ÖZELLİKLER
BİLGİLER
İMZA
SON 3 MESAJI
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/14711/280620161156481.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/14711/280620161156451.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/14711/280620161156471.jpg[/IMG]
Merhabalar,
Bir heves şirkete 40lt'lik bir akvaryum kurduk. Evde de benzer boyutlarda yaklaşık 5 senedir problemsiz işleyen bir akvaryumum var. Ancak şirketteki akvaryum ilk başlarda sorunsuz ilerlerken, bir süre sonra garip bir yosun problemi ile karşılaştık (umarım fotograflar gorunuyordur). Sorunun kaynağını ilk etapta ışık olarak dusundum cunku ful cam bir ortam sozkonusu. Bir perdeyi surekli kapali tutarak ve akvaryumun bir camini da isiktan izole ederek denemelerimiz oldu ancak sonuc malesef degismedi. Akvaryumda ilk basta 2 adet melek ve bilumum canli doguran vardi. 1 kok anubias ve birkac kok cinar var. Mumkun mertebe haftada bir su degisimi uyguluyorum. 2 adet 15 er watt (1 daylight + 1 slyvania grolux) aydinlatma. Haftada bir Seraa Flora ekliyordum, birkac gun once bitti. Su anda isitici calisir durumda degil. Ayrica isiklar da 8 saat yaniyor.
Bir fikri olan varsa ve yardimci olursa cok sevinirim.
Tesekkurler.
Herkese merhabalar,
Melek Balığı
Jay Show
İlk yayın Fishy Times, Campbell River Aquarium Society, Kanada
Aquarticles
Genel Adı : Melek Balığı
Bilimsel Adı : Pterophyllum scalare
Vahşi Dağılım : Akarsu kolları, göl çanakları
Boy : 15 cm’ ye kadar
Su Sıcaklığı : 25o-28o C
Eğer gayretli ve ilgili bir akvaritseniz, melek balıkları ile ilgili bazı bilgilere sahip olduğunuz varsayılabilir. Ama değilseniz çok şey kaçırmışsınız demektir. Yavrularıyla ödüllendirilmiş bir çift melekten daha keyiflendirici bir şey düşünemiyorum. Bu balık hobicileri akvaristliğin yeni boyutlarına doğru sürüklemektedir.
Yıllar boyu melek balıkları birbirinden farklı varyasyonlara sahip olmuştur. İlgi çekici lepistesler gibi, melek balıkları da farklı genetik izlere sahiptir; gümüş, mermer, dore mermer, leopar,.. bu liste daha da uzayabilir. Bu nedenle melek balıkları ile ilgili tanımlama yapmak zordur.
Melek balıkları, cichlid ailesinden olup, zaman zaman oldukça agresif davranışlar sergileyebilen balıklardır. Deneyimler bize melek balıklarının karma akvaryumlarda da yerlerinin olduğunu söylemektedir. Diğer birçok büyük balık gibi, melek balıkları da kendilerine has bir kişilik geliştirir. Bir melek balığını bir diğeriyle mukayese etmek yanlış olacaktır. Erkek ve dişiler ancak cinsel olgunluğa eriştiklerinde birbirlerinden ayırt edilebilir hale gelirler.
Üretim notları:
Melek balıkları ile ilgili ortak ve tutarlı olan bir şey varsa o da yetiştirme ve besleme yöntemidir. Size melek balıkları ile ilgili saatler boyu konuşabilirim ya da bilmeniz gerekenleri tek bir sayfada da özetleyebilirm. Melek balıklarının yetiştirilmesiyle ilgili birçok metod vardır ama ben burada sizinle kendi metodumu paylaşacağım:
İlk aşamada 6 tane genç melek balığı aldım ve onları 125 litrelik bir tanka yerleştirdim. Tanka herhangi bir taban malzemesi koymamakla birlikte, temizliği sadece bir sünger filtre yardımıyla gerçekleştirdim. Tankın içine aralarında 30o, olacak şekilde 5 cm ebatında iki adet PVC boru yerleştirdim. Ph’ ı 7 de ve sertliği de 2o sabitledim. Su sıcaklığını ise 26,6oC civarlarında tuttum. Balıklarımı kankurdu, dondurulmuş karides, bir sığır yüreği karışımı, pul yem ve ara sıra beyaz kurt ile besledim.
Balıklar büyüdükçe (6-8 ay) eşlerini seçmeye başladılar. Eşler seçildikten sonra balıkların belli bir bölgeyi seçtiklerini ve o bölgeyi korumaya başladıklarını göreceksiniz. Eğer çift olduklarından kesinlikle emin olduğunuz balıklarınız varsa onları bulundukları tanktan ayırın. Ben 60 litrelik tanklar kullandım ama 75 litrelik tanklar kullanılmalı. Yumurtlama tankının kabul edilebilir bir yumurtlama alanına sahip olduğundan emin olun. Bu noktada yumurtlama tankının sıcaklığını 28oC ye çıkardım ve beslemeyi de arttırdım.
5 ya da 8 gün içinde balıklardan birinin karnının şişmeye başladığını göreceksiniz. Bu sizin dişi balığınızdır. Birkaç gün içinde üreme organları hem dişi hem de erkekte belirginleşmeye -gözükmeye- başlayacaktır (karın ve anal yüzgeç arasında). Erkeğin organı dişininkine göre çok daha küçüktür. Dişi balık yumurtalarını dizmeye başladığında yumurtlama tankında artık hiçbir hareket olmamalıdır. Yumurta döken balığın hangisi olduğunu iyice aklınızda tutun ve erkeğin yumurtaları döllmesini izleyin. İki gün içinde çiftinizin üretken olup olmadığını anlayacaksınız. Bu süreç içinde yumurtalar beyaza dönebilir - bozulabilir, ancak çiftinizden eminseniz, başarılı bir yumurtlama için birkaç denemenin gerekli olduğunu da unutmamanız gerekmektedir.
Şu an için sadece doğal kuluçkayı tecrübe ediyorum, yani ebeveynleri yumurtalarla ilgilenmeleri için tanktan ayırmıyorum. Yavruların yumurtadan çıkması, su şartlarına bağlı olarak 3 günden 4 güne kadar sürebilir. Yavrular kıpırdanmaya başladıklarından sonra, serbest yüzüşe geçmeleri de 3 günden 5 güne kadar sürecektir. Bu aşamadan itibaren yavruları beslemeye başlayabilirsiniz: Karides larvaları ve mikrokurtlar en iyi besin kaynakları olacaktır. Ebeveynleri, beslemenin ilk birkaç günü daha yavrularla birlikte tutup daha sonra ana tanka alıyorum ve sürece tekrar başlıyorum. Daha sonraki batınlarda, her 10-12 günde bir dişilerin karnının dolduğunu gördüm.
Yavru balıklarınız normal melek balığı formunu ikinci haftadan itibaren almaya başlayacaklardır. Bu aşamadan itibaren de büyüme hızları artacaktır. Artık onlara farklı tipte yemler vermeye başlayabilirsiniz. İlk birkaç haftada yavrularınızın yaklaşık %20 sini kaybetmeniz çok karşılaşılmayan bir durum değildir. Eş balıklarınız için 4 batın yumurtlama, bir ay istirahat gibi bir program oluşturmanız akıllıca bir davranış olacaktır. Sürekli yumurtlama melek balıklarınızı güçsüz düşürebilir; arada sırada tatile ihtiyaçları olacaktır! Bu tarz bir program balıklarınızın yumurtlama performansını da artıracaktır.
Melek balıkları çok fazla ilgi ve bakım gerektirebilirler. Bu yüzden sabırlı ve farklı teknikler tecrübe etmeye açık olmanız gereklidir. İşe yarayan bir şeyler bulduğunuz anda onun üzerinde yoğunlaşın. Şu an için melek balıklarına dair kesin bir şekilde kurallaştırılmış bir teknik yoktur. Melek balıklarıyla ilgili ebeveynleri büyütmekten, yumurtlama yeri seçimine kadar bir çok sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Ancak bunların hepsi farkli araştırma konularıdır. Etrafta melekler ile ilgili sınırsız bilgiler bulabilirsiniz. Araştırmaya başladığınızda, melek balıkları üretme tekniklerinin nasıl birbirlerinden farklılaştıklarını da görebilirsiniz.
Kaynak: http://www.aquarticles.com/articles/breeding/shaw_angelfish. html
Çeviren: Ufuk Ural
SON MESAJLAR
- 40x40x40 Bitkili Tank İçin Lepistes Harici Öneri interfeyz, 10:00
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Balıklar Hangi Neden Yüzünden Stres Yapmıs Orhan76, 09:40
Malawi ve Diğer Afrika Cichlidleri - Beta Akvaryumuna Bambu Japon & Beta, 09:40
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - 30x30x30 İnci Kefali, 09:18
Akvaryum Tanıtımı - Beta Balığı/ Tür Tavsiyesi SİGMA BALIK😎, 09:04
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Bitkinin Türünü Bilmediğim İçin Bakamıyorum TaHao, 08:44
Bitkili Akvaryum Canlıları - Co2 Gerekmeyen Bitki Türleri Akvarist Taha, 08:39
Yeni Üye Forumu - Zebra Kuyruk Dibinde Kızarıklık Orhan76, 08:33
Hastalıklar ve İlaçlar - Betta Baligimin Nesi Var? albeta, 08:23
Labirentliler - Youtube 2025 Çekilişi 🥳🔥 Aguamentist, 08:00
Akvaryum Dünyasından Haberler - Dıy Dış Filtre Mantığı Hidro Dinamik, 07:53
Yeni Üye Forumu - Tetraodon Lineatus(fahaka) Hakkında Aguamentist, 07:52
Acı Su Balıkları Tanıtımı - Japon Balığımda Siyah Lekeler Var isimsizz, 06:03
Yeni Üye Forumu - Oranda Yem Tavsıyesi Hoppala, 05:14
Yeni Üye Forumu - Yeni Akvaryumum İçin Zemin Kumu Seçimi Muhammedbedri, 05:01
Taban ve Gübreleme - Akvaryumuma Hangi Bitki Olur Hoppala, 04:47
Yeni Üye Forumu - Oranda Japon Balığında Kafada Beyazlık Hoppala, 03:02
Yeni Üye Forumu - Lepisteste Çaprazlayarak Yeni Tür eminustundag, 01:42
Yeni Üye Forumu - Balığım Hasta Ehtiyar, 01:37
Hastalıklar ve İlaçlar - Tanımlayamadığım Bir Problem Var Ehtiyar, 00:59
Yeni Üye Forumu - 100 Lt Akvaryumda Bakabileceğim Canlılar İsmail_194606946, 00:01
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Discusa Çilek aymnrl, 23:58
Discus - Hailea Rp 600 Filtresini Kullanan Var Mı ? Canbudakkkk, 23:56
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Discusta Saklanma Problemi aymnrl, 23:51
Discus - İthal Akvaryum Filtresi ahmetfiratozkaya, 23:51
Yeni Üye Forumu - Camda Yosun Sorunum Var SÜMER_38, 23:48
Yeni Üye Forumu - Yan Sump Sürekli Tıkanıyor aymnrl, 23:47
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryum Ic Filtre SÜMER_38, 23:46
Yeni Üye Forumu - Pengasuslar Burda Yaşarmı? SÜMER_38, 23:43
Yeni Üye Forumu - İzmir'de Discus Üreticisi aymnrl, 23:40
Discus - Dip Çekimi Ve Lepistes Doğum Yapmıyor İsmail_194606946, 23:14
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Aydınlatma Tavsiyesi Kturan06, 22:52
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Bitkiler Gelişmiyor Kturan06, 22:49
Bitki Türleri ve Bakımı - 11 Yillik Sifir Yem Kullanilir Mi? xhan, 22:43
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Beta Balığım Bettamtailung, 22:43
Yeni Üye Forumu - Balığın Ağzı Dolumu? MuTLu, 22:32
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Ucuz Yollu Resif 9.ay Cardinalfish, 22:26
Deniz Akvaryumları Genel - 60x40x40 High-tech Kurulumu MrtGn, 22:14
Akvaryum Tanıtımı - Bu Yem Betta İçin Uygun Mu? Japon & Beta, 22:12
Labirentliler - Yeni Kurulum Leleupi Calvus İçin Fikir mertt1925, 21:12
Yeni Üye Forumu - Balığım Hamile Mi Doğurdu Mu İnci Kefali, 20:17
Akvaryum Dünyasından Haberler - Oranda Yem Yemiyor. SİGMA BALIK😎, 19:14
Hastalıklar ve İlaçlar - Bunu Betam İçin Kullanabilir Miyim Erbetta, 19:02
Labirentliler - Böcek Malikanesi Busra1753, 18:57
Akvaryum Tanıtımı - Ankarada Ranchu Satan Yer Bilenler Buraya! xhan, 18:38
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Betalar Ve Akvaryum Temizleyiciler İnci Kefali, 18:27
Labirentliler - konuşan vatoz hakkında bilgi verebilirmisiniz ilkeallen, 18:26
Kedi Balıkları Forumu - Suda Nokta Kadar Canlı ternapi, 18:24
Hastalıklar ve İlaçlar - Kiraz Karides Yumurta Akvarist Taha, 18:02
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Akvaryum Balıkları İnci Kefali, 17:45
Yeni Üye Forumu
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Acil Yavru Veren Genç Damızlık Apisto. Trifasciata rhn35 09:55
- Acil Yavru Veren Genç Apisto. Macmasteri Çift rhn35 09:53
- Apistogramma Hongsloi Çift sirhill 09:38
- Eheim 1262-eheim Reeflex-ista Regülatör Ve Tüp Hiko 09:34
- Creaqua Firefly V2 150cm 100watt Ayaklı Model Hiko 09:34
- Akvaryum Malzemeleri - Dekor - Güncellendi. osmandbnl 09:30
- Fluval C2 Power Filter Askı Filtre osmandbnl 09:30
- Blyxa Japonica - Su Mercimeği osmandbnl 09:30
- Cüce Kerevit Katil Saly. Ramshorn & Sakura Karides scorpion26 09:19
- T5 Floresan Beyaz Ve Mavi Renk (takas Olur) scorpion26 09:19
- Su Piresi & Mikrokurt & Karides Mix scorpion26 09:19
- Black Dragon Lepistes & Medaka Komachi Kohaku scorpion26 09:19
- Eheım Classic 250-05 Bora Bey 09:14
- Aquael Isıtıcı 100 Watt Bora Bey 09:14
- Mikro Kurt ,beyaz Kurt, Daphnia Moina Köroglu.88 09:12
- Damizlik Corydoras Gold Laser Köroglu.88 09:12
- Lav Taşı Üstü Anubias, Java Windelov nikon_ 09:11
- Beyaz Ve Mikro Kurt, Kızılağaç Kozalağı nikon_ 09:11
- Eheim Twin Feeder Ve Sera Otomatik Yemleme Makine nikon_ 09:11
- Corydoras Sterbai nikon_ 09:11
- Neolamprologus Caudopunctatus Çiftler Özşahin 08:59
- Cyprichromis Leptosoma Kitumba Özşahin 08:59
- 2 Adet Frontosa Küpü Emirk 08:59
- Yavru Cüce Vatoz Ve Damızlık Komando Cory Emirk 08:58
- 1 Adet Yavruluk Ve Bitki Mos Yetiştirme Akvaryumu VsfAkn 08:25
- 🍁🌼🌺nadir Bitkiler 107 Farklı Tür 🍁🌼🌺 hasancn 08:13
- Toplu Su Üstü Bitkisi hasancn 08:13
- Tropica Soil Powder hasancn 08:13
- Boa - Fishbone - Fancy Tiger - Prl - Kaplankarides karidesrehberi 08:11
- Balık Yavruluğu - Akvaryum Malzemeleri - Teraryum karidesrehberi 08:11
- Anubias - Bucephalandra - Moss Çeşitleri karidesrehberi 08:11
- Fanlı Akvaryum Soğutma Termostatlı karidesrehberi 08:11
- Pıstıa Su Üstü Bıtkısı CAKes06 08:08
- Sorunsuz Co2 Set ozgurnez 07:48
- Termometre / Dijital Derece cagdas_0606 02:54
- Co2 İndikatör Set cagdas_0606 02:54
- Böyle Form Başka Yerde Yok cagdas_0606 02:54
- Su Piresi ,mikro Kurt Ve Grindal Kurt Kültürleri jezey 02:47
- Katil Salyangoz jezey 02:47
- Siyah , Albino , L144 Cüce Vatoz Düz Ve Tül Yavru jezey 02:47
- Jbl Premium Kepçe 20 Cm Sıfır jezey 02:47
- Jbl Novo Pleco,ahm Red Green,sarımsalıklı ,toz Yem jezey 02:47
- Hobiyi Bırakıyorum Çeşitli Akvaryum Malzemeleri barsbingul 00:15
- Hobiyi Bırakıyorum Çeşitli Akvaryum Canlıları barsbingul 00:15
- Sarı Ateş Neon Karides (toplu Satış) TahaArif 00:11
- Eş Kribensis palankesli 23:56
- Tetra Tec Ex-700 Dış Filtre Ve Powerled Armatür palankesli 23:56
- Lepistes Otu+pelia Moss Çok Ucuz Yetişen Alır ARMONYS 22:57
- 120x60x60 Akvaryum. gsx1300rhayabusa 22:54
- 25 Adet 4-5 Cm Arasında Siyah Cuce Vatoz tetikk 22:50
KULLANICILAR
- 117 Online Kullanıcı, 65 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.