Astronota taze balık
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2008 16:21
Arkadaşlar herkese selam, 16 cm boyutundaki astronotuma, balıkçıdan aldığımız herhangi bir ( deniz balığı, çipura - palamut vs. ) balığının kılıçığı ayıklanmış olarak çiğ vermemizin bir sakıncası olur mu ?
Vereceğiniz bilgi için şimdiden teşekkür ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2008 16:25
[QUOTE=bozkan]
Arkadaşlar herkese selam, 16 cm boyutundaki astronotuma, balıkçıdan aldığımız herhangi bir ( deniz balığı, çipura - palamut vs. ) balığının kılıçığı ayıklanmış olarak çiğ vermemizin bir sakıncası olur mu ?
Vereceğiniz bilgi için şimdiden teşekkür ederim.
[/QUOTE]
Burak Bey çiğ vermenin bi zararı olmaz ama sık vermeyin haftada 2-3 defadan fazla olmasın.
Bende şimdi buna benzer bi konu açmayı düşünüyodum benim sorumda peki hangi balığın eti (karides dışında) astronotlara vermek daha yararlı olur???
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2008 17:51
[QUOTE=bozkan]
Normalde çok da gerekli bir uygulama değil ama illa verecek olursanız yapmanız gereken birkaç şey var:
1) Su şartlarınızın iyi olduğundan emin olun çünkü suyu bozmaya yatkın bir diyettir.
2) Balığı alıp astronotun tek lokmada yiyeceği boyutlarda küplere bölün.
3) Küpleri musluk suyunda 1 saat bekletin. Ara sıra suyu değiştirirseniz iyi olur. Et tuzlu olacağı için bu işlemi yapmadan amerikanlara vermek iyi olmayabilir.
4) Et küplerini mümkün olduğunca az suda en az 15 dakika haşlayın. Bu sayede olası parazit ve enfeksiyonlara karşı önlem almış olursunuz.
5) Etlerin suyunu süzüp soğumasını bekledikten sonra balıklara verin.
Bu işlemleri yaptıktan sonra bu etleri sonra kullanmayın. Eğer balığı sadece yem olması için aldıysanız küplere böldükten sonra yıkamadan derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Yalnız derin dondurucu değil de normal buzdolabı balık etini uzun süre saklayamaz. Bunu da her zaman aklınızda bulundurun.
encort 2008-06-26 18:16:25
Arkadaşlar herkese selam, 16 cm boyutundaki astronotuma, balıkçıdan aldığımız herhangi bir ( deniz balığı, çipura - palamut vs. ) balığının kılıçığı ayıklanmış olarak çiğ vermemizin bir sakıncası olur mu ?
Vereceğiniz bilgi için şimdiden teşekkür ederim.
[/QUOTE]Normalde çok da gerekli bir uygulama değil ama illa verecek olursanız yapmanız gereken birkaç şey var:
1) Su şartlarınızın iyi olduğundan emin olun çünkü suyu bozmaya yatkın bir diyettir.
2) Balığı alıp astronotun tek lokmada yiyeceği boyutlarda küplere bölün.
3) Küpleri musluk suyunda 1 saat bekletin. Ara sıra suyu değiştirirseniz iyi olur. Et tuzlu olacağı için bu işlemi yapmadan amerikanlara vermek iyi olmayabilir.
4) Et küplerini mümkün olduğunca az suda en az 15 dakika haşlayın. Bu sayede olası parazit ve enfeksiyonlara karşı önlem almış olursunuz.
5) Etlerin suyunu süzüp soğumasını bekledikten sonra balıklara verin.
Bu işlemleri yaptıktan sonra bu etleri sonra kullanmayın. Eğer balığı sadece yem olması için aldıysanız küplere böldükten sonra yıkamadan derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Yalnız derin dondurucu değil de normal buzdolabı balık etini uzun süre saklayamaz. Bunu da her zaman aklınızda bulundurun.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2008 22:24
Teşekkkür ederim bilgiler için. Onur bey aslında benim aklımdan geçen sorulara cevap vermişsiniz size ayrıca teşekkür ederim, etin tuzlu olacağını tahmin ediyordum, fakat soruyu eksik sormuşum. Çok gerekli bir diyet değil demişsiniz, bunu şu sebeple düşündüm, internette bazen denk geliyorum, japon - lepistes vs. gibi balıkların canlı yem olarak akvaryumlara atılmasını okuyorum. ( hemen belirtmeliyim ki asla tavsip etmiyorum ) Evet böyle bir uygulama doğru olmadığından ve astornot balıklarınında doğal diyetlerinde balık yemeleri gerektiğini düşündüğümden bu şekilde bir çözüm olabilirmi diye sizlerle paylaşayım dedim.
Neyse fazla uzatmayım, umarım anlatabilmişimdir.
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2008 22:52
Merhabalar,
Tatlı su balıklarını balıklarınıza denildiği şekilde verebilirsiniz; fakat normalde menülerinde olmayan deniz balıklarını, astronotlarınıza verirseniz balıklarınızın aşırı yağlanmasına,hazımsızlık ve bir takım şimdi hatırlayamadığım aksiliklere sebep olabilir. İlla balık verecekseniz tatlı su balıklarını tercih edin...(Örneğin; somon, alabalık ama yemlenmeden sonra hemen dip çekin ve normal yemlemeye devam edecekseniz haftada bir kere, eğer başka yem kullanmayacaksanız bir kaç gün arayla verin...)
Saygılar...
Not: BAlıkçıdan alacağınız karides de abartmamak koşuluyla arada bir verilebilir. Yukarıda yazılan sonuçlar karidesler için de geçerlidir. Renklerde canlanma olur.
guardian 2008-06-26 23:27:11
Tatlı su balıklarını balıklarınıza denildiği şekilde verebilirsiniz; fakat normalde menülerinde olmayan deniz balıklarını, astronotlarınıza verirseniz balıklarınızın aşırı yağlanmasına,hazımsızlık ve bir takım şimdi hatırlayamadığım aksiliklere sebep olabilir. İlla balık verecekseniz tatlı su balıklarını tercih edin...(Örneğin; somon, alabalık ama yemlenmeden sonra hemen dip çekin ve normal yemlemeye devam edecekseniz haftada bir kere, eğer başka yem kullanmayacaksanız bir kaç gün arayla verin...)
Saygılar...
Not: BAlıkçıdan alacağınız karides de abartmamak koşuluyla arada bir verilebilir. Yukarıda yazılan sonuçlar karidesler için de geçerlidir. Renklerde canlanma olur.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2008 00:44
[QUOTE=bozkan]
Bu davranış o şahısların akli problemlerinden kaynaklanır, gereklilikten değil. Sosyal hayatlarındaki ezikliğin acısını balıkları öldürerek gidermeye çalışırlar. Bunlar büyüdükçe kedi-köpek sonraları da insan kesen manyakların küçük halleridir.
Ayrıca zaten verdiğiniz yemler kaliteli ise balıktan da yararlı olacaktır. Yemler vitamin vb. takviyeleri de içinde barındırır. Ayrıca denizden yakalanan balıklarda, özellikle ülkemiz sularında(akdeniz ve ege dahil) ağır metal sorunu vardır. Hele karadenizden çıkan balıkları çok fazla tüketmek uzun vadede insan sağlığına bile zararlı olabilmektedir. (ör: bakır birikimine bağlı karaciğer sorunları) Yemlerde ise bu tip sorunlar çok daha azdır.
Bunun dışında özellikle üretim gibi bir amacınız varsa ve yemdekinden bile fazla protein istiyorsanız(ki yemlerde %40-50 arası protein vardır) balık yerine karides tavsiye ederim. Aynı yöntemleri uygulayabilirsiniz. Yalnız daha uzun süre haşlamanızı tavsiye ederim, çok çabuk bozulduğundan taze hali bile bol bakteri içerir.
Tatlı su balığı konusunda Uğur Bey'in dediği doğru, ben yağlanmayı düşünmemiştim.
encort 2008-06-27 00:46:08
Teşekkkür ederim bilgiler için. Onur bey aslında benim aklımdan geçen sorulara cevap vermişsiniz size ayrıca teşekkür ederim, etin tuzlu olacağını tahmin ediyordum, fakat soruyu eksik sormuşum. Çok gerekli bir diyet değil demişsiniz, bunu şu sebeple düşündüm, internette bazen denk geliyorum, japon - lepistes vs. gibi balıkların canlı yem olarak akvaryumlara atılmasını okuyorum. ( hemen belirtmeliyim ki asla tavsip etmiyorum ) Evet böyle bir uygulama doğru olmadığından ve astornot balıklarınında doğal diyetlerinde balık yemeleri gerektiğini düşündüğümden bu şekilde bir çözüm olabilirmi diye sizlerle paylaşayım dedim.
Neyse fazla uzatmayım, umarım anlatabilmişimdir.
Saygılar...
[/QUOTE]Bu davranış o şahısların akli problemlerinden kaynaklanır, gereklilikten değil. Sosyal hayatlarındaki ezikliğin acısını balıkları öldürerek gidermeye çalışırlar. Bunlar büyüdükçe kedi-köpek sonraları da insan kesen manyakların küçük halleridir.
Ayrıca zaten verdiğiniz yemler kaliteli ise balıktan da yararlı olacaktır. Yemler vitamin vb. takviyeleri de içinde barındırır. Ayrıca denizden yakalanan balıklarda, özellikle ülkemiz sularında(akdeniz ve ege dahil) ağır metal sorunu vardır. Hele karadenizden çıkan balıkları çok fazla tüketmek uzun vadede insan sağlığına bile zararlı olabilmektedir. (ör: bakır birikimine bağlı karaciğer sorunları) Yemlerde ise bu tip sorunlar çok daha azdır.
Bunun dışında özellikle üretim gibi bir amacınız varsa ve yemdekinden bile fazla protein istiyorsanız(ki yemlerde %40-50 arası protein vardır) balık yerine karides tavsiye ederim. Aynı yöntemleri uygulayabilirsiniz. Yalnız daha uzun süre haşlamanızı tavsiye ederim, çok çabuk bozulduğundan taze hali bile bol bakteri içerir.
Tatlı su balığı konusunda Uğur Bey'in dediği doğru, ben yağlanmayı düşünmemiştim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2008 20:30
[QUOTE=onuruygun] [QUOTE=bozkan]
Normalde çok da gerekli bir uygulama değil ama illa verecek olursanız yapmanız gereken birkaç şey var:
1) Su şartlarınızın iyi olduğundan emin olun çünkü suyu bozmaya yatkın bir diyettir.
2) Balığı alıp astronotun tek lokmada yiyeceği boyutlarda küplere bölün.
3) Küpleri musluk suyunda 1 saat bekletin. Ara sıra suyu değiştirirseniz iyi olur. Et tuzlu olacağı için bu işlemi yapmadan amerikanlara vermek iyi olmayabilir.
4) Et küplerini mümkün olduğunca az suda en az 15 dakika haşlayın. Bu sayede olası parazit ve enfeksiyonlara karşı önlem almış olursunuz.
5) Etlerin suyunu süzüp soğumasını bekledikten sonra balıklara verin.
Bu işlemleri yaptıktan sonra bu etleri sonra kullanmayın. Eğer balığı sadece yem olması için aldıysanız küplere böldükten sonra yıkamadan derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Yalnız derin dondurucu değil de normal buzdolabı balık etini uzun süre saklayamaz. Bunu da her zaman aklınızda bulundurun.
[/QUOTE]
Arkadaşlar herkese selam, 16 cm boyutundaki astronotuma, balıkçıdan aldığımız herhangi bir ( deniz balığı, çipura - palamut vs. ) balığının kılıçığı ayıklanmış olarak çiğ vermemizin bir sakıncası olur mu ?
Vereceğiniz bilgi için şimdiden teşekkür ederim.
[/QUOTE]Normalde çok da gerekli bir uygulama değil ama illa verecek olursanız yapmanız gereken birkaç şey var:
1) Su şartlarınızın iyi olduğundan emin olun çünkü suyu bozmaya yatkın bir diyettir.
2) Balığı alıp astronotun tek lokmada yiyeceği boyutlarda küplere bölün.
3) Küpleri musluk suyunda 1 saat bekletin. Ara sıra suyu değiştirirseniz iyi olur. Et tuzlu olacağı için bu işlemi yapmadan amerikanlara vermek iyi olmayabilir.
4) Et küplerini mümkün olduğunca az suda en az 15 dakika haşlayın. Bu sayede olası parazit ve enfeksiyonlara karşı önlem almış olursunuz.
5) Etlerin suyunu süzüp soğumasını bekledikten sonra balıklara verin.
Bu işlemleri yaptıktan sonra bu etleri sonra kullanmayın. Eğer balığı sadece yem olması için aldıysanız küplere böldükten sonra yıkamadan derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Yalnız derin dondurucu değil de normal buzdolabı balık etini uzun süre saklayamaz. Bunu da her zaman aklınızda bulundurun.
[/QUOTE]
Bende bir sey sormak istiyorum konusu acilmisken arkadaslar.ben tavuk fabrikasinda calisiyorum yurt disinda.fakat kemiksiz ve haslanmis bir bicimde hepside.fakat 15 derecede degil50 ile 80 derecede haslama yapiliyor makinalarda sonrada frigoya koyuluyor.Buzu cozuldukten sonra bu etlerden de atsam bir problem olurmu.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2008 13:06
Astronotlara bende karides veriyordum. Çok seviyorlardı. Hiç bir zararını görmedim. Sadece çok çabuk gelişiyorlar. Ah birde yerim olsada birdaha beslesem.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2008 16:29
Verebileceğiniz balık olarak; kefal balığını öneririm. İçinde bol miktarda B vitamini kompleksi var. Gelişim ve büyümede çok etkili. Günümüzde o kadar kıymetli bir balık olarak görülmese de yararı çok büyük. Sadece balıklar değil, bizlerde bolca tüketmeliyiz.
Onur Abi'nin belirttiği gibi yaparsanız hiçbir zararı olmayacaktır.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2008 16:36
[QUOTE=fişherman]
Üstadım,
Kefal balığı çok çeşitli türdedir. Tatlı su kefalleri, tuzlu su kefalleri, acı su kefalleri ve bunlarda kendi içlerinde türlere ayrılır.
Bilhassa tuzlu su kefalleri aşırı bozuk su değerlerini tolore edebilmekte ancak, kirli sudan ister istemez etkilenip bünyesinde istemediğimiz zararlı maddelerin birikmesine neden olmaktadır. Tavsiyem eğer bulunabilirse tatlı su kefalidir.
Saygılarımla.
Verebileceğiniz balık olarak; kefal balığını öneririm. İçinde bol miktarda B vitamini kompleksi var. Gelişim ve büyümede çok etkili. Günümüzde o kadar kıymetli bir balık olarak görülmese de yararı çok büyük. Sadece balıklar değil, bizlerde bolca tüketmeliyiz.
Onur Abi'nin belirttiği gibi yaparsanız hiçbir zararı olmayacaktır.
Saygılar.
[/QUOTE]Üstadım,
Kefal balığı çok çeşitli türdedir. Tatlı su kefalleri, tuzlu su kefalleri, acı su kefalleri ve bunlarda kendi içlerinde türlere ayrılır.
Bilhassa tuzlu su kefalleri aşırı bozuk su değerlerini tolore edebilmekte ancak, kirli sudan ister istemez etkilenip bünyesinde istemediğimiz zararlı maddelerin birikmesine neden olmaktadır. Tavsiyem eğer bulunabilirse tatlı su kefalidir.
Saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2008 16:43
Bende tatlı su kefalindne bahsetmiştim. Eğer tutulmak istenirse derelerde ve dere ağzılarında bulunmaktadır. Vitamin ve mineral bakımından nerdeyse bir alabalığıyla eşdeğerdedir.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir