Artemia Çıkartmak resimli anlatım
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2007 15:20
Selamlar,
SİLİVRİLİ 2008-05-28 18:01:52
Artemia çıkarma yöntemimi sizlerle resimlerle paylaşmaya çalışacağım. Yöntem daha önce anlatıldı, ama daha detaylı resimlerle sizlerle paylaşmak istedim.
Artemia keseden kurtulmuş, yeni yem yemeye başlayacak balığa verdiğimiz, protein yüklü, canlı yemdir. Artemia ile baktığımız yavruların gelişimi daha çabuk olur ve dayanıklı olurlar. Aynı anne sütü gibi.
1,5 - 2lt Çamlıca gazoz şişesi veya su şişesinin içine 1 lt su doldurup, ters çevireceğiz. Ters çevirdiğimiz suyun 2-3 cm yukarısından işaretleyip, bıçak yardımıyla keseriz.
Hava motorumuza kadar gidecek bir hava hortumu ve bir dal parçası gerekmektedir. Dal ile hava hortumundan vereceğimiz havayı şişenin dibine sabitlemek için kullanmaktayız. Dal parcasını şişenin kenarına mandal yardımı ile sabitleyebiliriz.
Şişe ve tertibatı hazırladıktan sonra, kullanacağımız tuza sıra geldi. Kullanacağımız tuz İyotsuz tuz olmalıdır. Bakkallarda satılan turşu, salamura için kullanılan tuzlardan. Tuz poşetinin resmi aşağıda yer almaktadır.
Fotografçıdan aldığımız film kutusu dinlendirilmiş 1 lt suya kullanacağımız tuzun tam ölçüsüdür. Bu sayede her defasında ölçmeden doldurup kullanabileceğimiz pratik bir yöntemdir. Yavru sayısına göre bir çay kaşına çeyrek, yarım, silme doldurarak, aldığımız artemiayı içine katıyoruz.
İçine kattığımız artemiamızın yarısı suyun üstünde, yarısı suyun içinde dönmeye başlayacaktır. Havayı ne çok, ne de çok az, ikisinin arası açmalıyız. Çok açtığımız zaman üstte kenarlara yapışacak artemialar bizim kaybımız olacaktır. Artemia çıkartmak için ışığada ihtiyacımız vardır. Akvaryum ışığı yeterli gelecektir. Dış sıcaklık 30 derece, suyun sıcaklığı 25-28 derecelerde olmalıdır. Kullanacağımız su kesinlikle dinlendirilmiş su olmalıdır. Akvaryumun içinden alınan suda çok zor olacaktır.
Attığımız artemialar 24 saat içinde açılmaya başlayacaktır. Ben ilkini 23. saatte biraz süzüyorum ve talı suda duruladıktan sonra yavrulara veriyorum. Onu bitirirken 25. saatte tamamen açılan artemiaları veriyorum, yaklaşık 1 1,5 saatte bütün artemialar tüketilmektedir.
Yeni attığımız artemialar en üstte toplanmakta ve zaman geçtikce hava yardımı ile dönmeye başlayacaklardır. Şişeyi 2-3 cm yukarıdan kesmekteki amaç buydu. Hava kabarcıklarından sıçrayan yuyun akvaryuma geçmemesi, tam 1 lt olması, kenarda kalan kabuklara yer bırakmaktı.
İşte 23. saatteki artemialarımız.
Artemialarımız açılmaya başladılar. İlk süzümü yapabiliriz. Artemialar kabuklarından kurtulmakta ve kabukları suyun üst yüzüne çıkmaktadır.
Artemialar üstlerdede toplanmaktadırlar. Süzme işlemine geçmeden önce, havayı kesmeliyiz ki artemialar aşağıya çöksün, kabukları yukarıya çıksın.
Süzme yöntemim üstteki gibidir. Süzmek için net, ince tül gerekmektedir. 3-5 dakika bekledikten sonra, hava hortumundan suyu çekiyoruz.
Süzmeye başladığımızda, kabuklar kenarlara yapışmaktadırlar. Zaten 5 dakika bekleyen ve dibe çöken artemilarımızı, hava hortumu ile net'te süzerek hazır hale getirmekteyiz.
Biraz süzüp, yavrularımıza verdikten sonra, 1-2 saat sonra tekrar süzüp geri kalanı veriyorum. Süzdüğüm artemiaları tatlı su altında duruladıktan sonra, yavrulara veriyorum.
İşte 11. gün kusturduğum ve 4 gün olalı akvaryumda olan balıkların keseleri kayboldu ve hemen yemeye başladılar. Fazla artemia aynı fazla yem gibi akvaryumumuzda kirlilik yapacaktır. Benim işten gidiş ve geliş saatlerine uydurmam için 19:00 süzüp, yenisini kurup, ertesi gün 19:30 tekrar süzüp, tekrar kuruyorum. Bana göre zaman varsa biraz süzüp, 2 saat sonra tekrar süzmeli ve 3-4 öğün vermeliyiz. Bana göre iki artemia düzeneği yapılmalı.
İkinci süzüm ile görüldüğü gibi kabuklar şişenin kenarına yapışmaktadır. Ama en son dipte olan kısmında çekimi durdurmalıyız. Azda olsa en sonda kabuk gelecektir. Zaten sona baktığımızda, azaldığını gördüğümüz zaman, hortumdanda kabuk geldiğini görürüz.
Bunlarda iki gün sonra çekilmiş resimler.
Atilla Tarhan'ın resimlerinden doğru süzüm;
Yanlış süzüm kabuklu;
Artemia zor gibi gözüksede sadece akşamları ayıracağınız 10 dakikadan fazla değildir. Tek elimle bu kadar şey yapıp, diğer elimlede sizlere resim çekmeye çalıştım. Yani tek elle yapılıyor. Eğer yavru balığınız varsa neden büyümüyor diyorsanız, artemia vermiyorsunuzdur.
Eksik yada yanlış anlattığım veya yanlış bildiğim yerlerde bildirirseniz, yeniden düzenleriz.
Konuyla ilgili soruları buradan soralım lütfen.Herkese faydalı olması dileğiyle, zaman ayırıp okuyan herkese teşekkürler.
Artemiayla yavruların ne kadar çabuk bayadüğünüde görebilirsiniz;
Yazan: Mehmet BEKAR
Tüm hakları tarafıma aittir, alıntı yapılmasın lütfen.
Bir Silivrili klasiği daha.
Beğenenler: [T]78942,muratdeg[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2007 15:31
Bak sen silivrili klasiğiymiş artemia,yı sen buldun ya konuş bakalım eline emeğine sağlık kardeşim güzel ve basit anlatım olmuş.
Saygılar..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2007 15:37
Ben de ufak bir katkıda bulunayım. Tabanı açık durumdaki şişeye bir ping-pong topu attığımızda, bu top, hava kabarcıkları nedeniyle sağa sola çarpmakta ve artemia yumurtalarının kenarlara yapışmasını engellemektedir.
Saygılarımla...
Saygılarımla...
Beğenenler: [T]109246,gba20[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2007 15:59
Arkadaşlar teşekkürler, her birbirimize yarayacak bilgileri paylaşıyoruz.
Hamdi Abi biliyorsun Silivrili bir klasik artık. Artemia'yı ben bulmadım ama en iyi çıkaracağımız yöntemi buldum,(şimdiye kadar çıkarılanlar neydi)
Hakan bey sizin dediğiniz yöntemide demekte yarar var. En yakın zamanda deneyeceğim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2007 15:47
Çok güzel bir yazı teşekkürler.Ama soruduğum birşey var;artemiaları süzdükten sona temizlememize gerek var mı?
lafayette 2007-10-05 17:01:17
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2007 16:27
Artemiayı süzdükten sonra komple şişeyi, hortumun içini yıkıyorum. Çünkü çıkan artemianın kabukları kalıyor.
Herkese kolay gelsin. Çok uğraş demeyin sadece 5 dakika, fakat yavru büyümesinde çok büyük etkisi var.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2007 17:17
25 yavruya ne kadar artemia açtırmak gerekir?Seranın mixleri kaç yavruya, 25 yavruya yeterli yada fazla gelir mi?
İyi günler...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2007 17:27
Rıdvan bey ben bir çay kaşığı yapıyorum, ama 200 civarı yavruya yaklaşık 1 saat içinde tüketiyorlar. Yine aynı sisteme aynı şekilde çay kaşığını tam değil biraz yaparsanız, 25 yavruya 2 saat arayla iki seferde verebilirsiniz. Ancak bu püf noktasına dikkat etmeniz gerekir; 24 saat geçtikten sonra açılan artemiayı ilk süzüm için hava hortumundan çıkartıp 5 dakika kadar bekledikten sonra, şişeye göre söylüyorum 1-2 parmak su gelecek şekilde(eksilecek) süzersiniz ve havayı biraz daha kısıp 2 saat sonra hepsini süzersiniz. Neden ilkinde iki parmakta, ikincisinde hepsini? İlk bekletmemizdeki bütün artemialar aşağı çökeceğinden, 4-5 parmak çekersek zaten dipte çökmüş artemialarının hepsini çekmiş olacağız ve eşit dağıtım olmayacak. İkincisinde kabuklar daha fazla gelecektir.
Kolay gelsin.
Özel mesaj yerine buradan soralım, birbirimize daha çok yardımcı oluruz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2007 19:21
Çok teşekkürler Mehmet bey. Seranın artemia mixleri için görüşünüz nedir?
Sanırım siz sadece kistleri alıp tuzla karışımdan sonra yapıyorsunuz. Sera kendisi tuzlu bir karışım olduğu için oranım ne olmalı? Yarım litreye konulması gerektiği yazıyor? Daha önce çıkartmıştım çıkarmada bir sorunum yok ama acaba fazla gelirse bir sakıncası olurmu diye bölüp mü yapsam diyorum... Ne dersiniz?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2007 00:35
Hortumdan şişenin içindeki suyu nasıl çekicez ve bu anlattığınız yöntem Sera artemia mix içinde geçerli mi?Bana akvaryumcum en küçük pet şişenin yarısına kadar(yaklaşık 250ml) su koy dedi ve içerisine 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı artemia atıp 24 saat havalandırdıktan sonra sonuç alırsın dedi.Acaba yaptığım bir yanlışlık var mı?
lafayette 2007-10-09 11:11:09
Saygılarımla..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2007 12:15
Rıdvan bey Sera'nın karışımını hiç denemedim. Ama deneyenlerden ve çok artemia çıkaranlardan duyduğuma göre, çıkım oranı çok düşük olduğu, çıkımdada sizin dediğiniz gibi sorunların teşkil ettiği, kafaların karıştığı ortadır. Bence 12 saat kendi tuzunla, sonrada iki çay kaşığı tuz ilave edin ve 25 saat olarak fokurdatın. Bakalım çıkım artecek mı?
Bülent bey ben bu konularda akvaryumcuya pek güvenmiyorum. Eğer bulabilirseniz bizim yaptığımız artemiadan bulun, % 98'e varan çıkımlar sağlayacaktır.
Arkadaşlar yazın verdiği sıcaklıkla artemia çıkımında sorun yoktu, ısıtıcımın 2 gün oldu azizliğine uğruyorum, %50 çıkım sağladım. Isıyada dikkat edelim, yazın ısıtıcısız çok verim almıştım ama havaların biraz serinliği etkiledi. Isı 25-27 dereceler normaldır ve kaynatma oranını 25 saate yükseltin derim.
Herkese kolay gelsin.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2007 12:52
Çok zahmetli bir iş ya, hiç gözüm yemiyor uğraşmaya. Bir defa denedim yapamadım sonrada hiç uğraşmak istemedim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir