"Balığım ölüyor" derdi ve çözüm.


COOL.my.BALIKÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2014
İl: Afyon
Mesaj: 108
COOL.my.BALIKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2014 01:38
Arkdadaşlar hepimiz balıklarımzın ölmesinden şikayetçiyiz ama onların ölmemesi için yapmanız gereken bir takım şeyler var. Birincisi akvaryumda asla salınım yapacak (doğal taş  harici) süs akvaryumcularda satılan şeyler mermer parke peri bacaları süsü gibi. Bunların koyulması çok yanlış bir durum onların doğal ortamını örnek almak lazım.Öncelikle maddi durumum yok öğrenciyiz diyenler çam bitkisi önerimdir doğal silis kumun üstüne çam bitkisi ve dallı java moss yukarı doğru bakan ağaç gibi java mosslardan bunları koyabilirsiniz ortaya da doğal bir kaya doğal bir akvaryum zamanla filtreyede ihtiyacınız olmayacak.Bu işlemler balığın strese girmesini ve doğal ortamlırını oluşturmaya yeticek.Isıtıcı şart değil moli harici canlıdoğuranlar için.Kışın çok sıcak olduğunda 2-3 küp buz atmak iyi gelir akvaryumun boyutuna göre ama derece mutlaka edinmelisiniz. haftada bir kere maden suyu yani sodanın 3\1 kadarını asitini kaçırarak dökerseniz doğal ortam tamamiyle oluşacaktır.Mde suyunun içindeki minareller balıklara yararlı olacaktır ama asidini kaçırmak şartıylar.Suyun ph ıda bu konuda çok önemlidir ph 7 veya 7.5 olmaladır Türkiyedki çeşme sularıda bu seviyelerde.Bunlarda başka akvaryumun içine birşey katmayın özellikle mayalı co sistemleri asla büyük miktarda akvaryumun ph sıyla oynuyor bolca çam eledoae ve java size doğal ortamı sağlayacaktır.Salyongozları sakın öldürmeyin doğal ortamın oluşmasında büyük rol oynarlar.Fazla birşeye gerek yok doğal ortam için  bitki dışardan katılan madde kaya ve (maden suyunun gazı kaçırılıp konması haricindeki) sıvı asla ve asla koymayınız.Doğal ortam bu şekilde sağlanacaktır salyangozu akvaryuma koymanız sizin yararınıza olacaktır salyongozlar nitrat olayında da büyük rol oynarlar artık şeyleri yerler akvaryuma salyongoz koymanızda yarar var.Balık illa ölmiyecek diye bir şey yok eceli gelen ölür 2-3 ayda bir bir iki ölümden şüphelenmeyin 1 ay içindeki toplu olaylardan şüphelenin onlar normal durumdur.Yavruluk da asla kullanmayın.Arkadaşlar bunlara uyarsanız sorun kalmayacağına inanıyorum. |SAYGILARIMLA|






*

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MSAÇevrim Dışı

[B]10504,3[/B]
Kayıt: 24/03/2013
İl: Gaziantep
Mesaj: 2550
MSAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2014 01:59
Bir yıldan beri bu forumda okuduğum bildi edinmeye çalıştığım herşeyi tümünden bertaraf ettin. Komple beynimi sıfırlamam gerek. Filtreye gerek kalmayan bir akvaryum istiyorum. :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

COOL.my.BALIKÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2014
İl: Afyon
Mesaj: 108
COOL.my.BALIKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2014 03:39
Tamam işte bitkini ek salyongozunu çöpçünü koy bitkili ve doğal ortamı oluştur 2 en fazla 3 aya filtreye gerek kalmaz yazın küçük bir havamoturu çalıştırırsın çünkü sıcakta suyun oksijen tutması azdır. sadece yazın arada hava motorunu çalıştır bitkiler filtre görevini görürler onları pislikleri gübre olarak kullanırlar gübre olarak kullanmadıklarını salyangozlar temizler onlarında yemediğini vatoz ve çöpçüler temizler.Benim ayrı küçük 50 cmlik akvaryumum var ful bitki ve salyangoz birde frenatus filtreyi çalıştırmıyorum frenatus dışında balık yok şu anda ama sonra koyucam.Kardeşim sana bir proje ile filtresiz bir tank kurabiliriz. ;))COOL.my.BALIK2014-07-12 03:40:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertSoyumertÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2889
MertSoyumertÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2014 14:08
Merhabalar, bu konuyu okuyanlar olacağı için yanlış veya eksik olduğunu düşündüğüm birkaç noktayı kendi düşüncelerime göre düzeltmek ve açıklığa kavuşturmak istiyorum. Canlı doğuranlar üzerinden örnek vermişsiniz, ben de onlar üzerinden gideceğim. 
- Sıfır akıntıda balıklar yağ tutar, bunu bütün gün televizyon karşısında oturmamıza benzetebilirsiniz, zaten küçük alanda sarf edemedikleri enerjilerini atamazlar. Az da olsa akıntının şart olduğunu ve filtrenin gerekli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca filtresiz sağlıklı bir akvaryum için canlı yükünün çok çok az, bitkinin ve kumun çok çok fazla olması gerekiyor. 
- "maden suyu yani soda" demişsiniz, ikisi farklı şeylerdir, soda herhangi bir suya karbondioksit eklenmesiyle oluşur, maden suyu ise yeraltı sularından elde edilen çözünmüş mineral tuzları ve elementler içeren bir içecektir. 


Ayrıca bu forumdaki tartışmalarda halen tartışılan bir durum, ancak mineral ve element ekleme bakımından eklenecek maden suları balıklara pek yarar sağlamaz diye düşünüyorum, çünkü çok eser miktarda bulunur. Bitkiler ne kadar yarar sağlar bilemem. Maden suyu yerine birçok maddeyi içinde bulunduran Çankırı tuzunu öneririm. Şu konuda detayları var:

- Akvaryumunuza küp buz atmak gibi bir hata yapmayın, ani ısı değişimine yol açacaktır ve risklidir. Bunun yerine DIY fanlı soğutma sistemlerini araştırabilirsiniz. Isıtıcı ise eğer sobalı veya gece-gündüz farkı çok olacak bir yerde oturuyorsanız kesinlikle gereklidir, oturmuyorsanız da ben gerekli olduğunu düşünüyorum. 

Amacım "siz yanlışsınız ben doğruyum" demek değildir, dediklerimin %100 doğru olduğunu iddia etmiyorum, herkesin kendi işleyen doğruları vardır. Bunlar sadece benim düşüncelerim. Ayrıca kardeşim dediğiniz kişi sizden 10 yaş büyük birisi, sanırım gözünüzden kaçmış.
Saussure2014-07-12 14:09:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

COOL.my.BALIKÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2014
İl: Afyon
Mesaj: 108
COOL.my.BALIKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2014 02:08
Kardeşim beni anlamadın galiba ilk soruna cevap verim. Doğru sıfır akıntıda balıklar yağ tutar ama akvaryumumuz büyük olacak tabiki büyük bir alanda yağ tutma ihtimali? Daha fazla yüzme alanı yokmu. İkinci sorunuz maden suyu soda olayı:Bir Türk için maden suyu demek soda demektir ben Türk kültüründeki anlatım biçimiyle kullandım okuyan herkes bunu anlayacak kapasitededir.Ben Afyonluyum kızılay maden suyuda burada üretiliyor içindekileri okudum minareller karbondioksit su hemen açıklayayım sodyum (na+),potasyum (k+),magnezyum (Mg2+),kalsiyum (ca2+),bikarbanot (HCO3-).Çoğu balıklara yararlıdır karbondioksit dışında karbondioksit ph la aşırı oynar onuda "gazını kaçırma"terimiyle hallederiz. Bitkiler içinde aynı şekilde.Magnezyum,kalsiyum protein yani kılçık gelişimi büyüme için (bettalar labirentli olduğu için daha hızlı gelişim gözlenir).Tuz balıkların solungaçlarını yakar.İşkence çektirmeyelim.Son sorunuz bazı öğrenci arkadaşların maddi durumu zayıf siz ordaki ayrıntıyı kaçırmışsınız termometre bulundurun ve kontrol edin 1 buz attınız kaç derece düştüğünü görebileceğiz 1 buz kalıbı hemen 3-5 derece düşürmez tane tane kontrollu atarız.Son olarak size katılıyorum herkesin kendine doğrusu vardır en doğru olan şey ise doğruları birleştirip en doğru olanı bulmaktır.Abinin yaşının 33 olduğunu görmedim hata yaptıysam affola.Attığınız linkteki bir mesaj:"kvaryum tuzu diye satılan tuzların ne tuzu olduğu belli değil. Belki çok iyi bir tuz ancak bunu anlamamız mümkün değil."Tuz riskine girmesek. SAYGILARLACOOL.my.BALIK2014-07-15 02:13:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertSoyumertÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2889
MertSoyumertÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2014 06:39
[QUOTE=COOL.my.BALIK]Kardeşim beni anlamadın galiba ilk soruna cevap verim. Doğru sıfır akıntıda balıklar yağ tutar ama akvaryumumuz büyük olacak tabiki büyük bir alanda yağ tutma ihtimali? Daha fazla yüzme alanı yokmu. İkinci sorunuz maden suyu soda olayı:Bir Türk için maden suyu demek soda demektir ben Türk kültüründeki anlatım biçimiyle kullandım okuyan herkes bunu anlayacak kapasitededir.Ben Afyonluyum kızılay maden suyuda burada üretiliyor içindekileri okudum minareller karbondioksit su hemen açıklayayım sodyum (na+),potasyum (k+),magnezyum (Mg2+),kalsiyum (ca2+),bikarbanot (HCO3-).Çoğu balıklara yararlıdır karbondioksit dışında karbondioksit ph la aşırı oynar onuda "gazını kaçırma"terimiyle hallederiz. Bitkiler içinde aynı şekilde.Magnezyum,kalsiyum protein yani kılçık gelişimi büyüme için (bettalar labirentli olduğu için daha hızlı gelişim gözlenir).Tuz balıkların solungaçlarını yakar.İşkence çektirmeyelim.Son sorunuz bazı öğrenci arkadaşların maddi durumu zayıf siz ordaki ayrıntıyı kaçırmışsınız termometre bulundurun ve kontrol edin 1 buz attınız kaç derece düştüğünü görebileceğiz 1 buz kalıbı hemen 3-5 derece düşürmez tane tane kontrollu atarız.Son olarak size katılıyorum herkesin kendine doğrusu vardır en doğru olan şey ise doğruları birleştirip en doğru olanı bulmaktır.Abinin yaşının 33 olduğunu görmedim hata yaptıysam affola.Attığınız linkteki bir mesaj:"kvaryum tuzu diye satılan tuzların ne tuzu olduğu belli değil. Belki çok iyi bir tuz ancak bunu anlamamız mümkün değil."Tuz riskine girmesek. SAYGILARLA[/QUOTE]

Merhabalar, bu tür tartışmalar hepimize birşeyler katar, bu yüzden bildiklerimizi ortaya döküp elimizden geldiğince saygılı bir biçimde tartışma taraftarıyım.
Ben sadece canlı doğuran besledim (vatoz ve çöpçü hariç), o yüzden sadece canlı doğuranlar üzerinden gideceğim. İlk bu hobiye başladığımda kafam çok karışıktı, herkes başka bir şey diyordu. Lepisteslerim vardı ve herkes az akıntı sevdiğinden bahsediyordu. Ben de "az" kavramını biraz abarttım ve akvaryumu bitkiyle doldurdum, çok az akıntılı filtre taktım. 50 litreyi belki 1 kere bile çevirmeyen bir filtre. Forumdaki insanlar lepisteslerinden aldığı yavru sayısından bahsediyordu ve benim aldığımdan çok daha fazlaydı. Bir süre sonra adam gibi bir filtre taktım, tesadüf mü bilmiyorum ancak yavru sayısı zaman içinde arttı (dişim zaten yaklaşık 1 yaşındaydı, gençliğinden az doğurması söz konusu değildi), ayrıca büyüyen yavru erkeklerin kuyrukları düşük debiliye nazaran biraz daha uzun olmaya başladı, ki bunu akıntıya kesin olarak bağlayamam, ancak tek değişken akıntıydı. Canlı yemi, su değişimi, dekorlar, anneler-baba herşey aynıydı, sistemim başka lepisteslerle hala aynı mantıkta sürüyor. Ayrıca akvaryumun boyutunun çok fark edeceğini sanmam, akıntı onlar için spor yapmak gibi bir şey (fazlası elbette zarar). Benim akıntıyla ilgili deneyimim bu şekilde. Benim küçük alan dediğim 50 litre, 100 litre gibi değerler değildir, doğada yaşadıkları yerden yüzlerce kat küçük yerde yaşıyorlar ve doğada yaşadıkları yerde su durağan değil, buna göre evrimleşmiş /yaratılmışlar, hangisini kabul ediyorsanız. 
Soda/maden suyu ayrımında ise ben herkesin bildiğini sanmıyorum maden suyu/soda ayrımını. Sadece söylediklerinize ek olarak belirtmek istedim, çünkü maden suyu dediğiniz gibi yararlı mineral ve iz elementler içerirken soda sadece karbondiyotsikli su. Sadece küçücük bir ayrıntıydı, herkes bilmek zorunda değil diye belirtme ihtiyacı duymuştum. Ben de Ankaralıyım ve Beypazarı Maden Suyu Ankara Beypazarı yakınından çıkıyor. 
Maden suyunun bitkilere yararı hakkında birşey bilmiyorum, ancak daha önce belirttiğim gibi balıklar üzerinde çok etkisi olduğunu düşünmüyorum, zira 50 litre akvaryum üzerinden örnek verirsem mineral ve iz elementler bu akvaryuma çok az miktarlarda gelir. Daha önce belirttiğim gibi bu hala tartışılan bir konu, ben kesin haklıyım demiyorum. 
Tuz konusunda ise şunu söyleyebilirim: normal kaya tuzu dediğiniz gibi balıklar üzerinde stres yaratır. Ancak benim önerdiğin Çankırı tuzu mineral tuzudur, doğru miktarlarda konulursa sorunsuz bir biçimde bitkili akvaryumlarda ve içinde vatoz/çöpçü/salyangoz olan tanklarda kullanılabilir. Maden suyuyla katmaya çalışılan elementleri bu tuz sağlayacaktır, çünkü kendisi mineral tuzudur, kaya tuzu gibi verdiğim linkte belirtildiği gibi NaCl'den oluşmaz, içinde mineraller de bolca vardır . Eğer benim başta yaptığım gibi fazla para verip muadilini almak isterseniz aynı ürün şudur: 


Bu tuz DOĞRU MİKTARDA bitkiye de zarar vermez, DOĞRU MİKTARDA vatoz yavrularıyla kullandım, çöpçüyle kullandım ve bir zararı olmadı. Yani diyeceğim o ki yanlış tuz kullanımı balıklar üzerinde olumsuz etki bırakır, ancak bilinçli kullanım yarar sağlar.

Buz işini ise bence biraz araştırın, kesinlikle olmaz, balıklarınız hemen ölür demiyorum ancak çok kısa vadeli bir çözüm bu, bir işiniz çıktı, bütün gün evde kimse olmadı, kim atacak o buzları? Eğer Akdeniz gibi geceleri de aşırı sıcak bir yerdeyseniz geceleri bile duvarlar kalorifer gibi yanıyorsa kim gece buz atacak? Buz atmak bana günü kurtarmak gibi geliyor, uzun vadede düşünmek daha iyi olacaktır. Bilgisayar fanlı soğutma sistemleri o kadar da pahalı değil, bir araştırın isterseniz. 
".Attığınız linkteki bir mesaj:"kvaryum tuzu diye satılan tuzların ne tuzu olduğu belli değil. Belki çok iyi bir tuz ancak bunu anlamamız mümkün değil."Tuz riskine girmesek. SAYGILARLA" 

Attığım linkteki bu mesajı seçip kopyalamışsınız. Zaten ben size akvaryum tuzu diye satılan tuzlardan alın demedim, linkteki konu da zaten bunu yapmamanızı tavsiye ediyor zaten, belirtilen tuzdan kullanın diyor (bu tuz hangisi konuyu okusanız belki bilirdiniz), ben de mineral ağırlıklı bir tuz olan Çankırı tuzu, ona güvenmiyorsanız sırf Himalayalardan geldiği için pahalı olan Himalaya tuzunu (bu tuzu ilk defa öneriyorum), ona da güvenmiyorsanız paraya kıyıp Seachem LiveBearer Tuzunu kullanın diyorum.

Saussure2014-07-15 06:56:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

denizim20Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1898
denizim20Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2014 07:56
Konuyla ilgili yanlış bir bilgi var sanırım hiçbir salyangoz ya da çöpçü ile vatoz balık pisliği yemez.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir