Artemia Ve Çözümler


KaleydoskopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/12/2010
İl: Yalova
Mesaj: 796
KaleydoskopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2014 17:36
Merhaba Arkadaşlar.

Yeni kurulum neticesinde beslemeye başlamış olduğum Yavru Msobo Magungalar için Artemia verme girişiminde bulunmak istedim. Öncesinde Forum'da arama yaparak neredeyse tüm Artemia başlıklı konuları elimden geldiğince okumaya çalıştım. Uygulama konusunda kafamda canlandırma yapmak adına Youtube üzerinden yine bir çok video izledim.

Tüm bu araştırmalar ışığında bir çok farklı görüş ve uygulamaya tanık oldum. Bilinen en klasik uygulama 500 millik Pet Şişelerle yapılan artemia çıkarma düzeneği. Kapak kısmına açılan delik içine yerleştirilen hava hortumu ve taşıyla artemiaların suda çevirilmesi sağlanıyor. Bununla beraber bu uygulamada IŞIK lazım diyende var.Işığa gerek yok diyende var.Hatta birisi sadece bardağın içine koymuş.24 saat sonra bakmış ki hepsi çıkmış.Ne ışık ne de havalandırma var. Kimisi MEÇ marka düzeneği tavsiye ederken kimisi şu kadar kaşık tuz şu kadar kaşık artemia tarifiyle öneride bulunmuş.Kimisi Sera'nın açılım oranı düşük derken ötekisi kabuksuz artemia daha iyi demiş.Kısacası yeni girşimde bulunmak isteyen birisi dese ki "Ben artemia nasıl çıkarırım ?" Gelen cevap ise "forumda araştırma yap konu başlıklarını oku". Ama yukarıda özetlediğim gibi bu iş pekte öyle kolay değil.

Her şeyi bir kenara koyup illa ki tecrübe edinmek lazım diyerekten girişimde bulundum. Akvaryumcudan 18 gram ROTIFISH marka Artemia-Mix yani kendi içinde tuzu olan bir paket aldım. 



Pet şişeden bilinen düzeneği hazırladım. Önce akvaryuma koymayı denedim ama pet şişenin en uç noktasına monte etmiş olduğum vantuzun deliği sanırım biraz büyük olmuşki akvaryuma tuzlu suyu ve yumurtaları kaçırmaya başlayınca apar topar çıkarmak zorunda kaldım.(Su seviyesi sıfıra sıfır) Ne yapsam ne etsem derken evde depo olarak kullanılan küçük deponun lambası duvarda ve baş hizasında olduğundan düzeneği yine vantuzlarla duvara yapıştırdım. Tabure üzerinede hava pompasını koydum. Lambayı tamda düzeneğin ağız kısmına denk gelecek şekilde ayarladım ve öylece 24 saat bıraktım. Işığı kapamadım hiç. Burada ışığın gerekliliğini sanırım suyu ısıtmasıyla alakalı olduğunu düşünüyorum. 24 saatin sonunda gördüm ki artemiaların neredeyse yarısından çoğu çıkmış ve hareket ediyorlardı. Işığı kapatmadım ki hepsi aynı noktada toplansın diye ama üst kısımda kabukların altındada hareketlilik var, orta kısımda da hareketlilik var ve en alt kısımda da hareketlilik var. Motoru kapattıktan sonra yarım saat beklediğim halde oluşan tabloydu bu aynı zamanda. Öyle motoru kapatır kapatmaz yaptığım bir gözleme değil. Öylece kala kaldım ne yapacağım diye. Önce küçük bir hava hortumuyla çekmeye çalıştım. Hortum içindeki suyun gözlemini lambaya tutarak yaptım ama hem kabuklar vardı hemde hareket halindeki artemialar vardı. Öylece akvaryuma saldım. Bu sefer diyorum ki kendi kendime yahu bu su tuzlu su. Yetmedi açılmamış yumurtalarda olabilir içinde kabuklarda olabilir. (Süzme kepçesi yok elimde) Sonra bir kısmını elyafa döktüm elyaf artemiaları tutsunda tuzlu su giderden gitsin. Akvaryuma öylece elyafı sıktım. Çok bir tane iç filtre vardı.Onun süngerine döktüm.Artemiaları tutsun su gitsin diye.Derken ben bu işten hiçbirşey anlamadım. Yani zahmet üstüne zahmet.

Dostlar..Üstadlar...Sorarım ;

Karışımdaki tuz (500 ml pet şişe) balıklara zarar verirmi ? Veriyosa ne ölçüde ?
Larvaların dışında kalan açılmamış yumurtalar yada kabuklar tanka salındığında balıklara zarar verirmi ?
Bu larvaları süzmenin et kolay yolu nedir ?
Meç Marka düzeneğin süzme kepçesi var. Bu kepçe ile süzdüğümüzde tüm yumurta ve yan malzemeleride gelmiyormu.
Vallahi bu sorular aslında uzarda uzar.

Cevap verecek üstadlara şimdiden teşekkürler...


Kaleydoskop2014-12-22 21:14:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

galacaÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2011
İl: Izmir
Mesaj: 89
galacaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2014 21:25
merhaba Gökhan bey
Artemia konusunda baya zahmet çekmişsiniz. İlk çıkarma zamanlarında hemen herkesin yaşadığı sorunlar. Öncelikle ortada bi emek var ve meraklısınız balıklarınıza en iyi şekilde bakmak istiyorsunuz. Elimizden geldiğince yardım ederiz. Öncelikle tuz balıklara zararlı olabilir. Bu tuz sadece artemia yumurtalarının açılabilmesi için uygun ortamı sağlamak amacıyla kullanılıyor. 
Açılımı sağladıktan sonra kabuk ayrıştırma işlemi ve sonrada artemiaları süzme işlemi yapılıyor. Tuzlu sudan süzerek artemia larvalarını temiz su altında biraz yıkayıp balıklarınıza verebilirsiniz. 
Bende pet şişe içerisinde çıkartıyorum artemialarımı ancak suyu sıfıra sıfır doldurmamalısınız. Örneğin ben 2 litre kola şişesinin alt kısmını keserek yaptım düzeneğimi. Sadece yarım litre su dolduruyorum. İçine artemia ve kaya tuzu ekledikten sonra akvaryumun içine yerleştirip (suya) cama tutturuyorum. Sizin extradan kaya tuzu eklemenize gerek yok. Çünkü eğer bu resmini koyduğunuz artemiayı kullanıyorsanız bu hazır karışımdır. Yani tuzu içinde uygun oranda var. Işık açmıyorum ayrıca artemialar için. Balıklar için gündüz ne kadar açık kalıyorsa o kadar ışık görüyorlar.
Açılmayan yada açılmış artemia kabukları balıklar için tehlikelidir. Çünkü bunu sindiremezler. Süzme işleminide ince gözenekli bir bez yardımıyla yapabilirsiniz. Elyafla olmaz aralara dolar ve balıklarınıza veremezsiniz.
Ama benim size farklı bir tavsiyem var. İnve marka artemia almanız o da. İnve marka artemialar yeni teknoloji ürünü ve yumurtaların dışı manyetik alanla kaplanmış. Yani artemiaların açılma işlemi bittikten sonra kabuklar ve açılmayan yumurtalar mıknatıs yardımıyla kolayca toplanıyor. Çok zahmetsiz. Siz şimdi normal artemiayla kabukları ayrıştırmayı denediniz ve ne kadar zor olduğunu gördünüz. Ama bu dediğim artemiayı kullandığınızda göreceksiniz ki adamlar gerçekten bir devrim yapmışlar. Yıllarca bende hep normal artemia kullandım balıklarım için ve artık illallah ettim. Sonunda inve marka artemia aldım petshoptan 50 gr lık paket halinde ve inanılmaz rahat ettim. Balıklarım artık her gün artemia yiyorlar. Hem onlar sağlıklı gelişiyorlar hemde ben zamanımı harcamamış oluyorum. Bu yöntemle kabukları canlı artemialardan % 99 oranla ayırmış oluyorsunuz. Bu iş için bir mıknatıs edinmeniz yeterli. Nasıl  bulurum derseniz internette neodyum hobi mıknatıs olarak aratırsanız  kolayca bulabilirsiniz. Gittigidiyor danda bulabilirsiniz. Sizin işinizi görecek boyutta bir mıknatıs 10-15 lira civarı bir maliyette olacak tabi birde kargo masrafınız olacak. Bu yöntemle çok kolay ve sağlıklı bir şekilde yavru ve yetişkin balıklarınızı  besleyebilirsiniz. İnve marka artemiayıda Yalova da petshopta bulamazsanız yine gittigidiyordan sipariş verebilirsiniz. Hatta forumda malzemeler ve yemler ilanı bölümünde satanlar var. İnternette araştırın hem mıknatısı hem artemiayı yinede bulamazsanız ben sizin için alır gönderirim. 
Takıldığınız bir nokta olursa tekrar yardımcı olurum. Anlamadığınız varsa düzenek hakkında resim çekip cevap vermeye çalışırım.
saygılar

Beğenenler: [T]152077,CastieL[/T][T]26181,yakaryus[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KaleydoskopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/12/2010
İl: Yalova
Mesaj: 796
KaleydoskopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2014 23:01
Selahattin Bey...

Tamda umudumu yitirdiğim sırada bir bildirim yaptınız. Ne kadar teşekkür etsem az.
Bişeyleri idrak edebilmek için deneme/yanılma yapmamız lazım ki detaylıca soru sorabilelim. Tabi yine sorulacak sorulara sizin gibi imdada yetişen, yazmakta ve paylaşmakta üşenmeyen, tecrübe sahibi akvaristlere her zaman ihtiyaç var. Tekrardan teşekkür ederim.

İnve Artemia'nın Baykuş temalı konservesini görmüştüm ama ölçü büyük olduğu için üstünde durmadım. Hele ki mıknatısla kabuk çekme işini hiç duymamıştım. Şimdi ise ilgi alanıma girdi bir anda. Şöyle yüzeysel bir araştırma yaptım ama diğer markalar gibi küçük paketler halinde satışı yapılmadığını gördüm.Konserve fiyatınında maşallahı var.Zaten öyle birşey almaya kalksak herhalde bitiremeyiz.Bitiremeden de açılım oranını düşürmeyi başarırız.Gerçi buzdolabında saklandığında nemlenmesi engelleniyor deselerde illaki açıldıktan sonra oran düşmeye başlayacaktır diye düşünüyorum. Yine aynı şekilde yüzeysel olarak Mıknatıslarada baktım. 2cm'den başlıyor blok,küp,silindir formatlarda çeşitleri var.Bu iş için ne ölçüde gerekiyor acaba ?

Ben tanka pet şişe düzeneğini koyarken suyun sıfıra sıfır olduğunu ifade ederken akvaryum için demiştim. Pet şişe içindeki suyu en üst seviyenin 1 parmak kadar altına kadar tuttum. Fakat vantuzu yerleştirdiğim bölümden tuzlu su sızdı tanka.(Su sıfıra sıfır olduğu için tankta, vantuzda her türlü su seviyesinin altında kalıyor)Bir miktarda yumurta tabi.Ondan dolayı yeni bir düzenek kurmam gerek.Hazır sistem düzenek varmı diye bakınırken MEÇ ve Hatch'n Feeder düzeneklerini gördüm. Fakat gördüm ki Hatch'n Feeder herşeyi kökünden halletmiş.

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=hHW_2up6fJk[/VID]

Yani tuzlu suydu,süzmeydi,kabuktu,çıkmadıydı bilmem neydi.Hiç bir dert bırakmamış bu sistem.

Ne diyorsunuz üstadım ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

galacaÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2011
İl: Izmir
Mesaj: 89
galacaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2014 00:33
Estağfurullah Gökhan bey üstad değil bizlerde amatörüz. Birbirimizin sorunlarına bu hobiyi yaparken tabiki yardımcı olacağız. Bilgi paylaştıkça çoğalır. Şahsen ben keyif alıyorum hobiciler arasında bu tarz paylaşımlar yapmaktan. Zaten işten güçten sıkılıp biraz olsun stresten uzaklaşmak adına zaman geçiriyoruz şu sevimli canlılarla. Birde hobi yapalım derken mutlaka ki sorunlar çıkıyor onuda kendi içimizde bu işe gönül vermiş insanlarla paylaşıp çözmeliyiz diye düşünüyorum. 
Sorularınıza detaylı olarak cevap vereceğim ancak şu anda çalışıyorum telefondan girip yazıyorum. Eve gidince daha detaylı yazarım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

İlkerAyyıldızÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 265
İlkerAyyıldızÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2014 01:56
Selahattin bey dün ilk  defa inve artemia kullandım fakat açılım neredeyse olmadı.Tuz  oranınız nedir? ışık kullanıyor musunuz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KaleydoskopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/12/2010
İl: Yalova
Mesaj: 796
KaleydoskopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2014 02:03
[QUOTE=İlkerAyyıldız]Selahattin bey dün ilk  defa inve artemia kullandım fakat açılım neredeyse olmadı.Tuz  oranınız nedir? ışık kullanıyor musunuz?[/QUOTE]

İlker Bey.
Katılım için teşekkürler.
Etraflıca yaptığım araştırmalar sonucunda anladım ki ; IŞIK, düzeneklerin tanktan bağımsız çalıştırılması durumunda gereken bi'şey. Yani kurulan düzenekte artemiaların açılması için gerekli olan bir ISI var ve bu ısıyı ışığın(lambanın diyelim) yaymış olduğu ısıyla elde ediyoruz. (ki benim ilk denemem bu yönde oldu) Eğer tankta kullanıyorsak düzeneği, zaten suyun içinde olduğundan tankın kendi ısısını kullanıyoruz.

Tuz konusunda ise ayarlama yapabilmekte sanırım ayrı bir dert. Tablet şeklinde kaya tuzları var.Aslında bunlarda güzel bir ölçü olabilir. Örneğin 2 tablet tuz + 1 çay kaşığı yumurta gibi. Umuyorum ki Selahattin Bey bu konudaki tecrübesini bizimle zaten paylaşacaktır.

İnve Artemia'yı gramajlı olarak ayrıcamı aldınız ? Yoksa konserve şeklindemi ? Eğer ayrıca aldıysanız nereden ve fiyatını yazabilirseniz sevinirm.

Sağlıklı Hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

İlkerAyyıldızÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 265
İlkerAyyıldızÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2014 19:56
[QUOTE=Kaleydoskop][QUOTE=İlkerAyyıldız]Selahattin bey dün ilk  defa inve artemia kullandım fakat açılım neredeyse olmadı.Tuz  oranınız nedir? ışık kullanıyor musunuz?[/QUOTE]

İlker Bey.
Katılım için teşekkürler.
Etraflıca yaptığım araştırmalar sonucunda anladım ki ; IŞIK, düzeneklerin tanktan bağımsız çalıştırılması durumunda gereken bi'şey. Yani kurulan düzenekte artemiaların açılması için gerekli olan bir ISI var ve bu ısıyı ışığın(lambanın diyelim) yaymış olduğu ısıyla elde ediyoruz. (ki benim ilk denemem bu yönde oldu) Eğer tankta kullanıyorsak düzeneği, zaten suyun içinde olduğundan tankın kendi ısısını kullanıyoruz.

Tuz konusunda ise ayarlama yapabilmekte sanırım ayrı bir dert. Tablet şeklinde kaya tuzları var.Aslında bunlarda güzel bir ölçü olabilir. Örneğin 2 tablet tuz + 1 çay kaşığı yumurta gibi. Umuyorum ki Selahattin Bey bu konudaki tecrübesini bizimle zaten paylaşacaktır.

İnve Artemia'yı gramajlı olarak ayrıcamı aldınız ? Yoksa konserve şeklindemi ? Eğer ayrıca aldıysanız nereden ve fiyatını yazabilirseniz sevinirm.

Sağlıklı Hobiler.
[/QUOTE]

Gökhan bey , daha önce de artemia çıkardım o yüzden ufak tecrübelerim oldu fakat inveyi ilk defa kullanıyorum. Artemia mix kullanırken ışıksız da açtım hatta hava vermedim yine açılım oldu az çok.O yüzden markalar arasında fark olduğuna ben de inanıyorum. Bugün ikinci denememi gerçekleştiriyorum akşam 11 gibi artemiaların çıkmış olması gerekir.

Tuz - artemia arasındaki doğrudan ilişki olduğunu düşünmüyorum. Mantıklı olan suyun tuzluluk oranı ve artemialara etkisidir.Örneğini: 2 kaşık artemia atıyorsan 4 kaşık tuz atman gerekir diye durum olmamalı.1 litre su kullanıyorsan ... gr(kaşık) tuz kullanmanız gerekir.

Artemiayı Luwino nickli hobiciden aldım.Kendisinden temin edebilirsiniz gramaj olarak ilanı var sitede.Gerçekten hızlı gönderiyor 1 günde elime ulaştı kargo.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KaleydoskopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/12/2010
İl: Yalova
Mesaj: 796
KaleydoskopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2014 20:27
İlker Bey yeniden merhabalar.
Paylaşımınız için tekrardan teşekkürler.
Bulaştık bu işe bir kere.İlk deneme olan Plastik pet şişe düzeneğindeki randımansızlıktan ötürü MEÇ Artemia Çıkarma Setini satın aldım bugün.Daha komplike bir ürün.Vantuzları ve kapağı var.Hemen tanka kurdum düzeneği.Çok basit bir kurulumu var zaten.En güzel yanı ise baya baya mini mikron gözenekli süzme kepçesi var.Yarın yani Salı günü saat 16:00/17:00 gibi 24-25 saati dolduracak.Bakalım kullanım kolaylığı nasıl.Artemia markası olarak yine Rotifish'i tercih ettim.

Farzedelim ki yarın oldu ve artemiaların büyük bir kısmı açıldı. Bu süzme kepçesine dökerken asıl amacımız tuzlu suyu düzenekten boşaltmak ve boşaltırken artemialarıda kepçede muhafaza etmek.Fakat açılmamış yumurtalar ve yumurta kabuklarıda haliyle kepçeye takılacak.Sonra biz bunları komple temiz suya aktarıcaz değilmi ? Yani yıkayacağız artemiaları. E ama kabuklardan nasıl sıyrılıcaz ? dibe batanda var.Su yüzeyinde kalanda var. Ben hala bu işin bu kısmını idrak edemedim dostlar?

   

 

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=o7pTbL3uhgQ[/VID]

+1: [T]25595,deep fish[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

İlkerAyyıldızÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 265
İlkerAyyıldızÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2014 22:30
Rica ederim, forumun amacı bilgiyi paylaşmak.Süzme açısından çok kötü bir ürün, ben de kullanıyorum fakat ne olursa olsun kabuklar geliyor. Kapsamlı şekilde açıklayamayacağım çünkü ben de ayrıştıramıyorum artemiaları. Google'dan aratırsanız daha iyi anlayabilirsiniz.Belli noktaya ışık tutup daha sonra şırıngayla çekiyordum ama invede bulunan sistemle artık kabukları mıknatısla ayıracağım.

Altta verdiğim link benim konumdur.Hava taşını takmadan hortumu ve vana sistemini bu şekilde takarsanız daha yararlı olur.Hortumu 1-2 cm bakın iç kısmına uzatın, artemialar çıktıktan sonra vanayı kapatıp çıkmayan yumurtaların dibe çökmesini bekleyin.Daha sonra deliğin etrafına doğru ışık tutun artemiaların oraya toplanmasını bekleyin.Sonrasında vanayı açıp sifonlama yöntemiyle artemiaları süzün.Ama dikkat edin yumurta kabuklarını almayın.
http://www.akvaryum.com/Forum/mec_artemia_seti_ses(fokurtu)_cozumu(resimli)_k810885.asp


Edit: Artemiaları çıkardım ama sanırım %50 veya daha az çıktı çıkanları balıklarıma verdim.Mıknatıs olayı en azından kabukları ayıklamadan kurtarıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KaleydoskopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/12/2010
İl: Yalova
Mesaj: 796
KaleydoskopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2014 00:19
İlker Bey...
Mıknatısla ilgili bir görsel paylaşabilir misiniz acaba ? Selahattin Bey aslında paylaşacaktı ama yoğun sanırım.

Bu arada ilginç ve başarılı bir yöntem daha varmış ;

Artemialarınız normalinde fazla çıkıyorduda şimdi oran düştümü yoksa İnve Artemiayı ilk kezmi kullandınız ? Bu arada fazla artemialarınızı nerede muhafaza ediyorsunuz ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

İlkerAyyıldızÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 265
İlkerAyyıldızÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2014 00:35
Ben de denedim zamanında linkteki konuyu fakat becerememiştim.

Aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.Pek aynı şekilde olmuyor ama büyük oranda ayırıyorsunuz yumurtaları.
http://www.youtube.com/watch?v=oSnxvQE7thA

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

galacaÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2011
İl: Izmir
Mesaj: 89
galacaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2014 22:25
Merhaba Gökhan bey
Kusura bakmayın işlerimin yoğunluğundan siteye giremedim. Öncelikle ben kendi yaptığım sistemi kullanıyorum. Resimleri internette bolca var, kola şişesini (2 litrelik)tam ortasından keserek yaptım.


Kapagına vida yardımıyla hava hortumunun zor girebileceği şekilde delik açtım. Silikon yada başka malzemelerle ekstradan yapıştırmadım. Bu şekilde 6-7 aydan beri sorunsuz kullanıyorum.
Akvaryuma tutturmak içinde kesilen tarafın kenarına yakın bir yerden ufak bir delik açtım ve burdan ataç geçirdim.



Akvaryumumun ustunde kapak olmadığından direk cama takabiliyorum. Bir sonraki resimlerde görebilirsiniz nasıl tutturulduklarını.
Ben İnve marka artemiayı kullanmaya başlayalı yaklaşık 2 ay oluyor. Daha önce Sera, Rotifish ve Great Salt Lake artemia kullandım. Şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim İnve geçekten mükemmel. Açılım oranı inanılmaz yüksek ve 20 saat civarı açılmaya başlıyorlar. Ama ben yaklaşık 26 saat kadar bekliyorum tamamını. Açılmayanlarda oluyor mutlaka ama digerleri kadar değil.
Eger reklam olmayacaksa ben kullandığım tuzun resmini buraya ekliyorum. Yönetim tarafından yasak bir uygulamaysa şimdiden özür dilerim.


Hazırladıgım pet şişeleri akvaryuma yerleştiriyorum. Yine akvaryumun içinden aldığım yarım litre suyu pet şişelerin içine dolduruyorum.
Yarım litre için tepelemeye 1 çay kaşığı tuzu bir bardakta iyice eritip artemia düzeneğime ekliyorum.

Yine 1 Çay kaşığı (tepeleme degil)artemiayı duzenege ekliyorum.

Çay kaşığıyla biraz karıştırıp bırakıyorum.

Bu resimde de göruldugu gibi cama sabitlediğim artemialarım 1 gunun sonunda yumurtadan çıkmış oluyorlar ve balıklarıma veriyorum. Işık kullanmıyorum hiçte kullanmadım. artemialar yumurtadan çıktıktan sonra onları belli bir bölgeye toplamak için kullanılıyor. böylece bir şırınga yardımıyla ışığa toplanan artemialar kabuklarından ayrıştırılabiliyor. Ancak ben mıknatısla ayrıştırdığım için buna gerek kalmıyor.
Artan artemialarımıda buzlukta donduruyorum. Çünkü şu anda sadece 60 civarı bir buçuk aylık lepistes yavrularım var ve bir seferde çıkardığım artemiaların tamamını verirsem patlayacak gibi oluyorlar. Bir çay kasıgı artemia onlara çok fazla geliyor. Bende Saklama poşetlerini ufak parçalar halinde kesip, açılıp suzdugum artemialarımı ufak porsiyonlar halinde bölüyorum.
Bir porsiyonu balıklarıma verip diğerlerini buzluğa atıyorum.



Bunlar buzluktan aldığım dondurulmuş artemialarım. Bir miktar akvaryumdan alınmış su ile çözduruyorum önce.



Sonrada balıklarıma veriyorum.
Son olarak neden İnve nin ustunde çok durdum onuda bi resimle anlatayım sizlere.

Gördugunuz gibi mıknatıs poşetin içinde olan artemiaları gözle görülür bir şekilde çekiyor. İşte kabuk ayrıştırma işlemide bu kadar kolay yapılıyor. Kullandıgım mıknatıs 35mm x 5mm ölçülerinde disk şeklinde bir mıknatıs.


Yarın artemialarım açılmış olur süzme işlemlerinide zamanım olursa fotoğraflayıp paylaşmaya çalışıcam.
Herkese keyifli hobiler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KaleydoskopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/12/2010
İl: Yalova
Mesaj: 796
KaleydoskopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2014 23:42
Selahattin Bey Merhabalar.
Muhteşem paylaşım için teşekkürler.
Detaylıca fotoğraflandırdığınız ve emek harcadığınız için ayrıca teşekkürler.

İnve ve Mıknatıs kombinasyonu bu işin biçilmez bir kaftan niteliğinde. "Adamlar yapmış" söylemi sanırım bu uygulama için cuk oturmuş diyebiliriz.

Bugün bende farklı bir deney yaptım. Forumda bir üstadımızın yapmış olduğu bir düzenek vardı. iki tane plastik kabımızın arasına 10 cm civarı uzunlukta bir boru takılıyor.Kaplardan bir tanesi tamamen siyah yani ışık almayacak şekilde.Ötekisi ise şeffaf.Artemialar 24 saat çevrilip açıldıktan sonra siyah bölüme koyuluyor ve kapağı kapatılıyor.Şeffaf olan bölüme ışık tutuluyor ve artemialar boru içinden ışığa doğru hareket ediyorlar. Bu sayede kabuklar yada açılmamış yumurtalar siyah bölümde kalıyor.

Bende buna benzer uygulamayı daha basite indiregeyerek yaptım. Aradaki boruyu kullanmadım. Çünkü silikonlayıp bekleyemeyecek kadar sabırsızdım. Bir miktar kabuk temiz tarafa geçtiysede işimi gördüm diyebilirim.Buyrun resimler ve videolar :

   

   

   

   

   

   

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=lrKWcksEUTY[/VID]   [VID]http://www.youtube.com/watch?v=HaKJz3_ZfOs[/VID]

Bu arada Meç'in Artemia düzeneğini ilk kez kullandım ve çok memnun kaldım. Rotifish marka Artemialarda neredeyse tamamına yakını açıldı diyebilirim. Böylelikle Plastik Pet Şişe ve Meç Artemia Çıkarma Setini denemiş oldum. Yakın zamanda İnve Artemia ve Mıknatıs uygulamasınıda yapmak istiyorum. Sanırım en son olarak (mali açıdan düzlüğe çıkalım bir hele) Tom Hatch'n Feeder düzeneğini deneyeceğim : )

Paylaşımlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.

Sağlıklı hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

galacaÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2011
İl: Izmir
Mesaj: 89
galacaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2014 00:31
Gökhan bey 
Çok başarılı bir çalışma yapmışsınız. Daha önce bende forumda görmüştüm bu uygulamayı ancak diğer artemialara geçiş yaptığım için kurmadım. Aslında elimde 15-20 gram kadar normal artemia kaldı. İnve yi aldıktan sonra güzelce paketleyip buzdolabına atmıştım. İzin günümde bunları çıkartıp kullanayım bari bu sistemle. Sonuçta 20 gr. artemia az değil. Benim yavrulara 2 hafta yeter 
Rotifish de inve den sonra açılım yüzdesi yüksek olan bir marka. Ben öyle gözlemledim.
Tom Hatch'n Feeder düzeneğini maliyeti yüzünden bende almadım. Bu kabuk problemi yüzünden bir ara ciddi ciddi araştırmıştım. Fiyatları geçen sene 140 lira civarıydı. Geçen ay balıklarıma yem alacağım zaman araştırma yaparken bir sitede 100 lira olduğunu görmüştüm. Ama artık gerek kalmadı. Artemia işi benim için işkence olmaktan çıktı. Tertemiz artemiaları  balıklarıma gönül rahatlığıyla veriyorum.
İnşallah artemialar yumurtadan çıkıncada zamanım olursa yine burdan paylaşıcam. Resim ve video olarak. Yarın siteye giremezsemde resimleri çekerim bir sonraki gün eklerim. Malum vardiyalı çalışınca uyku düzeni, sosyal hayat hepsi karışıyor 
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir