Biyolojik Filtrasyon ve yeni su sendromu mevzuu


advctsdiaboliÇevrim Dışı

Kayıt: 11/01/2015
İl: Ankara
Mesaj: 51
advctsdiaboliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2015 10:21
Herkese merhabalar,
Akvaryumu almadan önce de akvaryum.com'u tarayıp bir şeyler öğrenmeye, canlıları olabildiğince rahat ettirmeye çalışıyordum. Sitede yer verilen biyolojik filtrasyonla ilgili makaleleri okudunuz mu bilmiyorum ama kısacası azot döngüsü olarak adlandırılan, balık dışkısı ve yemlerden kaynaklanan amonyağın önce nitrite sonra da nitrata çevrilmesi süreci, biyolojik filtrasyonla sağlanır. Bu süreçte bazı bakterilerin oluşması gerektiği bunun için de akvaryuma bir anda çok sayıda balığın konulmaması; zira akvaryum kapasitesine uygun sayıda balığın bile amonyak zehirlenmesi yaşayarak kayıpların meydana geleceği ifade edilmektedir. 
Daha önce akvaryuma balık koymuşluğum vardı, böyle diyorum çünkü şimdi düşününce yaptığım her şey doğrunun tam aksiydi. Zavallı balıklar bitsin bu çile diye fırsat buldukça dışarı zıplayıp intihar ettiler
Yaşadığım bu acı tecrübeden ötürü şimdi çok dikkatli davranarak doğru adımları atarak en az kayıpla akvaryuma giriş yapmak istiyorum.
160 lt bir tank, 440lt/h debili dış filtre, 2 hava taşı ve hava motoru, 200 w ısıtıcı, 3 adet 18w flo (aqua, grolux, daylight) 6-10 cm yüksekliğinde kum, 2 mangrow, 200 kök muhtelif bitki dikilmiş olarak 3 haftadır boş çalıştırıyorum. Ancak maalesef bunun da gerekli bakterilerin oluşmasını sağlamadığı, bu bakterilerin 2-4 ay arası bir zamanda oluşacağını okudum. Biyolojik filtrasyonu başlatacak bakterilerin üreyebilmesi için amonyak gerekli olduğundan dışarıdan amonyak verilmesi ya da az miktarda (1-2) balık konularak döngünün başlatılması gerektiği anlatılmış. sorum şu: boyları en fazla 5 mm olan (çoğu 1-2 mm) 10 kadar elma salyangozu var. bunların biyokütlesi göz önünde tutularak salyangozlar bakteri oluşmasına yetecek miktarda amonyak sağlayabilir mi? bitkilerin de amonyağın bir kısmını doğrudan kullandığı belirtiliyor.
yetmez diyorsanız karides almayı düşünüyordum, 4-8 tane alıp koysam mı?
ya da yavru cüce vatoz mu alsam o sayıda?
işte bu gereklilikler sağlanmadığı takdirde "yeni su sendromu" sebebiyle balık kayıpları yaşanacağı belirtilmiş. 

Bir diğer sorum da tatlı su akvaryumuna tuz konur mu? Ulusta balık aldığım amca yemek tarifi verir gibi tuz eklememi tembih etmişti. Yıllar önce birinin evinde akvaryum görünce "vaay akvaryum haa, ben de 80 lt de 15 tür beslemiştim, hepsi öldü senin nasıl ?"deyince "şükür, hiç balık kaybetmiyoruz tuz atmayınca" diye karşılık vermişti. İki farklı tavsiyeden ilkine itibar etmemeyi düşünürken sitede tuz kullanımına ilişin bir makale okudum ve arada kaldım. ortada makale olsa dahi bir türlü inanasım gelmiyor, biri çıkıp 23 ltye 3 çay kaşığı koy gitsin desin de rahat edeyim 

Linkleri de vereyim isteyen okusun 
http://ozelturlepistes.com/garanti-kosullari/
http://www.akvaryum.com/biyolojik_filtrasyon_i_makaler_21_199.asp
http://www.akvaryum.com/biyolojik_filtrasyon_ii_makaler_21_399.asp
http://www.akvaryum.com/tatli_su_akvaryumlarinda_tuz_makaler_21_787.asp


 
Sonuç: Hakkıyla lepistes beslemek zor zanaat!



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

trserialsÇevrim Dışı

Kayıt: 22/05/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 89
trserialsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2015 11:35
herşeyden önce besleyeceğiniz balıkların doğal hapitatlarını öğrenemeniz gerekiyor amonyak nitrat vb. şeyleri bu kadar büyütmenize gerek yok siz zaten bitkili yapacagınız için o düngü iister istemez gercekleşecektir. Kaya tuzu yeni kurulmuş akvaryumlara hdyra vb. parazitler akvaryumda üremesinler diye çok az bir miktar atılıyor.  Döngü için boş bitkiler ile 3-4 gun çalıştırmanız zaten yeterlidir suyunuz yavaş yvaş oturacaktır. Daha sonra balıklarınızı atablirsiniz balıkları attıktan sonrada 1-2 gun sonra bir yuzde 10-yüzde 20 su değişimi öneririm ve yeni kurulmuş bir  akvaryumada salyangoz ve vatoz atmak ikisinide ölüme terk etmek olur beslenemezler önce balıklarınızı daha sonra oluşacak yosun turune ve yerine görede vatoz salyangoz karides alabilirsiniz. Vatoz çöpçü salyangoza acele etmeyin 1-2 hafta sonrada alabilrsiniz ama yeni kurulmuş bir akvaryumda en önemli şey ilk başlarda düzenli su değişimidir. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4331
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2015 11:37
Tankın tam anlamıyla oturması 2ile 4 ay sürer doğru. Bu sırada balık sayısını yavaş yavaş artıracaksınız. En başta amonyağa dayanıklı türlerle başlayıp yavaş yavaş sayıyı artıracaksınız. Elma salyangozu buna uygun olurmu tam emin değilim. Omurgasızların metabolizmaları biraz yavaş oluyor. En iyi seçim benca çöpçü ile vatoz balıkları. Hem amonyağa dayanıklılar hemde çok fazla amonyak üretip bakterilere besin sağlarlar. Bunun dışından oturmuş sağlıklı hastalıksız bir tankdan, su ve zemin tortusu almak süreci hızladıracaktır. 

Yanlız önemli bir nokta 440lt/saat 160lt tank için az. Genel kabul gören minimum debi saatde akvaryum hacminin 3katıdır. Yani sizin akvaryum için 480lt/saat minimim debi gerekli. Yanlız hiç bir filtre üreticisi speklere gerçek değerleri yazmaz. En iyi ihtimal filtre boşkenki hızını yazarlar. Jebo gibi markalardaysa 1200lt/saat diyip ancak 500-600lt verirler. Bu yüzden mevcut filtrenizle istediğiniz su kalitesini yakalamanız biraz zor. Size en az 600lt/saat gücünde bir filtre gerekli. Filtrenin içine 1-2litre kadar kaliteli substratta eklerseniz, düzenli su değişimleriyle bir daha kolay kolay balık ölümü görmezsiniz.

Suya tuzu genelde afrika cichlidlerinde koyuyorlar. Suda hastalık oluşma ihtimalini azaltıyor. Tuz koyup koymamak bakacağınız balığın türü ile alakalı. Bitkili akvaryum olcaksa kesinlikle tuz konmaz. Bitkileri eritir.
darkaura2015-01-29 11:40:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

advctsdiaboliÇevrim Dışı

Kayıt: 11/01/2015
İl: Ankara
Mesaj: 51
advctsdiaboliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2015 13:55
[QUOTE=darkaura]

Yanlız önemli bir nokta 440lt/saat 160lt tank için az. Genel kabul gören minimum debi saatde akvaryum hacminin 3katıdır. Yani sizin akvaryum için 480lt/saat minimim debi gerekli. Yanlız hiç bir filtre üreticisi speklere gerçek değerleri yazmaz. En iyi ihtimal filtre boşkenki hızını yazarlar. Jebo gibi markalardaysa 1200lt/saat diyip ancak 500-600lt verirler. Bu yüzden mevcut filtrenizle istediğiniz su kalitesini yakalamanız biraz zor. Size en az 600lt/saat gücünde bir filtre gerekli. Filtrenin içine 1-2litre kadar kaliteli substratta eklerseniz, düzenli su değişimleriyle bir daha kolay kolay balık ölümü görmezsiniz.[/QUOTE]

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. filtreyi epey araştırarak aldım. her ne kadar tankın hacmi 160 lt olsa da kum miktarı, mangrow kökleri, donanım malzemeleri ve suyun üst seviyeden 4-5 cm aşağıda bir yere kadar doldurulması göz önünde bulundurulunca net hacmi yaklaşık 130 lt olarak hesapladım. dış filtre olarak birçok markadan eheim öne çıkınca classic 250 ile classic 350 modelleri arasında kaldım. debi düşüşünü göz önüne bulundursam da 3 kattan az bir fark olması sebebiyle classic 250 aldım, diğerinin yüksek debili olmasının sorun olabileceğini düşündüm. ayrıca classic 250 modeli 200 ltye kadar olan akvaryumlarda tavsiye ediliyordu.

Tuz konusuna hiç sıcak bakmıyordum zaten iyi oldu bitkili akvaryuma konmaması. cüce vatoz ile tek tür lepistes diyordum ama sanırım başka bir canlı doğurana yönelcem.

advctsdiaboli2015-01-29 15:01:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4331
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2015 16:17
Eheimsa tamam o zaman sorun yok. Üzerinde yazana yakın bir debi verecektir. İçine yoksa eheim substrat pro yada sera siporax koyun, 10 numara filtrasyon yapar. 

Tank iyice oturdukdan sonra ramirezii ve cüce amerikan türlerinide tavsiye ederim. Bitkilide çok güzel dururlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir