Akvaryuma uyum...


aslan_kralÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/07/2012
İl: Kayseri
Mesaj: 1411
aslan_kralÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2013 09:21
       Forumda bir çok hobici arkadaşımın sıkıntısı akvaryumcuda çok beğenerek aldıkları balıkların kendi akvaryumlarında yaşamaması kısa sürede ölümü... İşi en başından herkesin anlayacağı şekilde anlatmak, sıkıntıların asıl nedenlerinden bahsetmek ve hobicilere bu konuda yardımcı olmak istiyorum.
       Öncelikle şunun altını çizmek gerekir ki ithal balıkların adaptasyon sorunu yaşaması kadar doğal bir şey olamaz. Ben akvaryumcudan balık alırken sorduğum bir kaç can alıcı soru vardır bunları tüm hobicilerin balık almadan sormasını tavsiye ederim.
1- Balıklar ne zaman geldi?
2- Su sıcaklığı kaç derece?
3- Balıklar ithal mi?
4- Yerli üretimse balıkları nereden aldınız?
        Alacağım cevaplar karşısında beğendiğim balığı alıp almama hususunda karar veriyorum. İthal balıktan uzak dururum. Bu balıkların kesinlikle bir adaptasyon sorunu var. Ne orada yedikleri yemler buradakilere benziyor ne orada alıştıkları su değerleri buradakilerle aynı... Balık yeni geldiyse de balıkları ne kadar beğensem de uzak duruyorum. Mutlaka dökülen balıklar adapte olamayan balıklar olacaktır ben adaptasyonu daha güçlü daha dirençli balıkları almayı tercih ederim her zaman.
       Peki balığı aldık eve getirdik ne yapmalıyız?
       Karantina akvaryumu bu zamanlar da gerçekten çok işe yarıyor. Şartlar uygunsa dışarıdan gelen bir balığı kesinlikle direk akvaryumunuza atmayın. Balığı eve getirdik hemen poşetiyle karantina akvaryumuna attık karantina akvaryumunun derecesi 28 de sabit. Balık 15 dakika kadar poşetiyle akvaryumun içinde bekledi. Daha sonra balığı akvaryumdan aldığımız bir miktar suyla doldurduğumuz kovaya suyuyla attık. Akvaryumumuz karantina akvaryumu olduğu için ana tankımıza göre tuz oranı yüksek ve metilen mavisi (orjinal olması şart) mevcut su da. Balık 10 dakika kadar bu şekilde demlenir. Daha sonra serum hortumu yardımıyla her 10 dakika da bir su eklenir. Bu arada kovanın ağzı kapalı olsun balık sıçrayıp dışarıya atlayabilir. Yarım saat bu şekilde suya alıştırma ve demleme yaptıktan sonra balık artık akvaryuma girmeye hazırdır. Kovadaki suyu balıkla beraber akvaryuma boşaltmak yerine kepçeyi kovaya daldırıp yaklaşık  yarım saattir demlenen balığı alıştığı karantina akvaryumuna atıyoruz. Burada bekleme süresi 3 gün. 3 gün balık gözlemleniyor bu karantina akvaryumunda. Yaptığımız gözlemlerde anormal hareketlerle, aşırı durgunluk, yem yememe, pullarında dökülme, renk değiştirme, mantarlaşma, kuyrukta ve yüzgeçlerde erime, gözlerde karalık, anüste kızarıklık ya da anüsten kırmızı kıl kurdu gibi canlıların çıkması gözlemlenmediyse balığımız gerçekten dirençli bir balıkmış. Üç gün içerisinde herhangi bir anormallik gözlemlemediğimiz balık zararlı bakterilerden arınmış bir şekilde akvaryumumuza girmeye hak kazanmıştır. Ben balıklarım çok değerli balıklardır öyle dışarıdan giren bir balığın onlara bakteri bulaştırmasına izin veremem. ( Değerden kastım maddi değil maddi bir karşılığı yok çünkü balıklarımın o kadar değerliler...)
        Yukarıda anlattığım kovalı suya adaptasyon  olayını bu sefer ana tankımıza almak için gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık yarım saat sonra balığımızı gönül rahatlığıyla akvaryuma atıyoruz. 
         Adaptasyon sıkıntılarının çoğunluğu su sıcaklık seviyelerinden kaynaklandığı gibi yem farklılığından da kaynaklanabilir. Bir çok üretici balıkların hızlı büyümesi için canlı yem kullanır. Canlı yeme alışkın olan balık evde verdiğimiz kuru mamül yemlere alışmakta zorlanabilir. Ama çok aç gözlü oldukları için yeme hayır demez hiç bir zaman. Yine de alıştığı yemi bulamamak balığı strese sokup hastalanmasına neden olabilir. Bunun için her hobiciye tavsiyem canlı yem olayına yabancı kalmamaları.
      Bir diğer sıkıntı da suyla değerleriyle alakalı olanıdır. Ülkemizde büyük üreticilerden birisi ve bir kaç üretici kuyu suyuyla üretim yaptığı için balıklar bebekliklerinden erginleşene kadar bu suyla büyüdükleri için haliyle bu suya alışıyorlar. Kuyu suyunun şehir şebeke suyuyla aralarında çok fazla fark vardır. Bütün değerler birbirlerinden o kadar farklıdır ki. Kuyu suyuyla yetişmiş bir balığı şehir şebeke suyuna alıştırmak ta bir o kadar zordur. Bu sebeple 4. sorumun cevabı burada önem arz etmektedir. Akvaryumcu nereden aldığını söylerken aslında benim o balığı alıp almamam konusunda da bana yardımcı olmuş oluyor farkında olmadan. Kuyu suyuyla üretim yapan üreticinin balığını asla almam.
       Bakteri çakışması olayına da değinmeden geçmek istemiyorum. Yıllardır duyduğum bir terim ama yabancı kaynakların hiç birisinde bakteri çakışması ya da çatışması olarak adlandırılan bir sıkıntıya rastlamadım. Sanırım bu bakteri çakışması ülkemize has bir sıkıntı olmalı. Nasıl oluyor peki bu? Akvaryumumuzdaki balıktaki bakterilerle dışarıdan aldığımız balığın üzerindeki bakteriler çatışıyorlar kazanan diğer balığın üzerindeki bakterileri mağlup ettiği için o balığı zaptediyorlar öyle mi?? Hayır arkadaşlar bakteri çakışması diye bir şey olmaz bu yıllardır akvaryumcuların kendini savundukları ucuz bir yalandır.
-- Balığı eve götürdüm öldü?
-- Bakteri çakışması olmuştur.
--Abi senden aldığım balık yaşıyor ama akvaryumdaki diğer tüm balıklar telef oldu?
-- Bakteri çakışması olmuştur
-- Abi balık senden aldığımda gayet sağlıklıydı eve götürdüm yüzgeçleri falan erimeye başladı??
-- Bakteri çakışması olmuştur.
-- Hocam balık anormal hareketler yapıyor geçen hafta almıştım senden?
-- Bakteri çakışması olmuştur.
-- Yeni aldığım balığın üzerinde nokta nokta bir şeyler çıktı abi?
-- Bakteri çakışması olmuştur.

     Sorular birbirinden farklı olsa da sığınılacak liman hep aynıdır. Bakteri çakışması olmuştur. Peki yiğitsen bana bakteri çakışmasının evrelerini sırasıyla anlat bakalım bende öğreneyim bu bakteri çakışmasını... Asla ama asla bu sorunun mantıklı bir izahını duyamayacaksınız. Duyacağınız bütün cevaplarda uydurmanın tam kendisidir. Yukarıda elimden geldiğince dilimin döndüğünce yazdığım yazıyı okuduktan sonra ve gereğini yaptıktan sonra Allahın izniyle balıklarınıza bir şey olmaz. Bakteri çakışması akvaryumcuların hobicileri keklemek adına uydurdukları ülkemize has bir hastalıktır. Bakteri kültürü ve mikrobiyoloji dersleri aldım hiç bir ders kitabında böyle bir çakışma savaşıyla alakalı bir dip not bile görmedim. Hocalarıma bakteri çakışması nedir diye sorduğumda hep gülerek cevap verdiler. Ne o savaş mı çıkardın bakteriler arasında diye de devam ettiler.
      Bilinçli hobici sorunun detayına iner. Benim akvaryumcu bir arkadaşım var her zaman bana der ki kardeşim sende her hobici gibi metilen mavini alıp evine gitsene hayatım boyunca senin sorduğun soruları bana hiç bir akvaryumcu sormadı. Al yemini, metilen mavini bak işine işte senin ne için var bakteri kültürünün içerisindeki değerlerden falan. Senin gibi bir müşterim daha olsa kafayı yerdim heralde...
      Çünkü her müşteriye söylediği bakteri çakışması hikayesini bana anlatamaz. İlk zamanlar çok bilmiş edasıyla her müşteriye anlattığı hikayeleri bana anlatmaya kalktı ama sorduğum sorular karşısında sıkışınca beni anladı ve bu mevzulara girmemeye özen gösterdi.

--Aman kardeşim ben müşteriye bir şeyler anlatırken sen karışma...

      Yani diyor ki ben müşteriyi her şekilde kafalarım sen sen ol uyandırma diyor. Devlet sektöründe çalışmasam bu iş nasıl yapılır herkese gösterirdim amma velakin elimiz kolumuz bağlı işte. Benim yine çenem açıldı kusuruma bakmayın. Umarım yazdıklarımı okuyan yeni hobici arkadaşlar ve önceden beri hatalar yapanlar bundan sonraki süreçte yukarıdaki bilgileri kulaklarına küpe yaparlar. 
      Son olarak akvaryuma bakış açımı ve felsefemi sizlerle tekrar paylaşmak isterim. Balıklar hastalandıktan sonra sarfettiğiniz çabanın yarısını, balıklarınız hastalanmadan onlara gösterirseniz sağlıklı balıklara sahip olacaksınızdır... 
      Anadolunun bağrından Kayseri'den hepinize sevgiler saygılar...
aslan_kral2013-04-16 09:22:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

denizim20Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1896
denizim20Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2013 09:33
Çok güzel bir yazı olmuş tebrik ederim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aslan_kralÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/07/2012
İl: Kayseri
Mesaj: 1411
aslan_kralÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2013 09:39
[QUOTE=denizim20]Çok güzel bir yazı olmuş tebrik ederim :)[/QUOTE]

     Rica ederim sabırla okuyup beğendiğiniz içinde ben size teşekkür ederim. Çok uzun yazıp sıkmamaya çalışıyorum anca bu kadar oluyor...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hercumercÇevrim Dışı

Kayıt: 03/02/2013
İl: Osmaniye
Mesaj: 474
hercumercÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2013 09:44
Gerçekten güzel paylaşım ama düzeltme yapılması gereken bi yer var. Karantina akvaryumun sıcaklığı 28 de sabit demişiz de her balık için değil tabi. canlıya göre uygun sıcaklık. .:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tlgtckÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2367
tlgtckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2013 09:48
Neden kuyu suyu olmuyor? Çeşme suyundan farkı ne?
Adamların nereden balık aldıklarını bile dogru düzgün ögrenemiyoruz.
ARtık sorulan sorulara cevap vermek zorundalar aslında balıgın geldigi yer hakkında. Aslında balıgın geldigi yer AKVARYUMLARIN ÜSTÜNDE YAZMALI.

 
İthalatçılarda Internet sitesi açmak zorunda.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aslan_kralÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/07/2012
İl: Kayseri
Mesaj: 1411
aslan_kralÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2013 09:51
       Canlı doğuran kısmına yazdım ve kastettiğim balıklar da canlı doğuranlardır. Canlı doğuran balıkların karantina akvaryumları da 28 dereceden aşağı olmamalıdır. Bu sıcaklık derecesi çok önemlidir. Yani bu biraz mikrobiyolojiye giriyor onu da başka bir makalemde anlatırım. Ama 28 derece çok önemli sabit 28 derece olacak Furkan o konuda sıkıntı yok...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzadeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/01/2012
İl: Manisa
Mesaj: 563
BeyzadeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2013 09:54
Yeni başlayanlar için yol gösterici bir yazı olmuş. Elinize sağlık. Paylaşım için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aslan_kralÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/07/2012
İl: Kayseri
Mesaj: 1411
aslan_kralÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2013 09:56
[QUOTE=tlgtck]Neden kuyu suyu olmuyor? Çeşme suyundan farkı ne?
Adamların nereden balık aldıklarını bile dogru düzgün ögrenemiyoruz.
ARtık sorulan sorulara cevap vermek zorundalar aslında balıgın geldigi yer hakkında. Aslında balıgın geldigi yer AKVARYUMLARIN ÜSTÜNDE YAZMALI.

 
İthalatçılarda Internet sitesi açmak zorunda.

[/QUOTE]

      Yukarı da da anlattığım gibi kuyu suyuyla şebeke suyunun değerleri birbirinden çok farklıdır. Bizler su sıcaklığına direkt etki edebiliriz. Ama çoğu zaman değerler konusunda çaresiz kalırız. Suyun biyolojik değerlerini bizler ayarlayamayız. Sadece elimizdeki materyallerle istediğimize yakın sonuçlar çıkarmaya çalışırız. Ben özel bir müşteriyim hiç bir zaman gidip bir tane lepistes almam. Akvaryumcu beni tanıdığı için o balığı bana nereden getirttiğini söylemek zorunda. Balığın geldiği yerin üzerine yazılma fikri de gayet hoş bence... Menşe-i belli olmalı...


[QUOTE=beyzade4545]Yeni başlayanlar için yol gösterici bir yazı olmuş. Elinize sağlık. Paylaşım için teşekkürler.[/QUOTE]


       Beğendiğinize sevindim zaman zaman devamı gelecektir bu yazıların...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EstellaÇevrim Dışı

Kayıt: 27/03/2013
İl: Samsun
Mesaj: 109
EstellaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2013 10:34
Çok samimi ve güzel bir yazı Kubilay Bey. Ama en azından diğer müşterileri kafaladığını bile sizinle paylaşabilecek bir akvaryumcu arkadaşınız var... Ben bu konudan şikayetçiyim. Bu hobiye başlayalı 1.5 ay falan oldu. Ne bir arkadaş tavsiyesi, ne de bir yerden görüp özenme sonucu... oğluma haftasonu aldığım 3 japon balığı ve 40lt lik akvaryumun ısısını ne kadar tutmam gerektiğini araştırıken akvaryum.com sayesinde bir anda kendimi 180 lt lik bir akvaryumla buldum :) ve tabiki ciklitlerim :) ve şu an neredeyse boş zamanlarımın coğunu sizin gibi en azından benden daha tecrübeli arkadaşların kanımca doğru bulduğum yazılarını veya cevaplarını okumakla geçiriyorum. ama daha önce de dediğim gibi tek konu yüzyüze bu hobiyi konuşacak, paslaşacak bir arkadaşımın olmaması. bu akvaryumcu da olabilir elbette. Ama henüz bu samimiyeti bulamadım. burada okuyorum açıkcası bir an soğuyacak gibi oluyorum bu hobiden. " Ahmet abim sağolsun bugun balıkarı aldık"  "hakan bey'e teşekkürler cok iyi davrandı bize balıkllarımızı teslim ettik ya da aldık" " veli kardeşime teşekkürler gittik bitkilerimi aldık" " hastalık konusunda hasan kardeşimle gittik şurda bunu yaptık burda şunu yaptık şu kardeşimle gittik şunu konustuk bunu hallettik gibi şeyler okudukça insan kendini cok daha yalnız hissediyor özellikle de yeni başlamışken. oku oku oku nereye kadar. yanlış anlamayın çok okuyan mı yoksa çok gezen mi bilir?? demişler. Biraz da yüzyüze şöyle akvaryum karşısında canlı canlı tecrübe ve paylaşım istiyor insan ama yok malesef. Buna da şükür ama bildiğim herşeyi ama herşeyi bu siteyi araştırarak sizlerin yazı ve tecrübelerini okuyarak elde ettim. Akvaryumcu samimi değil, akvaryumcu bagıra bagıra yüzüne "seni kandırıyorum şu an" diyor ama naparsın akvaryumcudan başka kimse yok. "hmmm öylemi "" deyip geçiyorum :) ve bunlar ben 150 cm lik bir akvaryum düşünmeye bile başlamışken oluyor. işyerimde ve  çevremde zaten bu konuyu açsam "git Allah aşkına başka işin mi yok" diyorlar:) bir çoğunuz yaşamıştır eminim. herneyse bir an Akvaryumcular hakkında yazdıklarınız çok yakın ve samimi gelince zihnimden dökülüverdi bunlar. düşük çenem için özür diler yazınıza da ayrıca teşekkür ederim. iyi ve sağlıklı hobiler arkadaşlar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hercumercÇevrim Dışı

Kayıt: 03/02/2013
İl: Osmaniye
Mesaj: 474
hercumercÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2013 10:40
[QUOTE=aslan_kral]       Canlı doğuran kısmına yazdım ve kastettiğim balıklar da canlı doğuranlardır. Canlı doğuran balıkların karantina akvaryumları da 28 dereceden aşağı olmamalıdır. Bu sıcaklık derecesi çok önemlidir. Yani bu biraz mikrobiyolojiye giriyor onu da başka bir makalemde anlatırım. Ama 28 derece çok önemli sabit 28 derece olacak Furkan o konuda sıkıntı yok...[/QUOTE]

Başlığı görmemiştim kusura bakmayın ...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aslan_kralÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/07/2012
İl: Kayseri
Mesaj: 1411
aslan_kralÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2013 10:45
[QUOTE=Estella]Çok samimi ve güzel bir yazı Kubilay Bey. Ama en azından diğer müşterileri kafaladığını bile sizinle paylaşabilecek bir akvaryumcu arkadaşınız var... Ben bu konudan şikayetçiyim. Bu hobiye başlayalı 1.5 ay falan oldu. Ne bir arkadaş tavsiyesi, ne de bir yerden görüp özenme sonucu... oğluma haftasonu aldığım 3 japon balığı ve 40lt lik akvaryumun ısısını ne kadar tutmam gerektiğini araştırıken akvaryum.com sayesinde bir anda kendimi 180 lt lik bir akvaryumla buldum :) ve tabiki ciklitlerim :) ve şu an neredeyse boş zamanlarımın coğunu sizin gibi en azından benden daha tecrübeli arkadaşların kanımca doğru bulduğum yazılarını veya cevaplarını okumakla geçiriyorum. ama daha önce de dediğim gibi tek konu yüzyüze bu hobiyi konuşacak, paslaşacak bir arkadaşımın olmaması. bu akvaryumcu da olabilir elbette. Ama henüz bu samimiyeti bulamadım. burada okuyorum açıkcası bir an soğuyacak gibi oluyorum bu hobiden. " Ahmet abim sağolsun bugun balıkarı aldık"  "hakan bey'e teşekkürler cok iyi davrandı bize balıkllarımızı teslim ettik ya da aldık" " veli kardeşime teşekkürler gittik bitkilerimi aldık" " hastalık konusunda hasan kardeşimle gittik şurda bunu yaptık burda şunu yaptık şu kardeşimle gittik şunu konustuk bunu hallettik gibi şeyler okudukça insan kendini cok daha yalnız hissediyor özellikle de yeni başlamışken. oku oku oku nereye kadar. yanlış anlamayın çok okuyan mı yoksa çok gezen mi bilir?? demişler. Biraz da yüzyüze şöyle akvaryum karşısında canlı canlı tecrübe ve paylaşım istiyor insan ama yok malesef. Buna da şükür ama bildiğim herşeyi ama herşeyi bu siteyi araştırarak sizlerin yazı ve tecrübelerini okuyarak elde ettim. Akvaryumcu samimi değil, akvaryumcu bagıra bagıra yüzüne "seni kandırıyorum şu an" diyor ama naparsın akvaryumcudan başka kimse yok. "hmmm öylemi "" deyip geçiyorum :) ve bunlar ben 150 cm lik bir akvaryum düşünmeye bile başlamışken oluyor. işyerimde ve  çevremde zaten bu konuyu açsam "git Allah aşkına başka işin mi yok" diyorlar:) bir çoğunuz yaşamıştır eminim. herneyse bir an Akvaryumcular hakkında yazdıklarınız çok yakın ve samimi gelince zihnimden dökülüverdi bunlar. düşük çenem için özür diler yazınıza da ayrıca teşekkür ederim. iyi ve sağlıklı hobiler arkadaşlar...[/QUOTE]


          Ben size teşekkür ediyorum asıl. Samimiyetinizi sizde en az benim kadar ortaya koymuşunuz. Ve şunu unutmayın ki bizler burada birer aileyiz . Her birimiz gönüllü olarak insanların yardımına koşuyoruz. Forumda Umutlar var mesela bu gençlere para versen gel şuraya yaz desen yazmazlar. Ama o kadar değerli paylaşımlarda bulunuyorlar ki bunun karşılığını ödeyecek herhangi bir para birimi henüz çıkmadı. Ayrıca benim şöyle bir huyum var kendime and ediyorum hayatıma giren samimi kişilerle mutlaka yüz yüze de görüşüyorum. Umutları ziyaret edicem davet edersenizsizi de ziyaret ederim. Muhabbetin dibine vururuz.


[QUOTE=furkan1225] [QUOTE=aslan_kral]       Canlı doğuran kısmına yazdım ve kastettiğim balıklar da canlı doğuranlardır. Canlı doğuran balıkların karantina akvaryumları da 28 dereceden aşağı olmamalıdır. Bu sıcaklık derecesi çok önemlidir. Yani bu biraz mikrobiyolojiye giriyor onu da başka bir makalemde anlatırım. Ama 28 derece çok önemli sabit 28 derece olacak Furkan o konuda sıkıntı yok...[/QUOTE]

Başlığı görmemiştim kusura bakmayın ...
[/QUOTE]

      Önemli değil. Ben her ne kadar su ürünleri okusam da kendimi canlı doğuranlar üzerine geliştirdim. Bu sebeple de bilmediğim bir konu hakkında yorum yapma hakkını kendimde bulmadığımdan asla discus konularına trop konularına malawi konularına yorum yapmıyorum. Su kimyası ve mikrobiyoloji konularında da bilgilerimi insanlarla paylaşmakta sakınca görmüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tlgtckÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2367
tlgtckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2013 11:01
Akvaryumcuları suçluyoruz ama bizim hobicilerde de iş  yok..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aslan_kralÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/07/2012
İl: Kayseri
Mesaj: 1411
aslan_kralÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2013 11:07
[QUOTE=tlgtck]Akvaryumcuları suçluyoruz ama bizim hobicilerde de iş  yok.. [/QUOTE]

       İnsan bildiği kadarını yapabilir, bilmediğinin de esiridir. Eskiden böyle forumlar falan yoktu. Akvaryumcular kitabını yazarlardı bu işin. Kaynak kitap zaten hiç yoktu, akvaryumcuların boyunduruğuna girmemek adına yabancı kaynaklardan çeviri yaparak yönümüzü bulmaya çalıştık. Hobici de eğer buradaysa öğrenmek için, bildiklerini pekiştirmek için buradadır. Bu sebeple ben hobicide iş yok diyemem. Son yıllarda hobiciler atılım içerisinde. Cory eskiden ne kadar pahalı bir balıktı vatoz da aynı şekilde. Ama ne yaptı benim hobicim bilmediğini araştırdı öğrendi ve boyunduruktan çıktı. Kendi corysini kendi üretti, kendi vatozunu kendi yumurtlattı. Eğer ben hobicilerde iş yok dersem herkesin hakkına girerim. Hobicinin hakkı ödenmez. Bugün 2.5 liraya çöpçü alıyorsak bu işin emek sarfeden hobicileri unutursak, onların hakkına girmiş oluruz Allah muhafaza...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

deliofluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 484
deliofluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2013 11:14
Abi çok güzel anlatmışsın çok içtenlikle. Dikkate alacağım bundan sonra. Yeni şeyler öğrendiğimi söyleyebilirim. Seninde dediğin gibi "Balıklar hastalandıktan sonra sarfettiğiniz çabanın yarısını, balıklarınız hastalanmadan onlara gösterirseniz sağlıklı balıklara sahip olacaksınızdır... "

Konuyu favorilere ekleyip takipte kalmakta fayda var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir