Altın Gurami (üç noktalı gurami) üretim hakkında püf noktalar
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2010 01:41
Merhaba arkadaşlar
aydemir16 2010-12-09 01:43:35
Guramilere 2 aydır merakım vardı. İnci guramiyi Bursa'da çok aradım ama şansıma bulamadım. 2 tane opal (üç noktalı) gurami aldım. İkisi de dişi çıktı, baskın olan diğerini öldürdü. Diğerini de geri verdim. Bir hafta önce çok sağlıklı gördüğüm 1 erkek 1 dişi altın (üç noktalı) guramileri aldım ve bitkili karma akvaryumuma koydum. Şu anda bunlardan yavru almayı düşünüyorum.
Yavrular için 50x40x40 akvaryum yaptım.
Gurami üretimi konusunda Onur Bey'in çalışması beni baya etkiledi kendisine çok teşekkür ederim:
Guramiler ve üretimi hakkında sorularımı cevapsız bırakmayan Köksal Gürkan abime sonsuz teşekkürler. Öğrendiklerimi sizinle de paylaşmak isterim. Genel bilgiler zaten forumda var. Ben burada daha çok ayrıntılara, üretim hakkında benim kafama takılan noktalara değinmek istiyorum ve soru cevap şeklinde ilgilenen arkadaşlara sunuyorum. (Burada değinilen ayrıntıların bazıları bazı konularda bulunabilir)
* Üreme zamanı gelmiş balığı kondisyona sokmak için yem olarak ne kullanılabilir?
- Canlı yem ve özellikle tubifeks kullanılması faydalı olur.
*Üretim için nasıl bir akvaryum kullanılabilir?
- 50-60 cm uzunluğunda camacam akvaryum uygundur.
*Bu özellikteki akvaryumda üretim için su seviyesi ne kadar olmalıdır?
- Su seviyesinin 20 cm. yi geçmemesi gerekir.
*Akvaryumda kullanılacak malzemeler nelerdir?
- Pipo filtre, ısıtıcı ve ışık yeterlidir.
*Üremeye hazır olan erkek ve dişi üreme tankına ne zaman alınmalıdır? Üreme gerçekleştikten sonra ne yapılmalıdır?
- Önce erkek üreme tankına alınır, köpük yuva yapması beklenir. Erkek köpük yuvayı yaptıktan sonra dişi üreme tankına alınır. Çiftleşme bittiğinde dişi üreme tankından çıkarılır. Erkek yumurta ve yavruların bakımını yapar. (Not: Erkek yumurtaların bakımını yaparken ışık açık kalmalıdır.) Yavrular serbest yüzmeye başladığında erkek mutlaka çıkarılmalıdır.
* Bitki olarak ne kullanılabilir?
- Erkeğin köpük yuva yapmasını kolaylaştırmak için pistia ve su mercimeği koymak faydalı olur.
* Malzemelerin kullanımı nasıl olmalıdır?
- Isıtıcı 27-28 derecede olmalıdır, ışık çiftleşmeden sonra erkeğin yumurtaları toplayıp yuvaya taşıyabilmesi için sürekli açık kalmalıdır. Ancak erkeğin rahatsız olmaması için geceleri ışığın kuvvetinin düşürülmesinde fayda vardır (daha yukarı alınabilir veya ışık ile suyun arasına bez gibi birşey koyulabilir). Filtre yavrular yüzmeye başladıktan ve erkek çıkarıldıktan sonra çalıştırılmalıdır. Erkek yuvayı yaptıktan sonra filtre çalıştırılırsa dalgalanmadan dolayı yuva bozulabilir.
* Yeni kurulan akvaryuma koyulacak su nasıl olmalıdır?
- En güzeli çeşme suyu koyulup 4-5 gün dinlendirilmelidir. Suyu dinlendirirken ısıtıcı açılırsa iyi olur, filtreyi de erkek üreme tankına alınana kadar açmak gerekir. Erkek üreme tankına alındığında filtre kapatılmalıdır.
Arkadaşlar sizin de eklenmesini istediğiniz püf noktalar varsa veya yanlış gördüğünüz noktalar varsa düzeltme yapabilirim. Herkese sağlıklı balıklar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2010 01:52
Sorularını ve yazdığım cevapları gayet güzel toparlamışsın. Ortaya hoş bir paylaşım çıkmış. Şimdi bu yazdıklarını uygulama zamanıdır. Balıklarını iyi şekilde besle. Akvaryumunu ayarla ve kısa sürede yavruları görelim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2010 02:00
İnşallah Köksal abi ben bu konuda baya sabırsızım ama acele etmeyeceğim. Gelişmeleri aktaracağım abi teşekkür ederim. :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2010 22:27
Dün akşam erkek guramiyi üretim için hazırladığım akvaryuma aktardım. Bugün biraz köpük yapmaya başladı ve devam ediyor. Bu arada filtre kapalı
Yalnız akvaryumun 2 köşesine de köpük yaptı garip bir durum bakalım ne olacak?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2010 21:23
[QUOTE=aydemir16]
[/QUOTE]
Merhaba Ömer Bey, Ben şu an altın guramilerimden yavru almaya çalışıyorum. Bi akvaryum yaptım (50x40x40). Önce erkeği sonra dişiyi bu akvaruma aldım. Köksal Gürkan abinin tavsiyelerine göre böyle bir konu açtım. Onu da bu konuda çok rahatsız ettim. Size gurami üretmiş biri olarak birkaç sorum olacak. Birincisi dişiyi erkeğin yanına aldıktan sonra erkek onu rahatsız etti ve devam ediyor. Acaba dişi çiftleşmeye hazır değil mi? ne yapabilirim? dişiyi ayırayım mı? bekleyeyim mi? İkincisi şu anda hacim 40 lt. ve filtre çalışmıyor. Balıklara bi şey olur mu? Üçüncüsü de köpük yuva baya bozuldu. Erkek tekrar yuva yapar mı? |
[/QUOTE]
Özel mesajdan sorduğunuz sorulara buradan cevap vermenin daha uygun olduğunu düşündüm.
Birincisi erkek guraminin dişiyi rahatsız etmesi nurmal. Eğer yeteri derecede büyük köpük varsa ve dişi de hazırsa yumurtlamada bu aşamadan sonra gerçekleşir. Eğer akvaryumunuz yoğun bitkili olsaydı size dişiyi ayırmamanızı tavsiye ederdim. Sizin akvaryum boş, eğer dişi hazır değilse dişinin çok hırpalanmasına hatta ölmesine yol açabilir. Dişi köpük altına gelmiyorsa erkekten hep kaçıyorsa karın bölgesinde hafifte olsa bir şişkinlik yoksa dişi hazır değil demektir.
İkincisi 40 litre yeterli bir hacim, guramiler için filtrenin çok faydası yok ama sizin akvaryum camacam olduğu için nitrat sorunu oluşabilir köpükleri bozmadan su değişimi yapabilirseniz o problemde ortadan kalkar.
Köpük yuva bozulması önemli değil erkek yeniden yapar sadece dişi hazırsa yumurtlamayı geciktirir.
Tavsiyem ilk yazınızdaki son fotoğraftaki gibi bir akvaryum ortamı oluşturmanız filtreyi kapatmanız yada debisi çok çok düşük bir iç filtreyi dibe yakın bir yere kurmanız olacaktır. Birde evde çaykur çay demleyip 40 litrye yarım çay bardağı uygulamanız olacaktır. İlk tavsiyelerim benim akvaryumda hazırdı çay ise çok hızlı bir etkiyle 3 günde yumurta almamı sağladı.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2010 00:00
Ömer Bey verdiğiniz cevaplar için ve bu konuya yazdığınız için teşekkür ederim.
Özel mesaj atmamın sebebi aciliyettendi. Erkek gurami dişiyi baya hırpalamıştı, hatta bi ara filtrenin üst tarafına sıkıştı kaldı hiç hareket etmeden uzun süre kaldı, öldü sandım.
Bu konuda Köksal abimi çok rahatsız ettiğimden, sizin de inci gurami ürettiğinizi bildiğimden size sorayım dedim. Özel mesajdan cevap yazmış olsaydınız bile düzenleyip buraya aktaracaktım ki sağolsun Köksal abinin bütün tavsiyelerini aktardım.
Şu anda erkek hala dişiyi rahat bırakmıyor, dişi ise erkekle hiç ilgilenmiyor hep kaçıyor. Dişinin ölme ihtimalini göze almak istemiyorum. O yüzden bitkili karma akvaryumu guramilere ayırmak istiyorum.
Şu anda bitkili akvaryumda 2 labio, 5 cüce vatoz, 6 elma salyangozu, 4 rasbora, 3 siyah tetra, 3 neon tetra, 2 midye var. Bitki olarak bol miktarda saz, demersum ve cabomba var. Balıkları çıkartmayı düşünüyorum.
Üretim için uygun olur mu? Bir de akvaryumda faydası olacak balıklar var mı? (yavrulara zarar vermeyecek) veya çıkartmasam da sorun oluşturmayacak balıklar var mı?
Yoksa bu camacam akvaryumda mı devam etmeliyim?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2010 00:16
Eğer yavru alma konusunda kesin kararlıysanız bitkili akvaryuma geçmeniz iyi olur biraz sabrederim drseniz mevcut akvaryumu da bitkilendirebilirsiniz. 4 rasbora, 3 siyah tetra, 3 neon tetra 4 rasbora, 3 siyah tetra, 3 neon tetra bunların kesin çıkarılması lazım. 5 cüce vatoz yavrular yere inmeye başlayıca tehlikeli olabilieler ama benim bu balıkla ilgili tecrübem malesef yok. 2 labio, bu balıkları yeni mi aldınız çünkü bu balıklarda neredeyse erkek bettalar gibi bir arada olmaya katlanamazlar. Labiolarında yavrular yere inene kadar sorun oluşturacaklarını sanmıyorum ama bu balıklada ilgili tecrübem yok. 6 elma salyangozu, salyangozlar eğer köpük ortada değilde cama yapışıksa yumurtaları yiyeceklerdir. Benim akvaryumda çok daha küçük olan minare salyangozu vardı cam kenarındaki yumurtaları yediler.
Şimdi Onur'la görüştüm corydorassa kalsın dedi ama çöpçülerin bile yavruları toplayabileceğinden bahsetti. Bence de tek tür olsun kafanız rahat eder en azından.
Faydalı balık varmı bilmiyorum ama belki çöpçülerin zararı olmaya bilir. Çöpçüleride Onur(unotim123)a sormak lazım.
Şimdi Onur'la görüştüm corydorassa kalsın dedi ama çöpçülerin bile yavruları toplayabileceğinden bahsetti. Bence de tek tür olsun kafanız rahat eder en azından.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2010 00:27
Labiolar 1 dişi, 1 erkek ve 2 ay önce aldım. Sert balıklar yumurtaya karşı ilgileri var mı bilmiyorum, saldırgan ama yavaş balıklar zaten sadece erkek saldırgan. Guramiler daha büyük olmalarına rağmen guramiler dahil bütün balıkları kovalıyor ama yavaş kalıyor, daha şimdiye kadar hiçbir balığıma zarar vermedi. Belki de saldırması bölgeci balık olmasından kaynaklanabilir. Zaten aklımdan sadece cüce vatozları bırakmak geliyordu ama ondan da vazgeçtim.
Bitkili akvaryuma almayı hem geniş hacim ve bol bitkili olduğundan dişinin rahatı için hem de nitrat sorununu çözmek istediğim için düşündüm.
Cevaplarınız için teşekkür ederim Ömer Bey
Corydoras değil Ömer Bey, sazansıgillerden http://www.akvaryum.com/epalzeorhynchus_bicolor_(labio)_tatlisur_7_283.asp#b
tek tür olacak dediğiniz gibi kafam rahat olsun.Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2010 01:58
[QUOTE=omardaing]Eğer yavru alma konusunda kesin kararlıysanız bitkili akvaryuma geçmeniz iyi olur biraz sabrederim drseniz mevcut akvaryumu da bitkilendirebilirsiniz.
...
çöpçülerin bile yavruları toplayabileceğinden bahsetti. Bence de tek tür olsun kafanız rahat eder en azından.[/QUOTE]
Gurami yavrularını büyütebilmek için camacam akvaryumda çiftleştirilir. Çiftleşme sonrası dişi hemen alınır. Erkek aynı betada olduğu gibi yumurtalara bakar. Yavrular serbest yüzmeye geçtiği anda erkek de çıkartılmalıdır. Sonrası klasik yavru büyütme sürecidir. İşin bir istisnası balıkalrın labirent gelişim zamanı olan serbest yüzüşün ikinci haftasıdır. O sırada akvaryum ve dış hava sıcaklığı aynı tutulmalıdır.
[QUOTE=aydemir16]...Köksal Gürkan 2010-12-14 08:51:09
...
çöpçülerin bile yavruları toplayabileceğinden bahsetti. Bence de tek tür olsun kafanız rahat eder en azından.[/QUOTE]
Gurami yavrularını büyütebilmek için camacam akvaryumda çiftleştirilir. Çiftleşme sonrası dişi hemen alınır. Erkek aynı betada olduğu gibi yumurtalara bakar. Yavrular serbest yüzmeye geçtiği anda erkek de çıkartılmalıdır. Sonrası klasik yavru büyütme sürecidir. İşin bir istisnası balıkalrın labirent gelişim zamanı olan serbest yüzüşün ikinci haftasıdır. O sırada akvaryum ve dış hava sıcaklığı aynı tutulmalıdır.
[QUOTE=aydemir16]...
Bu konuda Köksal abimi çok rahatsız ettiğimden, sizin de inci gurami ürettiğinizi bildiğimden size sorayım dedim. Özel mesajdan cevap yazmış olsaydınız bile düzenleyip buraya aktaracaktım ki sağolsun Köksal abinin bütün tavsiyelerini aktardım.
...
[/QUOTE]
Rahatsızlık olmaz, merak etme... Erkek dişiyi çok kovalıyor ve sonuç alamıyorsan dişi hazır değildir. Bir süre ayırmak en iyisidir. Sonra tekrar denersin.
[/QUOTE]
Rahatsızlık olmaz, merak etme... Erkek dişiyi çok kovalıyor ve sonuç alamıyorsan dişi hazır değildir. Bir süre ayırmak en iyisidir. Sonra tekrar denersin.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2010 09:59
Peki Köksal abi ben onları ayırayım madem.
Ama üretim olayını bitkiliye alsam dediğim gibi hem hacim hem de nitrat açısından daha faydalı olmaz mı? 3 günde şu anki akvaryum iyice bulandı, yem ve dışkı ile doldu.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2010 10:04
Tabi ki de bitkili tankta daha rahat bir üretim yaparsınız ve yavru büyütürsünüz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2010 11:08
[QUOTE=unotim123]Tabi ki de bitkili tankta daha rahat bir üretim yaparsınız ve yavru büyütürsünüz.
[/QUOTE]
Diğer balıklar varken değil...
Ne rahat bırakırlar ne de yumurta veya yavru!!
Diğer balıklar varken değil...
Ne rahat bırakırlar ne de yumurta veya yavru!!
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2010 11:09
Çıkarıcam demedi mi konu sahibi?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2010 11:29
[QUOTE=unotim123]Çıkarıcam demedi mi konu sahibi?[/QUOTE]
O kısmı unutmuşum.
Ama şu an direk ve onları çıkarmadan koyduğunda üretim şansı yok gibi diyordum. Aslında aynı mantıkta yorum yapıyoruz. Buna karşılık klasik üretici ve garantili üretim olarak cama cam daha kontrollü olabiliyor. Bitkili ise işin doğasına daha yakın bir üretim şeklidir.
O kısmı unutmuşum.
Ama şu an direk ve onları çıkarmadan koyduğunda üretim şansı yok gibi diyordum. Aslında aynı mantıkta yorum yapıyoruz. Buna karşılık klasik üretici ve garantili üretim olarak cama cam daha kontrollü olabiliyor. Bitkili ise işin doğasına daha yakın bir üretim şeklidir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir