Biyolojik filtrasyon alternatif.
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2014 18:02
Onur beyin konusuna denk gelmiştim ama tabanda kullandıgı malzemeden ötürü aquaponik oldugunu fark edemedim. Başarılı bir çalışmaya imza atmış doğrusu ev ortamında kullanılabilecek bir sistem olmuş. Yapragı ve gövdesi kullanılan bitkiler çok ışık istemiyor direk güneş görmesede yetişiyor. Kendiside açıklamış zaten. Hobiciler olarak bu gibi sistemlere yönelmeliyiz artık.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2014 18:35
Konu guzel ve ilgi cekici tebrik ederim yeniliklere zaman ayiran arkadaslari fakat aklimda soru isaretleri var mesela tankimizdaki bitkiler sadece nitrati emmesi amaciyla kullanilacak ise sorun yok fakat o bitkilerden gida amaclida faydalanilacaksa tanklarimizda bir takim kimyasallar kullaniyoruz insan sagligina zararlari olmazmi ve faydalanmasak dahi bu bitkiler kimyasal iceren sudan nekadar saglikli gelisir bunlar aklima takildi.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2014 21:28
Umut bey bu sistemde yetiştirilen sebzeler organik olarak geçiyor ve en sağlıklı yöntem olarak görülüyor. Suya tabiki bir takım eriyik besinler ekleniliyor normalde bunlar
kalsiyum nitrat
potasyum nitrat
amonyum nitrat
potasyum klorur
demir(%6-sıvı)
potasyum nitrat
amonyum nitrat
potasyum klorur
demir(%6-sıvı)
magnezyum sülfat
potasyum sülfat
mkp
nitrik asit
potasyum sülfat
mkp
nitrik asit
iz elementler
mangan
çinko
borax
bakır
sod.molibdat
mangan
çinko
borax
bakır
sod.molibdat
Egerki biz akvaryum suyunu kullanırsak bu besinlerin birçoğuna gerek duymayız. Amaç hobi yetiştiriciliği oldugundan dolayı besin olarak kulanılacagını pek sanmıyorum ilk hedef akvaryum suyunu temizlemek sağlıklı balık besleyebilmek ve birazda olsa sudan tasarruf edebilmek. Bu yöntem ile akvaryumdan aldıgımız suyu uygun ortamda filtreleyip akabinde tekrar akvaryuma ekleyebiliriz kuraklığın dünya sorunu oldugunu göz önünde bulundurursak biz akvaristlerde üzerimize düşen tasarrufu yapmış oluruz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2014 13:31
Benim kastettigim besin degil ilac turundeki kimyasallar mesela ornek metilen mavisi genellikle karantina tanklarinda kullanilmali veya buna benzer ilaclar ve kimyasallar ph yukseltici metal tutucu buna benzer ornekleri kastettim bunlari siralayip bircok kimyasal katki maddesi bulabiliriz ve bunlarin bir cogu insan saglinigina zararli ayrica egerki insan tuketiminde faydanilmayacaksa sorun yok lakin bitikiler insan tarafindan tuetilecekse o suya hicbir kimyasal konmamali diye dusunuyorum ayrica tanklarimizdaki tek sorun nitrat olmadigindan bircok onlem icin hepimiz gerektiginde kimyasallara gerek duyabiliyoruz bu biraz belki besledigimiz turlerle alakali yani bu sistem diyebilirmiyiz hertur icin gecerli bilmedigimden soruyorum elestiri sanmayin cunku sistemin kurulu oldugu tanklarin cogu japon ve canli doguran tanklari veya baska acidan sorayim ben tropheus besleyen biri olarak bu sistemi kullanabilirmiyim kullanabilirsem nelerden veya hangi kimyasallardan kesin vazgecmeliyim. Ama engin kardesimi kutlarim cok guzel bir konuya deginmis bu tarz konular hobiciligin temel amaclari herzaman ilgi duydugum konular konunun takipcisiyim tesekkurler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2014 13:56
Umut bey tanganyikada gölü balıkları hakkında pek bilğim yok sadece yüksek ph olması gerektiğini biliyorum Ph yükseltici ürünlerin kullanımında bitkilerde ne gibi zarar verir yada verirmi bilmiyorum. Tabiki bu gibi kimyasalların kullanımı insan sağlıgınıda tehlikeye atabilir. Bol bitkili bir akvaryumda zaten bu sisteme gerek kalmaz ama Japon gibi malawi gölü balıkları gibi bitki yetiştirmeye olanak vermeyen türler için kullanılması uygun olur. Bunu dış filtre gibi düşünebiliriz akvaryumdan çektiği suyu bitki haznesinden geçirerek tekrar akvaryuma veriyor. İlla balkon gibi bir yerde olmasınada gerek yok oda içerisinde marul,tere rahatlıkla yetişebilir. Akvaryumun üzerine koyulacak 15-20 litre gibi bir tank işimizi görür. Şahsen ben ufak bir deney yapacagım bu günlerde nitrata olan etkisini test kiti ile gün gün kontrol edeceğim bakalım sonuç ne olacak. Bu tür yeniliklere açık arkadaşlarla çeşitli alternatifleri gözden geçirebiliriz neler yapılabilirmiş hep birlikte öğrenmiş oluruz. Hobi artık yerinde saymamalı kulaktan dolma bilğilerle hareket edilmemeli diye düşünüyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2014 14:14
Peki bende size yardimci olmak adina hemde tropheus besleyen biri olarak yuksek ph in hangi bitkilerde zararli veya yararli oldugunu arastirip ikinci tankimda tropheuslar icin bir test kiti olusturacagim fakat once hangi bitkilerde ph in etkisi cok yuksek ona deyinecegim konu cok ilgi cekici ve fayda saglayabilir bu konu icin tekrar tebrik ederim sizi.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2014 16:35
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2014 20:19
Bu konuyu bir aralar incelemiştim. Yani bitki yetiştirme konusunu
youtube da izninizle paylaşımlarıda dikkatle izledim. Konuya katkısı
olur diye Ben şu anda şu noktadayım.
Bitkili bir akvaryumum var. Akvaryumda başta sıvı gübre ve potasyum kullanmaktaydım. Lakin geçen zaman içinde ilk ışık sorun oldu belkide 50 den fazla marka model ayırmadan florosan, tasarruf, led, power led, 865, 840, 827 değişik marka ve wattlarda, ilk olarak şunu gördüm limonlar akvaryumda ki dengelerde okunabilirse çok değerli bilgileri çok kısa zamanda verebiliyor. Örneğin 827 kodlu lamba ile 865 yan yana yaktığımda limon yapraklarının 827 ye doğru döndüklerini gözlemledim. Fakat sıvı gübre bu 827 ile çakıştı yani yosun oldu. Daha sonra sakal yosuna döndü. Suya klor ve led yoluyla kurtuldum. Bunları neden anlattığımı açıklayacağım. İşte bu noktada sıvı gübreden kullanmamak adına bir cesaretle akvaryumu mun tabanında normal saksı toprağını kullanmayı denedim bu denemeyi yaparkende kazala balıkları taşıdığım akvaryumun içine kovayı devirdim ve tüm balıklar bu toprakta kaldılar alsam desen alma imkanı yok mecbu durulmasını bekledim. bir yandan da üzüldüm beşinci nesiller. Sonra edindiğim tecrubeme göre elimdeki bitkilerin kalsiyum ihtiyaçları fazla olması sebebiyle midye kırığıyla üst kımını toprağın örttüm, saksı toprağı dökülen akvaryumda kalan balıklar hiç kayıp vermediler. Ve vatoz adeta sabah yem ararken dibi yarıyordu. Sonra akvaryuma taşıdım. Ancak suda çok az miktarda olan potasyum ve demir, azot başta bitkileri okumama göre yaprak dökülmeleri şekilleri delikleri şuna ulaştım. Bitkiler demiri, potasyumu toprağa rağmen aradılar. Araştırıken detomit diye bir maddeye rastladım. Başta filtede bunu denedim ama potasyum ve sıvı gübreyi çok yüksek oranlarda tuttu. Ayrıca ben bir tecrübemi daha paylaşmak isterim lav kırıkları bu madde tabanda topraktan önce vardı toprağa geçince bu gerekmez ama yanılmışım. demir eksikliği hemen belirginleşti. Geldiğim noktada suyu alıyorum akvaryumdan ve saksı toprağı ve torfla karıştırdığım bir bölüme ve oradan da detomit ile süzdürüp detomitten önce elyaf var detomittle süzdürüp akvaryuma geri alıyorum. Akvayum tabanında saksı toprağı tabanda üstü kalsiyum için midye kırığı demir için lav kırığı çok az karbon fosfatlı, ancak azot döngüye dahil olabilmesi için bir ay gerekiyor. Taban için. Şimdi bu toprak akvaryumdan aldığım kısımdaki Onu içine birşeyler eksem sanırım olacak. Ama çok denemeler yaptım. Herşey sıkıntılı oldu yani bir tek süzeme işi vardı onuda anlamadım potasyumu tutan detomit topraktan gelen suda bunu neden yapmadı hala çözmüş değilim. şu anda sıvı gübre vermiyorum. Ancak detomit dolayısıyla çıktığım potasyumu dört katına kadar çıkmıştım. Şimdi vermiyorum. Ama hala yapraklarda eskisi gibi olmasada problem var gibi. Bu arada yukarı çıkan suyun döngüsü 2 watlık bir motorla gerçekleşmekte. Saygılarımla... Bu sistemde nereye oturur bilemem ama aşama aşama geldiğim nokta bu. Ekim işine henüz geçemedim.
Yazdıklarımı okudum karışık gibi olmuş. Demek istediğim şu ki döngüde azot ve potasyum ayrıca demir sıkıntılı oluyor. Özetle Toprak olsada bende bu oldu nitrat hiç derdim olmadı belkide sistem küçük olduğundan. Azotla olan problemimi özetle lav kırığını torfa karıştırarak çözebildim. Yani iyon değişikliği nedeniyle azotu topraktan sağlayacak olan bitkiler için bakteri kültürü oluşturma. Sistem anca oturuyor. Şu an dışarıdaki toprağa bitki ekebilirim. Sadece bu eksik kaldı. Ama su dolaşımı oldukça yavaş olmalı yoksa sistem taşıyor. yada su tam süzülmüyor. Biraz daha büyüğünü planlıyorum.
Yosun duvarını arkadaşta oluşturduk resim aşağı yukarı bizim sistemi karşılıyor gibi. Ancak bizimki biraz daha yatay yani bu kadar dik değil ve camdan imal ettik. İlave pistalar..
Arkadaştaki sistemde overflow ile suyu aşağıya aldık
Benim buradaki amacım bitki yetiştirmek değildi sıvı gübreden kurtulmaktı. O yüzden buna yöneldim. suya topraktan mineral katma adına.
Balıkların bir gece topraklı akvaryumda kalmaları kullanabileceğim fikrini geliştirdi. Zaiyat vermeden.
Yosun duvarını oluşturacak arkadaşlar için nacizane tavsiyem ilk mayalanmayı 827 kodlu tasaruuf ampulü ile yapmaları yatay montaj 10- 15 cm yükseklik) 20 watt ile yapmaları. (Denediklerimiz. gün ışığı, 840, 865) hepsi 20 watt kullanılan file yaıtım filesi onuda mavi kale tavsiye ederim çünki çakmakla bile yanmıyor yani erimesi çözünmesi çok zor)
Yosun duvarı File İçin; Beyazdan ziyade yeşil öncelikli, mavi renk ikinci planda filede renk önemli beyazdan daha randımanlı. Daha çabuk mayalandı.
Ben bir onbeş gün kadar yokum cepten takip edeceğim. İnşallah Hayırllı olur konu güzel.
Bitkili bir akvaryumum var. Akvaryumda başta sıvı gübre ve potasyum kullanmaktaydım. Lakin geçen zaman içinde ilk ışık sorun oldu belkide 50 den fazla marka model ayırmadan florosan, tasarruf, led, power led, 865, 840, 827 değişik marka ve wattlarda, ilk olarak şunu gördüm limonlar akvaryumda ki dengelerde okunabilirse çok değerli bilgileri çok kısa zamanda verebiliyor. Örneğin 827 kodlu lamba ile 865 yan yana yaktığımda limon yapraklarının 827 ye doğru döndüklerini gözlemledim. Fakat sıvı gübre bu 827 ile çakıştı yani yosun oldu. Daha sonra sakal yosuna döndü. Suya klor ve led yoluyla kurtuldum. Bunları neden anlattığımı açıklayacağım. İşte bu noktada sıvı gübreden kullanmamak adına bir cesaretle akvaryumu mun tabanında normal saksı toprağını kullanmayı denedim bu denemeyi yaparkende kazala balıkları taşıdığım akvaryumun içine kovayı devirdim ve tüm balıklar bu toprakta kaldılar alsam desen alma imkanı yok mecbu durulmasını bekledim. bir yandan da üzüldüm beşinci nesiller. Sonra edindiğim tecrubeme göre elimdeki bitkilerin kalsiyum ihtiyaçları fazla olması sebebiyle midye kırığıyla üst kımını toprağın örttüm, saksı toprağı dökülen akvaryumda kalan balıklar hiç kayıp vermediler. Ve vatoz adeta sabah yem ararken dibi yarıyordu. Sonra akvaryuma taşıdım. Ancak suda çok az miktarda olan potasyum ve demir, azot başta bitkileri okumama göre yaprak dökülmeleri şekilleri delikleri şuna ulaştım. Bitkiler demiri, potasyumu toprağa rağmen aradılar. Araştırıken detomit diye bir maddeye rastladım. Başta filtede bunu denedim ama potasyum ve sıvı gübreyi çok yüksek oranlarda tuttu. Ayrıca ben bir tecrübemi daha paylaşmak isterim lav kırıkları bu madde tabanda topraktan önce vardı toprağa geçince bu gerekmez ama yanılmışım. demir eksikliği hemen belirginleşti. Geldiğim noktada suyu alıyorum akvaryumdan ve saksı toprağı ve torfla karıştırdığım bir bölüme ve oradan da detomit ile süzdürüp detomitten önce elyaf var detomittle süzdürüp akvaryuma geri alıyorum. Akvayum tabanında saksı toprağı tabanda üstü kalsiyum için midye kırığı demir için lav kırığı çok az karbon fosfatlı, ancak azot döngüye dahil olabilmesi için bir ay gerekiyor. Taban için. Şimdi bu toprak akvaryumdan aldığım kısımdaki Onu içine birşeyler eksem sanırım olacak. Ama çok denemeler yaptım. Herşey sıkıntılı oldu yani bir tek süzeme işi vardı onuda anlamadım potasyumu tutan detomit topraktan gelen suda bunu neden yapmadı hala çözmüş değilim. şu anda sıvı gübre vermiyorum. Ancak detomit dolayısıyla çıktığım potasyumu dört katına kadar çıkmıştım. Şimdi vermiyorum. Ama hala yapraklarda eskisi gibi olmasada problem var gibi. Bu arada yukarı çıkan suyun döngüsü 2 watlık bir motorla gerçekleşmekte. Saygılarımla... Bu sistemde nereye oturur bilemem ama aşama aşama geldiğim nokta bu. Ekim işine henüz geçemedim.
Yazdıklarımı okudum karışık gibi olmuş. Demek istediğim şu ki döngüde azot ve potasyum ayrıca demir sıkıntılı oluyor. Özetle Toprak olsada bende bu oldu nitrat hiç derdim olmadı belkide sistem küçük olduğundan. Azotla olan problemimi özetle lav kırığını torfa karıştırarak çözebildim. Yani iyon değişikliği nedeniyle azotu topraktan sağlayacak olan bitkiler için bakteri kültürü oluşturma. Sistem anca oturuyor. Şu an dışarıdaki toprağa bitki ekebilirim. Sadece bu eksik kaldı. Ama su dolaşımı oldukça yavaş olmalı yoksa sistem taşıyor. yada su tam süzülmüyor. Biraz daha büyüğünü planlıyorum.
Yosun duvarını arkadaşta oluşturduk resim aşağı yukarı bizim sistemi karşılıyor gibi. Ancak bizimki biraz daha yatay yani bu kadar dik değil ve camdan imal ettik. İlave pistalar..
Arkadaştaki sistemde overflow ile suyu aşağıya aldık
Benim buradaki amacım bitki yetiştirmek değildi sıvı gübreden kurtulmaktı. O yüzden buna yöneldim. suya topraktan mineral katma adına.
Balıkların bir gece topraklı akvaryumda kalmaları kullanabileceğim fikrini geliştirdi. Zaiyat vermeden.
Yosun duvarını oluşturacak arkadaşlar için nacizane tavsiyem ilk mayalanmayı 827 kodlu tasaruuf ampulü ile yapmaları yatay montaj 10- 15 cm yükseklik) 20 watt ile yapmaları. (Denediklerimiz. gün ışığı, 840, 865) hepsi 20 watt kullanılan file yaıtım filesi onuda mavi kale tavsiye ederim çünki çakmakla bile yanmıyor yani erimesi çözünmesi çok zor)
Yosun duvarı File İçin; Beyazdan ziyade yeşil öncelikli, mavi renk ikinci planda filede renk önemli beyazdan daha randımanlı. Daha çabuk mayalandı.
Ben bir onbeş gün kadar yokum cepten takip edeceğim. İnşallah Hayırllı olur konu güzel.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2014 13:51
Cilek denemesi yapildi ve sonuc vahim. Cilek öldü. Daha dayanıklı bitkiler secin benden soylemesi. Pet bardakta kokleri suda denedim ama olmadi bilginize.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2014 14:00
Gülşah hanım nasıl yaptığınızı pek anlayamadım ama bu işin püf noktası köklerin asla ışık almaması gerektigi. Işık alırsa çürüme meydana gelir. Aquaponik sistemlerde çilek çok tercih ediliyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2014 21:08
Engin kardesim cok guzel bir konu umarim sende kucukte olsa boyle bir sisteme gecersinde sevkimiz cesaretimiz artar aslinda boyle sistemler hobi adina tam bir ugras gerektiriyor yani tam hobi isi vaktini vereceksin ugrasacaksin hobi dediginde bu anlamda boyle olmali zaten.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2014 21:41
Umut hocam kış günlerinde plan proje kafamda şekillenmişti. Hatta malzemelerinde bir çoğunu temin ettim. Balkondaki havuza kuracaktım bu sistemi test etmek amaçlı. Lakin şuan havuzun suyu yeşil oldu. Algler sardı. Bu şekilde herhangi bir bitkinin gelişmesi mümkün değil zira algler ne amonyak bıraktı nede diğer besinleri sömürdüler hepsini. Akvaryumum şuanda boş gibi onun üzerinden çalışacağım konuya ufak bir sistem kuracağım inşallah bir aksaklık çıkmazsa. Boş durmak bana göre değil. :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir