Amazon Paludaryumu
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2013 21:51
Güzel bir tank çıkacağı kesin beklemedeyiz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2013 00:04
Ben de güzel birşey çıkacak diye düşünüyorum.Umarım ben de sizler de hayal kırıklığına uğramazsınız.Bugün tankın suyu dolduruldu ve bitki ekimine başlandı.
Eldurmaz 2013-09-24 00:07:01
Moss ball çalışmama büyük tereddütle başladım ama çok kolay oldu hatta ben çok beğendim.Yarın2-3 tane daha alıp komple köklerin yüzeye temas ettiği yerleri kapamayı düşünüyorum
Akvaryumun suyu biraz bulanık o yüzden şimdilik üstten çekimleri paylaşabiliyorum.Arka köşelere subulata ekildi.Kısa sürede alanlarını kaplarlar diye ümit ediyorum.Anubiaslar ise lav taşlarına sarılıp köklerin aralarına sıkıştırıldı.Bitki olarak bir tek limon kaldı.O da bu hafta içi eklenecek.Salvinialar biraz bakımsız kaldılar.Umarım kısa sürede toparlarlar.Bundan sonra bitkilerin gelişimini ve suyun oturmasını beklemek kaldı.Şimdilik hala aklımdaki görsel yok.Umarım zamanla aklımdaki görüntüyü elde edeceğim.
Daha önce de dediğim gibi paludaryum lafta.Becerebilirsem submers bitkilerle karasal alan görünümü yakalamaya çalışacağım.Bu konuda en büyük yardımcılarım mangrowe filizleri olacak gibi:
Bu da son olarak mangrowe filizleriyle beraber genel üst görünüm:
Tankın ilk ev sahipleri de bugün dahil oldu.Bu canlılar için ayrı bir başlık açmayı düşünüyorum ama tam olarak araştırmam bitmedi.Mayıs ayında çıktığımız yayın avında topladığım tilki kuyruğu benzeri bitkiden çıkan midyeler:
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2013 10:38
Tebrikler Tolga bey,
Oldukça iyi gidiyor gibi duruyor... Akvaryumun oturmasını merakla bekliyorum...
Şu dallardan banada yoğun bir şekilde lazım...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2013 17:55
Kumu yıkamaya çok üşendiğim için su hala durulmamış.Ama anubiaslar gayet iyi durumda.Su dışındaki yapraklarda en ufak pörsüme,büzülme yok.Bunlar iyi güzel hoş ama ilk sıkıntılar da baş gösterdi.Anubiaslar armatüre çok yakın.Fazla ışıkta sararacaklardır.Aydınlatma süresini azaltsam subulata,limon ve natanslar için sıkıntı çıkacak.Ayrıca anubiasların su üstündeki yapraklarda ufak yeşil gül bitine benzer canlılar fark ettim az önce.Öyle az buz da değiller.Bitki için sıkıntı olmayacaklarsa benim için iyi bir bakıma.Balıklar için bir canlı yem kaynağı daha.
Eldurmaz 2013-09-24 17:55:56
Net olmasa da buyrun bahsettiğim arkadaşlar bunlar:
[QUOTE=G@nd@lf]
Köklere bayıldım birde o sizin bulduğunuz midyelere.Bu midyelerin biraz irdelenmesi lazım çunku sonuçta yerli bir tur.[/QUOTE]
Tam detaylı bir araştırma yapıyorum.Ondan sonra ayrı bir başlık altında incelemesine devam ederiz.Bugün fakültede bir hocama bahsettim ve fotoğrafları gösterdim.İstilacı bir tür olduğunu ve inanılmaz bir mikroorganizma filtreyici olduğunu söyledi.Eğer düşündüğü canlıysa ufak göletlerde yaşamı sonlandırabilecek kadar sömürgeci bir türmüş.Açıkçası benim bulduğum bazı kaynaklar da benzer şeylerde bahsediyordu.Esas ilginç yanı yaz başı 1 olan midye sayısı yaz sonunda 5'e çıktı
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2013 18:01
Tebrik ederim Tolga bey çok güzel bir kurulum olmuş. Fakat Anubias'lar Amazon Paludaryum'unda biraz abes kaçmış.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2013 18:13
Daha önceki biyotop çalışmalarımda biyotop kavramına aşırı sadık kalmıştım.Bitkiden balığa kadar.Akvaryumun su altı gerçek manada Amazon biyotopu olacak.Ancak su üstünde nem makinesi ya da üstü kapatılmadan submers yetiştirebileceğim bitki sayısı oldukça sınırlı.Anubiaslar bana genel olarak abes bir bitki geliyordu.Sanki canlı değilde yapay bir bitkiymiş gibi.Ama bu sefer ufak yapraklı güzel bir tü buldum ve submerste oldukça güzel durduğunu düşünüyorum.Yine de başka bir tür ya da limonlar tahminimden güzel bir gelişim gösterirse anubiaslardan feragat edebilirim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2013 09:08
Tolga bey elinize sağlık bence şu an için iyi ilerleyen bir çalışma olmuş. Hani tam paludaryum değil demiştiniz ya içimden keşke olsaydı dedim. Bence az biraz da olsa üzerinden şelale tarzı akıntısı olan lav kayaları fena durmayacaktır. Gerek yapı gerek boyut itibarı ile arayarak bulunabilecek bir malzeme olabilir. Orta arka tarafta merkeziyetçi olarak ufak bir ada görünümde durabilir. Elbette zamanla üzeri Moss kaplanacak ve yeşil bir ada oluşacaktır. Köklerin aralıklarına göre oyma işlemi yapılabilir. Şu an gördüğüm konumda birkaç kaya var gibi ama sayı arttırılarak bütün yığıntı izlenimi sağlabilir. Tam su yüzeyi bölgesine ufak girintiler açılarak anubiaslar tutturulabilir. Dış filtrenin temiz su çıkışı bu kaya üzerine verilirse hem görsel hemde filtrasyona etkisi süper olabilir. Aydınlatma konusunda da bence tam boy floresandan ziyade 3 adet farklı yönlere çevrilebilecek Spot aydınlatma kullanılabilir. Anubiaslar aradaki loş bölgelerde kalır. Belki en ön kısımda tam boy T5 floresan kullanılıp taban bitkilerine güçlü aydınlatma verilebiliri
Umut Katipoğlu 2013-09-26 09:14:25
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2013 21:18
[QUOTE=Umut Katipoğlu]Tolga bey elinize sağlık bence şu an için iyi ilerleyen bir çalışma olmuş. Hani tam paludaryum değil demiştiniz ya içimden keşke olsaydı dedim. Bence az biraz da olsa üzerinden şelale tarzı akıntısı olan lav kayaları fena durmayacaktır. Gerek yapı gerek boyut itibarı ile arayarak bulunabilecek bir malzeme olabilir. Orta arka tarafta merkeziyetçi olarak ufak bir ada görünümde durabilir. Elbette zamanla üzeri Moss kaplanacak ve yeşil bir ada oluşacaktır. Köklerin aralıklarına göre oyma işlemi yapılabilir. Şu an gördüğüm konumda birkaç kaya var gibi ama sayı arttırılarak bütün yığıntı izlenimi sağlabilir. Tam su yüzeyi bölgesine ufak girintiler açılarak anubiaslar tutturulabilir. Dış filtrenin temiz su çıkışı bu kaya üzerine verilirse hem görsel hemde filtrasyona etkisi süper olabilir. Aydınlatma konusunda da bence tam boy floresandan ziyade 3 adet farklı yönlere çevrilebilecek Spot aydınlatma kullanılabilir. Anubiaslar aradaki loş bölgelerde kalır. Belki en ön kısımda tam boy T5 floresan kullanılıp taban bitkilerine güçlü aydınlatma verilebiliri
[/QUOTE]
Eldurmaz 2013-09-26 21:21:40
[/QUOTE]
Umut Bey merhaba.Öncelikle çalışmamı beğendiğiniz ve tavsiyeleriniz için teşekkürler.Ada tarzı bir tasarım aslında düşünmedim ama fena bir fikir değilmiş gibi geldi.Moss olarak moss ballı açarak kullanmak benim çok hoşuma gitti.Hafiften kara yosununu andırıyor.Aydınlatmaya gelince benim için de büyük bir sıkıntı.Hem anubias konusu hem de görsel olarak bozuyor.Akılımda şuna benzer masa lambalarından iki tane alıp kullanmak var.Büyük olasılıkla ay başı bunu gerçekleştirebilirim.
Bitki olarak anubias sayısını arttırmayı düşünüyorum.Belki 2-3 tane daha mangrowe ekleyebilirim.Natanslar malesef çürümeye yüz tuttu.Su sümbülü aklıma yatan bir diğer su üstü bitkisi.
Dün Bauhaus'ta bu bitkiyi gördüm.Çok hoşuma gitti.Bitkiyi araştırıyorum.Eğer yaşatmayı başarabilirsem büyükçe bir lav kayasının içini oyup saksı olarak kullanabilir bu bitkiyi de içine ekebilirim.İşte o zaman tam paludaryum olur.
Ayrıca sabredemeyip bugün tankın ilk balıklarını aldım.Endler almaya giderken lir kuyrukları gördüm ve çok hoşuma gitti.Bit trio lir kuyruk endler ile bir tane de gelecek vaad eden dişi ramirezi aldım.Bakalım ilerleyen günler de ufak tefek değişimlerle tankın gelişimi devam edecek.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2013 16:48
Tolga bey,
bilentungul 2013-10-03 16:48:37
Çalışmalar ne aşamada ? Akvaryumun son halini ekleyebilir misiniz ?
Teşekkürler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2013 22:52
Şuan akvaryum genel olarak oturma aşamasında.Bitki ekimleri tamamlandı.Biraz daha anubias ekleyebilirim.Tam mevsimi,kuru meşe yaprakları toplamaya başladım.O eksiği de tamamlamış sayıyorum listemde.Balık olarak aklımda hiç yokken ufaktan başlayan yosunlanmaya karşı otocinclus ekledim.Bugün çok güzel bir erkek ramirezi aldım ama eve gelince dişi ramirezinin ölüsünü gördüm.Geldiğinden beri bir türlü yem yediremedim.Canlı yemi bile kabul etmemişti.Haftaiçi tubifex işini halledicem.Apistolar gelmeden aşılamak daha kolay olacaktır.Sağolsun Talha kardeşim de haftaya karides gönderecekmiş bana.Şu aydınlatma işini şuan için tek problemmiş gibi gözüküyor.Onu da en kısa sürede halletmeyi umuyorum.Tankın görüntüsünde pek değişiklik yok.1-2 ay kadar da olacağını sanmıyorum.Ama yarın fotoğrafları çeker buradan paylaşırım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2013 13:13
2 Hafta oldu Tolga, artık fotoğrafları paylaşma vaktidir diye düşünüyorum
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2013 20:59
Abi İran gribi modasına ben de uydum bayağı dağıttım kendimi,tam kendimi toparlayıp ayaklandım vizelerim başladı.Akvaryumu çok aksattım.Şuan rezalet halde.Bu hafta içi ilgilenip toparlamam lazım.Ayrıca şunu anladım ki nemi sağlamadan anubias,limon gibi basit denilen bitkileri bile submers yetiştirmek çok zor.Akvaryum su üstüne endeksli kurulduğui çin ya direkt karasal alan,saksı bitkisi ekleyeceğim ya da akvaryumu bozacağım
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2013 22:36
Çok cok gecmis olsun Tolga ve Sınavları'nda başarılar . Dersleri ver sen akvaryum kolay iş.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir