Betta mi bu sartlarda üretebilirmiyim?
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2007 18:53
Merhaba arkadaslar ben elimde bulunan betta baligimi üretmek istiyorum ama forumda yazilanlari yapcak maddi olanaklari saglayamiyorum.Size akvaryumumun fotograflarini gösteriyim acaba bu sartlarda veya yapabilecegim basit bir hamleyle üretme yapabilirmiyim??Akvaryumda bir adet erkek betta , iki adet disi betta, 2 adet plati , 3 adet black molly ve 3 adet lepistes var haa unutmadan 3 adette neon var, Ic filtre , isitici , resimlerdede görülecegi gibi bir kac dekor var.Lütfen betta hakkinda uzman olan arkadaslar bana bu baliklari sifir maliyete yakin bi sekilde üretmem icin yardimci olun.
ayrica belki birlestirmede yardimci olur diye elimdeki iki adet yavruluguda göstermek istedim.
Dün erkek bettanin kuyruk bölümünün hirpalandigini ve bazi parcalrinin koptugunu gördüm bende onu plastik yavruluga aldim su anda.Sanrim disi bettalardan biriyle kavga etti.Su anda cok agresif yavrulukta olmasina ragmen önünden gecen bütün baliklara saldirmak istiyor acaba nedendir?
Arkadaslar ben gercekten bu güzel baligi üretmek istiyorum baska bir akvaryum almadan (maddi durum yetersizligi) mesela plastik yavruluktan bir tane daha aslam orayada disiyi koysam üretim gerceklestirebilirmiyim?
Sicaklik su adna 27 derece ve erkek agresif , köpük yapma gibi bir durumuda yok. :(
Arkadaslar betta hakkinda uzman olan biri bana yardim ederse cok sevinirim
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2007 19:15
Betalar yanlız yaşadığı sürece kondüsyon kazanırlar yada daha iyi kazanırlar. Ayrıca sizin akvaryumunuzda bu şekilde köpük yapması dahi süpriz olur. Zaten diğer balıklar ve dişi betalar erkeği rahatsız edeceklerdir. Erkek ve dişi betalar aynı tankta tank bol bitkili ve büyük değilse bakılmamalıdır. Bence çiftleştirme işine şimdilik hiç bulaşmayın. Gördüğüm kadarı ile betalar hakkında fazla bilginiz yok. Öncelikle labirentliler bölümündeki konuları okuyarak biraz bilgi birikimi sağlayın. Zaten bu birikimi sağlayana kadar kendinize bir üretim akvaryumu (10-15 lt) almış olursunuz.
Ayrıca yavruları büyütmek çok zordur.
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2007 19:17
Ayrıca Faruk abinin sitesinde çok yararlı bilgiler mevcut. Buyrun link
İlk bilgileri buradan okuyarak bir temel oluşturabilirsiniz.
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2007 19:31
Arkadaslar ben bayagi bilgi okudum bu konuda benim size danismak istedigim konu bunu nasil üretiriz degil benim akvaryumda üretmem mümkün mü?Akvaryumum 54 litre ama benim erkek betta diger baliklara özellikde disi bettama karsi cok agresif herhalde dün aralarinda bir kavga olmus olacakki kuyruugun bazi bölümlerinde yirtilma saptadim umarim düzelir onun icin erkegi yavruluga koydum ( plastik ) acab bir adet daha plastik yavruluk alsam birbirlerine baksalar köpük yapar mi? ve yavrulukta birlesme mümkün olabilir mi ?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2007 19:44
İşte bende size onu dedim ama iyi okumamışsınız. Size ufak bir üretim akvaryumu almanızı önerdim yazımda. Köpük yapmasıda bir kenara dişilerinizin de üremeye hazır hale gelmesi gerekir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2007 00:10
bence hayır betaları üretseniz bile diğer balıklara aşırı zarar verirler çünkü yavruları kavruma içgüdüsünden.Ve erkek köpük yaptıkça galiba platy ve lepistes var onlar bozabilir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2007 12:08
Merhaba,
Beta üretimini diğer balıklar gibi karışık balıkların olduğu akvaryumda yapamazsınız, bunun için ayrı bir akvaryum olusturmanız yada elinizdeki akvaryumdaki diğer balıkları elden çıkararak bu akvaryumu kullanmanız gerekecek, üretim akvaryumunda 1 erkek ve 1 dişi olmalıdır aynı türdende olsa yanına başka bir balık koymamanız gerekir.. Sirkülasyonu bol bir akvaryumda erkeğin köpük yapması beklenemez.. Seçkin bey'in söyediği gibi üretim için araştırma yapmanız gerekli..
Bu durumda ne yaparsanız yapın sıfır maliyetle olmayacaktır ben şimdiki akvaryumunuzu bozmadan 30-35 litrelik bir akvaryum alarak üretim için ortam hazırlamanızı öneririm..
Resimlerden dişilerinizin genç ve hazır olmadığı görülüyor, balıklarınıza çiftleşme için kondisyon kazandırmanız zaman alacaktır, bu sürede yavaş yavaş üretim akvaryumunuzu olusturabilirsiniz..
Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2007 13:39
Maddi durumunuzun yetersiz olduğundan bahsetmişsiniz, sizi uyarmalıyım, yavru büyütümü de masraflı bir iş. Alan olarak soruyorsanız ben betamı yarım litrelik yerde de çiftleştirdim. Ama verimli bir çiftleşme olmadı. Zaten yavruları bir süre sonra başka bir yere transfer etmeniz gerekir ve bu işlem sonrası yavru kaybınız çok olur. Bahsettiğiniz karma akvaryumda da yavrunun büyüme şansı hiç yok. Yavrular için ayrı bölme, akvaryum vb. şart.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2007 13:01
sadece bekle ama erkek yavrulukta kalsın köpük yapınca çok köpük olunca dişi yi yanına at ve onları izle çiftleşip dişi yumurtaları döktükten hemen sonra dişiyi erkeğin yanından al neden ? diye soracak olursan erkek yavrularını korumak için dişiyi öldürür zaten 24 yada 36 saat içindeyavrular çıkıyo dışarı yavrular dışarıya çıkmaya başladığı zaman erkeğide yavruların yanından al! eğer almazsan erkek bütün yavruları yer yavrular 2,5 yada 3 aylık olunca yavrularıda ordan al ve onlar koyacak biyer bul çünkü erkekler hep kavga edecekler
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2007 16:40
[QUOTE=d_abs]. Alan olarak soruyorsanız ben betamı yarım litrelik yerde de çiftleştirdim. [/QUOTE]
Siz acaba bettanızı bardakta mı çiftleştirdiniz?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2007 19:17
[QUOTE=ozal]sadece bekle ama erkek yavrulukta kalsın köpük yapınca çok köpük olunca dişi yi yanına at ve onları izle çiftleşip dişi yumurtaları döktükten hemen sonra dişiyi erkeğin yanından al neden ? diye soracak olursan erkek yavrularını korumak için dişiyi öldürür zaten 24 yada 36 saat içindeyavrular çıkıyo dışarı yavrular dışarıya çıkmaya başladığı zaman erkeğide yavruların yanından al! eğer almazsan erkek bütün yavruları yer yavrular 2,5 yada 3 aylık olunca yavrularıda ordan al ve onlar koyacak biyer bul çünkü erkekler hep kavga edecekler[/QUOTE]
Ya lütfen kafanıza göre yorum yapmayın. Yanlış yorumlar yüzünden yüzlerce canlı telef olabilir. Gerekli düzenlemeleri ben yapıyorum.;
1-) Erkeğin yavrulukta üreme yada köpük yapma şansı asla olamaz. Akvarymun 3/2 ' lik oranının erkekte olması lazım ve bu bölüme köpük yapması lazım.
2-) Yavrular dışarı çıkmaya başladığı zaman erkeği yanından al gibi bir durum asla olamaz. Yavrular çıktıktan 2 yada 3 gün sonra kendi başlarına yüzebilecek duruma ulaşıyorlar.Eğer yavrular çıkmaya başladıktan sonra erkek alınırsa, yavrular dibe düşer ve yukarı çıkamayacak kadar küçük ve güçsüz olduğundan dibte HEPSİ boğularak ölür. Bu yüzden erkek 2-3 gün sonra yani yavrular kendi başlarına dikey yüzüş yapabilecekleri güce eriştiğinde alınmalıdır.
Bu konular defalarca açıldı ve güzel bir şekilde bilgilendirme yapıldı. Tekrar tekrar aynı konular açılacağı yerde ,araştırıp konu fazlalaştırmamak en iyisi diye düşünüyorum. Ayrıca bu konu yeni değil. Lütfen zamana bakalım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir