Bir bettayı bardaktan kurtarmak faydalı mı zararlı mı ?
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2010 00:50
Arkadaşlar formdaki betta ile ilgili paylaşımları okurken ''Bir bettayı daha bardaktan kurtartınız'' gibi ifadelere rastlıyorum. Peki bir bettayı bardaktan kurtarmak faydalı bir davranış mı yoksa zararlı bir davranış mı? Tabiki bu sorunun cevabı tartışmaya açık ama bana sorarsanız bir bettayı bardaktan kurtarmak o betta için faydalı betta türü için zararlı bir davranıştır. Sebebine gelince o betta için faydalı balığı bardaktan kurtarıp ihtiyaçlarının karşılanacağı bir akvaryum ile buluşturuyorsunuz. Betta türü için zararlı çünkü farkında olmadan bir bettayı bardaktan kurtarırken diğer yüzlerce bettayı bardağa mahkum ediyorsunuz. Tamamen arz talep döngüsü. Örnek verecek olursak satıcı ilk seferinde 2 tane betta getiriyor ve bunları pet bardak içersinde satışı sunuyor. Siz bettayı kurtarmak için balıkları satın alıyorsunuz. Satıcı baktı ki balıklar satılıyor birdahaki sefere 5 sonrasında satışlar devam ettikçe 10 yada 20 yada 50 tane balık getircek ve bunları satışa sunacak . Bugün av mazlemeleri satan bir dükkanın önünden geçerken gözüm camdaki reyona koyulmuş 20-25 tane pet bardağa takıldı. Dayanamadım girdim içeri. Dükkan sahibi ile başladık muhhabete. Dükkanın içersinde 2 tane akvaryum bu akvaryumlarda üst üste binmiş yüzlerce japaon balığı ve pet bardaklarda bettalar vardı. Dükkan sahibine başka balık cinsi varmı diye sordum. Adam ''Yok ''dedi. Peki neden sadece bu iki türü satıyorsun diye sordum. Adam ''Ya bunlara bakması kolay, ısıtıcı hava falan istemiyor hem bunlar çok satılan balıklar'' dedi. Adama ne söylesem boş çıktım dükkandan dışarı. Lafı çokda uzatıp sizleri sıkmak istemiyorum. Bu parçanın ana fikrine gelecek olursak İzmirdeki akvaryumculardan %99 u bettayı pet bardakda %1 ise hak ettiği akvaryumlarda satıyorlar. Ben balık alırken pet bardakda satış yapan satıcılar mükafatlandırmak yerine işini hakkı ile yapan ve bettayı hak ettiği ortamda satışa sunan akvaryumcuları tercih ediyorum. ( İşin içinde daha fazla para ödemek olsa bile). Bardakta betta satışının önüne geçmek istiyorsak pet bardakda balık satan akvaryumcuları değil işini hakkıyla yapan akvaryumcuları seçmemiz gerektiğini düşünüyorum. Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2010 01:17
Tamamen yerinde bir tespit. Aslında böyle bireysel kurtarma faaliyetleri yerine, "bardakta betta satan dükkanlardan alışveriş yapmıyoruz" gibi bir kampanya olabilse ve ses getirecek bir biçimde duyurulabilse; en önemlisi de bu protestoya uyulabilse, tüccarlar tedbir almak zorunda kalacaklardır.
Örneğin, geçen gün bitki almak için Kızılay'a gittiğimde dükkanın içinde bettaları rakı bardağında gördüm şok oldum. Hayvanlar ya parantez gibi yada dik duruyordu. Hiçbir şey almadan çıktım. Bir daha da uğramam! Ama "tavşan dağa küsmüş, dağın haberi olmamış" misali...
ukk2004 2010-11-27 01:18:20
Örneğin, geçen gün bitki almak için Kızılay'a gittiğimde dükkanın içinde bettaları rakı bardağında gördüm şok oldum. Hayvanlar ya parantez gibi yada dik duruyordu. Hiçbir şey almadan çıktım. Bir daha da uğramam! Ama "tavşan dağa küsmüş, dağın haberi olmamış" misali...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2010 01:21
Yazdıklarınıza ben de katılıyorum.Buna ilaveten şunu demek istiyorum.Şimdi,bir betta alınıyor ve yerine başka bettalar geliyor.Yeni gelen bettaların pet bardak,kadeh vs. içinde ne kadar süre kalacağını ancak satın alınıncaya kadar bilebiliriz.Bu sürede hayatta kalıp kalmaması bakım şartlarına bağlı.Akvaryumculardan çok iyi şartlarda bakmalarını beklemek boşa çaba olur çünkü onların işi tamamen ticaret.Mal ne kadar kolay,kısa sürede nakite dönerse o kadar iyi.30-40 adet çeşitli türlerde cichlidi akvaryumcuların 50 ltlik akvaryumlarda bakıp satışa sunmasıyla bettaları pet bardakta satışa sunmaları aynı durum bence.Burada önemli olan akvaryumcuları bilinçlendirmek değil,ancak bilinçli akvaryumcuların olması daha iyi olur tabi ki.Önemli olan bettayı satın alan kişinin bilinçli olması,bilinçlendirilmesi.Sonuçta akvaryumcudan alınan bettanın akıbeti çoğu zaman iyiye gitmiyor,kolay balık diye alan kişiler fanuslara tıkıyorlar çoğu zaman ve çoğu hevesle,kulaktan dolma bilgilerle satın alıyor.Burada önemli olan bettayı satın alan,hobiye yeni başlayan kişilerin bilinçlendirilmesi.Bilinçli müşteriler aldıkça alınan betta daha iyi şartlarda bakılacak ve yerine gelen bettalar yine akvaryumcularda kötü şartlarda olsa bile tekrar bilinçli hobiciler tarafından alınırsa daha iyi şartlarda yaşayacak.Bence döngü bu şekilde sürdürülmeli,yaşadıkları çile en azından daha kısa süreye iner ve alınan her betta daha sağlıklı şartlarda bakılır.Tabi bunu ülkemizde uygulamak oldukça zor,başlayan çoğu kişi araştırmadan bir heves uğruna başlıyor.Umarım demek istediğim anlaşılmıştır.
Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2010 01:27
Ümit bey söylediklerinize katılıyorum. Bir yerden başlamak gerektiğini düşünüyorum. Bugün ben ve siz pet bardak da satılan balıkları satın almıyorsak ve bunu satanlara tepki gösteriyorsak bu benim için iyi bir başlangıç. Sizin ve benim gibi düşünen arkadaşların sayısının artmasını umut ediyorum ve artacağınada canı gönülden inanıyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2010 01:42
Merhaba arkadaşlar.
Söylediklerinize tamamen katılıyorum. Ben de yaşadığım bir olayı anlatayım. Genelde alışveriş yaptığım bir akvaryumcuya gittim. İlk defa o kadar büyümüş bir frontoza kolonisi gördüm. 20 ye yakın 20-25 cm boyunda frontoza vardı. Bunların hepsi 50 lt. standart bir tankta duruyordu. Aslında akvaryumcunun elinde yaklaşık 500 lt lik içi su dolu bir akvaryum da vardı. Abi niye büyük akvaryuma almıyorsun bu balıkları hem görsellik açısından (daha iyi satış yapması için), hem de balıkların sağlığı açısından daha iyi olmaz mı dedim. o da bana onun içindeki su eski, gerek yok bi şey olmaz onlara zaten iki güne kalmaz satarım dedi. Kısaca akvaryumculara ne kadar tavır koyarsak koyalım, bilmeden vaya bilerek o balıkları alacak insan sayısı çok fazla, daha doğrusu almayacak insan sayısı yok denecek kadar az. (Bu arada bu akvaryumcu bettaları her zaman poşetlere koyup 50 lt. lik tankta satıyor ama farkeden bi şey yok. Sonuçta bettalar kımıldayamıyor ve işin garip tarafı elinde fazla çeşit olmadığı için boş tankı da çok...)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2010 14:56
Bazıları bardakta bile beslemiyor. Balık torbasına koyuyor ve diğer balıkların akvaryumuna atıyorlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2010 21:40
Çağdaş Bey bu tamamen "kürk hayvanlarının avlanmaması için kürk talep etmeyin" demekle aynı ve ben kürk hayvanları için buna katılıyorum. Kesinlikle akvaryumcuları savunmuyorum fakat sizin söylediğinize göre hiçbirimizin balık beslememesi lazım. Çünkü üretici ya da satıcı ya da ikisi birden bu hayvanlara kötü davranıyor ve ihtiyaçlarına uygun yerde muhafaza etmiyorlar. Bettalar akvaryumculara yüksek sayılarla geliyor ve erkekler bir arada yaşayamadıkları için (istisnalar kaideyi bozmaz) ayrı yerlerde tutulmalılar ve bir bettanın rahat edebilmesi için en az 10lt'lik akvaryum gerekiyor. Neredeyse hiçbir evcil hayvan dükkanı bettalar için bu şartları sağlayamıyor. Size bir örnek vereyim. Ankara'da Jumbo Akvaryum var ve sahibi bettalar için özel akvaryumlar yaptırdı. Yaklaşık 5 sıra, 6'lı akvaryum. Yani 30 akvaryum. Bu akvaryumlar gerçekten çok güzel, hepsinde pipo filtre, buhar camı var. Fakat son betta ithalatında 80den fazla betta geldi. 30'u akvaryuma diğerleri yine pet bardağa. Yani bettalara saygı gösteren o iyi akvaryumcu bile sadece birkaçına hak ettikleri yeri verebiliyor. Benim de desteklediğim düşünceniz ancak yerel üreticiler çoğalıp, onlardan az sayıda alınan bettaların akvaryumculara getirilerek özel akvaryumlara konulması ve satıldıkça yenilerinin getirilmesiyle gerçekleşebilir. Peki üretici elindeki yüzlerce balığı nerede muhafaza edecek??? Açıkçası ben bu işin içinden çıkamadım.
Saygılar, sağlıklı balıklar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2010 22:14
Doğru tespit. Peki avrupada yada baska ülkelerde durum nasıl. Betanın malesef dogası geregi tek kalamsı gerekli. Şimdi işin bide diğer tarafından bakarsak zaten çoğu akvaryumcu küçücük dükkanlar her beta için küçük bir akvaryum koymaları galiba çok zor.keşke balıklara değer veren geniş ferah akvaryumcular görsek Henüz yer sıkıntısı olmayan bir akvaryumcu gormedim ben. 50 litrelik bi alvaryumda 50 balık görüyorum çoğu yerde.
sek_onder 2010-11-27 22:16:03
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2010 23:35
Tunçhan bey akvaryumcuların çoğu bu işi sadece ticari olarak düşündüğü için betta kapasitesi 100 olsa ithallatta 110 getirip gene kalan balıkları pet bardağa koyardı. (Ne kadar çok betta o kadar çok para). Ben bunu kendi adıma mazaret olarak kabul etmiyorum. Vermiş olduğunuz örnekde eğer akvaryumcunun kapasitesi 30 bettalık ise 30 betta ithalatı yapmalı yada ithalatını yapacağı balık sayısına göre önlem alması gerektiğini düşünüyorum. Tabiki bu önlemler pet bardaklar olamaz. Alışılmış tabuların yıkılmasının zor olduğunu biliyorum ama böyle gelmiş böyle gider edasını da kabullenemiyorum. Aşarıda birkaç örnek fotoğrafı sizlerle paylaşmak istiyorum. Eğer yabancı akvaryumcular yapabiliyorsa bizimkiler neden yapmıyor ? Maddi kaygılar haricinde yapılamsında hiç bir engel göremiyorum. Saygılar.
cagdasavci 2010-11-27 23:48:07
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2010 23:52
Bizim bardaktan bir betta ya da 5 10 betta kurtarmamız bir şeyi değiştirmiyor. Ben Kızılay'daki petshoplara haftada en az bir kez uğruyorum ve "Geçen aldım bi tane fanustan atlamış ölmüş, yerine yenisini alayım." diyen bir çok insanla karşılaştım. Bir de şu var iyi bakan bir yerde 5 katı fazla fiyat gördüm bir betta türünde mesela. İyi baktığı için 5 kat fazla para istemeye de inanmıyorum ben. Bizim insanımız bilinçsiz oldukça, bilinçli olanlar da bilinçsizleri kazıklamaya devam ettikçe bettalar çok bardakta kalır ve biz de çok betta kurtarırız bardaktan. Ben kurtarmak adına aldığım bettalara 5 ltlik plastik kaplarda bakıyorum. Genelde kötü görünen kuyruğu erimiş olanları vs. alıyorum (ki 2.5 tl olduktan sonra ve benim de imkanım olduktan sonra bunu yapmak bana ters gelmez) biraz bakıp kendilerine geldiklerinde (bu bir kaç ay düzenli bakımı gerektiriyor.) 5 tlye yani piyasa fiyatına satıyorum akvaryumda bakabilecek insanlara. Bunun dışında böyle düşünmek çok güzel. Evet petshoplardan alışveriş yapmayalım vs. ama ben size şunu söyleyeyim petshoplardan en çok zararı gören cins köpekler ve cins ve sokak kedileridir. Hastalık yuvası olan petshopa getirilip büyüyünce satılmadığı için sokağa atılan bu hayvanlar en büyük zararı görüyorlar ve ben kendi adıma 5 yıldır kedi ve köpek sahiplendirmeye çalışıyorum ücretsiz olarak ama hala bu gittiğim petshoplarda 50 lira verip sokak kedisi alan insanlar görüyorum. Bu işin ucu beyinde bitiyor yani. Bir insan topluluğu heves uğruna hareket edip aldığı canlıyı para karşılığı satın alınan bir "mal" olarak görüyorsa ben almayayım da satılmasın demek pek bir şey ifade etmiyor. Bu yıllardır böyle ve böyle olmaya da artarak devam ediyor. Benim pek ümidim yok açıkçası.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2010 09:17
Betta alan kişilerin %90 ı bilinçsiz. Emin olun bu balığı bardakta görenler zaten onu en küçük boy fanusta besliyor. Bardaktada yaşayabiliyorsa fanusda rahat edeceğini düşünen çok insan var. Akvaryumda besleyen çok az kişi var onlarında çoğu karma akvaryumlara koymakta.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2010 20:23
[QUOTE=cagdasavci]Tunçhan bey akvaryumcuların çoğu bu işi sadece ticari olarak düşündüğü için betta kapasitesi 100 olsa ithallatta 110 getirip gene kalan balıkları pet bardağa koyardı. (Ne kadar çok betta o kadar çok para). Ben bunu kendi adıma mazaret olarak kabul etmiyorum. Vermiş olduğunuz örnekde eğer akvaryumcunun kapasitesi 30 bettalık ise 30 betta ithalatı yapmalı yada ithalatını yapacağı balık sayısına göre önlem alması gerektiğini düşünüyorum. Tabiki bu önlemler pet bardaklar olamaz. Alışılmış tabuların yıkılmasının zor olduğunu biliyorum ama böyle gelmiş böyle gider edasını da kabullenemiyorum. Aşarıda birkaç örnek fotoğrafı sizlerle paylaşmak istiyorum. Eğer yabancı akvaryumcular yapabiliyorsa bizimkiler neden yapmıyor ? Maddi kaygılar haricinde yapılamsında hiç bir engel göremiyorum. Saygılar.
[/QUOTE]
Ben de aynılarını söylüyorum Çağdaş Bey. Bir seferde ne kadar çok balık gelirse maliyet de o kadar düşüyor. Peki kapasite kadar ithalat yapıldı diyelim, üreten insan bu balıkları nasıl yerlerde tutuyor acaba? Onun da bettalara 5-10lt akvaryum sağlaması lazım. Bir seferde 100-500 arası yumurta veren bir balık düşünün. 500 yavru için 250 akvaryum eder(dişilerle erkekleri eşit saydım ve tüm dişileri aynı akvaryuma koydum). Peki sadece bir çifti mi çiftleştirecek bu üretici?? Tabi ki hayır. Etti mi size 250 akvaryum daha. Ve bunun gibi sayı giderek artacaktır. Hiç bir üretici 1000-1500 akvaryum yapmaya girişmez. Yani yine ortak olarak dediğimiz ticari kaygılar ve bazı imkansızlıklar giriyor devreye.
Önceki mesajımda dediğim gibi yerel üreticiler artarsa ve gönderdiğiniz resimlerdeki gibi sadece bettalar satan akvaryum dükkanları açılırsa bu eziyet biraz azaltılabilir. Fakat MALESEF!!! hiç bir zaman bu eziyet tamamen ortadan kalkmayacak. Çünkü hiç bir zaman akvaryumcular bettalara gereken yeri vermeyecekler.
Fakat ben sizi DESTEKLİYORUM ve bundan sonra bardakta betta satışı yapan akvaryumculardan betta almayacağım. Şu an elimde 1d2e halfmoon var. İnşallah balıklarım ölmez çünkü Türkiye'nin başkenti olan Ankara'da bile bardakta betta satmayan bir tek dükkan yok ve bunlar ölürse maalesef bir daha betta besleyemeyeceğim.
Bu mesajımdan KESİNLİKLE akvaryumculara hak verdiğim fikrine lütfen kapılmayınız.
Saygılar, sağlıklı balıklar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir