Blood Mary Karides(analaşmalı Kargo Mevcut) hll_aquascaping 22:12
- Malawi Erkekler,protomelas Steveni Taiwan,fryeri Burak PEKDEMİR 22:05
- Yavru L333 Ve L201 fahrettin 22:00
- Leptosoma Kitumba Yavrular koyu 21:59
- Arkadan Sumplı 4 Katlı Set Ve Malzemeler Burak PEKDEMİR 21:38
- Apistogramma Cacatuoides (kakadu) Damzılık Dişiler Shinouzen 21:30
- Rainbow Ciklet Ve Electric Blue Acara Shinouzen 21:30
- Dennerle Akvaryum Furcifer 21:26
- Ista Regülatör Furcifer 21:26
- 2.67 Tüp Furcifer 21:26
- Difüzör ,damla Sayacı Furcifer 21:26
- 400 Litrelik Akvaryum (125*50*65h) vseckn 21:19
- 10lt Co2 Tüp & Regülatör Seti Dark65 20:57
- Zatek Su Arıtma Hıgh Tech Akvaryumlar İçin Osmos zafer3885 20:33
- Zateksuaritma Akvaryum Arıtma Sistemleri Reef Seri zafer3885 20:33
- Black Flame Wood cagdas_0606 20:17
- 3 Adet Akvaryum Ve Eheım 2012 İç Filtre JapoJupo 20:04
- Aquel Ultra 1200 Dış Filtre Ve Tetratec 200 W! JapoJupo 20:04
- Moss Teli 3x3 / 5x5 Ve 10x10 Cm turkiSHrimp 19:56
- Anubias Nana - - Buche Wavy turkiSHrimp 19:56
- Kızılağaç Kozalağı turkiSHrimp 19:56
- Wi- Fi Bağlantılı Otomatik Yemleme Makinesi serdar131977 19:46
- Damızlık Maulana Ve Blue Neon Cigled ( Usisya ) serdar131977 19:46
- Harika Formda Moss Türleri. smithiseek 19:25
- Tetra Crusta Menü / Karides Yemi smithiseek 19:25
- Afrika Cichlidleri devito 19:00
- Leptosoma Kitumba Firefighter 18:58
- Albino Nigripinnis Firefighter 18:58
- High Tech Bitkili Akvaryum hakanmidilic 18:51
- Nano Led Armatür BywenzeL 18:51
- Katil Salyangoz jezey 18:14
- Su Piresi ,mikro Kurt Ve Beyaz Kurt Kültürleri jezey 18:14
KULLANICILAR
- 143 Online Kullanıcı, 78 Üye
Online Kullanıcılar
Azizdurdenn,
Budmo,
kadir_7,
musteynn,
Blackheath,
twinsoul,
lazy46,
kaganbozkurt,
MiSoSiKiaN,
umutuyar,
Fırat pınar,
Sütçü,
darkaura,
draff10,
kanarya27,
Ayberk1634,
MuratCan81,
EyupAsik3452,
112bjk,
Oquanus,
Topal34,
KafKasap,
armoni06,
Bgoodies,
puffity,
mustafaysldmr,
vagus,
farabix13,
ARMONYS,
hashüs,
aucar,
-RBG-,
Cloudbuster,
erhansavan,
beary,
kdrackgz,
SilverSharK35,
Theguardian,
HOPPALA,
Srdr.Betta,
onur_0606,
zeyyk,
Bettasevdalisi,
PlusTURK,
KaanE,
Kerems06,
aykome,
Ardasa,
ilh4n,
cckk,
efkango,
Sıkılantosbaa,
Laetacara,
berkeyazer,
Mderhan,
mitii,
ertentaner,
Gwynbleidd,
Fırat murat,
asplant,
scrap,
poladeruc,
omerkykn,
beyazesekliprens,
HarunYILDIRIM,
Ebubekir ATAR,
vedat79,
yamansengonca,
emreemin,
ozizim,
nurtensultan,
Scorpionadnan,
Ardaaa..,
darkLightning0,
ahmetfiratozkaya,
R0h1rr1m,
Koblenz,
karabey97,
Ehtiyar,
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.