Bitkili Akvaryum Yeniden


BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2420
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2008 11:31
 Aslında akvaryumu kurup herşeyi hazır hale gelene kadar böyle bir konu açmayı düşünmüyordum ama hem fikir edinebilmek hemde akvaryumun gelişimini uzaktan kendimde takip edebilmek için akvaryumun kurulumuna sıfırdan malzeme tedariki aşamasından başlıyorum. Daha önceleri belki hatırlayanlar vardır 108 litre'de pek çok deneme yapmış pek çok canlı türü beslemiştim ama kapasite darlığı hep işimi çıkmaza sokmuştu. Gerçi şimdi'ki tankımda çok çok büyük değil ama işimi yeterince görecektir. Neyse lafı fazla uzatmadan aldığım ve alacağım malzemelerin listesi ve kurulum hikayemize geçelim.

Akvaryum:
82*47*50(Y) ölçülerinde brüt yaklaşık 193 litre kapasiteli 1 cm çift camdan camcıya özel olarak yaptırdığım bir akvaryum. Hazır yeri gelmişken akvaryumun yapımında benden çok ilgilenen Ümit'e de buradan tekrar Teşekkür ederim. İşte akvaryumun resmi


Resimlerde küçük gözüküyor ama bana özellikle 30 cm derinlikten sonra bu akvaryum devasa gözüktü.

Aydınlatma:
7 tane 18 Watt'lık elektronik balastlı ayak üzerinde toplam 126 Watt olarak düşündüm. Floresanlar ise:
2x Philips Aquarelle 10.000 Kelvin
1x Osram 765 Cool Daylight 6500 Kelvin
1x Philips TL-D 950 De Luxe Pro 5300 Kelvin
1x Philips TL-D 965 De Luxe Pro 6500 Kelvin
 
 Şimdilik elimde bunlar var ve başlangıç için zaten fazlalar bile.

Kapak:
Tabi akvaryum el yapımı olunca kapak işide biraz problem oluyor. Forumlarda araştırma yaparken çok işime yarayacak bir proje gördüm ve uygulamaya geçtim. Çam kerestesinden kapak imalatı. Tabi malzemeyi Pazar günü temin edebilmek ve aldığım parçaları düzelttirecek marangoz bulmak için ilçenin tamamını tavaf etmem gerekti ama sonunda malzemeleri edindim. Akvaryum ölçülerinde kestirdiğim parçalardan 10 cm yüksekliğinde bir çerçeve ve bunun üstüne uygun bir kapak yaptırdım. Çerçeveyi cama oturtmak için 1cmx1cm boyutunda çıtalar kestirdim ve bunları içten kapağın tahtalarına monte ettim. 2 kat pinotex ve 3 kat yat verniği ile boyadım ama pinotex'in rengi hoşuma gitmedi o yüzden kapak tam bittiğinde dışarda kalan kısımları ceviz rengi kaplamayla kaplayacağım. İşte yapım aşamasından bir resim


Ekipmanlar

Taban: Taban kurulumu özellikle araştırdığım, uğraştığım bir konuydu ve en az 3 katmandan oluşturmak istiyordum. Bunun için en alta 5 litre Coco Peat (Hindistan cevizi torfu) aldım


Daha sonra üstüne 2 litre Dazs Soil sipariş verdim ve onlarında üstüne 7 kilo Seachem Flourite Red 500 gram olarak aldığım zeoilt, sineklik ve en üst bitkilerin dikileceği katman olarak 25 kilo Hagen Siyah aldım.


(Her gelen malzemeyi dikkatle inceliyor acaba yiyecek birşeyler çıkarmı diye Tebessüm)

 Ama akvaryuma kabaca bakıp birazda hesap yapınca bu elimdeki malzemenin tabanda yetersiz olacağını düşündüm ve bugün 10 kilo daha Hagen siyah sipariş ettim.

Co2:
Uzun süredir düşünüyordum tüplü sisteme geçmeyi ve hazır masrafa girmişken aradan o da çıksın dedim ve önce ince ayar vanalı Özsoy Co2 Regülatörü aldım.


 Sonra'da tüp arayışına girdim ve en sonunda Bursa Küçük Sanayi'de Orsez firmasını buldum. Aradım görüştüm ve 5 kiloluk ikinci el garantili dolu ve vanalı tüp için 88,5 ytl fiyat aldım. Cumartesi günü gidip tüpü alacağım. Co2 yi akvaryumda çözmek için İsta Max Mix Medium tercih ettim. Co2 akışını kontrol etmek içinde şırıngadan kabarcık sayacı yapacağım.

Gübreleme: Elimde Tunç Bey'den aldığım N,P,K ve Sıvı Gübre ile Sera Florenette A tablet gübre var. Büyük ihtimalle Tablet gübreleri ilk kurulumda tabana ekleyeceğim ve ondan sonra ihtiyaca göre gübreleme yapacağım.
Ekipman: Akvaryumun devamlılığını sağlam içinde elimde pek çok malzeme mevcut. Bunlar
Hagen Nutrafin PO4 Test (Fosfat Testi)
Hagen Nutfafin NO3 Test (Nitrat Testi)
Sera Demir Testi
Sera GH Test
Tetra KH Test
El tipi Ph Metre
Co2 Drop Checker


Dekorasyon için 3 farklı boyda Mango kökü (yada artık hangi ağacın kökleriyse Tebessüm) ve çeşitli boylarda kaya ve taşlar.

Filtrasyon: Elimde eski tanktan kalma Tetra Tec Ex600 var. Saatte 600 litre çevirme kapasiteli. Bir süre daha bunu kullanmaya devam edeceğim çünkü bu ay çok açıldım. Eğer temizliği yeterli gelirse bu filtre ile devam edeceğim yetmezse yeni filtre alana kadar Atman F-201 iç filtreyi devreye sokacağım. Filtrenin dizilişi En alttan üste doğru Tetra Seramik Boncuklar - Sünger - Bioball - Elyaf - Sünger şeklinde. Ayrıca elimde eski vortex'ten kalma Atman AT-300 (150 Lt/h) ve su değişimleri için aldığım Atman AT-102 (500 lt/h) kafa motorları ile şuan nanoda olan ama su değişimi için dolabın altına koyacağım minik akvaryuma bağlayacağım ufak bir iç filtre mevcut.

Isıtıcı-Soğutucu: Elimde 100 Watt Tetra ısıtıcı mevcut. Bunu su değişimleri için suyu bekleteceğim 30-35 litrelik tankta kullanacağım. Yeni akvaryum için 200 Watt bulabilirsem Jager-Tetra eğer bunları bulamazsam Atman ısıtıcı alacağım. Gelecek yaza hazırlık içinde 2009 bahar gibi Resun 500 lt/h debili bir soğutucu almayı düşünüyorum. Debi biraz düşük ama sanırım işimi görecektir.

 Şimdilik ekipman olarak aklıma gelenler, aldıklarım ve alacaklarım bunlar. İlerde eklemeler oldukça konu içinde eklerim. Gelelim ne besleyeceğime. Uzun süre düşündüm bunun üstünde. Önce 3-4 Discus alayım dedim. Eşime söyledim sıcak baktı ama sonra sonra bazı arkadaşlarında etkisiyle Güney Amerika Cüce Cichlidlerine (Apistogramma'lara) merak saldım ve kafamda 3 tür belirledim. Canlı listesi aşşağı yukarı şöyle olacak.

1 Erkek 2 Dişi Apistogramma Baenschi (inka) veya
1 Erkek 2 Dişi Apistogramma Cacatuoides (Kakadu) yada son olarak
1 Erkek 2 Dişi Apistogramma Agassizi
15 tane Kardinal Neon (Sayı kesin değil, hatta tür bile değil yerlerine Balta balığı alabilirim)
6 tane Otocinclus Affinis yada Vestitus (Hangisini bulursam)
6 tane Tanichthys Albonubes (Kardinal balığı)
4 tane Caridina Japonica (Çim Karidesi)
 Şeklinde olacak. Çok fazla canlı yükü olsun istemiyorum tankta o yüzden de büyük ihtimalle bu balıklardan fazlasını almam.

Bitkiler: Eski akvaryumdaki bütün bitkileri akvaryumla birlikte sattım ve yerlerine yenilerini sipariş ettim. Şuan siparişlerim satın aldığım firmada benim için bekletiliyor. Bitki listesi ise:
1 bağ Lilaeopsis Brasiliensis
1 bağ Rotala Wallichii
1 bağ Rotala Rotundifolia
1 bağ Alternanthera Reineckii

 Şimdilik 1 taban bitkisi 3'de uzun boylu arka plan bitkisi ile başlayacağım. Bu bitkilerin yanına tür tavsiyesine açığım.

 İşte elimdekileri ve alacaklarımı yazdım. Gelelim hayalime. Uzun süredir kurmayı istediğim izlerken insanı kendine hapsedecek ve dertleri unutturacak içindeki balık'la bitkiyle dört dört'lük bir tank olmasada kendine baktıracak bir akvaryum.

 Umarım bu sefer başarabilim..!
Devletabi2009-06-22 08:45:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahimozelÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/04/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 656
ibrahimozelÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2008 12:30
Çok güzel bir akvaryum olacağa benziyor şimdiden başarılar diliyorum kolay gelsin...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinan m.dÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 1571
sinan m.dÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2008 13:01
Barış Bey başarılar diliyorum. 30 cm hakikaten çok dar, bende 43 cm eni görünce eski tankıma verdiğim paraya acımıştım. Kurulum ve malzeme seçimi konusunda herkese yararlı bir konu olmuş ve olacak. Bence Tetratec 600 ün yeterli gelmeyecektir. Bende 1200 var ve memnun değilim. Maddi sıkıntın geçince sen daha iyi bir seçim yapacaksındır zaten.
Benim sana nacizane bir önerim var, karidesle başla bence, biraz üresin ve çoğalsınlar sonra yeni türler eklersin. Bende kiraz karides ve amano (çim) karides var. Yavrularını neonlar yerken görünce, insan çok üzlüyor.

Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2420
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2008 13:04
 İbrahim bey teşekkür ederim

 Sinan bey filtre konusunda sanırım haklısınız ama şimdilik idare etmek zorunda çünkü filtreye ayıracak bütçem kalmadı maalesef. Yeni filtre olarakta Tetra Tec Ex 700 düşünüyorum bakalım artık nasip. Karides olayını ise şuan 30 litrelik nanoda ürettiğim için pek niyetim yok. Zaten çim kardesleri ne derece ürerler tatlı suda üreseler bile ne kadar yavru yaşamayı başarır bilmiyorum. Birde büyük ihtimalle canlıları İstanbul'dan alacağım için tek seferde hepsini almam gerek. Bir daha ne zaman giderim İstanbul'a kim bilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahimozelÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/04/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 656
ibrahimozelÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2008 13:30
Benim şuan kullandıgım bitkili akvaryumumda Tetratec EX 700 var. yeni akvaryuma da bunu aktyarmayı düşüyorum. umarım yeterli gelir.

Aklıma gelmişken dış filtrenin hortumu seffafa yakın bir renkteydi ama suan simsiyah olmus durumda ne yapmalıyım hortumları değiştirip filtreyide bir güzel sudan geçirsem yeterli olur mu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2420
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2008 13:39
 Tetra Tec in en büyük problemlerinden biri zaten o şeffaf borular. Benim filtre hortumuda yosundan renk değiştiriyor bende o yüzden her filtre temizliğinde hortum kadar uzun kalın ve sert elektrik telinin ucuna bir bez parçası bağlayıp hortum boyunca içinden geçiriyorum. Sonra çeşmeden tazzikli su tutunca baya bir temizleniyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2420
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2008 17:31
 Bu arada bu akşam büyük ihtimalle akvaryumu temizleyeceğim ve yeni aldığım çift taraflı fonu yapıştıracağım ama fon konusunda kararsızım. Fon'un bir tarafı mavi bir tarafı siyah. Hangi tarafını kullansam daha iyi olur? Bir önceki akvaryumumda da aynı fondan vardı ama ben beceriksizliğimden mavi tarafı kullandığımda hava kabarcığı oluşturmuştum ve siyah tarafı çevirdim. Siyahta hava kabarcığı olsa bile belli olmuyor ama siyah renk'te ışığı biraz boğuyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

batuhanbayramÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,14686[/C] [B]2776,2[/B] [C]2,3,14686[/C]
Kayıt: 11/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4498
batuhanbayramÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2008 17:33
Kesinlikle siyah tarafı kullanın. 
 
   Hafif şekerli suyu kaynatın. Süngerle akvaryumun arka camına sürün ve spatula veya cd kabı gibi bişeyle üzerinden çekin. Hiç hava kabarcığı kalmaz ve uzun seneler kullanırsınız.
batuhanbayram2008-09-11 17:38:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

diablostrÇevrim Dışı

Kayıt: 06/10/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 502
diablostrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2008 17:40
Siyah kuma siyah arka fon daha cok yakisir balik ve bitkilerin rengi ortaya cikar. Buarada drop checker gelmis galiba kulanabildiniz mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2420
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2008 17:44
 Fikir için Teşekkür ederim. Evet Drop Checker büyük bir süpriz yaparak beklediğimden 1,5 hafta kadar erken geldi ama kullanımını büyük tanka sakladığım için henüz kullanmadım. Eğer Cuma yada Cumartesi profil sehpam gelirse kullanmaya başlayacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2420
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2008 02:03
 Kurulum hazırlıkları son sürat devam ediyor. İşte kuruluma dair birkaç resim daha.
Co2 Drop Checker'ın:


 Akvaryumun arkasına aldığım arka fonun siyah kısmını şekerli suyu süngerle yedirerek yerleştirdim


 Bu odayı nasıl toplayacağım acaba?


 Akvaryumun üst açılabilir kapağı olacak parçanın altına aleminyum folyo'yu yapıştırdım ve aydınlatma tertibatını yerleştirdim.


 Yarın öğleden önce 5 kiloluk Co2 tüpünü almaya gideceğim. Eve dönmeden önce kargo'dan bitkilerimi ve son siparişini verdiğim 10 kilo Hagen Siyah kum'u alacağım. Elektrikçiye gidip klemens ve 2 metrelik kablo ile fiş alacağım ve marangoz'a gidip profil sehpamı alıp akvaryumu yerleştireceğim ve kumları tabana serip suyu dolduracağım ve co2 takviyesiyle birlikte filtre'yi çalıştıracağım. Sonra'da su testleri ile durumu kontrol'e başlayacağım. Hadi bakalım hayırlı olsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barış ERÇevrim Dışı

[B]5387,3[/B]
Kayıt: 26/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 2835
Barış ERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2008 02:36
Maşallah maşallah.Kardeşim hayırlı olsun.Allah muvaffak etsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

diablostrÇevrim Dışı

Kayıt: 06/10/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 502
diablostrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2008 03:21
Cok guzel bir tank olacak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinan m.dÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 1571
sinan m.dÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2008 03:48
Hayırlı olsun, ben floresanı tutturduğunuz tertibattan bulamamıştım Erzurum'da, iyi ilerliyorsunuz, inşallah bir sorun çıkmayacak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir