AYNI TANKTA FARKLI TROPHEUS TÜRLERİ


hmercanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 178
hmercanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2007 23:17

Arkadaşlar merhaba,

cichlid.com' da John N. Davidson tarafından yazılan konuyla ilgili makaleyi belki bir faydası olur diye Türkçe'ye çevirdim. Makalenin linki şöyle : http://www.cichlid-forum.com/articles/tropheus_mixing.php

Bu makaleyi daha önce Tropheus Cichlidleri başlığı altında yayınlamıştım. Ama bu başlık daha doğru geldi. Belki faydalanan olur diye tekrar bu başlık altında yayınlıyorum.

Forumlarda araştırdım, bu konuyla ilgili detaylı bir çalışma göremedim. Eğer konu daha önce detaylı ele alındıysa ve yaptığım tercüme sadece tekrar olacaksa özür dilerim.  Makaleye hiçbir katkı yapmadım, sadece tercüme ettim.

Saygılarımla…

Hakan MERCAN

 

TROPHEUS KARIŞIMI: HANGİ BALIKLARI BİR ARAYA KOYABİLİRİM?

Hazırlayan : John N. Davidson

Hemen hepimiz hangi Tropheus türlerini bir arada bakabileceğimizi sorgulamışızdır. Değişik türdeki Tropheus’ları bir arada aynı tanka koyduğumuzda, bu türlerin çaprazlama olmaması, kolonilerden birinin diğeri üzerinde hakimiyet kurmaması ve akvaryumda çok fazla balık olmaması konuları karşımıza çıkar.

 

Hepimiz tankımızda en güzel balıkları sergilemeyi isteriz. Birçok güzel Tropheus cinsi mevcut. Peki, ben sorun çıkmadan güzel bir tanka sahip olmak için ne yapabilirim?

 

Herşeyden önce, yazdıklarım bilimsel bir makale değildir. Kendi yaşadığım tecrübeleri diğer Tropheus besleyen insanlarınki ile birleştiriyorum.

 

Öncelikle Tropheus’ları karıştırarak muhtemelen balıklardan karışık sonuçlar elde edeceksiniz. Tek kolonili bir tank, bir veya iki baskın balığa sahip olabilecek, hepsi olmasa bile birçoğunun rengi güzel olabilecek. Birden fazla koloniyi bir arada tuttuğunuzda ise balıkların hiçbirinin gerçek güzel renklerini sergileyemediği veya sadece bir koloniye ait balıkların muhteşem renklerini sergilediği bir durumla karşılaşabileceksiniz. Mükemmel bir dünyada hepimizin kolonileri tek başlarına besleyebileceğimiz akvaryumlarımız olurdu ve her koloniden mükemmel sonuçlar alırdık. Bu amaca ulaşmak için ya evimi boşaltmam yada yeni bir ev almam gerekirdi herhalde.

 

Tropheus çeşitleri aşağıdaki şekildedir:

 

ANNECTENS : En çok bilinenleri Polli ve Lyretail’dir.

 

DUBOİSİ : Temel olarak üç değişik Duboisi vardır. En popüler olanı Maswa, yani sarı bant’tır. Aynı zamanda Karilani, dar beyaz bantlı ve Kigoma, geniş beyaz bantlı.

 

BRİCHARDİ : Brichardi çeşitlerinden bazıları Mpimbwe, Kipili, Ulwile ve Ujiji’dir. Yavrularda genellikle şeritler  vardır, yetişkinlerde yoktur. Yavrular genel olarak yetişkinlerden farklı görünürler.

 

SP. “BLACK” : Bemba, Kiriza, Bulu Point, İkola ve Karamba gibi çeşitleri vardır.Yetişkinler Bemba, Kiriza, İkola’da olduğu gibi ortada bir şeritle siyaha yakın renkte veya Bulu Point ve Karamba’da olduğu gibi benek şeklinde izlerle siyah renklerdedirler. Bu balıklar genellikle gölün kuzey kısımlarından gelirler.

 

MOORİİ : Chaitika, Red Rainbow’lar (Kambwimba ve diğerleri), İlangi, Mpulungu, Murago, Linangu, Kala ve Lufubu gibi çeşitleri vardır. Yavruyken bu balıkların birbirlerinden ayrılmaları çok zordur. Yetişkinlerde genellikle şeritler mevcuttur veya Rainbow cinsinden olup çoğunlukla sarı, portakal, veya kırmızı renkler içeren birçok renkleri barındırırlar. Bu balıklar genel olarak gölün güneyinden gelirler.

 

SP. “RED” : Çeşitlerinlerinden bazıları Chimba, Kachese, Chisanse ve Moliro’dur.Yetişkinlerin genellikle şeritleri yoktur. Renklerinde kırmızı veya koyu kırmızı arka ton üzerinde kırmızının değişik tonları mevcuttur. Bu balıklar genellikle gölün güneybatısıdan gelir.

 

Genel olarak çaprazlanma riski olmadan yukarıdaki gruplaradan değişik iki  veya daha fazlasını bir arada tutabilirsiniz (Lütfen uygun şartlar oluştuğunda bütün balıkların birbirleriyle çaprazlanabileceğini unutmayınız.). Değişik gruplara ait balıkları karıştırarak çaprazlanma riskini düşürebilirsiniz, ama yok edemezsiniz. Aynı gruptan balıkları bir arada tuttuğunuzda risk büyüyecektir. Sonuç olarak Moorii ve Duboisi’yi aynı tankta bulundurmak uygun olacaktır. Mesela “Black” ve Brichardi’yi de birlikte tutabilirsiniz. Ama Mpulungu ve İlangi’yi aynı tankta tutmak akıllıca bir seçim olmayacaktır (İkiside Moorii grubundan).Tropheus gruplarını inceleyerek hangi balıkların hangi gruba dahil olduğunu öğrenebilir, bu sayede hangi balıkları bir arada bulundurmanın daha iyi bir seçim olacağını anlayabilrsiniz.

 

Sp.”Red” genel olarak yeni bir sınıflama. Gelecekte daha başka sınıflandırmalar olacağından da eminim. Sp.”Red” ve ve Moorii’yi aynı akvaryumda besleme tecrübesini yaşadım ve çaprazlanma riskinden endişe ettim. Yaptığım araştırmalar sonucunda değişik gruplardan balıkların karıştırılması, aynı gruptan yapılacak karışımlardan daha az riskli olacaktır.

 

Tropheus’lar sosyal bir hiyerarşi geliştirmek isterler. Her zaman için bir tank içinde baskın bir erkek olacak ve o erkek de tankın bir köşesindeki bölgesinde devriye geziyor olacaktır ( Nadiren bu görevi bir dişi de yapar).Yeterli büyüklükte bir tankta iki erkeğin baskın olacağı, kalan balıkların akvaryum ortasında toplanacağı bir durumla da karşılaşabilirsiniz.

 

Tropheus’lardan bir karışım yaptığınızda gruplardan birinin erkeğinin tankta baskın erkek olacağını göreceksiniz. Bu da baskın erkeğin üyesi olduğu grubun daha sık üremesine sebep olacaktır. Farklı gruplardan balıkları bir araya koyup sonra da aynı hızda üremelerini bekleyemezsiniz. Gruplardan birisi üreme çevriminde üst sırada yer alacaktır.

 

Moori ile birlikte beslendiğinde  Sp.”Black” ve Brichardi üreme çevriminde daha üstte yer alıyormuş gibi gözükmektedir. Bunun sebeplerinden birisi Moorii’lerin üretilmesinin daha zor olması olabilir. Moorii diğer çeşitlerle beslendiğinde üreyecektir, ama diğer türlerin yanında biraz gölgede kalmaktadırlar. Duboisi’ler tank içindeki diğer balıkları pek umursamadıkları için karışım akvaryumları için mükemmel bir seçim olacaklardır. Sp.”Black” ve Brichardi karışımının çaprazlama üzerinde, diğer kombinasyonlarda olabilecek etkilerden daha az etkisi olacaktır.

 

Ben değişik Tropheus’ları başarıyla karışık olara besledim. Bunda yanlış bir taraf yok. Bütün grupların beslenme alışkanlıkları aynı. Farklı türler arası saldırganlık pek rastlanan bir şey değil. Tropheus’larda saldırganlık daha çok kendi türleri içerisinde.

 

Sonuç olarak, lütfen yazdıklarımın bilimsel olmadığını unutmayın. Ben sadece benim  ve konuştuğum bazı kişilerin başarılı oldukları konuları anlattım. Burada yazdıklarımın sizin için de geçerli olacağını garanti edemem, ama benim ve birçok arkadaşım için geçerli oldu.Biz bilim adamı değiliz, dünya da mükemmel değil, yani her şeyi doğru yapamayız.Bu balıklar yaşayan canlılar ve bazen komik şeyler yapabiliyorlar.

 

Umarım fikirlerimi okumaktan hoşlanmışsınızdır. Mutlu Trophues’lu günler…


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2007 01:16

Elinize emeğinize sağlık, çok güzel bir yazı.

Saygılar,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hbicerÇevrim Dışı

Kayıt: 26/03/2005
İl: Bursa
Mesaj: 365
hbicerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2007 01:28

Hakan bey elinize sağlık.

Saygılar...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hmercanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 178
hmercanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2007 23:48

Teşekkür ederim.Faydam olduysa ne mutlu bana.

Saygılar...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

omererbasÇevrim Dışı

Kayıt: 02/07/2006
İl: Ankara
Mesaj: 165
omererbasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2007 23:46

Hakan bey elinize klavyenize sağlık faydalı bir yazı ....


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hmercanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 178
hmercanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2007 15:47
Merhaba,
 
Öncelikle koymazsanız daha iyi olur. Ama illaki koyacağım diyorsanız kırılma ihtimali daha zayıf olan duboisi veya sp. black  (ikola, bemba) türlerinden koyabilirsiniz.
 
Tankınızın boyutları güzel. Öncelikle köşelerde olmak üzere birkaç ayrı yerde kayalık alanlar oluşturun. Kayalar birbirinden ayrı ve uzak olsun. Böylelikle baskın erkekler için sahiplenebilecekleri alanlar oluşturmuş olursunuz. 4 ayrı kayalık alan iyi olur. Kayaları yatay fazla yaymadan yukarı doğru dizerseniz olur sanırım.
 
Kolay gelsin. 
hmercan2007-05-13 15:47:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2007 10:07
Hakan Bey müthiş bir çeviri aklınıza sağlık ,
 
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir