Akvaryum ve Türlerin Yaşam Alanları


alemadamÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 1336
alemadamÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2012 11:09
Dostlar,
Bildiğiniz gibi bizim cichlid balıklarımız malawi gölünde yaşamaktalar. Başka bir yaşam alanları bulunmamaktadır. Buradan alınarak, akvaryumlarımıza taşınmıştır. Bir çok tür, kırılmış, asıl orjinalliğini yitirmiştir. Yunus balığı bu duruma örnek gösterilebilir. Orjinal yunus balığı şu anda piyasada neredeyse yok gibidir.
Benim asıl merak ettiğim durum şu. Bu balıklar sadece malawi gölünde yaşıyor. Malawi ki, bilen bilir, uçsuz bucaksız bir göl. Yani hacim vs. hesaplasan, hesaplayamazsın öyle bir yer.
Bizim sarı prensesler, yunuslar, zebralar, icemanlar vs.. hepsi orada ortak alanda yaşıyorlar. Bu balıkların hepsinin de ayrı ayrı yaşam alanı belirtiliyor. Mesela yunus için en az 300 lt hacim olmalı sarı prenses için 120 lt olmalı deniliyor.
Peki , bu yaşam alanları neye göre hesaplanıyor? Koca gölde hacim macim yok. Bu balıklar aynı ortamda yaşar iken, neye göre bu durum belirleniyor? Bu hususta daha önce konuşuldu mu bilmiyorum ama bilgisi olanların bilgisini yada yorumlarını rica ediyorum.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CanCinCemÇevrim Dışı

Kayıt: 30/03/2012
Mesaj: 119
CanCinCemÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2012 11:44
Epey bir faktör olsa da bütün mesele balığın ne kadar büyüdüğüdür.. Bu büyüklüğe göre de balığın dönüş yapabileceği, sağa sola aşağı yukarı gidebileceği alan tahmini olarak belirleniyor ona göre litre veriliyor. Yetişkin bir yunus için akvaryum içinde biraz da olsa rahat hareket edebileceği hacim toplamı bu vesile ile ortalama 300 litreye tekabül ediyor. Buraya akvaryum için kim kaç litre verirse versin her halükarda yetersiz kalacaktır. Ölçüsü ne olursa olsu malesef doğası gibi olmuyor hiçbir ev akvaryumu..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alemadamÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 1336
alemadamÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2012 12:02
[QUOTE=CanCinCem]Epey bir faktör olsa da bütün mesele balığın ne kadar büyüdüğüdür.. Bu büyüklüğe göre de balığın dönüş yapabileceği, sağa sola aşağı yukarı gidebileceği alan tahmini olarak belirleniyor ona göre litre veriliyor. Yetişkin bir yunus için akvaryum içinde biraz da olsa rahat hareket edebileceği hacim toplamı bu vesile ile ortalama 300 litreye tekabül ediyor. Buraya akvaryum için kim kaç litre verirse versin her halükarda yetersiz kalacaktır. Ölçüsü ne olursa olsu malesef doğası gibi olmuyor hiçbir ev akvaryumu.. [/QUOTE]
Yazdıklarınıza katılıyorum fakat zaten çoğu balık aynı boya erişiyor. İceman ile yunuslar hemen hemen aynı boya kadar büyüyor. Sarı prenseslerin de aynı boyda olanları var. Bu durumda sarı prensese 120 litre yunusa 300 litre hacim lazım demek bana çok saçma geliyor.
Yani biz insanoğlunun bir uydurması gibi geliyor bu hacimler...
Herkes diyor yunusa 300 litre lazım. İyide niye ? Neye göre? Kim hesaplıyor bunları??
Ne yaparsan yap o göl ortamını sağlayamazsın. Aynı boydaki balıklara da çok abartılı hacimler belirlenmesi mantığa uygun gelmiyor...
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CanCinCemÇevrim Dışı

Kayıt: 30/03/2012
Mesaj: 119
CanCinCemÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2012 12:39
Tabi dediklerinizde haklılık payı var. Ölçüler tamamen insanların belirlemesi, tabir-i caiz ise uydurması. Ama şöyle düşünün bir de. Malawi gölündeki o yunus sınırsız bir hacimde, dilediği gibi yaşıyor. Evimde 500 litrelik bir akvaryum dahi olsa, göl ile akvaryumu kıyasladığımda kendi kendime "Hakikaten bu balığa burası hapishane" diyorum. Yani fikrimi soracak olursanız "Yunus için en az 300 litre gereklidir" düşüncesi hem doğru hem de yanlış. Doğru olan tarafı balığı yaşatabiliyoruz o hacimde, 4 yöne de hareketini sağlayabiliyoruz. Yanlış olan tarafı ise hapishaneden farkı yok, biyotop akvaryum da olsa. E balık da beslemek istiyoruz sorun nerede? Sorun bu balıkların kaderinde malesef..

Eğer sizin demek istediğiniz "Bazı balıklar benzer boylara ulaşıyorlar fakat neden gereken hacimler farklı oluyor?" ise, o zaman ilk mesajımda bahsettiğim faktörlere de bakmak gerekiyor. Agresiflik durumu, diğer ve kendi türlerine karşı davranışı, balığın yüzme hızı, üreme koşulları, saklanma ve/veya açıkta yüzme eğilimi.. Ama şundan da emin olabilirsiniz, farklı türler için belirtilen farklı hacimler pek çok usta akvaristin uzun yıllar sonucunda belirlediği rakamlar. Balık besleyecek isek hiç itibar etmemektense biraz kulak verip kendi deneyimlerimizle yoğurmak iyi bir fikir gibi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alemadamÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 1336
alemadamÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2012 12:56

Ben kulaktan dolma bilgilerle, yıllardır bu konuda kesin hüküm verilmesine karşıyım. Adam mesela 200 litre akvaryuma 2-3 yunus koysam diyor hayır diye karşı çıkılıyor. 300 litre varsa 7-8 yunusa kimse hayır demiyor. Benim anlatmak istediğim buydu. Tabiki doğal şartları sağlayamıyoruz fakat 1 metre 100 litrelik bir akvaryumda 2-3 adet balık beslemek de akıl işi değil..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FarukBeyÇevrim Dışı

Kayıt: 01/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 943
FarukBeyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2012 13:13
Kısaca sana neden olduğunu söyliyeyim.Yunustan örnek vermek gerekirse bu balık 24 cme kadar büyüyebiliyor.yani yunus için en az hacim 240 lt fakat bu litre tek bir balık için yeterli.240 ltlik akvaryumda tek bir yunus beslemeniz gerekirki o balık 20 sene yaşasın.ama kimsenin böyle birşey yapabilme şansı yok. bir akvaryuma 5 6 tane yunus koyuyorlar.hatta yanına başka balıklarda koyuyorlar iyice işler karışıyor.
Özetlersem sizin dediğiniz çok doğru gölde yaşayan bir balık için hacim hesabı yapmak normal değil ama bunlarında akvaryumla için üretildiğini unutmamalıyız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

JoseaÇevrim Dışı

Kayıt: 02/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 53
JoseaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2012 13:16
Geçen gün youtube ta izlediğim bir video da kendi yaşam alanındaki kırmızı arownaları ağlarla kıstırıp bir tülün içine ağzındaki yavruları döküyorlardı. yani yavruluktan alıyorlar balıkları yani akvaryuma çekirdekten alıştırma söz konusu alanları ise insalar değil balığın karakteristik özellikleri belirlemektedir. doğal ortamından aldığınız balığı 500lt akvaryumda beslemekle o balığın yavrusunu beslemeniz arasında çok fark olduğunu düşünüyorum. kimse malawi'yi taklit edemez balığı ne kadar kandırabilirsen okadar mutlu yaşar ;) 120lt yok 300lt efendim 500lt ve üstü gibi kavramları ise dediğim gibi balığın karakteristik özellikleri belkirler. beta bardakta yaşıyor ama emin ol 500lt çooook daha mutlu olur ;) hayvan nefes alabiliyor diye bu kadar aşağılamaya ne luzum var akvaryumculara git boynu bükük düzünelerce beta var ama yaşayabiliyor öyle değil mi ;) şartların yarısından falasını balık belirliyor bence gerisi insanların insafında hocam :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alemadamÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 1336
alemadamÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2012 13:56
[QUOTE=Josea]Geçen gün youtube ta izlediğim bir video da kendi yaşam alanındaki kırmızı arownaları ağlarla kıstırıp bir tülün içine ağzındaki yavruları döküyorlardı. yani yavruluktan alıyorlar balıkları yani akvaryuma çekirdekten alıştırma söz konusu alanları ise insalar değil balığın karakteristik özellikleri belirlemektedir. doğal ortamından aldığınız balığı 500lt akvaryumda beslemekle o balığın yavrusunu beslemeniz arasında çok fark olduğunu düşünüyorum. kimse malawi'yi taklit edemez balığı ne kadar kandırabilirsen okadar mutlu yaşar ;) 120lt yok 300lt efendim 500lt ve üstü gibi kavramları ise dediğim gibi balığın karakteristik özellikleri belkirler. beta bardakta yaşıyor ama emin ol 500lt çooook daha mutlu olur ;) hayvan nefes alabiliyor diye bu kadar aşağılamaya ne luzum var akvaryumculara git boynu bükük düzünelerce beta var ama yaşayabiliyor öyle değil mi ;) şartların yarısından falasını balık belirliyor bence gerisi insanların insafında hocam :)[/QUOTE]
Haklısın üstadım da, bu balıkları bizler üretiyoruz. Yani doğuyor, akvaryumcuda az bir hacimde 80-100 balık arasında alıcısını bekliyorlar. Sonra bizler alıyoruz. Mesela ben, 100 litre hacmim var. 1 metrelik uzunluğunda akvaryumumda. Bu akvaryumda 3-4 balık beslemem ne kadar doğru olur?
Yunus beslemek istiyorum olmazda olmaz diyorlar. Ya 100 litrede besleyeceğim 2-3 yunus çok mu kötü şartlarda yaşamış olacak? Hayır. Ben bunu anlatmak istedim. Elimizden geldiğince hayvanlara sıkıntı yaşatmamalıyız ama çok da keskin düşünceli olmamalıyız.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KocaKÇevrim Dışı

Kayıt: 07/03/2010
İl: Manisa
Mesaj: 422
KocaKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2012 14:14
Yav arkadaşlar bende katılıyorum bu hacim meselesine aynen dediklerinizi. Eğer biz malawi gölünden bir balığı getirip akvaryuma atsak o akvaryum 500 litre de olsa orada balık strese girecek yaşayamayacaktır çünkü o kocaman gölden gelmiştir. Ama bizim aldığımız balıklar direk olarak akvaryumda üretilmiş balık daha önce göl falan görmemiş hayvan. Bazı balıklar çok sert oluyor birbiriyle kavga falan ediyolar tamam onlara daha büyük akvaryum gerekiyor ama bence bu yunuslar için pekte geçerli değil . İki sene önce o kadar harçlığımdan biriktirip 30 litreden 100 litrelik akvaryum aldım gene malawi bakamıyoruz ne anladım bu işten ben gene japon balığı bakıyorum bazen çok canımı sıkıyor bu hacim meselesi kim neye göre kesin bir hacim veriyor o zaman ben 300 litrede yunus bakim derim ben burda açıklamasam diyelim kim nerden bilecek belki akvaryumun eni 10 cm . Ama bana ne dediler belli ölçü vermediler 300 litrede 300 litre gidicem ne bulursam atıcam akvaryuma bazen o kadar sinirleniyorum foruma falan giresim gelmiyor millet keyif çatıyor yok tropheus yok frontoza . 100 litrede de 4-5 tane yunus alıp bakamıyorsak başlarım böyle işe balkondan fırlatıcam nerdeyse akvaryumu  

Birde şöyle birşey var millete soruyordum 100 litreye sarı prenses alsam sıkıntı olur mu diye. Adam diyor yok olmaz kardeş 120 olsaydı olurdu sarı prensesler için en 120 litre hacim  gereklidir diyor.Hadi ye ciddimisin 20 litre çok farketti sanki kardeşim aynı forumdayız farkıdandaysan diyecektim. Bende biliyorum tatlı su canlıları bölümünde sarı prensese 120 litre yazdıklarını kendi çok bilen insanlarda var. Ayrıca balık hakkında bilgi almak için kişinin profiline girin adam hangi balığı besliyorsa onu biliyordur diğerlerini bilmiyordur besledimi ki bilsin ondan bundan duyuyor birşeyler biliyormuş çabası içinde forumun yüzde 70 i 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir