Anaçları yavru yememeye alıştırmak


yunuss60Çevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2013
İl: Kocaeli
Mesaj: 28
yunuss60Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2013 22:49
Öncelikle herkese slmlar benim bir sorum olacak 40 lt akvaryumumda 2 e 5d lepistesim var br tanesi dün doğum yaptı ve ben lepistesleri yavru yememeye alıştırmak istiyorum sizlerin engin bilgilerinizden faydalanmak istiyorum bu konuda bana yardımcı olabilecekleri bekliyorum...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut BaşarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2863
Umut BaşarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2013 23:04
Ayı değilki oynamayı öğretelim, köpek değilki terlik atalım getirsin.. doğası gereği yer yani bulduğunda. kabiliyetli hayvanlar olsalardı sirklerde gösteri yaparlardı.. tek alıştıkları elinizi akvaryumun üzerine götürdüğünüzde oraya doğru hücum etmek yem vereceksiniz diye..  bakın bu bile gırtlak meselesi..  yavru yememeğe alıştıran varsa ona nobel ödürü verilmeli kanısındayım :))

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yunuss60Çevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2013
İl: Kocaeli
Mesaj: 28
yunuss60Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2013 23:07
İşin aslı böyle yapanlar var diye bliyorum forumdan okuduğum kadarıyla hatta video bile yüklemiş orda da görünüyor

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SkystreamÇevrim Dışı

Kayıt: 03/06/2012
İl: Malatya
Mesaj: 102
SkystreamÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2013 23:46
Yunus Bey, akvaryumcudan ilk aldığım anaçlarda değil ama o anaçların yavrularının arasından yetişkin hale gelenlerde dediğinizi başardım. İki akvaryumum var birinde akvaryumcudan aldığım anaçlar var diğerinde ise akvaryumcudan aldığım anaçlardan doğan ve yetişkin olanlar, ergen olanlar, bir kaç haftalıklar, bir kaç günlükler bulunuyor. Bu ikinci akvaryumda hiç bir balık diğerine zarar vermiyor. Yem attığımda birlikte yem yiyorlar, akvaryumda yan yana geziyorlar. 

Bunun için aklıma bir kaç ihtimal geliyor sürekli yavru balık gördüğünden alışmış olabilirler ya da yavru sayısının çok olması bunda etkili olabilir. Belki de genetiktir. Uzman olmadığım için kesin bir şey söyleyemiyorum. Yanlış hatırlamıyorsam forumda da lepisteslerin yavru yememeye alıştırılabildiği yazıyordu. Tek yaptığım şey bu ikinci akvaryuma sürekli yeni yavrular eklemek. Yavruları ekleyince gözlemliyorum birini bile yemiyorlar. Bu söylediklerim her zaman her yerde uygulanabilir değil yani kesinliği yok. Ben yaptım doğrudur da demiyorum. Asla uzman veya üstad değilim. Sadece kendi gözlemlerimi anlattım. Umarım siz de başarırsınız. 

Yazmayı unuttum akvaryumcudan aldığım ilk anaçlar yavru affetmiyor.
Skystream2013-01-13 23:47:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmet-xÇevrim Dışı

Kayıt: 28/10/2009
İl: Ankara
Mesaj: 72
mehmet-xÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2013 23:54
İlk anaçları alıştırmak çok zor ama imkansız değil. ben su yüzeyine tilki kuyruğu bitkisi koydum yavrular saklanıp çıkarak büyükleri alıştırdılar ki yeni doğmuş bir yavru en fazla iki gün sonra anne babalarıyla yem yiyorlar anaçlarında onları kovaladığını görmedim henüz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

deadwaterÇevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 136
deadwaterÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 10:18
Lepistes bile yavrusunu yedi gözmun onunde ne kadar uzuldum uyumadım onları bekledim ısıkları kapattım doğum devam edyr ne olcak beklyrum yavrulukta yarısı giderse bile bana bir kaçtane kalacaktır kesin.... :(

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

İsmail YILDIRIMÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2011
İl: Bolu
Mesaj: 440
İsmail YILDIRIMÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 10:31
Akvaryumculardan alınan lepistesler doğan yavruları afiyetle yiyeceklerdir.
Ben lepisteslerimi akvaryumcunun kendi show akvaryumundan almıştım orada da büyükler ve küçük yavrular birlikte çok güzel yaşıyorlardı.
Ben kesinlikle yeni doğan bile olsa yavru yediklerini hiç görmedim, bazen yeni doğan yavruların az bir peşinden gidiyorlar yem olmadığını anlayınca bırakıyorlardı buna pek çok kereler şahit oldum. Lepistes baktığım sürece bendekiler en az 10-15 nesil değiştirdiler ancak bir tane bile yavru yediklerini görmedim.
Yukarıda bahsettiğim gibi balıkları nereden aldığınız bu konuda çok önemli.
Bolu'dan saygı ve sevgilerimle

Beğenenler: [T]206551,Baliksever1genc[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

samet.uznÇevrim Dışı

Kayıt: 17/11/2012
İl: Içel
Mesaj: 23
samet.uznÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 10:48

Şu an bende 90 lt akvaryumda yenı dogan va damızlık larım bırlıkte yaşıyor bıtkı kullan man lazım yavruların saklanması ıcın ılk zaman larada bır kacı yem olabırlır ler ama zamanla alısıyorlar.

tabı bu benım kendı gozlemım

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aslan_kralÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/07/2012
İl: Kayseri
Mesaj: 1411
aslan_kralÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 11:30
      Anaçlarımı yavru yememeye alıştırmış biri olarak bu işten gayet zevk aldığımı söylemeden geçemeyeceğim. Bir arkadaşımız köpek mi bu at getirsin falan yazmış ben buna katılmıyorum. Yapılan araştırmalara göre balıklar fareler kadar akıllı hayvanlardır ve pekala eğitilebilir.
      Balıkların olayları hafızalarına kaydetme özelliği vardır. Bu sebepledir ki  belli bir eğitimle özellikle beslenme konusunda balıklarımızı bazı şeylere alıştırabiliriz. Yavru yememe konusuna gelince bu eğitimi nasıl verdiğimi sizlerle paylaşmak isterim. Burada can alıcı nokta balığın yavru balığı kanıksama olayıdır. Peki bunu nasıl yapabiliriz. Sakınan göze çöp batar misali sizler yavrularınızı anaçlardan ne kadar sakınırsanız onlar için bu yavrular o kadar cezbedici olurlar. 
      Zaten hamile bir balık içgüdüsel olarak doğum anında kuytu köşeleri tercih eder. Bu yavru balıkların ilk doğumlarında saklanmaları için bir fırsattır. Balıklarınızı aç bırakmadığınız ve düzenli yem verdiğiniz taktirde balıklarınız çevresindeki yavruları zamanla kanıksarlar . Bazen bir iki hamle yapacak olurlar ama yavru balıklar da içgüdüsel olarak bazı donanımlara sahiptirler. Anaçı görünce ağzının içinde ne varmış diye kontrole çıkmazlar zaten. Anacın üzerine doğru hareketlendiğini gören yavru balık hızla oradan uzaklaşır. Hiç bir avcı kendinden daha hızlı bir avla uğraşmak istemez. Anaç balık kaçan yavrunun peşinden onu kovalamaz. Hali hazırda verdiğiniz yemler daha kolay ve enerji sarfetmeden tüketilmeye hazırdır onlar için.
       Son yıllarda balıkların psikolojik özellikleri ve zihinsel kapasiteleriyle ilgili bilgilerimizde büyük bir artış olduğu söylenebilir. Balıklar artık yalnızca iç güdüleriyle hareket eden basit canlılar değil, akıllı, sorunlarını zekice çözebilen, toplumsal zekaya sahip canlılar olarak kabul görüyorlar. Örneğin bazı balık türlerinin kendi sürülerindeki öteki balıkları tanıdıklarını, öteki balıklarla farklı ilişkiler geliştirdiklerini ve toplumsal ayrıcalıkların farkında olduklarını kanıtlayan araştırmalar var. Bu araştırmalara sizlerde gözlemlerinizle katkıda bulunabilirsiniz. Daha önceki yazılarımda gözlemin ne kadar önemli olduğunu defaaten tekrar etmiştim. Kendi akvaryumunuza dikkat edin bazı balıklar hasseten birbirlerine gıcık oluyorlar. Ne zaman onları izlemeye koyulsam hep aynı balıklar birbirleriyle uğraşıyorlar. Mesela benim akvaryumda bir velifera dişisi var siyah moli dişimle asla anlaşamazlar. Ne zaman baksam hep bir mücadele içerisindeler, paylaşamadıklarını paylaşmak için sürekli bir çaba içerisindeler. Bu da balıkların hafızasının sanılanın aksine 3 saniye olmadığının kanıtıdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 11:39
Daha önce de yaptım şimdi de yapıyorum. Lepistesler için bu zor değil. Hatta en kolay işlerden biridir. Canlı doğuranları yavru yememeye alıştırabiliriz. Zorluklarına göre:

Endler (zaten kendiliğinden yavrulara meraksızdır)
Lepistes (Kolay alışır)
Sphenops Moli (Kolay alışır)
Latipinna Moli (Zamanla alıştırılabilir)
Plati (Zor alışır)
Velifera (Zor alışır)
Kılıçkuyruk (Çok zor alışır ama imkansız değil)


Şimdi nasıl yapacağınızı anlatayım.
Lepistes akvaryumunuz var ve başka canlı doğuran ya da yavru kapa balık yok. Bu ideal olandır zaten. Çünkü yavru yemeyen balıklar bile diğer türlerle yem mücadelesine giriyorsa yavrulara da yem olarak bakacaktır.
Tek tür Lepistes olayı çok iyi oldu, sırada hacim var.
Canlı doğuranlar kalabalıksa ve bazı türler için yeterli hacim yoksa yavru yeme alışkanlığı giderilemez. Örneğin akvaryumunuza plati, kılıçkuyruk eklerseniz yavru yememeye alıştırmanız imkansızdır ama Lepistes için yeterli bir hacim.
3. madde, yemler:
Balıklarınızın sık sık lezzetli kaliteli ve değişik çeşitteki protein yemleriyle beslemelisiniz. Protein ihtiyaçlarını iyi giderdiğiniz zaman, balıklar açlıktan arayışa girmediği zaman yavrulara karşı ilgileri oldukça azalacaktır. Bir hafta bile bu farkı gözle görmeniz için yeterli. Örneğin kabuksuz artemia, kan kurdu kurusu, Tubifex kurdu kurusu, su piresi, sivrisinek larvası, kaz ciğeri, yumurta sarısı gibi yiyeceklerle sık sık besleyin ve farkı görün. Not; bu kadar protein verdiğiniz balıkları sindirim sistemi rahatsızlıklarından korumak için haftada 2 günü mutlaka bitkisel yemlemeye ayırın.
4. madde, balık yaşı.
Bunu değiştiremezsiniz ama aklınızda bulunsun. Olgun ve anaç balıklar her zaman yavrulara karşı daha ilgisizdir. Gelişme çağındaki gençler, ilk hamileliklerini yaşayan dişiler gibi balıklar ise yavru yemeye daha meraklıdır. Ayrıca erkek balıklar çok daha kolay alışırken genç dişileri alıştırmak en zor olanıdır.
5. madde, balık sayısı-popülasyon.
Eğer yavru balıklarınızın  yenmesini istemiyorsanız balıklarınızı bir kez alın, az sayıda alın ve akvaryuma balık konusunda müdahale etmeyin. Yeni balıklar ekleyip çıkarmayın. Ne kadar az balıkla başlarsanız o kadar başarılı olacaksınız. Ayrıca kalabalık akvaryumlarda yavru yememeye alıştırmak çok çok zor bir iştir, hatta hiç yapılamayabilir.
6. madde, göz alıştırması.
Yukarıdaki maddelerin hepsi uygunsa artık son aşamaya geçiyorsunuz. Yavru akvaryumundan 1 cm'lik genç yavrulardan bir kaç tanesini ana akvaryuma salıyorsunuz. İlk başta biraz merak edebilirler balıkları, kovalayan da olabilir ama bir kaç dakika içinde herkes birbirine alışacaktır. Olgun Lepistesler de bu gençlerin yenmeyecek boyutta olduğuna kanaat getirip beraber yüzmeye başlayacaklar. 2-3 gün sonra birazcık daha küçük yavrular ekleyin. 1 hafta sonra daha küçük yavrular. Her seferinde balıkların tepkilerini gözlemleyin. Kovalamaca oluyorsa daha küçük boydaki yavruları eklemeyi erteleyin. Kovalamaca olmadığından emin olduğunuz zaman daha küçük yavrular eklenebilir. Bu arada mutlaka akvaryumda yavru balıkların saklanacağı sık ve kalabalık bir bitki grubu olsun. Bunu sakın ihmal etmeyin.
Su değişimlerini abartmayın, ısıyı sabit tutun. Su değerlerini optimum düzeyde koruyun ve sıcaklığı normal seviyeden yukarı-aşağı düşürmeyin.
Zamanla en küçük yavruların bile yenmediği bir akvaryuma sahip olacaksınız.

Bu işlemler diğer balıklar için de geçerli ancak diğerlerini alıştırmak için hacmin giderek yükselmesi gerekiyor. Bir kılıçkuyruğun yavru yememesi içn minimum 100 litre bir kapasite gerekli. Sıkıntıda olan-stres yaşayan balık yavruları da yer, bunu unutmamak gerekiyor.
Bir arkadaşımda bugün 100 litrelik karma canlı doğuran akvaryumu var ve  artık yavru akvaryumu kullanmıyor. Yavrular bitkilerin arasındalar, yem atıldığında büyük balıklarla birlikte yiyorlar, en iri kılıçkuyruklar bile ağzının dibindeki yavruya bakmıyor... Bunu yapmak için yukarıdaki yöntemler uygulanmalı, gözlem yapılmalı ve bolca sabır gerekli...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aslan_kralÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/07/2012
İl: Kayseri
Mesaj: 1411
aslan_kralÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 11:54
     Umut bu konuya tepkisiz kalmayacağını biliyordum ağzına sağlık... Ya ben var ya doğuracak balıklarımı yavru tankına ( yavru tankımda bir çok yavrum mevcut) atıyorum orada doğumlarını yapıyorlar yetişemediklerim ana tanka doğuruyorlar her yer bıcır bıcır yavru oldu. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 12:23
Aynen abi, ben de bir çok balığımı, özellikle lepisteslerimi yavru akvaryumuna gönül rahatlığıyla atıyorum. Ama iri kılıçkuyruklar platiler falan var, onlardan biraz çekiniyorum. Şu an yeni akvaryuma geçtiğim için aşama aşama alıştırmaya çalışıyorum balıklarımı. Öyle olursa yavru akvaryumunu kaldıracağım :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yunuss60Çevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2013
İl: Kocaeli
Mesaj: 28
yunuss60Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 23:22
[QUOTE=aslan_kral]      Anaçlarımı yavru yememeye alıştırmış biri olarak bu işten gayet zevk aldığımı söylemeden geçemeyeceğim. Bir arkadaşımız köpek mi bu at getirsin falan yazmış ben buna katılmıyorum. Yapılan araştırmalara göre balıklar fareler kadar akıllı hayvanlardır ve pekala eğitilebilir.
      Balıkların olayları hafızalarına kaydetme özelliği vardır. Bu sebepledir ki  belli bir eğitimle özellikle beslenme konusunda balıklarımızı bazı şeylere alıştırabiliriz. Yavru yememe konusuna gelince bu eğitimi nasıl verdiğimi sizlerle paylaşmak isterim. Burada can alıcı nokta balığın yavru balığı kanıksama olayıdır. Peki bunu nasıl yapabiliriz. Sakınan göze çöp batar misali sizler yavrularınızı anaçlardan ne kadar sakınırsanız onlar için bu yavrular o kadar cezbedici olurlar. 
      Zaten hamile bir balık içgüdüsel olarak doğum anında kuytu köşeleri tercih eder. Bu yavru balıkların ilk doğumlarında saklanmaları için bir fırsattır. Balıklarınızı aç bırakmadığınız ve düzenli yem verdiğiniz taktirde balıklarınız çevresindeki yavruları zamanla kanıksarlar . Bazen bir iki hamle yapacak olurlar ama yavru balıklar da içgüdüsel olarak bazı donanımlara sahiptirler. Anaçı görünce ağzının içinde ne varmış diye kontrole çıkmazlar zaten. Anacın üzerine doğru hareketlendiğini gören yavru balık hızla oradan uzaklaşır. Hiç bir avcı kendinden daha hızlı bir avla uğraşmak istemez. Anaç balık kaçan yavrunun peşinden onu kovalamaz. Hali hazırda verdiğiniz yemler daha kolay ve enerji sarfetmeden tüketilmeye hazırdır onlar için.
       Son yıllarda balıkların psikolojik özellikleri ve zihinsel kapasiteleriyle ilgili bilgilerimizde büyük bir artış olduğu söylenebilir. Balıklar artık yalnızca iç güdüleriyle hareket eden basit canlılar değil, akıllı, sorunlarını zekice çözebilen, toplumsal zekaya sahip canlılar olarak kabul görüyorlar. Örneğin bazı balık türlerinin kendi sürülerindeki öteki balıkları tanıdıklarını, öteki balıklarla farklı ilişkiler geliştirdiklerini ve toplumsal ayrıcalıkların farkında olduklarını kanıtlayan araştırmalar var. Bu araştırmalara sizlerde gözlemlerinizle katkıda bulunabilirsiniz. Daha önceki yazılarımda gözlemin ne kadar önemli olduğunu defaaten tekrar etmiştim. Kendi akvaryumunuza dikkat edin bazı balıklar hasseten birbirlerine gıcık oluyorlar. Ne zaman onları izlemeye koyulsam hep aynı balıklar birbirleriyle uğraşıyorlar. Mesela benim akvaryumda bir velifera dişisi var siyah moli dişimle asla anlaşamazlar. Ne zaman baksam hep bir mücadele içerisindeler, paylaşamadıklarını paylaşmak için sürekli bir çaba içerisindeler. Bu da balıkların hafızasının sanılanın aksine 3 saniye olmadığının kanıtıdır.
[/QUOTE]
Öncelikle tebrk ediyorum bende bu işi başarmak için çabalıyorum ama bi kaç sorum olacak şimdi benm akvaryum 35 40 litre filan içinde 2 çöpçü 2e 6 d lepistes var bu balık sayısı benim bu duruma alıştırmam içn fazla mı 2. si sadece marin betta yemi var çoğunluğu günde 1 kere oolmak üzere 1 veya 2 defa yemliyorum bu yeterli mi yeterli değilse bana bi diyet yazar mısınız
:)


[QUOTE=umutgunay]Daha önce de yaptım şimdi de yapıyorum. Lepistesler için bu zor değil. Hatta en kolay işlerden biridir. Canlı doğuranları yavru yememeye alıştırabiliriz. Zorluklarına göre:

Endler (zaten kendiliğinden yavrulara meraksızdır)
Lepistes (Kolay alışır)
Sphenops Moli (Kolay alışır)
Latipinna Moli (Zamanla alıştırılabilir)
Plati (Zor alışır)
Velifera (Zor alışır)
Kılıçkuyruk (Çok zor alışır ama imkansız değil)


Şimdi nasıl yapacağınızı anlatayım.
Lepistes akvaryumunuz var ve başka canlı doğuran ya da yavru kapa balık yok. Bu ideal olandır zaten. Çünkü yavru yemeyen balıklar bile diğer türlerle yem mücadelesine giriyorsa yavrulara da yem olarak bakacaktır.
Tek tür Lepistes olayı çok iyi oldu, sırada hacim var.
Canlı doğuranlar kalabalıksa ve bazı türler için yeterli hacim yoksa yavru yeme alışkanlığı giderilemez. Örneğin akvaryumunuza plati, kılıçkuyruk eklerseniz yavru yememeye alıştırmanız imkansızdır ama Lepistes için yeterli bir hacim.
3. madde, yemler:
Balıklarınızın sık sık lezzetli kaliteli ve değişik çeşitteki protein yemleriyle beslemelisiniz. Protein ihtiyaçlarını iyi giderdiğiniz zaman, balıklar açlıktan arayışa girmediği zaman yavrulara karşı ilgileri oldukça azalacaktır. Bir hafta bile bu farkı gözle görmeniz için yeterli. Örneğin kabuksuz artemia, kan kurdu kurusu, Tubifex kurdu kurusu, su piresi, sivrisinek larvası, kaz ciğeri, yumurta sarısı gibi yiyeceklerle sık sık besleyin ve farkı görün. Not; bu kadar protein verdiğiniz balıkları sindirim sistemi rahatsızlıklarından korumak için haftada 2 günü mutlaka bitkisel yemlemeye ayırın.
4. madde, balık yaşı.
Bunu değiştiremezsiniz ama aklınızda bulunsun. Olgun ve anaç balıklar her zaman yavrulara karşı daha ilgisizdir. Gelişme çağındaki gençler, ilk hamileliklerini yaşayan dişiler gibi balıklar ise yavru yemeye daha meraklıdır. Ayrıca erkek balıklar çok daha kolay alışırken genç dişileri alıştırmak en zor olanıdır.
5. madde, balık sayısı-popülasyon.
Eğer yavru balıklarınızın  yenmesini istemiyorsanız balıklarınızı bir kez alın, az sayıda alın ve akvaryuma balık konusunda müdahale etmeyin. Yeni balıklar ekleyip çıkarmayın. Ne kadar az balıkla başlarsanız o kadar başarılı olacaksınız. Ayrıca kalabalık akvaryumlarda yavru yememeye alıştırmak çok çok zor bir iştir, hatta hiç yapılamayabilir.
6. madde, göz alıştırması.
Yukarıdaki maddelerin hepsi uygunsa artık son aşamaya geçiyorsunuz. Yavru akvaryumundan 1 cm'lik genç yavrulardan bir kaç tanesini ana akvaryuma salıyorsunuz. İlk başta biraz merak edebilirler balıkları, kovalayan da olabilir ama bir kaç dakika içinde herkes birbirine alışacaktır. Olgun Lepistesler de bu gençlerin yenmeyecek boyutta olduğuna kanaat getirip beraber yüzmeye başlayacaklar. 2-3 gün sonra birazcık daha küçük yavrular ekleyin. 1 hafta sonra daha küçük yavrular. Her seferinde balıkların tepkilerini gözlemleyin. Kovalamaca oluyorsa daha küçük boydaki yavruları eklemeyi erteleyin. Kovalamaca olmadığından emin olduğunuz zaman daha küçük yavrular eklenebilir. Bu arada mutlaka akvaryumda yavru balıkların saklanacağı sık ve kalabalık bir bitki grubu olsun. Bunu sakın ihmal etmeyin.
Su değişimlerini abartmayın, ısıyı sabit tutun. Su değerlerini optimum düzeyde koruyun ve sıcaklığı normal seviyeden yukarı-aşağı düşürmeyin.
Zamanla en küçük yavruların bile yenmediği bir akvaryuma sahip olacaksınız.

Bu işlemler diğer balıklar için de geçerli ancak diğerlerini alıştırmak için hacmin giderek yükselmesi gerekiyor. Bir kılıçkuyruğun yavru yememesi içn minimum 100 litre bir kapasite gerekli. Sıkıntıda olan-stres yaşayan balık yavruları da yer, bunu unutmamak gerekiyor.
Bir arkadaşımda bugün 100 litrelik karma canlı doğuran akvaryumu var ve  artık yavru akvaryumu kullanmıyor. Yavrular bitkilerin arasındalar, yem atıldığında büyük balıklarla birlikte yiyorlar, en iri kılıçkuyruklar bile ağzının dibindeki yavruya bakmıyor... Bunu yapmak için yukarıdaki yöntemler uygulanmalı, gözlem yapılmalı ve bolca sabır gerekli...
[/QUOTE]
Öncelikle çok teşekkür ediyorum dediklerin, bi,r bir uygulayıp gelişmeleri paylaşacağım  :) bir sorum daha var yem konusunda marin betta yemi nasıldır peki protein açısından buna devam etmeli miyim ve günde kaç defa yemlemeliyim 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sametefesenÇevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 136
sametefesenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2013 05:52
Ben 2003-2004 yılında edindiğim bi tecrübeyi paylaşmak istiyorum.2003-2004 yılları arasında akvaryumda 5d 3e lepistes bi çöpçü bide vatoz besliyordum akvaryumum 60lt falandı malum lepistesler çok yavru yapıyor diye bi hevesle yavru akvaryumu aldım onuda kurdum güzelce oda 30lt var/yok arası birşeydi.Derken yavruları burada besliyordum yemesinler diye ama baktım gerçekten olacak gibi değil bir sürü yavru var eziyet gibi olacak yavruların hepsini büyük akvaryuma koydum 100-150 kadar yavru vardı bitki falanda yoktu yavruların kimileri ufak kimileri iriydi ama pek bi reaksiyon olmadı balıklar yavruları birden görüncemi ilgi göstermedi bilinmez sorunsuz bi şekilde yaşamışlardı.Daha sonra çok kişiye lepistes dağıttım oda ayrı konu :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir