AKVARYUMLARDA SU DEĞİŞİMİNİN ÖNEMİ


CindoÇevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1299
CindoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2010 21:03
Arkadaşlar son zamanlarda formda su değişimi ve dip çekimi hakkında olumsuz yazılar okuyordum su değişimi yada dip çekiminin önemli olmadığı gibi yazılar ve yorumlar sonrasında bende kendimce bir araştırma yaptım ben her zaman dip çekimi ve su değişimini yapan biri olarakta bu benim su değişimlerim boşunamı derken beni çok mutlu eden bir yazıya denk geldim ve sizlerle paylaşmak istedim.
Akvaryum temizliğinin düzenli bir biçimde belirli zamanlarda yapılmasına özen gösterilmelidir.Haftada bir kere camlardaki yosunları silmek,dipdeki pislikleri sifonlamak,hergün yem verdikten sonra yenmeyip dipe çökenleri almak gibi bir kaç dakikanızı alacak küçük işleri düzenli olarak  yaparsanız bakımlı bir akvaryum sahipi olabilirsiniz.Bunun yanısıra akvaryum suyunun bir miktarını ayda bir değiştirmek suyun yenilenmesi bakımından önem arz eder.
Aynı türden de olsa akvaryuma fazla sayıda balık koymak,sürekli gereksiz yem atma,ışık yoğunluğundan dolayıalglerin süratle çoğalması,yem içeriğindeki organik kirleticilerin yoğunluğu, diğer organizmaların hızlı artışı gibi nedenler akvaryum kirliliğini oluşturan başlıca konulardır.
Örneğin akvaryum içindeki organik yük artıkça pH ve KH hızla düşer.Akvaryum dipinde kumların,taşların arasında ve akvaryum tabanında biriken tortu içerisinde kurtçuklar oluşur.Bu kurtların akvaryuma ilk gelişi dışarıdan getirilen ve temizliği iyi yapılmamış doğal malzemelerden buluşma yoluyla olur.Kurtlar akvaryum suyunda bulanıklığa,Oksijen miktarının düşmesine, filtrenin veriminin azlmasına sebep olur.Kurt populasyonunun kontrol altında tutulması için  akvaryum biyolojik yükünü artıran etkenlerin azaltılması şarttır.
Yemleme yapıldıktan sonra balıklar tarafından tüketilmeyen besinler akvaryumdan uzaklaştırılmalıdır.Çünkü yenmeyen yemler dipe çöker, bir süre sonra da bakteriler tarafından hızla çürütülmeye başlar.Ardından mantara yol açan organizmaların süratle çoğalmasına yol açar.Bilindiği gibi bu tür organizmalar balıklarda hastalığa yol açabilir.Aynı şekilde balıkların metabolik atıklarıda sudan uzaklaştırılmalıdır.Yenmeyen yemler ve metabolik atıklar suyun kimyasal yapısını bozar.Aşırı yemleme yapıldığında makro besleyicilerden P04,NO3,K miktarları da artacağından yoğun alg artışı için mükemmel ortamlar oluşur.Özellikle balıklar için zararlı olan nitrat seviyesini yükseltir.Tuzlu su akvaryumlarından nitrat seviyesinin 15-20 ppm,in tatlı su akvaryumlarında 40-50 ppm,in üzerine çıkmaması gerekir.Bitkili akvaryumlarda 15ppm,in altına düşmemelidir,zira bitkiler nitratı biyolojik faaliyetlernde kullanırlar.Nitrat miktarı tolere edilebilenin üstüne çıktığında ortamdan hızla uzaklaştıracak en iyi yöntem suyun değiştirilmesidir.Bununla birlikte haftada bir akvaryum dipinden metabolik artıkları almak daha pratik bir yoldur.Böylelikle nitrat miktarını kabul edilebilir değerlerde kalması sağlanacaktır.
Su kirlendikçe suyun içerisindeki minareller azalır.Bu durumda ya arogonit gibi bir maddenin ilave edilmesi yada suyun değiştirilmesi gerekir.Argonit kumu yada taşı akvaryuma konulduğunda suyu minarel açısından tamamlaması zaman isteyeceğinden suyun bir miktarını yenisiyle değiştirme yoluyla iyonlar yenilenir,yani minarel miktarı artar.Sudaki minarel eksikliği balıklarda biyolojik bazı sorunlara yol açabilir.
Organik bileşikler çözünürken karbon molekülü açığa çıkar.Karbon miktarının artışıyla pH düşerken KH,nitrat ve redoks gibi değerler etkilenir.Bu durumu kontrol altında tutmak için eğer akvaryumda dip filitresi varsa altında biriken organik artıkların oluşturduğu çamurun sifonlamak ortamdan atılması gerekecektir.Benzer şekilde çakıl,kaya ve diğer dekor altlarının kontrol edilmelidir.Temizlendiği taktirde Aeromonas ve saprolegnia(mantar),nın gelişmesi için iyi bir ortam olacaktır.Bu organizmalar balık hastalıklarına yol açarlar.Suyun değiştirilmesi ve akvaryumun bütün iç malzemelerinin temizlenmesi parazit gibi bazı hastalıkların önlenmesi yada varsa tedavisini kolaylaştırır.
KH suyun tampomlama kapasitesini gösterir,kirlilik nedeniyle düşebilir.Bu durumda suyun büyük bir miktarı değiştirilmek zorunluluğundadır.Ancak kirli suyun yerine konulacak yeni suyun pH,ı aniden değiştirmemesine dikkat edilmelidir.Çünkü hızla değiştirilen su balıklarda osmatik strese yol açarken ani değişen pH,da fazlasıyla zarar verir.
Yukarıda bahsedilen nedenlerden dolayı akvaryum suyu haftada bir%20-25,si dip kısmı sifonlanarak temiz ve dinlenmiş suyla değiştirilmelidir.Ayda bir ise akvaryum suyunun  1/3  -  2/3,ü değiştirilmesi önerilir.
 
                          Yrd.Doç.Dr.Müge Aliye HEKİMOĞLU
                                     Ege  Üniversitesi
                         Su Ürünleri Fakültesi Yetiştirilicik Bölümü
 

Beğenenler: [T]239568,Ulubey35[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MetinŞahin CüratÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/03/2010
İl: Kilis
Mesaj: 413
MetinŞahin CüratÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2010 21:07
Çok güzel bir yazı olmuş, bilgilerimiz pekişti teşekkür ederiz.
Zaten mantık olarak düşünürken, bir su sürekli kalırsa bayatlayacaktır, Suyun tazelenmesi balıklar için her zaman olumlu yöndedir.

Biz tuvaletteki pisliklerimizle aynı yerde yaşamıyorsak onlarda yaşamamalıdır.
freeasabird2010-06-16 10:38:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2010 21:11
Taner kardeşim güzel paylaşımın için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2010 21:24
Makalede bahsedilenler daha çok yoğun balık bulunduğu kültür ortamlarıdır.Akvaryumda çeşiti şekillerde bunları tamponlayabilirsiniz.Uzun süre hiç su değiştirmeden de gayet sağlıklı sistemler kurulabilir.Bu tamamen uygulayan kişinin bilgisine ve sistemi kontrol etme yeteneğine göre değişir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CindoÇevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1299
CindoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2010 22:31
[QUOTE=icimdekisen]Çok güzel bir yazı olmuş, bilgilerimiz pekişti tşk ederiz.
Zaten mantık olarak düşünürken, bir su sürekli kalırsa bayatlayacaktır, Suyun tazelenmesi balıklar için her zaman olumlu yöndedir.

Biz tuvaletteki pisliklerimizle aynı yerde yaşamıyorsak onlarda yaşamamalıdır.
[/QUOTE]
Metin bey, İlgi ve alakanıza bende teşekkür ederim  ve benim için anlam ve manası olan bir makalede bilginizin pekişmesine ben kendi adıma mutlu oldum.Saygılarımı sunar bol sağlıklı balıklar dilerim.


[QUOTE=cihangir]Taner kardeşim güzel paylaşımın için teşekkürler.[/QUOTE]
 
Cihan abi, Bende elimden geldiği kadar akvaryum comdaki arkadaşlarıma bir nebzede olsa yardımcı olabiliyorsam ne mutlu bana saygılarım sunar her şey gönlünce olsun derim.


[QUOTE=unotim123]Makalede bahsedilenler daha çok yoğun balık bulunduğu kültür ortamlarıdır.Akvaryumda çeşiti şekillerde bunları tamponlayabilirsiniz.Uzun süre hiç su değiştirmeden de gayet sağlıklı sistemler kurulabilir.Bu tamamen uygulayan kişinin bilgisine ve sistemi kontrol etme yeteneğine göre değişir.[/QUOTE]
Onur bey,
Makalede yazılan yazı hakkındaki görüşünüzde siz tamamen kişisi ve bilgisi olan sistemini kontrol eden kişilere yazılmamıştır burda gerçek anlamda suyun değiştirilmesi ve akvaryumlara taze dinlenmiş suyun ilave edilmesi yazılmıştır.Burda her akvaryum com üyesinin sizin yazdığınız gibi sistemli yada bilgilimi?
Su değişiminin önemi yazılan bir yazı ve yazılanların hepside hem bitkili olsun hem deniz akvaryumu hemde tatlı su balıkları için olsun burda bir bilgi var ve benim kendi şahsi görüşüm okuyan arkadaşların burdan kendilerine göre bir fikir yada bilgi kazanmasıdır Akvaryum com ailesindeki çoğu akvarist acemidir ben bile hale acemiyim ve her geçen günde bir şeyler öğreniyorum benim burdaki amacım bir şeyleri öğrenmektir herkezin kendine göre bir fikri vardır.Burda tamponlama yapıp yazıya nokta getirmeyin herkezin tekrardan yazıyorum ayrı ayrı fikirleri vardır ve saygı duymakta zorundayız uygulayıp uygulamamakta herkezin kendi sorunudur saygılarımı sunarım.
freeasabird2010-06-16 10:40:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZuckarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 3259
ZuckarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2010 22:46
Evet değerli hocamız gayet açık ve net söylemiş. Eğer 200 lt bir akvaryumda bir düzine neon bakılıyorsa tabikide 3-4 ayda bir su değişimi ve dip çekimi yapılabilir ama herkes okadar masraf ve emekten sonra bir düzine neonla yetinmez. Eh her keyifin bir kulfeti var. Eni sonu zaten tüm akvaryum hayvanlarının suyu doğal ortamlarında belirli aralıklarda yağmur sayesinde değişiyor. Her bilimsel veriyi ve yıllara dayanan akvaryum tecrübesini geçtim, kimse bir canliyi kendi dışkısının içinde yüzmeye zorlamamalı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2010 23:38
Nokta koyan kim Taner Bey?Kendi kendinize heyecanlanmışsınız.Nokta koymak istesem daha önce tartışıldı diyip linkini de koyar,konuyu kilitlerdim.
 
Bahsedilen tekniğin tek başına var olmadığını,çeşitli yöntemlerin de var olduğunu ve çok güzel işletilebildiğini söyledim.Ayrıca kaç defa anlatıldı.Dışkılar amonyağın kaynağı değil,hala öyle sanan arkadaşlarımız var.Görsel olarak ve asitlik açısından sıkıntınız varsa çekin ama sırf amonyak kaynağı olduğunu sandığı için yapanlar var bunu.
 
Makalede bir de kurt denmiş,uzaydan gelecek hali yok bu hayvanın.Siz doğadan gidip ot çöp toplayıp akvaryuma koymazsanız gelmeyecektir.Ki bende var,hiç de bir şey olmuyor.Çünkü sistemlerim ona göre kurulu.Yeterli oksijeni sağlayabilecek kapasitede.Tekrar söylüyorum makalede bahsi geçen şey daha çok kültür balıkçılığıdır,zaten bir akvarist doğru ölçüde ve sürede yem atar.Bu yüzden dipte yem kovalamakla geçmez ömrü.Her yem attıktan sonra yem toplayacaksam işimiz var...
 
Ayrıca kendi dışkısı içinde yüzmek zorlama değildir.Kimi balıklar için tortulaşma uygunken kimisi için değildir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

badboy87Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/08/2009
İl: Ankara
Mesaj: 400
badboy87Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2010 10:32

[QUOTE=cindo77][QUOTE=unotim123]Makalede bahsedilenler daha çok yoğun balık bulunduğu kültür ortamlarıdır.Akvaryumda çeşiti şekillerde bunları tamponlayabilirsiniz.Uzun süre hiç su değiştirmeden de gayet sağlıklı sistemler kurulabilir.Bu tamamen uygulayan kişinin bilgisine ve sistemi kontrol etme yeteneğine göre değişir.[/QUOTE]
Onur bey,
Makalede yazılan yazı hakkındaki görüşünüzde siz tamamen kişisi ve bilgisi olan sistemini kontrol eden kişilere yazılmamıştır burda gerçek anlamda suyun değiştirilmesi ve akvaryumlara taze dinlenmiş suyun ilave edilmesi yazılmıştır.Burda her akvaryum com üyesinin sizin yazdığınız gibi sistemli yada bilgilimi?
Su değişiminin önemi yazılan bir yazı ve yazılanların hepside hem bitkili olsun hem deniz akvaryumu hemde tatlı su balıkları için olsun burda bir bilgi var ve benim kendi şahsi görüşüm okuyan arkadaşların burdan kendilerine göre bir fikir yada bilgi kazanmasıdır Akvaryum com ailesindeki çoğu akvaryist acemidir ben bile hale acemiyim ve her geçen günde bir şeyler öğreniyorum benim burdaki amacım bir şeyleri öğrenmektir herkezin kendine göre bir fikri vardır.Burda tamponlama yapıp yazıya nokta getirmeyin herkezin tekrardan yazıyorum ayrı ayrı fikirleri vardır ve saygı duymakta zorundayız uygulayıp uygulamamakta herkezin kendi sorunudur saygılarımı sunarım.
[/QUOTE]

Bende acemiyim ama okuduklarımdan ve başkalarının tecrübelerinden yararlanıyorum, özellikle Onur  beyin dip çekimi ile ilgili yazılarını uyguladım şu an tankımda dip çekimi yapmıyorum, sadece bazen haftada 1 bazen 2 haftada 1 kere 1 damacana aquatan ve nitrivec eklediğim su ile değiştiriyorum balıkların ve bitkilerin durumu çok iyi, ayrıca ben dışkı vs. göremiyorum çünkü 1 saate kalmaz dışkılar yok ediliyor dipte oluşan mikroorganizmalar tarafından sürekli dip çekilmiş gibi temiz bir kumum var.

özkoçak2010-06-16 10:42:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DeathSlayerÇevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 565
DeathSlayerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2010 19:18
Vallahi ben bitkili tankımda hergün aksatmadan 8 ila 10 litre arası su değişimi yapıyorum(200 litre).Ama suyu orta seviye ve yüzeyden alıyorum dipten sifonlama yapmıyorum.Balık populasyonumda az denilemez(11 neon tetra 5 limon tetra 8 rasbora 1 adet frenastus ve kısmetse bir 10 adet daha kırmızı burun eklenecek).Balıklarımın sağlıklarında hiçbir problem yok.Tankıma giren tüm balıklar geldiklerinin ertesi günü türlerinin renklerini çok güzel bir şekilde yansıtıyorlar.Akvaryumda herhangi bir stres nedeni yok.Sayısı çok fazlada karides mevcut salyangozlarda cabası.Yani dibe düşen artık yem gibi bir derdim yok.Karideslerden kalsa bile ya  frenastusum yada neonlarım hepsini hallediyorlar.Ama tankımda element eksikliği çekiyorum orası ayrı bir konu.(özellikle potasyum bitkilerim erimeye başladılar.)Kısmetse maddi durumum  düzelir düzelmez potasyum, demir ve mikro element gübresi alacağım.Bunların dışında çeşitli alg oluşumu her tankta bir miktar mevcuttur.Bendede  var ama tölere edilebilir bir seviyede.Oluşumları çok az ve yavaş; göze batacak kadar arttıklarında da elimle temizleyebiliyorum.Bitki tanklarında alg oluşumunu minimum seviyede tutmak için hergün az miktarlarda su değişiminin yapılmasını şart olarak görüyorum.Bilirsinizki algler bitki akvaryumcuları için kabus gibidir.
Bu arada bitkili tankını bozupta elinde bahsini ettiğim gübrelerden mevcut olanlar varsa ve kullanmayacaklarsa bana göndererek kullanımını sağlayabilirlerTey%20Tey.Maksat hobicilik gelişsin.
SAYGILAR...
DeathSlayer2010-06-16 19:20:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burak_06Çevrim Dışı

[B]6633,2[/B] [B]6955,3[/B]
Kayıt: 12/04/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1731
burak_06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2010 11:04

Su değişimleri,dip çekimi vs gibi konular akvaryum hacmine balık sayısına,bitkiye,kuma göre değişiklik gösterebilir.Bol bitkili tanklarda da su değişimi yapılır ama cama cam tanklara oranla daha düşük %'lerde olur.Ama hiç su değiştirmiyorum demek doğru değildir.En basitinden buharlaşan suyu eklemekte su değişimidir.Akvaryum bilimi ve su kimyası hakkında bilgi sahibi olanlar kendi tanklarına göre bir oran belirleyerek su değişimlerini yapmalıdırlar.Ne olursa olsun az yada çok su değişimi yapılmalıdır.Balıkların mineral ihtiyacına bir nebze katkısı olsun.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir