Bitkili Tankda Led Kullanımı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2015 11:36
Armatür çok şık ve hoş. Yanlız bu resif akvaryumu için. Lowtech tankda kolay bitkilerle beyazı idare eder ama mavisinin altında bitkiler çok soluk gözüküyorlar ayrıca mavi yosunada neden olabilir. Yosun yapmıyorsa gücü yetmiyor demektir :) 3w led kullanmışlar. İçini açık bir bakın. Ledlerin sökülmesi kolay gibi duruyorsa, standart tip ledler kullandılarsa bir elektrikçide mavileri derin kırmızı ile değiştirim. Gene tam verim vermiyecek olsada iyi iş görecektir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2015 11:43
Açıp baktım tabiki meraktan, ledlerin hepsi tek bir PCB'ye montaj yapılmış, devreler falan mevcut, çok kolay sökülmez sanırım. Zaten akvaryumda kolay bitkiler var, florasan ile uğraşmaktan sıkıldım, LED için de kendim birşeyler yapmak için fazla vaktim yok o yüzden bir denemek istedim açıkçası, ilk başta Nano üzerinde Mosslar için bir deneme yapacağım bakalım nasıl sonuç verecek. Teşekkürler yorumunuz için.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2015 16:37
50cm akvaryumda bunlar hiç sorun olmaz. Özelliklede led varken. Sadece düz kırmızı kullandıysanız o verim düşüklüğüne neden olacaktır. ama saydıklarını fazla talepkar olmayan türler. Sorun olmayabilir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2015 00:14
Merhaba arkadaşlar. Bugün epey uğraş sonucu 1watlık power ledleri pcbye lehimledim. Pcb'den de drivere fotoğraflarda gösterdiğim 2 şekilde bağladım. Sonuç hüsran :(
İlk yöntemde ilk power ledin artı ucunun driverin artı ucuna, son power ledin eksi ucunu driverin eksi ucuna bağladım ama çalışmadı. Daha sonra pcb'nin her iki ucunda yer alan noktalara, artı ile başlayan power ledin ucundaki noktaları kablolarla birleştirerek driverin artı ucuna, eksi ile son bulan powerledin ucundaki noktaları kablolarla birleştirerek driverin eksi ucuna bağladım. Bu şekilde de yakamadım. Fotoğraflarda daha iyi anlaşılır herhalde anlatmak istediklerim. Yardımcı olursanız sevinirim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2015 01:59
Fotodan gordugum, lehimleriniz soguk lehim. bazilarinin tutmamis olmasi siddetle muhtemel. elinizle biraz kuvvet uygulayip kontrol edin. ayrica ledlerden birini bile ters kutup bagladiysaniz tum ledler yanmaz. ayrica altin rengi bacaklarla, gumus rengi bacakli ledleri. kutuplari farklidir. bunada dikkat etmek gerek. en sagliklisi voltimetre yada 3v saat pili ile kutuplari kontrol etmek.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2015 09:19
Soguk lehim derken ne demek istediniz. Baska cesit lehim de mi var. Lehimleri cikarmaya calistim cikmadi hepsi yapismis ama belkide tutmamistir. Altin bacakli ledlerde cizgi isaretli bacak arti, gumus bacakli ledlerde cizgi isaretli bacagi eksi olacak sekilde bagladim. Lehimin tutup tutmadigini elektronik bir yolla anlayabilir miyim. Yoksa cikarmaya calistigimda cikmiyorsa tutmus mu deriz?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2015 13:16
Lehim mat ve topak haldeyse tutturulcağı yüzey ısıtılmadan lehimlenmiştir demektir, buna soğuk lehim denir. Çok kolay atar, hatta tutmuş gibi gözükürken hiç tutmaz. Lehimi yaparken lehim telini ısıtıp eritmeye çalışmayın. Havyayı önce lehimlencek yüzeye deydirin, metal yüzey ısınsın, ondan sonra lehimi yüzeye deydirerek eritin. O zaman yüzeye yapışacaktır. Sağlam tutuğunda parlak olur ve tüm yüzeye dağılır, topak durmaz.
Nasıl test edebilirsiniz, multimetreniz varsa buzzer modune getirin. İki elektrotun temas ettiğinde cihazın öttüğü mod. Bunu ledlere doğru kutupdan temas ettirirseniz led hafif ışıyacaktır. Ama 2-3 tane bağlanmış ledi bir seferde test edemezsiniz. Bağlantıları test etmek için söyle yapın, ledi kendi bacaklarına deydirerek değilde, komşusu olan ledlerin, ona bakan bacaklarına deydirerek test edin. Eğer led yanarsa hem led sağlam demektir, hemde elektriğin geçtiği lehimler. Bilmem anlatabildimmi. Bu şekilde zincirin kopuk halkasını bulduğunuzda sorun çözülecektir. Bağlantırı yanlış yaptıysanız bu aşamada ledlerden bazılarıda yanmışda olabilir. Multimetreniz yoksa aynı testi 3volt bir pil ilede yapabilirsiniz. 1milyoncularda satılan büyük saat pili bu iş için çok uygundur.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2015 15:41
Sonunda sera yanında ışık spectrymunu da yansıtan led lambalar satmaya başladı,nanolarda veya başka yerlerde kolayca kullanılır gibi duruyor ne dersiniz?
Tuwana 2015-01-19 16:46:26
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2015 16:12
Spectrumlarını yanlış görmediysem, bu grafikler doğruysa sera standart piyasa kırmızısını dayayıp, bitki ledi diye satıyor. Gene bir gelişme var en azından kırmızı görmeye başladık.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2015 16:45
Eğer sitedekilerin tamamını incelerseniz sanırım gün ışığı gibi spectrumda olanları,sadece bitkili akvaryum için olanları da var,benim koyduğum armatürdeki tüm ledler (3 grup var zaten) teker teker değişebiliyor.Tuwana 2015-01-19 16:48:18
12 watt toplam güç ve yaklaşık 15-16 lt için yeterli gibi.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2015 16:47
Hepsine baktım. Kutuda çok net gözükmüyor ama bitki için dediklerini bile 630 kırmızı gibi duruyor. Öyle değildir umarım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir