Bitkili Karides akvaryumu kuracağım yardım!


laveyÇevrim Dışı

Kayıt: 28/08/2008
İl: Bursa
Mesaj: 151
laveyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2010 01:32
60*25*25 Bombeli bir akvaryum var elimde bir suredir elimde vede bos gecen gün deep83 nickli arkadasımdan kirz karides aldım vede ana tankımda büyük bir yavruluk içinde yosun toplatı ile duruyorlar şu anda akvaryumu kururp bitkileri ekip duzene girdikten sonra yeni yerlerine alacagım..
Bitkili akvaryumlar vede karidesler konusunda yeni oldugum için sizlere danısmak yardımlarınızı almak istedim...
 
Elimde akvaryumun tabanını 2-3 cm kaplayacak kadar aqualcy + silisku+midye kırıgı (silis kum vede mıdye kırıgı cok az mıktarda)vede ismini b,ilmedigim siyh parlak kristal tarsında bir kum var hepsi birbirine karısık durumda.
1) Bu karısıma bitki ekme nasıl olur vede Aqualacy iri taneli oldugu için bitkiler yerlerinden cıkarmı?
2)Bu karısımın üstüne hangi tür kum koymalıyımkı bitkiler cıkmasın yerinden?
3) ekmek istedigim bitkiler ise bodur saz ,hemiatus micra, zeytin ,tilki kuyrugu,(bulabilirsem java moss yada riccia) bu bitklier ne tur kumu sever vede ne tur gubre kullanmalıyım tabi karideslerime zarar vermeyecek ürünler..
4) karides uretmek istiyorum bu akvaryumda karideslere zarar vermeyen diğer canlılar nelerdir vede karideslerin üremesini etkilemeyen karides yavrularını yemeyen türler nelerdir?Hangi canlıları ekleyebilirim bu akvaryuma? (cüce vatoz ,çöpçü ,canlı doğuran türleri)
5) co2 destegi gerekirmi bu bitkilere vede karidesleri etkilermi?
6)ısık aydınlatma ortalama 18-20 w lık bir ısık yeterli gelirmmi?Günde kaç saat acık kalması gerekşr?
7) pipo filtremi kullanmalıyım yoksa iç filtremi?
 
cevaplarınızı sıralamaya gore madde madde yaparsanız sevinirim ...Simdiden çok teşekkür ederim
lavey2010-09-29 01:59:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6973
Koksal GurkanÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2010 08:17
1. Aquaclay zaten bitki kumudur ve sorun olmaz.
2. İlk soruda zaten cevapladım. Gerek yok.
3. Varolan kum (midye kırığı hariç) bitkiler için uygundur. Gübre kullanmak karideslere uygun olmayabilir. Kimyasallara hassastırlar. Işık yeterli olursa ve su değişimleri ile dengelenirse normal şekilde yürür gider.
4. Balıkların hemen hepsi karidesleri yer. O yüzden balık pek uygun olmaz. Sadece corydoras (çöpçü), cüce vatoz, sae gibi türler olabilir ki onların sayısı da çok olmamalıdır. Bir de Helena (katil salyangoz) veya elma salyangozu konabilir.
5. CO2 desteği bitkili akvaryumlarda gerekir ama karideslerde ters etki yaratabilir. Zaten çok aşırı bitkili olmayacağını düşünerek kullanmaya gerek kalmayacaktır.
6. Işıkk yeterli olacaktır ama daylight değil diğer flouresanlardan olması daha iyi olur. En az 8-10 saat açık olsa güzel olur. Bunu da zaman ayarlı prizler ile farklı saatlere denk gelecek şekilde otomatik planlamak mümkündür.
7. Pipo filtre daha uygundur. İç filtre akıntısı yüksek olacağından ne karidesler ne de bitkiler rahat etmez. Bir başka seçenek ise şelale filtredir.

Mantıklı eklemelerden birisi mango kökü ve hindistan cevizi kabuğudur. Su değerleri açısından faydası olacaktır. Fotoğraf olabilirse güzel olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

laveyÇevrim Dışı

Kayıt: 28/08/2008
İl: Bursa
Mesaj: 151
laveyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2010 00:58
Köksal bey bilgiler için çok teşekkür ederim foto eklemeye çalısacagım.
Bu gün itibari ile ufak bir pipo filtre aldım misket gübre için siparis vermemiştim vermeyecegim.
Bodur subulata 20 kök civarı ayrıca hemiatus micra 15 -20 kök civarı aldım (ögretmen Aliden yanında tatlı su midyesi vede dev saz hediyesiyle birlikte )
İşe gelecegim için sabulataları vede hemiatus micraları ekmedım sadece dev sazları ekeyım dedım ama cok ugrastırdı elımdeki 2-3 cm lik kum yetersız geldi bende kumu akvaryumun yarısına toplayıp sazları ektim diger bitkileride suyun içerisine bıraktım.
Karşdeslerim halen malavi akvaryumumda yavrulugun ıcerisinde yosun topları ile durmaktalar neseleri yerinde duruyırdu hatta bu gun dişinin biri yumurtamı ne bırakıyordu :)
 
sabah işten çıkınca dere kumu aramak olacak ilk işim :( bu aksam baya bir yere baktım bulamadım ayriyettede flüoresant lamba bakayım
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6973
Koksal GurkanÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2010 09:14
Kumu sonradan eklemek dengeyi bozabilir. O yüzden kum ve bitki konusu sonuca bağlanmadan balıkları ve karidesleri bekletmekte fayda var.
Tasarımda dev sazlar arkalara ve mümkünse iki ayrı kenara olmalı, subulatalar onların önünde çeşitli yerlere serpiştirilmeli, h.micra'lar ise belirli öbekler halinde orta ve önlerde yer almalıdır. farklı görüşler de önerilebilir. Ama dengeli dağılım için bu çok daha uygun olur.
Bir de mango kökleri ile bunları saracak java moss bulup akvaryumda bir iki kısma eklemek karidesler için ideal olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir