Arowana Paylaşımları
Forumda arowana ile ilgili konuları taradığımda, oldukça az sayıda konu başlığı olduğunu gördüm. Arowana beslemeye yeni başlayan biri olarak merak ettiğim konuları yabancı sitelerden edinmek zorunda kaldım. Bu türü besleyen hobiciler olarak fotoğraflarımızı ve tecrübelerimizi burada paylaşırsak arowanalarla ilgili bir veri deposu oluşturabiliriz. Fotoğraflarla birlikte tank şartları(sıcaklık,ph,filtrasyon,tank arkadaşları,su değişimi), beslenme düzeni gibi bilgileride verirsek daha faydalı olur. Katkıda bulunacak herkese şimdiden çok teşekkürler.
İlk paylaşımı arowana türleri ile ilgili yapmanın uygun olacağını düşündüm. Fotoğraflar ve bilgiler aşağıdaki siteden alınmıştır. Biraz görsellik katmak için özet olarak burda yayınlamak istiyorum.
http://www.arofanatics.com/forums/showthread.php?t=355155
AROWANA TÜRLERİ:
1. Cross-Back Golden Arowana
2. Green arowana
3. RTG (Red Tailed Golden)
4. Yellow Tail
5. Red arowana
6. Pearl Arowana / Northern Barramundi
7. Spotted Barramundi
8. Black Arowana
9. Silver arowana
Silver Arowana
Black Arowana
Green Arowana
Yellow Tail/Banjar Red Arowana
Red Tailed Golden Arowana
Cross Back Golden Arowana
Red Arowana
Pearl Arowana / Northern Barramundi
Spotted Barramundi
Afrika Arowanası
Benim elimde şuanda yaklaşık 20 cm boyun da 3 adet, 10-15cm arası 3 adet silver arowana, birtane de 10 cm boyunda pearl arowana mevcut. Büyük olanları 120X55hX65cm tankta, küçükleri ise 10050X50cm ebatlarındaki tankta tutuyorum. Su sıcaklıkları yaklaşık 26-27 derece. Su ile ilgili testlerim yok ama suyun biraz asidik olduğunu renginden söyleyebilirim. Tanklarda mango kökleri ve dış filtrelerde sera peat var. Balıkları ağırlıklı olarak tavuk göğsü, daha az oranda alabalık ve karides ile besliyorum. Büyüklerin benden önceki sahibi kuru yeme alıştırmadığı için onlar sadece elden bahsettiğim yemleri yiyor. Küçükler ise kuru yemi nazlanarak yiyorlar şuanda.
Silver Arowanalarım:
Pear Arowanam:
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
eye drop hastalığı olduğunu gördüm. Çoğu kaynakta herhangi bir faktörü kesin sebep olarak göstermemekle birlikte; genetik yatkınlığın, beslenme ve çevresel şartların bu hastalığa sebep olduğu söyleniyor. Genetik faktör konusunda yapılabilecek çok fazla bişey yok sanırım. Çevresel faktörler içerisinde dikkat etmemiz gereken bir çok nokta var: Parlak tepe ışığı, parlayan akvaryum tabanı, yüksek konumlandırılmış tanklar, dip balıkları gibi. Balığın dikkatini yukarıya çekmek için su yüzeyine pinpon topu konulması klasik bir yöntem olmuş. Fakat bazı yetiştiriciler pinpon topuna balıkların ilgisinin çok kısa sürede dağıldığını gözlemlemişler. Sizin bu konuda ne gibi bir düşünceniz var? Pinpon topu yerine, tankın üst kısmında, gezici renkli led ışıklardan oluşan bir sistemin kullanılmasının balıkların ilgisini daha uzun süre çekmesinden dolayı tavsiye edildiğini okudum. Beslenme konusunda ise çok yağlı besinlerle aşırı miktarda beslememek gerektiği vurgulanmış. Ben genelde tavuk göğsü kullanıyorum yem olarak. Bu hastalığın kesin tedavisiyle ilgili bir çok yöntem tarif edilmiş olmakla birlikte hiç biri kesin çözüm olarak sunulmuyor. En önemlisi sanırım balıkları bu hastalıktan korumak.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bu güzel balıklara hayran olmamak neredeyse imkansız, insanı kendine odaklıyor ve rahatlatıyor.
Bundan seneler önce tesadüfen 60cm'lik sarımsı altın renklerinde parlayan bir arowana görmüşdüm ve bu balık hakında ne var ne yok araştırmaya başladım.
Vardığım sonuc bu balığın normal akvaryumlar için uygun olmaması yönünde oldu.
Yinede uygun olmayan akvaryumlarda besleyenler var, ama bu kararı herkesin kendi vicdanına bırakıyorum.
Arowanalar asyada, australyada, güney amerika ve afrikada yaşarlar.
Afrikada yaşayanlar diğerlerine nazaren yumurtaları ağızlarına almazlar, büyük bir (kuş gibi) yuva yaparlar ve orda yumurtaların gelişmesini beklerler.
Afrikada bulunan arowanalar (Heterotis niloticus) plankton ve detritusdan (organik atıklar) beslendikleri için akvaryumda beslenmeye uygun değiler.
Asyada yaşayanlar (90cm) güney amerikada (120-140cm) yaşayanlara nazaren biraz ufakdırlar.
Gerçi ufak demek nekadar doğru olur bilemem ama aşağı yukarı hepsi bir metre gibi bir boya erişebiliyorlar.
Arowanalar grup içinde yaşayan balıklar değildir, daha çok yalnız yaşarlar.
Akvaryumda birden fazla arowana beslemek risklidir, senelerce beraber sakin yaşasalar bile bir gün güçlü zayıfı öldürebiliyor.
Kimileri bir erkek ve dişi besliyorlar ve sorun yaşamadıklarını söylüyorlar, ama bu balıkların çok farklı karakterlere sahib olduklarını düşünürsek geneleme yanlış olur diye düşünüyorum.
Bu arada ufak arowalarda cinseyet ayrımı yapmak imkansız, büyüdükce erkeklerin ağızının alt kısmı üst kısmını geçiyor,
alt çenesinin sağ ve sol kenarları genişliyor ve bir kürek formunu alıyor.
Ufak boylarda (10-20cm) satıldıkları ve bir metre boya ulaşmaları alıcı tarfından abartılı geldiği için fazla düşünmeden bu balıklar 1m veya 1,5m boyunda olan akvaryumlarda kendilerini buluveriyorlar.
Bu tür balıkların güçlü ve dinamik vücud yapısı hız yapmak için ve coğunlukla avını suyun üstünde yakalamak (zıplayarak) için tasarlanmış.
Ufak bir tankda (150cm) bu akılı hayvanın çektiği sıkıntıları anlatmaya gerek yok sanırım.
Almanyada bu balıkların ufak türlerine (90cm) 200x65x65 ve büyük türlerine (120cm) 250x75x75 tanklar alt sınır olarak belirlenmiş.
Alt sınırların bile yetersiz veya uygun olmadığı, bu balıklarla uğraşan uzmanların ortak görüşüdür.
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Okuduğum bilgilere göre arowananın yaşadığı akvaryumun derinliğinin yaklaşık arowananın boyu kadar olması gerekiyor. Bunu göze alırsak 200x65x65 lik bir akvaryum dahi yetişkin bir arowana beslemek için yeterli değil. Buna karşın 150 cm den uzun akvaryumların eve sokulmasını doğru bulmuyorum, nitekim arowanalarda genelde akvaryyum ortamında 60 cm i geçemiyor. 150 cm lik bir akvaryumun tek beslenen arowana için yeterli olacağı kanısındayım. Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
[QUOTE=RuHaDaM] Fakat bu alt sınır olarak verilen tank ölçülerinde bana garip gelen bişey var: Yetişkin boyu 90cm olan bir balık için önerilen ölçüde,tankın eni 65cm olarak verilmiş. Bu ölçünün biraz daha uzun tutulmuş olmasını beklerdim.
[/QUOTE]
Burak bey, alt sınır diye verilen ölçüler gerçekden alt sınır olarak algılanmalı.
200x65x65 litre idealin alt sınırı değildir, ideal bir tankın alt sınırları en az 2000litrelik tanklar oluşturuyor.
[QUOTE=burakkarakus]nitekim arowanalarda genelde akvaryyum ortamında 60 cm i geçemiyor. 150 cm lik bir akvaryumun tek beslenen arowana için yeterli olacağı kanısındayım. Saygılar.[/QUOTE]
Asya' da bu balıklar çok yüksek fiyatlardan alıcı buluyorlar ve onlar dahada ufak tanklarda besliyorlar,
onlar arowanaları uğur, totem, prestij gibi değerler için besliyorlar balıkların ihtiyaçları onlar için önemli bir faktör oluşturmuyor.
Arowanaların ömürleri yaklaşık 16 sene, ve her balık türü gibi iyi bakılmadığında oluşabileceğe boya ya bakım şartlarından dolayı,
yada ömrü yetmediğinden dolayı erişemiyorlar.
Daha öncede yazdığım gibi bu balıklardaki seçilen tank hacmi herkesin kendi vicdanına kalmış bir olay.
Ama arowana için 150cm' lik bir tank yeterli demek, veya ben sadece 150cm' lik bir tank kurabildim demek ayrı (algılanan) şeyler.
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Aslında kısaca akvaryumda bu balıklar yanık kalıyor.Aklımızda artık 150 cm akvaryuma da olmazsa neye olacak gibi bir düşünce var.yunusu 100 litrede besleyene kızıyoruz balık yanık kalacak,en az 300 litrede beslenmeli diye.Bunun ondan farkı ne?Ya da piranalar 30 cm'e kadar çıkıyor fakat Türkiye'de akvaryum ortamında 30 cm'e ulaştıran yok bildiğim kadarıyla.O hayvanlarda yanık kalıyor.Akvaryumda balık beslemenin kafeste tavşan beslemekten farkı yok.Tabi 100 litreye canlı doğuran koymadıysanız
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir