ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
saydemir
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
21 Mart 2009 00:26
Son Ziyaret:
18 Mayıs 2021 22:35
Toplam Mesaj:
31 [0.01 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
şükrü aydemir
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Istanbul
Meslek:
öğretmen
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

şükrü aydemir

SON 10 MESAJI

Axolotl Dikkat Edilmesi Gerekenler Ve Üreme Bilgi
Burada bakımı ile ilgili bilgi bulabilirsiniz.

https://reptula.com/topic/159-axolotl-ambystoma-mexicanum/?tab=comments#comment-699
Semender
Kurulumunuzdaki lav taşları yerine steril bir torf kullansanız. Su bölümü içinde plastik bir kap kullanırsanız daha iyi olacaktır. Bu sayede su içine attığınız kurtlarda toprağa karışmamış olur. Bu semenderler üreme dönemini tamamlamış artık suda çok fazla vakit geçirmezler. Hatta hiç bile girmeyebilirler, tamamen karasal bir ortam bile yapabilirsiniz. 

Kan kurtlarını cam kavanoz benzeri bir kabın içine koyarsanız, hem semenderler görebilir, hemde kuma girmeleri önlenir.

Yılanlar kurtları kesinlikle yemez ama semenderleri yiyebilir yada öldürebilir. 

Türk semenderleri bu sistemde olmaz. Farklı tür semenderlerinde bir arada bakılması zordur. Bakacağınız semenderlerin yaklaşık aynı boyda olmaları önemli çünkü kendi türlerine bile zarar verebilirler. Türk semenderleri yaklaşık 20 cm olur ve bu türlere zarar verebilir. 

Isı için 20 C üzerinde semenderler rahatsız olmaya başlarlar. 15-20 C derece arası uygundur.  Buz kullanarak soğutma kullanılabilir. Bende bu şekilde soğutuyorum ortamı. 


Semender
Umarım ölmemiştir semenderin. Semenderine uzun zaman sağlıklı bakabilmen için birkaç bilgi aktarmak isterim. Şu an elimde kırmızı karınlı, yerel türlerden ve fire semender olmak üzere 3 tür var beslediğim. Bir sürü de yumurta var yavru çıkmasını beklediğim. 

Semenderler kuru yeme alışması zordur ve senin şuan ki semenderin doğadan yakalanmış yerel bir tür. Bu türler canlı yem dışında kabul etmez. Bir süre sonra ölürler. Tubifex yada beyaz kurt bulmaya çalış. Birde deri değiştirmesinin sebebi artık karaya çıkmak istiyor. Çünkü çiftleşme dönemi bitti. Artık bundan sonra karada yaşayacak ve suya nerdeyse hiç girmeyecek.  Seneye kış dönemine kadar. Daha karasal bir ortam hazırlasan altına girip saklanabileceği alanlar yapsan onun için çok daha iyi olur. Semenderler soğuk su sever. 20 C ve altı uygundur. Çok yükseliyorsa fanlarla soğutmayı deneyebilirsin ama dediğim gibi yerel tür semenderler sadece çiftleşme döneminde suda yaşarlar. Semenderlerle balıkları beslemek uygun değil. Birbirlerine zarar verme ihtimali yüksek. 
Semenderlerin Cinsiyeti Nedir?
Sizin belirttiğiniz yöntem sürüngenlerde uygulanıyor fakat bunlar amfibi canlılar. Amfibilerde bu yöntem işe yaramaz. Bu canlılarda cinsel organlar vasıtasıyla birleşme olmaz. Dış döllenme gerçekleşir. 
Semenderlerin Cinsiyeti Nedir?
Evet semender türleri zehirlidir. Hatta kırmızı karınlı semenderinizin kafasının arka kısmına bakarsanız orada iki yanda olmak üzere parotid bez denilen zehir üreten şişlikler görebilirsiniz. Zaten doğada canlı üzerindeki parlak renk demek canlının zehirli olabileceği anlamına gelir genelde. Fakat tabiki bu türün zehiri bizi öldürmez-yemediğiniz müddetçe-Yersenizde öldürmez sanırım tam emin değilim bu konuda :) Ama semenderi yiyen bir kurbağanın ağzından semenderin kurbağa öldükten sonra sapasağlam çıktığını bir videoda görmüştüm. Derilerine dokunduğunuzda da elinizi yıkarsanız hiçbir sorun olmaz. 
Kırmızı karınlı semenderlerde cinsiyet ayrımı çok zordur. Üreme dönemleri dışında farkedilmeleri zor. Akvaryumculardan hiç görmedim cinsiyet tayini doğru yapabilen. Kısaca şöyle özetleyeyim, erkekler dişilere göre biraz daha küçüktür. Üreme döneminde semenderin dışkıladığı anüs bölgesi erkeklerde şişer, erkeklerin kuyruklarında mavi renklenmeler görülebilir, kuyruk kısmı dikey olarak biraz daha genişler. 
Umarım semenderleriniz 1 erkek 1 dişidir. Resimlerden ben anlayamadım farkı.  
Çöpçü ile yaşayabileceğini düşünüyorum ama tavsiye etmem. Semenderiniz soğuk su sever sıcak suda ölebilirler. Habitatları pek uygun değil.

Nadir Bir Tur: AXOLOTL (Bebekler Geliyor)
Yaşadığı doğal ortamda nesli tükeniyor evet ama albino axolot çok yaygın bir pet. Bizim ülkemizde pek bilinmese de yurtdışında semender türleri içinde en çok tercih edilenlerden birisi. Umarım ülkemizde de yaygınlaşır. Bu tarz çalışmalar görmek umut veriyor.
Nadir Bir Tur: AXOLOTL (Bebekler Geliyor)
Çok güzel canlılar ve bu canlılara gerekli özeni gösterdiğiniz belli oluyor. 
Semender terrarium
Semenderlerle ilgili forumda baya yazı yazılıyor ve cevaplanıyor ama genelde pek fotoğraflara yada çalışmalara yer verilmiyor. Ben burada kendi baktığım semenderlerin yaşam alanlarını paylaşacağım.
Elimde 2 farklı tür var.

Triturus alpestris (Alp semenderi) Yerel bir tür değil
Triturus vulgaris (Küçük semender) Yerel bir tür

Triturus vittatus da vardı ama biraz daha büyük bir tür olduğu için baktığım alanın küçük olduğunu düşündüğümden onu doğaya geri saldım. 

Semenderlerin yıllık yaşam döngülerinin büyük bir kısmı suda değil karada geçiyor. Sadece çiftleşme dönemlerinde göl ve akarsularda bulunuyor. Bu dönemde daha gösterişli ve güzel renklere sahip oluyor. Tabi akvaryumculara da bu dönemlerde doğadan toplanan semenderler getiriliyor. Akvaryumda gören kişilerse semenderlerin devamlı akvaryumda kalabileceğini düşünerek alıyor. Fakat çiftleşme dönemi geçip semenderiniz gösterişli renklerini kaybettikten sonra karasal ortama dönmeye çalışıyor. Genelde çoğu kişi bu dönemde akvaryumdan kaçırıp birkaç gün sonra semenderin kurumuş bedenini odanın bir köşesinde bulabiliyor. 
Eğer semenderinizi aldığınızda çiftleşme dönemindeyse bir süre tamamen sucul ortamda bakabilirsiniz. Balıklar beraber bakmak her zaman risklidir. Yavru balıkları yiyebilirler. Bazı büyük balıklarda semenderleri yemeye çalışabilir. 
Benim baktığım ortam ve kurulum aşamaları aşağıda;







Buda yavruları baktığım ortam. Yavrular yumurtadan çıktıklarında balıklar gibi solungaçları ile solunum yapıyor ve bir başkalaşım döneminden geçiyor. Bu süre boyunca tamamen sucul ortamda kalması lazım. Başkalaşımı tamamladığında- yaklaşık 2 ay- karaya dönüyor ve gelecek kış sonuna kadar karasal ortamda yaşamına devam ediyor. 

Her iki ortamında üstü semenderlerin çıkamayacağı bir şekilde kapalı.

Beslenmelerine gelince tubifex çok severek yerler. Beyaz kurt, drosophylla vb küçük canlı yemler. Kuru yemleri doğadan toplanan semenderler kabul etmez. Gerçi ben kırmızı karınlı semendere de yedirememiştim. Kurutulmuş karides yemezler. 

Birde axolotl tamamen sucul ortamda yaşayabilen bir semender türüdür. Onun için karasal bir ortama gerek yok. Daha doğrusu ergin hale gelemeyen-gelmeyen bir semender türüdür. Ergin hale getirilip karasal ortamda yaşayan axolotl larda vardır nadir olarak. Ama sucul ortamda yaşamaya devam edenlerde üreyip çoğalabilmektedir.  


Semender Hakkında
Triturus vulgaris yani küçük semender boyu 7-8 cm kadar olur. Küçük bir akvaryumda bakabilirsiniz ama sürekli sucul bir ortamda semender uzun süre bakılamaz. Yerel bir tür akvaryumcularda şu sıralarda bulabileceğiniz bir tür. Doğadan toplanıp getiriliyor. Semenderler axolotl gibi bazı özel türler haricinde sadece senenin çok küçük bir döneminde-çiftleşme döneminde- tamamen sucul ortamda yaşarken daha sonra karaya dönerler. Yavrular solungaçlarıyla doğar kurbağalar gibi. Daha sonra başkalaşım geçirdikten sonra onlarda kara yaşamına döner. Yani yarı sucul yarı karasal hatta karasal alan ağırlıklı bir ortam hazırlamanız gerekir. 
Kırmızı Karınlı Japon Semenderi (Resimli)
Bu cinsiyet tespitini nerden öğrendiniz sorabilir miyim? Alt kısımlarındaki renkler yedikleri besinlerden kaynaklanır ve cinsiyetleriyle hiçbir ilgisi yok. Kırmızı karınlılarda cinsiyet tayini çok kolay değil. Kuyruk yapılarından ve kloak bölgesi şişkinliğinden anlayabilirsiniz ama çok bariz farklar yok.  

http://www.caudata.org/cc/species/Cynops/C_orientalis.shtml

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

KULLANICILAR

  • 20 Online Kullanıcı, 11 Üye

Online Kullanıcılar

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.