BALIĞIM YUMURTA ALDI, NE YAPMALIYIM?


mustafatesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/11/2008
İl: Kayseri
Mesaj: 500
mustafatesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2009 22:50
[QUOTE=eskişehirlee]Merhaba
Benim akvaryumumun özellikleri şöyle
150x50x70(h) -
içindeki canlılar : 9 adet 3-10 cm  s.p.
10 adet 2-5 cm iceman
9 adet 3-8 cm yunus
6 adet 3-6 cm lelupi
2 adet 6 cm ahli
akvaryum 16 günlük yeni bir akvaryum
Şanslı birisiyim galiba s.p. nin birisi ağzına yumurta alalı 12 gün oldu
herşey normal gözüküyor.
2. sarı prensesimde ağzına yumurta alalı 3 gün oldu
derken ahli de ağzına yumurta aldı 3 gün oldu.
Şimdi yaklaşık 8-10 gün sonra ilk s.p yavuları gelecek.
Benim küçük 50 lt. kadar ikinci bir akvaryumum da var . Anneyi 1-2 gün sonra oraya mı alsam ? Yoksa şu anki  akvaryumun  Sağ köşesini içerdiden pvc sineklik tülüyle bölüp anayı oraya mı alsam.
Hangisini tavsiye edersiniz.
ikinci problemde
inşallah bi terslik olmadan ilk yavruları aldıktan sonra ikinci s.p yavrularını aynı alana koysam sorun olurmu 9-10 gün araları olacak.
Ve ahli yavrularını da aynı yere koysak sorun çıkar mı.
tabi bunları annelerinden ayırmayacaksak anneleri diğerlerinin yavrularına zarar verir mi
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
 
[/QUOTE]
 
 
 
 
Bu linklerdeki makaleler işinizi yarayacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vatesÇevrim Dışı

Kayıt: 04/09/2008
İl: Bursa
Mesaj: 79
vatesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2009 22:51
[QUOTE=Erdal Hoca]...
 
1- Yumurta alan dişiyi hemen aynı gün ya da kuluçkanın ilk günlerinde ayırmayı ben doğru bulmuyorum. Çünkü kuluçka dönemi uzun bir süreç. Annenin bu dönemi baştan sona 7-8 lt lik bir hacimde geçirmesi doğru değil. Çünkü anne çok fazla strese girecektir. Bunun yerine akvaryum dekorunuzu bol kayalık yapabilirsiniz. Böylece anne balık  kayalıklar arasına saklanıp daha huzurlu bir ortama kavuşur.
 
3-Balık yakalamak özellikle Malawi ve Tanganyika besleyenlerin ortak problemlerindenKahkaha Çünkü dekoru kayalık yapmak zorundayız ve böyle bir dekorda balık yakalamak da bazen işkence olabiliyor. Karanlıkta yakalamaktan kastımız şu: Akvaryumun olduğu odadaki tüm ışıkları en az 2-3 saat kapalı tutup balıkların uyumasını bekliyoruz. Sonra odanın ışığını yakıp mümkün olduğunca kısa sürede istediğimiz balığı yakalamaya çalışıyoruz. Eğer çok fazla kayalık varsa bu öneri de bazen işe yaramıyor.Sikkin Çünkü balıklar uyumak için kayaların arasını tercih ediyor...Bu durumda ben,  ışıkları kapatmadan dekoru  elimden geldiğince azaltıp öyle beklemeyi tercih ediyorum.Artist ...[/QUOTE]

Öncelikle cevaplarınız için çok teşekkürler.
:)
Hocam ben sanırım biraz heyecanlandım. Balığı ayırmış bulundum. 1-2 gündür küçük akvaryumda ama bu geçici. İnşallah bir haftaya kadar yeni yavruluğum hazır olacak. Camları kestiriyorum. (Yaklaşık 40 litre düşünüyorum. Yeterli olur mu?) Balık dediğiniz gibi strese girdi sanırım. Yukarı aşağı yüzüp duruyor. Bu bir hafta ona zarar verebilir mi?

Balık yakalamaya gelince. Gerçekten dekorlardan dolayı balıkları yakalamak işkence oluyordu ama onu da komik bir yöntemle aştım. :) Balıkları yakalamak için kullanacağım kepçeyi akvaryumun içine dekor gibi yerleştirdim. Uzun bir süre orada kaldı. Bilemiyorum tam ama belki bir gün kalmıştır. Balıklar başta çok korkmuşlardı ama sonra alıştılar. Sonra yakalamak için kepçeyi kullandığımda eskisi gibi kaçmadılar. Kolayca yakaladım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erdal HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,10749[/C]
Kayıt: 01/05/2006
İl: Mugla
Mesaj: 5228
Erdal HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2009 08:19

Volkan Bey, balığınızın yumurta aldığı tarihi net olarak biliyor musunuz? 19-20. günden önce kolay kolay bırakmaz yavrularını. Bence bir an önce yavruluk olarak kullanacağınız akvaryumu yaptırın. O yapılıncaya kadar da dişi balık ana tankta dursun.

40 lt yeterli olur mu? Bu biraz da kaç dişi balığınızın olduğuna, sürekli yavru almayı isteyip istemediğinize bağlı..3-4 dişiniz peş peşe yumurta alırsa elbette 40 lt de yaterli olmazTebessüm

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

çelmeÇevrim Dışı

Kayıt: 18/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 45
çelmeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2009 16:06
Erdal bey; bilgileriniz ışığında ağzına yumurta almış olan sarı prensesimden dün gece itibariyle yavru almış bulunmaktayım.Şahane bir duygu.Size tekrardan teşekkür ederim.Anneyi kusturmadım kendinin bırakmasını bekledim. dün gece biraz ilgiden sıkılmış olucak tekrar ağzına aldı.Tebessüm Ama bir problem yok bu sabah tekrar bırakmıştı. Şimdi anne ve yavrular 10 litrelik  yavru akvaryumunda. Anneyi biraz güçlendirmek için bir süre daha burada beslicem, yavruları  ise(pilati yavruları için almış olduğum)sera vipan baby ile besliyorum(temel yem yazıyor) bu yem yeterlimidir? Bir sorum daha var demasonilerden biri de yavru aldı. 4-5gün oluyor. Bu demasoniyi de 10ltlik tanka alsam herhangi bir sorun olur mu?(sarı prenses ve yavrular için yada demasoni için?)Tekrardan teşekkürler. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erdal HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,10749[/C]
Kayıt: 01/05/2006
İl: Mugla
Mesaj: 5228
Erdal HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2009 23:50
Mert Bey, ben de size teşekkür ederim.Ayrıca sarıprenses yavrularınız için de tebrikler.Tebessüm
 
Anneyi 1 hafta kadar güzelce besleyin. Ancak bu arada yemi fazla atıp su değerlerini bozmamasına da özen göstermelisiniz. Sera Vipan Baby hakkında bilgim yok. Ancak, yavrular keselerinden kurtulmuşsa Malawi türleri için kullanılabilecek yemleri toz haline getirerek ve çok çok az bir miktarda yavrulara verebilirsiniz. 
 
Yavruların bakımıyla ilgili olarak aşağıdaki link size yol gösterecektir.
 
 
 
 
Demasoniyi yavru tankına almanızı tavsiye etmem. Yavrular ve anne sarıprenses için problem olmasa da demasoni strese girecek ve rahatsız olacaktır. 4-5 günlükse zaten çok erken olur. Bence demasoniyi 13. günden sonra 5 lt lik bir pet şişeye kusturabilirsiniz. Yalnız, ağzı çok küçük bir balıktır. Kusturma işlemi demasonide daha da özenle yapılmalıdır.
 
Saygılar,
 
Erdal Hoca2009-04-07 23:57:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

çelmeÇevrim Dışı

Kayıt: 18/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 45
çelmeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2009 03:20
Link için teşekkürler Erdal Bey, linkteki yem listesinde Sera Vipan geçiyor. Sanırım Sera Vipan Baby onun toz hali oluyor. Şimdilik Vipan baby i gayet güzel tüketiyorlar ama önerinizi de değerlendirip diğer yemden de ezip vericeğim. ayrıca kabuksuz satılan artemia da arıyacağım. "yavrular keselerinden kurtulmuşsa" demişsiniz. Kusura bakmayın ben daha acemiyim ilk yavrularım. Keseden kasıt nedir bilmiyorum. Ancak yavrular yüzer halde gayet sağlıklı görünüyor.Thumbs%20Up
 Demasoniye gelince açıkçası kusturma taraftarı değilim. Çünkü gerek ben gerek balık oldukça tecrübesiz.(Balığın ilk yavrulamasında kusturmanın doğru olmadığını önceki yazılarınızda okumuştum.) Ayrıca sizinde belirtiğiniz gibi balık baya küçük becerebiliceğimi sanmıyorum. O yüzden kusturmaya hiç kalkışmıyım ben.Sikkin
 Benim önerim şöyle olucak;14.-15.günler gibi demasoniyi yavru tankına ayırsam, sarıprenseside ana tanka alsam olur mu?Ne dersiniz? Yavrulara bir zararı olur mu demasoninin?(Malum agresif türlerTebessüm)

Tekrardan ilginize teşekkür ederim! Saygılar benden.
çelme2009-04-08 03:21:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kzanÇevrim Dışı

Kayıt: 01/02/2009
İl: Manisa
Mesaj: 14
kzanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2009 20:05

100 lt lik akvaryumda 1e 3d sp besliyorum 3 tane de küçük ashai var. Sp lerden biri 6 gün önce ağzına yumurta aldı ve bunu farkettiğim an aynı akvaryumun 1/3 üne denk gelecek şekilde cam ile bölüp buraya aldım erkek rahatsız ediyordu çünkü. Bugün de diğer bir dişi yumurta aldı ancak erkek o kadar da rahatsız etmiyor dekor içinde saklanabiliyor zaten ama ilk yavruları o yüzden yutmasından korkuyorum. Bu iki dişiyi alanlarını büyüterek camla ayrılmış kısma almalımıyım yada ikisinin de strese girmemesi için camı kaldırıp dekor içinde saklanmalarına mı izin vermeliyim. İlk kez yavru alacağım için kayıp yaşamak istemiyorum aslında. Son olarak dişi sp nin ağzına yumurta alması döllendiği ve ayırılabileceği anlamına gelir mi? yani ağzına yumurta almış olmasına rağmen henüz döllenmemiş olabilir mi? eger öyleyse döllenme için ne kadar beklemeliyim. Şimdiden teşekkürler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrttrnÇevrim Dışı

Kayıt: 26/08/2007
Mesaj: 50
mrttrnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2009 22:18
erdal bey teşekkür ederim. Yunus yavruları hareketlendiler. 1 hafta sonra keselerden kurtulur. Bugun bir sarı prenses ağızına yumurta aldı. Diğer balıklar rahatsız etmiyor o diğerlerini rahatsız ediyor yani çok ama çok hareketli . Ilk yumurtası olduğu için yutmasindan korkuyorum. Yavru akvaryumuna almayı düşündüm orda 10 keseli yunus var nasıl yapabilirim. Yutar mi acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erdal HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,10749[/C]
Kayıt: 01/05/2006
İl: Mugla
Mesaj: 5228
Erdal HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2009 09:41
[QUOTE=kzan]

100 lt lik akvaryumda 1e 3d sp besliyorum 3 tane de küçük ashai var. Sp lerden biri 6 gün önce ağzına yumurta aldı ve bunu farkettiğim an aynı akvaryumun 1/3 üne denk gelecek şekilde cam ile bölüp buraya aldım erkek rahatsız ediyordu çünkü. Bugün de diğer bir dişi yumurta aldı ancak erkek o kadar da rahatsız etmiyor dekor içinde saklanabiliyor zaten ama ilk yavruları o yüzden yutmasından korkuyorum. Bu iki dişiyi alanlarını büyüterek camla ayrılmış kısma almalımıyım yada ikisinin de strese girmemesi için camı kaldırıp dekor içinde saklanmalarına mı izin vermeliyim. İlk kez yavru alacağım için kayıp yaşamak istemiyorum aslında. Son olarak dişi sp nin ağzına yumurta alması döllendiği ve ayırılabileceği anlamına gelir mi? yani ağzına yumurta almış olmasına rağmen henüz döllenmemiş olabilir mi? eger öyleyse döllenme için ne kadar beklemeliyim. Şimdiden teşekkürler.

[/QUOTE]
 
 
İlker Bey, öncelikle tebrikler. Akvaryumu cam ya da başka bir şeyle bölerek anneyi ayırmak da yöntemlerden birisi elbette.  Sarıprensesler Malawi türleri içinde yumurtalarına en sadık türlerden birisidir. O nedenle kolay kolay yumurta atmaz.
 
Akvaryum boyutlarınızı bilmediğim için 2 dişiyi de aynı yere koymak istemenize net bir şey söyleyemiyorum. Dişilere kalan alan yeterliyse,  yeteri kadar kayalık varsa bir arada durabilirler. ANcak küçük bir alanda kuluçkadaki 2 balığı sıkıştırmak ikisinin de strese girmesine sebep olabilir.Eğer erkek balığınız yumurta alan dişiyi çok fazla rahatsız etmiyorsa şimdilik ana tankta kalabilir.
 
 
Ağızda kuluçka yapan hangi balık olursa olsun döllenmemiş yumurtları 2-3 gün içinde atacaktır.
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrttrnÇevrim Dışı

Kayıt: 26/08/2007
Mesaj: 50
mrttrnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2009 17:37
Bende çok soru sordum(!)
Sarı prenses yavru aldı karma akvaryumda kalsa(mücevher ve yunus var) yavruları çıkarınca diğerleri yermi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erdal HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,10749[/C]
Kayıt: 01/05/2006
İl: Mugla
Mesaj: 5228
Erdal HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2009 09:27
[QUOTE=mrttrn]Bende çok soru sordum(!)
Sarı prenses yavru aldı karma akvaryumda kalsa(mücevher ve yunus var) yavruları çıkarınca diğerleri yermi?[/QUOTE]
 
 
 
Hiç affetmez, yerTebessüm Anne dışındaki tüm balıklar yavruları yemek için fırsat kollayacaktır.
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erdal HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,10749[/C]
Kayıt: 01/05/2006
İl: Mugla
Mesaj: 5228
Erdal HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2009 10:23
[QUOTE=çelme]
 
...........
"yavrular keselerinden kurtulmuşsa" demişsiniz. Kusura bakmayın ben daha acemiyim ilk yavrularım. Keseden kasıt nedir bilmiyorum. Ancak yavrular yüzer halde gayet sağlıklı görünüyor.Thumbs%20Up 
 ......
 Benim önerim şöyle olucak;14.-15.günler gibi demasoniyi yavru tankına ayırsam, sarıprenseside ana tanka alsam olur mu?Ne dersiniz? Yavrulara bir zararı olur mu demasoninin?(Malum agresif türlerTebessüm)

Tekrardan ilginize teşekkür ederim! Saygılar benden.
[/QUOTE]
 
 
Aşağıdaki fotoğrafta keseli yavrular var.Tebessüm
 Balık keseden kurtulana kadar serbest yüzüşe geçemez ve bu dönemde balıklara yem verilmemelidir.
 
 
 2. sorunuza gelince.... Daha önceki sarıprenses yavruları,  yeni çıkan ( daha doğrusu  çıkacak olan ) yavruları rahatsız edip hatta öldürebilir de...
 
 
Saygılar,
Erdal Hoca2009-04-12 10:26:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrttrnÇevrim Dışı

Kayıt: 26/08/2007
Mesaj: 50
mrttrnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2009 11:04
Erdal Bey,
Geç cevap yazdım kusura bakmayın ayrıca şuana kadar verdiğiniz bilgiler bana çok yardımcı oldu;size gönülden teşekkür ederim.
Not:sp 2. gün yumurtaları yuttu;yunuslardan 9 keseli yavru kaldı gayet sağlıklı. MAŞALLAHTey%20TeyBig%20smile

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eskişehirleeÇevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 131
eskişehirleeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2009 12:20
Arkadaşlar tekrar merhaba
S.P. im ağzında yumurtayla 17 gündür ana akvaryumdaydı. Herşey yolundaydı. Dün işten geldiğimde balıklarda bir problem gördüm. Hepsi kayaların arasında kimisi üstlerde bi tuhaf haldeydiler.Yem yemeye bile gelmeden sık sık nefes alıp veriyorlardı.
Baktığımda hava moturunun fişi çıkmış olduğunu gördüm. Zannedersem havasız kalmışlardı. HAva motorunun son kademe açtım. 2 saatliğine dışarı çıktım.Geldiğimde s.p. nin ağzının boş olduğunu gördüm .Dışarı çıkmadan var mıydı ağzında hatırlamıyorum.
Anne orta yaşlı tecrübeli bi anne. Bundan önce defalarca yavru verdi.Büyük boylu zannederem 12-13 cm var. Yumurtaların kimisi canlanıyorduda.
Yutmuş mudur?
Yoksa atmış mıdır yumurtaları?
Sebebi ne olabilir?
Akvaryum 450 lt.


 
 
Erdal Hoca2009-04-13 12:07:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir