Akvaryumda ki kavga sorunları
Balıklar arası geçimsizlikler akvaryum hobisinin can sıkıcı sorunlarından biridir. Büyük hevesle satın alınan balığın eve gelindiğinde akvaryumda sorunlara neden olması hemen herkesin birkaç kere yaşadığı bir problemdir. Sorunların temelini bilmek çözüm bulmayı kolaylaştırır bu nedenle besleyeceğimiz balığın doğal davranışları hakkında bilgi sahibi olmamız çok önemlidir.
Genel olarak kavga nedenlerini incelersek, ilk ele alınması gereken akvaryum hacmidir. Hacim ufaldıkça sorunlar artacaktır. Hele beslediğimiz balık bir çiklitse alan savunmacılığı nedeniyle mümkün olan en geniş akvaryumu kurmalıyız. Burada ilginç olan balık sayısının aşırı olmasının bazen kavgaları azaltmasıdır. Akvaryumcularda gördüğümüz manzaraları aklınıza getirin... Boğazına kadar balık dolu akvaryumlar ve genelde oldukça sakin bir ortam! Bu örneğimizde balıkların hiçbiri kendine ait bir alan bulamamakta ve savunmacı davranışını sergileyememektedir. Görsel güzellikleri kadar, ilginç davranışlarıyla da ilgi çeken çiklitlerin böyle ortamlarda bakılmasını tavsiye etmiyorum.
Tür şeçimi de en önemli maddelerden biridir. Joker Çiklit (Tilapia buttikoferi) gibi yamyamların gençken masum görünmeleri pek çok amatörün hata yapmasına neden olmuştur. Seçeceğimiz balıkların aynı yaşam alanından, birbirine yakın ölçülerde büyüyen türlerden seçilmesi önemlidir. Akvaryumun farklı su seviyelerini kullanan balıklardan oluşturulan karmalarda genelde az sorun yaşanır.
Eşleşme dönemlerinde, en sakin görünüşlü balıkların bile çok saldırgan olabileceğini unutmamalıyız. Cüce vatuz (Ancistrus sp.) erkekleri eşleşme dönemlerinde en saldırgan çikliti bile arkasına bakmadan kaçacak hale getirebilir. Daha cüsseli arkadaşların neler yapabileceğini kestirmek zor değil... Green Terror adıyla bilinen Aequidens rivulatus erkekleri yumurtlamanın ardından alan savunmasına başlar ve akvaryuma yaklaşılırsa cama kafa atarak size bile meydan okuyabilir.
Herşeyin normal gittiği bir akvaryumda sıradışı bir şiddet gösterisi varsa aklınıza olası bir üreme faaliyeti mutlaka gelmelidir.
Akvaryumunuza yeni balık ekleyecekseniz, bunu gerçekleştirmeden hemen önce ve sonra biraz yem vermeniz, akvaryumun ışığını kapalı tutmanız balıklar arası sorun yaşanma ihtimalini ve yeni gelen balığın stresini azaltacaktır. Çiklitlerin alan savunmacılığını zararsız hale getirmek için yeni balığı salarken akvaryum dekorasyonunda değişim yapmak, yeni saklanma alanları oluşturmak, tüm balıkların yeni hiyerarşik düzene uygun biçimde yer paylaşmasını sağlayacak ve kavgaları azaltacaktır.
Ufak çaplı kavgaları yem verme, karanlık ortam yaratma gibi uygulamalarla atlatmak önemlidir. Çünkü kavga sonucu zarar gören balık akvaryumdan bir kere ayrılırsa, geri dönmesi daha da zor olacaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir