Sorularla Bettaları Kısaca Tanıyalım


BETTALARÇevrim Dışı

Kayıt: 01/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 23
BETTALARÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2009 21:22
Sorularla Bettaları Kısaca Tanıyalım (10 Soruda Bettaları Tanımak)
Sorularla Bettaları Kısaca Tanıyalım (10 Soruda Bettaları Tanımak)

1- Betta balığını kısaca tanımlar mısınız?
Erkekleri kavgacı olduğundan tek bakılan bir Güney Asya türüdür. 23-24 derece sıcaklıklarda rahatça yaşama imkanı vardır. Labirentli bir tür olup, su üzerinden de oksijen temin edebilmektedir. Rahat oksijen alması için akvaryumunuzun üstü açık olmalı ki rahat oksijen alsın.

2- Betta akvaryumumu ne sıklıkta temizlemeliyim ve nasıl yapmalıyım?
Ortalama olarak her ay 1 kez değiştirmenizde fayda vardır. Ancak su değişimi yaparken kesinlikle suyun tamamını değiştirmeyiniz; sadece %20’lik kısmını değiştirmeniz yeterlidir. Su içindeki çeşitli organizmalar tam yerini bulmuş olduğundan ve balığı su düzenine alışmış olduğundan, köklü su değişimleri balığınızı etkileyecektir. Bol bitkili Betta akvaryumlarında ise su kirlenmesi gecikecektir.

3- Betta balığını ne sıklıkta beslemeliyim?
Granül yem olarak hesaba aldığımız zaman 1 adet küçük parçacıktan günde 2 kez yemlenmesi ilk tercihtir. Ancak günde 3 veya 4 öğüne ayırdığınız zaman bazı zamanlar da düzenli olarak Bettanızı aç bırakmanız önerilir. Devamlı fazla öğünde yem tüketen Bettaların zamanla yüzüşleri kaybolup, dibe çöküp kalmaktadırlar. Belirlediğiniz günlerde düzenli olarak 1 gün aç bıraktığınız takdirde Bettanızın vücudundan toksinlerin atılmasına da yardımcı olursunuz ve Bettanızın midesini de rahatlamaya yardımcı olursunuz.

4- Betta için akvaryumuma ideal su nasıl olmalıdır?
Çeşme suları idealdir fakat dikkat edilmesi gereken bir durum söz konusudur. Çeşme suları ağır metaller (klor,ilaç vs.) içerdiğinden Bettanıza zarar verir. Bundan dolayı çeşme suyunu kullanmadan yaklaşık 48 saat (2 gün) önceden bir yerde dinlendirilmesinde fayda vardır. Daha sonra dinlendirilmiş suyunuzu kullanmaya başlayabilirsiniz. Eğer isterseniz suyunuza ek takviye olarak çeşitli su düzenleyici ilaçlardan da kullanabilirsiniz. Ancak kaliteli markalar kullanmak şartıyla. Piyasa da ismi bile duyulmamış birçok marka bulunduğundan, ilaç vs. gibi durumlarda dikkat olmalısınız.

5- Betta akvaryumumda bazı bitkiler çürümüş, ne yapmamı önerirsiniz?
Bitkide farklı türleri beslemede aşırıya gitmeyin. Genel olarak su mercimeği, eledoa, java moss, cabomba gibi piyasada da rahat bulabileceğiniz türler Bettanız için daha faydalı olacaktır. Ayrıca doğal bir ortam görünümü de kazandırmış olup, oksijen içinde faydalı bir girişimde bulunmuş olacaksınız. Plastik bitkilerde aklınıza gelebilir, pek önerilmemekle birlikte dekor olarak kullanabilirsiniz. Ancak doğallıktan yoksun olduğu için görünümden başka hiçbir özellik kazandırmaz.

6- Betta balığım yüzmüyor devamlı su dibinde bezgin bir biçimde dipte duruyor, ne yapabilirim?
Çeşitli sebeplerden bu durum söz konusu olabilir. Su, ısı, stres ve hastalık gibi birçok durum söz konusu olabilir. Bu durumda Bettanızı durumunu çok iyi tespit edip derhal işe koyulmanız gerekebilir. Bazen de hiçbir sorun olmamasına karşın balığınız yine de mutsuz görünebilir. Ancak bu durumda yapılması gereken bir durum yoktur. Balığınızın normal hali olup, gelecek günlerde yine eskisi gibi rahat yüzüş imkânı olacaktır. Bettanız için mağara ya da onun saklanabileceği bir bölüm gibi bir şey olursa stresten uzak durup gelişimini rahat sağlayabilecektir. Bazı durumlarda ise akvaryumunuzun bulunduğu yerden de problemler çıkabilir. Işık yansıması, dış etkenler vb. Bettanızın dikkatini çekmesi gibi durumlar başlıca durumlar olabilir.

7- Betta balığım için farklı yemler denememde sakıncalar olabilir?
Hayır bir sakınca yoktur. Ancak balığınız için uygun olan yemleri kullanmanız daha iyi olacaktır. Bazı tür yemler Betta balığınızın sindirim düzenini bozabilir. Sizin için en uygun yem türleri, kuru, granül ve canlı yemler olacaktır.

8- Betta balığının su üstünde köpük yapmasının nedenleri nelerdir?
Köpük yapma durumu erkek Bettalara ait durumdur. Zaman zaman dişilerde de görülen bir durumdur. Erkek Betta dişi gördüğü vakit eğer kendini hazır hissediyorsa köpük yapmaya başlar. Diğer bir durumda balığın rahat bir ortamda olup, su, ısı vb. şartların kendisi için iyi olduğu durumlarda da köpük yapar. Bu durum sağlıklı bir Bettanın göstergesidir.

9- Betta akvaryumuma deniz kabukları ya da deniz ürünleri gibi vb. şeyler koyabilir miyim?
Kesinlikle tavsiye edilmeyen bir durumdur. Deniz ürünlerinden, deniz kumu, deniz kabuk vb. diğer şeyler suyun düzenini bozmakta ve Bettanız için ölümcül sonuçlar doğurmaktadır. Sadece tatlı su ürünlerini kullanmanız tavsiye edilir.

10- Bettaların aç kalma durumları hakkında bilgi verir misiniz?
Eğer işyeri, ofis vb. gibi yerde Bettanızı besleyip, hafta sonları Bettanızın yem ihtiyacını karşılayamıyorsanız bunun korkulacak bir tarafı yoktur. Ortalama olarak Bettalar 14-15 gün aç kalabilirler. Ancak bu durum çok zorda kalınmadığı süre için uygulanmaması gerekir. Çünkü Bettanız bu süre zarfı içinde aç kaldığı için direnci düşer ve hastalıklara kolay yakalanma durumuyla karşı karşıya kalır. Daha sonra Bettanızı kalite yemlerle besleyip eski gücüne kavuşturabilirsiniz.


Yazdığım yazılarda kesinlik belirtmemekteyim. Yazdıklarım sadece kendi deneyimlerim sonucu ortaya çıkmaktadır.

Ali Çelik

murad2009-07-23 11:11:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

stra_ngerÇevrim Dışı

Kayıt: 25/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 15
stra_ngerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2009 02:01
Faydalı bilgiler, elinize sağlik.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MFTÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 540
MFTÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2009 14:33
Elinize sağlık çok faydalı bilgiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir