Bitkili Karma Akvaryum


Erat07Çevrim Dışı

Kayıt: 24/09/2022
İl: Antalya
Mesaj: 189
Erat07Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2022 15:27
Ölçüler: 100x30x45
Canlı Türleri: Transgenetik tetra x10 zebra danio x 7 cüce vatoz x1 çöpçü balığı x 3 karides birkaç adet ramshorn salyangozu olduğunu düşündüğüm salyangozlar x5
Bitki Türleri: 15 çeşit bitki olmakla birlikte tilki kuyruğu hariç hiçbirisinin ismini bilmiyorum
Tankın Yaşı: 1 aydan az
Filtrasyon ve Işıklandırma: iç filtre aqualed 110 cm 5 renkli led
Tasarım ve Dekorasyon: tasarımına ilk başladığım zaman walstad metodu ile yola çıkmıştım bu nedenle zemine solucan gübresi ile zenginlendirilmis 2 3 parmak kadar bitki toprağı onun üzerine beyaz kalsiyumca zengin adını unuttuğum topraktan ince bir tabaka onun üzerine 2 3 parmak kadar silis ve en üste 1 parmak kadar hagen kum eklendi oldukça kalın bir kum tabakası mevcut henüz yeni başlamış olsamda sizlere yaşadığım tecrübeleri aktarayım ve yanlış yaptığım yerler hakkında fikirlerinizi alayım.
1 yola walstad methodu ile baslansada akvaryumdan hafif bir koku geliyordu ve bu beni çok rahatsız etti evi neredeyse akvaryumla kaplı bir arkadaşımı getirdim ve bunun normal olduğunu hatta korkmadığını bile söylesede hafif o göl kokusunu alabiliyordum ve onun akvaryumlari gerçekten cam gibi berrak olmasına rağmen daha fazla kokuyordu 😀 bunun üzerine ilk olarak iç filtreyi aktif ettim 7.5w ile çalışan saatte 400l değişim yapabilen bir filtre elyafla ve biyoballarla güçlendirilerek eklendi.
Koku neredeyse tamamen yok oldu ama okuduğum makaleler bitkili akvaryumlarda gündüz filtrenin kapatılmasını gece açılmasını söylüyor bende bunu uyguluyorum forumda yaptığım aramalardaysa tamamen açık olması gerektiğine rastladım bu konuda fikirlere açığım zira o hafif kokunun filtreyi kapatmam yüzünden oluştuğunu düşünüyorum.
Akvaryumun ilk kurulumundan bir foto: [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/236568/011020221503141.jpg[/IMG]
Güncel hali:[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/236568/011020221439121.jpg[/IMG]
Canlılara ait birkaç foto:[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/236568/011020221508541.jpg[/IMG]
Ramshorn olabilir mi bu aralarında en açık renkli olanı diğerleriyse tamamen siyaha yakın bir renkte olmakla birlikte bununla aynı anatomideler
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/236568/011020221510421.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/236568/011020221510461.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/236568/011020221513271.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/236568/011020221513331.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/236568/011020221513401.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/236568/011020221513491.jpg[/IMG]
Yaşadığım olumsuzluklar ve kendimce bulduğum çözümler yaptığım hatalar;
En büyük sorun birkaç gün önce patlayan yeşil su sorunuydu şuan oldukça azalmış olmakla birlikte devam ediyor ayriyetten suda dikey şekilde asılı kalan beyazımsı yosunumsu şeyler de mevcuttu bu sorunu reeflowersin remalgaesi ile şimdilik çözmüş gibi görünüyorum ikinci bir sorun vatozun kazma alışkanlığı ile dipteki bitki toprağını suya karıştırması ve bitkileri yerinden çıkarması iki adet küp koyarak bunun önüne geçmiş oldum gibi görünüyor sadece kuplerin arkasını ve bir ayrı yeri daha kazıyor buralara lav kırığı ekleyerek çözmeyi düşünüyorum.
Vatozun kazdığı bitkilerden tamamının çok iyi şekilde koklendigini gördüm ki aldığımda hepsi daldı (tek halde satılan iki tanesi hariç) bu arada karidesler ve bitkiler 450 TL tuttu hergun alınan yeni ekipmanlar ve sorunlara karşı masraf... Bukadar masraflı bir hobi olduğunu bilsem başlar mıydım bilmiyorum..
Devam edecek olursak koklenme iyi olsada gelişim yavaş ama hiç gelişmiyor değiller tilki kuyruğu forumda herkes tarafından kolay bitki olarak tanıtılmış ama benimkiler sürekli çürüyor buna bir çözüm bulamadım. Kullandığım gübrelerin tamamı reeflowersin all inclusive, trace, phosphate, remalgae ve conditioner ise elimdeki duzenleyiciler.
Yem olarak iki tane protein ağırlıklı yem bir sarımsaklı yem ve dip yemi veriyorum sipariş ettiğim yemler henüz gelmedi tetramin gibi yemler geldiği zaman onlara geçeceğim.
Yaşadığım bir diğer sorun karideslerimin olmesiydi transgenetikler hatta daniolar büyüklerin kafasına koluna vurarak küçükleri direk hupleterek sayılarını oldukça azalttı ve kalanlarda tamamen gizlendi..[:(]
Yaşadığım son sorun tetralardan mavi olanlarda hastalık gibi görünüyor bununla ilgili bir konu açtım zaten.. yan yüzme hareketsizlik kabarcıklar pek hayra alamet gibi görünmüyor umarım komple bir ölümle karşılaşmam..
Güncellemeler geldikçe devam edeceğimi bu arada yeni ekipmanlar hava taşları pipo filtre iç filtre iki tane küçük akvaryum daha satin aldım karantina ve yavru ilerde uretebilirsem diye..
Eğer yanlış yaptığım birşeyler olduğunu düşünüyorsaniz fikirlere açığım bu konuda tamamen yeniyim ve Türkçe İngilizce makaleler forumda yazılanlar arkadaşlarıma sorarak öğrenmeye çalışıyorum

Beğenenler: [T]236430,Dogalbalik[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Aquaworld07Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/05/2020
İl: Antalya
Mesaj: 1680
Aquaworld07Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2022 15:51
Öncelikle kalın kum tabakasının gereksiz olduğunu söyleyeyim, tabi geri dönüşü yok. Keşke 2-3 santim hagen kullansaydınız, silis kum bitki köklerine kötü kalsiyumlu kumda sert su seven balıklar için uygundur. Sert suyu bitkilerde çok sevmiyor diye biliyorum.
Walstadda filtre gereksiz, filtre kullanmakta kararlıysanız da kapatıp açmamanız lazım koku yazdığınız gibi ondan, içindeki yararlı bakteriler ölüyor.
Koku konusunda şöyle söyleyebilirim. birçok kez walstad kavanoz veya akvaryum kurup bozdum, o dipteki kum/torf/gübre çok kötü kokuyor. Ama akvaryum kurulu iken koku ile karşılaşmadım koku yeşil su sorunundan olabilir.
Işık yetersiz bitkiler ondan çürüyor. Tavsiyem akvaryumu güneş gören bir yere almanız. Biraz daha kolay bitki ile yosun sorunu olmaz bitkiler coşar.
Hobinin pahalı olduğu doğru buna karşı daha çok araştırma lazım, mesela karides almak hatalıymış. Biraz otursun akvaryum masraflar azalır.

Aklıma gelenler bunlar aklınıza takılanları sorabilirsiniz.

Beğenenler: [T]236430,Dogalbalik[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AhmetkngrÇevrim Dışı

Kayıt: 18/06/2022
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 2047
AhmetkngrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2022 16:04
Şahsi fikirlerimden yola çıkayım öncelikle görselden başlayayım.
Zemini çok karıştırmışsınız bence hoş durmuyor ama bu tamamen öznel sizin zevkinize kalmış bu.
Bitki dikim tarzınız yanlış büyük ve uzun yaprakları genelde kenara yada arkaya dikmeniz gerekiyor ilerleyen zamanlarda akvaryumun ön kısmı tamamen kapanabilir.
Çöpçü balıkları sürü balığıdır 6 lı beslemeniz önerilir.
Işıklandırma süreniz nedir ben tilki kuyruğunu ışık olmayan küçük akvaryumda bile büyütüyorum toprağa gommeden serbest bir şekilde bırakmanız gerek.
Bu akvaryum için iç filtre tek başına yetersiz iç filtre mekanik temizlik yapar yanına bir adet pipo filtre veya dış filtreye geçmenizi öneririm.
Koku sorunu büyük ihtimalle yeni tank sendromu (azot döngüsü ) oluşmadığı için olmuştur aynı şekilde suyunuz da berrak görünmüyor.
Walstad kurulumunda biraz koku olabiliyor yada bende öyle oldu ama suyu havalandirmadigimiz için oluşan bir koku diye düşünüyorum.
Filitre sürekli açık kalmalıdır kapalı kalmasını söyleyenler co2 azalıyor oksijen verince suya ondan dolayı olabilir ama onlar high tech tanklari düşündürür low tech tabklarimda sorun yaşamadım ben 7/24 çalışıyor filitreler.
Yosun sorunu akvaryumda birşeyin eksik olduğunu işaret eder (fazla ışık,fazla gübre vs... Gibi) o yüzden ilaca başvurmak yapmamız gereken en son şey olmalı.
Birçok balık karidesleri yiyecektir özellikle yavruları büyükler de zamanla ölecektir karma tanklarda çok aşırı iyi şekilde bitkilendirme yoksa karides popülasyonu oluşturmak olcukça zordur.
Gübre kullanmanız gerekli değildir başlangıç için kullanacaksanız da test vs... Yapmadan kullanmak risklidir 2 haftada yada ayda 1 kere karışık gübre diye geçen gübreler yeterli gelir.
Sürekli protein ağırlıklı beslerseniz balıkları iç parazite yakalanma olasılıkları fazlalaşır.
Tetra üretmeniz çok zor bir ihtimal

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erat07Çevrim Dışı

Kayıt: 24/09/2022
İl: Antalya
Mesaj: 189
Erat07Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2022 16:25
Evet kum dikim esnasında ve vatozun bitkileri sokmesi yüzünden epey karıştı sadece ortadaki bitkilerde tek düze bir görüntü var.. büyük ve uzun yapraklilar kenarda ve arka planda öncekiler cüce saz ekinodorus ve adını bilmediğim çama benzeyen bir bitki bunları ön plana ekebilcegimi söylemişti aldığım çiftlik. Işıklandırma timer ile yapılıyor sabah 7 akşam 7 12 saat ayrıca yaklaşık 10 saat kadar güneş alıyor bu suda ısınma problemine yol açıyor mesela bugün 29 dereceyi gördüğü için panjurlari indirmek zorunda kaldım. Bitkilerde yer yer kararmalar ve dediğim gibi tilki kuyruğunda çürüme oluyor bu arada tilki kuyruğu toprağa dikili durumda sokmeli miyim?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AhmetkngrÇevrim Dışı

Kayıt: 18/06/2022
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 2047
AhmetkngrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2022 16:32
[QUOTE=Erat07]Evet kum dikim esnasında ve vatozun bitkileri sokmesi yüzünden epey karıştı sadece ortadaki bitkilerde tek düze bir görüntü var.. büyük ve uzun yapraklilar kenarda ve arka planda öncekiler cüce saz ekinodorus ve adını bilmediğim çama benzeyen bir bitki bunları ön plana ekebilcegimi söylemişti aldığım çiftlik. Işıklandırma timer ile yapılıyor sabah 7 akşam 7 12 saat ayrıca yaklaşık 10 saat kadar güneş alıyor bu suda ısınma problemine yol açıyor mesela bugün 29 dereceyi gördüğü için panjurlari indirmek zorunda kaldım. Bitkilerde yer yer kararmalar ve dediğim gibi tilki kuyruğunda çürüme oluyor bu arada tilki kuyruğu toprağa dikili durumda sokmeli miyim? [/QUOTE]
Güneş ışığı alması biraz riskli özellikle ısı yönünden balıklarınız beyaz benek olabilir ışığı 10 saatte düşürebilirsiniz sabah 8.30 akşam 20:30 gibi ben böyle kullanıyorum yani ben tilki kuyruğunu da ışıksız olan küçük akvaryumumda bile büyüme hızı çok güzel günlük büyüyor yani kumun altında kalan kısımları da çürür tilki kuyruğunun su üstünde daha iyi gelişiyor şuan gübreye çok yüklenmeyin haftalık %30 su değişimi yapın gerekli birçok Besin geliyor zaten

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erat07Çevrim Dışı

Kayıt: 24/09/2022
İl: Antalya
Mesaj: 189
Erat07Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2022 22:08
[:)]İç filtre en disa ince bir sünger katmanı üst bölüme seramik alt bölüme zeolit karbon ve elyaf olacak şekilde değiştirildi internetten pipo filtre hava motoru ve bir mikrofober katman olduğunu iddaa eden süngerimsi bir filtre malzemesi siparişi verdim, su %30 oranında değiştirildi gübreleme tamamen kesildi filtre 7/24 çalışacak bu arada akvaryumun suyu açık sarı bir renkteydi ilk sefa böyle bir su cekiyorum [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/236568/011020222202131.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/236568/011020222202191.jpg[/IMG]
Bu su sağlıklı bir su mu?
İç filtre hesaplaması akvaryumdaki suyu saatte 3 kez değiştirmesi esasından mi hesaplanır?
Bitkiler büyüdükçe orta on kısım boş kalacak şekilde güncellenecek ayrıca lav kırığı siparişide verdim nereye koyulabilir bilmiyorum ama onuda bir şekilde berraklastirici niyetine kullanmayı düşünüyorum yapılan guncellemeler bu şekilde yeni sorunlar oldukça fikir danisacagim tekrardan [:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AhmetkngrÇevrim Dışı

Kayıt: 18/06/2022
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 2047
AhmetkngrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2022 22:39
[QUOTE=Erat07][:)]İç filtre en disa ince bir sünger katmanı üst bölüme seramik alt bölüme zeolit karbon ve elyaf olacak şekilde değiştirildi internetten pipo filtre hava motoru ve bir mikrofober katman olduğunu iddaa eden süngerimsi bir filtre malzemesi siparişi verdim, su %30 oranında değiştirildi gübreleme tamamen kesildi filtre 7/24 çalışacak bu arada akvaryumun suyu açık sarı bir renkteydi ilk sefa böyle bir su cekiyorum [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/236568/011020222202131.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/236568/011020222202191.jpg[/IMG]
Bu su sağlıklı bir su mu?
İç filtre hesaplaması akvaryumdaki suyu saatte 3 kez değiştirmesi esasından mi hesaplanır?
Bitkiler büyüdükçe orta on kısım boş kalacak şekilde güncellenecek ayrıca lav kırığı siparişide verdim nereye koyulabilir bilmiyorum ama onuda bir şekilde berraklastirici niyetine kullanmayı düşünüyorum yapılan guncellemeler bu şekilde yeni sorunlar oldukça fikir danisacagim tekrardan [:)][/QUOTE]
O filitreye nasıl sigdirabildiniz bu kadar malzemeyi merak ettim açıkçası [:)))]
Aktif karbon, zeolit bitkili akvaryumda kullanılması önerilmez sadece kurulum zamanında kullanılır oda en fazla 1 hafta filitreniz başta akvaryum için yetersiz iç filitre mekanik filitrasyon yapıyor bide biyolojik filtrasyon lazım size güzel konular var araştırmanizi öneririm

Beğenenler: [T]236430,Dogalbalik[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir