Yeni Başlayanlar Buraya/low-tech


mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2008 17:18
[B]DUYURU[/B]

Yaklaşık 8 yıl önce hazırladığım bu yazının hala güncel olması nedeniyle zaman içinde gelişen teknoloji, yeni çıkan veya ülkemize gelen ürünler ve edindiğim tecrübeler ışığında yazıyı da 2017 şartlarına uyarlamaya başladım. Şimdilik "BALIKLAR" bölümüne kadar güncelleme yapılmıştır. Kalan bölümleri de fırsat buldukça güncelleyeceğim. Bu durum kalan bölümlerin şuan faydalı olmayacağı anlamına gelmesin. Bu güncellemedeki amaç; konuyu daha da pratik ve faydalı hale getirmektir. Saygılarımla,



[b]Giriş[/b]

Bitki akvaryumuna başlamayı (veya geçiş yapmayı) düşünen çoğu kişi aynı şikayetlerle geliyor. “Çok fazla konu var, makaleleri okudukça aklım daha fazla karışıyor, nerden başlayacağımı bilemiyorum, herkes başka şey söylüyor” vb. Bu soruna bir çözüm olması amacıyla aşağıda yeni başlayanlar için olabildiğince basite indirgenmiş, akıl karıştırmayan ve başlangıç için başarılı olup bitki akvaryumundan zevk almalarını sağlayacak bir “Düşük Destekli (Low-Tech)” bitki tankı için temel bilgileri vermeye çalıştım. Bunları genelde her konu için soru-cevap şeklinde vermeyi uygun buldum. Bu bilgiler ile yarışmalarda gördüğümüz profesyonel tankları kurmak, zorlu bitkilere bakmak mümkün olmasa da temel bilgilerin oturması, bu sırada da basit ama başarılı ve oldukça güzel tanklar kurulabilmesi mümkün olacak diye düşünüyorum.

[b]Aşağıda yazanlar büyük oranda kendi edindiğim bilgi ve tecrübelerden oluşmaktadır ve tamamen benim yöntemlerim ve önerilerimdir. Bitkili akvaryum konusunda başarılı olmuş, tecrübeli arkadaşlarımızın burada yazanlardan farklı önerileri olabilir. Hepsi de kendi sistemleri içinde doğrudur. Dolayısıyla o yöntemleri uygulamak isteyenlerin ilgili arkadaşlarımızdan yardım almaları daha doğru olur.[/b]


[b]AKVARYUM (TANK)[/b]

[b]Bitki akvaryumu için ölçüler ne olmalı?[/b]

Akvaryum ölçüleri; kurulum ve bakım maliyeti, bakım için harcanacak zaman ve emek, bitkilere yeterli ışığın sağlanabilmesi ve ilerleyen dönemler için güzel bir tasarım yapılabilmesi için iyi düşünülerek tercih edilmesi gereken bir konudur.

Ölçüler konusunda dikkat etmeniz gerekenler;

- Tankın çok küçük (60 cm uzunluk ve 50 lt hacimden daha küçük) olmaması (çok küçük tanklarda su değerlerini dengede tutmak zor olur).

- Boyun 100 cm' den, yüksekliğin 50 cm' den fazla olmaması (daha büyük akvaryumlar; dizaynın oluşum süresi, bakım, farklı ışıklandırma türleri gerektirebilmesi vb. nedenlerle başlangıç için uygun değil).

- Yüksekliğin en fazla "en" kadar olması (akvaryumda yeterince taban alanı sağlanabilmesi ve ilerde güzel bir tasarım yapılabilmesi açısından önemlidir).


Bu bağlamda yeni başlayanlar için birkaç ölçü önerebilirim:

- 60*30*30 (değerler “boy*en*yükseklik” şeklinde verilmiştir)
- 60*35*30
- 60*35*35
- 70*35*35
- 70*40*35
- 90*45*45
- 90*50*45
- 100*50*45
- 100*50*50
- 100*55*45
- 100*60*45
- 100*60*50

Burada küçük hacimli tankları seçmek maddi açıdan sizi oldukça rahatlatacağı gibi yaptığınız düzenlemeler ve bakım açısından da büyük kolaylık sağlayacaktır.

Büyük hacimli tankların da; daha çeşitli dizaynlar oluşturma, daha fazla tür bitki ve balık bakabilme  gibi artıları olacaktır.

Seçim sizin olmakla birlikte benim önerim 60 ve 70 cm boya sahip tanklardan yanadır.


[b]AYDINLATMA[/b]

[b]Tankıma nasıl bir aydınlatma uygulamalıyım?[/b]

Bitki akvaryumlarında yaygın kullanılan ışıklandırma tipi T5 HO (yüksek çıkışlı T5) floresan lambalardır. Bulunabilirliğe bağlı olarak (eğer tank yüksekliğiniz 55 cm den fazla değilse) T8 tipi floresanlar da tercih edilebilir. Son yıllarda popüler olan LED aydınlatmalar ise yalnızca kaliteli, bilinen markaların bitki akvaryumları için üretilmiş ürünleri veya bilinen, güvenilir kullanıcıların önerileri doğrultusunda seçilebilir. Aydınlatma ile ilgili diğer sorular T5 ve T8 tip floresan lambalar üzerinden yanıtlanmıştır.

[b]Florasanların modelleri ne olmalı?[/b]

Bilinen, iyi firmaların bitkiler için ürettiği floresanları kullanın (önerilerim: "Giesemann Super Flora", "Eheim Freshpower Plants", "Arcadia Plant Pro"; bunları bulamazsanız Dennerle, JBL, Sera, Sylvania gibi markaların bitki modellerine yönelebilirsiniz).

Birden fazla floresan kullanıyorsanız - bitki florasanıyla en fazla aynı sayıda olması şartıyla - yine akvaryum ve bitkiler için üretilmiş daylight (gün ışığı) tipi floresanlardan eklemeniz iyi olur (önerilerim: "Giesemann Tropic", "Eheim Freshpower Daylight", "Arcadia Freshwater Pro"; bunları bulamazsanız Dennerle, JBL, Sera, Sylvania gibi markaların daylight modellerine yönelebilirsiniz).

[b]Florasanlar kaç watt olmalı? Kaç adet florasan almalıyım?[/b]

Florasanların gücü ve miktarı akvaryum boyutlarınıza bağlıdır. Öncelikle floresanın uzunluğunun tankınızın boyuna uyup uymadığını kontrol ediniz. Aynı tip floresanlarda güç arttıkça uzunluk da artar. Yeni yapılacak tanklarda boy miktarı genellikle floresan boylarına göre belirlenir. Örneğin 60 cm uzunluğundaki bir tank 55 cm uzunluğundaki 24W güce sahip T5 floresanlar için idealdir. 70 cm lik bir tank ise 60 cm lik 18W T8 floresanlar için uygun olabilmektedir.

Floresan sayısı konusunda forumda Yiğit Bey’ in (YBN) bir fomülü var. Aslında bir süre minimum ışık miktarı size yetecek olsa da ileride "Yüksek Destekli (High-Tech)" bir sisteme geçiş yapacağınızı düşünerek yüksek ışık miktarı sağlayacak şekilde bir floresan tertibatı hazırlamak veya buna uygun bir floresan armatürü almak en doğrusu olur. Dolayısıyla kullanmanız gereken formül:

[b]((Boy*En)/28)/S2[/b]                      (boy ve en “cm” cinsindendir)

Formüldeki S2 sabitleri:

30 cm yükseklik için: 1,4
35 cm : 1,3
40 cm : 1,2
45 cm : 1,1
50 cm : 1

Yukarıda da belirttiğim gibi ilk etapta kullanacağınız miktar bundan farklı olacaktır. Kullanacağınız miktarı (toplam kaç watt florasan yakacağınızı) hesaplamak içinse formülü aşağıdaki gibi kullanmanızı öneririm.

[b]((Boy*en)/50)/s2[/b]


Uygulanabilir değerler formülden çıkan değerlerle tam örtüşmeyecektir. Florasan uzunlukları, uzunluğa göre watt değerleri ve uygulanabilir sayı olarak formülden çıkan değere olabildiğince yaklaşmanız iyi olur.

Örnek verecek olursak;

Diyelim ki 60*30*30 cm boyutlarında bir tankınız var. Buna göre ihtiyacınız olan ileriye dönük güç miktarı: ((60*30)/28)/1,4=46 Watt olarak çıkar. 60 cm uzunluk için ideal olan 24 W lık floresanlar olduğuna göre kaç adet floresan gerekeceği: 46/24=1,9 yani 2 adet olacaktır. İlk etapta kullanacağınız floresan sayısı ise
((60*30)/50)/1,4=25,7 W / 24=1 adet floresandır.


[b]FİLTRASYON[/b]

[b]Bitki akvaryumunda filtre gerekir mi? Gerekliyse nasıl bir filtre kullanmalıyım?[/b]

Bitki akvaryumlarında filtre; özellikle sirkülasyonu sağlamak, akvaryumun ekolojik dengelerini oluşturmasına ve korumasına yardımcı olmak ve balıkların sağlıklı  yaşamlarını devam ettirebilmek için gereklidir. (Belki sadece yosun yiyen birkaç küçük canlının bulunduğu yoğun bitkilendirilmiş akvaryumlarda sadece 1-2 sirkülasyon motoruyla da başarılı olunabilir).

Filtre olarak bitki akvaryumlarında genel kullanım "dış filtre" şeklindedir. Dış filtrenin sepetli, vanalı ve pompalı olması kullanım açısından büyük kolaylık sağlayacaktır. Bunun dışında yeterli debi ve hacme sahip iç filtreler teknik açıdan tercih edilebilir ancak tank içinde yer kapladıkları ve görüntüyü bozdukları için önermiyorum.

Filtre modelini (marka, model/boyut) seçerken üreticilerinin belirlediği uygun oldukları hacim aralıkları ürün açıklamalarında verilmiştir. Burada düşük hacme göre hareket etmeniz uygun olur. Örneğin bir filtre modeli 80-120 lt için uygundur diyorsa bunu en fazla 80-90 lt lik bir tank için kullanmanızı öneririm.

[b]Bitki akvaryumunda hangi filtre malzemelerini kullanmalıyım?[/b]

Özellikle dış filtreler üç ana tür malzemeden oluşur. Fiziksel, biyolojik ve kimyasal malzemeler. Bitki akvaryumlarında genel kullanım filtre hacminin yaklaşık 1/3 ünün fiziksel malzeme ve 2/3 ünün biyolojik malzeme ile doldurulması şeklindedir. Yalnızca kurulum aşamasında destek olması açısından kısa süreli kullanım için biyolojik malzemenin yarısının yerine (filtre hacminin 1/3 ü) kullanılacak kimyasal bir malzeme tercih edilebilir.

Fiziksel malzemeler suyun filtreden düzgün şekilde akması ve suda bulunan fiziksel partiküllerin süzülmesi için tercih edilirler. Seramik boncuk, sünger ve elyaf en çok kullanılanlarıdır.

Biyolojik malzemeler üzerinde bakterilerin yerleşip çoğalmasına imkan vererek tanktaki biyolojik dengelerin sağlanmasında hayati bir görev üstlenirler. Markasına göre farklı isimler alabilen biyolojik malzemelerde yüzey alanı fazla olanları tercih etmeniz iyi olur.

Kısa süreli kullanılacak olan kimyasal malzemeler için en yaygın kullanım şekli aktif karbondur. Kullanılacak karbonun bilinen, kaliteli bir firmanın ürünü olması önemlidir. Bunun dışında organik atıkları tutabilen benzer özelliklerde farklı malzemeler de tercih edilebilir (Seachem Purigen, Renew vb.).


[b]TABAN[/b]

[b]Tabanımda hangi gübreler olmalı? Çok katmanlı nedir? Hangi ürünleri kullanmalıyım? Torf kullanmalı mıyım?[/b]

Başlangıç için yine gübre içeren ama çok basit, akıl karıştırmayan bir taban öneririm. Bu şekilde de oldukça başarılı olmanız mümkün.

Bitki akvaryumlarında taban için önerilen ilk tercih; tabanın su altı için özel üretilmiş bir bitki toprağından oluşturulmasıdır. Bu toprakları piyasada Aquasoil, Plant Soil, Scapers Soil gibi adlarla bulabilirsiniz. Bu topraklar hem su değerlerini düzenlemede hem de bitkilerin kökleri ve bakteriler için uygun ortam sağlayarak bitkileri belli sürelerle (kaliteliler 6-10 ay gibi) beslemektedirler. Bu süre sonunda sadece tablet veya misket gübre olarak bilinen katı gübreler ile destek yapılabilir. Bu toprakları seçerken mutlaka kaliteli, bilinen markaları tercih edin. Çin malı, daha uygun fiyatlı markaların hem ömrü daha çabuk biter hem de çabuk dağılıp çamurlaşabilirler.

İkinci tercih ise kum ve katı gübreden oluşan bir tabandır. Bu seçenek genellikle daha uygun maliyetli olduğu için tercih edilmektedir. Ancak soil kullanımı kadar etkili ve sorunsuz değildir. Kullanılacak kumun özellikleri aşağıda verilmiştir. Katı gübre olarak misket, tablet, granül veya toz formunda, yine bilinen markaların gübrelerine yönelinmeli ve markaların önerdiği miktarlarda ve şekilde kullanımı yapılmalıdır.

[b]Kumum nasıl olmalı?[/b]

Kum seçerken özellikle dikkat etmeniz gereken iki konu var:

1- Kumun ortalama tane çapı 1-5 mm aralığının dışında olmamalı. 3 mm civarı idealdir.
2- Suya salınım yapmamalı (suyu sertleştirip pH’ ını arttırmamalı)*

Tane çapına dikkat ettiğiniz sürece kuvars kum veya hem tane çapı hem de salınım durumuna bakarak dere kumu kullanabilirsiniz. Veya markalı, bitki akvaryumlarında bilinen kumlardan alabilirsiniz (örneğin “Aquadeco Siyah Kum (yanlış bilinen adıyla Hagen Siyah Kum)”).

* Kumunuzun (veya alacağınız kumun) salınım yapıp yapmadığını az bir miktar alarak yıkadıktan sonra üzerine tuz ruhu dökmek suretiyle anlayabilirsiniz. Kumda köpürme varsa uygun değil demektir.

[b]Ne kadar toprak/kum kullanmalıyım?[/b]

Genellikle bitki akvaryumlarında tabanın 8 cm kalınlığında toprak/kumla kaplı olması uygun olur (eğimleri saymazsak ortalamada). Yalnızca kök yapısı gelişmemiş bitkilerin kullanımı ve eğim verilmemesi durumlarında bu kalınlık 4-5 cm e kadar indirilebilir. İhtiyacınız olan toprak/kum hacmini (litre olarak) aşağıdaki fomülden hesaplayabilirsiniz:

8 cm kalınlık için: [b](Boy*en*8)/1000    [/b]                  (boy ve en “cm” cinsindendir)

Kum tercih etmeniz halinde çoğu yerde kumlar litre ile değil, kg olarak satılmaktadır. Burada kumun yoğunluğu işin içine gireceğinden litre ve kg hesabı birbirini tutmayacağı gibi kumun cinsine ve tane boyutuna bağlı olarak ağırlığı çok değişkenlik gösterecektir. (Örneğin Aquadeco siyah kumun 1 litresi kuru halde yaklaşık 1,37 kg ağırlığa sahiptir.) Dolayısıyla yoğunluğunu bilmediğiniz kumları kg olarak almak durumunda kaldığınızda her zaman litre hesabından fazla almanız iyi olur.
 

[b]CO2[/b]

[b]CO2 kullanmam gerekli mi? CO2’ yi nasıl yapacağım? Kaç kabacık olmalı? vs..[/b]

Dışarıdan CO2 verilmesi; su dengelerini değiştirmesi, canlı sağlığını riske atması gibi sebeplerden testlerle ve kontrollü olarak yapılması gereken bir şeydir ve yeni başlayanlar için önermiyorum. Kuracağınız sistem ve konunun devamında önereceğim bitki türleri ile dışarıdan CO2 ilavesi gerekmeden de sağlıklı ve güzel bir bitki akvaryumunuz olabilir. Zamanla, tecrübe kazandıkça ve temel bilgiler oturup ayrıntıya girmeye başladıkça ışıklandırmanızı arttırır, testler alır ve CO2 ilavesine başlar, daha zor bitkilere geçersiniz.

Şu an için yapılacak en önemli şey bitkilerin suyunuzda mevcut bulunan CO2’ den mümkün olduğunca fazla yararlanmalarını sağlamak olacaktır. Bunun da en kolay yolu su yüzeyinin mümkün olduğunca hareketsiz olmasını sağlamaktır. Böylece CO2’ nin havaya kaçması önlenmiş olur. Bu anlamda; dış filtre kullanmak (şelale filtre ya da sump kullanmamak), filtre çıkışlarını su yüzeyine çok yakın tutmamak, hava motoru kullanmamak*  yapılabilecek önemli uygulamalardır.

Bu uygulamalar dışında piyasada bulabileceğiniz Liquid Carbon, Excel gibi sıvı karbon ürünlerinin de zorunlu olmamakla birlikte kullanmanız halinde faydaları olacaktır.

* Hava motoru alın ve mutlaka hazırda bulunsun (gece kullanım için gerekli olacak ve acil durumlarda da işinize yarayabilir)
 ancak ışıklar açıkken kullanmayın.


[b]GÜBRELER[/b]

[b]Sıvı ve tablet gübre kullanmam gerekir mi? Hangi ürünleri kullanmalıyım?[/b]

Bitkilerin beslenebilmek için gübreye ihtiyaçları vardır. Balık dışkıları vb. ile sağlanacak besinler bitkiler için genellikle eksik ve/veya yetersiz kalır. Bu eksiklikler zamanla bitkilerinizin görünümünde ve büyümelerinde çeşitli sorunlara yol açacaktır. Bu nedenle bitki akvaryumlarında gübre kullanmalısınız.

Tabanınızda ilk zamanlarda (toprak veya kum+ katı gübre olduğundan) yeterli miktarda besin olacağından tablet/misket gübre kullanımına ilk 6 ay çok gerek yok. Daha sonra bitkilerin durumuna göre tablet/misket gübre ilavesine başlarsınız. Bu gübrelerde yine bilinen markalara yönelinmeli ve markaların önerdiği miktar, şekil, ve sıklıkta kullanımı yapılmalıdır.

Su bitkileri kökleri dışında (hatta bir çok tür daha da fazla) yapraklarından da besin alırlar. Bu nedenle suya katılacak sıvı gübreler de büyük önem taşır. Burada şimdilik bilmeniz gereken; genel içerikli iyi bir sıvı gübre ve sıvı potasyum gübresi edinmeniz gerektiğidir. Sıvı potasyum gübresi özellikle kullanılması gereken bir gübredir.

Genel içerikli sıvı gübrelerde "Reeflowers Aquaplants All Inclusive" i önerebilirim. Bunun dışında mutlaka Dennerle, JBL, Tropica gibi iyi markaların gübrelerine yönelmenizi öneririm. Genel içerikli gübreler genellikle potasyum, mikro elementler ve demir içerirler. Bu elementlere ek olarak az miktarlarda olmak şartıyla nitrojen ve fosfor içerenler de tercih edilebilir.

Potasyum  gübresi olarak da yine "Reeflowers Aquaplants Potash" kullanılabilir. Bunun dışında potasyum gübresi olarak satılan güvenilir marka veya kişilerin ürünlerini temin etmenizde bir sakınca olmayacaktır.


[b]DİĞER MALZEMELER[/b]

[b]Bunlar dışında başka hangi malzemelere ihtiyacım olacak?[/b]

Yukarıda belirtilen malzemeler dışında tedarik etmeniz gereken diğer malzemeleri şöyle sıralayabiliriz:

- Işıklandırmanın otomatik açılıp kapanması için elektrikçilerden veya yapı marketlerden alabileceğiniz bir adet timer (zamanlayıcı). Mekanik ve dijital olanları vardır. Mekanikler daha ucuz ve programlama açısından yeterlidir ancak elektrik kesintilerinde saatini kalibre etmeniz gerekir.

- Orta güçte ve sessiz çalışan bir hava motoru (içinden çıkmıyorsa beraberinde hava hortumu ve hava taşı da alınmalı elbette).

- Hacmini bildiğiniz temiz bir kova veya bidon (mesela 10 lt’ lik ya da 20 lt’ lik). Akvaryumunuzun “net su hacmini” belirlemek ve su değişimleri için kullanılacaktır. Net su hacmini bilmek; gübreleme ve alınabilecek balık miktarını belirlemede oldukça önem taşır.

- Tank ölçülerinize uygun bir adet fon. (Düz renkler olmasını öneririm; siyah, mavi, beyaz gibi.)

- Tankınızın litre hacmine yakın (ama fazla) watt gücünde bir adet ısıtıcı (şu ana kadar Visi-Therm, Jager, Tetratec ve Atman marka ısıtıcılar kullandım; hepsinden de memnun kaldım diyebilirim. Yine de Atman’ a çok güvenmeyin). Taban ısıtıcıları bu sistem için uygun bir seçenek değil. Bunun dışında tank içinde kullanılabilen veya harici olarak dış filtreye takılabilen modeller tercih edilebilir.

- Sıcaklığı okuyabileceğiniz 1 adet su içi termometre (her termometre maalesef doğru ölçüm yapmıyor; güvendiğiniz bir markanın termometresi olması iyi olur)

- Sıvı gübre, su hazırlayıcı gibi kimyasalların ince ayarlı eklenebilmesi için eczanelerden alacağınız çeşitli boyda enjektörler.

- Bir adet yeterli miktarda su hazırlayıcı (“Reeflowers Effective Conditioner” ya da Dennerle, Tetra, Sera gibi markaların ürünleri olabilir)
Alacağınız ürünün yetip yetmeyeceğini, tankınızın brüt hacmini hesaplayıp ürünün kullanım miktarını (kaç litreye ne miktarda ekleniyorsa) üzerinden okuyarak anlayabilirsiniz. Tankınızın brüt hacmini aşağıdaki formül ile hesaplayabilirsiniz:

[b](Tank Boyu*eni*yüksekliği)/1000=Tank Brüt Hacmi (litre)[/b]     (boyutlar cm cinsindendir)

Gerçekte kullanacağınız hacim yukarıda bahsettiğim “net su hacmi” olsa da bu aşamada net hacmi hesaplama şansınız olmadığından ve yukarıdaki formülde çıkacak brüt hacim her zaman daha büyük olduğundan şimdilik bu hesaplamayı yapmanız en doğru yoldur.

- Yeterli miktarda sıvı bakteri kültürü (“Sera Nitrivec” olabilir). Bakteri kültürünü en az 5-6 gün kullanacağınızı düşünerek yeterli miktarda aldığınızdan emin olun.

- Dezenfeksiyon için kullanılabilecek, eczanelerden alabileceğiniz kimyasallar. (Ben “Perhidrol” kullanıyorum (oksijenli suyun 3-10 kat yoğun halidir). Bu ürünün kullanım şeklinden aşağıda kurulumda bahsedeceğim.
(Diğer dezenfektanlar ve kullanım bilgilerine [url=bitki_akvaryumunda_basari_k162934.asp]buradan[/url] “dezenfektasyon” konusuna bakarak ulaşabilirsiniz.)  

- Dekorasyon için alacağınız taş, kaya, kökler vs. Eğer çok fazla kaya ve taş kullanacaksanız bunların da aynı kum gibi suya salınıp yapıp yapmadığını kontrol etmeniz ve salınım yapan türleri çok az kullanmanız veya hiç kullanmamanız uygun olur. Köklerde de özellikle doğadan alma söz konusu ise; çürüyerek bozulmayacak, bildiğiniz, tecrübe ettiğiniz türleri tercih ediniz.

- Bunlar dışında hobide sık kullanılan bildiğimiz malzemeler: Sifon, hotrum, leğen, kova, cam silmek için sünger vs. Burada önemli olan kullanacağınız malzemeleri ev temizliği vs. için değil sadece akvaryum için kullanıyor olmak gerekiyor.

- Son olarak özellikle büyük hacimli bir tank tercih ediyorsanız su değişimleri ve su hazırlanması için akvaryum dolabına veya yakınına yerleştirebileceğiniz ek bir su hazırlama tankı (cama cam), bu tankın içine yerleştirmek üzere bir iç filtre ve tanktaki suyu akvaryuma basmak için bir su basma motoru ile su dinlendirme tankına şebeke suyunu ulaştıracak uygun uzunlukta bir hortum almanızı önemle tavsiye ederim. Böylece su değişimleriniz ve hazırlamanız önemli ölçüde kolaylaşacaktır. Unutmayın; bir çok insan için bitki akvaryumu bakımında en zorlayıcı ve ihmale neden olan konu su değişimi oluyor. Halbuki su değişimlerinin doğru zaman ve miktarlarda aksatılmadan yapılması son derece önemli. Su hazırlama tankı ana tankınızın en az %30-40 hacminde olmalı. İç filtresi hacmine göre ayarlanmalı. Su basma motoru da ana tankla olan yükseklik farkına ve basacağınız su miktarına göre tercih edilmeli.



[b]BİTKİLER[/b]

[b]Hangi bitki türlerini önerirsiniz?[/b]

Başlangıç için bakımı kolay, düşük/orta seviye ışıkla yetinebilen ve CO2 ihtiyacı fazla olmayan bitkileri veya moss türlerini seçmeniz uygun olacaktır. Aşağıda bu özelliklere sahip, hali hazırda ülkemizde satışı olan türlerden oluşan bir liste yaptım. Listedeki latince isimleri internette aratarak veya [url=http://www.akvaryum.com/Bitkiler/]bu linkten[/url] bakarak söz konusu bitkiler hakkında bilgi edinebilir, fotoğraflarını görebilirsiniz.

Bitki seçerken bitkinin ulaşacağı maksimum boyutu dikkate almanızı öneririm. Aksi halde akvaryumunuza sığmayabilir ya da çok küçük gelebilir :)

Anubias afzelii
Anubias barteri
Anubias barteri coffeefolia”
Anubias barteri "Coin Leaf"
Anubias barteri var. Angustifolia
Anubias barteri var. Caladiifolia
Anubias barteri var. Glabra
Anubias barteri var. Nana
Anubias gigantea
Anubias gracilis
Anubias hastifolia
Anubias heterophylla
Anubias petite
Azolla caroliniana
Azolla filiculoides
Bacopa caroliniana
Bacopa "Compact"
Bucephalandra "Mini Needle Leaf"
Bucephalandra "Wavy Green"
Bucephalandra "Wavy Leaf"
Ceratophyllum demersum "Foxtail"
Cladophora aegagropila
Crinum calamistratum
Cryptocoryne beckettii (petchii)
Cryptocoryne balansae (crispatula)
Cryptocoryne cordata
Cryptocoryne undulata broad leaves
Cryptocoryne undulatus "Red"
Cryptocoryne usteriana
Cryptocoryne wendtii
Cryptocoryne wendtii (green)
Cryptocoryne wendtii Tropica
Cryptocoryne x willisii
Echinodorus "Barthii"
Echinodorus "Bleherae"
Echinodorus bleheri
Echinodorus cordifolius "Fluitans"
Echinodorus "Ozelot"
Echinodorus "Ozelot Green"
Echinodorus "Reni"
Echinodorus 'Rose'
Egeria densa
Eleocharis parvula
Eleocharis sp.
Fontinalis hypnoides
Helanthium "Quadricostatus"
Helanthium tenellum "Green"
Hottonia palustris
Hygrophila "Compact"
Hygrophila corymbosa
Hygrophila difformis
Hygrophila polysperma
Hygrophila "Siamensis"
Hygrophila "Siamensis 53B"
Lagenandra meeboldii "Red"
Lemna minor
Libnobium laevigatum
Limnobium laevigatum
Limnophila sessiliflora
Littorella uniflora
Lobelia cardinalis
Ludwigia palustris
Marsilea hirsuta
Microsorum pteropus
Microsorum pteropus "Minor"
Microsorum pteropus "Narrow"
Microsorum pteropus "Petite"
Microsorum pteropus "Philipine"
Microsorum pteropus ‘Trident"
Microsorum pteropus ‘Undulata
Microsorum pteropus Windelov
Monosolenium tenerum
Murdannia keisak
Penthorum sedoides
Pistia stratiotes
Potamogeton gayi
Rotala rotundifolia
Salvinia auriculata
Schismatoglottis roseaspatha
Solenostoma tetragonum
Staurogyne "Porto Velho"
Staurogyne repens
Taxiphyllum barbieri
Taxiphyllum "Spiky"
Vallisneria americana "Asiatica"
Vallisneria americana "Gigantea"
Vallisneria americana "Natans"
Vallisneria nana
Vallisneria spiralis "Tiger"
Vesicularia dubyana

Başlangıçta yukarıdaki türlerden seçim yapar, sistem oturduktan sonra (sorunsuz geçen en az 3 aydan sonra) aşağıdaki türleri de seçim listenize dahil edersiniz.

Bacopa monnieri
Cabomba aquatica
Cardamine lyrata
Crinum natans
Crinum thaianum
Cryptocoryne blassii
Cryptocoryne undulata
Cryptocoryne wendtii (brown)
Cryptocoryne wendtii Mi Oya
Echinodorus grandiflorus ssp.aureus
Echinodorus horemanii 'red'
Echinodorus parviflorus 'Tropica'
Echinodorus uruguayensis
Fontinalis antipyretica
Heteranthera zosterifolia
Hydrocotyle leucocephala
Hygrophila polysperma "Rosanervig"
Lilaeopsis brasiliensis
Limnophila hippuridoides
Lindernia rotundifolia
Ludwigia repens "Rubin"
Nyphoides hydrophylla "Taiwan"
Sagittaria subulata

Yeterince tecrübe kazandıktan sonra (en az altı ay sonra) sistemde bir değişiklik yapmadan aşağıdaki türleri de seçim listenize ekleyebilirsiniz.

Alternanthera reineckii "Mini"
Alternanthera reineckii "Pink"
Alternanthera reineckii Rosanervig
Aponogeton boivinianus
Aponogeton crispus
Aponogeton longiplumulosus
Aponogeton madagascariensis
Aponogeton ulvaceus
Bacopa australis
Bolbitis heudelotii
Ceratoptaris thalictroides
Crepidomanes cf. malabaricum
Cryptocoryne parva
Cyperus helferi
Echinodorus "Aquartica"
Echinodorus palaefolius
Echinodorus "Red Diamond"
Echinodorus tenellus
Eleocharis acicularis "Mini"
Gratiola viscidula
Hydrocotyle tripartita
Hygrophila "Araguaia"
Hygrophila costata
Hygrophila pinnatifida
Lilaeopsis mauritiana
Limnophila aquatica
Limnophila aromatica
Ludwigia grandulosa
Marsilea crenata
Micranthemum "Monte Carlo"
Micranthemum umbrosum
Myriophyllum mattogrossense
Nasaea crassicaulis
Nymphaea lotus
Pogostemon erectus
Pogostemon helferi
Ranunculus inundatus
Riccia fluitans
Rotala "Bonsai"
Rotala "Green"
Shinnersia rivularis"Wiss-Grün"
Taxiphyllum "Flame"
Vesicularia dubyana "Christmas"
Vesicularia ferriei "Weeping"

Not: Bazı türler ışık ve karbondioksit ihtiyaçlarına bağlı olarak yavaş gelişebilirler. Bu listede olmayan uygun başka türler de olabilir. Ya da bu listede olup aslında çok da uygun olmadığı tecrübe edilmiş türler de. Tüm türleri denemediğim için farklı kaynaklardaki bilgilere dayanarak yazdıklarım oldu. Bu konuda uyarı ve eklemelere açığım.


[b]BALIKLAR[/b]

[b]Bitki akvaryumunda hangi balıkları besleyebilirim?[/b]

Bitki akvaryumunda bakabileceğiniz birçok canlı (balık ve omurgasızlar) vardır. Ben bunları öncelikle yosun yiyenler ve yemeyenler olarak ikiye ayırmak istiyorum.

Yosun yiyen canlılar bitki akvaryumlarının vazgeçilmezleridir. Birçok farklı tür olsada bu konuda benim önerim iki türden yana:

[b]Cardinia japonica (amano karidesi)
Otocinclus affinis veya Otocinclus vestitus[/b]

Bitki tankı kuracak kişi her iki türdende edinmeli. Otocinclus’ u en az 6 adet, Amanoyu ise en az 3 adet almalısınız (tankın büyüklüğüne ve yosun durumuna göre bu sayılar arttırılabilir). Balık sayısını fazla tutmamanızda balıkların aç kalmaması için önemli. Dolayısıyla başlangıçta minimum sayı ile başlayıp duruma göre arttırma yaparsınız.

Yosun yiyenler dışında besleyebileceğiniz türlere gelirsek;
Önceden fazla balık tecrübeniz yoksa başlangıç için bakımı kolay, bitkilere fazla zarar vermeyecek türler olmasına dikkat etmeniz iyi olur (sitemizin [url=http://www.akvaryum.com/Tatlisu/]tatlı su canlıları bölümünde[/url] birçok tür mevcut). Örneğin plati gibi bazı canlı doğuran türleri olabilir. Burada önemli olan canlı doğuranların kısa sürede çoğalacaklarını düşünürek bu türlerin sadece erkeklerini baslemeniz gerektiğidir. Aksi halde çoğalan balık sayısı nedeniyle akvaryumunuzdaki dengeler alt üst olabilir ve birçok sorun baş gösterebilir.

Kısa bir süre sonra (biraz tecrübe edinince) veya zaten tecrübeniz varsa yine bitkilere zarar vermeyecek ama bakımı biraz daha zor balıklara geçersiniz.

Bunlardan ilk önerebileceğim bitki akvaryumlarının favori balıkları olan sürü balıklarıdır. Sürü balıkları olarak örneğin tetra ve rasbora türlerinden seçim yapabilirsiniz. Sürü balıklarını, bir türden en az 10 adet olacak şekilde (tankın büyüklüğüne bağlı olarak sayı arttırılabilir) almanız hem balıklar için hemde görsel açıdan uygun olur.

[b]Toplam kaç adet balık almalıyım?[/b]

Her balığın ihtiyaçları farklıdır. Örneğin cichlid balıkları tabanda yeterli alan isterler. Genelde türlere göre gereken alan miktarları belirlenmiştir. Melek gibi büyük balıklar yeterince yüzme alanı ve yüksek tanklar isterler. Sürü balıkları yine yeterince yüzme alanı ister vs. Aynı şekilde her balık türünün bakılması gereken minimum sayıları, erkek dişi oranları vardır. Balık profillerini incelediğinizde tüm bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu konuları çözdükten sonra geriye tankınızın hacmine göre en fazla kaç balık alabilirim yada fazla mı alıyorum gibi sorular kaldığında, bunları çözebilmeniz için kabacada olsa litre su hacmi ile balık miktarlarını ilişkilendiren, kendi kullandığım bir formül verebilirim:

[b]Balık boyu (cm)*T= gereken hacim ([/b][b]litre)[/b][b] [/b]

Burada “T” bir sabit olup balık boyuna göre aşağıdaki değerleri almakta.

1-5 cm arası erişkin boya sahip balıklar için....1
6-10 cm...........................................................1,5
11-15 cm.........................................................2
16-20 cm.........................................................2,5
......artarak devam ettirilebilir.

Örnek verecek olursak:

Bir neon tetranın maksimum boyu 3 cm ise T sabiti 1 değerini alacaktır. Bunları formülde yerine koyarsak:

3*1=3 lt (bir neon için gereken su hacmi)

Başka bir örnek:

Aynı şekilde bir melek balığını düşünelim. Yaklaşık erişkin boyu 15 cm olacaktır. Yani T=2

15*2=30 lt (bir adet melek balığı için gereken su hacmi)

[b]
Örnek kurulum[/b]

[b]Tüm malzemelerim hazır. Kurluma başlayacağım ama neyi ne zaman yapmalıyım? Hemen gübre vermeli miyim? Balıkları ne zaman eklemeliyim?[/b]

Bitki akvaryumlarında kurulum oldukça önemli bir konudur. İlk başta akvaryumunuzda biyolojik döngü olmayacağından ve bitkileriniz belli bir süre alışma evresi geçireceğinden ilk zamanlar, birçok sorun yaşayabileceğiniz “zor” zamanlar olabilir. İşte bu zorlukların en iyi şekilde üstesinden gelebilmek ve ileride çok daha sağlıklı ve sağlam bir akvaryuma sahip olabilmek için kurulumu uzun sayılabilecek bir sürede (1,5 ay kadar) ve aşamalı olarak gerçekleştirmek en doğrusu olur. [b]Kurulum süresince herşeyi doğru ve sırasıyla yapmak, yeterince özveri ve sabır göstermek çok önemlidir.[/b]

Şimdi örnek bir kuruluma hep beraber başlayalım:

[b]Hazırlık: [/b]

- Akvaryumun, bulunduğu ortamdaki yerini seçmemiz gerekiyor. Mümkün olduğunca az gün ışığı alan, az hareketliliğin olduğu, yazları fazla sıcak olmayan ve tanka etrafından rahat müdahale edebileceğiniz bir yer olması önemli.

- Alacağınız bitki türlerini şimdiden belirlemek, satış durumlarını gözden geçirmek, kurulum günü sorun yaşamamanız için iyi olacaktır.

- Dekorasyonuda basitte olsa bir çizimle kararlaştırmak iyi olabilir veya herşeyi kurulum sırasında deneme yanılma yoluyla belirlersiniz.

- Kumun tamamını (yıkama suyunu bulandırmayana kadar) önceden yıkamanız kurulum günü sizi oldukça rahat ettirecektir.

[b]Kurulum[/b]

Burada kurulumu önerdiğim 70*35*35(h)’ lık tank için yapmayı uygun buldum. Bitkili akvaryum kurulumunda başlarda serin suya (22 derece gibi) ihtiyaç olduğundan kurulumun sonbahar-kış aylarında yapılması daha iyi olur.

Günlere göre sırayla yapılması gerekenler şöyle:

1. Gün:

Tüm eksikleri tamamlayıp bitkileri almaya gidiyoruz (yada kurulum günü gelecek şekilde sipariş veriyoruz; bu zamanlama her zaman tutmayabilir, bitkiler 1-2 gün önce gelirse bitkileri temiz bir kapta dinlenmiş su ile ışık alan bir yerde bekletiyoruz). Bitkileri biraz fazla almak başlangıç için iyi olur ve aldıktan sonra kuruluma başlıyoruz:

*Akvaryum yerine yerleştirilir, ışıklandırması, arkafonu, filtresi, ısıtıcısı vs. takılır. Hava motoruda takılır ancak acil durumlar hariç hiç çalıştırılmayacaktır.
*Tabana önce misket gübreler en az üreticisinin verdiği miktarda yerleştirilir.
*Üzerine taban kalınlığı 8 cm olacak miktarda kum dökülür.
*Dekorasyon malzemeleri yerleştirilir ve kumada eğim verilerek önceden tasarladığınız veya o an hoşunuza giden bir dekorasyon yapılır.
*Ölçekli kap ile su doldurmaya başlanır. Kumun üzerine bir tabak vs. koyularak su dökme sırasında kumun ve dekorun bozulması önlenebilir. Su yaklaşık yarıya kadar doldurulur ve doldurulan miktar (kaç litre ise) bir yere not edilir.
*Bitkiler, çürümüş yaprakları temizlenip, köklerindeki sünger yada elyaflar çıkarılıp, kökleri yaklaşık 2 cm kalana kadar bir makasla kesildikten sonra özenle dikilir.
*Tankın kalanı da yine ölçerek su ile doldurulur ve “toplam net su hacmi” bir yere not edilir. (Burada ileriki hesaplamaları 70*35*35(h)’ lık tank için, kurulum gerçek olmadığından, tahmini 65 lt net su hacmi üzerinden yapacağım.
*Dış filtreye malzemeleri ve aktif karbon eklenerek filtre çalıştırılır. Filtrenin çalışmasıyla bir miktar su tanktan filtreye akacaktır. Tankta azalan su yine ölçülerek doldururlur ve "toplam net su hacmine" eklenir.
* Isıtıcıda 22 dereceye ayarlanarak açılır. Termometreden sıcaklığa bakılır; ortam sıcaklığına göre su zaten 22 dereceden yüksek olabilir; çok yüksek olmadığı sürece (26 dereceden yüksek) herhangi birşey yapılmaz.
*Dezenfekte amacı ile 6,5 ml (10 lt su için 1 ml) perhidrol suya karıştırılır.
*Yaklaşık 5 saat sonra %50 su değişimi yapılır. Bu su değişiminin yapılma sebebi dezenfektanı (perhidrol) sudan uzaklaştırmak içindir. Farklı dezenfektanların kullanımında onlara ait yöntem uygulanabilir. Su değişimlerinde (şimdi ve ilerde) su çekerken kumu kaldırmadan kum yüzeyinden çekim yapılmalıdır.

2.gün:

*Tekrar %50 su değişimi yapılır; böylece perhidrol yeterince uzaklaştırılmış ve dezenfeksiyon işlemi tamamlanmış olur.
*Üreticisinin belirlediği oranda su hazırlayıcı suya eklenir.
*İki saat kadar sonra bakteri kültürü üzerinde yazan dozda ilave edilir.
*Sadece bir adet 18w’ lık florasan timer’ a bağlanarak günde 7 saat yanacak şekilde ayarlanır ve yakılır.

3,4,5 ve 6. günler:

*Hergün üzerinde yazan dozda bakteri kültürü ilavesine devam edilir.
*Hergün bitkiler ve su yüzeyi kontrol edilerek çürüyen yapraklar olursa tanktan uzaklaştırılır.

7.gün:

*%25 su değişimi yapılır. Yeni eklenen suyun direk çeşmeden doldurulmaması önemlidir. Suyu, ağzı açık bir kapta en az 1 gün dinlendirerek akvaryumda kullanıma hazır hale getirmiş olursunuz.
*Sıvı potasyum gübresi üzerinde yazan doza bakılarak sudaki potasyum seviyesini 2,5 ppm (mg/lt) arrtıracak miktarda eklenir.
(Örneğin seachemin potasyum gübresinin 5 ml si 125 lt suyun potasyum seviyesini 2 ppm arttırıyor. Doğru orantı kurarak 65 lt de 2 ppm’ lik artış için 2,6 ml gerektiği; yine orantı kurarak 2,5 ppm’ lik artış için  yaklaşık 3 ml eklemenin uygun olacağını bulabilirsiniz)


14.güne kadar:

*Hergün bitkiler ve su yüzeyi kontrol edilerek çürüyen yapraklar olursa tanktan uzaklaştırılır.
*Yosunlanma olursa camlar temizlenmelidir. Bu işlemler ileriki günlerde sürekli yapılmaya devam edilir.

14.gün:

*%25 su değişimi yapılır.
*Sıvı potasyum gübresi aynı miktarda eklenir.

17.gün:

*Sıvı potasyum gübresi aynı miktarda eklenir.

21.gün:

*%25 su değişimi yapılır.
*Sıvı potasyum gübresi aynı miktarda eklenir.
*Sıcaklık 1 derece yükseltilerek 23 dereceye ayarlanır.

23 ve 25.günler:

*Sıvı potasyum gübresi aynı miktarda eklenir.
*Sıcaklık birer derece yükseltilerek 25 dereceye kadar çıkılır.

28.gün:

*%25 su değişimi yapılır.
*Sıvı potasyum gübresi  sudaki potasyum seviyesini 3,5 ppm (mg/lt) arrtıracak miktarda eklenir.
*İkinci 18 w lık florasanda yakılır ve aynı timera bağlanarak günde 7 saat çalışması sağlanır.
*Filtreden aktif karbon çıkarılır.
*Genel içerikli sıvı gübre üzerinde yazan dozun yarısı şeklinde eklenir. Burada da yine orantı kurarak önce kendi tank hacminiz için ne kadar önerildiğini bulmalı, daha sonra bunun yarısını almalısınız.
*Tanka yalnızca yosun yiyen canlılar eklenir. Bu canlılara kurulum bitene kadar yem verilmemelidir.
*Potasyum ilavelerine 1 hafta boyunca 2 günde bir aynı miktarda devam edilir.

35.gün:

*%25 su değişimi yapılır.
*Sıvı potasyum gübresi sudaki potasyum seviyesini 5 ppm (mg/lt) arrtıracak miktarda eklenir ve bundan sonra sürekli 2 günde bir aynı miktarda devam edilecektir.
*Genel içerikli sıvı gübre [b]üzerinde yazan dozda[/b] eklenir ve bundan sonra haftada bir kez su değişiminden sonra bu miktarda devam edecektir.
*Bu günden itibaren ışıklandırma süresi hergün 30 dakika arttırılarak 6 günde 10 saate kadar çıkarılır. Bundan sonra böyle kalacaktır.

42.gün:

*[b]%30[/b] su değişimi yapılır. Bundan sonra her hafta %30 eklenecektir.
*Gübre ilaveleri yapılır.
*Artık tanka seçilen diğer canlılar eklenebilir. İlk 2 hafta günde 1 defa ve çok az yemleme yapılmalıdır.
*Işıkların timer ile 5 saat açık, 3 saat kapalı ve 5 saat açık olacak şekilde ayarlanması hem akşamları akvaryumun keyfini çıkarma hemde yosun oluşumuna engel olma yönünden faydalı olur.

Not: Kurulum aşamaları, kendi eklemelerim haricinde Sn. Tunç Sönmezoğlu' nun "Bitki Akvaryumunda Başarı" makalesindeki kurulum aşamalarının "düşük destekli" bir tanka uyarlanmış (basitleştirilmiş) halidir.


[b]Bakım[/b]

[b]Kurulumu tamamladım. Bundan sonra nasıl bir bakım uygulamalıyım?[/b]

Önceikle birkaç hatırlatma yapalım:

*CO2 kaçışını en aza indirgemek için su yüzeyinin mümkün olduğunca hareketsiz olmasını sağlamalısınız. Özellikle filtrenin çıkış hortumunun yerini ve açısını iyi ayarlamak önemli.

*Filtrenizin ve ısıtıcınızın 24 saat hiç kapanmadan çalışır durumda olması gerekiyor. (Isıtıcı termostatlı olduğundan zaten ayarladığınız dereceden sonra kendini kapatacaktır, su soğudukçada açacak ve görevini yapacaktır;siz yeterki fişten çıkarmayın)

*Işıklandırmanız timer’ a bağlı olduğundan düzenli olarak otomatik açılıp kapanacaktır. Sizin yapmanız gereken; bu süreyi ayarlarken aşağıdaki konulara dikkat etmeniz gerektiğidir:
Işıklandırma süresini toplamda 8 saatten az, 12 saatten fazla tutmamaya özen gösteriniz. Işıkların ilk açılışını sabah yem verme saatine göre ve kapanışınıda akşam oturup izleyebileceğiniz bir saate göre ayarlamak için bazen gündüz 1 değil 2 ara (ışıkların kapalı olduğu saatler) vermeniz gerekebilir. Bu durumda ışıkların kapalı olduğu her aralığın 3 saatten fazla olmamasına, açık olduğu her aralığında 3 saatten az olmamasına dikkat etmeniz bitkilerin sağlığı açısından iyi olacaktır.

[b]Bitki akvaryumunda düzenli yapılması gereken bakımlar vardır. Bunları zaman bazında ele alalım:
[/b]
[b]Hergün:[/b]

*Beslediğiniz balıkların durumuna bağlı olarak günde 1 yada 2 kez yemleme. Verdiğiniz yemi balıkların en fazla 2-3 dakika içinde bitirmesi gerekiyor. Bu süre uzuyorsa bilinki fazla yem veriyorsunuz; miktarı azaltın. Fazla yemleme yapmamak özellikle organik yükü dengede tutmak açısından çok önemli. Böylece yosun oluşumu ve birçok sorundan büyük oranda kurtulmuş olacaksınız.

*Su yüzeyini ve bitkileri kontrol etme. Çürüyen ve kopan bölümleri tanktan uzaklaştırma.

*Balıkları kontrol etme, hastalıklı balık varsa (mümkünse) karantinaya alma; ölen varsa tanktan uzaklaştırma.

[b]Haftada 3 gün:[/b]

*Sıvı potasyum gübresi ilavesi. İlki su değişiminden sonra başlamak üzere düzenli aralıklarla yapılmalı. Her seferinde tankınızın potasyum seviyesini 5 ppm (mg/lt) arttıracak kadar verilmeli.

*Genel içerikli sıvı gübre ilavesi. Potasyumla aynı zamanda verilebilir. Bu şekilde (haftada 3 kez) verilecekse başlangıç için üzerinde yazan dozun yarısı verilmeli. Daha sonra doz, gözlem ve tecrübe ile ayarlanabilir.

[b]Haftada Bir:  [/b]

*En az %30 su değişimi. Mümkünse %40 gibide yapılabilir. Su değişiminde akvaryumdan suyu çekmeden ısıtıcının fişi çekilmeli ki yeni dolacak su nedeniyle muhtemel bir "su dışında çalışma" durumu önlenmiş olsun. Çekilen su, kum yüzeyinden, yüzeydeki artıkları alacak şekilde ama kumu kaldırmadan çekilmeli. Yerine koyulacak temiz su eğer çeşme suyu ise; mutlaka en az 1 gün dinlendirilmiş veya farklı bir kapta (yada tankta) bir ısıtıcı ve hava motoru yardımı ile ısıtılmış ve en az 2 saat bolca havalandırılmış olmalı. En iyi ihtimalle en azından oda sıcaklığına kadar ısıtılıp bir su hazırlayıcı ile kullanıma hazır hale getirilmeli.

*Camlardaki yosun oluşumu kontrol edilmeli, rahatsız edici düzeyde ise temizlenmeli.

*Tankta fazla uzayan bitkiler varsa budanmalı. Başlarda budama işlemi az miktarlarda yapılmalı. Bitkilerin budamadan sonraki durumları iyi gözlenmeli ve edinilen tecrübeler ışığında budama şekli, zamanı ve miktarı ayarlanmalı.

[b]Ayda bir:[/b]

*Dış filtredeki elyaf yenisi ile değiştirilmeli.

[b]3 Ayda bir:[/b]

*Genel dış filtre temizliği yapılmalı. Dış filtrenizin temizliğini; özellikle mekanik temizlik için kullanılan malzemeleri (seramik boncuk, sünger) çeşme suyu altında yıkayarak, biyolojik malzemeleri akvaryumdan alacağınız bir miktar su ile hafifçe çalkalayarak, elyafı ise yenisi ile değiştirerek yapmanız iyi olacaktır. Özellikle biyolojik malzemedeki bakterilerin zarar görmemesini sağlamak çok önemlidir.


[b]Sonuç[/b]

Kullanılan ekipmanlardan kurulum ve bakıma kadar bu yazıda anlatılanlar büyük oranda birbirleri ile ilişkili olup bütün bir sistemi ifade etmektedir. Yazılanlardan herhangi birini yapmamak, eksik yapmak yada farklı yapmak sistemin doğru çalışmamasına ve birçok sorun yaşamanıza neden olabilir.


*****************

Evet; yazımın burada sonuna gelmiş bulunmaktayım. Belki bundan sonra birkaç ufak tefek düzenleme, ekleme, silme yaparak yazıyı daha iyi bir hale sokmaya çalışabilirim. Bu anlamda öneri ve eleştrileriniz benim için çok değerli. Yazı ile ilgilide her türlü soruyu bu başlık altında yanıtlamaktan memnuniyet duyarım. Faydalı olması dileğiyle...



mustafaerdogar2013-08-27 16:35:18[EDIT]mustafaerdogar,2017-03-10 12:18:46[/EDIT]

Beğenenler: [T]151665,ySnTurk[/T][T]151153,mr.fedai[/T][T]145926,borris1986[/T][T]147037,mrrm[/T][T]136149,sabrimurataksoy[/T][T]152749,cuneytzengin[/T][T]133443,Deadsong[/T][T]153554,darkdevil52[/T][T]137977,TROPHEUS42[/T][T]99978,TheHollyJoker[/T][T]127852,dupont81[/T][T]110022,evdem[/T][T]61644,hmustak[/T][T]153951,MAD-26[/T][T]137818,tuncas[/T][T]151791,Severin[/T][T]154614,arda_deniz[/T][T]151883,dpsKinG_[/T][T]153736,aqualife[/T][T]153281,keremcoban[/T][T]155482,sarıprenses230[/T][T]154853,akbulut2894[/T][T]16180,sonyador[/T][T]156165,Abdullahuysal[/T][T]16686,ali_sepetli[/T][T]117634,rebLica[/T][T]40210,Tolga ILGIM[/T][T]152906,cagrioksuz[/T][T]157469,matikler[/T][T]131785,erensarac[/T][T]149849,Rıza Sırman[/T][T]143660,baraccudajudas[/T][T]154588,onurhanaytac[/T][T]17738,POSEIDON[/T][T]126300,serdarkumpas[/T][T]7787,ParadoX[/T][T]47208,semir[/T][T]161457,BugraDurust[/T][T]160460,caddebostan1907[/T][T]161042,kadirhoroz[/T][T]160510,konya2018[/T][T]146017,maaile[/T][T]90327,dodomixx[/T][T]162890,Prickutill[/T][T]162329,Berkbacdar[/T][T]158994,GargameL[/T][T]162879,icelebi[/T][T]30611,polat06[/T][T]160690,seahorse[/T][T]164265,hsyn39[/T][T]27984,invariant[/T][T]162422,aktolga[/T][T]161576,M.Karaman[/T][T]153119,OğuzhanAvcı[/T][T]165018,sefa787[/T][T]155750,copernnic[/T][T]165905,tanhun75[/T][T]153773,Nocebo[/T][T]111677,roke[/T][T]115420,ahmet_adana[/T][T]165813,Keremalpay[/T][T]139878,by_mk4505[/T][T]166734,johannastephen[/T][T]166516,seyit25[/T][T]167217,123jump[/T][T]167581,sepkin[/T][T]168237,orcuncetin[/T][T]163906,pekozgur[/T][T]12232,alias46[/T][T]133742,ss14[/T][T]166027,Burak KOÇAK [/T][T]169464,Fatihob[/T][T]153481,leovo[/T][T]170072,anima_08[/T][T]63027,berzah yolcusu[/T][T]50932,teatime[/T][T]21364,umitlee[/T][T]125638,Mr.Delyy[/T][T]171927,Y4R4S4[/T][T]172049,hüseyinkoçak[/T][T]127788,lolla[/T][T]3206,hakancakir[/T][T]109954,ArdaEla[/T][T]173000,hh2012[/T][T]131344,speedark[/T][T]169636,ShockWavE30[/T][T]112159,Arturak[/T][T]174619,tracedi[/T][T]174446,kayback[/T][T]27027,maviyeşil[/T][T]120868,egemencengiz[/T][T]167786,Ahesya[/T][T]94123,k0rkurt[/T][T]176767,yusuf45464[/T][T]176810,Kromatit[/T][T]176357,HarunP[/T][T]94680,hashhead[/T][T]171885,TSY06[/T][T]167769,turist16[/T][T]156251,Sarslanpay[/T][T]173500,redson34[/T][T]170285,GKHN[/T][T]170662,ALFREDO[/T][T]120213,serr[/T][T]119076,Sadece00[/T][T]179034,HalimBozkurt[/T][T]177525,kapre64[/T][T]176181,Ibrahım[/T][T]125086,OMER SERKAN[/T][T]179361,erdemoguz[/T][T]179251,RaCaMeiSTeR[/T][T]162285,Sahin_Damar[/T][T]16980,mgazi[/T][T]180867,fthilhn[/T][T]171743,emirhan167[/T][T]180993,egemenfurat[/T][T]180121,Frantte[/T][T]103993,alperaskan65[/T][T]181552,servetaga[/T][T]107422,Burhanbey[/T][T]166022,rayed[/T][T]182089,mefey66[/T][T]125431,Numan58[/T][T]182879,MaxKrone[/T][T]121218,Sibleli[/T][T]171163,wisecancer[/T][T]178284,Musalperen[/T][T]183475,Liax[/T][T]183088,Aftaba[/T][T]7731,sabiht[/T][T]133013,Ulvi Özuğur[/T][T]177760,Hasan127[/T][T]182474,papiro[/T][T]174243,barnabi[/T][T]182413,Kurter[/T][T]181236,ccEgemencc[/T][T]182051,leventcelk[/T][T]115806,corail79[/T][T]184488,MrCagdas[/T][T]91419,Cüneyt GÜL[/T][T]120552,blackmarried[/T][T]176517,teoman07[/T][T]183274,SelcukEren[/T][T]184962,nurisa[/T][T]183875,mkokler[/T][T]185408,pegasus06[/T][T]186073,efruzt[/T][T]181683,esesserhat[/T][T]153370,stormare[/T][T]176616,MCKK2000[/T][T]186302,Batubey[/T][T]185917,Halil1906[/T][T]141312,Dragneel.99[/T][T]123468,ozkan61[/T][T]182564,KızılcıkBeta[/T][T]171022,eren99888[/T][T]155121,akar06[/T][T]187939,akvaristmert6406[/T][T]188339,heydu[/T][T]179193,eisenfus[/T][T]188441,gokay59[/T][T]109653,acemifisher[/T][T]96095,TC.Army[/T][T]185529,cancanseven[/T][T]188740,Engin_35[/T][T]157949,Seyit SUNGUR[/T][T]100251,UtkuEmreAkkoyun[/T][T]190125,muratkaan[/T][T]182062,caca38[/T][T]150580,sessizci123[/T][T]189282,tdenizs[/T][T]136251,R.UZUN[/T][T]189787,Ariv[/T][T]138460,ttopay[/T][T]187852,Sivaspeyzaj[/T][T]186525,mirat[/T][T]192172,AcemiAkvarisst[/T][T]186990,Mutlu4728[/T][T]186861,SaitBaki[/T][T]192031,denemeseskontrol[/T][T]78942,muratdeg[/T][T]73995,AbdullahTEZER[/T][T]191048,ncanerte[/T][T]78488,sercansezen[/T][T]192661,Nitrotoluen[/T][T]192729,FurkanTezcan[/T][T]113915,EL_EFSANE[/T][T]193310,BushCrow[/T][T]193971,Kablgnc01[/T][T]191964,AnilKa[/T][T]40300,HaYLaZzZ[/T][T]134376,omercakir[/T][T]166688,umtbra[/T][T]182634,Goraybo[/T][T]193950,Drone[/T][T]193788,erkan candemir[/T][T]193674,ZayaZ[/T][T]49391,Kazancioglu[/T][T]195827,SakaryaTR[/T][T]91059,F4iLuR3[/T][T]20572,tarquinnn[/T][T]76095,kibrit[/T][T]174118,berkeimergi[/T][T]195882,bosstagezer[/T][T]185063,mertboeing737[/T][T]196610,Sengur[/T][T]196963,Karena[/T][T]194377,Ahmet Can45[/T][T]182926,Muhendiss[/T][T]192335,yunusessiz[/T][T]161030,06ugur06[/T][T]195436,coogas[/T][T]188978,erdremix[/T][T]184190,ArdaBeyribey[/T][T]179616,berkecan03[/T][T]170529,Salihak[/T][T]188725,Semik[/T][T]168086,brigantes[/T][T]172908,fatih4134[/T][T]195682,sedat3607[/T][T]12966,pilot32[/T][T]89754,blackMagic[/T][T]27147,menuy[/T][T]93087,FerhatKaya[/T][T]202440,Yesilen8[/T][T]200301,Metehann[/T][T]152301,muratsensu[/T][T]203338,erayt[/T][T]97399,teomansenol[/T][T]202504,simbelmyne[/T][T]195634,AyToR[/T][T]116960,memo330[/T][T]204170,Metingul62[/T][T]180817,onrbgs[/T][T]124805,babuqhtuLu[/T][T]143788,MeraklıAkvarist[/T][T]203778,Aralper[/T][T]204956,mesut35[/T][T]188104,Umurs[/T][T]17533,AQUAtif[/T][T]152862,rmznlcck[/T][T]141630,titan006[/T][T]122560,okty[/T][T]192460,leventty[/T][T]193736,Ekrem Kaan[/T][T]138866,anathema10[/T][T]207052,SplendidTR[/T][T]207035,erdgn_celal[/T][T]204960,SercanHoca123[/T][T]204364,Sj Injection[/T][T]208440,melisst[/T][T]198353,HobiciBalıkçı[/T][T]188949,eyuphan[/T][T]151628,Mete Duru[/T][T]209145,ib0o6[/T][T]39844,femedemir[/T][T]210211,Findarato[/T][T]209351,.mono[/T][T]58028,tunahany[/T][T]205769,kanmet[/T][T]210339,emrenouma[/T][T]125974,deatless22[/T][T]140156,murat22[/T][T]153685,Legendry[/T][T]204480,subalik[/T][T]107095,Ladres[/T][T]211398,olcaytu[/T][T]210944,Dreamcometrue[/T][T]91209,cagdasegin[/T][T]126662,emre12ozkan[/T][T]210966,rdroo[/T][T]212526,kmlclb[/T][T]196861,1MoliSever[/T][T]182353,elbet20[/T][T]143067,tahaceylan[/T][T]196710,LepistesDüşkünü[/T][T]213564,mustafamrt[/T][T]213260,Azizemre[/T][T]208109,Fatih55[/T][T]214355,mustafa_unax[/T][T]116723,member[/T][T]178339,Efekulien[/T][T]214923,necmi3437[/T][T]214092,Nursun[/T][T]97410,S r K n[/T][T]215775,Nanda94[/T][T]216504,Yunus41[/T][T]214296,CGDSNLR[/T][T]215743,TugayKrmn[/T][T]113544,Arkun[/T][T]207908,Dmrktn[/T][T]208642,leventzl[/T][T]216503,CgnEmree[/T][T]183240,MrPePe[/T][T]197679,Zen Betta[/T][T]216488,CaagriBey[/T][T]217848,OttoByrak[/T][T]194383,Oğuzhan_ÇEPNİ[/T][T]217969,AliA[/T][T]13934,balıkhastası[/T][T]85484,younnes52[/T][T]212357,Suleyman45[/T][T]204980,nzmyksl[/T][T]219019,Deniz.Deniz[/T][T]209634,Slymn45[/T][T]166723,lprnvr[/T][T]150678,feritgul[/T][T]171326,Coxiella[/T][T]216124,Gld5[/T][T]202297,TalhaUmut[/T][T]224333,berkantozymn[/T][T]223353,Xafer0634[/T][T]222405,Oghzn[/T][T]221683,Black Sword[/T][T]224052,de4b5[/T][T]200788,koagulant[/T][T]224289,Mnsr[/T][T]124128,Azeri[/T][T]48719,alkanbey[/T][T]227377,Süper akvarist[/T][T]178138,Alikorkmaz13[/T][T]213342,sakal34[/T][T]193233,Ahmet55[/T][T]225851,Nahola[/T][T]228893,msii[/T][T]225266,Fuat.52[/T][T]210274,Mur1907[/T][T]137801,Greshakai[/T][T]228292,hmumdil[/T][T]230260,DenizSipahI[/T][T]230332,YCakirca[/T][T]230523,DanteeBeta[/T][T]230283,jackiebrown[/T][T]174486,eyypunal[/T][T]227924,Ahmet_[/T][T]231122,Arda_26[/T][T]231391,İlsiuon[/T][T]233026,VsfAkn[/T][T]232664,Eskiadam[/T][T]232726,Gokhanagsar[/T][T]24145,kadir_7[/T][T]233557,hobim35[/T][T]235112,masque[/T][T]195540,Gökdeniz0660[/T][T]230216,mustafatekeli[/T][T]204089,Furkann66[/T][T]208917,Eti[/T][T]240275,Laterthanbefore[/T][T]238817,AhmetKadir[/T][T]242014,BoZeY[/T][T]136919,ebayir[/T][T]237787,Akvaryum2000[/T]
Teşekkür Edenler: [T]119076,Sadece00[/T][T]177525,kapre64[/T][T]164558,erdic[/T][T]125086,OMER SERKAN[/T][T]179361,erdemoguz[/T][T]179251,RaCaMeiSTeR[/T][T]162285,Sahin_Damar[/T][T]130935,gulut91[/T][T]180867,fthilhn[/T][T]171743,emirhan167[/T][T]180993,egemenfurat[/T][T]103993,alperaskan65[/T][T]181552,servetaga[/T][T]182089,mefey66[/T][T]182879,MaxKrone[/T][T]121218,Sibleli[/T][T]177359,Ferhat Özarslan[/T][T]183475,Liax[/T][T]183088,Aftaba[/T][T]7731,sabiht[/T][T]177760,Hasan127[/T][T]182474,papiro[/T][T]174243,barnabi[/T][T]182413,Kurter[/T][T]181236,ccEgemencc[/T][T]104739,Ciddi[/T][T]182051,leventcelk[/T][T]115806,corail79[/T][T]184488,MrCagdas[/T][T]91419,Cüneyt GÜL[/T][T]150767,melihq[/T][T]120552,blackmarried[/T][T]176517,teoman07[/T][T]183274,SelcukEren[/T][T]184962,nurisa[/T][T]183875,mkokler[/T][T]130314,esevetnov[/T][T]186073,efruzt[/T][T]153370,stormare[/T][T]186302,Batubey[/T][T]141312,Dragneel.99[/T][T]123468,ozkan61[/T][T]182564,KızılcıkBeta[/T][T]113928,ysn1678[/T][T]187939,akvaristmert6406[/T][T]188339,heydu[/T][T]179193,eisenfus[/T][T]109653,acemifisher[/T][T]97248,SENCAN[/T][T]185529,cancanseven[/T][T]188740,Engin_35[/T][T]157949,Seyit SUNGUR[/T][T]100251,UtkuEmreAkkoyun[/T][T]190125,muratkaan[/T][T]182062,caca38[/T][T]138460,ttopay[/T][T]186525,mirat[/T][T]192172,AcemiAkvarisst[/T][T]186990,Mutlu4728[/T][T]184080,Bunyamin02032[/T][T]186861,SaitBaki[/T][T]78942,muratdeg[/T][T]73995,AbdullahTEZER[/T][T]191048,ncanerte[/T][T]78488,sercansezen[/T][T]192661,Nitrotoluen[/T][T]192729,FurkanTezcan[/T][T]193971,Kablgnc01[/T][T]160001,abakusfx[/T][T]122716,Geritli[/T][T]191964,AnilKa[/T][T]40300,HaYLaZzZ[/T][T]134376,omercakir[/T][T]166688,umtbra[/T][T]182634,Goraybo[/T][T]193950,Drone[/T][T]49391,Kazancioglu[/T][T]194845,Karaoglus[/T][T]195827,SakaryaTR[/T][T]91059,F4iLuR3[/T][T]191807,bodomania[/T][T]20572,tarquinnn[/T][T]76095,kibrit[/T][T]174118,berkeimergi[/T][T]195882,bosstagezer[/T][T]185063,mertboeing737[/T][T]190320,Essen[/T][T]196610,Sengur[/T][T]194377,Ahmet Can45[/T][T]192335,yunusessiz[/T][T]161030,06ugur06[/T][T]188978,erdremix[/T][T]184190,ArdaBeyribey[/T][T]179616,berkecan03[/T][T]188725,Semik[/T][T]168086,brigantes[/T][T]200007,MehmetEnes[/T][T]200358,gorkemhekimoglu[/T][T]195682,sedat3607[/T][T]12966,pilot32[/T][T]27147,menuy[/T][T]201263,Shaggi[/T][T]200379,Mesel[/T][T]93087,FerhatKaya[/T][T]202440,Yesilen8[/T][T]200301,Metehann[/T][T]152301,muratsensu[/T][T]203338,erayt[/T][T]97399,teomansenol[/T][T]202504,simbelmyne[/T][T]116960,memo330[/T][T]196737,rifai[/T][T]204170,Metingul62[/T][T]124805,babuqhtuLu[/T][T]143788,MeraklıAkvarist[/T][T]204392,nanomd[/T][T]203778,Aralper[/T][T]200199,Selçuk16[/T][T]204956,mesut35[/T][T]188104,Umurs[/T][T]17533,AQUAtif[/T][T]152862,rmznlcck[/T][T]122560,okty[/T][T]192460,leventty[/T][T]205700,mehmetsahin12[/T][T]193736,Ekrem Kaan[/T][T]207035,erdgn_celal[/T][T]204364,Sj Injection[/T][T]208440,melisst[/T][T]198353,HobiciBalıkçı[/T][T]188949,eyuphan[/T][T]151628,Mete Duru[/T][T]166324,Ramazan.K[/T][T]25355,qilker[/T][T]210211,Findarato[/T][T]210339,emrenouma[/T][T]209257,LEnfantSauvage[/T][T]117654,ffurkann[/T][T]209558,05Halil[/T][T]107095,Ladres[/T][T]211398,olcaytu[/T][T]210944,Dreamcometrue[/T][T]195675,sabrisencan[/T][T]206959,zeki.kilic.53[/T][T]91209,cagdasegin[/T][T]182353,elbet20[/T][T]143067,tahaceylan[/T][T]196710,LepistesDüşkünü[/T][T]213564,mustafamrt[/T][T]214041,omerbay[/T][T]116723,member[/T][T]178339,Efekulien[/T][T]214092,Nursun[/T][T]97410,S r K n[/T][T]215775,Nanda94[/T][T]216504,Yunus41[/T][T]215743,TugayKrmn[/T][T]113544,Arkun[/T][T]207908,Dmrktn[/T][T]208642,leventzl[/T][T]216503,CgnEmree[/T][T]183240,MrPePe[/T][T]194383,Oğuzhan_ÇEPNİ[/T][T]217969,AliA[/T][T]13934,balıkhastası[/T][T]212357,Suleyman45[/T][T]204980,nzmyksl[/T][T]218406,Buluthsn[/T][T]219019,Deniz.Deniz[/T][T]209634,Slymn45[/T][T]148752,UtkuuKurt[/T][T]150678,feritgul[/T][T]213514,Rstokms[/T][T]221185,Bysam[/T][T]224333,berkantozymn[/T][T]223353,Xafer0634[/T][T]222405,Oghzn[/T][T]224052,de4b5[/T][T]220240,adilce[/T][T]224289,Mnsr[/T][T]43397,Huleyn[/T][T]124128,Azeri[/T][T]48719,alkanbey[/T][T]227377,Süper akvarist[/T][T]178138,Alikorkmaz13[/T][T]213342,sakal34[/T][T]193233,Ahmet55[/T][T]225851,Nahola[/T][T]228893,msii[/T][T]225266,Fuat.52[/T][T]210274,Mur1907[/T][T]137801,Greshakai[/T][T]228292,hmumdil[/T][T]230523,DanteeBeta[/T][T]230283,jackiebrown[/T][T]174486,eyypunal[/T][T]227924,Ahmet_[/T][T]231122,Arda_26[/T][T]231391,İlsiuon[/T][T]233026,VsfAkn[/T][T]232664,Eskiadam[/T][T]24145,kadir_7[/T][T]195540,Gökdeniz0660[/T][T]204089,Furkann66[/T][T]240275,Laterthanbefore[/T][T]238817,AhmetKadir[/T][T]242014,BoZeY[/T][T]136919,ebayir[/T][T]237787,Akvaryum2000[/T]
+1: [T]125086,OMER SERKAN[/T][T]179251,RaCaMeiSTeR[/T][T]162285,Sahin_Damar[/T][T]171743,emirhan167[/T][T]181552,servetaga[/T][T]182879,MaxKrone[/T][T]121218,Sibleli[/T][T]183088,Aftaba[/T][T]177760,Hasan127[/T][T]182413,Kurter[/T][T]120552,blackmarried[/T][T]186073,efruzt[/T][T]186302,Batubey[/T][T]182564,KızılcıkBeta[/T][T]187939,akvaristmert6406[/T][T]185529,cancanseven[/T][T]188740,Engin_35[/T][T]157949,Seyit SUNGUR[/T][T]75452,ilkayersan[/T][T]182062,caca38[/T][T]138460,ttopay[/T][T]97449,muhittin1993[/T][T]184080,Bunyamin02032[/T][T]191048,ncanerte[/T][T]78488,sercansezen[/T][T]192729,FurkanTezcan[/T][T]122716,Geritli[/T][T]40300,HaYLaZzZ[/T][T]193674,ZayaZ[/T][T]195827,SakaryaTR[/T][T]91059,F4iLuR3[/T][T]191807,bodomania[/T][T]174118,berkeimergi[/T][T]195882,bosstagezer[/T][T]194377,Ahmet Can45[/T][T]192335,yunusessiz[/T][T]201006,Alphonse[/T][T]201263,Shaggi[/T][T]93087,FerhatKaya[/T][T]194860,Kadir61[/T][T]200301,Metehann[/T][T]202504,simbelmyne[/T][T]195634,AyToR[/T][T]116960,memo330[/T][T]124805,babuqhtuLu[/T][T]193736,Ekrem Kaan[/T][T]207035,erdgn_celal[/T][T]204960,SercanHoca123[/T][T]208440,melisst[/T][T]188949,eyuphan[/T][T]151628,Mete Duru[/T][T]125974,deatless22[/T][T]210343,faruk7481[/T][T]91209,cagdasegin[/T][T]212526,kmlclb[/T][T]182353,elbet20[/T][T]143067,tahaceylan[/T][T]196710,LepistesDüşkünü[/T][T]116723,member[/T][T]178339,Efekulien[/T][T]214092,Nursun[/T][T]214296,CGDSNLR[/T][T]215743,TugayKrmn[/T][T]207908,Dmrktn[/T][T]216503,CgnEmree[/T][T]194383,Oğuzhan_ÇEPNİ[/T][T]212357,Suleyman45[/T][T]204980,nzmyksl[/T][T]218406,Buluthsn[/T][T]209634,Slymn45[/T][T]219703,Escelipse[/T][T]213514,Rstokms[/T][T]222405,Oghzn[/T][T]224052,de4b5[/T][T]220240,adilce[/T][T]219008,tokatliakvarist[/T][T]227377,Süper akvarist[/T][T]225851,Nahola[/T][T]228893,msii[/T][T]137801,Greshakai[/T][T]230260,DenizSipahI[/T][T]229797,egos1907[/T][T]230523,DanteeBeta[/T][T]174486,eyypunal[/T][T]231391,İlsiuon[/T][T]233026,VsfAkn[/T][T]195540,Gökdeniz0660[/T][T]227413,yyiImaz[/T][T]136919,ebayir[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Sezer10Çevrim Dışı

Kayıt: 03/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 87
Sezer10Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2008 18:15

Benim gibi bitkili tanka yeni başlayacaklar için çok güzel bir derleme olmuş yazınızın devamını dört gözle bekliyorum.

Saygılar...

Teşekkür Edenler: [T]184286,HayatiAtakan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahimozelÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/04/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 656
ibrahimozelÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2008 20:33
Mustafa bey, eline sağlık yeni başlayacak arkadaşlar için gerçekten güzel bir yazı olmuş, devamında bu tarz bir örnek kurulum ve herkesin kolaylıkla bulabileceği bitkiler ile iligili bilgi verirsen bence gayet iyi olur. devamını bekliyoruz. benimde arkadaşlara önereceğim bir yazı oluşuyor. saygılar.

Beğenenler: [T]208642,leventzl[/T]
Teşekkür Edenler: [T]153708,hoca0666[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2423
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2008 20:46
 Mustafa kısa ve öz bir bilgi kaynağı olmuş eline sağlık. Gerçi pek kısa demekte mümkün değil ama. İlk kurulumlarda sorulabilecek her türlü soruya cevap vermişsin güzel bir yazı olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FTM_GLÇevrim Dışı

Kayıt: 16/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 462
FTM_GLÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2008 21:24
Sayın Erdoğar, iyi güzel anlatmışsını. Ciddi manada bitkiliye adım atmış bir üye olarak şunu merak etmekteyim.
 
Sizden aldığım tavsiye doğrultusunda aQuacly yerine hagen kum kullanmaya karar verdim.Bugün 3 pet shop gezdim ve hiçbirisinde yok. Bir tanesi Quartz kumun ph seviyesine etkisinden başka hiçbir katkısının olmadığını, aQuacly tercih etmem gerektiğini söyledi.Bitkiler için gereken besini içeren bu kumdur dedi.
 
Sitede kurulm akvaryumları incelediğimiz vakit her iki kumun da tercih ettiğini görüyoruz.Neye göre hagen neye göre aQuacly?
 
Pek önermesemde "sera florena" kullanılabilir demişsiniz. Çoğu üye bu gübreyi tercih etmişken neden önermiyorsunuz? ( ben bundan aldım Big%20smile)
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2423
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2008 22:37
 Sorularınızı ben yanıtlayım. 1 yıla yakın bir süre aquaclay kullandım tek başına. İlk önce bitki dikimi işkence hele hele taban bitkisi dikseniz ve kökleri tutsa bile çok çabuk çıkabiliyor. İkincisi içerdiği besin sürekli değil ve bir süre sonra tükeniyor (gerçi her besin içeren kum böyle ama) Hagen siyah ise hem görsellik olarak hemde bitki dikimi için mükemmel bir kum. Şu an yeni kurduğum akvaryumumda Hagen siyah kum kullanmaktayım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nyucelÇevrim Dışı

Kayıt: 25/07/2007
İl: Çanakkale
Mesaj: 985
nyucelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2008 22:51
Ben de önce tebrik edeyim güzel bir yazı olmuş.

Forumda aquaclay'den memnun olan bir ben varım sanırım ;) bitki dikmek başlangıçta zor oluyor ama bitkiler tuttuktan sonra çıkıvermiyorlar. Öyle bir tehlike yok yani. Sonuçta görüntü olarak oldukça farklı iki kum aquaclay ve hagen. Aquaclay bana daha doğal görünüyor, belki hiç siyah kum görmediğimdendir. nyucel2008-09-23 22:52:10

Beğenenler: [T]212698,Yunus492[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2008 23:24
Yazıya bitki türleri ile ilgili bölüm eklenmiştir..


[QUOTE=FTM_GL]
Sizden aldığım tavsiye doğrultusunda aQuacly yerine hagen kum kullanmaya karar verdim.Bugün 3 pet shop gezdim ve hiçbirisinde yok. Bir tanesi Quartz kumun ph seviyesine etkisinden başka hiçbir katkısının olmadığını, aQuacly tercih etmem gerektiğini söyledi.Bitkiler için gereken besini içeren bu kumdur dedi.
 
Sitede kurulm akvaryumları incelediğimiz vakit her iki kumun da tercih ettiğini görüyoruz.Neye göre hagen neye göre aQuacly?
 
Pek önermesemde "sera florena" kullanılabilir demişsiniz. Çoğu üye bu gübreyi tercih etmişken neden önermiyorsunuz? ( ben bundan aldım Big%20smile)
 
[/QUOTE]

Sayın Yılmaz;

Öncelikle yeni kurulumunuz hayırlı olsun. İstanbul' un hangi semtindesiniz bilmiyorum ancak Anadolu yakasında Pendik Yeşil Papağan, Maltepepet gibi yerlerde bulamanız mümkün. Gittiğiniz akvaryumcu malesef sizi pek doğru bilgilendirmemiş; kuartz kum suyun pH derecesine etki etmez; aquaclay' de besin içermez. Sadece var olan besini bünyesine alarak dolaylı yoldan köklere besin sağlar. Aslında bu konular daha önce çok kez yazılıp çizildi ama son kez buradan yazmış olayım: Ben kendi adıma özellikle hafif olması, iri taneli olması, bitki dikimini zorlaştırması ve bana göre kötü görünmesi nedeiyle tercih etmiyorum ve önermiyorum. Sizinde dediğiniz gibi hatta mesajınızın akabinde gelen mesajlarda da görebileceğiniz gibi tercih edende var etmeyende. Her iki kişide (Barış ve Necdet Bey) bitkili akvaryum konusunda  bilgi ve tecrübe sahibi kişiler. İşte bu yüzden bende  yazımın başlarında koyu renk ile bir paragraf yazdım Göz%20Kirpma

Sera florena; yeterince yoğun olmaması nedeiyle çok kullanımı sonucu pahalıya gelmesi, bitki gelişimi ve sağlığı açısından öncelikli olarak yazdığım gübrelere oranla yetersiz kaldığını tecrübe etmiş olmam sanırım yeterli nedenlerdir Tebessüm Yinede kullanılmayacak bir gübre değil elbette. Aldıysanız kullanın tabiki.
mustafaerdogar2008-09-24 00:09:43

Beğenenler: [T]181552,servetaga[/T][T]214923,necmi3437[/T]
+1: [T]181552,servetaga[/T][T]214923,necmi3437[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 10:41
Çok güzel bir makale olmuş Mustafa.Aklıma dün sana sorduğum metal halide olayı geldi.Sanırım ben sorduktan sonra sen makale yazmaya karar verdin dermişimBig%20smile.
Aquacly güzel bir taban kumu havalanma özelliği olması kötü yanı.Bence aquacly bildiğimiz pişmiş kırmızı toprak içinde hava kabarcığı kalarak pişenler havaya çıkıyor.Uzun süre inceledim ve zamanım olursa bir ara size aquacly bile yapabilirim bu konuda ciddiyim ama önce denemek lazım.Yeni akvaryumda tabana aquacly üstüne hagen siyah kum aldım.Otuz comda iki üründende bol bol var bulamayanların dikkatine.
Saygılar.
enginkoc342008-09-24 10:55:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 11:02
[QUOTE=mustafaerdogar]
Sayın Yılmaz;

Öncelikle yeni kurulumunuz hayırlı olsun. İstanbul' un hangi semtindesiniz bilmiyorum ancak Anadolu yakasında Pendik Yeşil Papağan, Maltepepet gibi yerlerde bulamanız mümkün. Gittiğiniz akvaryumcu malesef sizi pek doğru bilgilendirmemiş; kuartz kum suyun pH derecesine etki etmez; aquaclay' de besin içermez. Sadece var olan besini bünyesine alarak dolaylı yoldan köklere besin sağlar. Aslında bu konular daha önce çok kez yazılıp çizildi ama son kez buradan yazmış olayım: Ben kendi adıma özellikle hafif olması, iri taneli olması, bitki dikimini zorlaştırması ve bana göre kötü görünmesi nedeiyle tercih etmiyorum ve önermiyorum. Sizinde dediğiniz gibi hatta mesajınızın akabinde gelen mesajlarda da görebileceğiniz gibi tercih edende var etmeyende. Her iki kişide (Barış ve Necdet Bey) bitkili akvaryum konusunda  bilgi ve tecrübe sahibi kişiler. İşte bu yüzden bende  yazımın başlarında koyu renk ile bir paragraf yazdım Göz%20Kirpma

Sera florena; yeterince yoğun olmaması nedeiyle çok kullanımı sonucu pahalıya gelmesi, bitki gelişimi ve sağlığı açısından öncelikli olarak yazdığım gübrelere oranla yetersiz kaldığını tecrübe etmiş olmam sanırım yeterli nedenlerdir Tebessüm Yinede kullanılmayacak bir gübre değil elbette. Aldıysanız kullanın tabiki.
[/QUOTE]

Mustafa Bey; aquaclay konusunda farklı düşünüyoruz.

Aquaclay'in bariz avantajları var. Birincisi yapımında içine katılan mineraller ile bitkiler için 6-12 ay kadar besleyici etkide bulunuyor. Bunun dışında hafif olduğu için kök gelişimini engellemiyor. Oksijen geçişi kolay olduğu için kökleri boğmuyor ve yeni başlayanların başına oksijensiz bölge sorunu açmıyor.(veya açılsa bile sorun çok büyümüyor) Isı transferi konusunda da gayet iyi. Son olarak gözenekli yapısı sayesinde bolca bakteri barındırabiliyor.

Bence bunlar çok önemli özellikler ve hiç biri quartz kumda yok. (hagen veya başka marka fark etmez, quartz quartzdır)

Tabii bahsettiğiniz siyah kumun da avantajları var. İnce yapılı hemianthus gibi 2-3 tür bitki aquaclay'e çok zor tutarken bu kuma rahat tutunuyor ama bunda da çıkma sorunu yaşanmıyor değil. Bir de çok güzel gözüküyor. O kadar... Dezavantajları ise ince taneli olmasından dolayı ısı transferini, oksijen taşınmasını engellemesi.

Gübre olarak sera florena güzeldir ama dediğiniz gibi biraz pahalıya geliyor. Seachem ise açıkçası pek çok ürünü solluyor. Yalnız florenanın bence en büyük artısı pek çok yerde açığının bulunmasıdır.
onuruygun2008-09-25 19:56:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FTM_GLÇevrim Dışı

Kayıt: 16/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 462
FTM_GLÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 11:29
Bakın yine iki farklı görüş olmuş Big%20smile
 
Kararım Quartz kumdan yana ona artık eminim. AQuacly kumu yakından görme fırsatım oldu ve gerek renk açısından gerek tanelerinin büyüklüğü açısından aradığım kumun o olmadığını anladım. İstanbul/Bahçelievlerdeyim (bilenler bilir ne kadar merkezi bir semt) ve Quartz kum yok. Dazs Soil'i hiç duymamışlar.Bana soruyor satıcı ne işe yarıyormuş diye.Gittiğim pet shop İstanbul'da pek çok şubesi olan, hepimizin bildiği pet shop.
 
Gübre olarak olan olmuş artık.Sera'yı almış bulundum. Tek başına yeterli olmayacağı söylendi.Tablet gübre olarak ne önermektesiniz?O tam doğru olsun bari.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FTM_GLÇevrim Dışı

Kayıt: 16/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 462
FTM_GLÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 11:33
[QUOTE=enginkoc34]Otuz comda iki üründende bol bol var bulamayanların dikkatine.[/QUOTE]
 
İnternetten alışveriş yapma taraftarı değilim.Bahsettiğiniz sitede mevcut olduğunu ben de biliyorum.
 
 
Sitedeki akvaryumcular kısmından Bahçelievlerdeki tüm akvaryumcuları aradım.( Şahsen gitmediğim 8 tane ) Hiçbirisinde yok. Yani elimizdeki 11 pet shop da Hagen siyah Quartz kum yokkk.
 
Sanırım ben internetten alacağım Big%20smile
 
FTM_GL2008-09-24 12:12:00

Beğenenler: [T]11530,ybasarkan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 12:11
Başlığa ekleme yapılmıştır..

[QUOTE=onuruygun]Aquaclay'in bariz avantajları var. Birincisi yapımında içine katılan mineraller ile bitkiler için 6-12 ay kadar besleyici etkide bulunuyor. Bunun dışında hafif olduğu için kök gelişimini engellemiyor. Oksijen geçişi kolay olduğu için kökleri boğmuyor ve yeni başlayanların başına oksijensiz bölge sorunu açmıyor.(veya açılsa bile sorun çok büyümüyor) Isı transferi konusunda da gayet iyi. Son olarak gözenekli yapısı sayesinde bolca bakteri barındırabiliyor.[/QUOTE]
Besin içerdiği konusu hariç yazdıklarınızın hiçbirine karşı değilim; hepside doğrudur. Zaten önceki yazılarımın hiç birisinde aksini iddea etmemişimdir. Besin içeriği olmadığı konusunda ise bende üreticisinin yalancısıyım Utangaç. Aşağıdaki linkte bizzat üreticiden alınmış bilgiler ve devamında gelen yorumlar bulunmakta; bir inceleyin isterseniz.

http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showthread.php?t=44947&highlight=aquaclay

(Tabi bu araştırmanın yapıldığı tarihten bu yana ürünün içeriği değiştirildiyse durum değişir)

Açıkcası yeterli tane kalınlığına sahip (ortalama 3 mm diyelim) bir kumda (quartz, hagen yada dere kumu farketmez) oksijen ve ısı transferinin, "ciddi sorun oluşturacak oksijensiz bölge oluşumuna" yada "bitkilerde ciddi sorunlara" sebep olacak seviyede az olmadığını gözlemlediğim için tercihimi bu kumlardan yana kullanıyorum ve yeni başlayanlarada (diğer önerilerimi yerine getirmeleri durumunda) öneriyorum. Tekrar yazayım; elbette bu özellikler aquaclay' deki kadar iyi değildir ancak aquaclay' in kullanım zorluğunun yıldırıcılığı ve görüntüsü beni böyle bir tercih yapmaya itiyor. Bakteri alanı sağlaması konusunda ise durumu daha büyük ve biyolojik malzemesi daha fazla bir dış filtre ve az organik yük ile çözme yoluna gidiyorum.

Sonuçta olay birazda zevkeler ve renkler meselesine dönüşüyor ve yazımın başında da belirttiğim gibi bu benim yöntemim ve uygulamamdır.

[QUOTE=onuruygun]Bence bunlar çok önemli özellikler ve hiç biri quartz kumda yok. (hagen veya başka marka fark etmez, quartz quartzdır[/QUOTE]
Bu arada epey önce aldığım bir duyumu aktarayım; hagen, quartz değil özel yapım bir kum.
mustafaerdogar2008-09-24 16:44:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ErtugÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8879,2[/B] [C]2,3,27254[/C]
Kayıt: 09/05/2007
İl: Ankara
Mesaj: 622
ErtugÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 12:31
Ben aquaclay kullanıyorum ve oldukça memnunum. Özellikle yeni budadığım bitkilerin kök gelişimleri çok hızlı oluyor. Quartz kum ve benzeri daha ince kumlardaki denemelerimde özellikle kök gelşiminin daha yavaş olduğunu gözlemledim. Ancak estetik açıdan quartz kumların daha iyi olduğunu söyleyebilirim.

Teşekkür Edenler: [T]200199,Selçuk16[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir