100x100x60 Beraber Kuralım :)
Sayın Akvaryum Tutkunları,
Geçen gün bir arkadaşımın baskılarına dayanamayıp camcıda 100x100x60 ebatlarında akvaryum yaptırdım. Akvaryum dün itibari ile bitti, fakat ebatlarını görünce korkuya kapıldım ve sizlerinde yardımlarını alarak mümkünse güvenli bir şekilde kurmak istiyorum. Aksi taktirde 600 lt bir akvaryum evde gerçekten tehlike arz edecektir.
Genel olarak Yunus ve sarı prenses olacaktır. 1er erkek 4er dişi. Toplam 10 balık.
Detaylar ve Sorularım :
1-Hacim 600 lt. Cam kalınlığı olarak 10mm cam kullanıldı. Camlar standart olup tapmperli değildir.
2- Akvaryumun tabanında (kare şekide 10x100 10mm) camdan destek atıldı. Aynı şekilde tabanda ortadan da bir destek geçiyor. FAKAT usta akvaryumun üstüne herhangi bir ek cam yapıştırması yapmamış. Bahsettiğim kuşak değil boyuna geçebilecek iki ade şerit mesela. Sorum buraya silikon ile yapıştıralacak cam şerit akvaryumun esnememesine katkıda bulunurmu?
3- Akvaryumun altında ve ustunde aynı şekilde dikmelerde aliminyum (2,5 cm) köşebent atılmıştır. Köşebentler silikon ile yapıştırıldı. Fikir olarak akvaryumun üstüne kaynaklı kare şeklinde paslanmaz yekpare bir köşebent şapka yaptırırsa esneme ve patlama riskini önlemiş olurmuyum. Hem bu yekpare parçanın üzerinde tırnaklar olacak ve 30+30w iki florasan ve florasanların sağında ve solunda buhar ve yemleme kapakları olacak.
4- Sehpa olarak 2,5 cm çelik profilden 70 cm yüksekliğinde iskelet kaynattırdım. Ayaklarını ayarlamalı ve altı siyah silikonlu olanlardan seçip kaynaklattıracağım. Ayrıca iskeletin üzerine marangoz dolap giydirmesi yapacak. Profiller anti pas boya ile boyandı.
5- Filtre olarak bir standart süngerli iç filtre hem akıntı açısından hem de temizlemek için. Ayrıca daha önceki akvaryumum 150 lt olmasında elimde olan yeni fluval 305 ve eski tetra ex 700 dış filtrem aynı anda bağlanmak zorunda kalacak. Sizce yeterli olurmu.?
6- Elimde 100w bir ışıtıcı var ama kışa doğru kaliteli bir 300w almayı düşünüyorum önerileriniz.?
7- Kum olarak silisli kum düşündük ama çok pahalı olacak sanırım başka alternatiflerim nelerdir.? Ayrıca dekor olarak Doğaltaş sektöründe olmam nedeniyle iki yumruk büyüklüğünde eskitilmiş (kazanlarda yuvarlanmış dere etkisi verilmiş) mermer kullanacağım (onyx,mavi,yeşil), ayrıca elimde 8 adet kadar gene orta büyüklükte antalya falez kayası (lav kayası) var onlardanda küçük bir resif oluşturmaya çalışacağım. Bu setup a ayrıca plastik bitki eklemem doğru olurmu yoksa yunus ve sp ye sadece kayamı şart?
8- Hiç tecrübem yok ama kavaryumun dibini delmeden hortumla çekip kafa motoru ile geri göndererek bir sump yapma imkanım olurmu?? Zira iki adet dış filtre aylık 30w elektrik çekecek ve çok masraflı olacak.
Daha onlarca sorum var ama görebildiğim en önemlileri bunlar. Şimdiden yardımcı olacak arkadaşlara teşekkürler. İmla hatalarım affola.
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
http://www.akvaryum.com/Forum/10010060_%28h%29guncel_fotolar_shf1213_k258572.asp?PN=13
1. http://www.akvaryum.com/Hesaplayici/akvaryumyapim.asp
Burdaki hesaplamalara göre cam ölçünüz yeterli.
2. Üsttente kayıt kuşak atmanız sağlamlık konusunda size epeyce yeterli gelecektir.
3. Kayıt kuşak ve buhar camları gayet uygun olacaktır. Üstüne birde mobilyadan kapak, tamamdır.
5. Sanırım en önemli kısım burası. Su hacminiz büyük. İç filtre görüntüyü bozmaktan başka bişey yapamaz sanırım. Diğer taraftan 2 dış filtrenizde yeterli gelmeyebilir. Bu hacim ve besleyeceğiniz balıklar için en uygunu sumb ya da daha büyük dış filtreler (Fluval fx5 vb). Akıntı içinde dalga motoru kullanabilirsiniz.
6. Eheim Jager
7. Silis kum en uygun fiyatlı olanıdır. Diğer kayalar gayet uygun bence.
8. Olmaz diyebilirim. Tabiki çeşitli sistemler var. Owerflowbox gibi. Ama iyi randıman almak, elektrik kesintilerinde devamlılık gibi çok ciddi önlemlerin alınması gereken bir uygulama. Başlangıç olarak tavsiye edemiyorum. 30w lık elektrik sarfiyatı çok geliyorsa maalesef bu aşamada tekrar düşünmenizi ve ilerlemek isteyip istemediğiniz konusunda karar vermenizi tavsiye ederim.
Çünkü gerçekten pahalı bir hobi... Herşeyiyle. Özellikle kışın.
Kendi tecrübelerimle birşeyler yazmaya gayret ettim. Yanlışım varsa kusura bakılmasın.
Kolay gelsin.
Selamlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Herkes pazardan kendi aklını almış ama, yinede ...
1 - 2. Suyun yüksekliği basınca direk etki etmektedir. En alt (dip) noktada en yüksek basınç oluşur. Bu sebeble cam kalınlığın yeterlidir. Tabiki esneme önemli bir konudur. Üst tarafa içinde artı (+) şeklinde uygun kayıt kuşak atmanız, sizin açınızdan çok daha güvenli olacaktır. Fakat cam güneş ışığını ne kadar çok görürse o kadar zayıflamaktadır, bu sebeble direk ışık almasını engeleyiniz ve mümkünse pencere vb. yanına koymayınız. Yinede imalat kaynkalı sorunlar olabileceğinden (silikon, cam kalitesi vb.) ilk sefer su doldurduğunuzda mümkünse evin banyo vb. yeri olsun ki olası kazalar daha da tatsız olmasın.
3- Kapak tabiki sizin için önemli hem aydınlatma hem güvenlik açısından. Bu genişlikte müdahale etmeniz zor olacağı için çerçeve hariç kapağı iki parça yaptırmanızı tavsiye ederim... Bu akavaryumun en az 3 tarafı açık olmalı ki müdahale konusunda sıkıntı yaşamayınız...
4- Akvaryum ebatlarından dolayı su bastıkça dengesi oturacaktır. Bir su terazisi ile yavaşaca ve eğimi kontrol ederk su doldurunuz, böylelikle müdahale şansınız artar. Ayarlı ayaklar (eğer 3,5 ton ve üstü) taşıma kapasitesinde değilse mutlaka eğilecektir. Bunun yerine profilin ayağını kapalı yaptırıp, ayağın altına 1 cm yumuşak köpük - silkon vb koyunuz hem dengeyi oturtur hem bastığı yeri ezmez....
5- Dış filtreleriniz istesenizde suyun tamamını dilediğiniz gibi çeviremeyecektir. Su devri için bir akıntı yaratmak gerekecektir.
6- 300 wat ısıtıcı olarak eheim jager tavsiye ederim, boyutları büyük olduğundan dolayı (karşı çıkanlar olabilir) ısıtıcıyı tabana yakın yatay paralel kullanıp daha verimli su ısıtabilirsiniz. Isıtıcı filtrelerin emiş borusuna yakın olmasını öneririm....
7- Silis kumu bulunduğunuz yere yakın kum ocaklarından almanızı tavsiye ederim. Olabilecek en ucuz yer orasıdır. Ama camdan ziyade tabanda kum olmasını tavsiye ederim. Kayaları mümkünse tek tip mümkünse koyu tonlarda ve altlarında strafor - köpükle kullanmanızı tavsiye ederim. Daha önce yazılmış ama yavruları düşünerek emiş borularına yakın kaya koymayınız. Yavruları kaya diplerine aralarına saklandığı için filtre çekecektir. Ortada 1 öbek 2 tane köşede ve 3 adet verev (hat) şekilde dizerseniz etkili bir sunum olur. En fazla yüzme alanı ve en iyi yuva kombinasyonunu oluşturmanız gerekmekte...
8- Daha önce kullanıldığını gördüm, ama kullanım ve görsel zevkler size kalmış...
Bunu dışında düşündüğünüz türler için inanılmaz güzel bir seçim yapmışsınız, ticari değil de gerçekten sevgiyle bakıyorsunuz konuya, takdirlerimi sunuyorum...
Saygılarımla
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Değerli Arkadaşlar,
Yorumlar için çok teşekkür ederim. Foruma yeni üye olduğum için belli bir süre
mesaj atamadım kısıtlama vardı.
Akvaryumun şu anki güncel halinin fotoğrafını aşagıda ekliyorum. Sağlam olması
açısından taban gibi akvaryumun üstünüde 10mm cam ile çevirdik ayrıca dikmeyi
tabandaki gibi tek değil çift attık. Sonuçta kalan boşluklar bana fazlasıyla
yetecektir.
Ayrıca ustune ışıklandırma için dolap ahşabı ile aynı renkte şapka gelecektir
ayrıca hakimiyet için 2 adet kapağı olacaktır.
Isıtma olarak Eheim Jager de karar kıldım ve 1 adet 300w almayı düşünüyorum
(50ytl). Leyhan arkadaşım tabana yatay koy demiş sanırım ısıtıcının tamamı su
altında çalışabiliyor. Dogru mu??
Kum için link atabilirseniz çok sevinirim. Ayrıca kac kilo kum gider tabana?
Silisli kum düşünüyorum gridi ne olacak? Tane büyüklüğü yani. Balıkesirde
Mercan akvaryumda torbasına 80 ytl gibi bir rakam verdiler çok pahalı geldi.
Tür olarak arkadaşlar tek tür düşünüyorum. Yunus olacak :). 1e2d var şu an
elimde dişileri tabiki arttıracağım ama türlerimin kalitesi sizce iyimi bilemiyorum.
Aşağıda resmi olan erkek ismi Tayyar Dolphinson :)). Yorumlarsanız sevinirim.
Ayrıca dişilerinde resmi var. Elimde Tetranın blood worm paketleri war 20 li haftada birsefer vermeyi düşünüyorum. Ayrıca Tetra Cichlid sticks var. Bana Sarı Prenses ve yunus için günlük hangi yemleri kullanmalıyım bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
Sump olayına gelince yabancı siteleri gezdim ama pek birşey anlayamadım çok
karışık sistemler. Var ise türkçe kaynak linki verirseniz çok sevinirim. Akvaryuma sump için taban deliği açtırmayı düşünmüyorum. Örnek olarak Fluval fx4 yada 5 alacak maddi durumumda şu an malesef yok. İstediğim ebat ve ekillerde cam birleştirme imkanım var. Sorun elektrik maliyetinden çok balıklarımın sağlığı bu da bir gerçek.
Eski akvaryumumu yavruluk olarak düşünüyordum 80x40x50 150lt 100w ısıtıcı ve üretim filtresi koyacağım. Akvaryum resmi :
Alt dolaba gelince 2,5 luk çelik profilden yapıldı ve üstüne anti pas boya atıldı. Şu anda marangozda üzerine maun giydirme yapılıyor. Ayak seciminde tavsiyelerinizi dikkate alacağım.
Dalga motoru homojen ısı ve bakteri dağılımı ayrıca homojen bir filtrasyon için şart bunu anladım. Lütfen marka ve model öneriniz.
Doğan beyin akvaryumunu inceledim kendisini kutluyorum ve sağlıklı balıklar diliyorum. Örnek çalışma.
Güncellemeler en kısa zamanda konuya eklenecektir.
Saygılar Sevgiler Akvaryum Dostları
Ömer...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir