Neden Kimse Yardımetmiyor..?


Ibrahim90Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/04/2017
İl: Izmir
Mesaj: 1432
Ibrahim90Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2018 23:26
Selamlar,konunun tamamını okumadım.Sizin yaşlarınızda ve daha küçük yaşlarımda aynı heves ve mantık ile bu işi yapıyordum. Hobide bu şekilde bilinç kazandım ve öğrendiklerimi de böyle öğrendim. Yaşadığınız bütün zorlukları gayet iyi anlıyorum. Hepsinin temeli yaştan kaynaklı yalnız bunların avantajı da var. Yaştan dolayı sempati duyulduğu için pazar sorunu yaşamama evde yapılacak küçük çaplı üretimde elektirik su parasını aileye kitleye bilme... [:)] gibi. Tabi altı ay sonra komple evin elektrik faturasını da çıkartırsınız o ayrı.[:)]

[U]Yavruluk kullanmayın[/U]. Sadece lepistes olursa yavrularını yemezler. Yavrunun yem olma riski ilk bir haftadır ve sağlıklı yavru asla kendini yem yaptırtmaz. Bu ilk riskli bir haftayı da bitki ile yeterli saklanma alanı sağlayarak atlatın. Biraz araştırdığınızda en iyi saklanma alanını sağlayan düşük destekli bitkileri bulabilirsiniz.
Bitkiler ana tankta olsun ,yavru akvaryumlarına koyarak yüzme alanını daraltmayın.

Ana tankta doğan ve birinci ayını atlatan yavruyu 2. akvaryuma, bir sonraki ay gelenleri de 3. akvaryuma alın. İyi bakarsanız akvaryum küçük değil ve su kalitesi yeterli ise 3 ayda satılacak boya gelirler.
Daha iyi bir üretim için ''profosyonel olarak lepistes yetiştirmek '' konusuna bakabilirsiniz.

Ana tankta [U]aydınlatma [/U] için düşük destekli bitkili akvaryumları araştırmanız lazım , yavru akvaryumları belirli periotlarda açık lana sıradan ledler yeterlidir.

Filtrasyon mümkünse tek bir güçlü filtre ile yapılsa çok daha iyi olur. Filtrasyon ve su değişimini kolaylaştıracak öneri de bulabilirim düşünürseniz.

Beğenenler: [T]198263,cedetemircan16[/T]
Teşekkür Edenler: [T]198263,cedetemircan16[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cedetemircan16Çevrim Dışı

Kayıt: 23/06/2017
İl: Bursa
Mesaj: 131
cedetemircan16Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2018 23:49
İbrahim abi öncelikle teşekkürler
balıkların yavrulayacağı akvaryumu bitkili yapıp yavruluk kullanmamamı öneriyorsunuz tesrübeleriniz aracılığı ile.
Peki bu bitki işi sıkıntı değil co2 vb eve hazır mevcut,ama bitkilerin arasından o 70-100 tane yavruyu nasıl kepçe ile tutabilirim bütün bitkiler deforme olur bunu nasıl yaparım
Saygılar .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BabySoulÇevrim Dışı

Kayıt: 16/04/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 4320
BabySoulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2018 00:22
Ben yerinde olsam fullred işine girmem. Sebeplerini yazdım yukarıda. Fakat düz bir lepistes beslersen 30-60 arası yavru alır ve büyüme sürelerine bakarsan daha hızlı olacaktır. Şu an petshopların alış fiyatı 1.5-1.75 tl hem sayı olarak fazla hem büyüme olarak fazla lepistesin olur. Sahibinden gibi sitelerde ya da petshoplara toplu olarak satış yapabilirsin. Bende elimde fazla olduğu zamanlar fullredleri sahibindende bu fiyatlara toplu olarak satıyorum. Benden alan muhakkak 200 lepistesi beslemek için almıyor, alma amacı üzerine karını koyup satmak, belki de 2 dişi 1 erkek olarak 25- 45 arası fiyata satmak..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cameroon06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/07/2006
İl: Ankara
Mesaj: 338
cameroon06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2018 00:49
Benimde aklımda senin yaşlarındayken bu tarz düşünceler vardı, o zamanlar malawiler çok revaçta ve üretilmesi kolay olduğundan yunus, sarı prenses vb. türleri üretir akvaryumculara satardım. Kısacası anlatmak istediğim bende senin gibiydim, sende hemen hemen aynı yollardan geçeceksin.

Öncelikle bu tarz işlerle uğraşmanı destekliyorum[:iyi:]. Güzel bir hobi edinmiş olur, kendini de hobinde daha da geliştirirsin. Ayrıca emekli olunca uğraşacağın bir şeylerin de olmuş olur. Fakat bazı hobiler ileride para kazandırırken (örneğin bilgisayar, yazılım hobileri) bu hobimiz genelde kazandırmaz şimdiden haberin olsun.

Dikkat ettiysen yukarıda genelde dedim. Kazandırdığı zamanlarda oluyor. Peki ne zaman oluyor? Benim gözlemlerime göre ( büyük çaplı işlerden bahsetmiyorum, hobihane tarzı işler için konuşuyorum) bazı zamanlarda bazı balık türleri inanılmaz popüler oluyor. Mesela geçtiğimiz yıllarda malawi, calvus, frontoza, mbuna, tropheus, süper bizon kafalı ankara yunusu[:)], lepistes full red, L144 şeklinde üç aşağı beş yukarı buna benzer sıralamada bir popülarite zamanları oldu. İşte sen bu popülarite zamanında bu balıktan güzel ve sağlıklı bir şekilde kayıpsız üretip satarsan kazanırsın. Çünkü fiyatları overrated-aşırı pahalı oluyor. Zamanında herkes, black cameroon calvus arayışı (ki nickime bakarak anlayabilirsin[:D] 2006 yılında üye olmuşum) F0 blue zaire moba çılgınlığı, F0 efsane cafcaflı 2 erkek 22 dişi tropheus kolonileri satışı veya buffalo kafa buz gibi serin sularda yetişmiş yunus olaylarına şahit olmuştur. Yine kendimden örnek vereyim 1 adet 6 cm yunusa 100 tl verip almışlığım var. Şuan pişman mıyım? Değilim. O yunus kolonisini beslemekten çok keyif almıştım.

Peki kim kazandı burada? İşte bana ve herkese o yunus çılgınlığı döneminde tanesini 100 liradan satan, hatta balık yetiştiremeyip bazen yok diyen bazende dışarıdan balık alıp kendi balığının yavrusuymuş gibi satan adam kazandı. Şu an aynı kişi aynı balığı 10 tl den satamıyor. Yakın zamanda da üretimhanesini kapattı. Çünkü artık kar etmiyor. Çünkü balığın popülarite dönemi geçti. Başka kim kazandı? Mobaları 1000-2000 tl den satan adam kazandı. Bir aralar üretimhane denince akla 2'şer metrelik boy boy sadece tropheus akvaryumlarının olduğu yerler gelirdi (Tanıtımları bu aralar azaldı gibi, Kayseri bu işte başı çekiyordu) . Bence şuan aynı durum L144'lerde ve LDA16'larda yaşanıyor. Kedibalıkları ilanlarına gir her 10 ilandan 8 i L144. Mesela sende bundan 1-2 sene önce L144 üreticisi olsaydın üç beş birşeyler kazanırdın ama artık tren kaçmış gibi gözüküyor.

Zaten sende belirtmişsin para kazanma amacım yok diye. Bence de şimdilik öyle olsun. Üret, sat, hasta olsunlar, yaşasınlar vs. tecrübe edin. Su kimyasına önem ver çünkü önemli (ben lisedeyken ne gerek var nitrata, nitrite, pha, kha, bakteriye vs. derdim çünkü o zamanlar sadece malawi türleri beslediğimden tüm balıkları aynı sanardım. ) İleride yaptığın meslekten para biriktirmeye başladığında belki birgün yukarıda ki gibi bir fırsat geçer eline, yakalarsın bir tren o zaman bu tecrübelerini kullanırsın.

Bunlara ek olarak bende sayısal öğrencisiydim[;)]. Başarılar.



[EDIT]cameroon06,2018-04-16 00:52:21[/EDIT]

Beğenenler: [T]103882,gattar5050[/T][T]198263,cedetemircan16[/T]
Teşekkür Edenler: [T]198263,cedetemircan16[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gattar5050Çevrim Dışı

Kayıt: 23/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1038
gattar5050Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2018 01:11
Konuya gecenin 1 inde rastladım ve çok ilgimi çektiği için ilgiyle bütün mesajları okuyup olan uykumu kaçırdım üstelik yarın sınavım var:)
[QUOTE=Reddevil]Üretimhane/hobihane fikirleri için aslında bir makale yazmak niyetindeyim fakat doğru mu yaparım yanlış mı yaparım , nasıl tepkiler alırım bunları düşünüyorum. Hızlıca anafikir üzerinden özet geçmek gerekirse yılda ortalama taiwan singapur vs gibi uzakdoğu ülkelerinden ithal etiğimiz malzeme ve canlı miktarı ortalama yıllık 3 milyar dolar tutarında. Dolayısıyla her hobisever bu pastadan kendine düşen pasta dilimini kapmak arayışına girebilir burada bir sıkıntı yok. Sıkıntı EKONOMİK yaptırımlar.

Öncelikle 100 metrekare evinizi komple üretimhane yaptığınızı düşünün ; su + elektrik + yem + malzeme + kayıplar ortalama aylık ( ile göre duruma göre değişir ) en minimumu 30-40 bin TL tutar. Sizin aylık 100 bin TL lik üretim ve satış yapmanız lazım. Reklam olmasın ülkemizde büyük çaplı bildiğim 3 üretici firma var. En büyüğü malum İzmir'de ve tecrübeleri üretim alanları malzeme ve canlı sayıları çalışan sayıları hiçte yabana atılır sayılar değil. Üretim dediğimiz olay aynen böyle bir ortam sağlanırsa olur ,100-200 akvaryum ile anca kendi çarkınızı döndürebileceğiniz bir ekonomi kültürü oluşturursunuz. Belki kendi petshop'unuzu açar üretimlerinizi ve aldığınız malzemeleri burada bir potada eritebilirsiniz.

Bu olaya benzer farklı bir yaklaşım sunayım , ülkemizde malum et fiyatları oldukça yüksek , bunların sebebi yem + bakıcı masrafı + yatırım yapılan arazi + anaçların parası gelen zamlar ve satılamayan veya satıldığında hak edilen paranın karşılığını alamayan üretici ve en büyük SORUN ARACI... Hayvanı ürettin yeterli arazin var yemi temin ettin , birde bunu kesip satışını yapabileceğin bir kasabın varsa PARA KAZANIRSIN. Bunun harici olduğun yerde patinaj çekersin.

Bu paralellikte bakarsak olaylara BİRLİK BERABERLİK olmadığı sürece küçük hobihaneler üretimhaneler açılır-kapanır. Bu her alanda böyledir , nalbur içinde , bilgisayar firması içinde çiftçi içinde çalışan içinde. O yüzden matematiğimizi sağlam yapıp pazarımızı oluşturmadan ARZA mal üretmek RUS RULETİNDEN ÖTE birşey olmayacaktır.

Arz-Talep ilişkisi iyi oturtulmamış HER İŞLETME veya ÜRÜN ziyan zebil olmaktan öte gidemez malesef. Şuan 8 aydır işim yok çalıştığım holding bünyesinde bilgi işlem bölümü lav edildi çünkü HATALAR çoktu. Müşteri memnuniyeti ve ÇALIŞAN memnuniyeti sağlanmadı kalite düştü ve patronda bizi lav etti. Sebep ? PARA gelmedi beklenen yatırım karşılığı kazanılamadı ve sonunda yok oldu gitti. Çoğu bilişim firması yakında aynı hezimeti yaşayacak.

Küçük şeylerle MUTLU olun ama kazanmak istiyorsanız da mümkünse BÜYÜK oynayın ... Ya büyük batarsınız YA DA BÜYÜK KAZANIRSINIZ... Boğulacaksanız boyunuzu geçmeyen derede değil OKYANUSTA boğulun...

Bunlar benim nacizane kendi yorumumdur. Katılan olur katılmayan olur eleştiren ters tepki veren problem değil.

Unutmayın TECRÜBE=Şuan ki yaşamınıza kadar olan bölümde yediğiniz kazıklar + kaybettikleriniz + danışarak yaptığınız her olumlu bilgi ve hayat tecrübelerinin bir toplamıdır...

Tüm arkadaşlara sevgi ve saygılarımla.

1-2 gün önce yine bu forumda daha önce Rize'de ikamet etmiş daha sonra Ege bölgesine taşınmış sanırım mesleği öğretmen ( devlet memuruyum demişti hafızam yanıltmıyorsa ) yine özel seçici japon balığı üretimhanesi kurmak istemişti. Çalışmaları vardı bu konuda da bilgi ve tecrübesi benden bile fazla olduğunu düşünüyorum , aslına bakarsan şuan Türkiye de ortalama 10 milyon balıksever olduğunu ; yaklaşık potansiyel olarak 15 milyon da ufak tefek balık bakma sevdası içine girmiş denemiş bakmak istemiş ama zaman para yanlış yönlendirme eksik bilgilendirme yanlış yönlendirme sonucu dinamik akvaryumsever bir kitle var.

Toplamda 5 te sen ekle 30 milyona yakın akvaryumsever bir kitle mevcut , bu kitlenin ciddi anlamda Discus , Özel tür hastası ( yanlış anlaşılmasın ticari veya gerçek hobisever lepistes vatoz çöpçü malawi , japon vs vs ) gibi kısımları avam tabirle kemiğin sıyrılan et kısımlarını ayırdığında sana temiz hem dinamik hem potansiyel yaklaşık 5-6 milyon hazır müşteri arz-talep ilişkisi var ve ilk başlangıcı her 100 kişiden abartısız 60-70 kişisi JAPON balığı ile başlar.

Öğretmen olan üstadımın yaklaşımınla olaya bakış atacak olursak gerçekten şöyle sağlam bu işi yapabilecek o ve onun gibi değerli insanları toplayabilsem Mersin - Adana - Urfa dolaylarında ( sıcaklık ve elektrik masrafı için tercih sebebim ) 1 tonluk 300 tane havuzda üretebildiğim her japon varyetesini üretip piyasaya arz etmek ciddi bir yaklaşım olur.

Bazı arkadaşlar diyebilir ki " e güzel kardeşim demin 3 büyük firma var dedin bu adamlar üretiyor zaten bunu neden senden alsın bu hayvanları " gibi yaklaşabilirler ki haklılar , lakin pas geçilen konu ARZ-Talep her mevsim ve ay olacak olan bir türdür. Bugün Bebekyüz dediğimiz benimde hastası olduğum calica japon anaç fiyatı ortalama 60-90 tl semtine göre ( lüx semtlerde daha da yüksek ) fındık japon , adi japon suriye japonu dediğiniz en ufak balık petshoplarda 2-2,5 tl ve halkın yoğun olduğu eminönü gibi yerlerde gidin yarın bakın çoğu akvaryumda neredeyse bitme arifesine gelmiş akvaryumlar göreceksiniz. Ha hoş birşey mi PARA KAZANMAK adına belki ama ciddi anlamda bakmak adına sıkıntılı. Talep en çok 4-12 yaş arası çocuk ( %65 ) , 18-25 yaş arası bayan (% 20 ) gerisi de biraz tecrübeli veya akvaryumda yüzsün işte diyen kesim...

Benim nacizane üretimhane açacak olsam yapacağım tek şey bu olur. Hatta sağlam kaliteli balıklar üretir etiket yapmaya gayret ederim müşteri memnuniyeti sağlarım ki ithal etmek yerine ihraç etmek için uğraş veririm. [/QUOTE]
Mustafa abi bu düşüncelerini çok uzun süredir bende planlıyorum eğer imkanın varsa kesinlikle ilgilenmen üstüne düşmen gereken bir husus bence. Son yıllarda ülkemize tayland dan sokulan özel tür japon varyeteleri 80-400₺ arası fiyatlarda satılıyor. Güzelliklerini görünce büyülenipte bu fiyatları vermeyecek hiç kimsede tanımıyorum açıkcası. Geçenlerde bir arkadaşımın kardeşine balık almak için petshopa gittik bahçelievlerde ikamet etmeme rağmen 2 tane ufacık japon balığına 10₺ para verdik istanbulun böyle ücra bir köşesinde bile bu balıkların canlı doğuran türlerinden pahalı satılıyor olmasının tek nedeni en çok satılan balık olması. Pethopcular zaten satılıylor kafasında ve fiyatları şişirdikçe şişirmişler. Bugün imkanım olsa üretimini yapacağım tek balık japon balığı olur. Üstelik trop ve canlı doğuranların bu kadar sallantılı bir piyasası varken ve bir çok eski hobicininde yeni japon varyeteleri iştahlarını kabartırken kesinlikle adım atılması gereken bir yol olduğunu düşünüyorum.
H[QUOTE=cedetemircan16]Herkese çok teşekkürler

Ben sadece 3 katlı bir akvaryum seti yapıp bundan para kar amacı gütmeden sadece elektrik gibi masrafların bu set ile dengelenmesi için böyle bir konu açtım ve burada balıkların bakımı hakkında bir soru sordum yorum yapan herkese teşekkürler tekrardan

Ben lise 3'e gidiyorum ve bir iş yeri üretim hane açacak gücüm yok Nadir abiye katılıyorum tabi ki üretim ve bu işten para kazanmak için sizin dediğiniz gibi derede boğulmaktansa okyanusta boğulmayı tercih ederim.
ama ben zaten bir sene sonra üniversite için başka şehre gideceğim için üretim hane açsam da bakamam.

Ben bir yanlış yaparak
memeli hayvan bakmaya devam edeceğim diye yazdım ve bunun karşılığında beni bir abi uyardı teşekkürler ama buna karşılık ben
''''Memeli hayvan aleminde balık türleride yer alır , fakat bizim bahsettiğimiz fullredler ,sizin dediğiniz gibi memeli hayvan sınıfında yer almazlar özür diliyorum Teşekkürler ,Saygılar.''''''
yazmama rağmen tekrardan hatayı su ustune getirerek sen hiç bir şey yapma önce git dersine çalış gibi birdaha bunu yazmanız anlaşılmaz bir derinlik kattı konuya sadece cecaplarınız beni bu işe bağlacağını belirtmek istemiştim.


[/QUOTE]
Cevdet kardeşim herşeyden önce adım attığın bu yolda beslediğin bütün canlıları sağlıklı bir şekilde besliyebilmeni dilerim. Çünkü ne kadar büyük bir umutla başlanırsa başlansın hastalıkla ve ölümlerle karşılaşmak bir çok hıbiciyi üzer ve heveslerinin kursaklarında kalmasına neden olur. Yaklaşık bir kaç ay önce tıpkı seninki gibi bir düşünceyle 200 litrelik high tech tankımda çıktım bende bu serüvene. Ancak benimde sana vermek istediğim bikaç tavsiye var. Öncelikle beslemek istediğin varyete seçimini çok doğru yapmalısın. Özel tür lepistesler arasında bile full red albino olmasının özelliklerinden dolayı bakımı zor bir türdür. Bu yüzden daha uygun özel türlere bakmanı öneririm. Yavruluk konusu bence sıva filesi ile yapılan sistem en mantıklısı ve güvenlisi. Ben 1 aylık yavrularımın bitkili akvaryumda yem olduklarını izledim anaçlarıma. Yapılmazmı yapılır kendimde yaptım ama pek sağlıklı olduğunu söyliyemem. Diğer bir husus balıklarını alırken 10 tane almak yerine en güzelini en kalitelisini bulup 5 tane almanı öneririm satışta zorluk çekmemen için bu senin en büyük yardımcın olur. Ucuza bile vericek olsan kaliteni ürünü elinden çıkarman her zaman daha kolay olur. Ayrıca balıklarını almadan önce bütçe ayarlamanı yapmalısın. Bu yola çıktıktan sonra bile extra masraflar açılacağını sana söylemiliyim. Kendimden bir kaç örnek vericek olursam. 75₺ sadece kuru yemlerime verdim artemiası çıkartma seti hava motoru bana 70₺ yi geçti sadece yem masrafları bile 150₺ yi buldu şimdiden. Ayrıca bitkili akvaryum low tech bile olsa en kötüsü tasarruflu ampul isticektir o boyutlarda 1 ampul kesinlikle iş görmez en az 3-4 adet almalısın. Bu listeyi sana sabaha kadar sayarım ama yarın benimde deneme sunavım var daha fazla uykusuz kalmamalıyım. Bu yüzden herşeyden önce bütçeni ayarlamanı ve planlarını sağlam yapmanı öneririm. Tüm değerli yorumlar için teşekkürler.

Beğenenler: [T]10280,Reddevil[/T][T]198263,cedetemircan16[/T]
Teşekkür Edenler: [T]10280,Reddevil[/T][T]198263,cedetemircan16[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReddevilÇevrim Dışı

Kayıt: 16/04/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 871
ReddevilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2018 12:05
[QUOTE=gattar5050]Konuya gecenin 1 inde rastladım ve çok ilgimi çektiği için ilgiyle bütün mesajları okuyup olan uykumu kaçırdım üstelik yarın sınavım var:)

Mustafa abi bu düşüncelerini çok uzun süredir bende planlıyorum eğer imkanın varsa kesinlikle ilgilenmen üstüne düşmen gereken bir husus bence. Son yıllarda ülkemize tayland dan sokulan özel tür japon varyeteleri 80-400₺ arası fiyatlarda satılıyor. Güzelliklerini görünce büyülenipte bu fiyatları vermeyecek hiç kimsede tanımıyorum açıkcası. Geçenlerde bir arkadaşımın kardeşine balık almak için petshopa gittik bahçelievlerde ikamet etmeme rağmen 2 tane ufacık japon balığına 10₺ para verdik istanbulun böyle ücra bir köşesinde bile bu balıkların canlı doğuran türlerinden pahalı satılıyor olmasının tek nedeni en çok satılan balık olması. Pethopcular zaten satılıylor kafasında ve fiyatları şişirdikçe şişirmişler. Bugün imkanım olsa üretimini yapacağım tek balık japon balığı olur. Üstelik trop ve canlı doğuranların bu kadar sallantılı bir piyasası varken ve bir çok eski hobicininde yeni japon varyeteleri iştahlarını kabartırken kesinlikle adım atılması gereken bir yol olduğunu düşünüyorum.

Merhaba güzel kardeşim ,

Nasip olursa inşallah bu yaza kadar bu işin kurulum aşamasına geçeceğim. Bulunduğum ortamda benim en büyük avantajım su olacak , ikinci olarakta enerji işini çözebilirsem geriye bir sorun kalmayacak. Dolayısıyla iyi bir başlangıç ile maliyetlerim girdisi düştüğünde ve sağlam anaçlar edindiğimde talep eden herkes daha uygun fiyatlara bu balıkları besleme şansına sahip olacak. Akvaryum , malzeme vs gibi sıkıntılarım yok şuan tek sıkıntım işsiz olmamdan dolayı maddi sıkıntım , onuda inşallah rayına soktuğumda Allah izin verirse yola çıkmaya hazır durumdayım.

Çıkabilecek sorun , bilgi eksikliği ( illaki pas geçtiğimiz yerler vardır ) vs gibi konuları düze çıkardıktan sonra umarım sağlıklı bir yol kat edebilirim.

Sağlıklı balıklar dilerim.

Beğenenler: [T]198263,cedetemircan16[/T]
Teşekkür Edenler: [T]198263,cedetemircan16[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gattar5050Çevrim Dışı

Kayıt: 23/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1038
gattar5050Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2018 13:23
[QUOTE=Reddevil]attar5050]Konuya gecenin 1 inde rastladım ve çok ilgimi çektiği için ilgiyle bütün mesajları okuyup olan uykumu kaçırdım üstelik yarın sınavım var:)

Mustafa abi bu düşüncelerini çok uzun süredir bende planlıyorum eğer imkanın varsa kesinlikle ilgilenmen üstüne düşmen gereken bir husus bence. Son yıllarda ülkemize tayland dan sokulan özel tür japon varyeteleri 80-400₺ arası fiyatlarda satılıyor. Güzelliklerini görünce büyülenipte bu fiyatları vermeyecek hiç kimsede tanımıyorum açıkcası. Geçenlerde bir arkadaşımın kardeşine balık almak için petshopa gittik bahçelievlerde ikamet etmeme rağmen 2 tane ufacık japon balığına 10₺ para verdik istanbulun böyle ücra bir köşesinde bile bu balıkların canlı doğuran türlerinden pahalı satılıyor olmasının tek nedeni en çok satılan balık olması. Pethopcular zaten satılıylor kafasında ve fiyatları şişirdikçe şişirmişler. Bugün imkanım olsa üretimini yapacağım tek balık japon balığı olur. Üstelik trop ve canlı doğuranların bu kadar sallantılı bir piyasası varken ve bir çok eski hobicininde yeni japon varyeteleri iştahlarını kabartırken kesinlikle adım atılması gereken bir yol olduğunu düşünüyorum.

Merhaba güzel kardeşim ,

Nasip olursa inşallah bu yaza kadar bu işin kurulum aşamasına geçeceğim. Bulunduğum ortamda benim en büyük avantajım su olacak , ikinci olarakta enerji işini çözebilirsem geriye bir sorun kalmayacak. Dolayısıyla iyi bir başlangıç ile maliyetlerim girdisi düştüğünde ve sağlam anaçlar edindiğimde talep eden herkes daha uygun fiyatlara bu balıkları besleme şansına sahip olacak. Akvaryum , malzeme vs gibi sıkıntılarım yok şuan tek sıkıntım işsiz olmamdan dolayı maddi sıkıntım , onuda inşallah rayına soktuğumda Allah izin verirse yola çıkmaya hazır durumdayım.

Çıkabilecek sorun , bilgi eksikliği ( illaki pas geçtiğimiz yerler vardır ) vs gibi konuları düze çıkardıktan sonra umarım sağlıklı bir yol kat edebilirim.

Sağlıklı balıklar dilerim.[/QUOTE]
Bir ucundan tutup başladıktan sonra hayırlısıyla devamının geleceğine eminim. Rabbim yolunuzu açık eder inşallah. Sağlan anaçlar şart ama :)

Teşekkür Edenler: [T]10280,Reddevil[/T]
+1: [T]10280,Reddevil[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cedetemircan16Çevrim Dışı

Kayıt: 23/06/2017
İl: Bursa
Mesaj: 131
cedetemircan16Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2018 16:55
Herksese teşekkür ederim,

Yavrulatma işini çözdüğümüze göre ben yoluma devam ediyorum 5-10 dk sonra sumpun camlarını kestireceğim değişik bir sump planım var Allah izin verirse güzel bir proje olucak
Bu konudan gene siz değerli yardımsever kişilere sorularım eksik olmayacak , sump sistemini kurayım,ardından balık önerilerinizi istiyeceğim
İyi hobiler,Saygılar ..

[:nazar:]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cedetemircan16Çevrim Dışı

Kayıt: 23/06/2017
İl: Bursa
Mesaj: 131
cedetemircan16Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2018 22:07
Merhabalar;
kaldığımız yerden devam ediyoruz,sump sistemini kurdum sorularım şunlarla takip ediyor; üç akvaryumum da bitkili ve 3 'ü de aynı sump sistemine bağlı benim sorum ise ,sump akvaryumunun içine karbondioksit versem 3 akvaryumda da bitkiler için gerekli karbon dioksit 'i sağlamış olur muyum ?
Teşekkürler,iyi hobiler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gattar5050Çevrim Dışı

Kayıt: 23/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1038
gattar5050Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2018 23:11
Durumun müsayitse 20-30₺ ye bir indikatör al en doğru yanıtı bu şekilde görmüş olursun. Eğer bitkiler low tech se hiç girme co2 işine derim gereksiz bir çaba olur. Çünkü her halükarda bitkiler verdiğin ışık kadar kullanabilicekler Co2 yi. Tabi bu bi tavsiye sen bilirsin. Ama asıl soruya gelicek olursak normal çözünmenin üstünden %70 verimle çözebilirsin diye düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cedetemircan16Çevrim Dışı

Kayıt: 23/06/2017
İl: Bursa
Mesaj: 131
cedetemircan16Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2018 23:17
Teşekkürler indikatör ile test ede ede bu işi yapıcam ,zemin bitkisi olduğu için co2 yapmak istiyorum
Saygılar, iyi hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gattar5050Çevrim Dışı

Kayıt: 23/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1038
gattar5050Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2018 23:19
Tabi zemin bitkisi kullanıyorsanız Co2 şart demektir. Eğer reaktör ile çözerseniz daha çok verim alırsınız. Hatta sizin ihtiyacınız olan şey reaktör gibi.

Beğenenler: [T]198263,cedetemircan16[/T]
Teşekkür Edenler: [T]198263,cedetemircan16[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ibrahim90Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/04/2017
İl: Izmir
Mesaj: 1432
Ibrahim90Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2018 00:42
[QUOTE=cedetemircan16]Merhabalar;
kaldığımız yerden devam ediyoruz,sump sistemini kurdum sorularım şunlarla takip ediyor; üç akvaryumum da bitkili ve 3 'ü de aynı sump sistemine bağlı benim sorum ise ,sump akvaryumunun içine karbondioksit versem 3 akvaryumda da bitkiler için gerekli karbon dioksit 'i sağlamış olur muyum ?
Teşekkürler,iyi hobiler...[/QUOTE]

Tabi ki tek tüp tek reaktör yeterli. Yalnız en iyi çözünmeyi sağlanması için vorteks uygun olur diye düşünüyorum. Fakat bitkili tecrübem yok sayılır , en iyi çözen reaktör ne ise onu araştırıp almanız lazım.
Yalıtımlı sump yalıtımlı bir owerflow sistemi olası co2 kaybı riskini en aza indirgeyecektir. Murat bey in konusuna bir göz atın , isterseniz de bir danışın o da tek akvaryumda sump kullanıyor fikir verecektir size.
[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/kaptan_kosku_k913363.asp[/URL]

''Sump Örnekleri '' konusunda kendisinin sump sistemi üzerine çalışırken Co2 konusunda da biraz konuşmuştuk.
[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/mesaja_git.asp?PID=5416169[/URL]
O da bir miktar fikir verecektir.
[EDIT]Ibrahim90,2018-05-05 00:43:28[/EDIT]

Beğenenler: [T]198263,cedetemircan16[/T]
Teşekkür Edenler: [T]198263,cedetemircan16[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cedetemircan16Çevrim Dışı

Kayıt: 23/06/2017
İl: Bursa
Mesaj: 131
cedetemircan16Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2018 02:01
[EDIT]cedetemircan16,2018-06-11 13:57:50[/EDIT]

Evet akvaryumlarımı kurdum bir tanesi kaldı sadece rayına oturdu her şey
bir sorum daha var akvaryumum high tech akvaryumlar ve bir akvaryumumun içinde bir çift albino platinium lepistes ve 25-30 tane turuncu rili karides var ben bu akvaryumun içerisine bir çift de Apistogramma agassizi double red koysam birlikte yaşarlar mı ?
Saygılar iyi hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir