Akvaryumda Beslenebilen Kerevit Türleri


TorikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 682
TorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2011 01:56

Kerevitler, akvaryumların ilginç ve renkli canlıları olarak kabul görmeye başlamıştır ancak sağlıklı bir ekosistem için öncelikli olarak kerevitleri iyi tanımak ve istekleri hakkında doğru bilgileri öğrenmek gerekir. Akvaryumu kurmadan önce bu ilginç omurgasızların temel ihtiyaçlarını karşılayacak sistemi kurmak gerekir.

Kerevitler çok çeşitli türlere sahiptir. Zaman zaman acı sularda bulunabilir ki bazı türleri birkaç gün tuzlu suda yaşayabilir ancak deniz, kerevitlerin kalıcı yaşam alanları değildir. Doğada yaşadıkları inleri ve kovuklarını davetsiz misafirlere karşı savunan ve bu yuvalarında yalnız yaşayan hayvanlardır.

Değişen koşullara karşı saldırgan davranışları da değişiklik gösterebilirler. Örneğin, Orconectes virilis gibi bazı türler kabuk değişim dönemlerinde pasif davranışlar gösterir. Türlere bağlı olarak artan veya azalan su sıcaklığı yumurtlamayı tetikleyebilir buna bağlı olarak saldırgan davranışlar gösterebilirler. Akvaryumda beslenen türler için Ph genelde önemli bir faktör değildir.

Kerevitiniz akvaryumunuzdaki diğer balıklarınızı avlayabilir.

Özellikle Cambarellus gibi küçük kerevit türleri, neon tetra, moli, plati, kılıçkuyruk ve cüce vatoz gibi balıklarınızı avlayabilir.

Cherax Destructor gibi büyük kerevit türleri yukarıda sayılan balıkların yanı sıra Malawi ve Tanganyika cichlidlerini, Güney Amerika cichlidlerini, küçük ve büyük vatoz balıklarını, barbus türlerini, Japon balıklarını, labirentitli balıkları avlayabilir.

Kerevitinizi satın almadan evvel şunu her zaman hatırlayın. Kerevitinizin ortama alışması için 2-3 güne ihtiyacı vardır. Bu süreçte yem yemeyebilir, aşırı saldırgan veya aşırı pasif davranışlar sergileyebilir. Kendi yaşam alanlarını belirledikten sonra avlanmaya çıkacaktır ve bu süreçten sonra diğer canlılarınıza saldırabilir.

Kerevitler omnivor canlılardır yani hem otçul hem etçil beslenirler. Bitkileri ve bitkisel içerikli materyalleri, bitki döküntüleri, bitkilerin odun kısımlarını, köklerini yerler. Ayrıca salyangoz, midye, sülük ve kurt gibi küçük omurgasızları avlayabilirler hatta kendi türlerini bile yiyebilirler. Akvaryum içinde dondurulmuş kırmızı kan kurdu, salyangoz, midye, karides, artemia; taze havuç, mısır, salatalık; her türlü kurutulmuş tablet, granül ve pul yemleri rahatça tüketebilirler.Çoğu zaman bitkileri ve balıkları yerler hatta bazen kurbağaları bile fakat balıkları daha seyrek tüketirler, çünkü normalde kerevitlerin kıskaçları, küçük ve hızlı balıkları yakalamak için çok büyük ve ağırdır ve kerevitler normal zamanda sağlıklı balıkları kolay kolay yakalayamazlar. Yaralı, hasta veya yeni ölmüş balıkları, sürüngenleri severek yerler. 

Erkek dişi ayrımlarında boyut çoğu zaman yanıltıcı olabilir. Ayrım yapmak için swimmerets denen yüzme bacaklarına bakmak gerekir. Dişilerde bu yapılar erkeklere oranla önemli ölçüde daha uzundur, ayrıca daha detaylı incelemede dişi ürüme organı ile erkek üreme organı kesin cevabı size verecektir. Aşağıdaki fotoğraf bu konuda size yardımcı olacaktır.


Dişi



Büyüme ve Kabuk Değişimi

Kerevitler esnek bir dış iskelete sahiptir. Bu dış iskelet, canlının rahat hareket etmesine ve belirli bir süre büyümesine izin verir. Kabuk, kerevite dar gelmeye başladığı zaman bu dış iskeleti terk ederek kendine yeni bir dış iskelet oluşturur. Yeni kabuğun sertleşme süreci günler hatta haftalar sürebilir ancak kerevit, eski kabuktan çıkma işlemini dakikalar içinde tamamlar.

Değişim sırasında hafif yana doğru yatarlar. Öncelikle gözleri ve antenleri serbest kalır, takiben kıskaçları ve bacaklarını kurtarırlar. Son olarak güçlü bir hareketle vücudunun kalan kısımlarını ve kuyruğunu eski kabuğundan çıkartırlar. Bu süreç, kerevit için yorucu bir iştir. Kabuk değişiminden sonra kendini güvende hissedeceği bir yere sığınır ve dinlenmeye çekilirler.

Bu süreçte hayatları tamamıyla düşmanlarının insafına kalmıştır çünkü yeni kabuğu halen çok yumuşaktır ve onu saldırılardan koruyamaz. Çok kolay bir av durumundadır.  Eğer başka bir kerevit kendisine doğru yaklaşırsa kıskaçlarını açarak savunma durumuna geçecektir.

Kabuk içinde sıkıştığı için bazı uzuvlarını koparabilirler hatta bazen eski kabuklarından kurtulamayıp ölebilirler. Bu gibi zor durumlar zayıflamış ve yorgun düşmüş olan hayvanı davetsiz misafirlere ve avcılarına karşı hassas hale düşürebilir. 

Normal şartlarda birkaç gün içinde yeni kabuğu sertleşir ve kerevit yavaş yavaş normal yaşantısına dönmeye başlar. Yalnız su şartlarına göre bu süreç uzayabilir. Atılmış olan eski dış iskelet zengin bir kalsiyum kaynağıdır. Kerevitin kendisi tarafından veya diğer kerevitler tarafından hızlı bir şekilde tüketilir.

Kabuk değişiminden önce dış kabuktaki kalsiyum karbonat kerevit tarafından emilerek midede beyaz yarım küreler şeklinde depolanır, hatta bu oluşum mide taşı ya da kerevit taşı olarak da adlandırılır. Kabuk değişim sonrasında bu yapılar mide özsularında eriyerek yeni dış iskeletin yapısına katılır.

Kerevitler, kaybetmiş olduğu uzuvlarını bir sonraki kabuk değişimi sırasında yeniden kazanabilir. Eğer bu uzvu, kabuk değişiminden hemen sonra kaybetmişlerse kabuk tam olarak sertleşmediği için yerine yenisini kazanabilir. Ancak bu uzuv normalden daha zayıf ve küçük olur. Genç kerevitler, kaybettikleri uzunlarını normal boyutta ve işlevinde tekrar kazanabilirler. Yaşlandıkça bu yeteneklerini kaybederler. Son kabuk değişiminden sonra kıskaçları asla normal formunda gelişemez.

Akvaryumlarda beslenebilen kerevit türleri 

Akvaryumlarda beslenebilen kerevit türlerine göz atacak olursak bu ortama uyum sağlayabilen sekiz farklı türden söz etmek mümkündür.


Luizyana Kereviti- Procambarus clarkii

Tanımlama: Bu tür akvaristlerin arasında en popüler türdür. Genel olarak kırmızı kerevitler akvaryumlarda 2 veya 3 yıl kadar belki biraz daha uzun bir süre yaşarlar.

Orijinal yaşam alanı: Nil nehri 

Yetişkin boyu: 15 cm

Akvaryum şartları: Bu tür birçok akvaryum ortamına uyum sağlayabilir. Ancak şunu unutmamak gerekir ki akvaryumdan kaçma konusunda birer ustadırlar. 50 cm yüksekliğindeki akvaryumlarda bile kıskaçları ile tutunarak kablo ve dekorlar sayesinde su yüzeyine çıkabilmektedirler. Kerevit akvaryumlarının üzeri daima kapalı olmalıdır. 

 Cherax destructor gibi birçok büyüleyici türü vardır.


Yabby ya da Avustalya Kereviti- Cherax destructor


Tanımlama: Birçok kerevit gibi Yabby kereviti akvaristler tarafından çok tercih edilen açık mavi renge sahiptir. En fazla 4-5 sene yaşarlar ancak uygun akvaryum şartları sağlanırsa daha uzun süre yaşayabilmesi mümkündür.

Orijinal yaşam alanı: Avustralya

Yetişkin boyu: 20 cm. Yetişkin dişiler, erkeklere oranla daha küçüktürler.

Akvaryum şartları: Yabby kerevitler için ideal sıcaklık 20-27 derece arasındadır. Değişik sıcaklıklara tolerans gösterebilirler ancak 16 derecen soğuk sularda büyümeleri durur 35 dereceden yüksek sıcaklıklarda yine büyümeleri durur hatta bu sıcaklık onları öldürebilir. 

Not: Yabby, Cherax destructor un yerel ismidir. İsmindeki destuctor,  destroyer yani çok hızlı ilerleyen küçük savaş gemisinden gelir ancak bu isim diğer türlerle karşılaştırıldığında bu tür için çok da doğru değildir. Doğal ortamlarında bu türler yoğun bitkili, sığ ve bulanık sularda yaşarlar. Hatta ılık su birikintilerindeki hendek ve bataklık ortamlarında düşmanlarından saklanmak için çok başarılı yuvalar hazırlayabilirler.

Bu türün canlıları kuraklık dönemlerinde solungaçları nemli kalmak şartıyla kendi kazdığı tünellerde aylarca suyun dışında yaşayabilirler. Su seviyesi azaldıkça daha derin tüneller kazabilirler. 4 metre derinliğe kadar tünel kazdıkları görülmüştür. 

Avcılardan kurtulmak için yumurtalarını dökebilirler. Genç bir dişi kerevit, boyutuna göre 500-1000 yumurta üretebilir. Yüksek sıcaklıklarda kerevitler çok hızlı bir şekilde yumurtadan çıkarlar.  23-24 derece arasında 3 hafta, 16-20 derece arasında 5 hafta sürer. Dişinin kuyruk kısmında yer alan bacakları üzerindeki kanca ve ince tüycükler, yumurtalarını bu kısımda tutmasına ve korumasına izin verir.

Dişi, yumurta ve yavrularını taşıdığı süre boyunca gizlenmeye çalışır ve bunun için mağarı, taşların veya ağaç köklerinin altını tercih eder. Yumurtalar nedeniyle bitkin olabilecekleri için gün boyu yuvalarında saklanırlar, ara-sıra beslenmek için yuvalarından dışarı çıkarlar. Onlar için akvaryumda elinizden geldiği kadar fazla sayıda saklanma alanı oluşturun ve yumurta taşıdığı süre boyunca rahatsız etmemeye çalışın, aksi durumda yumurtalarını dökerler hatta onları yiyebilirler.


Florida Istakozu- Procambarus alleni


Açıklaması: Doğada genellikle kahverengi tonlara sahip şekilde bulunurlar. Vücutlarının üst kısmı daha koyu, alt kısımları ise daha açık renklere sahiptir. Kıskaçları üzerinde sarımtırak siğilsi yapılar yer alır, kıskaçların geneli parlak mavi renktedirler. Bu türün mavi türleri dünya genelinde akvaryum severler tarafından büyük ilgi görmektedir. Bu mavi renk resesif genlerden kaynaklanan bir gen kusuru sayesinde oluşur.

Orijinal yaşam alanı: Florida

Yetişkin boyu: Erkekleri 5-5,5 cm, dişileri 7 cm civarındadır.

Akvaryum şartları: Bu tür için en uygun su sıcaklığı 20-26 derece arasında olmalıdır. Bu tür, Florida sularında, su seviyesi düştüğü dönemlerde kendisine tüneler kazar. Dişinin yumurta sayısı,  boyutlarına bağlıdır. Küçük dişiler 100-150 arası yumurta verir. Boyutları büyüdüğünde 300’e kadar yumurta verebilirler. Yavru kerevitler birkaç hafta içinde yumurtadan çıkarlar ve suyun sıcaklığına bağlı olarak her 1-2 günde bir kabuk değişimi görülür.

Yetiştirme koşulları:

Procambarus alleni’nin özellikle mavi türleri akvaryum severler arasında oldukça popülerdir. Bu tür, vahşi ortamında durgun sularda yaşar. Erkeğin kıskaçlarıyla dişinin kıskaçlarından yakalaması ve onu sırt üstü ya da yan yatırmasıyla çiftleşme başlar. 10-20 dakika süren çiftleşme seremonisinde sırasında daha sonra da kullanılmak üzere spermler dişiye aktarılır. Dişi, saatler içinde yumurtalarını döllemek üzere spermleri hazır hale getirir. 



Dişinin kuyruğunun altındaki yüzme bacakları üzerinde asılı kalan yumurtalar, dişi tarafından sürekli havalandırılır. Bu süre boyunca dişi çok fazla yuvasından çıkmaz, zaman zaman beslenmek için çıkar hatta bazen beslenmeyi bile kesebilir.

Yaklaşık 3 hafta sonra yavrular yumurtadan çıkmaya ve akvaryumda serbest yüzmeye başlarlar.

Yavru kerevitler için akvaryum içerisinde geniş yüzme alanı ve aynı zamanda saklanabilecekleri alanlar oluşturulmalıdır. (yazar bu iş için delikli kil tuğlalar kullanıyormuş*)


Shufeld’s Dwarf Crayfish-Cambarellus shufeldtii


Açıklama: Küçük kırmızı-kahverengi veya gri renkli boyuna koyu bantlara ya da seyrek, açık renkte noktalara sahiptirler. Bu türün iki alt formu mevcuttur. Çizgili ve benekli (veya mermer) formu. Kıskaçları küçük, ince-uzun ve pürüzsüzdür. Bu türün üyeleri 15-18 ay kadar yaşarlar. Erkekleri, dişilerinden daha uzun süre yaşarlar ancak onlardan daha geç seksüel olgunluğa ulaşırlar. 

Orijinal yaşam alanı: Teksas’tan Alabama’nın güneydoğusuna kadar Meksika Körfezi ve Missisipi Nehrinin kuzeyi boyunca dağılım gösterirler.

Yetişkin boyu: 3,5-4 cm arasındadırlar.

Akvaryum şartları: Küçük boyları ve sakin yapıları sayesinde akvaryumlar için uygun türlerdir. Bitkili akvaryumlarda rahatça beslenebilir, hatta neon tetra, molie, plati, cüce vatoz gibi türlerle birlikte bakılabilirler. Ortam şartlarına göre ısıtıcı olmadan bile bakılabilir. Dişiler 1 yıl içerisinde iki kez yumurta dökerler ve yaklaşık olarak 3’er hafta sürer.


Turuncu Cüce Kerevit-Cambarellus patzcuarensis 



Açıklaması: Oldukça rağbet gören, son zamanlarda oldukça fazla ithal edilen iki yanında turuncu çizgilere sahip bir türdür. Meksika’nın kuzeyinde denizden 2,5-3 km yükseklikteki volkanik kökenli göllerde bulunurlar.

Yetişkin boyu: 4 cm

Akvaryum şartları: Cichlid gibi büyük balıklar yavru kerevitleri hatta bazen yetişkinleri bile avlayabilir. Isıtıcı olmayan akvaryumlarda da bakılabilirler. 


Kırmızı Kıskaç-(Cherax quadricarinatus):


Açıklaması: Bu türün yetişkin erkekleri kabarcık gibi büyümüş kıskaçlarından kolaylıkla tanınır.

Mavi-yeşil renkli veya kabuklarının üzerinde sarı noktalarla birlikte siyaha yaklaşan mavi tonlarda renklere sahiptir. Karın kısmında sarı çizgiler ve pembe noktalar bulunabilir.

Orijinal yaşam alanı: Avustralya adasının kuzey- kuzeydoğu hattında yaygın şekilde bulunurlar.

Erişkin boyu: 21 cm

Akvaryum Şartları: Büyük türleri en az 100 cm uzunluğunda ve 50 cm derinliğinde hacme gereksinim duyar. 22-30 derece arası sıcaklıklarda yaşarlar. Su sıcaklığı artarsa büyümeleri durur 35 derecede ölebilirler.

Doğal yaşamlarında kök veya kayalıkların altına saklanarak diğer türlerden ve avcılarından gizlenirler. Dişiler oldukça üretkendir. 1 yıl içinde olgunluğa ulaşırlar ve yılda 3 kez yumurtlayabilirler ve bir seferde 500-1500 arası yumurta üretirler. Yavrular, yumurtadan çıkana kadar, 45 gün süreyle dişi tarafından taşınır.

Su içerisinde yaşayan küçük su organizmaları, bitki kalıntıları ile beslenirler.


The Marron- Cherax tenuimanus  



Açıklama: Avustralyalı yetiştiriciler, bu türün mavi türlerinin albino olduğunu, bu türlerin normal renklerinin kahverengi veya siyah renkler olduğunu söylemektedirler. Son dönemde, üst kabuğu tüyçüklerle kaplı yeni bir altı türü tanımlanmıştır. 

Orijinal yaşam alanı: Avustralya’nın güney kesimleri,  Murray Nehri’nin güney kesimleri, Çapman Nehrinin kuzeyi, Esperance güneydoğu kesimleri.

Yetişkin boyutu: 38 cm boyunda ve yaklaşık 1,5-2 kg ağırlındadır.

Akvaryum şartları: Sıcaklık, popülasyon yoğunluğu ve besin durumu büyümeyi etkileyen en önemli faktörlerdendir. Yüksek sıcaklığa karşı hassastırlar. Akvaryum sıcaklığı 26 dereceyi geçmemelidir. İdeal sıcaklık 15-22 derece arasında olmalıdır. Akvaryum 150 cm boya, 50 cm derinliğe sahip olmalı ve çok iyi havalandırılmalıdır. Doğal ortamlarında, yaz aylarında sıcaklık 26 dereceyi geçtiğinde yavaş yavaş öldükleri görülür.

Bu türler, yalnız kendi türlerine karşı oldukça saldırgan davranışlarda bulunur. Beslenme sırasında sosyal bir hiyerarşi gözlenebilir. Büyük ve baskın türler beslenme sırasında önceliğe sahiptir. Bu türleri beslemek, oldukça zahmetlidir çünkü büyük kerevitler küçük kerevit grupları için büyük tehdit oluşturmaktadır. 

Bu türü ürütmek de oldukça zordur. Dişiler yaşamlarının üçüncü yılında en erken ikinci senelerinde ergenliğe ulaşırlar. Ürüme dönemlerinde yüksek oksijen seviyesi gerekmektedir. Küçük boydaki dişileri 90; daha büyük boydaki dişiler 900’e kadar yumurta taşıyabilirler. 


Mayami Mağara Kereviti-Procambarus milleri



Açıklaması: Koyu turuncu, sarı-portakal renge sahiptirler, hatta genç kerevitler turuncunun tüm tonlarını sergilerler. P. Alleni türünün erkelerinin uzun kıskançlarının aksine P. milleri türünde erkek ve dişiler aynı kıskaç uzunluğuna sahiptir. Koyu renk taban kumu ve hafif ışıklandırma ile açık turuncu renkleri çok etkileyici bir görüntü elde edilebilir. Kerevit meraklısı akvaryum severler için oldukça rağbet gören renklere sahiptirler.

Orijinal yaşam alanı: Mayami, Florida. 

Yetişkin boyu: 7,5-8 cm

Akvaryum Şartları: Akvaryum sıcaklığı 20-28 derece arasında olmalıdır. Su hafif alkali ve sert olmalıdır. Uysal türlerdir, diğer türlerde olduğu gibi saldırgan tavır veya bölge koruma gibi davranışlar gözlenmemiştir. Hatta kalabalık tanklarda bile kendi türlerine karşı diğer kerevit türlerine oranla daha toleranslı davranırlar.

Dişiler yıl boyunca yumurtlayabilir. Dişinin boyuna bağlı olarak bir seferde 100’ün üzerinde koyu renkli yumurtayı kuyruklarının altında, kerevitler yumurtadan çıkana kadar korurlar. Akvaryumda başka balık olmaması koşuluyla yavru kerevitler ebeveynleri ile aynı tankta büyütülebilir.   


fishchannel.com sitesinden akvaryum.com sitesi için tercüme edilmiştir. Florida kerevitlerindeki tanıtım fotoğrafları bana aittir, diğer fotoğraflar internetten alınmıştır. Akvaryum.com sitesinden alındığı not düşülmek şartıyla her şekilde yayınlanabilir ya da yayınlanamaz bilemiyorum o kısımını akvaryum.com sitesi yöneticileri bilir.

Torik2011-06-03 11:52:42

Beğenenler: [T]160597,kaanyavuz[/T][T]185529,cancanseven[/T][T]196333,Furkanaydemir[/T][T]151367,erakay[/T][T]118048,cagriodabasi[/T][T]195540,Gökdeniz0660[/T][T]233848,9leaker9[/T][T]236568,Erat07[/T][T]240260,BETA.4[/T]
Teşekkür Edenler: [T]195540,Gökdeniz0660[/T][T]233848,9leaker9[/T]
+1: [T]151367,erakay[/T][T]195540,Gökdeniz0660[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7743
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2011 10:21
Teşekkürler çok yararlı bir başlık olmuş.

Turuncu cüce kerevitten bulma şansımız var mıdır bu konuda bilgisi olan var mı? :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

JayakariÇevrim Dışı

Kayıt: 10/09/2010
İl: Kayseri
Mesaj: 150
JayakariÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2011 14:14
[QUOTE=OrdiBuko]

Turuncu cüce kerevitten bulma şansımız var mıdır bu konuda bilgisi olan var mı? :D[/QUOTE]

Bir ara http://www.canlipetshop.com 'a gelmişti bitti. Bir daha ne zaman gelir bilmiyorum 
Linkini de veriyim http://www.canlipetshop.com/product_info.php?cPath=22&products_id=781.
Daha yeni baktım vallahi şansına 50 tane gelmiş 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TorikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 682
TorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2011 12:28
Teşekkür ederim Sercan Bey.

Bu arada elimde başka makalelerde var, zamanla onları da çeviririp yayınlamayı düşünüyorum Torik2011-06-04 12:29:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

JayakariÇevrim Dışı

Kayıt: 10/09/2010
İl: Kayseri
Mesaj: 150
JayakariÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2011 14:33
[QUOTE=Torik]Teşekkür ederim Sercan Bey.

Bu arada elimde başka makalelerde var, zamanla onları da çeviririp yayınlamayı düşünüyorum [/QUOTE]

Çok güzel olur, beslemeyi düşünen çok ama fazla bilgi olmadığı için çoğu kişi yanaşmıyor bence.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7743
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2011 23:04
Hobi'nin makalelere ciddi anlamda ihtiyacı var ve tabi tecrübe aktarımlarına da :)
Ama özel türlerin fiyatları biraz pahalı olduğundan o tecrübe kısmı da siz abilerimize kalıyor :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

timur ekerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/11/2009
İl: Antalya
Mesaj: 1142
timur ekerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2011 10:10
Çok güzel bir paylaşım. Teşekkürler.

Beğenenler: [T]216081,haganni[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tolga trakÇevrim Dışı

Kayıt: 22/02/2011
İl: Ankara
Mesaj: 177
tolga trakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2011 09:46

 Bilgi için çok teşekkürler Sinan Bey.Turuncu cüce kereviti her gördüğümde besleme isteğim bir kat daha artıyor.Bilinçsizce başlamayı da istemediğimden mümkün olduğunca çok bilgi edinmeye çalışıyorum.240 lt. lik bitkili bir akvaryum hazırlıyorum bilgilerim doğrultusunda onlar için.umarım kısa zamanda daha çok bilgi edinir ve alabilirim. 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

timur ekerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/11/2009
İl: Antalya
Mesaj: 1142
timur ekerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2011 21:08

Tabanı örtecek kadar ince kum. 15_20 adet 2_3 cm kalınlığında 5_6 cm uzunluğunda pvc boru ( yapı marketlerinden metreyle alıp kendim kesiyorum) Onun üstüne de bol miktarda kurumuş sonbahar yaprakları ( meşe, söğüt, ceviz, fındık, yeni dünya yaprakları ve adi kızılağaç kozalakları kullanıyorum. Bunları iki hafta süreyle bir kova suda bekletip ara sıra suyunu değiştiriyorum. Sonra kum ve boruların üstüne bunları yayıyorum. Tabanda 2 cm kalınlığında bir kuru yaprak örtüsü oluşturuyorum.) Dekor olarak, üstüne moss bağlanmış kütük veya kaya kullanabilirsiniz. Yüzen bitkiler de hem suyu temizliyor, hem de dekoratif duruyor. Akvaryum hacmine uygun pipo filtre kullanabilirsiniz, normal balık yemleri verebilirsiniz. Benimkiler sera discus ve vatoz yemlerini çok seviyor.

Bu şekilde bu canlıları 1 yılı aşkın bir süredir üretiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tolga trakÇevrim Dışı

Kayıt: 22/02/2011
İl: Ankara
Mesaj: 177
tolga trakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2011 21:34
 Timur Bey böylesi damıtılmış bilgiler için çok teşekkür ediyorum.Boşuna dememişler bilginin en kıymetlisi ihtiyaç duyulandır diye :D  pvc boruları bugün aldım şuan klinikte yarın sabah kliniğe gittiğimde kesmeye başlayacağım umarım bitirip akvaryuma yerleştirdikten sonra fotoğraflayıp sizden görüşlerinizi isterim. pipo filtre hazır sıkıntım mevsimden dolayı yapraklarım yok (keşke daha önce bilgim olsaydı da toplasaydım.) adi kızılağaç da ankara da nerelerde var onu bulmaya çalışacağım.tekrar teşekkür ediyorum saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

timur ekerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/11/2009
İl: Antalya
Mesaj: 1142
timur ekerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2011 09:46
Tankınızın eni boyu nedir? Kışa kadar işinizi görecek miktarda gönderebilirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tolga trakÇevrim Dışı

Kayıt: 22/02/2011
İl: Ankara
Mesaj: 177
tolga trakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2011 14:20
 İlginiz için teşekkürler Timur Bey. ana tanklarım 100*60(eni)*50 , 100*60*40 , 100*40*50 ve 100*40*60 . 6 adet küçük boylarda (takriben 30 -45  lt) yavru akvaryumum var. büyükler bitkili kiraz karides akvaryumlarım. küçüklerden bir tanesinde de geçen hafta musa akvaryumdan aldığım 5 tane kristal kırmızı karidesim var (muhteşem canlılar umarım sağlıklı bir şekilde bakabilirim) . bugün veya en geç yarın fotoğraflarını eklerim siz en uygun olanı söylerseniz çok sevinirim.
 
  Timur Bey kusura bakmayın fotoğraf makinası sorun çıkardı o yüzden biraz geç kaldım.
 bu adreste en altta borular görünüyor uygun mudur acaba? çapları 3 cm. sonradan düşününce sanki çapları küçük gibi geldi bana ama bilemiyorum.bir de suya koyunca batmadılar  içlerine çok az da olsa kum koyunca sorun olmuyor veya elimde büyük lav kayaları ve taşları var onlarla sabitlerim diyorum.
tolga trak2011-06-19 11:22:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TorikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 682
TorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2011 04:13
Benim Florida kerevitime dişi eş arıyorum 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

uzyrdmrÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/09/2007
İl: Ankara
Mesaj: 3037
uzyrdmrÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2011 17:47
Çok faydalı bir paylaşım olmuş teşekkürler.Tamda kerevit beslemeyi düşünürken gördüm faydalanacağım bir makale olmuş teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir