Balık davranışlarının renklerine etkisi
[QUOTE=reis]
Malawi türlerinin tüm davranış şekillerinin aslında renkleri ile alakalı olduğunu farklı bir konuda paylaşırız.
[/QUOTE]
Merhaba arkadaşlar, başka bir konuda Sn.Uğur TUNÇ’un bu cümlesine istinaden böyle bir konu açma gereği duydum.Sadece malawi değil tüm balıklarımızın davranışlarının renklenmelerine etkilerini zaten az çok biliyoruz, ama bunu daha ileri seviyede tartışırsak faydalı olacağını sanıyorum.
Ben kendi gözlemlerimden strese girmiş erkek ile pasif erkek arasındaki farkı yazmaya çalışacağım.Tabi söylediklerim kesinlikle doğru olmayabilir, bunu tartışarak bulacağız.
Strese girmiş erkek ile pasif erkek arasında farklılıklar olduğunu düşünüyorum. Elbette strese giren her balık gibi, strese giren erkekte renklerini saklar, kimi balıkta bu kararma, kimisinde kısmi renk değişikliği şeklinde olabilir.Ama strese giren balık, pasif balıktan çok daha değişik davranışlarda bulunabilir.Örnek vermek gerekirse; strese giren balık,kuytu köşelere çekilir,ortalıkta dolaşmaz ve yemek bile yemeyebilir.
Pasif erkek ise, normal davranışları ile stresli balıktan çok farklıdır. Yani baskın erkek tarafından kabul görmüş, ortalıkta rahatlıkla gezebilen,yemek yiyebilen, bazende baskın renklerini gösterebilen, erkeklerden bahsediyorum.. Ve bu tür erkekler sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürerek,kimi zaman baskınlığı bile ele geçirdikleri görülmüştür...
Bu arada bu söylediklerim ideal akvaryum şartları altında olabilecek davranışlardır.Eğer siz 10-15 balıklık bir koloniyi 100 litrelik bir tanka sıkıştırırsanız elbette ölümler ve diğer olumsuzluklar kaçınılmazdır.
Tüm bu söylediklerimden yola çıkarak; Stresli balık ile pasif balık arasındaki farkın çok daha iyi anlaşılmasını umuyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gökhan dostum paylaşım güzel olmuş gerçekten. Bu konunun tartışılmasının faydalı olacağı konusunda san ve Uğur abi'ye katılıyorum.
Ben sadece malawi özelinde değil, akvaryum hobisi konusunda çok tecrübeli değilim biliyorsunuz. Ancak elimden geldiğince araştırmaya ve öğrenmeye çalışıyorum.
Aslında biliyorsun doğada pasif erkek diye bir kavram yok. Alfa erkek/alfa dişi ve diğer sürü üyeleri vardır. Bu hayvanlar kendilerine rakip gördükleri anda var olan diğer erkek ve dişileri sürüden kovar veya yok ederler...
Bizim akvaryumlarımızda beslediğimiz balıklar pek süre balığı değiller tabi, ama sosyal canlılar ve bizim tanklarımızda bizim izin verdiğimiz şartlarda sürdürüyorlar yaşamlarını. Yani alfa erkeği onları kovamıyor tamamen. Bu durumda da tankın ve içerisindeki balığın özelliklerine göre davranışlar sergiliyor. Hacim yeterli değilse maalesef sonu ölüme kadar gidebilen olaylar yaşanıyor.
Ancak türün davranış biçimi de çok önemli. Benim tankımda 3 adet saulosi erkeği var ve birbirlerine ciddi bir zarar vermediler bugüne kadar. Sadece alfa erkek diğer 2 erkek balığın renklerini göstermesine veya dişilerle çiftleşmesine izin vermiyor. Ancak 325 litreye girdiklerinden beri diğer erkekler renklerini sergilemek konusunda çok daha cömertler eskiye göre.
Çok uzattım belki kusuruma bakmayın. Dediğim gibi tartışılması gereken bir konu.
Herkese sağlıklı balıklar, iyi seyirler dilerim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir