Ağaç Dalları..
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2011 16:38
Arkadaşlar mango kökleri suyu sararttığı için pek sıcak bakmıyorum red mangrove kökü olabilir ama oda hem zor bulunuyor hemde biraz pahalı olabiliyor..Aklıma bahçedeki ağaçlar geldi..Bahçede dut-kavak-kiraz-kayısı ağaçları var bunların dallarını kullanabilirmiyiz acaba?İstediğim ölçülerde kesip iyice temizleyip suda kaynatıp kullansam olurmu acaba?Veya başka tavsiyeleriniz varsa cevaplarınızı bekliyorum :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2011 19:36
Merhaba :
Mango kökleri suyu sarartır , çünkü işlevi budur suyu sarartması gayet normaldir ,siz mango kökünü ne kadar kaynatırsanız kaynatın zamanla suya salınımı tekrar yapıcaktır. Doğadan topladığını kökleri akvaryumunuzda kullana bilirsiniz yanlız onlarda aynı işi görücektir köklerin işi suyu sarartıp ph düşürüp uygun ortam hazırlamaktır.
TheMuRo 2011-11-19 19:57:52
Mango kökleri suyu sarartır , çünkü işlevi budur suyu sarartması gayet normaldir ,siz mango kökünü ne kadar kaynatırsanız kaynatın zamanla suya salınımı tekrar yapıcaktır. Doğadan topladığını kökleri akvaryumunuzda kullana bilirsiniz yanlız onlarda aynı işi görücektir köklerin işi suyu sarartıp ph düşürüp uygun ortam hazırlamaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2011 23:58
Ayrıca yine de şansınızı denemek isterseniz, dalları-kökleri fırınlayın, ve 4-5 defa haşlayın.
Bu işlemlerin ardından kullanabilirsiniz. Sanırım biraz soyulma olur ama kısa bir süre sonra onu da atlatabilirsiniz.
Ben çay kökü kullanıyorum şimdilik bir sararma görmedim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2011 00:17
Forumda ve sanal alemde yapılmış bir çok çalışmanın (ben dahil) paylaşımlarına ve labaratuvar analizlerine kadar bir çok belgeye de ulaşabilirsiniz.
[QUOTE=TheMuRo] Merhaba :
Mango kökleri suyu sarartır , çünkü işlevi budur suyu sarartması gayet normaldir ,siz mango kökünü ne kadar kaynatırsanız kaynatın zamanla suya salınımı tekrar yapıcaktır. Doğadan topladığını kökleri akvaryumunuzda kullana bilirsiniz yanlız onlarda aynı işi görücektir köklerin işi suyu sarartıp ph düşürüp uygun ortam hazırlamaktır.
[/QUOTE]
Murat dediklerin doğru ancak her kök aynı işi görür düşüncesi yanlış.Ben su değerleri tespiti de dahil olmak üzere bir kaç faklı açıdan deneylediğim 11 faklı tür ağaç içinden çoğu bizim hobimize uymamıştı.
[QUOTE=TheMuRo] Merhaba :
Mango kökleri suyu sarartır , çünkü işlevi budur suyu sarartması gayet normaldir ,siz mango kökünü ne kadar kaynatırsanız kaynatın zamanla suya salınımı tekrar yapıcaktır. Doğadan topladığını kökleri akvaryumunuzda kullana bilirsiniz yanlız onlarda aynı işi görücektir köklerin işi suyu sarartıp ph düşürüp uygun ortam hazırlamaktır.
[/QUOTE]
Murat dediklerin doğru ancak her kök aynı işi görür düşüncesi yanlış.Ben su değerleri tespiti de dahil olmak üzere bir kaç faklı açıdan deneylediğim 11 faklı tür ağaç içinden çoğu bizim hobimize uymamıştı.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2011 23:08
[QUOTE=Gökhan GÖKÇE]
Forumda ve sanal alemde yapılmış bir çok çalışmanın (ben dahil) paylaşımlarına ve labaratuvar analizlerine kadar bir çok belgeye de ulaşabilirsiniz.
[QUOTE=TheMuRo] Merhaba :
Mango kökleri suyu sarartır , çünkü işlevi budur suyu sarartması gayet normaldir ,siz mango kökünü ne kadar kaynatırsanız kaynatın zamanla suya salınımı tekrar yapıcaktır. Doğadan topladığını kökleri akvaryumunuzda kullana bilirsiniz yanlız onlarda aynı işi görücektir köklerin işi suyu sarartıp ph düşürüp uygun ortam hazırlamaktır.
[/QUOTE]
Murat dediklerin doğru ancak her kök aynı işi görür düşüncesi yanlış.Ben su değerleri tespiti de dahil olmak üzere bir kaç faklı açıdan deneylediğim 11 faklı tür ağaç içinden çoğu bizim hobimize uymamıştı.
[/QUOTE]
[QUOTE=TheMuRo] Merhaba :
Mango kökleri suyu sarartır , çünkü işlevi budur suyu sarartması gayet normaldir ,siz mango kökünü ne kadar kaynatırsanız kaynatın zamanla suya salınımı tekrar yapıcaktır. Doğadan topladığını kökleri akvaryumunuzda kullana bilirsiniz yanlız onlarda aynı işi görücektir köklerin işi suyu sarartıp ph düşürüp uygun ortam hazırlamaktır.
[/QUOTE]
Murat dediklerin doğru ancak her kök aynı işi görür düşüncesi yanlış.Ben su değerleri tespiti de dahil olmak üzere bir kaç faklı açıdan deneylediğim 11 faklı tür ağaç içinden çoğu bizim hobimize uymamıştı.
[/QUOTE]
Rica etsem deneyden geçen ağaç türlerini yazabilir misiniz?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2011 10:26
Bir de şunu eklemek istiyorum. Bahçedeki ağacın dallarını kesip birkaç kez kaynatıp kullanmak olmaz.
Doğadan alıp kullanacağınız dallar veya kökler, çoktan ölmüş ve kurumuş olmalıdır. Bu şekilde bile olsa Gökhan beyin de dediği gibi, kullanımı uygun olmayan türde ağaçlar var.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2011 20:30
Ben tecrübe ettiğim iki tür ağacı öneririm.Öncelikle dallar önceden kesilmiş veya doğal yollarla kurumuş dallar tercih edilmelidir,dallar özsuyunu salmış ve tamamen kurumuş olursa sorun çıkarmaz. Yabani badem ağacı ve kayısı dallarından bi kaç kez yaptım ve hala kullanıyorum.Yabani badem ağacı daha güzel şekillerde ve daha ince dallara sahipler,kayısı ağacının dalları daha düz ve kıvrımsız oluyor..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2011 13:49
Ben bu ağaç çeşitlerine örnek olarak bir kaçını paylaşayım;
*Asma
*Söğüt
*Palamut meşesi
*Ahlat
Daha fazla da örnek vermek mümkün.Bu ağaçların kullanılması hususunda dikkat edilecek noktalarında bazıları;
-Uzun süre önce ölmüş veya kesilmiş,özellikle tarlada,bağda,dağda kalan(yani depoda değil) kökleri tercih etmeli
-Üzerinde mekanik olarak arındırabilirliğe uygun olmalı (kabuk,tüf,mantar vs...)
-Doğada kaldığı süre bouunca defalarca suya ve güneşe maruz kalmış olması da önemlidir...
*Asma
*Söğüt
*Palamut meşesi
*Ahlat
Daha fazla da örnek vermek mümkün.Bu ağaçların kullanılması hususunda dikkat edilecek noktalarında bazıları;
-Uzun süre önce ölmüş veya kesilmiş,özellikle tarlada,bağda,dağda kalan(yani depoda değil) kökleri tercih etmeli
-Üzerinde mekanik olarak arındırabilirliğe uygun olmalı (kabuk,tüf,mantar vs...)
-Doğada kaldığı süre bouunca defalarca suya ve güneşe maruz kalmış olması da önemlidir...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2011 22:51
[QUOTE=Gökhan GÖKÇE]Ben bu ağaç çeşitlerine örnek olarak bir kaçını paylaşayım;
*Asma
*Söğüt
*Palamut meşesi
*Ahlat
Daha fazla da örnek vermek mümkün.Bu ağaçların kullanılması hususunda dikkat edilecek noktalarında bazıları;
-Uzun süre önce ölmüş veya kesilmiş,özellikle tarlada,bağda,dağda kalan(yani depoda değil) kökleri tercih etmeli
-Üzerinde mekanik olarak arındırabilirliğe uygun olmalı (kabuk,tüf,mantar vs...)
-Doğada kaldığı süre bouunca defalarca suya ve güneşe maruz kalmış olması da önemlidir...
[/QUOTE] gökhan beyden aldığım köler sanırım asma ve kıraz köklerı o kadar doğal ve dekoratif durduki akvaryumda balık koymasamda olacak gibi,yada ben hangi balık bu köklerle yaşamayı becerirse o balığı arayacağım sanırım,su an balık koymadım akvaryumuma ama cıddi bır salınım yok köklerde,asama kökü özellikle kullanılabilir düşüncesiyim,gevurun mangrow kökü varsa bizimde asma kökümüz var düşüncesiyle yeni bır akım yaratan Gökhan GÖKÇE arkadaşımı kutluyorum
*Asma
*Söğüt
*Palamut meşesi
*Ahlat
Daha fazla da örnek vermek mümkün.Bu ağaçların kullanılması hususunda dikkat edilecek noktalarında bazıları;
-Uzun süre önce ölmüş veya kesilmiş,özellikle tarlada,bağda,dağda kalan(yani depoda değil) kökleri tercih etmeli
-Üzerinde mekanik olarak arındırabilirliğe uygun olmalı (kabuk,tüf,mantar vs...)
-Doğada kaldığı süre bouunca defalarca suya ve güneşe maruz kalmış olması da önemlidir...
[/QUOTE] gökhan beyden aldığım köler sanırım asma ve kıraz köklerı o kadar doğal ve dekoratif durduki akvaryumda balık koymasamda olacak gibi,yada ben hangi balık bu köklerle yaşamayı becerirse o balığı arayacağım sanırım,su an balık koymadım akvaryumuma ama cıddi bır salınım yok köklerde,asama kökü özellikle kullanılabilir düşüncesiyim,gevurun mangrow kökü varsa bizimde asma kökümüz var düşüncesiyle yeni bır akım yaratan Gökhan GÖKÇE arkadaşımı kutluyorum
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2011 23:09
Amaç görsellikse, bukadar uğraşıcamıza kaliteli bir yapay kök bulamazmıyız.Hem görsel ihtiyacı karşılar hep renk verme sorunu olmaz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2011 14:50
[QUOTE=TheMuRo]
Merhaba :
Mango kökleri suyu sarartır , çünkü işlevi budur suyu sarartması gayet normaldir ,siz mango kökünü ne kadar kaynatırsanız kaynatın zamanla suya salınımı tekrar yapıcaktır. Doğadan topladığını kökleri akvaryumunuzda kullana bilirsiniz yanlız onlarda aynı işi görücektir köklerin işi suyu sarartıp ph düşürüp uygun ortam hazırlamaktır.
[/QUOTE]
Ayrıca bir şey daha sormak istiyorum.
cros_caos 2011-12-12 14:52:40
Mango kökleri suyu sarartır , çünkü işlevi budur suyu sarartması gayet normaldir ,siz mango kökünü ne kadar kaynatırsanız kaynatın zamanla suya salınımı tekrar yapıcaktır. Doğadan topladığını kökleri akvaryumunuzda kullana bilirsiniz yanlız onlarda aynı işi görücektir köklerin işi suyu sarartıp ph düşürüp uygun ortam hazırlamaktır.
[/QUOTE]
Denilende haklılık payı var ama yanlış bir düşünce. Her kök akvaryuma olmaz. Bazı kökler suyun içinde çürür bu da kullanılmaması gerektiğinin bir göstergesidir.
Bende hangi dalların kullanıldığını merak ediyordum konu için teşekkürler. .
Ayrıca bir şey daha sormak istiyorum.
Asma kökü var ama çok da kuru değil içi yeşilimsi.
Bu kökü fırınlasak kurutsak yani bir bakıma kullanıma uygun hale gelir mi yoksa illa doğada beklemesi mi gerek ?
Beğenenler: [T]212406,Taner 5243[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2011 15:36
Tabikide her kök akvaryuma koyulmaz burada aynı düşüncedeyiz , ben abdullah kardeşimizin örnek verdiği kök çeşitleri üzerine yorum yapmıştım verdiği örnekler ; dut-kavak-kiraz-kayısı kökleriydi , bu köklerde herhangi bir sorun yaşanılıcağını sanmıyorum. Şahsi düşüncem suyla temasa girmiş kökler dahada kullanışlı oluyor dere kenarlarında bulunan kökler , suyun altında bulunan kökler suya gerekli salınımı yaptığından suya aşina olduklarından akvaryumlarda kullanılması bence daha uygun olucaktır.
Doğadan topladıklarım söğüt ağacı dallarını kullanmıştım su içinde herhangi bir çürüme dahi olmadı ilk akvaryuma eklediğimizde üzerinde pamuksu bir tabaka oluştu buda her karadan suya geçen nesnelerin suya alışım sürecinde böyle bir tabaka görülür zamanla geçti , söğüt ağacı kökünde herhangi bir sorun yaşamadım. Ağaç dallarının tamamen kuruması bence önemli , doğada kurumuş dalları tercih etmenizde fayda var. Son olarak ben suyla temas içinde suya aşina kökleri tercih ediyorum o yüzden herhangi bir sorun yaşamadım , genelde sudan çıkardığım kökler suya herhangi bir salınım yapmadı , gözle görülür birşekilde suyun renginde değişen yada yolunda gitmeyen birşeyler gözlemlemedim.
Doğadan topladıklarım söğüt ağacı dallarını kullanmıştım su içinde herhangi bir çürüme dahi olmadı ilk akvaryuma eklediğimizde üzerinde pamuksu bir tabaka oluştu buda her karadan suya geçen nesnelerin suya alışım sürecinde böyle bir tabaka görülür zamanla geçti , söğüt ağacı kökünde herhangi bir sorun yaşamadım. Ağaç dallarının tamamen kuruması bence önemli , doğada kurumuş dalları tercih etmenizde fayda var. Son olarak ben suyla temas içinde suya aşina kökleri tercih ediyorum o yüzden herhangi bir sorun yaşamadım , genelde sudan çıkardığım kökler suya herhangi bir salınım yapmadı , gözle görülür birşekilde suyun renginde değişen yada yolunda gitmeyen birşeyler gözlemlemedim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2011 11:12
Köklerin kullanımından önceki en önemli hazırlık aşaması kaynatma ve tuzla içeriği düzenlemedir.Oğuz doğada kalması değil mümkünse doğada uzun süre bekleyen köklerin seçilmesi idi kasıt. ;)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir