"Bakteri Çakışması" Uydurma mı? Gelin tartışalım.


fahrisinanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12342,1[/B]
Kayıt: 24/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1348
fahrisinanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2014 11:38
İşte benim aslında ismine takıldığım konu. "Bakteri çakışması" bunu İngilizceye çevirin "bacterial conflict", "bacterial clash" vs...

Bunu bildiğim ingilizce ve almanca 3 4 global ve yerel kaliteli forumda araştırdım. Böyle bir sınıflandırılmış balık ölüm sebebi yok, hastalık olarak da listelenmiyor, yeni balık aldım da bakteri çakışmasından öldü yazan da yok.

Klasik tanımla balığı kendi ortamından başka ortama alıştırmadan çıkarırsanız balık ölebiliyor. Benim anlamadığım yarım saat kovaya su damlatarak bağışıklık sistemi nasıl hemen alışıyor bakterilere de antikor üretiyor, bunu bir önlem olarak ciddi ciddi yazmak hangi bilimsel gerçeğe dayanıyor? Sadece sıcaklığa alışabilir o sürede. Ben bunu ciddi ciddi sorguluyorum ve mantıklı gelmiyor. 

Bence bağışıklık sistemi stresle yahut su değerleri sebebi ile çökerse gittiği yerdeki yahut zaten kendi bünyesindeki baskılanmış bakteriler bile hasta edebilir balığı, sonra gelsin columnaris, beyaz benek, dropsy vs...Özellikle akvaryumcudan aldığınız hastalıklı, iyi beslenmeyen ve stresli balık zaten öleceği varsa taşınma ve su değerleri de değişince iyice strese girip güçten düşüyor ve hastalanıyor, bunun sizin suyunuzdaki bakteri ile alakası yok.

Biz sürekli bakteri çakışması vs diye yazıp duruyoruz ama nedense buna başka hiçbiryerde rastlamamış olmam bana bunun akvaryumcuların yahut herhangi bir hobicinin hastalıklı yahut zayıf balığı sattığı adamı ikna etme yöntemi gibi geliyor. Olayı böylece basite indirgeyip kendi koşullarındaki balığı zayıf düşürecek kötü hali gölgeleme çabası bence. Zaten orada da dursa 2 günde ölecek balıktan dolayı hesap sormayın diye uydurulmuş bir terim "bakteri çakışması"...

Literatürde bunu bulan varsa buraya yazsın. Tartışalım.
fahrisinan2014-06-11 11:41:26

Beğenenler: [T]14686,batuhanbayram[/T][T]170368,burakcel12[/T][T]166697,EnginHorlu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tlgtckÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2367
tlgtckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2014 12:09
Saglam karantina uyguladıktan sonra Çin'den bile en hassas Japon balıkları bile gelebiliyor.

Bizde her şey sallamasyon oldugu ve gelir seviyemizde düşük oldugu için böyle..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ziya ErkusÇevrim Dışı

Kayıt: 12/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 510
Ziya ErkusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2014 12:38
Fahri Bey merhaba, bu konuya biraz açıklık getirmek isterim. Tankınıza giren balıkları ve mevcut balıklarınızı kaybettiğinizi biliyorum. Öncelikle biraz konuyu açıklayayım.Farklı ortamlarda yaşayan balıklar üzerlerinde bir takım bakterilerin taşıyıcılığını yaparlar, mevcut ortamlarında yaşarken rastladıkları bakteriler ile yapılan savaşlarda vücutları bu sisteme bağışıklık göstererek karşılaşılan bakteriye karşı direnç kazanmış olurlar, aynı zamanda karşılaştıkları bu bakteriye vücut mukozası altında taşıyıcılıkta yaparlar. Her akvaryumda yararlı olduğu kadar zararlı bakteriler de mevcuttur. Ancak, bu zararlı bakteriler, pasiftir yani balığın bağışıklık kazanmasından dolayı herhangi bir hastalığa neden olmazlar.
Bulundukları ortamdan farklı bir ortama alınan balıklar, diğer ortamdaki bakterilerle daha önce karşılaşılmamış ve bağışıklık sistemleri bu bakterileri tanımıyorsa, balık hızlı bir şekilde hastalanma sürecine girecektir. Aynı zamanda mevcut ortamda bulunan diğer balıklar, yeni gelen balıkların üzerinde taşınan yeni bakterilere karşı bir bağışıklığa sahip değillerse, onlarda da bu hastalanma süresi başlamış olacaktır. En basit dille bu şekilde izah edebiliriz.
Bir başka tanımlamada şöyle olabilir, bakteri çakışması, bir akvaryumda mevcut canlılar var ise, yanına başka ortamdan (bir yandaki akvaryum bile olabilir) eklenen balıklar sonrası meydana gelir. Bunun dışında bakteri çakışması yaşanmaz. Bakteri çakışması derken balıkların barsaklarındaki yararlı bakterilerden değildir kasıt. Başka tanklardaki su kimyası, beslenme şekli ve sağlık durumları göz önüne alınarak her tankta farklı bakteri kültürlerinin olduğu ve bu bakteri ve ayrıca patajonlerin o tanktaki balıklarda bağışıklık gösterip taşıyıcı konumuna gelmesidir. Haliyle bu bakteri ve patojenler balık nakliyle dezenfekte edilmeden tanka konulduğunda, geldikleri tankta döngüyü tehdit ederek farklı bakteri ve patojeni taşırlar.
Sonuç olarak balığın solungaçlarında, mukozasında ve yüzgeçlerinde ve hatta bağırsaklarında bağışıklık sistemi sağlamken balıklara zarar vermeyen ama bağışıklıkta sıkıntı olduğunda balığı ölüm derecesine getirebilen çeşitli bakterilerde mevcuttur.
Bu aynı insanların ve hayvanların vücutlarında taşıdığı ama bağışıklık sistemi çöktüğünde ortaya çıkan hastalıklar gibidir.
Bakteri çakışması yerine Balığın "savunma ve sindirim sisteminin çökmüş olması" daha anlaşılır bir ifadedir. Ama bunun sebebi bakterilerdir. Gerçektede yaşanan olay budur.Üretim esnasında bir patojene ( hastalık yapıcı her türlü etmen ) bir şekilde bağışıklık kazanmış ve taşıyıcı hale gelmiş bir balık , bir başka akvaryuma konulduğu vakit , bünyesindeki patojen akvaryumdaki bu patojene bağışıklık kazanmamış canlıları , bu balıkların bağışıklık sistemi bu patojenle başedemeyeceği için hasta edip öldürür.
Belkide isimden dolayı sizin kuşkularınız var. Bakteri, hangi bakteri hangisiyle çakışıyor? Bunun şu ana kadar bilimsel bir listesi çıkarılmamıştır. Bu konuyla ilgili literatürde kaynak bulamadığınızı söylüyorsunuz ama , inanın yüzlerce var. Aşağıda verdim bunlardan bazılarını. En önemlisi de, ülkemin üniversitelerinde de bu konuda bir çok bilimsel makale bulabilirsiniz.
Bu makalelerde, bakteri çakışması ile giriş yapılır ama sonrasında, farklı bakterilerin yarattığı bağışıklık sisteminin çökmesine geçilerek konu anlatılır.
Konu hakkında diğer arkadaşlarında görüşleri gelsin. Daha sonra , ben sürekli ithal balık getirten ve şimdiye kadar 1 tane bile balık kaybetmeyen biri olarak, izlediğim yöntemi burada paylaşırım.
Sevgilerimle.

Yukarıda bahsettiğim yüzlerce makale ve referanstan bazıları :

Balık İmmünolojisi, Bitkisel ve Kimyasal İmmünostimulantlar
Fish Immunology, Herbal And Chemical Immunostimulants
Başar ALTINTERİM1
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Iğdır University Journal of the Institute of Science and Technology
Cilt: 1, Sayı: 4, Sayfa: 69-76, 2011
Volume: 1, Issue:4, pp: 69-76, 2011

Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 1(4): 69-76, 2011
1 Altınterim Bitkisel Ürünler, Elazığ, Turkey
Sorumlu yazar/Corresponding Author: Başar ALTINTERİM, [email protected]
Başar ALTINTERİM
70 Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech.


Bailey, M; Burgess, P. Tropical Fishlopedia. Howell Book. New York, NY; 2000.

Burgess, P; Bailey, M; and Exell, A. A-Z of Tropical Fish. Howell Books. New York, NY; 1998.

Burgess, WE; Axelrod, HR; Hunziker III, RE. Dr. Burgess’s Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes. T.F.H. Publications. Neptune City, NJ; 1997.

Alderton, D. The Complete Guide to Tropical Aquarium Fish Care. Howell Books. New York, NY; 1998.

Beğenenler: [T]111525,umitbalcin[/T][T]189039,akyunus[/T][T]170368,burakcel12[/T][T]119532,erhanyeni[/T][T]166697,EnginHorlu[/T][T]210057,Hakan564[/T][T]222028,akemal[/T]
Teşekkür Edenler: [T]166697,EnginHorlu[/T][T]210057,Hakan564[/T]
+1: [T]149534,cagatay26[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reekartÇevrim Dışı

Kayıt: 02/06/2010
İl: Balikesir
Mesaj: 410
reekartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2014 13:16
Merhaba, kendi yaşadığım bir durumu kısaca yazmak istedim başlığı görünce.

Bakteri çakışması durumu ile ( tahminimiz o yönde ) tanışmam geçen sene oldu, buradan bir arkadaşımdan gelen vatozları kısa bir alıştırma sürecinden sonra  kendi tül vatozlarımın bulunduğu akvaryuma ekledik yaklaşık 40 kadar damızlık altı olarak, arkadaştan gelen vatozlar 1 hafta içinde    3 er , 5 er şekilde hepsi sırayla öldü, benim kendi vatozlarıma en ufak birşey olmadı hatta onlar şimdilerde damızlık oldular artık yavruları var,
biz sebebi bakteri çakışması olarak yorumladık, tabiki bu konuda hazırlanmış bilimsel bir veri varmı veya ustalar ne der bilemiyorum ama ben bizzat kendim yaşadığım hadiseyi yazmak istedim,
saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ziya ErkusÇevrim Dışı

Kayıt: 12/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 510
Ziya ErkusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2014 13:38
[QUOTE=tlgtck] Saglam karantina uyguladıktan sonra Çin'den bile en hassas Japon balıkları bile gelebiliyor.

Bizde her şey sallamasyon oldugu ve gelir seviyemizde düşük oldugu için böyle..

[/QUOTE]
Tolga Bey, sağlam karantina sözünüze katılıyorum ama bu konunun gelir seviyesi ile ilgili olduğuna katılmıyorum. Hepimiz bu işe gönül vermiş, en iyiyi isteyen, en iyisini yapmaya çalışan hobicileriz. Çok basit bir karantina tankının maliyeti 20 TL dir. 35 lik 3 mm camdan kapaklı, üretim filtresi ve hava motoru. Hatta bu maliyeti camcıda kestireceğiniz cam ile kendiniz tank yaparak dahada düşürebilirsiniz. Hep söylüyorum, karantina tankı her hobicinin bulundurması gereken bir tank. Gerektiğinde kullanılacak ama mevcudiyeti şarttır. Balıklara yüksek paralar veriliyor ama bu basit ve ucuz maliyetli karantina tankı, ne yazıkki kullanılmıyor.
Sevgilerimle.

Beğenenler: [T]222028,akemal[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fahrisinanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12342,1[/B]
Kayıt: 24/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1348
fahrisinanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2014 13:59
Ziya Bey sizden aldığım balıkları kaybedeli en az 4 ay oldu, ondan sonra nice balıklar aldım, yazdığım şekilde alıştırarak ekledim birşey olmadı ama bu apayrı bir konu. 

Konu da sizden aldığım balıklarla bağlantılı değil, sizin için de yazmadım. Sitede başka bir başlıkta yazılanlar beni tetikledi, araştırdım terim olarak böyle birşey yok.

Ben de yazdım zaten sizin yazdıklarınızı. Mesele bakteri çakışması değil, mesele bağışıklığı zayıflayan balığın girdiği ortamdaki bakteriler sebebi ile hastalanmasıdır. 

Biz uydurup "bakteri çakışması" demişiz, yok böyle birşey. Aldığınız bir balığın akvaryumunuzda ölmesinin sebebi muhtemelen kendi yapısında taşıdığı ya da akvaryumunuzda yer alan patojenin bağışıklık sistemi düştüğü için balıkta hastalığa sebep olması. Ama bu patojenler zaten sizin balıklarınızı da bağışıklık sistemi düşse hasta eder. 

Bilimsel olarak "bakteri çakışması" terimi yoktur, bu tip bir hastalık icat edip, ölen balığın ölüm sebebi budur diyemeyiz.
fahrisinan2014-06-11 14:08:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2014 14:13
Lepisteslerde daha çok gözüküyor bu olaylar bir kaç arkadaşta rastladığım kadar, forumdada bir arkadaş birgün eminönünden 30 tane lepistes falan alıyor şikayet bölümünde yazmıştı herhalde konu açıp, tam rakamı hatırlamıyorum. Eve geliyor kendi akvrayumuna katıyor konusunda söylediği kadar, ertesi güne yüzlerce balığı toplu ölüyor bir anda tüm balıklarından oluyor. Birde columnaris hastalığı daha çok uzakdoğudan ithal eden balık türlerinde çokça görülürmüş Sera markasının araştırma hastalıklar kitaplarında okumuştum. mesutok2014-06-11 14:16:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ziya ErkusÇevrim Dışı

Kayıt: 12/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 510
Ziya ErkusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2014 14:25
[QUOTE=fahrisinan] Ziya Bey sizden aldığım balıkları kaybedeli en az 4 ay oldu, ondan sonra nice balıklar aldım, yazdığım şekilde alıştırarak ekledim birşey olmadı ama bu apayrı bir konu. 

Konu da sizden aldığım balıklarla bağlantılı değil, sizin için de yazmadım. Sitede başka bir başlıkta yazılanlar beni tetikledi, araştırdım terim olarak böyle birşey yok.

Ben de yazdım zaten sizin yazdıklarınızı. Mesele bakteri çakışması değil, mesele bağışıklığı zayıflayan balığın girdiği ortamdaki bakteriler sebebi ile hastalanmasıdır. 

Biz uydurup "bakteri çakışması" demişiz, yok böyle birşey. Aldığınız bir balığın akvaryumunuzda ölmesinin sebebi muhtemelen kendi yapısında taşıdığı ya da akvaryumunuzda yer alan patojenin bağışıklık sistemi düştüğü için balıkta hastalığa sebep olması. Ama bu patojenler zaten sizin balıklarınızı da bağışıklık sistemi düşse hasta eder. 

Bilimsel olarak "bakteri çakışması" terimi yoktur, bu tip bir hastalık icat edip, ölen balığın ölüm sebebi budur diyemeyiz.



[/QUOTE]
Fahri Bey, ben zaten benden aldığınız balıklarla ilinti kurmadım. Sadece, dışardan aldığınız balıklarınızın öldüğünden haberdar olduğumu yazdım. Bilimsel olarak bakteri çakışması terimi vardır. Ancak sizin arattığınız bacterial casual değildir karşılığı, bacterial infect olarak geçer literatürde. Bakteri çakışması diye bir hastalık yoktur zaten. Literatürde de bu terimi hastalık adı olarak göremezsin. İlk mesajımda da belirttiğim gibi, bakteri çakışmasından bahsederek başlar makaleler, sebep olduğu hastalıklar anlatılır devamında. Bu hastalıkların en önemlileri, columnaris, kuyruk erimesi, iç parazit, dış parazit diye devam eder.
Sevgilerimle.Ziya Erkus2014-06-11 14:26:04

[QUOTE=mesutok] Lepisteslerde daha çok gözüküyor bu olaylar bir kaç arkadaşta rastladığım kadar, forumdada bir arkadaş birgün eminönünden 30 tane lepistes falan alıyor şikayet bölümünde yazmıştı herhalde konu açıp, tam rakamı hatırlamıyorum. Eve geliyor kendi akvrayumuna katıyor konusunda söylediği kadar, ertesi güne yüzlerce balığı toplu ölüyor bir anda tüm balıklarından oluyor. Birde columnaris hastalığı daha çok uzakdoğudan ithal eden balık türlerinde çokça görülürmüş Sera markasının araştırma hastalıklar kitaplarında okumuştum.



[/QUOTE]
Mesut Bey, lepistes, discus ve melek gibi hassas balıklarda görüldüğü yaygındır ama bu durum tüm balık türleri için geçerlidir. Hatta bu durum karides,vatoz ve salyangozlar için bile geçerlidir. Bazı yanlış yapılanlardan biride, 4-5 cm boyutunda balıkların alınmasıdır. Ben hep 2,5-3 cm boyutunu tercih ederim. Nedenide, genç olmaları ve böyle bir durumda dirençlerinin daha yüksek olması ve daha çabuk adaptasyon sağlamalarıdır. BU konunun çözümü var. Dediğim gibi kendi uygulamamı burada paylaşacağım. Bunu uyguladığınızda, inanın hiç bir sorunla karşılaşmayacaksınız. Tabi, bunu uyguladıktan sonra yapılması gerekenleri ihmal etmemek şartıyla.
Sevgilerimle.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tlgtckÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2367
tlgtckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2014 15:12
İthal edilen balıklarda yaşlı balıkları alın onlar daha dayanıklıdır gbi bir kanı var.
Ufak balıklar İthalatı kaldıramıyor diyorlar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ziya ErkusÇevrim Dışı

Kayıt: 12/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 510
Ziya ErkusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2014 16:19
[QUOTE=tlgtck] İthal edilen balıklarda yaşlı balıkları alın onlar daha dayanıklıdır gbi bir kanı var.
Ufak balıklar İthalatı kaldıramıyor diyorlar..
[/QUOTE]
Tolga Bey, bence yanlış bir kanı veya doğrusunu söylemem gerekirse, tercih meselesi. Ben, varyetelerin en fazla 3 aylık olmasını ve dişi erkek eşleşmemiş olanlarını istiyorum ve % 95 bu gerçekleşiyor. İlk kez benim tanklarımda dişi erkek bir araya geliyorlar. Birde kaldıramama konusu şöyle, 1 ay ve altı balık, kaldıramaz doğrudur. Ama üstü yaşlarındakiler, eğer doğru hazırlandılar ise rahatlıkla kaldırıyorlar. Bu tamamen, göndericiye bağlı. Gönderen, balıkları hazırlamadan gönderiyorsa, ayırıp 2 gün aç bırakmıyorsa, bir torbaya 100, hatta 300 balık konuyorsa, fire vermemek mümkün değil. Bana gelen balıklar, her bir balık ayrı poşetlenerek vede gönderme öncesinde hazırlanarak gönderiliyor.
Sevgilerimle.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fahrisinanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12342,1[/B]
Kayıt: 24/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1348
fahrisinanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2014 16:28
Bizim buna bakteri çakışması dememiz ve bu şekilde çevirmemiz üstüne üstlük bunu makalelerde geçirmemiz yanlış. Bakteri çakışması değil, bakteri enfeksiyonu.

Yeni akvaryuma koyduğunuz balık ya yeni ortamdaki, ya da kendi üzerinde taşıdığı patojenler sebebi ile hasta oluyor, mevzu bu. 

Bu da bilmeyen insanlara balık satanlar tarafından bakteri çakışması olmuştur diye kabullendiriliyor, belki sendeki balık zaten hastalık taşıyordu ve strese girince hasta oldu bendeki avaryumda birşey yok. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OkanSvndÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/03/2010
İl: Antalya
Mesaj: 188
OkanSvndÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2014 18:42
Gerçekten de canlılar farklı bakteri ve şartlara alışkın olduğu için bazen akvaryuma balık eklediğinizde bir grup ölüyor.Ben bir akvaryuma aynı üreticiden fakat 3 farklı akvaryumdan aldığım canlıları bir akvaryuma koydum 2 tür malesef öldü bir tür yaşadı.Aslında bu durumu bakteri çakışması olarak adlandırdık.

Fakat şuan akvaryumları damlama metodu ile kabı 2 3 kez çevirerek suya alıştırıyorum.Daha sonra bol hava ile 10 litreye 1 damla metilen mavisi ekleyip yarım saat kadar bekletip akvaryuma ekliyorum.Allaha şükür bu uygulamayı yaptığımdan beri hiç kaybım olmadı.bu şekilde bir akvaryuma 6 farklı tür lepistes ekledim.Hiçbirine birşey olmadı.Saygılar.

Beğenenler: [T]222028,akemal[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ziya ErkusÇevrim Dışı

Kayıt: 12/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 510
Ziya ErkusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2014 16:24
Merhaba, Fahri Bey gördüğümüz gibi önemli bir konu fazla ilgi görmedi ve tartışılamadı ve görüş az yazıldı. Önemli değil, eğer siz ikna oldunuzsa yada kafanızdaki soru işaretleri cevap bulduysa, konu amacına ulaşmıştır zaten.
Öncelikle, ben de size katılıyorum bakteri çatışması diye bir hastalık yoktur ama bakteri çakışmasının neden olduğu hastalıklar vardır. Sanırım bunda aynı fikirdeyiz. Damlama metodu,sadece su sıcaklıklarının eşitlenmesi için yapılır ki bu torbayı tankta yarım saat bırakırsanızda aynı işlemdir. Yani, damlatma su ile balık adapte edilmez.
Bu iki konuda mutabıkız.
İthal getirttiğim, akvaryumcudan aldığım yada hobiciden aldığım, tankıma ilk kez girecek balıklar için, paylaşacağım dediğim, balıklara uyguladığım yöntem ise şöyle :

1. Gelen balıkları poşetleri ile girecekleri tanka bırakıyorum ve yarım saat bekliyorum. Tank sıcaklığı ile geldikleri su sıcaklığı eşitleniyor.

2. Yarım saatin sonunda, balıkları bir kovaya kendi suları ile açıyorum.

3. 2 adet ayrı kap hazırlıyorum. Bu kap 5 litrelik su şişesinin ağız kısmı kesilmiş hali.

4. Kaplara koyacağım tanktan 4'er litre su dolduruyorum.

5. Tanktan aldığım çay bardağının 2/3'ü su içerisinde 1 adet PERMASOL eritiyorum.

6. Tanktan aldığım çay bardağının 2/3'ü su içerisnide 5 ml MİKOFİSH eritiyorum.

7. Çay bardaklarının birini bir kaba, diğerini diğer kaba boşaltıyor ve kapları pipetle karıştırıyorum.

8. Kaplar hazır olduktan sonra, balıkları kendi sularından kepçe ile ÖNCE PERMASOL lü suya alıyorum. 30 saniye banyo yaptırdıktan sonra yine kepçe ile alıp MİKOFİSH li suya koyuyorum. 30 saniye de orada banyo yaptırdıktan sonra, kepçe ile alıp, tanka koyuyorum.

Bütün yaptığım yukarıdaki işlemlerdir. PERMASOL balığın vücudundaki tüm bakteriyi sıfırlıyor ve dezenfekte ediyor. Tankınıza giren balık, sıfır bakteri ile girmiş oluyor. MİKOFİSH ise vücudunda yolculuğunda meydana gelen olumsuzlukları tedavi etmiş oluyor.

Sıfır bakteri ile tanka giren balık, stresede girmiyor. Bundan sonrasında ise dikkat edilmesi gereken konu, su değerlerinin stabil tutulması, yemlemenin çok çok az yapılması, ışıkların ilk 2 gün yemlemeden yemlemeye açılması ve balıkları strese sokacak durumların yaratılmamasıdır. 3. gün itibariyle balık tanka adapte olup,sağlıkla yaşamına devam ediyor.

Bu uyguladığım yöntem ile gelen ithal balıklarımdan( her ithalatta en az 50 trio geliyor), 1 tane bile kayıp vermedim. Adaptasyondan, bakteri çakışmasından dolayı meydana gelen bir hastalıktan balık kaybetmedim.

Sevgilerimle

Beğenenler: [T]111525,umitbalcin[/T][T]178865,ziyasenkaya[/T][T]189039,akyunus[/T][T]210057,Hakan564[/T]
Teşekkür Edenler: [T]153481,leovo[/T][T]210057,Hakan564[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fahrisinanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12342,1[/B]
Kayıt: 24/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1348
fahrisinanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2014 21:37
Teşekkürler.

Bu yazdığınızın bir kısmı sadece boş tanka balık koyarken yapılabilir.

Evdeki akvaryumunuza balık eklediğinizde ışığı yemlemeden yemlemeye açma yahut çok az yemleme gibi şansınız yok.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir