200lt Amerikan Karması hakkında önerileriniz?


DoktorÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 85
DoktorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2009 19:21
Tür Önerisi bölümünde cevap alamadığım ve son kararım Amerikan Karması olduğu için konuyu buraya taşımayı düşündüm. Tankı yavaş yavaş kafamda oturttum. Bir arkadaş GT önerisinde bulundu fakat GT benim de çok hoşuma giden bir tür olmasına karşın agresifliği ile tankta problem çıkarmasını istemiyorum. Keza tank boyutları ve içindeki dekorlarla hesap edildiğindeki su kapasitesine göre biraz büyük kaçabilir. Gerçi cichlidler genel olarak bölgelerini koruma yanlısı balıklar ama balığın agresiflik derecesi karma tankın kaderini belirleyen önemli unsurlardan biri diye tahmin ediyorum.

Aşağıda bağlantısını verdiğim makale'de tank boyutlarına göre karma önerileri var. Ben buradan yola çıkarak 

200-400 litre için şöyle bir karma önerilmiş.

[quote]Six severums or angelfish or festivums, one pair curviceps, one Sturisoma, six Corydoras, six medium-sized tetras.[/quote]

Burdan yola çıkarsak;

6 Severum, bir çift L. Curviceps, 6 corydoras (üç tane var zaten üç daha eklerim), altı tane de tetra.

Sorular:

Rainbow ve Ateş Ağız'dan da hoşlandığımı göz önünde bulundurarak;

(Parantez içinde size kolaylık olması bakımından tamamiyle farazi önerilerde bulundum.)


1-Karma varyasyonu nasıl değiştirilebilir?

Mesela "6 severum yerine 4 ateş ağız olsa daha iyi olur vs. , Severum bulmak zordur ve pahalıdır onun yerine Rainbow düşünsen daha iyi olur, tetra olarak kırmızı burun değil de neon alsan hem daha dayanıklılar hem daha güzeller, Sturisoma yerine cüce vatoz düşünebilirsin..." tarzında önerilerinizi bekliyorum. Balıkların bulunabilirliği, dayanıklılığı, karma akvaryumdaki uyumları, fiyatları gibisinden etkenleri göz önünde bulundurmanızı rica ediyorum. 


2-Biyotop'a yakın bir tank kurmak fikrindeyim;

Bitkiler?
 
Bildiğim kadarıyla Amerikan tankı için bitki ihtiyacım olacak. Co2 desteği olmadan (belki gübre katkısı yapabilirim) makul bir ışık ve bitki kombinasyonu nasıl olabilir? (2 tane ... boyutunda .... renginde ... çeşidinden, ... watt  floresan...) + (Kolay ve bakımı kolay ...,....,  ve .... türü bitkiler hem amerikan tankına yakışacaktır... Şu şu bitkileri koyma çünkü ... balığı bu bitkiyi çok sever...) 

Taban ve Dekor?

1-Kaya şekil ve çeşitleri nasıl olmalı? (Özellikle yuvarlak şekilli kayalar koy vs...)

2-Taban'a sadece dere kumu yeterli olur mu? Dere kumunu inşaat malzemeleri satan yerlerden almamın bir sakıncası var mı? Kumun Ph'a ve bitkilerle olan uyumu değerlendirildiğinde uygun olur mu? Temizlik açısından rahat mıdır? Yoksa bir kat dere kumu üstüne kuvars kum koysam daha mı estetik ve doğal görünüme yakın olur?

 (Amerikan tankında dere kumu olmaz... mercan kırığı koy ki Ph şöyle böyle olsun..., Dış filtreye de ... eklemeni tavsiye ederim)

3-Kök, kuru yaprak vs... Nerden bulunur, nasıl alınır? (Amerikan tankında özellikle mangrow kökü olmalıdır fakat meşe yaprağı koymanı önermem.... Kökü şöyle böyle işlemlere tabi tutmayı unutma...)

4- Arka Fon: Siyah arka fon düşünüyorum. Fakat nasıl yapılır edilir bir fikrim yok. Türkçe veya yabancı kaynaklardan link verebilirseniz sevinirim.

200 w Isıtıcı Marka Önerisi?

Estetik görüntüsü, Fiyat /Performans oranı vs. göz önünde bulundurulursa sevinirim.

Ekol 19 dış filtre?

Amerikan tankı için uygun olur mu? Elimde bir de Atman hf 600 şelale filtre mevcut.

Örnek Tanklar 

(Dizayn ve uyumluluk ve biyotopa yakınlığı önemli.)

Herşey için şimdiden çok teşekkür ederiim.
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

balık94Çevrim Dışı

Kayıt: 27/01/2009
İl: Bursa
Mesaj: 525
balık94Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2009 21:16
Emre abi amerikanlar akvaryumda bitki tutmazlar.Ya söker yada yerler.Melek gibi amerikanlar olursa tamam.Sana papağan ve midası önerebilirim.Doal olmasada papağanlar güzel hayvanlar.Isıtıcı olarak ATMAN ısıtıcıları en iyisi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ferhatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/11/2007
İl: Malatya
Mesaj: 285
ferhatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2009 01:24
Güzel bir rainbow ve/veya sajica besleyebilirsiniz.forumda satan arkadaşlarımız var vede hesaplı.bitkili bir sajica akvaryumunun seyrine doyum olmaz diye düşünüyorum.eğer hacminiz 400 litre gibi olacaksa biraz daha büyük amerikanlardan oluşturabilirsiniz.Astronot,zebra,jaguar gibi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darXisÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 4234
darXisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2009 12:39
[QUOTE=balık94]Emre abi amerikanlar akvaryumda bitki tutmazlar.Ya söker yada yerler.Melek gibi amerikanlar olursa tamam.Sana papağan ve midası önerebilirim.Doal olmasada papağanlar güzel hayvanlar.Isıtıcı olarak ATMAN ısıtıcıları en iyisi.[/QUOTE]
Papağan birçok ülkede üretimi ve satımı yasaklanmış ömrü boyunca acı çeken insanlık dışı kuyruk kesme gibi muamelelere maruz kalan bir hibrittir.Ve beslenmesi önerilmemektedir.Midas ise nispeten barışçıl amerikanların arasında terör estirir,kısa zamanda tamamını öldürür.Akvaryumunuz 200litreyse bir çift severum için uygun,400litreyse karma yapma şansınız var.Gt leri eğer severumlardan küçük alırsanız karma yapabilirsiniz.Bu benim de amerikan akvaryumlarında sık sık tavsiye ettiğim bir karmadır.Severuma ilişmezler,yalnız tetralarınıza acımazlar onu söyleyeyim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BossÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/03/2007
İl: Bursa
Mesaj: 951
BossÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2009 18:01
1-Öncelikle kafanızda tasarladığınız akvaryumu ve türleri az çok kararlaştırmışsınız eğer akvaryumunuzun ltr 200 ise bunun için ben max boylarınıda hesaplayacak olursak bir çift golden severum,bir çiftte ateş ağız cichlid önerebilirim.Amerikan cichlidlerde malesef karma dengesi oturtmak büyük hacimli tanklarda bile türlerin agresifliklerine ve karakterlerine göre değişiyor benim görüşüm minumum düzeyde risksiz ve seyir zevki açısından güzel bir akvaryum kurmanızda yardımcı olmaktır.Saymış olduğum türleri piyasada rahatlıkla bulabilirsiniz.Boyutları ve karakterleri açısından diğer türlere göre sakin mizaçlıdırlar.Fiyat konusunda ise her akvaryumcunun balıklara biçtiği değer farklıdır bunda ne desem doğru olmaz.Dayanıklılıkları için ise her amerikan gibi son derece dayanıklı türlerdir yeterki düzenli beslensinler ve su değerlerinde aşırı bir bozulma gerçekleşmesin.
2-Genelde hepimizin içinde bitkili ve görsel anlamda göze hitab eden akvaryumlar dizayn etmek vardır.Ama malesef çoğu sevdiğimiz tür bitkileri akvaryumlarımızda barındırmazlar.Ama siz genede dayanıklı bitkileri sağlam şekilde yerleştirirseniz mesela etrafını kayalarla çevirerek vs saydığım türlerin pekte onlarla uğraşacağını sanmıyorum ve sizde böylelikle istediğiniz türde bir akvaryum dizaynına kavuşmuş olursunuz kanaatindeyim.
 
Taban dekor:
1-Sivri kayalardan ziyade yuvarlak hatlı taşlar kayalar tabikide hem balıklarınızın yaralanmaması açısından hemde görsel olarak sanki daha hoş hitab eder benim görüşüme göre.Ama ben sizin yerinizde olsam bir köşeyi oval bir köşeyide artık elde hangi imkanlar ve kayalaar varsa onlarla dekore ederim önemli olan sizin baktığınızda içinize sinmesi.
2-Kumun akvaryumda olmassa olmaz bir parça olduğunu kabul edenlerdenim.Şahsım adına dere kumu kullanmadım hiç ama tecrübelerime dayanarak kullanmış olan hobicilerin bir şikayetini duymadım bu zamana kadar.Ben midye kırığı kullanıyorum akvaryumcularda sıklıkla bulunan bir kum çeşididir ve hiçbir zararınıda görmedim açıkçası.Dediğim gibi önemli olan sizin maliyet ve görsellik açısından isteğinize uygun olması herşeyin bu konuda görerek araştırarak içinize sinen kumu ak varyumunuzun tabanına serebilirsiniz.
3-Genelde akvaryumlarımızda mangrov kökünü kullanırız bunun nedeni hem akvaryumlarımızda doğal bir ortam oluşturmayı bir nebzede olsun sağlamak hemde iyice temizlendikten sonra suda salınım yapmadan ve batan bir kök olmasıdır.Doğadan toplayıpta akvaryumlarımıza adapte etmeye çalıştığımız çoğu ağaç kütük vs genelde başarısızlıkla sonuçlanır ama genede istisnai durumlarda söz konusudur.
4-Siyah renge bende bayılırım ama akvaryumunuzda neden böyle bir ton kullanmak istediğinizi anlamış değilim bakıldığı zaman karşıdan çok iç karartıcı durmazmı sizce.Benim görüşüm akvaryumcularda bulunan çeşitli arka cam resimlerinden yararlanmanızdır umarım birtanesi ilginizi çeker ve böylece bu görsel şölene bir nebzede olsun katkım olmuş olur.
 
200w Isıtıcı önerisi
 
 
Genelde ben pek marka önermeyi sevmem ısıtıcı ısıtıcıdır mantığında bir hobiciyimdir ama bunun elektirik sarfiyatı yönünden değerlendirilmesi ve çeşitli özellikleri dayanıklığı göz önünde bulundurulması gerekir görüşündeyimGenel düşüncem Ehaim marka ısıtıcılar en çok tutulanlarıdır.
 
Ekol 19 dış filtre
 
Çocukluğumda Ekol kullanmış bir hobici olarak şiddetle tavsiye etmediğim bir dış filtredir.Ses gürültü ve temizlenebilirlik açısından.Benim önerim atman yada şiddetle vazgeçemediğim dolphin marka dış filtredir tercih size kalmış tabikide.
 
Örnek tanklar
 
Elimde şuan resimler mevcut değil ama geçtiğinde sizinle paylaşabilirim umarım yardımcı olabilmişimdir sorularınıza bir nebzede olsa saygılarımla..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReallyÇevrim Dışı

[C]4,1,10135[/C] [B]3329,2[/B] [B]2829,3[/B]
Kayıt: 10/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3890
ReallyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2009 18:31
Selam. Yeni başlayan biri olarak biyotop konusuna takılmamanızı öneririm. Biyotop herhangi bir coğrafi bölgenin sucul habitatını taklit etmeye yönelik bir akvaryum türüdür. Biyotop kurabilmek için söz konusu habitatı ve canlılarını çok iyi tanımanız gerekir. Aksi takdirde keyif alamazsınız. Biyotop akvaryumu gene tahmin edileceği gibi çok az balık içereceği için ancak çok tecrübeli ve konuya ilgi duyan kişilerin seveceği bir akvaryum türüdür. Yani akvaryumun doğal görünmesine önem verin ama daha ötesi için uğraşmayın.

200 litrede en fazla 2 severum bakılabilir, bunlar da eş çift olmalıdır. Başka çiklit türlerine de ilgi duyuyorsanız severum tek olmalı. Ateşağız ve rainbow güvenle eklenebilir. Keyhole, sajica, blue acara da diğer alternatifler. Her halükarda toplamda 3 çiklit türünü aşmamanızı öneririm. İri tetra türleri ve coryler mevcut çiklit türlerine göre eklenebilir.

Çiklitler bitkileri yiyebileceği ve sökebileceği için zemine iyi tutunan ve sert yapraklı bitkileri koymanızı öneririm. Bitki bir tercih meselesi, bitki konmadan da doğal bir akvaryum yaratılabilir.

Kaya ve kum seçimi estetik açıdan önemli. Tek renk kum kullanmayın. Farklı renkte ve farklı büyüklükte malzemeleri karıştırmak en iyisi. Tabi böyle derken aqua clay ve siyah kumu karıştırıp koyun demek istemiyorum. Doğal görünümlü malzemelerden şaşmayın. Benim tabanımda silis kumu, çakıl ve göl kıyısınsan toplanmış ince kum karışık halde bulunuyor. Çiklitler kumu kazdığı için en az midye kırığı inceliğinde olmasına dikkat edin. Kayalar akvaryumu bölgelere ayırmak açısından önemli. Ama daha önemlisi zeminle görsel olarak uyumları. Doğada tabanın bir kısmı kayaların aşınmasıyla oluşuyor. Dolayısıyla kullandığınız kuma benzeyen, en azından sırıtmayan kaya/taş kullanın. Mercan kayaları, antalya kayaları, fosil kayalar uzak durmanız gereken kaya tipleri. Taşa toprağa oduna para vermeyin.

Kök ve dalları göl-dere kıyılarında, ağaçlık alanlarda bulabilirsiniz. Dallar kurumuş ve belirgin şekilde hafiflemiş olmalı. Düşük pH gerektiren türünüz (toprakyiyen, cüce çiklit, melek, discus) yoksa mangrowa gerek yok.

Siyah arka fon için iki yöntem var: Ya uygun siyah kağıdı yapıştıracaksınız, ya da arka camı dışarıdan siyah boyayla boyayacaksınız. İkinci yöntem daha etkilidir ve daha az yansıma yapar.

Ekol 19'u bilmiyorum. Filtrasyon için en az saatte 700-800 litre çeviren bir dış filtreye ihtiyaç var.

Örnek akvaryum:



Amerikan Rüyası konusunda daha çok örnek mevcut.



Edit: Mesajı yazarken üstteki mesaj henüz yoktu dolayısıyla bazı şeyleri tekrarlamış olabilirim.




Really2009-12-26 18:34:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DoktorÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 85
DoktorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2009 19:59
Hepinize ayrı ayrı ilginiz için çok teşekkür ederim. Biyotop kavramından kastım dekor ve su şartlarının ilgili türlerle olan uyumluluğu ve doğallığı idi. Çünkü, bazı türler sert bazıları yumuşak sulardan hoşlanıyor, kimi tür kayalık alanlarda yaşıyor kimisi bol bitkili bölgelerde. Keza, kullanacağım kum, kaya, kök vs. gibi elemanların sudaki dengeyi etkileyeceğini daha önceden de okuduğum için balıkların en rahat edebileceği, göze en doğal görünen ve estetik açıdan da beni tatmin edebilecek bir tank dizaynı kurmayı planladım. Özellikle Mongabay.com'da detaylı bilgilere ulaştım bu konuyla ilgili. Fakat, şunu da göz önünde bulundurmak gerekir ki bazı balık türlerini ülkemizde bulmak güç ve yeni başlayan biri için çok masraflı olabilir. 

Sonuç itibariyle bu haftalık planım şöyle;

Öncelikle kum ve dekor olayını halledip dış filtre ve ısıtıcıyı edinmek. Sonra bir süre "balıksız döngü?" olayına geçmek. Akabinde, eğer edinebilirsem golden severum ve ateş ağız karması düşünüyorum fakat küçük cory'lere saldırırlar mı bilemiyorum? Bitki olarak da eğer bulabilirsem Amazonian Sword ve/veya vallisneria düşünüyorum. 

Saygılarımla,
Emre.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Just For FunÇevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 803
Just For FunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2009 01:00
Selamlar,ülkemizde maalesef özellikle amerikan cichlidleri üvey evlat muamelesi gördüğü için bir amazon biotopu oluşturmak macera aramak gibi bişey,meeki(ateş ağız)dahi bazen bulunamabiliyor.Birde akvaryumun hacmi kadar ölçülerde önemli beslenecek balık çeşidi için.Yani eğer yüksek bir akvaryumsa koyacağınız balıklarında ona göre olması gerekir,yüksek değil derinliği olan bir akvaryumsa yine bu duruma uygun balıklar tercih edilmeli,anlatmak istediğim akvaryumunuzun ölçülerine göre balık seçiminizi yapmanız yada seçtiğiniz balıklara göre akvaryum edinmeniz.Anladığım kadarıyla bitkili bir amerikan tankı hayaliniz,buna uygun olacak türler daha az eşeleyici ve düşük derece agresif türler olmalı ve yükseklik olacaksa tankınızda (melek),(festium),(severum) üçlüsünden 2 si olabilir,alt orta kısımlardada apistogramma,microgeophagus ve laetacara türlerinin 2 sinden bulunmaları ve kayalar ,künkler ve mangrow köklerinden oluşan tabi bitkilerde dahil  bir dekor hoş olacaktır.Bulmak oldukça güç olduğu için başka önerilerimde olabilirdi,siz öncelikle hangi balıkları besleyeceğinize karar verin öyle akvaryum edinin yada varsa akvaryum imkanlar dahilindeki türlere yönelik bir araştrırma yapın.Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DoktorÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 85
DoktorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2010 23:00
Çok teşekkür ederim değerli bilgileriniz için. Şu anda kök araştırması yapmaktayım. 

1-Mopani kökü, mangrove kökü ve yati kökü mevcut. Amerikan tankına hangisi daha uyumlu olur?

2-Aydınlatma için önerilerinizi de bekliyorum. Vallisineria veya amazonian sword için yeterli olabilecek aydınlatmayı nasıl bir flo veya kombinasyon ile başarabilirim?

Teşekkürler. İyi yıllar.
Emre.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DoktorÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 85
DoktorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2010 18:34
Uzun bir aradan sonra tekrar Merhaba,

Tank düzenim neredeyse oturmak üzere. Görüş ve önerilerinize her zaman açığım.

Tank Hacmi: 200L 
Tank Boyutları: 100x40x50h
Taban: 2-3 mm'den 2-3cm'e kadar değişen boyutta dere çakılı.
Dekor: 2 adet Mangrove Kökü
Isıtıcı: TetraTec HT 200 W
Filtrasyon: TetraTec ex 700 Dış Filtre
Hava Motoru: Rambo EP 8500 çift çıkışlı hava motoru
Aydınlatma: 18w daylight flo

Canlılar:

2 adet Golden Severum (Heros severus)

Büyük olan diğerini çok fazla strese soktuğundan küçük olanı kısa zamanda elden çıkarmayı düşünüyorum.

5 adet bronz çöpçü: (Corydoras aeneus)
3 adet komando çöpçü: (Corydoras sterbai)

6 adet Ateş Ağız (Thorichthys meeki)
Eş seçimi sürecinden sonra sayılarını azaltacağım.

Saygılarımla.
Doktor2010-03-07 18:35:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut KatipoğluÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 16/08/2008
İl: Izmir
Mesaj: 3335
Umut KatipoğluÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2010 09:40
Hayalinizdeki karmayı oluşturmaya başlamışsınız. Gerçekten kolay gelsin diyorum. Bende 400-500 lt civarı bir amerikan karması yapmaya çalışıyorum. Severum ve Ateş ağızın yanına Sayika gibi barışçıl sayılabilecek 1 tür daha yeterli gelecektir. Bende de red severum ve green severum, ateş ağız, rainbow, ebjd, uaru ve papağan var. Şimdilik iki ayrı küçük tankta, büyük tank için kondüsyon kazanıp boy atıyorlar. Ayrıca 5-6 lı iri boy bir tetra sürüsü de ekleyebilirseniz haraketlilik katacaklardır. Amerikan tetralardan olması çok daha iyi olur. Örneğin: Silver dolar oldukça büyük boyutlara ulaşır ama bitkileri yerler. Buenosaires tetra 6-7cm civarı oluyor. Bende her ikiside mevcut. Gayet uyumlu ve güzel balıklar. Ayrıca 3 adet afrikalı Kongo tetralarım da var. Ne kadar mülteci de olsalar gayet uyumlu yaşıyorlar. Küçük tetra türleri seçerseniz bir süre sonra çok ürkekleşip köşelerden çıkmak istemeyeceklerdir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DoktorÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 85
DoktorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2010 20:50
Tekrar Merhabalar,

Acaba 200L'lik hacim bu karmaya Silver Dollar eklememe mani midir?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReallyÇevrim Dışı

[C]4,1,10135[/C] [B]3329,2[/B] [B]2829,3[/B]
Kayıt: 10/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3890
ReallyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2010 23:02
Evet.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DoktorÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 85
DoktorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2010 22:38
Hepinize tekrar merhabalar,

Tankımda yakın zamanlarda meydana gelen bir kahverengi alg problemi mevcut, Tetra Algizit ile olayın önüne geçmeye çalışsam da pek bir faydası olmadı gibime geliyor. Cüce vatoz ekleme konusundaki fikirlerinizi merak ediyorum...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir