BETTA HAKKINDA HERŞEY BURADA


OSMAN_64Çevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 16/09/2006
İl: Usak
Mesaj: 55
OSMAN_64Çevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2007 10:03
Betta splendens

Betta'lar içerisinde en tanınmışı ve en güzellerinden biri Betta splendens'tir. Betta splendens dışında bilinen yaklaşık 50 civarında Betta türü vardır. Betta dimidiata, Betta rutilans, Betta prima, Betta imbellis vs. Bu balıklar Siyam ve Malezya kökenlidirler. 18 - 32 °C sıcaklıklarda yaşayabilirlerse de en uygun sıcaklık 25 - 27 °C dir.

Bettalar küçük boyutlu balıklardır. Erkekler 6 - 6,5 cm. kadar olurlarsa da dişileri biraz daha küçük boyutlBu balıklar labirentli balıklardandır. Yani ihtiyaçları olan havayı direk olarak havadan alıp labirentleri sayesinde gerekli oksijeni elde edebilirler. Bu nedenle her ne kadar tavsiye edilmese de fanusta beslenebilecek tek balık türüdür denilebilir. Diğer labirentli balıklardan Gurami türleri de bu bağlamda fanusta beslenebilirler ancak gerek daha hareketli olmaları ve gerekse de daha büyük yapıda olmaları açısından fanusta beslenmemelidirler. En iyisi küçük bir akvaryumda bir adet Betta beslemektir. Betta erkekleri birbirleri ile kavga ettiklerinden dolayı ayrı tutulurlar. Dişiler ise kendi içlerinde bir arada tutulabilirler. Üreme zamanları dışında dişi ve erkek Betta'yı da bir araya koymak tehlikeli olabilir. Bir dişi bir erkek Betta aynı tankta beslenmek isteniyorsa 25-30 Litrelik bir akvaryum iyi bitkilendirilmeli ve dişinin saklanabileceği bir çok girinti, çıkıntı, oyuk oluşturulmalıdır. Çünkü yumurtlamak için hazır olmayan Betta dişisi erkek tarafından zorlanır ve bu sırada da hırpalanabilir. Bu nedenle akvaryumda sığınabileceği alanlar olmalıdır. Ancak bu tavsiye edilen bir uygulama değildir. Çünkü erkeğin dişiyi aşırı derecede hırpalaması her zaman imkan dahilindedirudur.
ERKEK BETA
Erkek Betta

Dişi ve erkeklerin birbirlerinden ayırt edilmeleri çok kolaydır. Erkekler çok gelişmiş yüzgeçlere sahiptir ve renk olarak daha parlak ve güzeldirler. Dişiler ise daha soluk renkli balıklardır. Yüzgeçleri erkeklere oranla çok daha az gelişmiştir.

DİŞİ BETA
 
Betta üretimi kolay olmakla beraber bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Üretim için 35-40 litrelik bir akvaryum yeterlidir. Bu akvaryum 15 cm.'ye kadar su ile doldurulur. Sıcaklığın 25 - 27 °C olması sağlanır. Su üstü bitkilerinden koyulma imkanı varsa iyi olur. Havalandırma ya da filtreleme yapılmaz çünkü bu işlemler erkeğin yapacağı yuvayı bozabilir. Bu şekilde hazırlanan akvaryum bir cam ile iki bölüme ayrılır ve büyük bölüme erkek diğer bölüme de dişi Betta yerleştirilir. Dişi ve erkek camın arkasından birbirlerini görürler. Hazır olan erkek yuva yapmaya başlar. Bu yuvanın malzemesi erkeğin ağzı ile aldığı havayı tükürük benzeri bir madde ile sararak oluşturduğu köpüklerdir. Bu köpüklerden yaklaşık 2 cm. kalınlığında ve 10 - 12 cm2 alanında bir yuva teşekkül eder.Erkek Betta yuva yapımından sonra camın ardından dişiye kur yapmaya başlar. Dişi de yumurtlamaya hazırsa bu hareketlere karşılık verir. Dişinin hazır olduğu karnının şiş olması ve renklerinin daha da belirginleşmesinden anlaşılabilir. Bu durumda artık aradaki camı kaldırmanın zamanı gelmiştir. Bundan sonra erkekle dişi arasında dansa benzer çiftleşme hareketleri olacaktır. Erkek kıvrılarak yuvanın altına doğru çektiği dişiyi sarar ve bu sırada dişi yumurtları döker. Erkek bu yumurtaları hemen dölleyerek tek tek köpük yuvaya yerleştirir. Daha sonra aynı işlemler tekrar edilir.Yumurtlama bir kaç saat sürer. Yumurtlamanın bittiği anlaşıldığında dişi akvaryumdan çıkarılmalıdır. Çünkü yumurtaları korumak isteyen erkek dişiyi yaklaştırmak istemez ve oldukça da hırpalayabilir. Yumurta sayısı 100 - 500 arasındadır. Bu andan sonra yumurtaları korumak erkeğin görevidir.
 
BETALARIN DANSI
 
Bu dönemde erkek yumurtalara büyük özen gösterir. Yuvadan düşen yumurtaları yakalayarak tekrar köpük yuvaya yerleştirir. Yumurtalardan yavruların çıkması 30 - 36 saat kadar sürer. Yavrular çıkmaya başladığında erkek de akvaryumdan uzaklaştırılmalıdır. Çünkü yavrularını yiyebilir. Yumurtadan yeni çıkan yavrular oldukça hassastırlar. İlk 2 - 3 gün kendi yumurta sarılarını tüketirler. Daha sonra yem almaya başlarlar. Çok küçük yapılı olduklarından dolayı her yemi alamazlar. İlk günler çok iyi haşlanmış yumurta sarısı ve infusoria'lar verilebilir. Biraz daha büyüdükten sonra yumurtadan yeni çıkmış Artemia salina ve çok ince toz yem yiyebilirler


YUMURTADAN ÇIKMAK ÜZERE OLAN YAVRULAR
 
Yavruların kaldığı akvaryumun üstü kapalı olmalıdır. Böylece akvaryum suyu ile dışarıdaki havanın birbirine yakın sıcaklıkta olması sağlanır. Çünkü yavrular dışarıdan hava almaya başladıklarında bu havanın soğuk olması çabuk hastalanmalarına neden olur. Yavruların gelişiminde 3. hafta en önemli dönemdir denilebilir. Zira bu haftada balıkların labirentleri gelişmektedir. 1 sene sonucunda yavru Bettalarımız erişkin ve türünün özelliklerini yansıtan birer balık olacaktır.
 
http://www.aquarist.gen.tr/betta.htm sitesinden alınmıştır.

OSMAN_642008-02-01 01:02:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fkarakaserÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13070,2[/B]
Kayıt: 30/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2406
fkarakaserÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2007 11:28
Merhaba,
 
 
Yazınızla ilgili Uzmanlarımızdan Sn. Tolga Kuloğlu'nun sitesini kaynak olarak göstermeniz gerekmektedir..
 
Saygılarımla,
fkarakaser2007-08-14 11:30:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir