80*36*48 İlk Heves Bitkili Tankım-kurulum Güncesi


pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2015 11:21
[B]Fotoğraf:[/B]
[url=http://hizliresim.com/5m8JP5][img]http://i.hizliresim.com/5m8JP5.jpg[/img][/url]
[url=http://hizliresim.com/bMl3qm][img]http://i.hizliresim.com/bMl3qm.jpg[/img][/url]

[B]Boyut (cm):[/B] 80*36*48cm
[B]Kapasite (litre): [/B]Brüt:130lt Net:115lt

[B]Canlılar: [/B] Henüz eklenmedi, eklenecek olanlar
Neocaridina Karides - ilk istediğim sarı ateş neon, olmazsa turuncu ya da kırmızı sakura o da olmadı çimçim [:D]
Otocinclus affinis
Galaxy rasbora ya da pigmy cory
SAE (duruma göre eklemeyebilirim)

[B]Bitkiler:[/B]
- Hemianthus Callitrichodides 'Cuba' - 2 kap kültür halinde olanlardan (jel içerisinde)
- Eleocharis Parvulus Mini - 4 saksı (mini olup olmadığı konusunda şüphelerim var)
- Pogostemon Helferi - 1 kap kültür halinde (jel içerisinde), kültür şeklinde olduğu için meraktan aldım, eciş bücüş bir şekildeydi, dikmekte zorlandım, hatta dikemedim tabana sokuşturdum resmen
- Rotala Indica Green - Sanırım emers yetiştirilmiş, aslında red istemiştim ancak hoşuma giden başka bitki olmadığı için bunu aldım

[B]Malzemeler: [/B]
- Sunsun HW-302b dış filtre - biyo sünger, micromec, Phosguard, çok ince 2 katman elyaf
- Jebo 5w UV filtre
- 4*24w Hopar armatür-2*Grolux+1*Aquastar+1*6500K (6500K'yı deneme amaçlı koydum, renkleri benim zevkime daha uygun gösteriyor ancak yosun yapar mı diye de endişeliyim)
- D501 karbonat+limon tuzu ile çalışan CO2
- 2*9,5lt Macro Aqua 2in1 (sarı paket olanını almıştım, iri taneler de var küçük taneler de, sanki karışım gibi ancak bitki ekimi kolaydı)
Eklemeyi düşündüklerim:
CO2 tüplü sistem
Eheim Surface skimmer - hem yüzey temizliği hem de akıntıya destek olması için

[B]Akvaryum Bakımı:[/B]
Haftalık %15 ozmos ile
DIY gübreler kullanacağım, kendim formüle etmeyi istiyorum, becerebilirsem PPS+Pro sistemini uygulamayı istiyorum

[B]Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar: [/B] Yok

Bu aslında aldığım ilk akvaryum, üzerine 3 tane akvaryum kurdum ama başlangıç bununla oldu. O yüzden "İlk Heves" demeyi uygun buldum. 2014 Temmuz ayında abimin gazına gelip koştur koştur bilgiyi geçtim fikir sahibi bile olmadan malzemeleri aldık. Ancak adı bende kalsın pet shop'çu eleman "aquaclay ile bitki olur" dediği için 4*24w armatür parasına kıydık da doğru düzgün bir taban malzemesi almaya kıyamadık. Filtre içine ek malzeme koymak aklımızın ucundan bile geçmedi. Neden sonra açtım baktım ki filtre öğrenci evi buzdolabı gibiymiş meğer[:D] peynir zeytin bir şeyler ekledik sonra. Eeee tabi doğal olarak Temmuz ayında İzmir sıcağında acemice kurulan akvaryumda bitkiler azalarak bitti [:'(] O dönemde bu forum ile tanıştım ve deli gibi okuya okuya bir şeyler öğrenmeye, sizlerin deneyimlerinden faydalanmaya çalıştım. Bu akvaryumda da elimden gelen en iyi şekilde bir kurulum deneyeceğim. İlk hedefimi bir buçuk yıl sonra gerçekleştirmek istiyorum.

Tasarımı tam hayal ettiğim şekilde yapamadım. Amaç iwagumi değildi ama biraz benzedi. Lav kayası yerine dragon stone kullanmak istiyordum ancak bulamadım. Bulduğum lav kayaları da ya çok büyüktü ya çok küçük, bulduklarımın da bir tanesinin rengi tam tutmuyordu ama yapacak bir şeyim yoktu. 3-4cm daha büyük olsalardı daha istediğime uygun olacaktı. Yine de benim hoşuma gittiğini söyleyebilirim.

Bu sefer kurulumu aceleye getirmedim sindire sindire, araştıra araştıra yaptım ancak yine eksiklerim var. Keşke 5-6lt daha fazla toprak almış olsaydım diyorum. Cubaları diktiğim kısımda yüksekliği tam istediğim seviyeye çıkaramadım, o kısmı 2-3cm daha yükseltmek isterdim. Ben istediğimi yaptığımda biraz artar diyordum ama eksik bile kaldı. Bir daha kurulum yapacak olursam mutlaka ekstra taban malzemesi bulunduracağım. Bu arada taana koyduğumuz gübre kısmı bildiğiniz şeker görünümünde. Nasıl bir etkisi olacak çok merak ediyorum.

Önceki kurulum tecrübelerimden alg konusunda "Kötü kurulum yoktur, az bitki vardır" prensibi ile hareket etme kararı almıştım, parvula'yı 6 saksı aldım ancak 4'ünü kullanabildim. Kalan kısmı sokacak yer kalmadığı gibi gece 01:30'da su doldurmaya başlamam gerektiğini fark ettiğim için 2 saksıyı diğer akvaryumda nadasa bırakacağım, çürüyen kısım olursa yedek oyuncuları devreye sokarım [:D], belki emers denemesi yaparım, sonuçta İzmir'de ha deyince sağlıklı parvula bulamıyorum.

Suyu %75 ozmos %25 şebeke suyu olarak kullandım. Bakteri kültürü, dün zamanım kalmadığı için hiç bir şey ekleyemedim. Bu akşam ya da yarın evdeki eş meleklerin pipo filtresini suya sıkacağım. Bence en etkili bakteri transferi bu şekilde oluyor. UV şimdilik çalıştırmadım ama aydınlatma ile senkron çalıştırabilirim.

Aydınlatma ilk bir kaç gün 2*24 (bir grolux bir aquastar) şeklinde 6 saat (3-4-3) açık olacak, 3-4 gün sonra 4*24 altı saat devam edeceğim, duruma göre başlangıçta süreyi kısaltabilirim. Öneriniz nedir?

Canlı konusuna gelirsek, bitkili akvaryumda orta irilikte de olsa balık sevdasından vazgeçtim. Şahsen bitki olacaksa endler'den büyük balık olmaması taraftarıyım -sen şimdi mi öğrendin akıllı bıdık diyenleri duyar gibiyim[:P]-. Temizlik ekibi niyetine kullanacağım karidesleri güzel varyetelerden seçerek renk katmak istedim. Akvaryumun genel koyu tonlarına kontrast olması açısından sarı ateş neon veya turuncu/kırmızı sakura düşünüyorum. Otocinclus yosunla mücadele konusunda vaz geçemeyeceğim bir tür o da kesinlikle olacak. Galaxy rasbora ilk gördüğümde çok beğendiğim bir balık oldu, aynı şekilde pigme cory'ler de ilgimi çekiyor. Hangisini bulabilirsem onu eklemeyi düşünüyorum bu akvaryuma.

Şimdi ilk iş düzgün ve stabil bir CO2 sistemi edinmek, mevcut D501 aslında 20 gün kadar yeterli düzeyde ve sabit bir şekilde CO2 sağlayabiliyor. Ondan sonra bir hafta düşük basınçla idare edebiliyor. Yenilenmesi de 10 dakika sürüyor ama diğer akvaryumda 2lt'lik tüp 3,5 ay kadar yeterli gelince rahatlığı cezbedici oluyor. Ancak elimin altında olduğu için ilk günden CO2 vermeye başlamak güzel oldu.

Dış filtremden çok memnun değilim, sessiz ama akıntısının yeterli gelmeyeceğinden endişeliyim. O yüzden dış filtre değiştirmek aklımın köşesinde var ama ondan önce eğer sıkıntı yaşarsam adam akıllı bir yüzey emici aparat ya da Eheim Surface Skimmer alma düşüncem var. Bütçeyi zorlamamak adına en kötü yine kendim uydurma bir surface skimmer yapabilirim. Malzeme bol nasılsa...

Kurulum aşamalarını fotoğraflayamadım. Ancak aldığım bitkilerden memnunum. 2 kap kültür cuba orta boyuttaki öbekler halinde tahminimden fazla alana yetti gibi umarım tutunur, ilk denemem olduğu için endişeliyim. Dry start yapmak isterdim ama gündüz evde spreyleyecek kimse olmadığı için cesaret edemedim, parvula ise çok formdaydı, muhtemelen emers ve normal parvula, zamanla göreceğiz. Rotala indicanın yaprak şekli güzel ama o da sanırım emers olduğu için yuvarlak , submerse adapte olduğunda tüm o yaprakları dökecek gibi geliyor, daha önce denemediğim için onu da yaşayıp göreceğiz. Rotala indica yerine aslında kırmızı bir bitki istemiştim ancak gelen bitkiler arasında istediğim formda olan bir şey yoktu. Bunu almaya biraz mecbur kaldım diyebilirim.

Son olarak pogostemon helferi... Jel içinde kültür olarak yetiştirilmiş halini hayatımda -internet dahil- ilk kez gördüm. Eciş bücüş, kökü ucu belli değil, çok sıkı bir formdaydı. Sevdiğim bir bitkiydi ama hiç aklımda yokken sırf meraktan aldım. Bölerken neresinden ayıracağımı bilemedim. Kalan kısmında fotoğrafını ekliyorum.
[url=http://hizliresim.com/r8QYP3][img]http://i.hizliresim.com/r8QYP3.jpg[/img][/url]

Önerileriniz, fikirleriniz varsa lütfen paylaşın. Şunu yap, bunu yapma, şuna dikkat et gibi önerilere açığım. Özellikle aydınlatma düzeni ve UV kullanım şekli konusunda deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu konuyu da diğer akvaryumlarım gibi düzenli olarak güncellemeye çalışacağım.[EDIT]pekozgur,2015-11-26 11:30:20[/EDIT]

Bu arada eklemeyi unutmuşum, iletkenlik ve ph ölçüyorum dün itibari ile;
İletkenlik: 440ms
pH: 7,5

Çeşme suyumuz çok sert (700-800ms civarı) ve pH'ı 8,5'larda %25 bile çok etkilemiş.

Beğenenler: [T]36012,Hiko[/T][T]76766,vlkncglr[/T][T]178099,YavuzEdro[/T][T]18090,sezai25[/T][T]173545,segado[/T][T]101724,grayprince[/T][T]117056,mek44[/T][T]166549,azsoslumakarna[/T][T]174750,Batuhan.05[/T][T]152122,zekigonlum[/T][T]162641,ozkaninci[/T][T]119532,erhanyeni[/T][T]104248,ksolak[/T][T]21364,umitlee[/T][T]107422,Burhanbey[/T][T]166465,bosnak_16[/T]
Teşekkür Edenler: [T]84718,okanoksak[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

segadoÇevrim Dışı

Kayıt: 17/04/2015
İl: Izmir
Mesaj: 162
segadoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2015 18:53
Üstadım ellerine sağlık.umarım herşey istediğin gibi olur.[:iyi:]

Teşekkür Edenler: [T]163906,pekozgur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

grayprinceÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/11/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 550
grayprinceÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2015 22:56
Özgür Bey selamlar,

Öncelikle kurulumunuz hayırlı olsun. İlk süreç adaptasyon ile geçiyor. Aydınlatmayı belirttiğiniz ölçüde 4-7 gün arası devam etmekte fayda var. İlk süreç bitkiler için kök gelişim süreci yani yapacak olduğunuz gübrelerin çoğu alglere yarayacaktır. Sadece çeyrek doz NPK ile başlanabilir.

Zemin bitkileri oturmuş tankları haliyle oturmuş zeminleri sever. Çünkü daha hızlı köklenirler. Azot döngüsü bu noktada önemli. Bitki bu süreçte yavaş gelişiyorsa siz de ona uyarak aydınlatmayı ve gübrelemeyi düşürmelisiniz doğru oranda.

Zemin bitkileri gövde yapıları fazla olmadığı için kökten daha fazla oranda beslenirler. Bu da taban gübresi ihtiyacını açığa çıkarır sıfır zeminde. Fakat aquaclay kullandığınızdan buna gerek olduğunu düşünmüyorum. Gerek görmeniz durumunda fayda sağlar.

Su değişimini aksatmamak gerekiyor. Azot döngüsü tam manası ile oluşmadığından amonyak oluşacaktır. Bitkiler doğrudan kullanabilse de canlı ilave etmeniz durumunda problem yaratabilir.

Başarılar dilerim.
Umarım istediğiniz tanka ulaşırsınız.
Saygılar

Teşekkür Edenler: [T]84718,okanoksak[/T][T]163906,pekozgur[/T]
+1: [T]117056,mek44[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

azsoslumakarnaÇevrim Dışı

Kayıt: 01/10/2014
İl: Ankara
Mesaj: 93
azsoslumakarnaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2015 00:58
Merhaba Özgür Bey, kaliteli malzemeler ile şık bir kurulum yapmışsınız, tebrik ederim. Işıklandırma konusunda, fasılalı aydınlatma yerine, kesintisiz 6 saat aydınlatma yapmanızı öneririm. Bu savımı destekleyecek tek argümanım ise doğayı taklit etmenin, işleri kolaylaştıracağı düşüncesidir.
Tropica da tank kurulumunda 0.5 watt/ litre öneriyor. Gözlem yaparak tam kapasiteye geçmeniz gereken dönemi aşağı yukarı kestirebilirsiniz. Ama yanılmıyorsam, 1.5 aydan önce güç artırılmıyor, hatam varsa düzeltin lütfen. Aydınlatma süresini ise ilk gün 6 saat olacak şekilde kademeli olarak 21.gün 8 saate çıkarmalısınız. Diatom problemi yaşayacağınızı düşünmüyorum, zira phosguard eklemişsiniz. Bakteri kültürü edinmenizi öneririm, sık ve yüksek oranlarda, su değişimi yapacağınız için, bakteri kolonizasyonu zaman alacaktır.

Gelişmeler için takipteyim.

Teşekkür Edenler: [T]163906,pekozgur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2015 09:28
Dün akşam diğer akvaryumun pipo filtresini sıkarak tüm suyu bu akvaryuma ekledim ve sadece iletkenlik ve pH ölçümü yaptım
İltkenlik 600ms
pH 7,6
Sanırım lav kayalarının üzerinde ince bir katmanda olsa salınım yapan bir şey var. Ortadakinin üzerindeki gri renkteki kalıntıdan şüpheleniyorum

[QUOTE=grayprince]Özgür Bey selamlar,

Öncelikle kurulumunuz hayırlı olsun.
....
Zemin bitkileri gövde yapıları fazla olmadığı için kökten daha fazla oranda beslenirler. Bu da taban gübresi ihtiyacını açığa çıkarır sıfır zeminde. Fakat aquaclay kullandığınızdan buna gerek olduğunu düşünmüyorum. Gerek görmeniz durumunda fayda sağlar.
...
Başarılar dilerim.
Umarım istediğiniz tanka ulaşırsınız.
Saygılar[/QUOTE]

Haydar bey, görüşleriniz ve önerileriniz için teşekkür ederim. Tabanda aquaclay yok, Macro Aqua 2in1 diye bir ürün var ve gübre olarak şeker taneleri şeklinde bir toz çıkıyor içinden onu kullandım.

Kurulum ve EI konusundaki yazılarınızı dikkatle okuyorum. Niyetim PPS-Pro sistemine uygun bir gübreleme rejimi uygulamak. Bu yüzden size bazı sorularım var.

Mikro Element için Plantex CSM+B diye bir formül var, 1lb (453gr) toz karışım olarak bulunuyor ve kullananlar genellikle memnun, ancak Türkiye'de ve yabancı sitelerde hiç bir yerde bulamadım (buldum ama ücretsiz gönderi yok astarı yüzünden pahalıya geliyor), bulamazsam muadil ticari bir ürün ile mikro element açığını kapatmak istiyorum. Bu formül 80gr 1lt suda çözülüp günlük 10 galon (yaklaşık 40lt) su için 1ml dozlanıyor.
Total magnesium - water soluble chelated magnesium 1.5%
Copper - chelated 0.1%
Iron - chelated 7.0%
Manganese - chelated 2.0%
Molybdenum 0.06%
Zinc - chelated 0.40%
Boron 0.04%
EDTA - minimum content 55%

Makro konusunda da önerilen, 1lt suda aşağıdakileri çözüp 10 galon (yaklaşık 40lt) için günlük 1ml kullanmak.
59 gr K2SO4 (Potassium Sulfate)
65 gr KNO3 (Potassium Nitrate)
6 gr KH2PO4 (Mono Potassium Phosphate)
41 gr MgSO4 (Magnesium Sulfate)

Bu yöntem ışıklar açılmadan 1 saat önce dozlamayı öneriyor ve aydınlatma başladığında bitkilerin ihtiyaç duyduğu besinlerin suda bulunmasının gerektiğini söylüyor. Ancak "iyi su" tabir ettiği sabit değerleri olan bir su kullanmanın da çok önemli olduğunu söylüyor yöntem.

Aydınlatma konusunda, CO2 konusunda, su değişimleri, testler konusunda yaklaşımı da değişik bu yöntemin detaylarını merak edenler için
[URL]http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/pps-analysis-feedback/39491-newbie-guide-pps-pro.html[/URL]

Daha sonra detaylı bir makale tadında buradan ve farklı yerlerden bilgi alarak çeviri yapmak istiyorum ama yöntem aklıma yattı. Tek sıkıntı bu dozların oturmuş tanklar için olması çünkü yeni kurulum ve bitki yükü ile ilgili hiç bir veri bulamadım şimdilik. O yüzden ilk hedefim bu mikro element gübresini bulmak ve makro çözeltiyi hazırlamak.

Bu yöntem düz ve asit mantık içerdiği için aklıma yattı, test gerektirmiyor dese de gözlemek önemli diye düşünüyorum. Siz bu yöntem ile ilgili ne düşünüyorsunuz?[EDIT]pekozgur,2015-11-27 09:29:47[/EDIT]

[QUOTE=azsoslumakarna]Merhaba Özgür Bey, kaliteli malzemeler ile şık bir kurulum yapmışsınız, tebrik ederim. Işıklandırma konusunda, fasılalı aydınlatma yerine, kesintisiz 6 saat aydınlatma yapmanızı öneririm. Bu savımı destekleyecek tek argümanım ise doğayı taklit etmenin, işleri kolaylaştıracağı düşüncesidir.
Tropica da tank kurulumunda 0.5 watt/ litre öneriyor. Gözlem yaparak tam kapasiteye geçmeniz gereken dönemi aşağı yukarı kestirebilirsiniz. Ama yanılmıyorsam, 1.5 aydan önce güç artırılmıyor, hatam varsa düzeltin lütfen. Aydınlatma süresini ise ilk gün 6 saat olacak şekilde kademeli olarak 21.gün 8 saate çıkarmalısınız. Diatom problemi yaşayacağınızı düşünmüyorum, zira phosguard eklemişsiniz. Bakteri kültürü edinmenizi öneririm, sık ve yüksek oranlarda, su değişimi yapacağınız için, bakteri kolonizasyonu zaman alacaktır.

Gelişmeler için takipteyim. [/QUOTE]

Mehmet bey, görüşleriniz ve önerileriniz için teşekkür ederim. Aydınlatmayı fasılalı yapmanın amacı biraz gün içinde bitkilerin faydalanması biraz da akşam eve geldiğimde seyir için kendime vakit ayırmak. Bir de ışığın kapanma saatini kızımın yatma saati olarak belirledik [:D] Timer atıp ışığı söndürdüğünde "Yatma saatiiiiii" diyerek yatırıyoruz. İkincil ve önemli bir görevi daha var yani [;)] ama doğayı taklit etme konusunda da haklısınız. Tek sefer yapıp yine akşam aynı saatte kapanmaya ayarlayabilirim.

Güç arttırımı okuduğum ve insanların tecrübelerinden anladığım kadarı ile tabana ve bakteri döngüsünün oturmasına göre 1 hafta ile 1 ay arasında değişiyor. Zamanında arttırılmayan ışık da bu sefer bitkinin güçlenmesini geciktiriyor. O yüzden gözleyerek hareket edeceğim, yeterince köklenme gördükten sonra arttıracağım. Mesela power led olan diğer akvaryumlarımda ışık fazla geldiği için 6 saat yetiyor hatta fazla bile geliyor. Yukarıda bahsettiğim PPS-Pro yöntemi de 1w/litre ise 6saat, 0,5w/litre ise 12, arasındaki değerler için de kademeli diyor. Benim durumum için 7-8 saat yetecek gibi geliyor.

Bu sefer yosun, diatom vs için ek önlem ile başladım. Umarım işe yararlar. UV'yi bu akşamdan itibaren devreye sokacağım. Dün filtre kalıntısı eklediğim için sudaki az sayıdaki bakteriyi de kaybetmek istemedim. Farklı bir kullanım tavsiyesi varsa açığım.

Beğenenler: [T]101724,grayprince[/T][T]173545,segado[/T]
Teşekkür Edenler: [T]101724,grayprince[/T]
+1: [T]101724,grayprince[/T][T]173545,segado[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

grayprinceÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/11/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 550
grayprinceÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2015 11:56
Özgür Bey merhaba,

Taban kumu başlangıç için yeterli besini sağlayacaktır bu durumda. Ekstra taban gübresi ihtiyacınız olmayacaktır.

Test gerektirmiyor dese de PPS-Pro ile gübrelemeyi seçerseniz test kitleri ile gübre değerlerini takip etmenizi öneririm çünkü dozları Estimative Index'e göre çok daha seyreltik. Şahsen EI metodunu tavsiye ederim çünkü gübrelemede gerekenden fazlasını suya veriyorsunuz ve ihtiyaç olanı kullanılıp pazar günü %50 ile fazlalığı sıfırlanıyor gübrenin. Böylece test kiti ile devamlı ölçüm yapmanıza da gerek kalmıyor.

Plantex CSM+B konusunda ise; ürün yurt dışında yoğun olarak kullanılıyor ve başarılı fakat getirtmek problem. Bende mevcut fakat henüz daha denemeye başlamadım. Ayrıca Hagen Nutrafin Plant Gro'ya göre çok daha yoğun ve dikkatli kullanılması gerekiyor. Doz aşımı yosun problemini tetikleyecektir.

Fosfat ve Demir (Trace içerisindeki) gübresinin aynı gün kullanılmaması gerekiyor. Gün aşırı kullanılması gerekmekte. Gün içerisinde kullanılacaksa da arada zaman farkı olmalı. Fosfat sabah veriliyor ise demir akşam verilmeli gibi. Doğrusu 1 gün aradır. Bu sebepten PPS-Pro ve Plantex CSM+B kullanımını her gün birlikte yapar iseniz problem yaşayabilirsiniz. Bu sebepten EI bana çok daha mantıklı ve risksiz gelmişti. Konu ile ilgili bu linki incelemenizi tavsiye ederim;

http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/seachem/60204-do-iron-phosphorus-react-somehow.html

Saygılar

Beğenenler: [T]152122,zekigonlum[/T]
Teşekkür Edenler: [T]28099,gardanli[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2015 12:06
Fosfat ile demir etkileşimini ben de fark ettim verdiğim konudaki konuşmalarda. 1-2 saat ara ile vermek yeterli oluyor demişler çünkü tank içindeki çözelti çok seyrek oluyor ve etkileşim olup seyreltene kadar bitkilerin kullandığını düşündüklerini yazmışlar. Sizin verdiğiniz linkteki yazıları da okuyacağım birazdan.

EI ile ilgili detaylı, Guide for Dummies, Newbie Guide gibi bir konu varsa favorilerinizde ekler misiniz? [:geek:] [:$]

CSM+B'den deneme amaçlı 100ml'lik bir edinmek isterim eğer sizin için sorun olmayacaksa ücreti mukabili tabi ki...

+1: [T]101724,grayprince[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

grayprinceÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/11/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 550
grayprinceÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2015 12:20
Fosfat bittiğinde aydınlatma açık ise yosun problemi başlıyor. Fotosentez seviyesini de belirleyen fosfat ayrıca. Bu sebepten çok çok önemli ve eksik kalmaması gerekmekte.

FW Garden konumda Estimative Index yöntemini bildiğim kadarı ile açıkladım. Bunun için ayrı bir başlık açmayı hiç düşünmedim açıkçası. Örnek tank ile bir deneme idi ve yaklaşık 1 sene denemesini yaptım. Sonuç gayet başarılı. Fakat halen daha yeni tecrübe ettiğim şeyler çıkıyor. Bu sebepten tam manası ile harmanlamak gerekli.

Plantex konusunda önce denemem gerekli. Gübreleme oranlarını deneme ile netleştirip kullanıma uygun dozu hesaplayacağım. Akabinde size verebilirim.

Saygılar

Teşekkür Edenler: [T]163906,pekozgur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2015 12:23
EI konusunda tembellik yapayım dedim olmadı [:)] çok teşekkürler. Konunuzu tekrar inceliyorum bu durumda, görseller güzel olduğu için erinecek bir durum yok. Aquaticplantcentral'dan da araştırırım.

Plantex konusunda da geri bildiriminizi merakla bekliyorum

Teşekkür Edenler: [T]101724,grayprince[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zekigonlumÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/09/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1275
zekigonlumÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2015 15:43
Özgür bey kurulumunuz hayırlı olsun.

Hem sizin diğer konunuzu hem de Haydar Bey'in konusunu favorilerime eklemiştim, haliyle bu konu da direk eklendi.

Ben her ne kadar Dutch stilini beğensem de konuyu yakından takip edeceğim inşallah.

Başarılar dilerim.

Teşekkür Edenler: [T]163906,pekozgur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2015 17:19
Zeki bey çok teşekkürler. Umarım beğeniye değecek bir sonuç çıkar.

Haydar bey bu arada neocaridina türü karideslerin (kiraz, sakura, sarı ateş neon) dayanabileceği bakır yoğunluğu ne kadardır? Malum en çok istediğim canlı seçici üretilmiş bir neocaridina türü ve karidesler bakıra hassas. CSM+B formülündeki yoğunluk çok büyük bir olumsuzluk yaratır mı sizce? ya da Hagen Nutrafin?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

senolerdivanÇevrim Dışı

Kayıt: 01/02/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 272
senolerdivanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2015 20:15
Özgür Bey hayırlı olsun. Güzel bir başlangıç olmuş. Co2 sisteminiz hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz biraz? Güvenli mi ? Kendiniz mi yaptınız yoksa satın mı aldınız ?

Teşekkür Edenler: [T]163906,pekozgur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

grayprinceÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/11/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 550
grayprinceÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2015 21:09
Özgür Bey merhaba,

Nutrafini amano, kiraz ve sakura karideste denedim. Canlı ölümü ile karşılaşmadım. Nutrafinde bakır yoğunluğu Plantexe göre çok düşük. Plantex ne kadar kullanılan bir ürün olsada belirttiğiniz oranlara bakılırsa çok daha seyreltilmeli diye düşünüyorum. Dikkatli olmak gerekli.

Saygılar

Teşekkür Edenler: [T]163906,pekozgur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

magulerÇevrim Dışı

Kayıt: 30/12/2014
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 27
magulerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2015 21:25
Hayırlı olsun güzel olacak gibi :)

Teşekkür Edenler: [T]163906,pekozgur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir