Sump Sistemli Komple Tank Yapımı


golebatmazÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/07/2007
İl: Aydin
Mesaj: 62
golebatmazÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2007 10:33

Arkadaşlar Merhaba,
Yaklaşık bir yıl önce tamamladığım ve şu an, acısu akvaryumu olarak kullanmakta olduğum tankımın yapım aşamalarını yayınlıyorum.
Tankı bugün yeniden yapsam mutlaka daha farklı yapacağım yerler olurdu, yeri geldikçe bu noktaları yazacağım.
Umarım bu tür çalışma yapacak arkadaşlardan bazılarına yararı olur.


Sump ve tankı buharlaşmayı engellemek için tamamen kapalı olarak  yaptım. Aksi halde kitap ve duvardaki tablolar oldukça zarar görecekti.
 

Uygulama sonrası: Kapalı olunca da haliyle özellikle yaz aylarında tankın ısısı oldukça yükseliyordu. Bu dönemlerde tankın buhar camlarını açarak sorunu kısmen çözdüm

 
 

  

METAL İSKELET YAPIMI

Taşıyıcı iskeleti 40x40x2 profil demirden yaptım. Daha önce Teknik Fakülte bitirmenin avantajı ile tüm kesim, kaynak işlemlerini gönlümce kendim yaptım.

Tuzlu su nedeniyle profil içine su kaçma olasılığını en aza indirmek için birleşme yerlerini boşluk kalmayacak şekilde tamamen kaynattım,  bu ebattaki tank için gerekmediği halde altı ayaklı yaptım.



Masif tahta kapakların ağırlığını taşıyabilecek menteşeleri 5x30 lama demire kaynattım. 15 mm. çapındaki menteşeleri tornam olmadığından hırdavatçıdan hazır aldım.

 


Boyama işine oldukça dikkat ettim. Birkaç kat halinde boyamayı yaptım. Daha sonra “kuru fırça tekniği” ile metale eski görüntüsü vermeye çalıştım.

MDF sunta daha önceden keserek kaynattığım 30x30x3 mm köşebent demirlerin üzerine oturmak suretiyle, tankın ağırlığının taşınmasına katkı sağlamaktadır.

Uygulama sonrası: Oldukça iyi boya yaptığım halde yer yer paslanmaların önüne geçemedim. Tuzlusu yapacak arkadaşların metal iskelet kullanmamalarında yarar var. (bana  çok söylemişlerdi)

 
SUMP YAPIMI

 


 


Uzunluk 75 cm, En 45 cm, Yükseklik 40 cm/kule 50 cm. ölçülerindeki sumpun yapılışı ve akrilik malzeme hakkında  http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=108424 oldukça ayrıntılı başlık açmıştım.

 

TANK YAPIMI

Tankı  55 cm. en, 60 cm. yükseklik, 100 cm. uzunluk ölçülerinde 10 mm. camdan yapmaya karar verdim.  Camın kenarlarının el kesmemesi ve kılcal çatlamalara neden olmaması için  “düz  rodaj”   yaptırdım.

Tankın arka fonunu siyah yapacağım için Karaköy’den “siyah akvaryum silikonu” aldım.


 Yan ve ön camlar, taban camının üzerine oturacak şekilde ölçü vererek  camları kestirmiştim. Düz bir zemin üzerinde silikonlama işlemini yaptım. Silikonlanan camları işkence kullanmadan kağıt bant ile destekledim.

Camları yapıştırdıktan sonra, içim iyice rahat etsin diye dışardan alüminyum köşebent ile takviye ettim. Ayrıca içerden de dış bükey yapı oluşturacak şekilde tekrar silikonlama yaptım.

Tanka boylamasına ve enlemesine kayıtlar atarak suyun basıncı ile camların bombe yapmasını en aza indirmek istedim.


 
golebatmaz2007-07-10 10:35:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

golebatmazÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/07/2007
İl: Aydin
Mesaj: 62
golebatmazÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2007 10:37

KAPAK, DOLAP YAPIMI

Tankın dolap ve kapaklarında masif ağaç kullanmaya karar verdim. Yapı marketten 18 mm. kalınlığında ihtiyacım kadar çam kereste aldım ve istediğim ölçülerde kestirdim.


Keresteleri açık havada piknik tüpüne takılarak çalıştırılan pürmüz ile yaktım.Çam  içindeki budakların vs. yanmasını sağladım. Böylece boyayı daha iyi tutmasını ve ilerde reçinenin  dışarı çıkmasını engellemiş oldum.
Ağaçları birleştirme işleminde çivi veya vida kullanmamak için yapıştırma yapmaya karar verdim. Bu amaçla Pattex firmasının deniz tutkalı ile hızlı yapıştırıcılarını aldım.

Hızlı yapıştırıcıyı birleştirilecek yüzeylerin sadece uçlarına sürdüm. İç kısımlara daha geç kuruyan fakat daha sağlam tutma özelliğine sahip deniz tutkalı kullandım.
Hızlı yapıştırıcı yüzeye sürülüp üzerine veya diğer yüzeye aktivatör püskürtülünce bir iki sn. içinde yapıştırma işlemini gerçekleştiriyor. Bu uygulamayı yaparken eldiven kullanmanızda yarar var, aksi halde temizlik büyük sorun oluyor.
Hızlı yapıştırıcının en büyük avantajı işkence kullanmaya gerek kalmadan kısa zamanda yapıştırma işlemini sonuçlandırması denilebilir.



Kapak planım şekildeki gibi olup, zevkli bir işçilikle tamamladım.

Kapak içlerini akrilik ve alüminyum levhalar ile kaplama yaparak suya dayanım ve ışığı yansıtmasını artırmak istedim. Metalleri ahşaba yapıştırma işlemlerinde silikon kullandım.

Pres olmayınca kitaplardan yardım istemek zorunda kaldım.


Sadece balık düşündüğüm için 6 x 30 W flo  kullanmaya karar verdim. Geçici olarak elimde bulunan 18 W floları kullandım.

 

Uygulama sonrası: Bu tankta da T5 flo ile aydınlatma yapmaya  karar verdim.. Bu floların ölçüsü değişik ve aşırı ısı yaptığından kapak sisteminde biraz değişiklik yapmak zorunda kalacağım.

 

 

 

 

 


Ahşap kısımlara ağaç zımparası yaptıktan sonra , “transparan ceviz boyası” uyguladım üzerine de iki kat “yat verniği” sürdüm. Bu işlemlerden sonra tankın ağaç bölümleri sanıyorum rutubet ve sudan kolay kolay etkilenmeyecektir.

 

 

OVER FLOW

Tanktan suyu sumpa yollamak için arka cama 55 mm. genişliğinde delik deldirmiştim. Overflow denilen kutuyu  yaparak  tahliye sistemini tamamladım.

 

 

 

Akrilik levha ve PVC sulama boru parçası kullanarak, tasarımı tamamladım. Borunun tıkanmasını engellemek için gözüken kulaklar üzerine delikli bir levha yerleştirdim.

 

Tanka monte görüntüsü.

 

 

Tankın arkasına akrilik bir plaka ile destek verdim.


 

 

Uygulama sonrası: Arka cam üzerine yapılan her türlü uygulama bana estetik açıdan güzel gelmiyor bu nedenle sonradan yaptığım tankta overflow kullanmadım.

 

 

DİP FİLTRESİ
Taban filtresi, dip filtresi, kum altı filtresi, çakıl altı filtresi gibi değişik Türkçe güzel isimlerle anılan bu sistemi, uzun zamandır iç veya dış fiziksel filtrelere, destek amaçlı tatlı su akvaryumlarımda kullanıyorum. Daha önceleri su borusu veya elektrik izolasyon boruları kullanarak yapıyordum.
 Son zamanlarda  işçiliğinin kolay olması, sökülüp takılabilir yapılabilmesi nedeniyle PVC malzemeden de yapmaya başladım.
Tatlı su da  bu filtre sisteminden oldukça randıman alınca, tuzlu su için de kullanmaya karar verdim. Yabancı kaynaklardan da  bu sistemin tuzlu su da uygulanabilir olduğunu öğrenince cesaretim daha da arttı.  Tankımı sürekli kontrol altında tutacağım, canlı yüklemesini de fazla yapmayacağım için ciddi bir sorunla karşılaşmayacağımı umuyorum.


Uygulama sonrası: Tuzlusu tankımda söktüm, artık bu filtreyi kullanmıyorum. Bu işi oldukça iyi DIY PS’im ve canlı kayalar yapıyor..

 

 

YAPILIŞI

1- Gereken malzemeler.

http://img446.imageshack.us/img446/8471/amalzemeler5wd.jpg



2- Tangit kullanarak malzemelerin yapıştırılması.
Dirsek ve T bağlantı parçalarını birbirine yapıştırmak için PVC borudan 3 cm. lik parçalar kestim.

http://img415.imageshack.us/img415/5481/atangit6jx.jpg



3- Yan parçaların tangit ile yapıştırılması.
Bu parçaların dışındaki parçalar sıkı geçme olacak. Gerektiği zaman sökülebilecek. Bu şekilde olması ilerde temizlik için iyi olduğu gibi kayıtlı akvaryumlarda çalışma kolaylığı da sağlıyor.

http://img525.imageshack.us/img525/5690/ayanlar5by.jpg


4- Yan parçalardan dikey geniş PVC boruya bağlantı parçasının yapıştırılması.
PVC borularda çap farkı fotoğrafta görülen iç içe geçen borulardan oluşan takım ile kolayca çözülebiliyor. (yapıştırma)




5- Matkap ile delik açılması.
Kum altında kalacak PVC borulara 2 -3- 4 mm matkaplarla çok sayıda delik deldim.

http://img311.imageshack.us/img311/1334/amatkap4us.jpg


6- Filtrenin tamamlanmış şekli.



Dip  filtresi konusunda deneyimi olmayan arkadaşlar için çizim hazırladım.

http://img366.imageshack.us/img366/2158/akrikog9cq.gif
Konuları tamamladım, yapım aşamalarında katkı sunarak tankı yapmama yardımcı olan tüm arkadaşlarıma tekrar teşekkür ederim. Umarım görsel bu anlatımım DIY konusuna yeni başlayacak olan arkadaşlara biraz olsun yararlı olur.
Sevgi ve saygılarımla…


golebatmaz2007-07-10 11:01:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

heramistÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/06/2004
İl: Istanbul
Mesaj: 1127
heramistÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2007 10:38
Bu tankı biliyorum. Meşhur bir tank sayılabilir. :)

Merakla devamınıda bekliyoruz. Çok güzel işçilik gerçekten.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

golebatmazÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/07/2007
İl: Aydin
Mesaj: 62
golebatmazÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2007 11:06
Ömer bey teşekkürler.
Bu tankı yaparken forumlarda bir çok arkadaşımızı bunaltacak kadar soru sormuştumLOL  Şu an geri dönüşüm yapıyorum; bilgilere bazen bir şeyler katarak, bazen bozarak...
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2007 12:07
Mehmet Bey çok güzel bir başlık. DIY bölümünde uzun zamandır bu kadar detaylı bir konu görememiştik. Elinize sağlık, çok güzel olmuş. encort2007-07-10 12:09:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alpertozanÇevrim Dışı

Kayıt: 15/06/2007
İl: Bursa
Mesaj: 395
alpertozanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2007 12:34
Mehme bey;
 
Eğer dışarıda bir yere yaptırsaydınız bile sizin kadar profesyonelce yapacaklarını sanmıyorum. Hem çok güzel, özenli ve profesyonelce olmuş hemde dokümantasyonunu çok güzel yapmışsınız. Tebrikler.
 
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

golebatmazÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/07/2007
İl: Aydin
Mesaj: 62
golebatmazÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2007 12:44
Arkadaşlar güzel yorumlarınız için teşekkürler. DIY çalışma yapmakta sanıyorum başka tür bir hobi, kişiye ayrı bir zevk veriyor.
Evin, ofisin  perdelerini vs. ben takmam, usta gelir takar fakat iş akvaryum hobim olunca iki hobim anında yan yana geliyor...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

roadkingtrÇevrim Dışı

Kayıt: 09/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 323
roadkingtrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2007 12:51
Tek kelimeyle süper olmuş.Tebrikler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2007 14:49
Mehmet bey,
 
Avukatsınız ama maşallah on parmağında on marifet denilebilecek bir insansınız. İşçiliğiniz takdire değer, her insanın eli bu tip işlere yatkın olmuyor.
 
Anlatım tam da DIY bölümüne uygun, detaylı ve açıklayıcı, bu tip başlıklara ihtiyacımız var. Özellikle fotoğraf harici çizimlerle anlatım detayı çok daha iyi görmeyi ve anlamayı sağlıyor. Emeğiniz, anlatımınız için teşekkürler.
 
Not: Mobilya gotik tarza benzer olmuş ve oldukça güzel durmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vaykÇevrim Dışı

Kayıt: 22/02/2007
İl: Ankara
Mesaj: 65
vaykÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2007 16:09
Mehmet Bey gerçekten tebrikler çok güzel bir çalışma.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hayaldünyasıÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 207
hayaldünyasıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2007 19:06
Emekverilmiş bir çalışma benim sakıncam taban filtresinden yana.Tabandan emiş yapılırsa randıman gid gide düşecektir.Tabandan temiz su basıncı daha mantıklı yüzeysel atıklarla tıkanma derdi ortadan kalkar.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

golebatmazÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/07/2007
İl: Aydin
Mesaj: 62
golebatmazÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2007 20:10
Arkadaşlar teşekkür ederim. İstanbul'da yaşıyor olmanın da bir çok avantajı var, aranan malzeme kolay bulunuyor. Forumlar sayesinde de hwer tür malzemeden ve gelişmelerden haberimiz oluyor.
 
[QUOTE=YBN]
Not: Mobilya gotik tarza benzer olmuş ve oldukça güzel durmuş.
[/QUOTE]
 
Teşekkür ederim. Ayrıca masif olduğu için suya vs. oldukça dayanıklı oldu. Üzerindeki yat verniği de eklenince kızım Saklısu'ya miras kalacak gözüküyor...
 
[QUOTE=hayaldünyası]
Emekverilmiş bir çalışma benim sakıncam taban filtresinden yana.Tabandan emiş yapılırsa randıman gid gide düşecektir.Tabandan temiz su basıncı daha mantıklı yüzeysel atıklarla tıkanma derdi ortadan kalkar.
Saygılar.
[/QUOTE]

Haklısınız, zaman içinde taban filtesi özellikle deniz akvaryumunda çeşitli problemler çıkardı bu nedenle kaldırdım.
Zaten taban filtresi fizksel temizlik yapan dış filtre ile birlikte kullanılınca yararlı olabiliyor.
golebatmaz2007-07-10 20:11:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

atam2000Çevrim Dışı

Kayıt: 13/04/2007
İl: Ankara
Mesaj: 125
atam2000Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2007 08:18
Tanka söylenecek bir tek kelime var o da şahane olmuş, ama anlatım.... :)Tankı da gölgede bırakmış desem yeri, bana göre tam bir arşivlik çalışma. Bu bilgilendirmeden dolayı teşekkür ederim. Saygı ve sevgiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

scopeÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2007
İl: Ankara
Mesaj: 74
scopeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2007 10:23
Ellerinize ve emeğinize sağlık Mehmet Bey çok başarılı bir çalışma olmuş tebrikler.Thumbs%20Up

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir