Balıklarda Bölgeciliği Nasıl Engelleriz?


aktivistmegaÇevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2020
İl: Çanakkale
Mesaj: 32
aktivistmegaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2021 22:45
Merhaba arkadaşlar,dekorlar,bitkiler,kum vs. içindeyken 100 lt su alan akvaryumum da 1 ramirezi,3 çöpçü,1 cae(yosun yiyici), 5 adet gül tetra diğer adıyla süslü tetra, 4 adet ufak boy (1 tl büyüklüğünde) melek balığı,3 adet colombia tetra balıkları var. Bu balıklardan süslü tetralar bir süre sonra agresifleşip diğer balıklara saldırmaya başladılar. 1 tane dişi balon molly balığını daha sık olarak dürtmeye başladılar ve hemen ertesi günü balık ölmüştü.Bende hemen karantina akvaryumuna ayırdım süslü tetraları. Ayrıca Cae (yosun yiyici) 'de aşırı bölgecilik yapmaya başlamıştı onu da ayırdım (ciklet akvaryumları için uygun olduğunu sonradan öğrendim). Ancak şimdi de ramirezi balığım diğer balıkları bölgecilik yaparak kovalamaya,ısırmaya başladı.Yani bölgeci olan Cae'yi çıkartınca onun bölgesini ramirezi devralmış oldu. Akvaryumda aksilikler peş peşe geldi anlayacağınız. Öncelikle ilk sorum; "bütün balıklar çiftleşme zamanlarında agresifleşiyor" deniliyor ancak hangi balığın hangi zamanda çiftleşme dönemi olduğunu nereden bileceğiz? Çiftleşme dönemlerinde ayırıp daha sonra akvaryuma tekrar eklesek sorun çözülür mü diye soracağım ama her çiftleşme döneminde sürekli akvaryumdan akvaryuma balık aktarmak uğraşılacak gibi değil ayrıca çiftleşme dönemindeki balıkları fark edip ayırana kadar bu balıkların diğer balıkları öldürme riski de var. Bu durumda ayırmaya gerek kalmadan yapabileceğimiz bir şey var mı? Mesela tek tür balık baksak yine bu çiftleşme dönemlerinde ölümcül saldırılar oluyor mu balıklar arasında? Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.[EDIT]aktivistmega,2021-01-07 00:15:16[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Alpb9Çevrim Dışı

Kayıt: 30/12/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 204
Alpb9Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2021 21:06
Tetraları tek tür olarak sürü yapmanızı öneririm ve cae asya türüdür. Balıklarınızın aynı bölgeden ve uyumlu olmasına dikkat edin. Ramirezi tek başına strese girecektir yanına 1 adet daha ramirezi koyun. Akvaryumun dekorunu köklerle ve kuru yapraklarla tasarlarsanız ve uygun balıkları bir arada tutarsanız kavga sonlanacaktır. Örneğin 100 litrede 2 ram 12 neon 2 cüce vatoz 5 6 cory uygun olacaktır. Tabi dekorlarınız fazla ise neonu 8 e de indirebilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OgretmenÇevrim Dışı

Kayıt: 20/12/2019
İl: Kocaeli
Mesaj: 45
OgretmenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2021 22:23
Cea lar çok bölgeci bir balık. Belli bir süreden sonra yeme alışıyor ve yemleme sırasında çok agresifleşiyor. Onun yerine cüce vatoz almak daha iyidir. Ramirazi de bende bir adetti ve cea, ramiraziyi sürekli kovalıyordu. Ama ölümüne kovalıyordu. Nefes aldırmıyordu adeta. Belli bir süreliğine şehir dışına çıkmıştım. Arkadaş bakıyordu balıklara. Geldiğimde ramiraziden eser yoktu. O da ne olduğunu bilmiyor. Kim vurduya gitti.

Teşekkür Edenler: [T]227556,aktivistmega[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mmematiÇevrimiçi

Kayıt: 06/10/2020
İl: Çanakkale
Mesaj: 502
mmematiÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2021 14:33
Maalesef akvaryumda ne kadar çok tür o kadar sorun. Birde sürü olarak bakılması gereken balıkların az sayıda tutulmasıda agresifliğe yol açabiliyor bence 2-3 türe düşürün sürü balıklarını da en az 6-8 li bakınız.

Teşekkür Edenler: [T]227556,aktivistmega[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erkanmaziciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1090
erkanmaziciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2021 15:48
Öncelikle başlığa cevap vereyim,
balıklarda bölgeciliği nasıl engelleyebiliriz?
Cevap; engelleyemeyiz.
Balığın doğası bu. Bizim bir canlının doğasını değiştirme gibi bir yeteneğimiz yok.

100 litre bir akvaryum için fazla tür almışsınız. Asıl sorun Melek'lerdedir. Şu an küçük olmalarının bir önemi yok, kısa sürede büyürler ve asıl bölgeciliği o zaman görebilirsiniz.

Gül Tetra'ların diğer balıkları kovalaması nadir bir durumdur. Belki dişi Moli yavrulayacaktı, o haylazlar yavruların peşinde idi. Normalde bir Moli'yi öldürecek kadar saldırmazlar. Tabii balığınız Gül Tetra değil de Serpae Tetra ise durum farklı. Onu kontrol ediniz. Serpea Tetra biraz saldırgandır, cesaret bulurlarsa yavru Melek'lerin de yüzgeçlerini, kuyruklarını tırtıklayabilirler.

Huzurlu bir akvaryum kurmak istiyorsanız bu mümkündür. Öyle üreme zamanı çıkarıp daha sonra geri koymak pek uygulanabilecek bir iş değil. Doğru tür ve doğru sayıda balıkları seçerek huzurlu bir akvaryum kurabilirsiniz.

Beğenenler: [T]227556,aktivistmega[/T]
Teşekkür Edenler: [T]227556,aktivistmega[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir