A'dan Z'ye Deniz Kurulumu.


ZodiJackÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/01/2014
İl: Kütahya
Mesaj: 1026
ZodiJackÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2016 23:36
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/157257/P_20160304_193420.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/157257/P_20160304_193128_LL.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/157257/P_20160304_193051_LL.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/157257/P_20160304_193057_LL.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/157257/P_20160304_193047_LL.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/157257/P_20160304_193049_LL.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/157257/P_20160304_192944_LL.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/157257/P_20160304_192935_LL.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/157257/P_20160304_193002_LL.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/157257/IMG-20160304-WA0000.jpg[/IMG]

Selam arkadaşlar. Uzun süreden beri araştırma yaptığım ve yavaş yavaş, ortalama 2 ayda tamamladığım akvaryumumun tam olarak nasıl yapıldığı anlatmaya çalışacağım bu metinde. Anlatacağım akvaryum yukarda resimleri görünen kendi akvaryumumdur.

Bu kurulumu anlatmaktaki amacım her yeni kuruluma geçen arkadaşın başına geldiği gibi benim de A'dan Z'ye herşeyiyle anlatılmış bir kaynak bulamamak. Ve bu yazı özellikle belirttiğim "Resimlerde görünen akvaryum" un kurulumudur. Ben haricinde kurulum bilmem arkadaşlar. Ve benim kurulumum kara düzendir. Yani herkesin anlayabileceği türde inşallah. Yazıma başlamadan önce bana bu kurulumda ve halen destek olan Melih Aydın(sorceres) ve Erdoğan Özgören(Exedra) arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Tabii ki bu konuda açtığım mesajlarda iyi-kötü yorum yapıp cevap veren tüm arkadaşlara da teşekkür ediyorum. Nickleri tam sayamıyorum kusura bakmayın. Bu kurulumu anlatma sıram benim kendi uygulama sıramdır.

SEHPA

40cm sağdan sola - 60cm önden arkaya - 70cm yükseklik. Sehpaya dikkat ederseniz sağdan sola tam. Akvaryumun önden görünüşünde cuk oturuyor yani. Ancak önden arkaya daha uzun. Bunun sebebi ise arka tarafta kalan boşluğa kafa motoru çıkış deliği, alüminyum demir boru girişleri (aydınlatma ayağı) deliği ve masamızın altında kalan sump sistemini dikine koyma amacıyla. Bu masanın siparişini verdikten sonra akvaryum ve sump siparişi vermeye geçebiliriz. Delik boyutlarını diğer konularda inceleyeceğiz.

AKVARYUM VE SUMP

Akvaryum 40cm en - 40cm boy - 50cm yükseklik.Bunu sehpamızın ön kısmına sıfır oturtacağız ki masanın arkası boş olsun. Aynı zamanda akvaryumun sağ alt taban kısmına "üç çeyrek" pvc boru büyüklüğünde delik açtırıyoruz. Belki 2-3 milim daha büyük. Bu deliğin etrafına ortalama 3er cm pay bıraktırmayı unutmayın.

Sump ölçüsü sehpanın iç kısmına sıfıra sıfır oturtacak şekilde yapacağız. Bunun için de sehpayı yaptırıp camcıya gidip iç ölçüsünü aldırtıyoruz. Sump yüksekliği için tam birşey söylemek yanlış çünkü göreceli bir iş. Benimki 40-45cm arası. Ancak taşırma camları ile sump akvaryumu camları arasında 10-15cm ayırın ki fazla su eklemenizde taşma olmasın. Taşırma camlarını ise aldığımız Protein Skimmer'a göre yapacağız.PS'lerin su seviyesini ürünün üzerinde görebilirsiniz. Bu bölümde resim atıyorum daha açıklayıcı olması için.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/157257/1.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/157257/1-2.jpg[/IMG]

MOBİLYACIYA GERİ DÖNÜŞ

Şimdi sehpamız, sump tankı ve akvaryumumuz hazır diye düşünüyorum. Mobilyacıya gidip göz kararı ile akvaryumun altındaki deliğe denk gelecek şekilde sehpada delik açtırıyoruz. Bu delik olması gerektiğinden daha büyük olsun. Hatta maksimum büyüklükte delik açtırın ki sonra aşamalarımız rahat olsun. Yan duvarlara kadar açtırabilirsiniz. Ben bu delik işini kafama göre yaptırdığımdan biraz yan duvarları da tornavida ile kazımak zorunda kaldım. Çünkü sonradan takacağımız aparat sehpa deliğine sığmadı. Yan duvar dediğim sehpanın iç yan ahşapları. Ben uğraştım siz uğraşmayın :)

Diğer deliğimiz ise yarım parmak pvc boru geçecek şekilde olacak. Ancak bu delik akvaryumun altına değil arkasına gelecek şekilde olacak. Bu deliği biraz geniş açtırırsanız daha iyi olur çünkü boruyu istediğiniz gibi hareket ettirip akvaryuma istediğiniz şekilde dirsek payı verebilirsiniz. Resimli anlatımı aşağıya atacağım.

Diğer 2 delik ise kendi isteğinize göre, diğer deliklerle bağımsız çünkü buralara 2 adet 8'lik alüminyum boru direği koyacağız. Marangoza giderken yanınızda olacaklar yarım parmak boru örneği, 8lik alüminyum boru örneği. Alüminyum delikleri tam olsun ki direkler oynamasın. Direk işini ben şöyle yaptım. İki adet 90cm kestirdim. 70'den büktürdüm. Akvaryum yüksekliği 50 olduğuna göre fazladan 20cm pay koydum kendime. İstediğim yüksekliğe ayarlayıp sehpa ile kesişen borulara işaret koydum. Boruları çıkarıp içlerinden delik geçirdim. Bu deliklerden de birer tane metal çubuk geçirdim ki borumuz aşağıya kaymasın. Akvaryumun üzerinde kalan kısımın uçlarına da delik açtırın ki armatürü zincirle sallandırdığımız için buraya küçük vidalı sallandırma aparatı takacağız. Resimleri ekliyorum.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/157257/2-2.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/157257/2.jpg[/IMG]

BORULAR

Arkadaşlar boru ve bağlantıları en kolay işimiz. Aslına bakarsak genelde temiz su borusu dediğimiz borular kullanılıyor sump sistemlerinde ancak bu boruların bağlantı parçaları o kadar büyük ki görünce şaştım kaldım ben. Ve hatta denedim onlarla yapmayı ancak hiçbirşeyi hiçbir yere sığdıramadım. Siz temiz su borusu ile yapacaksanız benim bahsettiğim delikler size uymaz bilgilerinize. Ortalama 60'ar cm yarım parmak ve üç çeyrek pvc boru alıyoruz. Ancak içi alüminyum kaplı olmayacak buna dikkat edin. alüminyum kaplı olanlar içinden metal olanlar. Biz suda metal istemiyoruz o yüzden ful plastik olacak.

Bir adet üç çeyrek boru için rekor

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/157257/images.jpeg[/IMG]

Bir adet çıtçıtlı bağlama aparatı. Bu aparatın bir ucu üç çeyrek rekora girecek bir ucu bahçe sulama hortumuna. Alttaki resim o ürün ancak ben bunu temsilen attım. Çünkü iki tarafıda bahçe hortumu için. Bizimkinin bir tarafı içten dişli. Yani rekoru dıştan saracak.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/157257/images(2).jpeg[/IMG]

İki adet yarım parmak dirsek ve bu dirsekleri birbirine bağlayacak küçük bir boru parçası daha. Resim atmadım. Bildiğimiz dirsek.

Bir kaç adet metal kelepçe. 2-3 boy alın.

Yeterince bahçe hortumu. 2 metre civarı yeter.

Bir tane vana. Ne vanası derlerse plastik bahçe hortumuna uygulayacağım dersiniz.

BORU UYGULAMASI

Üç çeyrek olan borumuzu rekora kaynak yaptırıyoruz. Eve gelip akvaryumda deliğe oturtup istediğimiz su seviyesi ölçüsüne göre işaretliyoruz ve dışarıda üstünden kesiyoruz. Eve dönerken küçük bi testere almayı unutmayın :) Çıtçıtlı aparatımızın üç çeyrek tarafını rekora güzelce sıkıyoruz ve rekoru veya camın yuvarlak kısmının etrafını güzelce akvaryum silikonuyla silikonluyoruz. Silikonu sürmeden önce göz kararı size yetecek kadar bahçe sulama borusunu da takabilirsiniz. Bu bahçe hortumu sump sisteminin ön tarafına uzanacak. Ancak sonradan da takılır. Çünkü çıtçıtlı aparatın espirisi bu. Silikonu sıktık bolca ve oturttuk. Dediğim gibi diğer boru işi kuruyunca da olur. Bir gün falan bekleyip bahçe hortumumuzu takabiliriz. Bu hortumun ucuna da vanamızı takıyoruz. Sump girişi hazır oldu.

Sump çıkışında ise bahçe hortumunu kafa motoruna bağlıyoruz.Ve kelepçe ile sıkıyoruz. Diğer ucunu da çakmakla falan ısıtıp yarım parmak borunun etrafına yani dışına geçiriyoruz. Buraya da kelepçe atıyoruz. Ancak bunu uygulamadan önce yarım parmak borumuzu akvaryuma uydurmak var. Bunun işçiliğini ölçümlerini yaptıktan sonra dışarıda yaptırıyoruz. Borunun bir kısmı masanın içine girecek ve akvaryuma gelecek kısmında ise dirsekler yapılacak. U yapacağız yani. Bu da kaynak makinası ile olacak. Tesisatçılarda yaptırabilirsiniz. U sistemini yaptıktan sonra akvaryuma koyuyoruz ve fazlalık varsa kesiyoruz. Fazlalık olmayabilirde tabi. Zaten boruları çok uzun kesmedik. Fazlalığı da sehpanın içinde kalabilir. Bu çıkışı aslında direk bahçe hortumuyla da yapabilirsiniz ancak maksat akvaryumun etrafında şekilsiz bir hortum görünmesin amacımız o. Şimdi resimle daha iyi anlayacaksınız.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/157257/3.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/157257/3-1.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/157257/3-2.jpg[/IMG]

AYDINLATMA

Arkadaşlar aydınlatma için ben T5 kullandığımdan ahşap olmasını tercih ettim. Diğer plastik türü malzemeleri eritme ihtimali olduğundan. Sert plastiği eritir mi bilmiyorum tabi. Bu biraz göreceli ve size kalmış. Ben 20x40 8milimlik ahşaptan yaptım. T5 florasanları içine silikonladım ve bir kaç led silikonladım. Hepsinin birbirinden bağımsız düğmesi var. İstediğime göre yakıyorum. 20x40 olma sebebi akvaryumun yarısını kullanılır hale getirmek. Bu sayede akvaryum içinde çalışacağınız zaman armatüre dokunmuyorsunuz. Bu ahşapın içine istediğin aydınlatmaları ekledikten sonra yanlarına da 2şer cm falan kuşak yaparsınız ki ışığı dışarıya yansıtmasın. Hem insanların gözünü rahatsız etmesin. Ancak aydınlatmaları döşemeden önce askınızı ayarlayın. Zaten bükülmüş hazır bekleyen alüminyumlarınıza en ince zincir türünden alıyoruz. Alüminyumların deldiğimiz uçlarına kancaları atıyoruz. Hazir vidalı kanca tercih edin. Aynı zamanda ahşap malzememize de kancaları ayarlayıp takıyoruz. Bu da göreceli bir iş. İster 2 kanca 2 zincir yapın. İster 4 kanca 4 zincir. Benimki dörtlü. Bahsettiğim en ince zincir türü zaten birbirine geçmeli. İstediğimiz yükseklikte ayarlayıp baklaları dilediğimize göre takıp çıkarabiliyoruz. Yan kuşakların arkaya gelecek tarafına büyük bir delik açın ki kablolarımızı da buradan geçirelim. Resim ekliyorum.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/157257/4.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/157257/P_20160304_193206_LL.jpg[/IMG]

ISITMA VE SOĞUTMA

Deniz akvaryumlarında, özellikle bazı balık türlerinde, mercan ve anemonlarda soğutmanın çok önemi var. Anemonlu ve mercanlı bir akvaryum düşünüyorsanız soğutma sistemi yapmak zorundasınız. Sadece palyaço balığı belki soğutmasız yaşayabilir. Tabi soğutma olmadan bu canlılar kesinlikle ölür de diyemeyiz. Sonuçta doğal ortamları da ısınıyor. Ancak tedbir almak isteyenler için ben soğutma sistemi fanlı yaptım. Malzemelerimiz;

Elitech E-1000 termostat
12V fan
12V adaptör.

Bağlantı şemasını bilmiyorum elektrikçiye yaptırdım. Sizin de bilginiz yoksa dışarıda bi yere yaptırtın bence. Tabi işin içine fan devreye girince günde yarım litre su kaybı yaşadım ben. Fanı da ayaklı şekilde cama oturtmuştum. Akvaryum üstü ful açıktı yani. Ancak biraz da olsa buharlaşmanın önüne geçebilmek için buhar camı yaptırdım. Tam 40x40 kestirdim. Yanından fan deliği açtırdım. Arkasına kafa motorunun bastığı su deliğini açtırdım ve ön keşesine yemleme açtırdım. Ancak baktım ki bu deliklerden deli gibi buhar çıkıyor sonra kendi kendime o delikleri nası kapatırım diye düşünmeye başladım. Ve hallettim. Nası derseniz şeffaf masa örtüleri var kalın cam gibi. Kaydırmaz şekilde. Ama esnek tabi. O masa örtülerinin kalın olanlardan aldım ve yemleme deliğini ve arkadaki boru deliğini ölçüsünü alarak sadece oraları kestim ve kapattım. Aynı zamanda buhar camının kenarlarıda da bu örtüden kuşak yaptım ki kaymasın. Yoksa çok oynak oluyor. Yaklaşık birer cm tüm kenarlara kuşak yaptım. Bu sayede çarpma v.s olunca da riski azaltmış oluyoruz. Bu konuda akvaryumdan daha detaylı resim atacağım ancak yine de ben uygulama yaparken daha rahat olması için el çizimi atıyorum. Şunu da belirtmek isterim ki bu termostat minimum 0.5 derece ayarlı. Yani 25.5'de devreye giriyor 25'de kapatıyor. Ben öyle ayarladım. Işıklar kapalıyken ortalama yarım saatte 25 dereceye ulaştırıyor. Işıklar açıkken 1-1.5 saati bulabiliyor bilgilerinize. Ancak buharlaşma yarım litre değilde 150-200 gr civarı oluyor.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/157257/5.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/157257/P_20160304_193148_LL.jpg[/IMG]

AKVARYUM İÇİ BORU GİZLEME

Akvaryumumuz içindeki boruyu gizleme işini su doldurmadan yapalım. Şöyle; bir reklamcıya gidip pleksiglass kestiriyorsunuz. Bunu ölçülerini boruyu gizleyecek şekilde kendiniz ölçüp yapacaksınız. Benim boru yerimle sizinki tutmaz. 2 adet akvaryum boyutunda, belki 1-2 cm daha küçük parçaları kestiriyoruz. Bu parça aynı zamanda reklam tabelalarında falan kullanılan parçadır. Reklamcı kesmez. Siz ihtiyacınız olan boyutlarda kullanılmış parçalardan alıp marangoza kestireceksiniz. Kestirdikten sonra da bu parçaların üzerine altına kesikler ve ortalara sizin belirlediğiniz yerlere delikler açtırın ki giderimiz bunlar olsun. Resimde daha iyi anlayacaksınız. Bu parçaları da akvaryum silikonuyla camlara tutturup bir gün bekliyoruz. Akvaryumda kullanacağımız arkafonu seçip bu parçalara da ertesi gün arkafon uygulayacaksınız. Fırça yardımıyla heryerini silikonlayın ve arkafon resminizi bu parçalara uyacak şekilde kesip yapıştırın. Bu işlem için de bir gün bekleyin. Daha sonra bistüri(neşter) tarzı bir kesiciyle deliklerimizi v.s. açın. Akvaryuma suyu basmadan önce bu kaydırmaz masa örtülerinden akvaryum ve masa arasına tam 40x40 kesip koymanızı şiddetle öneririm. Veya 40x60 kesin sehpa üzerini tam kaplasın.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/157257/6.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/157257/P_20160304_193025_LL.jpg[/IMG]

KULLANILAN EKİPMAN

Sea Star Sirkülasyon Kafa Motoru HX-1180 1000 Litre / H
Eheim Compact 1001 Kafa Motoru 600 Litre/H
Bubble Magus NAC-QQ Mini Protein Skimmer 100 Litre
Jebo Dalga Motoru 6W 3000 LH (Dalga motorunu daha düşük litreli seçmeniz önerilir).
Tetra HT-100 Akvaryum Isıtıcısı ( Termostatlı ) 100 W
Sera 8910 Tuz Ölçer
Elitech E-1000 termostat
12V fan


KATKILAR

Prodac Ocean Fish Deniz Tuzu KOVA 8 Kg
Reeflowers Bacteria Feeder Nitrate Phosp 250 ml
JBL Denitrol Yararlı Bakteri 100 Ml
Kürlenmiş Canlı Kaya 15kg
5kg mercan kırığı

AKVARYUMA SU VERME AŞAMASI + BİTİM ŞEMASI

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/157257/7.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/157257/7-1.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/157257/1_P_20160304_193250_LL.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/157257/P_20160304_193306_LL.jpg[/IMG]

Arkadaşlar burayı okuyorsanız artık akvaryumumuz hazırdır. Şu ana kadar anlatmayı unuttuğum bir konu olduysa hatırlatmanızı rica ederim.
Dikkat edeceğimiz husus akvaryumumuzu ısıtıcı ve kafa motoru çalışır şekilde bir kaç gün tatlı su ile çalıştırın. Herhangi bir sıkıntı var mı diye bakın. En başta karşılaşacağınız sıkıntıyı ben size söyleyeyim siz başlamadan :) Üç çeyrek borumuzdan sump'a boşaldıkça müthiş bi "sanki niagara şelalesi" akıyormuş gibi sesler çıkarması ve bu sesin ölüyü uyandıracak derecede sesli olması :) Ben bu konuyla kısa bi anımı anlatayım. İlk kurdum bastım suyu filan.. Herşey güzel.. Yatmaya gittim.. Yaw arkadaş bi ses bi ses.. Koşarak kalktım noldu acaba diye.. Koştur koştur geldim baktım bildiğimiz borudan geçen su sesi.. Komşuları uyandıracak diye gece kapattım sistemi.. Bir de ben temiz su borularından uygulama yapmıştım zamanında onun sesi hele OHA dedirtir insana. Pvc ona nazaran daha az sesli. Bu durumda arkadaşlar an tankımızdaki su seviyesini yükseltmek kalıyor bize. Borular kısmında alınacaklar listesinde vana almıştık zaten. Hatta çıkışımıza bağlı.Bu vanayı biraz kısıyoruz ama çok az. Elinizin hakimiyetini iyi sağlamanız gerekir. Yoksa çok kısmaya kalkarsanız su ana tankınızdan taşar. Bu vananın esprisi boruya direk girişi engellemek. Şöyle düşünün. Kafa motoru boru çapımız yarım parmak, sump'a giriş borumuz üç çeyrek. Yani giriş yavaş çıkış hızlı. Biz vanayı kısarak giriş ve çıkışı eşit hale getiriyoruz ki su seviyesi ana tankımızdaki üç çeyrek borunun ortalama yarım cm üzerine çıksın. Diyebilirsiniz iki boruyu da eşit yapalım.. Olmaz..Çünkü kafa motoru boru çapımız yarım parmak. Sump'a giden boruyu da yarım parmağa çevirelim derseniz yine olmaz. Çabuk tıkanır, zamanla iş görmez. Ben zamanında bu problemle başa çıkamamış ve forumumuza yazmıştım bu konuyu. Mevcut boruların içine galvenizli boru geçirme fikri çıkmıştı arkadaşlardan. Ben bunu denedim olmadı. Hiç faydasını göremedim maalesef. O arkadaşlar da sitem etmek gibi anlaşılmasın, olmadığını bilgilendiriyorum.. Vana olayına da başka bir kaynakta rastladım ararken ve çok güzel oldu. Ancak bu vana ayarımızı yaptıktan sonra akvaryumu bir kaç saat takibe almanız gerekli. Yükselme olduktan sonra belli bir yerde durmalı. Yükselme devam ederse biraz daha vanayı açmak gerekir falan filan. Siz bunu kendiniz ayarlarsınız.

TUZLU SUYA GEÇİŞ ve DIATOM EVRESİ

Ben kayalarımı tatlı suya değirmedim. Kayalar kuru olmadıktan sonra size de önermem. Biz o kayaları bakterilerinden dolayı alıyoruz sonuçta. Tabi kuru kaya şeklinde alırsanız yıkamak şarttır bunu da belirteyim. Akvaryumdaki mevcut suyumuzu tamamen boşaltıp yeni su dolduruyoruz. Ve sonrasında tuz. Litre başına 33gr denilse de ben 40gr' ı gördüm. Bu markadan markaya göre değişiklik gösterebilir. Tüm sistemi çalıştırıp aynı zamanda kayaları ekleyebilirsiniz. Kaya olarakta 10L suya 1.5kg öneriliyor. Yaptığımız sistemde sump dahil ortalama 85-90 litre su var. Ben 15kg kaya ekledim. 2-3 kilo fazla yani. Fazla eklemenizin zararı yoktur ancak canlılara gezinecek yerini daraltırsınız özellikle bu tarz küçük akvaryumlarda. Az eklenmesi de önerilmez. Bir gün sonra tuz ölçer ile ölçümümüzü yapıyoruz. Benim kullandığım tuz ölçer suyun kaldırma kuvveti mantığıyla çalışıyor. Suyun üzerine atıyoruz ve bakıyoruz değerlerine. Çok basit bir kullanımı vardır. Aynı zamanda ben bu tuz ölçeri fluval hidrometre ile karşılaştırdım sonuç birebir aynı çıktı bilginiz olsun. Hidrometre fiyatları daha uygundur o yüzden tercih edebilirsiniz.

Ortalama 15 gün bu şekilde boş çalıştı tüm sistem. Işıklandırmalar v.s dahil. Daha sonrasında malzeme listemizde görünen bakteri kültürü JBL Denitrol'ü 10 gün boyunca ekledim. 10 günde toplam 3 defa aralarda bakteri kültür yemi Reeflowers bacteri feeder ekledim. 3 günde bir. Bu ürünlerin ml ölçeği üzerlerinde yazıyor. Toplamda 25-30 gün arası beklendi. Son bakteri kültürü eklediğimin ertesi günü bir adet temizlikçi karides ekledim. 10 gün sonra ise balıklarımı ekledim. Diatom süreci bakteri kültürü eklendikten sonraki bir kaç gün içinde başladı. Bunu canlı kayalarınızın sararmasından anlayabilirsiniz..

ÖZET OLARAK..

Umarım bu yazı sizin için faydalı olmuştur. Anlatmayı unuttuğum şeyler olabilir. Anlatılanların hazırlanması ortalama bir ay sürdü anlatması iki gün sürdü. O yüzden eksiklerimiz olabilir. Bu başlık altından dilediğinizi sorabilirsiniz. Özetleyecek olursak deniz akvaryumunun aynı denizler gibi sonu yok. Deniz akvaryumuna canlı katmak tatlı su akvaryumuna canlı katmaktan çok çok çok farklı ve zevkli bir iş. Seçeneğimiz çok fazla. Ben sadece balık koyar onlara bakarım şeklinde düşünceleri unutmak gerekiyor. Çünkü deniz akvaryumları konusunda gördüğünüz herşey insanı cezbediyor. Söylediğim gibi anlatması kolay ancak yapımı zor ve uzun süren bir hobi. Bu yüzden niyetlenenlere kolay gelsin..[EDIT]ZodiJack,2016-12-20 17:49:03[/EDIT]

Beğenenler: [T]177766,Exedra[/T][T]127273,sinanistanbul[/T][T]13540,serengeti[/T][T]30414,DOLPİN[/T][T]108164,sorceres[/T][T]173168,Tunc Berk[/T][T]157206,Burakak123[/T][T]159858,cagdaskelekli[/T][T]180997,ibanez130[/T][T]45334,Aquapir[/T][T]117745,maydogdu88[/T][T]180194,gurkancebi[/T][T]187047,mrah[/T][T]190914,Xhavien[/T][T]155212,alper-[/T][T]187666,mayalik[/T][T]191282,seedatatay[/T][T]187856,gkhnyds[/T][T]189569,Abdull4hElbsaty[/T][T]161304,platinium[/T][T]182358,Ferhatkaradeniz[/T][T]193736,Ekrem Kaan[/T][T]182304,AhmetEmre[/T][T]75366,genckanat[/T]
Teşekkür Edenler: [T]177766,Exedra[/T][T]127273,sinanistanbul[/T][T]30414,DOLPİN[/T][T]108164,sorceres[/T][T]159858,cagdaskelekli[/T][T]181991,Bugrasaygi[/T][T]182896,baksen[/T][T]180997,ibanez130[/T][T]176810,Kromatit[/T][T]117745,maydogdu88[/T][T]139503,ahmeterdogan61[/T][T]155212,alper-[/T][T]187856,gkhnyds[/T][T]189569,Abdull4hElbsaty[/T][T]192804,serhat007[/T][T]161304,platinium[/T][T]193736,Ekrem Kaan[/T][T]182304,AhmetEmre[/T][T]75366,genckanat[/T]
+1: [T]159858,cagdaskelekli[/T][T]117745,maydogdu88[/T][T]192804,serhat007[/T][T]161304,platinium[/T][T]196861,1MoliSever[/T][T]199870,kursatesen55[/T][T]84082,sero456[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryuminsaniÇevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2015
İl: Çanakkale
Mesaj: 59
akvaryuminsaniÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2016 23:42
Com güzel görünüyor tebrikler, ayrıca bir öneride bulunmak istiyorum palyaçolar için stres durumundayken gizlenebilecekleri bir alan veya bir Anemon onlarında çok hoşuna gidecektir.

Teşekkür Edenler: [T]157257,ZodiJack[/T]
+1: [T]177766,Exedra[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ExedraÇevrim Dışı

Özel Üye
Site Gelistirme Grubu Üyesi
Kayıt: 16/09/2015
İl: Yurtdisi
Mesaj: 2806
ExedraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2016 23:45
[QUOTE=ZodiJack]
Yazıma başlamadan önce bana bu kurulumda ve halen destek olan Melih Aydın(sorceres) ve Erdoğan Özgören(Exedra) arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. [/QUOTE]

Ne demek abi her zaman.[:)]

Akvaryumunuz çok güzel olmuş,tıpkı yabancı forumlardaki akvaryumlara benzemiş.[:)]
Bu güzel akvaryum ve anlatım için elinize sağlık.[:iyi:]

Teşekkür Edenler: [T]157257,ZodiJack[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZodiJackÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/01/2014
İl: Kütahya
Mesaj: 1026
ZodiJackÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2016 00:38
[QUOTE=Exedra]

Ne demek abi her zaman.[:)]

Akvaryumunuz çok güzel olmuş,tıpkı yabancı forumlardaki akvaryumlara benzemiş.[:)]
Bu güzel akvaryum ve anlatım için elinize sağlık.[:iyi:]
[/QUOTE]

Sagolasin kardeşim :)

[QUOTE=akvaryuminsani]Com güzel görünüyor tebrikler, ayrıca bir öneride bulunmak istiyorum palyaçolar için stres durumundayken gizlenebilecekleri bir alan veya bir Anemon onlarında çok hoşuna gidecektir.[/QUOTE]
Tesekkur ederim. Önerinizi dikkate alacağım. Mesela ne olabilir saklanma için? Anemonu ilerleyen günlerde ekleyecegim inşallah.

Beğenenler: [T]177766,Exedra[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanistanbulÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1793
sinanistanbulÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2016 00:45
Emek verdiğiniz ve paylaştığınız için teşekkürler. [:iyi:]

Teşekkür Edenler: [T]157257,ZodiJack[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ExedraÇevrim Dışı

Özel Üye
Site Gelistirme Grubu Üyesi
Kayıt: 16/09/2015
İl: Yurtdisi
Mesaj: 2806
ExedraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2016 10:25
İlgi ile takipteyim.[:)]
Yenilikler bekliyorum.[:D]

Teşekkür Edenler: [T]157257,ZodiJack[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tuncay23Çevrim Dışı

Kayıt: 14/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 45
tuncay23Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2016 11:07
ps geciktiricilerden bahsediyolar elektrikler gidince sumpa su doluyomuş elktrik geldiğinde ps nin içinde su birikip üstteki pislikleri taşırıyomuş sumptaki kafa motoru sumptaki suyu azalttıktan sonra ps nin çalışması lazımmış heralde 15 20 tl felan diyolardı

Beğenenler: [T]157257,ZodiJack[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZodiJackÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/01/2014
İl: Kütahya
Mesaj: 1026
ZodiJackÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2016 12:14
[QUOTE=tuncay23] ps geciktiricilerden bahsediyolar elektrikler gidince sumpa su doluyomuş elktrik geldiğinde ps nin içinde su birikip üstteki pislikleri taşırıyomuş sumptaki kafa motoru sumptaki suyu azalttıktan sonra ps nin çalışması lazımmış heralde 15 20 tl felan diyolardı[/QUOTE]
Tabi degerlendirilebilir. Çalışma prensibi ne? Akü gibi ps'i çalıştırmaya devam mi ediyor?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ExedraÇevrim Dışı

Özel Üye
Site Gelistirme Grubu Üyesi
Kayıt: 16/09/2015
İl: Yurtdisi
Mesaj: 2806
ExedraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2016 13:07
Abi yazıyı yazarken hiç üsenmedin mi ?[:D]

Bende diyorum neden ismimi sordunuz diye.[:D]

Akvaryuma mercan ve anemon koymanızı tavsiye ederim,palyaçalor çok sever.[:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZodiJackÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/01/2014
İl: Kütahya
Mesaj: 1026
ZodiJackÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2016 13:18
Valla üşenmedim kardeşim. Daha da uzun yazabilirdim de kafalar çok karışmasın diye daha kısa kesmeye çalıştım :) Yazıp bir araya toplamam 3 günü falan buldu :) Anemon ve mercan olayını da ilerleyen günlerde yapacağım inşallah şu an kota doldu tamamen duygusal :))

Beğenenler: [T]177766,Exedra[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tuncay23Çevrim Dışı

Kayıt: 14/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 45
tuncay23Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2016 14:53
[QUOTE=ZodiJack]
Tabi degerlendirilebilir. Çalışma prensibi ne? Akü gibi ps'i çalıştırmaya devam mi ediyor?[/QUOTE]
sadece elektrik geldikten 5dk veya 10dksonra elektirikği veriyo o 5dk için sumptaki su azalıyo bi araştır istersen ps geçiktirici diye

Teşekkür Edenler: [T]157257,ZodiJack[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sorceresÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,108164[/C] [C]2,2,108164[/C] [B]13373,3[/B]
Kayıt: 05/03/2011
İl: Ankara
Mesaj: 4097
sorceresÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2016 20:19
Ümit hocam eline sağlık güzel bir tanıtım olmuş. İthal akvaryumlar gibi yüksekliği fazla olan bir akvaryum.
Aydınlatması da estetik duruyor. Zamanla kayaların üzeri de mercanlar ile dolduğu zaman daha da güzelleşecektir.
Mercanlar için fazla acele etmeye gerek yok, zamanla su daha da güzel oturacaktır. Gözüme çarpan arka fondaki sıkıntı.
Aşağı iniş kulesini saklayan fon parlak duruyor çünkü su ile temas halinde, cam arkasında kalan ise mat duruyor çünkü su ile teması yok.
Saç jolesi ile yapıştırınca parlak oluyor ama sürekli kabarcık veriyor ve kredi kartı ile kabarcıkları almak gerekiyor. En güzeli reklamcılarda satılan yapışkanlı folyolar.
Cam a cif sıkıp yapışkanlı folyoyu yapıştırınca çok parlak ve güzel duruyor. Düz mavi veya siyah güzel olur.

Beğenenler: [T]157257,ZodiJack[/T]
Teşekkür Edenler: [T]157257,ZodiJack[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZodiJackÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/01/2014
İl: Kütahya
Mesaj: 1026
ZodiJackÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2016 20:45
[QUOTE=sorceres]Ümit hocam eline sağlık güzel bir tanıtım olmuş. İthal akvaryumlar gibi yüksekliği fazla olan bir akvaryum.
Aydınlatması da estetik duruyor. Zamanla kayaların üzeri de mercanlar ile dolduğu zaman daha da güzelleşecektir.
Mercanlar için fazla acele etmeye gerek yok, zamanla su daha da güzel oturacaktır. Gözüme çarpan arka fondaki sıkıntı.
Aşağı iniş kulesini saklayan fon parlak duruyor çünkü su ile temas halinde, cam arkasında kalan ise mat duruyor çünkü su ile teması yok.
Saç jolesi ile yapıştırınca parlak oluyor ama sürekli kabarcık veriyor ve kredi kartı ile kabarcıkları almak gerekiyor. En güzeli reklamcılarda satılan yapışkanlı folyolar.
Cam a cif sıkıp yapışkanlı folyoyu yapıştırınca çok parlak ve güzel duruyor. Düz mavi veya siyah güzel olur.[/QUOTE]
Valla aklımdan geçeni söylemişsin hocam :) Aslında bu ikinci fonum. Ben bunun fonunu aslında akvaryumu yerleştirmeden sprey ve aynen söylediğin gibi kredi kartı sistemiyle yaptım. Akvaryumu yerleştirirken elimden bi kaydı fon yırtıldı iyi mi.. Akvaryumu yerleştirmis bulundum tabi. Sonrasında ayni fondan bulup tekrar yaptım. Ancak akvaryum arkası çok dolu kablo v.s bi tarafı da duvar. O yüzden ikinci fonumda uygulayamamıştım. Ama akvaryum güneş aldığından dolayı ileriki günlerde yerini degistirecegim. O zaman söylediğini yapacağım inşallah. Mercan v.s işini de ilerleyen günlerde senin de söylediğin gibi su biraz daha oturunca inşallah.

Beğenenler: [T]108164,sorceres[/T]
+1: [T]108164,sorceres[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alifurkanÇevrim Dışı

Kayıt: 03/04/2015
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 20
alifurkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2016 09:42
Eline emeğine sağlık kardeşim. Çok güzel olmuş, bende böyle bir çalışma içerisindeyim biterse paylaşacağım inşALLAH.
Tavsiyem akvaryumun üstüne ısı geçirmez camlar var (arkasında ufo yak diğer tarafa ısı geçmiyor) bu camlardan kestirirsen t5 in ısısı akvaryumu ısıtmaz.
Bence 5 bin lira bayıp hazır alınan akvaryumdan daha zevkli olur bu akvaryumu izlemek. Mercan ve anemonları koyduğunda da foto isteriz [:iyi:]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir