Akvaryum Bilgisi Hobiye Başlangıc


FowleriÇevrim Dışı

Kayıt: 05/10/2020
Mesaj: 1
FowleriÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2020 14:24
Merhaba. Ben bu hobiye yeni başladım. 20 lt lik bitkili bir akvaryum kuracağım. Betta ve karodes beslemeyi planlıyorum. Benim akvaryum hakkında neleri bilmem lağzım? Nası yemleme yapmalıyım? Kısacası temel bilgiler nelerdir?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ceyhÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/06/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 10313
ceyhÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2020 14:31
Merhaba, kolay bakımlı bitkilerle başlayın bence, anubias, java fern, crytocoryne türleri, pistia vb. yüzey bitkileri mesela. Işık çok yoğun olmasın, filtrasyon pipo olabilir, akıntı yapan iç filtre vb kullanmayın, ısı 27 derece gibi olmalı, 25 w ısıtıcı ve takip için bir termometre gerekli, betta etçil bir tür, türe özel kuru yemler ve kurutulmuş/dondurulmuş/jel canlı yemler kullanılabilir, bir öğünde göz yuvarlağı ölçüsünde yemleme yeterli olur, suyu yumuşatmak için yaprak (catappa gibi) kullanılabilir, mangrove kökü kullanılabilir, anubias/fern köke bağlanabilir.

Betta karides yavrularını avlayabilir, karides için çok acele etmeseniz iyi olur.

+1: [T]189019,AtlasPoyraz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Alpercicek35Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/05/2020
İl: Izmir
Mesaj: 820
Alpercicek35Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2020 14:42
Bence litre çok az. Kum ve diğer ürünler ile 20 litreye düşecek. Balıklar için 20 litre genelde çok sağlıklı litre olmaz. Beta da olsa bence 1 canlı daha fazlasını hak ediyor. Bence 40-50 litre bir akvaryum kullanın. Daha uzun ve sağlıklı bir sisteme sahip olun derim. [EDIT]Alpercicek35,2020-10-05 14:43:23[/EDIT]

Beğenenler: [T]197989,ceyh[/T]
+1: [T]197989,ceyh[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ceyhÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/06/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 10313
ceyhÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2020 14:47
[QUOTE=Alpercicek35]Bence litre çok az. Kum ve diğer ürünler ile 20 litreye düşecek. Balıklar için 20 litre genelde çok sağlıklı litre olmaz. Beta da olsa bence 1 canlı daha fazlasını hak ediyor. Bence 40-50 litre bir akvaryum kullanın. Daha uzun ve sağlıklı bir sisteme sahip olun derim. [/QUOTE]

Katılıyorum, yüksek olmamak kaydıyla daha geniş bir tank size de daha fazla özgürlük alanı sağlar.

Beğenenler: [T]224069,Alpercicek35[/T]
Teşekkür Edenler: [T]224069,Alpercicek35[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burkiatalayÇevrim Dışı

Kayıt: 30/03/2016
Mesaj: 87
burkiatalayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2020 17:22
[:)] [VID]https://www.youtube.com/watch?v=YVLLe20YEo0&t=1s[/VID]

Yeni başlayan arkadaşlar için kolay üreyen balıklar [:)] Abone olursanız sevinirim [:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ceyhÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/06/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 10313
ceyhÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2020 17:24
[QUOTE=burkiatalay][:)] [VID]https://www.youtube.com/watch?v=YVLLe20YEo0&t=1s[/VID]

Yeni başlayan arkadaşlar için kolay üreyen balıklar [:)] Abone olursanız sevinirim [:)][/QUOTE]

Bu başlıkta ne alaka?

Teşekkür Edenler: [T]221450,MrBdk[/T]
+1: [T]221450,MrBdk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Murathan KurtÇevrim Dışı

Kayıt: 22/07/2020
İl: Ankara
Mesaj: 52
Murathan KurtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2020 20:17
Öncelikle sağlıklı hobiler dilerim. 20 lt az gelebilir zira bu akvaryumun içine ısıtıcı ve filtre takacaksınız. Üstüne bitkiler dekor ve kum eklendiği zaman elinize 10 lt su kalacak. Bu da pek yeterli sayılmaz açıkçası. Bana kalırsa hacmi biraz büyütün. En aşağı 40 50 litre yapın en azından. Bilmeniz gereken temel bilgiler ise küçük bir akvaryum için özellikle bu hacimde kuvvetli bir filtreye ihtiyacınız yok ve boyut olarak çok büyük tutmamalısınız. Bir şelale filtre işinizi görecektir. Bu sayede su içinde yer kaplamamış olur ve yer tasarrufu sağlarsınız. Yaz zamanı deyip geçmeyin anlık sıcaklık değişimleri canlıları rahatsız edecektir ve bir ısıtıcı kullanmanız gerekir. Su sıcaklığı 26 27 derecelerde olmalıdır. Betta balığınızı tek beslemenizi tavsiye ederim özellikle erkek betta ise kesinlikle tek olmalıdır. Diğer balıklarla bölge kavgasına girebilir ve sonuç bir balığın ölümü ile sonuçlanabilir. Bettalar bitki severler. Ayrıca karidesler için de aynı durum geçerlidir. Karideslerinizin rahat rahat kumda gezebilmeleri ve bitkilerinizin sağlığı açısından siyah hagen kum öneririm. Ancak dikkatli olun piyasada çakma boyalı kum çok fazla. Boyalı kum suya salınım yapabilir ve zehirlenmeler sonucu canlı kaybı yaşayabilirsiniz. Güvenilir bir yerden alın. Karidesler java mosslardan çok hoşlanırlar. Akvaryumun bazı bölgelerine moss topları yerleştirmelisiniz. 2 3 tane yeterli olacaktır. Tele sarılı vaziyette java moss yerleştirmenizi de tavsiye ederim. Bitkiyi fazla abartmayın zira akvaryumunuz küçük her yeri bitki kaplasın istemezsiniz. Karbona ihtiyaç duymayan kolay bitkiler alabilirsiniz. Bunlara limon, çınar, eledoa, tilkikuyruğu, saz gibi bitkiler örnektir. Yalnız bazı bitkiler çok hızlı büyürler ve sık sık budamanız gerekebilir. Bitki varsa ışık çok önemli. Günde 8 saat civarı ışıklandırma yeterli gelecektir. Kaliteli bir aydınlatma tercih edip kurmalısınız. Işığın azı bitkilerin büyüyememesine sebep olur fazlası ise yosun sorununu beraberinde getirir. Yem seçimi konusunda da 3 veya 4 çeşit yemi sırayla verebilir (her öğün farklı yem) ve balığınızın bir yemden alamadığı kaynağı diğer yemden almasını sağlayabilirsiniz. Bu arada bettalar etcil beslenirler. Hayvansal proteinli yemleri tercih ediniz. Hatta ara sıra canlı yem veriniz. Canlıları akvaryuma eklemeden önce muhakkak aşılama yöntemi uygulayın yaklaşık 1 saate yakın. Aksi takdirde beyaz benek hastalığı riski yüksektir. Suyunuzu yumuşatmak adına catappa yaprağı, yati veya mangrow kökü kullanabilirsiniz. Görsel olarak da çok hoştur hem de suda antioksidan etkisi de yaratırlar. Ancak akvaryuma atmadan önce sıcak suyla güzelce kaynatın. Yoksa suyunuza salınım yaparlar ve çay rengini alır. Tekrar sağlıklı hobiler dilerim. [:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8798
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2020 14:24
Merhaba,
Öncelikle bilmeniz gereken konular azot döngüsü, balık aşılama, amonyak, bakteri çalışması ve biyolojik filtrasyon bence. İnternette bu başlıkları yazarak çeşitli makaleleri okuyun ve sonra balık, akvaryum vs. ilgilenin.
Daha sonra size tavsiyem betalarda sık rastalanan kuyruk erimesi, beyaz benek, kuyruk kısması, kabızlık ve dropsy vb. hastalıkların en azından fotoğraflarına bakın. Bu sayede balığınız hasta olduğu taktirde ne olduğu hakkında biraz fikriniz olur.
Yeni başlayacağınız için sağlıklı bir alın, ilk baştan hastalık ile karşılamanızı önermem. Forumda "supervenenis" adlı üyeye yada facebook da "beta sevdası" adlı gruba göz gezdirmenizi öneririm. İki yerde de güzel betalar var.
Bu arada beta ile karides önermem, beta etçil bir canlıdır. Belki büyüklere çok zarar veremez ama yavruları yer. Tek bakmanız daha doğru.
Akvaryumunuz, hangi tür olursa olsun ne kadar büyük o kadar iyi. Başlangıçta akvaryumu geniş tutmakta fayda var. Kum, dekor vs. hacimden çalacağı için yaklaşık 15 litreye düşer o. Bu yüzden en az 30 litre ile başlamanız daha doğru.
Yem olarak ne kadar çeşit o kadar iyi. Özellikle markasız ve kalitesiz yemlerden uzak durun. Dropsy vb. hastalıklara neden olur. Markaları kaliteli, orta kaliteli ve daha kaliteli olarak ayırabiliriz. Daha kaliteli markalar new life spectrum ve ocean nutrition. Orta kalite dediğim gruba hikari, tropical, white balance, dajana markalar sayılabilir. Kaliteli olanlar ise sera, tetra, jbl, prodac denebilir. Benim tavsiyem bu üç gruptan da bir yem almanız. Bütçenize göre artırabilirsiniz tabi. Ama ek olarak muhakkak canlı yem temin edin. Canlı yem tüm etçil balıklarda olduğu gibi betada da oldukça önemli.

Kısaca sizin ihtiyacınız olan malzemeler,
En az 30 litrelik bir akvaryum,
Tavsiyem şelale filtre,
50w ısıtıcı,
Termometre,
Akvaryumun tüm tabanını 6-7 cm kaplayacak şekilde kumu (dere kumu, aquaclay, bazalt, silis, lav kırığı, manado vb.)
Istediğiniz bitki türleri,
İsterseniz dekorasyon için kök veya taşlar,
Bitkiler için bir ışıklandırma,
Kuru ve canlı yem,
Dip sifonu,
Balık kepçesi,
Ve tavsiyem ışık için zaman ayarlı priz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir