90*90*75*123,5 bombeli akvaryum


MertistÇevrim Dışı

Kayıt: 25/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 31
MertistÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2013 12:33
Merhaba arkadaşlar
21 Eylülde evleneceğim için kendi evime uygun bir akvaryum yaptırmak istedim.
Akvaryum için en ideal alan TV ünitesinin yanıydı.
Buna göre;


90*90*75*123,5 ebatlarında yaklaşık 450 lt akvaryum yaptırdım.
Alt kısmı demir profilden ve taşırmalı sump sistemli bir akvaryum.

Açıkçası tang. malawi canlı doğuran japon amerikan derken tüm türleri besledim.
Bir tek discus ve leptosoma beslemedim şu ana kadar.

O yüzden fikirlerinizi rica ediyorum

Benim planıma göre;

İlk etapta tabana coco peat alıp suda bekleterek üzerine sineklik, gübre ve kum ilavesi yaparak bitki ekmek var. Bu sayede bitkiler için sağlıklı taban ortamını sağlamış olucam.

3-4 hafta sonra elma salyangozu, kırmızı burun tetra, kardinal neon ve çöpçü ilavesi yaparak bakteri oluşumunu takip etmeyi düşünüyorum.

Son olarak da ya tek tür ya da çeşitli renk ve variyette discus türlerini akvaryuma eklemeyi düşünüyorum.


Burada takıldığım nokta kum konusu. Siyah kum kullanmanın sorun olacağına ilişkin yorumları okudum, mantıklı da geldi. Ayrıca Leptosoma bulursam diğer canlı türlerini düşünmeden bir koloni de alabilirim. Şu yaz dönemi pek balık yok o yüzden discus'u tercih etmek istedim.

Bitkili discus deneyimlerinizi paylaşırsanız sevirinirim.  Özellikle kum konusunda fikire ihtiyacım var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4323
darkauraÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2013 13:33
Şu sıra bende bitkili discus macerasına yeni girmiş durumdayım. 2 adet discusu iyi otumuş bitkili cüce amerikan tankıma ekledim. Tamamen deneme amaçlı. İlerde daha büyük bitkilide discus olabilirmi diye. Sonuç genel olarak olumlu. Haftada %20 su değişimi ile sağlıklı yaşıyabiliyorlar. Ama tankım çok iyi bitkilenmiş nitrat testlerinde sıfıra yakın sonuçlar çıkan bir tank. 

Kendi tecrübelerimden: Öncelikle hagen kum sakın kullanmayın.  Dicus hemen kararıyor. Özellikle kırmızı renkler kayboluyor. Alternatifi çok parlak olmayan dere kumu güzeldir. Kahverengi kırmızı renkli jbl manado yada aquaclay de güzel durabilir. Özellikle benzer kararma huyu olan ramireziler bu kumda çok güzel renk alıyorlar. Discusdada iyi sonuç verebilir. 

Zemin için coco peati sakın fazla koymayın. Fazlası aşırı nitrat yapıp yosunu patlatıyor. Çok az kullanın. İyi bitkilendirme olmayacaksa hiç katmayın pişman olursunuz. Discus nitrata hiç gelmez. Bide zemine sererken hiç sineklikle uğraşmayın. Peatin üzerine elyaf serin. Kumla çok güzel ayrıdığı gibi çok iyi bakteri tutuyor, ayrıca bitki kökleri derine inerse içinde ilerliyebiliyor. Elyafın üzerine bir katmanda 2-3cm lav kırığı tavsiye ederim. Hem kumu ucuza derinleştirmiş olursunuz hemde gözenekli yapısı çok iyi bakteri tutar. Çok dengeli bir tankınız olur. Lav kırığının üzerinede en az 5cm kum gerekli. Fazlası her zaman daha iyidir. 

Burda bitki seçimleride önemli. Öncelikle derin tank. Zemin bitkileri yeterli ışık alamaz. Zemin tarafına anubias, java fern gibi daha az ışık isteyen bitkiler koyulabilir gerisi uzun bitkiler olmalı. Bir diğer noktada discus 29-30 derece sıcaklık ister, her bitki bu sıcaklığa dayanamıyor. Bitki seçerken dikkkat etmek gerek. Bu duruma en uygun bitki muhtemelen crinum thaianum dur. Öncelikle derin tanklarda kalabalık öbekler halinde dikildiklerinde çok güzel duruyorlar. Burgulu şeritler halinde yüzeye kadar çıkıp ordan akıntı ile dağılıyorlar. Aralarında dolaşan discuslar harika duruyor (bende var ondan biliyorum :) ). Sıcağa dayanıklı bir tür. İyi nitrat emer. Ayrıca çok dayanıklı. Hemen her şartta yaşayabiliyor. Bir tek dikkat etmeniz gereken elma salyangozu soğanını yiyebiliyor. Başıma geldi. Başa konabilcek bitkiler rotala red de sıcağa dayanıklı görsel bir türdür. Orta boy bitki olarak cryptocoryne türleri özellikle cryptocoryne wendtii brown güzel durur ve echinodorus türleride güzel duracaktır. Geniş alan ayırırsanız echinodorus osiris çok şık durur. Biraz büyükçe oluyor. Uygun türleri zevkinize göre seçebilirsiniz. Sadece sıcağa ve genel şartlara dayanıklı olmalarına dikkat edin.

Discus seçiminizde önemli. Bu konuda ne kadar bilgilisiniz bilmiyorum ama en az 10cm boyunda almanız gerekli. Yoksa bitkili tankda formları bozulup şekilleri kayabilir. 10cm den ufak yavrunun discusun formunun koruması için gün aşırı su değişimleri gerekiyor. Bide en az 6 tane almazsanız ürkekleşebilirler. Az sayıda olurlarsa bitkili tankın yüksek ışığında strese girip saklanabilirler. Son olarak discuslarınızı farklı yerlerden alıp bir araya koymayın. Farklı yerlerden gelen discuslarda bakteri çakışması olup hastalıkdan patır patır ölebiliyorlar. Bu dediğim neon tetra içinde geçerli. Neon tetra demişken ben olsam yerine kardinal tetra alırdım. Hem daha iri oluyor. Dicusla sorun yaşama ihtimali düşük. Hemde çok çok daha görsel. Özellikle boylanıp irileştiğinde. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertistÇevrim Dışı

Kayıt: 25/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 31
MertistÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2013 17:35
Musfata Bey; Öncelikle paylaşımınız için çok teşekkür ederim.
Fikirleriniz ve deneyimleriniz muhakkak işime çok yarayacaktır.
Tavsiye ettiğiniz bitkilerin bir çoğu için tüp kullanmama bile gerek yok. Zira okuduğum bir kaç genel-geçer bilgi ışığında discus'ların karbondioksit vb. ilavelerden rahatsız oldukları yönündeydi.

Çeşitlilik ve görselliğin dışında balık stresini azaltmak için de çok yararlı olacaktır bitkiler. (ben dahil)
Dediğiniz gibi bu ebatlarda bir akvaryum için alınabilecek discusların boyları 10cm 'den ufak olmayacak
Cama cam bir akvaryumda büyütmek ile uğraşmak istemiyorum. Bana hobiciliğin amacını aşan bi tarz gibi geliyor. Tetra ve elma salyangozu konusunda da deneyimleriniz işime yarayacak. Çok teşekkür ederim tekrar. Zaman içinde bu başlık altında paylaşımları yapmaya başlarım.

Bitkileri istanbul'da oturduğum için maltepe civarında bulmaya çalışacağım. Zira şu ana kadar internetten aldıklarım hiç tatmin edici olmadı.Bu konuda şayet ist. içinde oturuyorsanız tavsiye edebileceğiniz yer var mı?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4323
darkauraÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2013 18:05
Paylaşımlarınızı merakla bekliyor olacaz. Zorluklarına rağmen discus bitkilide bir başka güzel oluyor. Bitkilerin arasında renkli çiçeklermiş gibi duruyorlar. 

Bitki önerilerime birde salvini natansı eklemek istiyorum. Yüzey bitkisi olduğundan akvaryumun camından gözükmez, görselliğe faydası olmaz. Ama nitratı düşürmede çok başarılı. Pistia gibi uzun saçak köklerde yapmıyor. Tabi fazlası diğer bitkilerinizin ışını ve besinini keser. Bu yüzden miktarını ayarlamak gerekiyor. Discus olmasa bitkili tanka çok tavsiye etmem. Geri kalan bitkilerinizi büyük oranda dip gübresiyle beslersiniz zaten. Natans yanında lotusda güzel olur. Low tech karbondioksitsiz akvaryumda güzel kırmızı renk alan nadir bitkilerden. Yeşilin arasında kırmızı bir tür güzel hava katıyor. 

Maltepe civarındaki bitki bulunduruan akvaryumcuları biliyorsunuzdur zaten. Bunun dışında kadıköyde bildiğim bir yer daha var. Gerekirse özel mesajdan isimlerini veririm. Foruma yazılması hoş karşılanmıyabilir. Ama akvaryumcularda genelde 2-3 dalı faiş fiyatlardan satıyorlar. Benim tavsiyem daha çok forumdaki ianlardan hobicilere yönelin. Her zaman her bitki bulunmuyor ama istanbulda merkezi bir yerdeyseniz pek çok türü elden bulup alabilirsiniz. Salvini natans isterseniz benden alabilisiniz. Aslında baya vardı, arkadaşlara hediye edip dağıttım. Siz tankı oturtana kadar tekrar çoğalır nasılsa.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kribensis7Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 513
kribensis7Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2013 16:02
Nerdeyse tüm türleri besledim diyebilirim tür olarak ama son nokta bana kalırsa deniz akvaryum  yada bitki akvaryumudur ...  bitki olamasının en güzel tarafı eşin ve misafirlerin mutlaka hayran kalacaklar , daha da güzeli uğraşı az yani eşinden yiyeceğin fırça da az olucaktır kardeş ;) 



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir