Altum Meleklerim


mgokkavasÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 29/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 576
mgokkavasÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2010 18:55
Merhaba uzun zamandır bende olan Altum meleklerimin bir videosunu paylaşmak istiyorum. Balıkların içinde olduğu akvaryum ve akvaryumun içinde olduğu oda fotoğraf video çekmeye çok uygun değil. Kalite kötü kusura bakmayın.
 
 
İlk video ekleme denemem, umarım çalışır. 
 
 
 
 
 
 
 
mgokkavas2010-10-23 19:30:15

Beğenenler: [T]172966,B.CENİK[/T]
Teşekkür Edenler: [T]172966,B.CENİK[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Onur NergizÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10751,2[/B] [B]7454,3[/B]
Kayıt: 20/01/2010
İl: Adana
Mesaj: 3497
Onur NergizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2010 19:25
Bu balıkları üretmenizi yürekten istiyorum.Ama balıklarınızn sağlığı tabii üretimden önce gelir.Tebrikler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

speedyplanorÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 218
speedyplanorÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2010 20:41
Tebrik ederim, çok güzeller ve güle güle besleyin. Bildiğim kadarıyla Altum'ların üretimi gerçekleştirilememiş. Sizin bilginiz hangi doğrultuda?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2010 20:48
Bu sadece efsane İhsan Bey.Altum da diğer akrabaları gibi belirli şartlar sağlandıktan sonra rahatlıkla ürüyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinorÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,48207[/C]
Kayıt: 01/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 3481
sinorÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2010 20:49
Tebrikler, ülkemizde böyle sağlıklı Altumlar görmek geçrekten çok sevindirici maşallah diyelim. Umarım üretirsiniz.

[QUOTE=speedyplanor]Bildiğim kadarıyla Altum'ların üretimi gerçekleştirilememiş. Sizin bilginiz hangi doğrultuda?[/QUOTE]

İhsan Bey, Altumlar özellikle uzakdoğu olmak üzere çeşitli yerlerde sınırlı sayıda üretilmekteler. Uygun su şartlarında üretimi Melekten farksız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/07/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 110
fatihkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2010 21:22
Mutlu Bey, balıklarınız için öncelikle maşallah demek istiyorum.Bende melek aşkı yeni yeni filizlenmeye başlamışken bu altumları görmek ve videonuzu izlemek heyecanımı bir kat daha arttırdı.Umarım benimde böyle güzel altumum olur diyelim:) Sağlıklı balıklar, saygılar, fatihk2010-10-23 21:23:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nikon_Çevrimiçi

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,8214[/C] [B]4768,2[/B] [C]4,3,8214[/C]
Kayıt: 07/02/2006
İl: Ankara
Mesaj: 980
nikon_Çevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2010 21:55
Her melekseverin gönlünde taht kurmuş olan böyle güzel bir türü elde etmek bir yana, sağlıklı bir şekilde beslemek imrenilecek bir şey. Dilerim yavrularını da görürsünüz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mgokkavasÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 29/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 576
mgokkavasÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2010 10:28
Teşekkür ederim.
 
Kısaca Altum'la olan tanışıklığım:
 
1) Benim çıplak gözle ilk altum görmem yaklaşık 10 yıl önceydi, o zaman Amerika'da yaşıyordum. Orada bir forumda tanıştığım bir abinin evinde görmüştüm. Damızlık melekleriyle 4 ya da 5 tane vahşi altumu aynı tankta tutuyordu. Oradaki akvaryumcuya dönem dönem gelirmiş bu balıklar, o şekilde edinmiş.
 
2) Sonra ben de almak istedim ama bu balıkları denk getirip almak çok kolay iş değil birçok tesadüfün üst üste rastlamasıyla olabiliyor (Amerika'da bile). Sonunda internetten bulup anlaştığım birinden oldukça da maddi risk alarak bu balıkları satın aldım. Balıklar bana geldiğinde çok iyi durumdaydılar. Hayatımda ilk ve tek F0 balık beslemem budur, ancak bu balıklarda F0'un farkını gördüm. Akvaryumumda sanki balık değil de yabani bir at sürüsü geziniyordu. Çok güzel balıklardı genç olmalarına rağmen büyüyünce çok güzel olacaklarını tahmin edebiliyordum. Bu balıkları o dönem satın almamın nedenlerinden biri de yakında Türkiye'ye dönecek olmam ve balıkları Türkiye'ye getirmek istememdi.  Maalesef o dönemde 11 Eylül saldırıları gerçekleşti ve havayolları güvenlik önlemlerini çok arttırdılar. Benim bagajlarım saatlerce arandı. Ben de bu balıkların havaalanında uçağa binememe riskini almak istemediğim için cesaret edemedim ve balıkları Türkiye'ye getirmekten vazgeçip o dönem melek çiftlerimi benden satın alan melek üreten bir abiye hediye ettim. Sonradan uçağa binerken gördüm ki yanıma aldığım bir kısım nadir tür beta ve lepistesi uçağa sokmamda sıkıntı olmadı ve altumları geride bıraktığım için çok üzüldüm.
 
3) Türkiye'ye döndükten sonra nasıl bu balıklara tekrar sahip olabilirim diye çok araştırdım, hatta Kolombiya'dan ihracatçılarla temasa geçtim ancak ithal işlerini bilmediğim için çekindim ve yapamadım. Umarım birgün direk Kolombiya'dan ithalat ya ben yaparım ya yapacak babayiğitle tanışırım ve bu balıklar F0 olarak Türkiye'ye de gelir.
 
4) Sonunda beklediğim fırsat ayağıma geldi. Daha önce bir ithalat sırasında tanıdığım Saruman nickli Gökhan Bey (tekrar teşekkürler)'in uyarısıyla ithalatçı arkadaşın (ismini buraya yazmıyorum reklama girmesin diye ö.m.den sorana cevaplarım) bu balıkları ithal edeceğinden haberim oldu ve ithalata dahil oldum.
 
5) İthalat sırasında ben 10 adet ısmarlamama rağmen ithalatçı bana "balıklar büyük geldi senin ödediğin paraya karşılık hakkın 7 tane ama ben sana 8 tane göndereceğim eğer istersen; istemezsen paranı iade ederim " deyince 10 tane yerine 8 taneye razı oldum. Aynı ithalatçıdan balık alan (emin değilim ama sanırım bu forumdaki Emin Paşa nickli arkadaş olması gerek) forumdan bir arkadaştan (onlar havaalanından balıkları almışlardı) balıkları Demetevler kavşağında teslim aldım. O sırada balıklara beraber baktık onlar da gerekirse bu anlattıklarıma şahit olacaklardır. Balıkların poşetlenme koşulları bence bu kadar pahalı balıklar için çok kötüydü ve balıklar poşette bir kısmı çok ağır durumda bana geldiler.
 
6) Balıkların bu şok yemiş şekilde elime gelmeleri sonucunda hiç bir uyum, hazırlık vs. ile uğraşamadan balıkları hızla önceden hazırladığım akvaryuma aktardım. 8 balıktan 2 tanesi su yüzeyinde yan yüzüyordu ve o yan yüzenler hiç düzelmediler ve ilk geceyi çıkaramadılar. Elimde 6 balık kaldı.
 
7) Bunun üzerine ithalatçıyı aradım bana söz vermiş olduğu garantiyi yerine getirmesini ve kayıp balıkları telafisini istedim, kendisi daha önceden en fazla %10 kayıp garantisi vermiş iken, ben 10 balık satın almama rağmen elimde sadece 6 balık kalmış olmasına rağmen bana benim verdiğim paranın karşılığının zaten 8 değil 7 balık olduğunu kayıp iki balığı da telafi edemeyeceğini ama istersem 1 tanesini telafi edeceğini söyledi. Bu durum çok hoşuma gitmese de 6 balıkla kalmak istemediğimden kendisinden 1 adet telafi balıkla birlikte 2 adet (parasını ödeyerek) yeni balık daha sipariş ettim böylece bana 3 adet daha balık yolladı onları da havaalanına almaya kendim gittim. Maalesef bu ikinci poşette de balıklar çok kötü halde geldiler. (küçücük bir poşette, soğuk su içinde) Bu poşeti açtığımda da bu poşetten çıkan 3 balıktan 2si yan yüzüyordu onlar da ertesi günü göremediler.
 
8) Sonuç olarak bana ithalatçı 2 partide toplam 11 balık yolladı ama bu 11 balığın 4 tanesi çok kötü halde geldiler ve ilk günü çıkartamadılar. Elimde 7 balık kaldı. Bunun üzerine ithalatçı ile tekrar görüştüm ve ikinci grupta kaybedilen 2 balığın parasını iade istedim. O bana tekrar balık yollamayı önerdiyse de benim amacımın akvaryumuma 10 balık atmak için yolda 20 balığın telef edilmesi olmadığını, bu kadar büyük, pahalı, nadir balıkların lepistes, beta poşetler gibi poşetlenmemeleri gerektiğini kendisine kibar bir dille anlattım ve iki balık için paramı geri alarak ithalat macerasını sonlandırdım.
 
9) İlk 1 hafta sonunda balıkların tamamında yüzgeçlerde ve deride enfeksiyon baş gösterdi (kötü yolculuk koşullarından olduğunu tahmin ediyorum), ilaçla tedaviye başladım, hastalık tüm diğer akvaryumlarıma sıçradı, birkaç akvaryum yavru meleğim, birkaç damızlık meleğim telef oldu. Sonunda hastalık atlatıldı ve 7 adet altum hala hayattaydı.
 
10) Aradan 1.5 yıl geçti bu arada altumlar ilk geldikleri boyun 3-4 katına çıktılar, şu an en büyükleri (yüzgeçler dahil) 20cm boyunda. Dediğim gibi ilk 1-2 ay hastalıkla boğuştular. Ondan sonra da hak ettikleri kadar büyük bir akvaryumu onlara verdiğimi söyleyemem. Diğer meleklerimden vazgeçemedim dolayısıyla benim ilgimi alakamı akvaryumlarını meleklerimle paylaşmak zorunda kaldılar. Yani potansiyellerinin sonuna kadar ulaşamadılar diye düşünüyorum. Ama gene de büyüdüler. (Herhalde daha çok ilgiyle daha büyük akvaryum ve daha iyi bakımla çok daha iyi büyüyeceklerdi). Yaklaşık 6 ay önce artık büyümeleri durdu diye üzülüyordum, ama şimdi 6 ay sonra baktığımda son 6 ayda da yavaş da olsa büyümeye devam ettiklerini görüyorum. Benim yurtdışı kaynaklardan okuduğum bu balıklar 3-4 yaşına kadar büyüyebiliyorlar. O yüzden umudum hala var belki 25cmyi görürler diye umuyorum.
 
11) Bu arada 2 ay önce 1 tanesini tümör nedeniyle kaybettim elimde şu an 6 adet kaldılar.
 
12) Tüm bunları neden yazdım. Bu balıkları elde etmek de meşakkatli, elde ettikten sonra yaşatmak da meşakkatli. Uzun ve sancılı bir süreç.
 
13) Bu balıkların üretilmesiyle ilgili soru soranlara: 10 yıl önce ilk bu balıkları aldığımda kendime güvenim vardı kesin üreteceğim diyordum, ama artık öyle bir umudum yok. Hem ben 10 yıl yaşlandım, enerjim azaldı, hem tüm yaşadığım zorluklar şevkimi kırdı, hem de bulması, üzerinde çalışması zor bir balık olduğunu yaşayarak görmüş oldum. Dünyada üreten var mı derseniz var, ancak kesinlikle kolay üretilen bir balık değil bu. Ne zaman ki diskus kadar kolay üretilir o zaman kolay üretiliyor diyebiliriz (ki bilen bilir diskus çok kolay üretilen balık da değildir). Bu balık henüz diskusa göre çok zor üretilen bir balık. Ama üreten var yok değil. Benimkiler de tank üretimi. Aslında benim üreteceğime umudum olmamasının nedenlerinden biri de bu. Bu balığı üreten, başkası üretemesin diye bunları hormonlamış bile olabilir. Üretecek olanların F0 balıkla çok daha fazla şansı olur diye düşünüyorum. Direk Kolombiya'dan bunu ithal eden umarım bir gün çıkar. Çıkarsa ben de alırım.
 
Şimdilik bu kadar özel soruları cevaplayabilirim....
mgokkavas2010-10-24 10:54:56

Beğenenler: [T]178658,yek67[/T][T]220205,Alpay74[/T]
Teşekkür Edenler: [T]178658,yek67[/T]
+1: [T]178658,yek67[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2010 11:48
Mutlu Bey,bu tür balıkları üretime teşvik etmek zor değil.Her şey doğru ve yerinde çay kullanımına bakar.Eğer balıklarınızın yeterli yetişkinlikte olduğunu düşünüyorsanız çay ekleme şartlarını yerine getirerek deneyebilirsiniz.Kesinlikle üreme moduna girerler,garantisini veriyorum.Keza yurt dışındaki bazı üreticiler de bu metodu kullanıyor.O yüzden üremeyecek gibi bir düşünceye kapılmayın.Ama tabi hiçbir ilave olmadan sadece normal suda besleyip beklerseniz üremeye teşvik oldukça zor olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mightymuratÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 28/11/2008
İl: Samsun
Mesaj: 1558
mightymuratÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2010 12:59

Onur kardeşime katılıyorum kendisi çay işinde oldukça tecrübelidir. Bende melek balığı aldım bitkili akvaryumuma gerçekten hoş balıklar. Geçen Samsundaki Discus üreticisi bir arkadaşıma yem almak için uğradığımda Bafrada bir müşterisinin Altum yavrulattığını söyleyince oldukça şaşırmıştım yaygın kanıya göre bu çok zor bir işti. Tabi Altum bulabilmek dahada zor :)

Yavrular oldukça küçük olduğu için üreten arkadaşla bağlantıya geçmedim ama gelecek ay şansımı bir deneyeceğim. 

Üretim konusunda uygun şartları sağlayınca her balık ürer görüşüne katılıyorum. Benim işyerimde japon yavrularını ve çöpçü yavrularını görenler şaşırıp kalıyorlardı. Özellikle japon balığı üretmenin imkansız olduğunu daha önce duyan ve bana inanmayanlar dahi oldu :)   Tabi yavruları görünce yola geldiler.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mgokkavasÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 29/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 576
mgokkavasÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2010 13:58
Arkadaşlar bu üretim muhabbetini çok uzatmak istemiyorum çünkü çok uzar.
 
Ürettim diyenlerin de ürettiğini kendi gözümle görmeden inanmam. Nedeni de basit. Altum olmayan balıklara altum deme modası var.  Peru altum üretmiştir o sizin arkadaş.
 
Gerçek altum üretmek zor (aslında çok çok zor da ben sadece zor yazayım ayıp olmasın) birkaç nedeni var yazayım:
 
1) Balık dünyada sadece bir nehrin bir köşesinde yaşıyor, o ülke tesadüfen uyuşturucu baronlarının elinde, bu nedenle de geri kalmış bir ülke. Vahşi olarak başka yerde üremiyor bu balık.
 
2) Sadece belli bir mevsimde ürüyor ve ihraç edilebilecek boyda yakalanabiliyor.
 
3) Cahil ve bilimsellikten uzak insanların elinde yolculuğuna başlıyor ve bilinçli bir insanın eline geçene kadar çok darbe yiyor.
 
4) Bu balık doğada 60cm boyuna ulaşıyor, akvaryum ortamında (çok muhteşem bir akvaryumunuz yoksa) bu balığı gerçek anlamda geliştirmeniz neredeyse imkansız. Akvaryumda bu balık bir şekilde yanık kalıyor.
 
5) Üretmek için çok balıkla başlamak lazım, bu balık melek gibi çift değil grup halinde (1 dişi 2-3 erkek) ürüyor.
 
6) Dediğim gibi büyük bir balık, üretseniz bile yavruları büyütmek için çok hacime ihtiyacınız var, anlaşılmadıysa bir daha yazayım bu balık aslında diskustan daha büyük bir balık. Yavrusunu büyütmek için de diskustan daha büyük hacme ihtiyacınız var.
 
7) Ben çok melek ürettim. Diskus ta ürettim (az da olsa). Bilmeden zor demiyorum. Normal melek gibi diyen arkadaşların kendi takdiridir benim bilgi ve tecrübemle normal melek gibi falan değil çok zor üretmesi.
 
8) Bu balık bu kadar kolay üretiliyorsa neden görmüyoruz akvaryumcularda? Ben size bu balığı yaşatmak zor diyorum siz üretmek kolay ama diyorsunuz. Yaşatmadan nasıl üreteceksiniz.
 
Dediğim gibi uzar uzatmaya gerek yok. Bu forumda sadece bir kere bir kişi gördüm altum balığı olduğunu iddia eden (onlar da altum değildi), başka da kimsede görmedim. Belki vardır yoktur demiyorum ama yazarlarsa resimlerini koyarlarsa o zaman cevap yazabilirim gerçek altum mu değil mi diye.


 
Onur Bey,
 
Yukarıda yazdığım maddelere bakarsanız benim balıklardan bir üreme faaliyeti veya sonucu çıkmayacağını düşünmemin nedeni 4-5-6 nolu maddelerdir.
 
[QUOTE=unotim123]Mutlu Bey,bu tür balıkları üretime teşvik etmek zor değil.Her şey doğru ve yerinde çay kullanımına bakar.Eğer balıklarınızın yeterli yetişkinlikte olduğunu düşünüyorsanız çay ekleme şartlarını yerine getirerek deneyebilirsiniz.Kesinlikle üreme moduna girerler,garantisini veriyorum.Keza yurt dışındaki bazı üreticiler de bu metodu kullanıyor.O yüzden üremeyecek gibi bir düşünceye kapılmayın.Ama tabi hiçbir ilave olmadan sadece normal suda besleyip beklerseniz üremeye teşvik oldukça zor olabilir.[/QUOTE]
mgokkavas2010-10-24 14:04:11

Beğenenler: [T]220205,Alpay74[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ateshÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 478
ateshÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2010 14:12
 Mutlu bey öncelikle tebrik ederim. Öğrenmek istediğim bir şey var siz balıklarınız için osmos kullandınız mı ve kullanmaya devam ediyormusunuz özel yaptığınız bir şey var mı? Genel olarak gördüğüm Türkiyeye gelen altumlar osmosla yaşatıyorlar bildiğim kadarıyla biraz bu konu hakkında bilgi verirseniz sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mgokkavasÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 29/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 576
mgokkavasÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2010 14:24
Hayır hiç bir zaman kullanmadım.
 
Diskus üretmek için kullanmıştım sadece. Altumlar için kullanmadım. Altumları bir gün üretme ihtimali oluşursa osmos o zaman kullanabilirim. Yukarıda çay öneren arkadaşlar gibi ben suyu doğal yollarla yumuşatma taraftarıyım.
 
Altumların tankında zaman zaman kökler oluyor. Eğer tatile falan çıkar da uzun süre su değişimi yapmazsam pH 5 seviyelerine kadar iniyor. Ama normal şartlarda her hafta su değişimi yaparsam akvaryumdaki su 7.5 - 8.0 pH seviyelerinde.
 
Bu arada şu an 2 tanesi akvaryumun ortasında kapışıyorlar, bu sahneyi videoya çekebilmeyi isterdim ama ne zaman elime makineyi alıp karşılarına geçsem ön camda üstte yem bekleme moduna geçiyorlar, doğal davranışlarını fotoğraflamak o nedenle çok zor.
mgokkavas2010-10-24 14:27:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KarabeYÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]15066,2[/B]
Kayıt: 30/03/2010
İl: Antalya
Mesaj: 2770
KarabeYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2010 18:36
Üstadlar konuyu okuyunca ilk aklıma takılan şu oldu.
Bu altm da melek. Bizim türkiyede bulunan meleklerde aynı balık. Biz burdaki melekleri yerli dahil üretebiliyorsak altum un neden ürememesi gibi bir kanıya varılıyor. Altum un diğer melek türlerine göre biraz vahşi olduğunu biliyorum. Sonuçta her balık kendine uygun bir ortam ister üremek için.
BU altum için üreme ortamını oluşturmak çok mu zordur?
Bu kadar değerli bir balığın böyle biliçli bir arkadaşta olması büyük şans. Sanırım altum için ortamı yaratacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir