40lt için dış filtre/tepe filtre


pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2014 09:32

Merhaba arkadaşlar,

Boyut (cm): 43*30*35(h)   

Kapasite (litre): 45

Canlılar: 30-35 adet Karbon Rili Karides, 2e3d Endler, 1 cüce vatoz

Bitkiler: Pelia moss, Christmas Moss,Flame Moss, Pistia

Malzemeler: Taban lav kırığı,

Filtreleme: Dophin SF-15 pipo filtre, Atman At-1500 tek çıkışlı hava motoru

Aydınlatma: Sun Sun Jialou HDD-420 PLL armatür

Kullanılan Yemler:  Akvaryum ile birlikte Atilla beyden aldığım yemler (bitkisel tablet yem, karışık karides yemi), Endler'ler için evdeki akvaryumda kullandığım bitkisel ve protein içerikli pul yem ve sarmısaklı suface feeder, haftada bir kurutulmuş ısırgan otu ve arı poleni

Akvaryum Bakımı: Haftada bir %25-30 arası su değişimi ve günlük buharlaşan suyun tamamlanması. Su yeraltı kaynağından reçineli ozmos filtre ile filtrelenerek içme suyu olarak kullanılan su

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar: Kurutulmuş muz ağacı yaprağı, catappa yaprağı, kızılağaç kozalağı, meşe yaprağı, kabuk tarçın 

İş yerindeki masam için forumda KÖYLÜ nickli Atilla hocamdan uzun zamandır yaptırmayı düşündüğüm ölçülerde bir karides akvaryumunu bulup içindeki malzemeleri ile birlikte aldım. Kendisine ilgi ve paylaştığı bilgiler ve makul fiyatı  için buradan bir kez daha teşekkür ederim. 

Akvaryumu aldığımda içinde 300lt/h'lik ufak bir iç filtre vardı. Ben akvaryuma Endler de eklemeyi düşündüğüm için hava motoru ve pipo filtre de aldım. Ancak o zamanlar görsel düşüncem çok önde olmadığı ve "Karides akvaryumu kurmalıyım" diye düşündüğüm için ileride bu filtrenin gözüme batacağını çok düşünmeden "karides için pipo filtre en sağlıklısıdır" diye düşünerek aldım bu filtreyi. 

Bir aydan uzun bir süre iki filtre birlikte çalıştı şu anda iç filtreyi kapattım ve pipo filtre devam ediyor. Ancak dediğim gibi koca siyah süngerli pipo filtre gözüme çok batmaya başladı. Bunun yerine ya çok düşük kapasiteli bir dış filtre alacağım ya da kendim bir dış filtre yapacağım. Ancak iş yerinde yerler halı kaplı olduğu için sızdırma riskini göze alarak kendim yapmayı gözüm yemiyor.

Sizden bu konu ile ilgili tavsiyelerinizi ve yardımlarınızı bekliyorum. Dış filtre ya da tepe filtre kullanabilirim. Süper şık olması gibi bir derdim yok ama lily pipe benzeri bir şey bulabilirsem dış filtre işini ciddi ciddi düşünüyorum. Elimde JBL 

Fotoğraf şimdilik eklemiyorum çünkü geçen hafta su değişimi sonrası eriyen eskilerinin yerine ilave ettiğim kuru yaprak ve kozalak suyu limon sıkılmamış ıhlamur rengine döndürdü ve 5-6 dişinin sırtında yumurta gördüğüm için çok fazla su değiştirmek istemiyorum.

Bu arada az önce TDS sertlik 310ppm çıktı. Malesef mikrosiemens olarak ölçüm alamıyorum. Bu konuda da fikir belirtebilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MYAKISÇevrim Dışı

Kayıt: 21/08/2011
İl: Izmir
Mesaj: 202
MYAKISÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2014 09:38
Tankınız küçük olduğu için buna uygun dış filtre (düşük debili) bulabileceğinizi sanmıyorum. Tepe filtre hazır tankla birlikte olur, kendiniz yapabilirsiniz ama bu seferde görsellik probleminiz devam edecek. Askı filtrede de görsellik problemi devam edecek.  Bence taban filtrelerini araştırın çok daha uygun olacaktır. 

Reçineli arıtma sistemlerinde tanka balık/karides vs. canlı ilavelerine dikkat edin, pH farkı ekleyeceğiniz canlıları olumsuz etkileyecektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2014 12:32
Tam 1 ay sonra gelen yorumunuz ve önerileriniz için teşekkür ederim. Şu anda tek pipo ile devam ediyor ancak suyun renginden, blop blop kabarcık sesinden  ve temizliğinden memnun değilim.

Şu anda kafamda 45*10*10 tepe sump yapma fikri var, 3 gözlü yaklaşık 2,5 litre malzeme alabilecek. 300lt/h'lik bir kafa motoru ile  saatte 150-200 arası bir çevrim hızı olursa bana yetecek gibi... Üzerine buhar camı da koyacağım ve yanları ve üstü cam filmi (ya da belki yapışkanlı dekoratif film) ile kaplayarak içinin görünmemesini sağlayacağım, hem estetik olarak faydası olacak hem de karanlık bakterilerin daha etkin oluşmasına yardımcı olacak. Suyun döküldüğü kısma da sesi azaltacak belki de tamamen kesebilecek bir şey düşünüyorum.

Tek sıkıntım kullanacağım motorun emiş kısmına yavruların kaçmasını engelleyecek bir şey ayarlamak. Bunun için pipo filtrenin süngerini düşünmüştüm ancak aldığım kafa motorunun emiş girişi yok. Atman AT-301. Suyun dışında da çalışabilen kafa motorları mevcutmuş ve emiş için de hortum girişleri var ama bu hacimlerde bulamadım. En düşüğü 600lt/h ki bu akıntı rahatsız eder diye düşünüyorum.

Malzeme olarak sünger, JBL micromec ve elyaf kullanmayı düşünüyorum. Tepe sump ile ilgili fikir ve yorumlarınızı bekliyorum. 

Bu arada bugün forumda Ulvi beyden aldığım EC/TDS iletkenlik ölçer ve dijital pH metre geldi. 

pH 8,2 EC 385ms çıktı  Kullandığım su 6,5pH ve 80ms değerlerinde (sanırım arıtmada tuz kullanıldığı için iletkenlik yükseliyor) su değişimlerini biraz sıklaştırmam iyi olacak gibi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MYAKISÇevrim Dışı

Kayıt: 21/08/2011
İl: Izmir
Mesaj: 202
MYAKISÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2014 20:05
Tankın fotosu olmadığı için tahmin yürütüyorum.

Tepe sumpları genelde ithal akvaryumlarda, işıklı bir kapağın parçası şeklinde olur. Üretim akvaryumlarında geçici olarak kullanılan DIY  tepe filtreler gördüm ama hiç birinin görsel olarak sizin beklentilerinizi karşılayacağını sanmam. Yapmayı düşündüğünüz tepe filtrenin bir krokisi veya esinlendiğiniz bir linki varmı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ekim 2014 10:07
Bu linkteki arkadaşın yaptığına benzer bir şey yapmayı düşünüyorum. Boyutları 40*10*10 olacak sadece.

http://www.akvaryum.com/Forum/tepe_sump_yapimi_-3-(resimli)_k689444.asp

İthal sistemlerde gelenler tepe filtre diye geçiyor ve bölmeli ya da ayırmalı olmuyor. Dolayısı ile bu sistem ile benzer ya da yakın bir performans olmadığını söylüyorlar. 

Benim akvaryumun üstü açık ve ortada PLL ampullü bir armatür var ve bu armatürle hemen hemen aynı boyda olacak sump da.

Bugün fırsatım olur mu bilmem ama en geç yarın götüreceğim camcı arkadaşa çizimi.

Tank fotoğrafını aşağıya ekliyorum. Parlamalar vs için özür dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir